2021-07-17 417 瀏覽
今晚我地去左荃灣沙咀道好多人食既「校長燒肉」講真幾有驚喜,性價比好高!所以都好full,平日黃金時段無吉枱門口清楚列明收費,黃金時段全包都係二百頭餐廳地方好寬敞,坐得舒舒服服攞野食既地方都夠大,好多人出去拎野都唔會逼一入門口見到淨係茶類都勁多款凍飲選擇亦唔少重有雪糕!淨係一支雀巢煉奶紅豆便利店賣$12架除左雪糕重有幾款甜品,生果有一款超甜西瓜,又紅又起沙,超好食調味料一樣超多選擇,除左燒肉調味料多,火鍋調味料一樣!餐前冷盤小食、沙律,重有6-7款炸野,刺身壽司、蒸點心及幾款熟食真係多到離曬地火鍋配料燒烤款式好多,完全試都試唔曬望落重好乾淨衛生食得好滿足,真係好多選擇!講真味道對得住呢個價位,肉類係bbq果種,醃得幾好味,如果同韓牛、日牛果d貴價燒肉緊係無得比,但用bbq層面,有冷氣又舒服,又多選擇,可燒又可烚,又雪糕生果飲品飲任,已經好滿意
今晚我地去左荃灣沙咀道好多人食既「校長燒肉」

門口清楚列明收費,黃金時段全包都係二百頭

餐廳地方好寬敞,坐得舒舒服服
攞野食既地方都夠大,好多人出去拎野都唔會逼

一入門口見到淨係茶類都勁多款

凍飲選擇亦唔少

重有雪糕!淨係一支雀巢煉奶紅豆便利店賣$12架

調味料一樣超多選擇
,除左燒肉調味料多,火鍋調味料一樣!

真係多到離曬地

火鍋配料

燒烤款式好多,完全試都試唔曬

望落重好乾淨衛生

食得好滿足,真係好多選擇!

荃灣平民燒肉火鍋放題之選🤩 見到好多中學生大學生都來食,頓時青春了🤣 咁多學生都捧場,就知性價比高啦!😌 就係呢間荃灣既校長燒肉日韓料理 @tsuenwancaptain 啦❣️..入座前就見到要排隊等安排入座~幸獲窗邊舒服卡位😎 兩個人坐得舒服呢!先出去行個轉~有燒肉區,多選擇,例如黑椒牛扒、韓風大醬牛肉片、黑椒一口牛、紅酒西冷扒、蜜味雞中翼、水牛城雞中翼、土匪雞中翼、秋刀魚、多春魚等等,已經醃好哂俾你去燒~..火鍋方面,係一人鍋咁,自己去湯料區倒湯,然後有火鍋醬料區,好多料😍 火鍋料都有唔少架!丸呀腸呀肥牛呀應有盡有!另外仲有刺身同壽司區🤩 刺身又幾好食喎好新鮮!..熟食區有醃製沙律/手拍青瓜木耳等,仲有邪惡的炸物🤩例如麥樂雞、炸雞、薯條等等,有埋沙律醬千島醬同茄汁😋 仲有個點心車好趣緻,有一籠籠燒賣🥢 湯就有中湯、人蔘雞湯同碗仔翅😌 飲品櫃都幾大架~有汽水有茶有果汁有啤酒;而甜品區都幾多選擇,水果、布丁、啫哩、糕點等,雪條櫃先驚喜!😍好多款呀!即刻拎返支經典大腳板先!🤣..終於明白點解呢度咁多人捧場,因為一個價錢食到燒肉同火鍋仲有其他野,抵哂啦!最好就幾個朋友一齊來食,就可以開心s
火鍋方面,係一人鍋咁,自己去湯料區倒湯,然後有火鍋醬料區,好多料😍 火鍋料都有唔少架!丸呀腸呀肥牛呀應有盡有!另外仲有刺身壽司區🤩 刺身又幾好食喎好新鮮!.
終於明白點解呢度咁多人捧場,因為一個價錢食到燒肉同火鍋仲有其他野,抵哂啦!最好就幾個朋友一齊來食,就可以開心share唔同野食可以試多d!
2021-06-21
  • 刺身
2021-06-25 2154 瀏覽
作為荃灣街坊, 如果未食過校長燒肉, 真係會比人笑而我為左唔好比人笑, 今晚就約左朋友一齊去食作為荃灣友, 話係校長燒肉等, 之係係沙咀道既D個路口等, 荃灣友一定要知呀去到已經好多人排隊, 睇黎真係好受荃灣街坊歡迎燒既肉都好多款, 有多款牛, 雞, 豬, 魷魚等等咁當然仲有唔少熟食食啦, 目測最受歡迎就一定係辣酒煮東風螺啦竟然仲有點心, 有蝦餃, 燒賣, 排骨等等, D個真係有驚喜係等緊個爐熱既時候, 就緊係食啦, 我地扲左好多刺身, 都幾新鮮, 而且蝦好大隻, 食多幾隻都回本啦夾左好多款牛, 有黑椒, 紅酒, 大醬, 我地最鐘意就係大醬口味, 最有特色! 而且因為用左牛油紙, 職員可以好密咁幫你換, 咁食都食得健康D飲品都係任飲的有多款甜品食, 有我最愛既COCOBERRY, 我覺得佢唔會太甜, 好好味仲有近D幾年好受歡迎的蜜瓜雪條, 食多兩條都已經回本啦總結熱食, 燒食, 甜品都唔錯, 唔怪得咁多人排隊, 咁多人鐘意黎食啦
作為荃灣街坊, 如果未食過校長燒肉, 真係會比人笑
而我為左唔好比人笑, 今晚就約左朋友一齊去食

去到已經好多人排隊, 睇黎真係好受荃灣街坊歡迎

燒既肉都好多款, 有多款牛, 雞, 豬, 魷魚等等

飲品都係任飲的
仲有近D幾年好受歡迎的蜜瓜雪條, 食多兩條都已經回本啦

2021-06-24
2021-05-16 5068 瀏覽
校長燒肉日韓料理出名多選擇,食物款式種類又多,剛好今天要到荃灣逛街,所以去吃一個滿足的放題晚餐。大約七點左右,已經見到很多人在排隊,原來他們的放題是分時段的,7:15 開始 HKD208/位,兩小時任食。進到餐廳之後,看到燒烤的種類有很多,基本的豬牛羊也有不同的款式,就是雞翼就已經有四款不同的口味,喜歡吃肉的朋友,一定大滿足。除了燒烤類,還有日本刺身,雖然餐廳是以燒烤為主,但其實刺身一點也不失色,每一件刺身都很鮮甜,質量非常好,特別是三文魚,質感和厚度都很足夠,螺片很爽口,而且也是很新鮮,非常鮮甜。每一枱除了可以燒烤之外,還有一鍋火鍋,吃太多肉類覺得油膩的時候,中段可以吃一些蔬菜類,菇類,蟲草花等. 而且還有炸魚皮和響鈴,響鈴炸魚皮新鮮炸起,非常鬆脆。蔬果類除了可以火鍋之外,餐廳還有一個沙律吧,有很多不同的新鮮蔬菜供選擇。飲品的種類也是非常多,所有啤酒汽水茶水任飲,而且各大品牌都很齊全。就是茶的種類已經有10幾種,燒烤前我沖了一壺檸檬山楂喝,可以去油,開胃消濟。去到最後甜品的種類也是非常多,有啫喱,糕點,雪糕機,不同種類的杯裝雪糕,脆皮雪條等.... HKD208/位,有那麼多元化和不

HKD208/位,有那麼多元化和不同種類的食物,真的很抵食。
2021-05-13
  • 刺身
  • 乳酪雪糕
  • 飲品
  • 炸物
  • 雪糕
  • 肉類
2021-05-12 3364 瀏覽
自從疫情後很久也沒有到放題餐廳用餐,擔心人流太多及自助形式容易有交叉感染。記得在疫情前,曾經光顧荃灣的校長燒肉,記得食物的種類多,環境乾淨,於是今晚就決定跟朋友再到這裏用餐。餐廳及顧客都提高了防疫意識,除了基本的消毒清潔,自助提取的食物亦有膠蓋蓋住,每張枱上亦有基本的調味料,不用與其他客人分享,感覺衛生整潔。飲品及食物種類十分多,除了一些炸物,常見的火鍋及燒烤配料,另外亦提供比較少見的花茶及點心,另外亦有蔘雞湯及碗仔翅。先講火鍋類別,湯底有三款:壽喜燒、豬骨濃湯以及麻辣湯底,而湯鍋有兩格,令客人有多一點選擇。壽喜燒湯底味道濃郁,基本上不用另外點醬料,食物味道亦足夠。自己比較喜歡肥牛,金菇以及蔬菜類別,例如生菜、南瓜、豆卜等。始終湯底味道濃郁,食材新鮮,湯一滾起就可以食,自然食出食物本身的鮮甜。至於燒肉方面,我就同樣首選肥牛,另外柚子醬醃豬扒、燒汁雞扒、雞腎、台灣腸以及豬柳漢堡扒同樣好食!雖然肥牛並非跟某些高級日本餐廳質素一樣,但肥瘦部位平均,以放題來說,質素不錯,用作火鍋及燒肉都十分適合;至於柚子豬扒幾有特色,不過略嫌肥肉較多,但瘦肉部位很入味,肉質亦腍口;雞腎入味之餘口感亦很好,爽口

至於燒肉方面,我就同樣首選肥牛,另外柚子醬醃豬扒、燒汁雞扒、雞腎、台灣腸以及豬柳漢堡扒同樣好食!雖然肥牛並非跟某些高級日本餐廳質素一樣,但肥瘦部位平均,以放題來說,質素不錯,用作火鍋及燒肉都十分適合;至於柚子豬扒幾有特色,不過略嫌肥肉較多,但瘦肉部位很入味,肉質亦腍口;雞腎入味之餘口感亦很好,爽口彈牙,不回過硬;台灣腸及漢堡扒在燒烤過後更加香口,油香四溢,雖然用作火鍋配料亦不錯,但在燒烤後,微焦更能將味道昇華!

飲品方面種類十分多,亦有幾款梅酒選擇,另外更設有花茶區,讓人客挑選自己喜歡的花茶,有助解燒油脂,感覺更加健康。

熟食方面則試了碗仔翅,屬於誠意之作。碗仔翅用料多,而且放的不是粉絲,反而用了素翅,幾高質!味道亦跟傳統碗仔翅的味道類似,少少美中不足的是找不到麻油及紅醋做點綴。

甜品則推介檸檬茶分子啫喱,啫喱有檸檬茶的甜味,裏邊有蜂蜜味爆珠,感覺很特別,應該屬於自家製甜品,之前未有試過,推介!

校長燒肉的食物選擇實在令人目不暇給,在兩小時的用餐時間亦尚算足夠,加上環境坐得舒適,油煙亦不大,大家都吃得滿足!下次會再光顧,推介!
2021-05-11
2021-07-20 0 瀏覽
荃灣人氣食肆,當晚訂咗七點三十分。 餐廳在2樓,上到去先發現格局很像食自助餐的一樣。 地方都算整潔, 每張枱都有一個燒烤爐及一個電磁爐。食物的種類非常豐富,除了有燒烤及火鍋的食材外,還有一些熟食,炸物,刺身,點心和甜品。燒烤食材方面有多種肉類,味道亦有多種選擇,肉類醃得當入味,雖然係平價貨色但質素都不錯。火鍋食材方面,除咗肥牛之外還有多種肉類,蔬菜選擇方面有雞髀菇,金菇,生菜等等。炸物有春捲,咖哩角,薯條等等……雖然不是現場即炸但食落依然香脆及吾油膩。熟成有咖哩魚蛋,炒菜,清酒煮蜆等等…… 清酒煮蜆有清酒香味好食。點心有排骨,糯米雞,金錢肚等等……甜品有糕點,布丁,雪糕,雪條。 呢度仲有我喜歡食嘅朱古力脆皮雪條,脆脆的朱古力包著雪糕,正。總結: 餐廳食物種類繁多,雖然質素一般,但性價比極高。

點心有排骨,糯米雞,金錢肚等等……

總結: 餐廳食物種類繁多,雖然質素一般,但性價比極高。

2021-07-15 0 瀏覽
琴晚同屋企人嚟咗呢間任食烤肉,食完覺得驚喜。刺身有好多款,三文魚切得好厚,帶子鮮甜,紅蝦都好鮮甜同大隻。飲品方面:你可以選擇自己沖嘅茶,種類好多。飲品櫃亦都很多嘢飲。👍燒肉方面:豬牛雞魚都樣樣齊,食物調味好味,唔會太咸。重點要提既係佢既調味醬汁,有好多款,任你揀同埋張枱都準備了幾款烤肉既調味料,的確唔錯。(佢仲可以打邊爐)甜品方面種類好多,布甸、果凍、雪糕、雪條,基本上好難試哂!我食左佢個朱古力球雪糕,朱古力味很濃👍熟食令我有個意想不到是佢連點心都可以吃到湯,沙律,炸物都有,以放題烤肉,佢既食物種類真是很多。呢間放題,適合男女都可以黎食,因為食物種類太多選擇,燒烤紙都可以更換。
琴晚同屋企人嚟咗呢間任食烤肉,食完覺得驚喜。

熟食令我有個意想不到是佢連點心都可以吃到
湯,沙律,炸物都有,以放題烤肉,佢既食物種類真是很多。

呢間放題,適合男女都可以黎食,因為食物種類太多選擇
,燒烤紙都可以更換。
2021-07-10 0 瀏覽
原本呢個地方都係食燒肉,見校長燒肉開咗過嚟呢度,而且我又未試過,價格平,就算中伏都唔會話好心痛。樓下有職員,有𨋢搭上樓,地方面積算大,座位都闊,食物種類繁多,火鍋燒烤,飲品,甜品仲有酒樓點心,一次過滿足你唔同既願望。蜜汁與土匪雞翼,一般般,主要係唔太入味,唔好食,醃肉類又一般,雞扒好酸,唔敢食就掉左,牛肉正常。雞腎反而幾好,口感爽脆。選擇係多,但都冇啖好食🧐同埋個地下感覺好笠癡癡。點心類金錢肚反而又唔錯😏金錢肚幾入味,又唔癡牙。火鍋我地淨係用黎淥菜食,個豬骨湯底加埋啲娃娃菜,完全突顯到娃娃菜既甜味。甜品方面我好滿意,款多,每款細細杯,方便試曬佢,奇亞籽啫喱,呢杯好清新,伯爵奶茶底既仙草都出色,奶香,仙草同白涼粉都滑。整體來講,性價比確實高,不過啲醃肉就真心馬馬地,反而醃肉以外既野就幾好,呢個價錢都唔應該太要求。
原本呢個地方都係食燒肉,
見校長燒肉開咗過嚟呢度,
而且我又未試過,價格平,
就算中伏都唔會話好心痛。

樓下有職員,有𨋢搭上樓,
地方面積算大,座位都闊,
食物種類繁多,火鍋燒烤,
飲品,甜品仲有酒樓點心,
一次過滿足你唔同既願望。

蜜汁與土匪雞翼,一般般,
主要係唔太入味,唔好食,
醃肉類又一般,雞扒好酸,
唔敢食就掉左,牛肉正常。
雞腎反而幾好,口感爽脆。
選擇係多,但都冇啖好食🧐
同埋個地下感覺好笠癡癡。

點心類金錢肚反而又唔錯😏
金錢肚幾入味,又唔癡牙。

火鍋我地淨係用黎淥菜食,
個豬骨湯底加埋啲娃娃菜,
完全突顯到娃娃菜既甜味。

甜品方面我好滿意,款多,
每款細細杯,方便試曬佢,
奇亞籽啫喱,呢杯好清新,
伯爵奶茶底既仙草都出色,
奶香,仙草同白涼粉都滑。

整體來講,性價比確實高,
不過啲醃肉就真心馬馬地,
反而醃肉以外既野就幾好,
呢個價錢都唔應該太要求。
2021-06-05
2021-07-07 159 瀏覽
好耐冇去過,哥又過黎睇睇佢有咩改變先,就咁睇已經倒多咗部夾公仔機因為一上到黎已經覺得好熱,所以第一樣想食嘅嘢就係雪糕呢個係蜜瓜味雪糕,蜜瓜味都幾重幾清新,雖然冇出邊嗰啲雪糕咁高質,但係的確好清涼消暑食燒肉之前,梗係要食吓啲沙律墊底先啦火鍋之選系列,想燒又得,打邊爐亦得主食方面,哥比較好一口牛同埋魚柳仲有牛油粟米同蒜蓉金菇而家多咗好多調味料,有孜然粉,黑椒黑椒容器非常方便,輕輕一扭,就磨成黑椒粉飲品方面仲有花茶俾大家揀,有好多唔同嘅味道想要凍飲品嘅,都有幾個雪櫃嘅嘢飲俾大家揀,有茶有汽水,韓式港式任君選擇平日夜晚只係$208+1就食到飽飽,大滿足🤤

因為一上到黎已經覺得好熱,所以第一樣想食嘅嘢就係雪糕

食燒肉之前,梗係要食吓啲沙律墊底先啦

火鍋之選系列,想燒又得,打邊爐亦得

主食方面,哥比較好一口牛同埋魚柳

仲有牛油粟米同蒜蓉金菇

而家多咗好多調味料,有孜然粉,黑椒
黑椒容器非常方便,輕輕一扭,就磨成黑椒粉

飲品方面仲有花茶俾大家揀,有好多唔同嘅味道

平日夜晚只係$208+1就食到飽飽,大滿足🤤
  • 雪糕
  • 魚柳
  • 叉燒
2021-07-06 193 瀏覽
成日經過見到呢一間野,今日終於試咗啦~ 原來佢係食放題,開頭以為係專食燒肉安排位置舒服同埋佢哋係用燒烤紙,方便又衛生食物方面呢度種類好多,燒烤/打邊爐/壽司吧/連甜品吧/點心都有食燒肉梗係要食燒牛肉啦黑椒牛扒醃到好入味,攞嚟燒啱晒,仲有一口牛,韓風大醬牛肉片等五花腩唔錯,薄切配埋佢哋嘅醬汁可以encore鐵板燒魷魚鬚都係好懷念~牛肉同埋呢個牛仔骨牛肉味濃,見到佢油脂分布都好靚,性價比來講絕對OK鐵板燒魷魚鬚都係好懷念~正!呢到個碗仔翅有驚喜~味道唔錯而且唔會出晒水,可以一試

安排位置舒服同埋佢哋係用燒烤紙,方便又衛生

食燒肉梗係要食燒牛肉啦

五花腩唔錯,薄切配埋佢哋嘅醬汁可以encore
鐵板燒魷魚鬚都係好懷念~

鐵板燒魷魚鬚都係好懷念~正!

呢到個碗仔翅有驚喜~味道唔錯而且唔會出晒水,可以一試
2021-07-05 140 瀏覽
分享一下小小見聞價錢:熟客應該都知道識食一定食5:00-7:00,因為7點前走只係108另收加一,食物又夠多款式選擇, 所以cp值好高。刺身方面覺得一般,因為要加錢既關係,個人認為除非真係好鍾意食,否則唔需要特意加購火鍋:火鍋湯底有三款選擇,可以自取湯底打邊爐,分別係壽喜燒、豬骨湯、四川麻辣湯,當天我們選用四川麻辣湯,坦白講味道偏鹹但冇麻辣味,如果唔係鼻可以聞到有麻辣味完全唔覺得係麻辣,最後我地要加水再另外狂落蔬菜後先變成好好味既湯底。火鍋料方面款式數量還可以,除了牛和豬既火鍋片都太肥外,都沒有太伏。另外火鍋料不是提供一個食物種類一個食物夾,導致食物夾比其他客完夾有醬料既食物後會痴住好多醬汁,當你需要夾其他食物時會造成污染,特別當下既疫情環境中,覺得餐廳唔夠細心。飲品:飲品櫃唔夠凍有點可惜,比較特別既飲品係花草,因為天氣熱所以冇試,不知道水平如何,但花茶款式好多燒烤:燒烤種類多,但燒烤爐表面望上去好恐怖,感覺食物超過牛油紙邊邊碰到爐就唔敢食環境:裝修唔錯但地下好似「痴立立」
分享一下小小見聞

價錢:

火鍋

飲品:

燒烤:

環境:
裝修唔錯但地下好似「痴立立」

2021-06-29 172 瀏覽
豬的生酮飲食都進行左一段時間,呢段期間都唔太敢隨便出去食野,怕唔小心食錯野。不過呢,燒肉同打邊爐都係生酮嘅好朋友,可以放膽咁食。剛好喺荃灣整完野,就同老公黎校長燒肉日韓料理。我地7點15分入座$208(另加一),可以食2小時。店內都好多人,估唔到閒日都咁多人黎食,應該都唔會中伏🤣。店內四周嘅環境佈置幾有特色,打卡位多,加埋餐廳入面嘅燈光好柔和,座位舒適闊落,感覺唔錯。 壽司,沙律吧,老火靚湯,熟食區,燒肉材料區,火鍋材料區,甜品區,飲品區等等,連中式點心都有🤣不過生酮緊嘅豬就只可以食肉同菜,未能一試味道。好彩肉類選擇幾多,五花牛,五花豬,牛扒,雞扒,魚柳,食物種類非常多。除左燒烤仲可以打埋邊爐,一次過滿足晒豬嘅願望。 五花豬用黎燒真係好正,d油炸晒出黎,咬落又脆又香。燒牛肉最好就燒牛扒,牛肉好腍,肉有味道又保持嫩滑,唔洗點醬汁,加灑上少少鹽,已經覺得好好食。 仲有五花牛,呢個牛用黎打邊爐會適合d,因為燒肉的話牛味冇咁出,用黎烚就好喇。湯底有三款,我地揀左日式豬骨湯同四川麻辣湯,豬骨湯味道不太濃,而麻辣湯嘅辣味適中,味道唔錯。蔬菜,菇類都好新鮮好靚,唔會乾爭爭碎濕濕,所以都食左好多。 最

五花豬

牛扒

四川麻辣湯併日式豬骨湯

新鮮蔬菜

最後要讚下refill得好快,見第一輪俾人夾晒,心諗:下,冇架喇。點知轉頭再出去,食物都已經放滿滿喇,唔錯喔

五花豬
牛扒
四川麻辣湯併日式豬骨湯
新鮮蔬菜
2021-06-28 146 瀏覽
有日官人想食燒肉,又唔想食平時食開果幾間,結果就去搵咗荃灣嘅校長燒肉。一去到樓下嗰陣時已經好有驚喜,唔去到都唔知原來咁多人會排隊!一上到去驚喜更加不斷,我無睇過menu book既情況下,一上樓梯就見到有魚生放題!reception隔離原來仲有雪糕,對面竟然仲有甜品櫃😱驚喜都仲未完,一坐埋枱發覺點解仲有電子發熱勞,跟住見到人喺出面攞一鍋鍋湯,原來枱係有得一邊燒一邊洽!湯底有三款,日式豬骨湯底sukiyaki湯底同埋麻辣湯底。肉就多到數唔哂,絕對要食香草魚柳,柚子豬扒,雞腎雞軟骨!如果唔怕鹹嘅朋友,一定要食埋豬柳。唔洗怕熱氣架,飲品櫃有大量飲品選擇,清熱下火又有,啤酒都有。如果唔想凍飲仲有得自選茶葉沖熱茶。極度建議朋友一定要試一次,包你開心果食出奇蛋
reception隔離原來仲有雪糕,對面竟然仲有甜品櫃😱

湯底有三款,日式豬骨湯底sukiyaki湯底同埋麻辣湯底。

極度建議朋友一定要試一次,包你開心果食出奇蛋
2021-06-28