2019-02-11 917 瀏覽
Went here to celebrate a friends birthday!!I didn't know it was Sichuan fare but it turned out to be great.Be sure to get the early as they have a wardrobe where you can dress up in Chinese Dynasty clothing!Dishes were great too especially the Kungpao prawns which were huge and crispy in a tangy sauce.The fish topped with crispy bean bits was comforting as the fish was tasty and similar to the fish and chip quality.Finished with the stir fried glass vermicelli which was loaded with egg.WE SHARED
WE SHARED THE BILL AS IT WAS A FRIENDS BIRTHDAY.
DECIDED NOT TO POST PICTURES AS THERE HAS BEEN TASTINGS HERE WHICH WE DID NOT ATTEND BUT [OR] KEEPS SUSPECTING  THAT THIS WAS WHEN IT WASNT!!
2019-02-10 748 瀏覽
一家大細食開年飯,今次簡左格格府,貪佢有特色,環境又好。年初四,7點到步,全場只有三圍,座位舒服鬆動,環境清靜,岩晒驚嘈雜既朋友。一入去就好有古代感,清朝服飾放係門口位置,係可以著黎影相架!裝修擺設都有心思,同出面中餐明顯唔同。我地一行10人,訂左個8人餐加多2份蝦球同湯,另外仲叫多碟水煮魚,份量足。前菜係五福拼盤有肴肉、醉豬手、酸青瓜、麻油木耳、胡麻醬雞絲。當中最好食係木耳同豬手。黃金大阿哥蝦球,原來單價要加97蚊一隻!一上已經好香蛋黃味,大大隻而且新鮮熱辣辣,非常香口夠味,對得住呢個價錢。菊花豆腐湯望落真係幾靚,朵花浮下浮下咁,而且味道唔錯。松子桂花魚,酸酸甜甜,外層香脆,內裹嫩滑。水煮魚麻香味濃,同樣以桂花魚入鐉,無骨又夠滑。重點係佢有大量芽菜同薯粉,吸晒d 麻辣味,好好食。我地叫左中辣,辣度可以接受,而且麻得好過癮。唯一要挑剔既係薯粉可以稍稍再淋身少少同入味少少。蔥油炸子雞一啲都唔鞋口,外皮香脆,水準都係高於預期。至於紅燒小元蹄,份量一啲都唔小,佢會幫我地切開晒一嚿嚿,方便入口。元蹄嘅肉質好淋易入口,肥而不膩。高湯浸菜苗都正常水準。格格府炒飯聽聞幾好食,反而食落有啲不足,飯粒確
一家大細食開年飯,今次簡左格格府,貪佢有特色,環境又好。

五福臨門

黃金大阿哥蝦球

菊花豆腐湯望落真係幾靚,朵花浮下浮下咁,而且味道唔錯。
菊花豆腐湯

松子桂花魚,酸酸甜甜,外層香脆,內裹嫩滑。

水煮魚

蔥油炸子雞一啲都唔鞋口,外皮香脆,水準都係高於預期。
蔥油炸子雞

紅燒小元蹄

高湯浸菜苗都正常水準。
高湯浸菜苗

格格府炒飯聽聞幾好食,反而食落有啲不足,飯粒確係炒到好乾身,粒粒分明。但係味道可以再濃郁少少。可能因為前幾道菜味道都好濃烈,呢碟飯就顯得有啲清淡了。
格格府炒飯

最後嘅甜品係桂花酒釀丸子,都係一個唔錯嘅選擇黎嘅,唔會死甜,清清地,幾好味。
桂花酒釀丸子

全程嘅服務都唔錯,該換碟嘅換碟,加茶既加茶。
如果一定要抽一樣嘢出嚟講,就係上菜上得有點過快,前面幾碟都未食完,就已經上另外一樣了,好似有少少趕咁,不過其實都係小小問題姐。

重點係以呢個質素來講,價錢得宜,環境又好,服務又唔錯,食物又精緻。十人份量 set dinner 加水煮魚,包埋加一都係51xx。有得食有得睇有得玩,相信好多出面嘅餐廳都做唔到,下次一定會再嚟。
2019-02-08
五福臨門
黃金大阿哥蝦球
蔥油炸子雞
桂花酒釀丸子
今次專程拜訪格格府御膳,不為什麼,為的就是大玩COSPLAY,滿足當小格格的心願女人都有扮靚的慾望,所以今次就帶皇后擺架格格府御膳一入門就已經見到好精緻既飾物同埋衣服,飾物同頭飾真心靚,唔係行貨,細緻位同光澤度都顯出餐廳既用心而且餐廳裝備都好雍容華貴,帶有中國風,餐筷已經很美了,我媽係開餐前已拍下巨量照片職員服務仲好好,會幫我地裝身玩完COSPLAY就夠鐘認真食野 ,其實除左COSPLAY GIMMICK,呢到都係中式私房菜,有唔少菜式都好少見 ,賣相同味道又相當之唔錯江南三小碟,有木耳、肴肉、酒糟豬手木耳同豬手爽口,肴肉同豬手好入味肴肉唔多地方有得食,最特別係佢底層既啫喱,係醬汁凝固而成既精華,超濃味菊花豆腐湯,不能不打卡的一款菜式超級考刀工,切開既豆腐借助湯水既浮力,係湯碗中微微散開,加上湯水帶黃的色調,真係好似一朵菊花糖醋魚柳雖然係比較普通既菜式,但經過師傅功力既加持下,係特別好食魚柳既炸漿一D都唔厚,仲有鬆、香、脆,之感入面既魚肉仲好滑同水潤松露醬獅子頭是媽媽很愛吃的菜式,我自己就很少叫,覺得肉太多了呢到除左有菜做伴碟,仲有好厚肉既冬菇獅子頭真係好大,本身都有肉香味,但一切開,
女人都有扮靚的慾望,所以今次就帶皇后擺架格格府御膳

職員服務仲好好,會幫我地裝身

江南三小碟,有木耳、肴肉、酒糟豬手
木耳同豬手爽口,肴肉同豬手好入味

菊花豆腐湯,不能不打卡的一款菜式

糖醋魚柳

雖然係比較普通既菜式,但經過師傅功力既加持下,係特別好食
魚柳既炸漿一D都唔厚,仲有鬆、香、脆,之感
入面既魚肉仲好滑同水潤

松露醬獅子頭

是媽媽很愛吃的菜式,我自己就很少叫,覺得肉太多了
呢到除左有菜做伴碟,仲有好厚肉既冬菇
獅子頭真係好大,本身都有肉香味,但一切開,肉香味加倍地飄出,真係有種令人食指大動既衝動
食落肉很香,亦很鬆軟,鬆軟到有D唔似肉既質感,感覺很神奇

高湯浸菜苗
高湯浸菜苗是清清的,油鹽也沒什麼,只吃出菜苗的清甜

格格府炒飯,上菜的時候有點失望,因為望落就同楊洲炒飯差唔多
但點知食落就有好大驚喜
炒飯粒粒分明,無多餘既水氣
蝦分量唔少,切開黎炒,幾乎每啖都有
我個人認為蝦係呢碟炒飯既靈魂,因為真係好新鮮,好彈牙同有鮮味,提昇左整碟炒飯既香同味道

最後的甜品環節,必吃桂花酒饟丸子
這個真的算是不太甜了,甜度令我很沒介心的吃掉整碗
丸子很有質感,但我愛較彈牙的選擇
桂花香和酒味絕對是充足的

雖然價錢是有點少貴,但食物、環境質素真的值這個價,還要有COSPLAY玩
2018-11-26 513 瀏覽
平時黎銅鑼灣想避開人潮,靜靜地傾下計都會諗起呢幢大廈,比較格攝唔會太多人剛巧發現呢間咁有gimmick既私房菜,當然要去試係咪一入到去都感受到氣派先Table既setting真係好靚靚呀酸辣湯同豆腐湯,個人覺得酸辣湯好飲d,不過都係唔太夠酸,豆腐湯就打卡一流,食落就冇咩特別比個近鏡先~真係好巧功夫ga😆咕嚕魚(其實佢地本身set左d好冠冕堂皇既名😂不過已經唔記得左🤭)呢個層次好分明,食落都夠晒淋清清腸胃唔錯蟹子炒飯作結酒釀湯圓都唔錯,鍾意個桂花味😊其實樣樣食物都好的骰,食完其實只係三成飽🤦🏻‍♀️值得瑋讚既係環境同服務都一絕,但價錢就堅離地,唔知食左d咩都要成$1200兩個人😅

剛巧發現呢間咁有gimmick既私房菜,當然要去試

係咪一入到去都感受到氣派先

Table既setting真係好靚靚呀

比個近鏡先~真係好巧功夫ga😆

呢個層次好分明,食落都夠晒淋

清清腸胃唔錯

蟹子炒飯作結

酒釀湯圓都唔錯,鍾意個桂花味😊

中菜廳也可以很有格調,一踏足餐廳,已經見到餐廳名字的紅色牌匾。餐廳燈光不是酒樓光猛,而是較柔和,舒服,環境恬靜,到處都放置中國風擺設、屏風,裝潢帶古色古香,連餐具、碗碟也十分別緻,予人雍容華麗的感覺,很有特色。進入餐廳時,旁邊有個服裝區放置宮廷古裝服飾,細問之下,原來可以讓食客cosplay,拍照之用,一嘗當皇上、皇后、格格的感覺。另外,店員態度有禮服務殷勤,值得一讚。江南三小碟:木耳、牛肉及粉皮,木耳以醋汁醃製,帶酸甜,開胃小菜;牛肉以陳醋味醃過,加上凝固狀的啫喱,更加濃味;麻辣粉皮那麻辣滋味齒頰留香。菊花豆腐湯:單單一碗湯,那豆腐條條切得細緻,雕琢得像綻開的菊花,稍為一不小心就會斷掉,的確是巧手功夫菜。湯也是清清的,不會油膩。松露醬獅子頭:豬肉丸子而成的獅子頭圓圓,上面鋪上一小勺松露,挺有驚喜的crossover。肉質夾雜肥豬肉,讓整個肉變得更加軟腍。墊底的小棠菜及菇片,作顏色點綴及除去膩感。宮保大阿哥蝦球:大蝦被薄薄的粉漿包裹著炸,蝦肉厚實,大大隻,味道酸酸甜甜,還有些甜椒粒伴碟,就如咕嚕肉那道菜的味道。麻婆豆腐配格格府炒飯:麻婆豆腐麻香,豆腐十分嫩滑易碎,肉末有助提鮮,最適合跟
麻婆豆腐配格格府炒飯:麻婆豆腐麻香,豆腐十分嫩滑易碎,肉末有助提鮮,最適合跟飯一拼吃,不過海鮮炒飯,幾口就吃完了,份量少。
桂花糕:有點遜色,甜度高掩蓋了清淡幽香的桂花味,糕有點硬身,味道一般般。
2018-11-24 209 瀏覽
前幾日同屋企人一齊嚟呢度扮下清朝人,回憶下追劇嘅心情呢度真係裝修得幾中式,而且可以著格格、皇帝衫影下相 女仔可以插下頭飾張餐枱嘅擺設同埋餐具都己有心思我同家人點左兩款湯:酸辣湯: 幾多料同開胃菊花豆腐湯:廚師刀工好勁,真係好似菊花咁,味道清淡d冷盤:醉豬手:好爽的豬手,酒味幾香陳醋淆肉:要一啖食落口,食到淡淡的陳醋味,口感似啫哩木耳:普通,酸酸甜甜咁水煮魚水煮魚幾香麻,唔係真係太辣,魚係用新鮮嘅魚,唔係魚柳,滑得來都幾爽口。 有寬薯粉同好多芽菜京蔥牛肉呢款鑊氣好夠,啲京蔥勁好食牛肉唔韌,有牛味。蟹籽瑤柱炒飯: 飯氣幾香, 粒粒分明,酒釀丸子本來我係唔好酒釀呢d, 因為怕果d酒味。但呢款酒味唔算重,比較甜同香, 應該連小朋友都鐘意香橙胖大海茶配胖大海係一絕,而且幾有益,有清熱潤腸的功效。未食過胖大海的人可以試下,味道幾特別的
前幾日同屋企人一齊嚟呢度扮下清朝人,回憶下追劇嘅心情
呢度真係裝修得幾中式,而且可以著格格、皇帝衫影下相
女仔可以插下頭飾

張餐枱嘅擺設同埋餐具都己有心思

我同家人點左兩款湯:

酸辣湯: 幾多料同開胃

菊花豆腐湯:廚師刀工好勁,真係好似菊花咁,味道清淡d

冷盤:
醉豬手:好爽的豬手,酒味幾香
陳醋淆肉:要一啖食落口,食到淡淡的陳醋味,口感似啫哩
木耳:普通,酸酸甜甜咁

京蔥牛肉
呢款鑊氣好夠,啲京蔥勁好食
牛肉唔韌,有牛味。

蟹籽瑤柱炒飯: 飯氣幾香, 粒粒分明,

酒釀丸子

香橙胖大海
2018-11-23 180 瀏覽
由於中了延禧攻略的毒,小女子沉殿在宮廷生活當中。陳生知我中毒已深,於是帶我已毒攻毒!因為呢間餐廳可以cosplay ,扮格格!omg!我的天牙!太興奮了吧!可以試穿還有飾物!臣妾要上場拉!哈除左有得扮下格格玩下,d野食仲要美味十級推介宮保大阿哥蝦球!勁impressive!!首先講下個汁,主要甜味為重,但當中又食到d麻辣味既香,但五會話太over 個蝦,不得了,外面有層炸左既外皮,勁香口!加上d甜醬汁,好正!而蝦肉質好厚實!江南小三碟,分別係木耳,肴肉,豬手。牛肉又是推介之選,可以見到肴肉由兩部份組成,肉同啫喱狀嘅膏。食落口有多重的厚感,而且加左d醋,勁開胃!豬手都好正,起哂骨!好爽口菊花豆腐湯,豆腐切得成朵花咁,視覺嘅享受。黑松露獅子球。未食已經聞到好濃郁嘅黑松露香味,立即增加食慾。獅子球有兩個層次,對外面嗰層的肉相對比較實d,而內裏就比較𣺉,而且保留住肉汁仲叫了麻婆豆腐和炒飯。另外,好想贊贊d員工,服務非常好!好滿意的一餐。

我的天牙!太興奮了吧!可以試穿

還有飾物!臣妾要上場拉!哈

除左有得扮下格格玩下,d野食仲要美味

豬手都好正,起哂骨!好爽口

菊花豆腐湯,豆腐切得成朵花咁,視覺嘅享受。

,而且保留住肉汁

仲叫了麻婆豆腐和炒飯。

另外,好想贊贊d員工,服務非常好!
好滿意的一餐。
  • 宮保大阿哥非蝦球
2018-11-22 122 瀏覽
跟Nana看延禧攻略看多了Nana那個想做格格的心開始燃燒起來了這次我就找到這間是以古代中國皇室為主題的中菜館((格格府御膳))來到這裡每一個裝飾也是用上了在劇中也看到過差不多的東西而自稱娘娘的(Nana)來到這裡就瘋啦!一直在叫小泰子小泰子這樣在這裡每一件裝飾也可以拍個幾分鐘每一件物品也是用了中國皇宮的風格來設計門口也有掛著幾件格格的服裝(不知道可不可以借來穿,可試一下問店員)先點個前菜江南三小碟每碟都是中國有名的菜式菊花豆腐湯這湯中當然是沒有菊花而菊花是廚師把豆腐切得很幼細放在水中的模樣的手工菜醬燒牛肋條牛肋條不會很硬咬下去軟嫩軟嫩的松子桂花魚這裡的松子魚入口即化大推!!!!!高湯豆苗味道十分鮮甜可口格格府炒飯蛋白蟹籽炒飯粒粒分明桂花酒釀丸子這甜品不會太甜桂花味十足
跟Nana看延禧攻略看多了
Nana那個想做格格的心開始燃燒起來了

來到這裡每一個裝飾也是用上了在劇中也看到過差不多的東西
在這裡每一件裝飾也可以拍個幾分鐘

每一件物品也是用了中國皇宮的風格來設計
門口也有掛著幾件格格的服裝
(不知道可不可以借來穿,可試一下問店員)

先點個前菜

蛋白蟹籽炒飯粒粒分明

甜品不會太甜
桂花味十足
2018-11-22 295 瀏覽
以前到國內旅行,不少旅遊景點附近都會有戲服租借給客人拍照,通常我都興趣不大,但早排的延禧攻略實在好看,大大增加了我對清朝故事的興趣,得知銅鑼灣有間飯店,可以任玩皇上皇后格格皇子的戲服,心癢癢好奇去了一趟。 格格府御膳店名高檔,配合形象,店內細心佈置,頗有特色。 價位如是,每人$498 的套餐,六款食物加甜品,散店的菜都要兩三百蚊一道,選擇不多相信大家都會選套餐。 江南三小碟看來精緻,木耳、肴肉及蘿蔔各一粒。 菊花豆腐湯吃手工,切成菊花狀的豆腐很搶鏡,湯清味道可以。 宮保大阿哥蝦球名副其實的大阿哥,蝦球新鮮大隻,炸得有水準,皮脆肉彈,宮保汁甜酸惹味,並不辣。 麻婆豆腐沒有出錯,辣道輕微,豆腐滑溜。 松露醬獅子頭一人一粒,肉質軟滑松露香,味道幾好。 格格府炒飯是有味飯一碗,裏面有少少蛋絲、蔥粒及魚子在面頭,不過不失。 桂花糕是另一道手工菜,金魚眼仔碌碌,栩栩如生,另有蝴蝶及花形,內藏一粒杞子,甜度適中,但質感過硬。 菜式味道其實不錯,但份量偏小,而且上菜速度極之有效率,服務一般,不過來這裏是為玩戲服,吃一餐,都冇咩所謂啦!

格格府御膳店名高檔,配合形象,店內細心佈置,頗有特色。

江南三小碟

江南三小碟看來精緻,木耳、肴肉及蘿蔔各一粒。

菊花豆腐湯

菊花豆腐湯吃手工,切成菊花狀的豆腐很搶鏡,湯清味道可以。

麻婆豆腐

麻婆豆腐沒有出錯,辣道輕微,豆腐滑溜。

松露醬獅子頭

松露醬獅子頭一人一粒,肉質軟滑松露香,味道幾好。

桂花糕

桂花糕

2018-11-18
2018-11-18 126 瀏覽
最近敗「延禧攻略」和「如懿傳」所賜所以身邊個個都自稱 娘娘啊 本宮啊而我不屑當娘娘😂我是「環」豬格格🤞🏼剛好名字裡有個環豬是TerrGor硬給換的🤦🏻‍♀️好!這次帶大家到我的格格府用膳(🤦🏻‍♀️🤣讓我一次完個夠)進府中的門前還掛滿更衣的服裝用膳區分成卡位式 2到4人圓桌式 10到12人還有裡頭包廂式從一進府就是滿滿的格格朝代的味道無論裝飾品到餐具擺設燈光都滿分到位這次4人來府用膳看吧!我的頭飾(我真的瘋了🤣🤣)真的享受了當格格一般的待遇心中的小鹿不知道撞了幾次都快撞死了🤣前菜 江南三小碟 菊花豆腐湯 $68 (一人)功夫菊花豆腐第一次嚐功夫菜松子桂花魚 $420魚肉炸到恰到好處不乾不澀酸酸甜甜的醬汁醬燒牛肋條 $188醬汁甜鹹甜鹹的盤底的雪菜好想來碗白飯啊高湯豆苗 $138重點在於湯頭超級鮮甜格格府炒飯 $128魚籽炒飯最後的甜品就來了各一的 桂花酒釀丸子 $68(一人)當然這裡不例外的還是需要收取茶味費但卻意外的優惠一人$10
最近敗「延禧攻略」和「如懿傳」所賜
所以身邊個個都自稱 娘娘啊 本宮啊
而我不屑當娘娘😂
我是「環」豬格格
🤞🏼剛好名字裡有個環
豬是TerrGor硬給換的🤦🏻‍♀️

好!這次帶大家到我的格格府用膳
(🤦🏻‍♀️🤣讓我一次完個夠)

進府中的門前還掛滿更衣的服裝

到餐具擺設燈光
都滿分到位
這次4人來府用膳

看吧!我的頭飾
(我真的瘋了🤣🤣)

真的享受了當格格一般的待遇
心中的小鹿不知道撞了幾次
都快撞死了🤣

前菜 江南三小碟

菊花豆腐湯 $68 (一人)
功夫菊花豆腐

超級鮮甜

格格府炒飯 $128
魚籽炒飯

最後的甜品
就來了各一的 桂花酒釀丸子 $68(一人)

當然這裡不例外的還是需要收取茶味費
但卻意外的優惠
一人$10
  • 菊花豆腐湯
2018-11-17 101 瀏覽
做皇帝相信係每個男人心裡既一個夢想,今晚終於有機會實現,初嘗做皇帝一晚既滋味,等我享受一下先。講緊既係今晚去銅鑼灣一間大熱食店格格府御膳食晚飯,據聞餐廳提供宮廷服飾俾客人大玩cosplay,有得食又有得玩,點可以錯過。大門一開,格格府裝修高貴典雅,無論係令人目不轉睛位於大堂格格既梳妝枱,或者係梳妝枱後面既古箏古杓鳥籠擺設,或是一張枱一張櫈,甚至只係一個餐巾夾,細致既擺設令人完全融入宮廷既感覺。值得重點介紹既就係餐廳提供既宮廷服飾款式好多,皇帝,皇后,格格,甚至小卒仔既打扮都有,服飾質素好高,最貼心既係服飾容易穿著,唔需要怕麻煩。無錯,玩就玩得極致。御膳開始,首先係江南三小碟,即手拍青瓜, 陳醋肴肉同醉豬手,三款都好精致,手拍青瓜青澀可口,陳醋肴肉口感層次鮮明,入口肥而不膩,豬手柔軟入味,作為前菜非常適合。跟住係老上海酸辣湯,酸辣程度適中,用料豐富,飲完令人立即開胃。之後就係其中一道主菜,四川水煮桂花魚,水煮魚份量十足,端上時已經香氣撲鼻,桂花魚肉質厚實而無骨,香辣得黎非常惹味,配料如芽菜麵條等都非常入味。蔥油炸子雞皮脆肉嫩,炸蔥絲口感香脆,蔥味濃郁,咸咸地好特別。高湯浸菜苗選用左新鮮既

御膳開始,

高湯浸菜苗選用左新鮮既翡翠苗,感覺充滿清澈既田園氣息,清淡而且健康。

格格府炒飯炒得好夠乾身,味道適中鑊氣十足。

最後係香橙胖大海,一個非常特別既糖水,淡淡桂花香,香濃既陳皮同橙味, 滋潤清新潤喉潤肺,係一個看似簡單但極高質素既甜品

格格府御膳無論環境服務食物質素都係一流, 絕對係全港最出色中菜之一。
2018-11-06
2018-11-15 101 瀏覽
今晚約左朋友去到銅鑼灣(格格府御膳)食飯,入到去見到餐廳的設計,好像去咗清朝的年代,餐廳亦十分寬敞,仲好高格調, 連餐具擺設都古色古香的味道,有位男仕的服務員都好好,更能讓我們享受一個好舒服的晚餐,因下星期六便是我媽媽的生日,稍後會訂定位,帶她到來試做一日格格,希望能帶給媽媽一個超驚喜開心的生日。餐廳提供了宮廷服飾給客人,著住嚟影相,這班美女已急不及待地換好衫,亦不停地打卡。江南三小碟。菊花豆腐湯,將豆腐切成了菊花樣子,賣相十分美觀同吸引,清香的湯底,配軟滑的豆腐,廚師居功不少了。高湯浸菜苗,高湯是用雞肉等淆 出來,再用高湯餵番菜苗,再加 上蟲草花,使到成個菜都好甘香清新。松露醬獅子頭。糖醋魚柳,我最喜歡的糖醋魚柳醬汁不會太多,味道不會太鹹, 食落口仲好軟滑。格格府炒飯,份量十分足夠,張飯炒到每粒都金黃爽口,再配上帶子及魚子,味道十足,非常有水準。炒年糕,煙韌軟糯的年糕,加上冬菇絲等的配料,炒得十分惹味。香橙胖大海, 這個飯後甜品,造型好特別,加上有點香橙味,十分潤肺。

江南三小碟。

松露醬獅子頭。

炒年糕,煙韌軟糯的年糕,加上冬菇絲等的配料,炒得十分惹味。

2018-11-13 173 瀏覽
最近想試下又新又有特色既餐廳,咁岩係FACEBOOK見到。終於帶埋朋友一齊去試下 點解會帶朋友去呢,因為有得著格格服,同埋環境都好中國風古色古香.. 受到古網劇影響一定要一試^^ 打卡一流 門口已經擺曬男性用既古代頭飾就連餐具同擺設都十分精緻 好正呀. 感覺好正~ 梳妝鏡,精美及懷舊 仲會有D彷古飾物有耳環同髮飾 有不同的古袋服裝打扮,任君選擇男性同女性都可以跟據自己既喜好打扮下再自拍/合照有得食又得玩﹗ 夠曬創新﹗ 普洱茶都比普通茶樓既更加容易入口,無咁苦 正食物就朋友話事點左幾樣食物^^小菜開胃一下 有:豬手、雲耳、辣雞我個人最喜歡辣雞,比較SPICY , 但好食同埋現場環境冷氣好夠,但食物絕對唔好快凍呢樣野我係十分之欣賞起獲上菜,然後可以保熱一段時間食得比較開心~ 糖醋魚柳大大份,甜酸度配合得相當好好岩我口味~ 豆腐湯,靠師傅既刀工整成花的形狀 湯足料,夠火喉~ 東坡肉: 我第一次食炸比我想像中唔同及好食.肉質比較絲狀軟身容易咬口 炒時蔬一碟:要食D菜先得架味道岩岩好,不會太濃味, 清淡得來又好食米線係比較湯質感,好香米線好滑 配上雞絲 好特別既口感 印象比較深刻 最後更係要食番

最近想試下又新又有特色既餐廳,咁岩係FACEBOOK見到。
終於帶埋朋友一齊去試下
點解會帶朋友去呢,因為有得著格格服,同埋環境都好中國風
古色古香.. 受到古網劇影響
一定要一試^^ 打卡一流
門口已經擺曬男性用既古代頭飾

就連餐具同擺設都十分精緻
好正呀. 感覺好正~

梳妝鏡,精美及懷舊 仲會有D彷古飾物
有耳環同髮飾

有不同的古袋服裝打扮,任君選擇
男性同女性都可以跟據自己既喜好打扮下再自拍/合照
有得食又得玩﹗ 夠曬創新﹗

普洱茶都比普通茶樓既更加容易入口,無咁苦

食物就朋友話事點左幾樣食物^^

小菜開胃一下 有:豬手、雲耳、辣雞
我個人最喜歡辣雞,比較SPICY , 但好食

同埋現場環境冷氣好夠,但食物絕對唔好快凍
呢樣野我係十分之欣賞
起獲上菜,然後可以保熱一段時間
食得比較開心~ 糖醋魚柳大大份,甜酸度配合得相當好
好岩我口味~

豆腐湯,靠師傅既刀工整成花的形狀
湯足料,夠火喉~

東坡肉: 我第一次食炸
比我想像中唔同及好食.肉質比較絲狀
軟身容易咬口

炒時蔬一碟:要食D菜先得架
味道岩岩好,不會太濃味, 清淡得來又好食

米線係比較湯質感,好香
米線好滑 配上雞絲 好特別既口感 印象比較深刻

最後更係要食番個甜品啦﹗
桂花酒釀丸子 ^^
細細粒既丸子,好堅韌
食物好味道, 新鮮,係中國風既環境下食野
感覺好特別^^ 我仲可以穿格格服影相呃LIKE
滿足曬~
2018-10-23
5 分鐘 (堂食)
2018-11-13 2996 瀏覽
同朋友慶生當然要搵間特別嘅餐廳啦,唔係佢唔放過我丫!而今次揀嘅呢間餐廳,不論係個名定係環境都份外特別。一踏足餐廳,不禁哇左一聲!餐廳中式設計,以宮廷為主題。不論係餐桌碗碟或者吊燈屏風等,每個佈置都富有中國宮廷特色,別具一格置身其中感覺就好似時空穿梭,返左去古代嘅世界 餐桌及用具等都非常別緻,猶如置身宮廷嘅感覺。店員親切友善,服務周到。江南三小碟分別係木耳,牛肉同埋醉豬手木耳酸酸甜甜好開胃,牛肉湯汁味道好濃,啫喱狀嘅感覺入口即溶,齒頰留香!!另外醉豬手完全去骨,入口啖啖肉!酒味唔算好濃,好易入口菊花豆腐湯師傅刀功好厲害,每條豆腐都切得好薄好幼,好似一朵菊花咁,賣相非常精巧!豆腐湯入口清甜,呢道菜式真係好睇又好食 酸菜桂花魚 二人分量足夠,桂花魚切片上,冇乜骨,可以好放心食!酸菜味道適中,唔會話太過酸,個底仲有好多芽菜潻 松露醬獅子頭獅子頭配松露呢個crossover都幾特別,感覺似中西合璧咁。獅子頭大大粒,肉質好軟腍,唔會硬掘掘,整得唔錯 東坡肉東坡肉嘅肉同埋脂肪比例非常均勻,亦都炆得夠淋,有入口即溶嘅感覺,配埋饅頭食有一種中和肉類肥膩感 高湯浸菜苗食咗幾款濃味嘅菜式,係時候要揀番清淡啲

置身其中感覺就好似時空穿梭,返左去古代嘅世界

江南三小碟
分別係木耳,牛肉同埋醉豬手
另外醉豬手完全去骨,入口啖啖肉!酒味唔算好濃,好易入口

酸菜桂花魚

東坡肉

高湯浸菜苗
食咗幾款濃味嘅菜式,係時候要揀番清淡啲嘅蔬菜喇。菜苗好幼嫩,完全冇渣,配埋上湯夠入味

格格府炒飯
炒飯粒粒分明,好夠鑊氣,炒得非常之香。

桂花酒釀丸子
酒釀丸子做得好出色,丸子好軟腍亦都夠煙韌,桂花味濃郁,好難得遇上一碗好味既酒釀丸子

香橙胖大海
第一次食胖大海,味道又唔錯喎。杯入面有d香橙皮同埋啫喱,感覺夠特別

朋友對今餐生日飯嘅安排好滿意!大家都食到美味菜式!好幸運遇上非一般嘅餐廳,不論環境,食物,同埋服務的確係一流!
慶祝紀念
生日
  • 松露醬獅子頭
  • 東坡肉
  • 桂花酒釀丸子
2018-11-13 85 瀏覽
最近延禧攻略大熱 身邊嘅女人無論女上司 媽媽 定係朋友都愛上呢套宮廷劇 今日就嚟到呢間位於銅鑼灣嘅格格府 有咩咁特別呢?佢係可以畀你cosplay清朝嘅人 仲有大量頭飾 非常貼心 只要喺度用餐就可以享用呢個玩意 唔需要另外加錢 真係十分之抵食雖然係咁但係食物嘅價錢一啲都唔平 好在味道搭救入到嚟餐廳裝修非常豪華 仲有中國特色 換上一身服飾在喺度影相 勁有feel江南三小碟 有白切雞 雞肉十分嫩滑 而且好夠味涼拌雲耳 雲耳酸酸地 夠曬爽口 食落好開胃黃金大哥蝦球 蝦球勁大粒 師傅將蝦鮮炸好 然後包上用鹹蛋黃做成嘅黃金醬汁 食落口夠乾身 而且蛋黃味濃郁 蝦肉鮮甜好彈牙高湯浸菜苗 菜苗好新鮮係用咗翡翠苗 食落爽口 而且給晒上湯嘅味道好甜 小朋友都愛食醬炒牛肋條 醬汁味偏重 但係牛肋條炆到勁軟淋 唔使咬都食到 而且牛味重

雖然係咁但係食物嘅價錢一啲都唔平 好在味道搭救

江南三小碟 有白切雞 雞肉十分嫩滑 而且好夠味