2019-04-09 35 瀏覽
因為實在太想食西餐嘅關係,星期六下午就嚟咗呢度食野。 呢度嘅服務員好友善,又好夠人手,會不斷幫手refill 水,又會過嚟問吓你啲嘢啱唔啱食。 呢個係4月1號至4月6號嘅餐牌。 揀咗個B餐,平平哋,又飽肚嘅意粉(因為好肚餓嘅緣故)。 每個餐都會跟呢一份前菜,有湯有包,有沙律。 最值得一讚嘅係西蘭花蜆肉忌廉湯,蜆肉味好重,好入味。 而呢個Pesto 意粉,有菇,有三隻大蝦,小帶子 ,紅椒、黃椒。 隻蝦好大隻,成個意粉都整得好入味。香蒜味好重。個 pesto 味道再濃d 就會更好了。 埋單時,電話訂位,有8折。成個餐 只需要 $88。 好抵。
因為實在太想食西餐嘅關係,星期六下午就嚟咗呢度食野。

呢個係4月1號至4月6號嘅餐牌。

揀咗個B餐,平平哋,又飽肚嘅意粉(因為好肚餓嘅緣故)。

埋單時,電話訂位,有8折。

成個餐 只需要 $88。 好抵。

2019-04-06
2019-04-06 45 瀏覽
一個極需要放下工作的星期六,朋友預先在柴灣訂了一間環境舒適的餐廳,頓時令整個人變得放鬆!(電話訂枱有八折優惠!!!)午餐款式有很多選擇,最後兩個人每人各自叫了一個套餐,因為希望嘗試不同款式的食物。一吃頭盤,便有怦然心動的感覺。柴門特色沙律的蔬菜非常新鮮,西蘭花青口忌廉湯配健康麵包更是一絕,忌廉湯非常creamy,西蘭花的口味十分清新,細滑的口感令人想再三回味!烤英國天然豬扒配薯菜、蘋果燒汁($138)- 餐廳採用由英國直送的有機豬扒,肉質鮮嫩多汁,配搭蘋果燒汁的感覺很清新,我和朋友都讚口不絕!烤美國優選肉眼牛扒配薯菜牛肉濃汁($168)- 肉眼牛扒的火候控制相當合宜,可見廚師的功力雄厚!牛肉濃汁更帶出牛的鮮味,非常美味!最後當然要吃甜品(+$16)滿足自己。芝士蛋糕餅身厚重,餅底鬆脆,而蛋糕入口香滑,芝士味濃,非常「芝」味啊!

• 紐約芝士餅
  • 西蘭花青口忌廉湯
  • 烤英國天然豬扒配薯菜
2019-04-06 308 瀏覽
今日假期同屋企人食個午飯,見最近柴灣開咗好多新餐廳,屋企人又想食西餐,就去柴門西餐廳。餐廳位於東貿廣場六樓,又近柴灣地鐵站,真係好方便。一入門口,有小驚喜,餐廳雖然唔係好大,但居然有個舞台可以玩音樂。追問之下原來每星期都有個音樂之夜,有live band music ,不過係逢星期五六先有。另外,餐廳亦都裝修得較為古典,不像旺角那些樓上餐廳超級簡單簡陋,所以我屋企人好中意個餐廳環境。我們各點一個午市套餐,有餐湯,小食,主食,同一杯餐茶,大約都係百零蚊,價錢好公道!前菜🍵西洋菜青口忌廉湯+一片法包+特色沙律🥗西洋菜青口忌廉湯超好飲,好重忌廉超滑,加上有少少青口味,上面仲加左麵包粒加強口感,真係好出色。沙律有青瓜,少少沙律菜,蕃茄片,最重要個醬好健康,又清新。🍽蒸三文魚配忌廉菠菜,番茄莎莎呢道菜好岩追求健康,減肥人士。蒸三文魚好嫩滑,用蕃薯,蕃茄等配菜,仲有忌廉菠菜都好入味。🍽烤英國天然豬扒配薯菜,蘋果燒汁近期好多餐廳都加入豬鞍去供客人選擇,亦係我近期大愛,所以見到有煮必點。呢隻豬扒都算大份,肉質好幼嫩,而且烤得剛剛好,未食已經聞到好香的香味。加上蘋果燒汁的鮮味去帶出豬鞍的肉味。你仲可以叫
餐廳位於東貿廣場六樓,又近柴灣地鐵站,真係好方便。

我們各點一個午市套餐,

西洋菜青口忌廉湯+一片法包+特色沙律🥗

前菜🍵西洋菜青口忌廉湯+一片法包+特色沙律🥗

沙律有青瓜,少少沙律菜,蕃茄片,最重要個醬好健康,又清新。
蒸三文魚配忌廉菠菜,番茄莎莎

🍽蒸三文魚配忌廉菠菜,番茄莎莎
忌廉菠菜

呢道菜好岩追求健康,減肥人士。
蒸三文魚好嫩滑,用蕃薯,蕃茄等配菜,仲有忌廉菠菜都好入味。
烤英國天然豬扒配薯菜,蘋果燒汁

🍽烤英國天然豬扒配薯菜,蘋果燒汁

烤英國天然豬扒配薯菜,蘋果燒汁

呢隻豬扒都算大份,肉質好幼嫩,而且烤得剛剛好,未食已經聞到好香的香味。加上蘋果燒汁的鮮味去帶出豬鞍的肉味。你仲可以叫餐廳提供芥末,醮上芥末,特別滋味!

真心柴灣區好需要呢類型嘅高質西餐廳,價錢唔算太貴,食味質素又高,而且餐廳服務員好好好nice 👍🏻我下次一定再來食個晚餐聽下live band music !

原來預先打電話有8折,好抵👍🏻
2019-04-06
西洋菜青口忌廉湯+一片法包+特色沙律🥗
忌廉菠菜
2019-04-04 61 瀏覽
偶然的情況下,與朋友在港島商談新的教學計劃,在近地鐵站口的地方踫上了柴門,好好彩地品嚐到有心的美食小女子職業病經常發作,食飯第一件事就講感覺。餐廳的Waiter 禮貌的態度,絕對可以打開我的味雷跟餐的小食,以及蘑菇湯都幾好味。我朋友點了英國豬(似佢😆),而我點了美國Prime rib。一上菜,朋友就大讚配菜有番薯有菠蘿,好開心! 我的美國牛排熟嘅程度,以及溫度,與我同呢個朋友嘅關係一樣,可以講係啱啱好!之後嘆個熱檸水,食個唔漏但芝士味濃郁嘅cake,欣賞下餐廳的佈置、牆上面嘅油畫,感覺relaxed 滿足!聽聞週末夜晚有live band, 應該幾正啊

小女子職業病經常發作,食飯第一件事就講感覺。

餐廳的Waiter 禮貌的態度,絕對可以打開我的味雷

跟餐的小食,以及蘑菇湯都幾好味。

聽聞週末夜晚有live band, 應該幾正啊

2019-04-04 74 瀏覽
上回講到,怪客要減肥,要絶跡天涯,今日在我多番邀請下,怪客其實叫阿怪,她對食材要求及對食物之間的配搭十分講究,絶不會胡亂放東西入口,喜歡追問食材來源,對廚師的要求甚高,她表示:"一碟美食之所以是美食,不是靠其價錢可判斷出來,是看它的配搭及產生出來的味道,可否留住食客之心。"憑她一番話,我知我不會胡亂介紹美食給她,至少有位於柴灣的柴門西餐廳的質素,才敢介紹她,已聽了朋友說了多次,這間鄰近地鐵衹有三分鐘的路程,座落於商業大厦的一角,試過之後,我夠膽說它已有酒店式的水平但沒有酒店的價錢,剛開張一段時間的他們,希望在這區站穩陣腳,用心製作及希望回饋一班食客,即使美食也可以平民化,所以現在午餐照單八折,晚上也可有租場開party ,台上樂器也可以照用,真的貼心到娛人又娛己!店裝潢很有藝術風,以掛藝術畫作佈局,親切老闆大談有關椰菜畫的畫家心思……從揶菜中浮現生命及支撑人生等等!跟阿怪叫了兩份set lunch ,在名畫下找尋驚喜:1.(前菜)西蘭花青口忌廉湯: 將西蘭花打蓉,配上細緻的青口,口感濃郁,好細緻的配搭,令人開胃非常,另加上泰式魚餅,驚喜萬分2.烤美國優質牛排: 選料來自US Pri

跟阿怪叫了兩份set lunch ,在名畫下找尋驚喜:
2.烤美國優質牛排: 選料來自US Prime Rib eye ,不厚,有口感的薄,重要是牛味濃郁,肉汁惹味,份量剛好一人份量,令人雀躍!
3.烤英國天然猪排: 厚切連骨的英國豬排,半肥瘦兼用天氣飼料,好好好有豬味,但不酥,與外間的普通豬不能相比…………感恩英國猪來到柴灣!
4.紐約芝士餅: Mamamimi 超濃又企身但入口即綿的New York Cheese Cake ,好吃到如置身於五星級大酒店!
阿怪也讚不絶口,他表示下次要晚上來吃他們的晚餐,有有有……阿怪最痴愛的龍蝦湯!
  • 紐約芝士餅
2019-04-04 149 瀏覽
今天在柴灣利眾街辦點事,同事就帶我去了這間位於東貿廣場六樓柴門西餐廳吃個午餐,由於附近工廈區食肆不多,中午時份客人特別多,好彩訂咗位,安排入座也挺方便,入內見裝修唔錯,不似一般工廠食堂,反而是有特式有性格西餐廳!仲有Live band 罷設,原來星期六日晚上有音樂節目助興!我地各點一個午市套餐,有餐湯,小食,主食,同一杯餐茶!我點咗蒸三文魚配忌廉菠菜,番茄莎莎!餐湯是西蘭花番茄青口忌廉湯,一片法飽又有泰式煎蝦餅、微辣,味道可口!蒸三文魚好嫩滑,用蕃薯,蕃茄等配菜,顏色好鮮艶,色香味俱全!朋友喜歡食牛,點咗烤美國優質肉眼扒配薯菜,濃牛肉汁,估唔到午餐都咁大塊牛扒,而且肉質好幼嫩,加上濃牛肉汁淋在牛扒身上,鮮甜肉味,醮上芥末,特別滋味!餐後再來一杯冰凍檸檬茶!這一頓午餐感覺十分超值和滿意!埋單時才知預早訂位有八折優惠!真是有點驚喜!

我地各點一個午市套餐,有餐湯,小食,主食,同一杯餐茶!
我點咗蒸三文魚配忌廉菠菜,番茄莎莎!

餐後再來一杯冰凍檸檬茶!這一頓午餐感覺十分超值和滿意!

埋單時才知預早訂位有八折優惠!真是有點驚喜!
2019-04-04
2019-04-04 24 瀏覽
今日同男朋友放假 決定去啲隱世工廈到覓食今次去到柴灣 見到樓下有一啲單張見到呢間西餐廳好似唔錯入到去店員很有禮貌我哋睇咗午餐嘅餐牌見到有兩個好吸引第一個就係 烤英國天然豬扒 第二個就係美國優選肉眼扒首先嚟咗餐湯同埋沙律我哋今日嘅西洋菜餐湯 好濃好夠味好creamy個包都好正個豬扒完全係厚切 而且仲有部份脂肪一咬落去啲油咇晒出嚟 但係好特別嘅係又唔會覺得好油 只會覺得好香另一個肉眼扒嘅生熟程度控制得好好好好食而佢嘅薯菜係番薯 好健康而最後我哋仲加咗個芝士蛋糕都好好食啊預先預約好似仲有八折添
今日同男朋友放假 決定去啲隱世工廈到覓食
而最後我哋仲加咗個芝士蛋糕
都好好食啊
預先預約好似仲有八折添
2019-04-02 28 瀏覽
柴灣竟然有一間咁似樣嘅英國菜餐廳,所以今日禮拜六就過咗嚟試吓~起初對間餐廳嘅期望都唔大,因為佢個價錢比一般餐廳貴,驚只係得個貴字😂一入到黎,覺得個環境都幾舒服,雖然唔算大但能夠放到個舞台係餐廳和廚房之間都記得另外呢度掛咗好多好靚嘅話,有一種令人賞心悅目的感覺。我哋一嚟到就要作出肉眼扒,原來佢係跟正式西餐廳很相似,有一個頭盤。令我覺得好喜出望外係佢個頭盤嘅味道,食得出是有心思地計劃的,他的那個泰式蝦餅也剪得10分出色,不會過分地焦至於主菜方面,一開頭對於佢嘅書才有一種抗拒,因為同平時的薯條和集材很不同,但食落覺得佢嘅薯仔和番薯也煮得非常好,熟到啱啱好。佢哋嘅牛扒真係令我10分欣賞,因為我要的四成熟他真是做到給我。而且肉質的味道比你中環一些扒房還要濃烈,而且肉質的口感也非常鬆軟~~最好嘅甜品和咖啡也不過不失,是一個非常完美的句號

另外呢度掛咗好多好靚嘅話,有一種令人賞心悅目的感覺。
最好嘅甜品和咖啡也不過不失,是一個非常完美的句號
2019-03-30
2019-03-30 46 瀏覽
呢間係柴灣工廈裡面嘅柴門。呢間餐廳入到感覺好特別,feel到老闆好有心機去佈誌。而最特別係呢度嘅staff都好熱心主動去講解。唔似一般餐廳做到基本運作到就算。先講野食: 今日去食嘅set lunch係有包一個湯同沙津首先個擺盤都好吸引而個湯好creamy,而且比較香口,甜身少少。感覺就唔似就咁用罐頭開出黎。格離個包脆口,相對唔算有咩特別。沙津菜新鮮美國優選肉眼牛排呢間餐廳講到明啲牛排係US Prime。個牛本身唔算好厚身,但係質地真係好嫩滑,juicy。而且個表面都煎得幾香口。配上牛肉汁就更加香濃。香煎三文魚三文魚有煎脆,肉都好嫩滑口感上就一流。個魚身本身就幾好味,所以個人就覺得白汁牛油汁可以點可以唔點。奶凍奶凍奶味好濃好香,唔算甜。茶凍茶凍茶味未到好濃好濃,本人就覺得淡味左少少。最後,想講一講服務。基本上而家香港好多餐廳都唔係好重視出餐次序,總之廚房整好就出,就係搞到你成枱都係野食,食完就好走。而呢一間餐廳真係好少有地會等你食完前菜再上main course,食完main course再上甜品。呢個可能食客好少留意,但係都顯得出佢地嘅好細心。
今日去食嘅set lunch係有包一個湯同沙津
首先個擺盤都好吸引
沙津菜新鮮
香煎三文魚
奶凍
奶凍奶味好濃好香,唔算甜。
茶凍
茶凍茶味未到好濃好濃,本人就覺得淡味左少少。

• 香煎三文魚
離新柴灣地鐵站,有間新開既西餐廳。見到社交媒體有人介紹過,就襯放學後近近地食個西餐。提提你,預先打電話有8折,以質素同服務黎講算係幾抵。餐廳每個星期都換menu, 我食左意大利粉同牛扒。兩種都有心思同水準。前菜,係西洋菜蜆湯,啖啖蜆肉超好食。竟然用了新鮮蜆肉,一d都冇硬冇梅到。西洋菜湯好重忌廉所以超滑。上面仲加左麵包粒加強口感。配有沙律同法包。沙律個dressing唔錯。 聽講每星期個湯同個包都喊同。個包更係自家製。海蝦麵大利麵幾重料,有蝦,小帶子,紅黃彩椒,mushroom, 食落蕃茜味重,應該意大利粉既醬汁都係自己配製。 牛扒西冷配雜菜塊牛扒要了5成熟但有部份偏7成熟。配菜種類多而好有心思。有薯仔,蕃薯,翠玉瓜甘荀。 全部好味仲勁飽

提提你,預先打電話有8折,以質素同服務黎講算係幾抵。

海蝦麵大利麵

牛扒西冷配雜菜

2019-03-29 29 瀏覽
位於柴灣工業區內,不知不覺間已經有幾棟大廈已全面裝修,變成靚靚既大廈。呢間柴門係6樓,主要做office客同包場生意。老闆係銀髮創業 ,還需多多支持,侍應有年長既都冇年青的,人手充足,唔係只為賺錢而不斷降成本。侍應全都好nice, 食得舒服。價錢比同區貴少少,主要係office 幫同事farewell而去既,都有幾枱係想嘆下 靜下而去的。 因為環境真係幾舒服。Lunch set 早d訂有8折,當日閒日都全滿,都有人臨時walk in有機。5 揀1,有豬手,牛扒,麵,魚,仲有飯,1個餐有前菜同飲品。烤美國肉眼扒有豐富配菜抄大蝦帶子意大利粉蝦煎得好煙韌甜品要加16蚊,但十分好食,必點。食物質素,加上好服務同環境。 唔想出銅鑼灣天后黎呢度都別有一番滋味。

呢間柴門係6樓,主要做office客同包場生意。

烤美國肉眼扒
有豐富配菜

抄大蝦帶子意大利粉
蝦煎得好煙韌

甜品要加16蚊,但十分好食,必點。

2019-03-22
2019-03-27 28 瀏覽
上星期約了很久沒見的朋友去lunch,因為他上班的地方在柴灣,於是選了來這裡!每人揀選了一個set lunch,味道和食材都很好。 👏🏻 我點的牛🐂生熟程度適中,朋友點的魚🐟也煮得很嫩滑,lunch set的份量剛剛好,不致於會太飯氣攻心。另外還發現了原來這餐廳定期會有live band表演,配合live 🎶 music dinner menu,價格算是十分實惠! 特別推介住在港島或在附近上班的人來試試,有活動也可以選擇來包場!💕

每人揀選了一個set lunch,味道和食材都很好。 👏🏻

2019-03-27 27 瀏覽
雖然自己住柴灣,但好少行去工廠,今日全因朋友介紹美食,毅然走進工廠區。柴門位於東貿廣場,離柴灣地鐵站好近。入到去發現今日有music band live,唱既歌係八九十年代,但我作為90後都對大部分歌耳熟能詳,而且主音仲唱得好好聽。位子唔算寬闊,牆上掛上排畫,其中一幅可謂充滿「藝術」氣息。我同朋友各自叫一個set dinner。難道今日咁chill,我都忍唔住開左支紅酒,餐廳只有各一支白酒同紅酒house wine,看來餐廳對自己揀既酒充滿信心,事實證明係啱架!入口順滑,非常well-balanced,男同女都啱飲。首先上菜係精選頭盤,最印象深刻係雞翼同芝士焗蠔。雞翼肉質嫩滑,醃制嘅味道都好正。芝士焗蠔有菠菜墊底,芝士也落得夠但唔會掩蓋蠔既鮮味,三種材料可謂一拍即口。之後有墨西哥海蝦田園沙律。除左沙律菜,亦有菠菜蕃茄,海蝦亦非常鮮甜。平時食西餐飲親都係忌廉湯同龍蝦湯,今次比較特別,係海鮮菠菜忌廉湯。每一啖都嚐到菠菜碎,口感豐富。當然,營養價值亦高。當切開羊架見到迷人粉紅色既肉嘅一剎那,我已經深深愛上呢道菜。簡單調味,但煮既時間非常準確,令外皮香脆內裏多汁。朋友就叫咗慢煮牛仔骨配黑椒汁,

位子唔算寬闊,牆上掛上排畫,其中一幅可謂充滿「藝術」氣息。

朋友就叫咗慢煮牛仔骨配黑椒汁,用叉輕易整開啲肉,非常鬆化。

最後甜品方面,總共有三款,其中兩款我從來未食過,本時西餐廳贈送嘅甜品多數唔係新鮮即做,但柴門就完全唔係,感覺係啱啱出爐。最左邊既甜品非常鬆軟,質感似蛋糕。最右邊嘅口感似餅乾,但無餅乾本身咁dry,然而我冇問到個甜品
有冇人可以同我講返

最後每人有一杯餐飲,朋友叫咗熱咖啡,餐廳好細心打左奶,值得一讚

食完之後老闆亦會同每張枱嘅客人打招呼,非常窩心。埋單每人$450左右,一邊飲下紅酒,一邊傾吓人生大事,三粒鐘都好快就過去但唔夠喉。唯有下次再約黎呢到Encore。
2019-03-15
外賣自取
  • 法式羊架
  • 海鮮菠菜忌廉湯
2019-03-27 25 瀏覽
今日同同事過開柴灣做野 一朝早就系度搵定晏就有咩食見佢呢間午市西餐好似幾抵食11:30就打左去book 位,一點半一放lunch就衝過去食🥰好正啊佢lunch set 有埋湯,沙津,麵包,主菜西洋菜蜆肉忌廉湯配健康麵包個湯食到粒粒蜆肉,好少餐廳用西洋菜加入忌廉湯,呢個菜湯比我感覺都幾新鮮❤️柴門特色沙律味平時出面既餐廳系用生菜🥬而佢地竟然用油麥菜,沙津汁調得岩岩好,仲有好大片豬手對佢地既前菜感到驚喜👍🏻肉眼排叫左3成熟,每一啖咬落去都好鮮甜juice🤤最鍾意佢地既配菜有 薯🍠 同埋酸菜,食到好飽飽 蒸三文魚同事切左半舊魚比我,食落都幾鮮甜,平時對蒸魚真系冇太大好感,但系今次又好想讚下佢地❤️沒下太多調味料 既情況下,魚能夠蒸出8成熟既肉質,更突出三文魚既鮮味🌟好欣賞一d餐廳 能夠在少調味料下 炮製出一道好菜👍🏻芝士cake好似食緊酒店級嘅甜品🥰朱古力飲完好特別問番餐廳原來系用全奶溝朱古力沖出黎既~飲落好滑同埋吾會好膩 同事話系文華級既朱古力💕 我試左啖又真系幾正。下次黎我要食煎鵝肝美國牛柳扒,今次食吾到系吾知道個鵝肝餐要一早預訂今次長知識,下次一定食到😍😍😍埋單時待應同我地講有8折,原來
今日同同事過開柴灣做野
一朝早就系度搵定晏就有咩食
見佢呢間午市西餐好似幾抵食
好正啊佢lunch set 有埋湯,沙津,麵包,主菜

西洋菜蜆肉忌廉湯配健康麵包
柴門特色沙律味
對佢地既前菜感到驚喜👍🏻
肉眼排叫左3成熟,每一啖咬落去都好鮮甜juice🤤
最鍾意佢地既配菜有 薯🍠 同埋酸菜,食到好飽飽
蒸三文魚

🌟好欣賞一d餐廳 能夠在少調味料下 炮製出一道好菜👍🏻

芝士cake好似食緊酒店級嘅甜品🥰
朱古力
今次食吾到系吾知道個鵝肝餐要一早預訂
今次長知識,下次一定食到😍😍😍

埋單時待應同我地講有8折,原來系我打左電話去book台,有8折優惠 ,好彩一早打左去訂台🤣

柴門特色沙律味

西洋菜蜆肉忌廉湯配健康麵包

烤美國優質肉眼扒山

蒸三文魚配忌廉莧菜、蕃茄他他

熱朱古力