2019-06-11 271 瀏覽
今天媽媽特意來我工作的地方跟我吃午餐。其實我真的覺得附近沒有什麼特別好吃的,但是媽咪說吃什麼都無所謂,好的一餐,不好也一餐嘛,那我就上Openrice找找看。找到這家柴門,看到其他人給的食評都很正面,所以預約了!一出電梯,原來它在一家火鍋店的隔壁,服務員們都很友善,非常有禮貌,媽咪和我還沒有坐下就已經對他們的服務態度加了分!然後他們殷勤地告訴我們今天的 Set Lunch。最初我還以為餐湯跟沙拉只能二選一,可是服務員說是全包在內!媽咪選了紐西蘭羊排而我就點了煎三文魚,兩盤的賣相都讓我們點點頭 !媽咪不斷讚她的羊排,外面脆脆的,裡面肉很軟很香,媽咪吃得津津有味!我的三文魚也很不錯,當然我們兩個都完全把盤子裡面所有KO掉!更高興的是,我們埋單時,原來經Openrice訂檯會有8折優惠呢!大家有興趣不妨過來試試喔!我一定再回來的,要推介這店給我司的同事們!

2019-06-11
2019-06-01 225 瀏覽
呢日離左柴灣搵食,順便搵住係果邊既朋友,見佢電話預約食lunch有折,幾抵食,就不妨一試,環境同服務都吾錯,可惜live brand 得星期五同星期六夜晚先有😞冇得欣賞下👁‍🗨 炸德國咸豬手拼香腸配薯菜 (7/10)💲 128呢個咸豬手份量岩岩好,皆因旁邊有德國香腸,食完都會膩🤡咸豬手咸度適中,外皮帶點微脆😇德國香腸就普普通通,冇咩大特別😂👁‍🗨蒸三文魚配甜粟米,香檳醬汁(7/10) 💲 128蒸三文魚食落肉質嫩滑,有juicy既感覺,香檳汁幾特別,配埋三文魚食都幾夾,加埋蕃茄粒青椒粒,都幾fresh😬仲加左個大理石芝士蛋糕,朱古力味非常濃郁,芝士帶點豆腐味,一個人話咁快食完😛👁‍🗨烤美國優選肉眼牛扒配薯菜,牛肉濃汁(7/10) 💲 168牛扒煎得好香口惹味,叫左七成熟都吾會話韌身,亦都冇根位🤡吾洗點牛肉汁食都夠哂味😁至於薯菜同另外兩個lunch set 一樣都係配蕃薯🍠🔛 整體評分(7/10)
👁‍🗨 炸德國咸豬手拼香腸配薯菜 (7/10)💲 128

👁‍🗨蒸三文魚配甜粟米,香檳醬汁(7/10) 💲 128

🔛 整體評分(7/10)
2019-06-01 203 瀏覽
因男友住港島東,因此附近也變成我經常出沒的地方。 星期五放工就佢,所以在這邊覓食。 在openrice竟然搵到一間在柴灣商廈的西餐廳,可以一邊食,一邊聽live音樂,好似幾特別咁。香港有live band的餐廳不多,感覺滿新鮮的。餐廳離柴灣地鐵站非常近,唔難搵餐廳唔算好大,燈光偏暗,牆身掛了些畫,好似入咗藝術館,前面就是一個小舞台,氣氛不錯,好適合情侶來慶祝紀念日,拍吓拖。我地點了兩份5 course set dinner ,有前菜、沙律、湯、主菜及甜品(+$25)。當然也可以散叫。前菜是柴門焗蠔及雞卷。我本身都幾怕蠔個種腥味,不過呢隻蠔面有芝士外,也加了少許芥辣除腥,又用咗少少菠菜塾底,感覺唔膩之餘,又容易畢起,真係非常細心。雞卷肉滑嫩,加上一塊脆卜卜的米通塾底,賣相味道非常好。之後不是出湯,而是先呈上了些麵包,一款是脆的麵包條,一款是番茄味的意大利軟包,我超鍾意呢個軟包,應該係自家製?少少蕃茄的酸甜味,可惜佢無得買走,唔係做早餐都正!之後是巴馬火腿田園沙律,這個沙律的水果多過菜,原來巴馬火腿除了蜜瓜外,配其他水果也是不錯 成個人fresh咗再來是龍蝦湯配麵包條,湯非常濃稠,不過亦

餐廳離柴灣地鐵站非常近,唔難搵

柴門焗蠔、雞卷

湯前麵包

成個人fresh咗

巴馬火腿沙律

再來是龍蝦湯配麵包條,湯非常濃稠,不過亦不失鮮味
沾脆脆的麵包條就是絕配

龍蝦湯配麵包

跟著就係main course,先講煎鵝肝美國肉眼扒配牛肉濃汁。鵝肝好大件而且好厚,煎到外面脆,裏面軟淋淋,入口即溶,鵝油
滲入口腔,真係好好味。牛扒五成熟,肉味都濃,唔沾任何汁都好味。
香煎鵝肝美國肉眼扒

香煎龍蝦拼石斑魚配龍蝦汁,原本是三文魚的,但當日餐廳轉咗石斑。我是第一次以西餐形式食石斑,無三文魚味咁重,不過肉質彈牙,唔錯。龍蝦是預先起殼,對手殘人黎講好方便。肉質彈牙新鮮,真係好想食多舊
魚和龍蝦以紫薯蓉和忌廉薯蓉塾底,紫色的甜,白色的滑
另外原隻蕃茄焗過都好正!
香煎龍蝦拼石斑配龍蝦汁

食完主菜後已經好飽,不過聽到甜品是由擁有藍帶甜品師造的,就算撐爆肚都要食。甜品是brownie, 朱古力味好濃,唔算好甜,正正正!伴碟仲有少少水果添!
布朗尼蛋糕

另外,這間餐廳的服務也很到位。如入座時待應很細心將座位調整到能看到舞台,很熱情介紹每款菜式等。
最後要提的是,記得來這間餐廳前book枱!!因為會有八折哦!!同晚餐只做星期五及星期六,午餐就日日都有。
2019-05-31
香煎龍蝦拼石斑配龍蝦汁
布朗尼蛋糕
  • 香煎鵝肝美國肉眼扒配牛肉濃汁
2019-05-31 3318 瀏覽
浪漫極致的柴門爸爸今天榮休,正式踏入自在的晚年,可以真正自由做自己喜歡的事,為了隆重其事,帶他吃好西,穿越一度門,一度浪漫極致的柴門……它位於柴灣的地鐵站旁,腳程不用五分鐘便達到,一出Lift , 浪漫情歌已從四面八方柔和地鑽進耳咼裡,兩位,晚飯!殷勤的侍應為我們開路,脚步被昏暗的環境重重包圍,世界有一種的浪漫就此鍊成了!一坐下,我們點選了兩個豐富的晚餐……之後,靜聽浪人情歌,一邊大談親子間的人生之道!先來頭盤,柴門焗蠔及鷄卷,這焗蠔用上芥末去焗,芥末香躺在美國蠔上份外惹味,為口腔打嚮頭炮,而鷄卷也做得好別緻,啖啖口感沒齒難忘!之後來的巴馬火腿田園沙拉,再一次清新我的口腔,巴馬火腿咸度適中,與不同沙拉菜混在一起,一起放進口,幸福感開始蔓延了!之後,蕃薯龍蝦湯配上柴門自製麵包,柔軟的麵包極像蛋糕,黏上足料濃湯,濃味十足,龍蝦的犧牲是值得的!上上上主菜了,煎鵝肝美國肉眼扒,扒一上枱,濃郁的牛味已飛撲出來,作為一塊5成熟的扒,滲出的血水及炸味逼人的薯角,大貪的我用一叉神功叉起所有,正想一併倒入口中,老豆馬上截停,表示年輕人太急進了,隨後,用叉叉入其中一塊肉眼扒,慢慢細嚼美國肉眼的肉味,皮堅
浪漫極致的柴門
上上上主菜了,煎鵝肝美國肉眼扒,扒一上枱,濃郁的牛味已飛撲出來,作為一塊5成熟的扒,滲出的血水及炸味逼人的薯角,大貪的我用一叉神功叉起所有,正想一併倒入口中,老豆馬上截停,表示年輕人太急進了,隨後,用叉叉入其中一塊肉眼扒,慢慢細嚼美國肉眼的肉味,皮堅脆,肉汁美味……他的道理又來了,要真正吃出味道,必須細味食物的獨特部位,看似有道理但末必人人明!
之後,我的主菜又又又來了,香煎龍蝦拼三文魚,煎香了的龍蝦有其獨特神韻,好有口感,而三文魚肉偏大塊,魚肉好幼滑,配上薯泥,一併放入口中,好滋味,感到雙重口感!
Dessert time 到了,這個朱古力布甸蛋糕,焗出來好yummy ,淡而濃的朱古力揮發出來,有人道:人生的幸福在甜品
最後的濃濃錫蘭紅荼配上幾塊鬼馬檸檬片,消化為了明天再吃,原來人生在追求幸福吃,退休生活哪怕衹是另一吃的階段開始,祝願每位已退休的老爸繼續找尋吃的不同人生味道!
2019-05-30 1030 瀏覽
估唔到食lunch都會好似食晚餐咁豐富話說今日黎開柴灣由於平時我都好少黎呢一區所以感覺到有啲陌生去咗一間好新嘅商業大廈入邊搵嘢食見到呢一間西餐廳我去嘅時候入面係超多人爆曬棚本身有啲擔心要等位但侍應叔叔實在太Nice不停好熱情咁樣叫我地等一陣所以等左一陣就有位經過侍應叔叔嘅介紹我哋本身諗住兩個都食扒我最後決定要左個A餐男朋友話睇餐廳嘅格局夜晚似會有live Band但我哋中午應該暫時未有而且餐廳有西洋風格會有唔同嘅插畫放喺牆上面佢哋餐廳注重環保所以都冇比膠飲管我哋而家用不鏽鋼嘅鐵飲管而且我嗌奶茶佢將奶同糖漿都分別上份量都由我自己教呢個係餐附送嘅小餐湯 麵包同埋小沙律個餐湯佢居然用咗西洋菜忌廉湯味道同普通忌廉白湯完全唔一樣除咗好rich 同好creamy 之外佢個菜味都好香勁讚!!!!首先呢個係我嘅香煎雞扒飯雖然我唔鍾意食雞皮但佢啲雞皮都可以煎到勁脆勁香而且雞肉好滑好嫩但唔多生粉味而且佢配嘅汁居然係紅酒汁我都係第一次試呢個配搭食落去真係有淡淡酒香哈哈好彩冇醉到呢個係男朋友嘅牛扒本身佢套餐嘅價錢唔算貴點知呢塊牛扒CP值超高!!!因為咬落去除咗非常林口中超有牛味最重要嘅係佢一啲根都冇而且送上嘅
估唔到食lunch都會好似食晚餐咁豐富

食落去真係有淡淡酒香

哈哈好彩冇醉到

呢個係男朋友嘅牛扒
本身佢套餐嘅價錢唔算貴
點知呢塊牛扒CP值超高!!!
因為咬落去除咗非常林口中超有牛味
最重要嘅係佢一啲根都冇

而且送上嘅時候侍應仲問我地洗唔洗加啲特別芥辣

加咗之後層次更加唔同
非常高分嘅作品

佢成個餐份量已經夠晒
本來想嗌埋甜品
但已經夠晒飽了

呢到d staff 真係勁nice !!!
2019-05-28 149 瀏覽
餐廳位於東貿廣場六樓,近柴灣地鐵站,好方便一入門口,有小驚喜,餐廳雖然唔係好大,但居然有個舞台可以玩音樂。追問之下原來每星期都有個音樂之夜,有live band music ,不過係逢星期五六先有。我們各點一個午市套餐,有餐湯,小食,主食,同一杯餐茶,大約都係百零蚊,價錢好公道!前菜🍵西洋菜青口忌廉湯+一片法包+特色沙律🥗西洋菜青口忌廉湯超好飲,好重忌廉超滑,加上有少少青口味,上面仲加左麵包粒加強口感,真係好出色。沙律有青瓜,少少沙律菜,蕃茄片,最重要個醬好健康,又清新。🍽蒸三文魚配忌廉菠菜,番茄莎莎呢道菜好岩追求健康,減肥人士。蒸三文魚好嫩滑,用蕃薯,蕃茄等配菜,仲有忌廉菠菜都好入味。烤英國天然豬扒配薯菜,蘋果燒汁近期好多餐廳都加入豬鞍去供客人選擇,亦係我近期大愛,所以見到有煮必點。呢隻豬扒都算大份,肉質好幼嫩,而且烤得剛剛好,未食已經聞到好香的香味。加上蘋果燒汁的鮮味去帶出豬鞍的肉味。你仲可以叫餐廳提供芥末,醮上芥末,特別滋味!

餐廳位於東貿廣場六樓,近柴灣地鐵站,好方便

我們各點一個午市套餐,

前菜🍵西洋菜青口忌廉湯+一片法包+特色沙律🥗

沙律有青瓜,少少沙律菜,蕃茄片,最重要個醬好健康,又清新。

🍽蒸三文魚配忌廉菠菜,番茄莎莎
呢道菜好岩追求健康,減肥人士。
蒸三文魚好嫩滑,用蕃薯,蕃茄等配菜,仲有忌廉菠菜都好入味。

烤英國天然豬扒配薯菜,蘋果燒汁

2019-04-05
2019-05-28 104 瀏覽
難得有時間,今天決定食好啲頭盤:雞卷及焗蠔喜出望外之選。雞卷皮脆,雞肉亦不會過乾。尤其喜歡焗蠔,少許mustard 提高了層次感。沙律Parma ham不會過鹹。喜歡這樣的沙律醋,酸酸甜甜很開胃。龍蝦湯超喜歡這龍蝦湯。濃濃的龍蝦香味,好像把整隻龍蝦放入口中。牛扒配鵝肝要了三成熟,上菜時牛扒略為熟了一點,不過味道很好一羊架不會太肥膩,waiter亦會給予薄荷啫喱與mustard, 很細心。三文魚拼龍蝦三文魚不會過熟,龍蝦亦爽甜。很喜歡餐廳內的員工,很親切。
難得有時間,今天決定食好啲

頭盤:雞卷及焗蠔

沙律

龍蝦湯
超喜歡這龍蝦湯。濃濃的龍蝦香味,好像把整隻龍蝦放入口中。

牛扒配鵝肝
要了三成熟,上菜時牛扒略為熟了一點,不過味道很好一

羊架

三文魚拼龍蝦
三文魚不會過熟,龍蝦亦爽甜。

很喜歡餐廳內的員工,很親切。
2019-05-24
2019-05-27 1720 瀏覽
一聽到爵士樂,便會想起電影La La Land。電影講述男女主角相識相愛、追逐夢想的故事,男主角Sebastian的理想便是開一家Jazz Bar。這夜我和我的知音人來到柴門,享受我們的爵士夜。步進店內便感受店家那獨有的格調,幾幅由法國畫家繪畫的大油畫掛在牆上,燈光折射下來幽暗的晚飯環境特別讓人放鬆。我與知音人各點了一份晚餐$328,他愛吃牛,我愛吃三文魚。前菜到來,怕放涼了會腥,我先吃了焗蠔。這蠔身胖嘟嘟的多麼肥美誘人阿~ 我就不客氣的整口把它吃下去了,濃郁的白汁包裹著整顆蠔、肉質嫩滑飽滿,吃得出有些芥末的味道作辟腥又醒神。底下還墊了菠菜,非常有心思,很讚。雞卷腐皮很薄,卷了一層又一層,最外層帶點脆脆的,配著爽甜的蔬菜,感覺輕盈又新清。巴馬火腿田園菜沙律,水果種類很多,有無光果乾、枇杷、紅肉火龍果、提子等。色彩繽紛,比一般只有幾款蔬果的沙律來得更有特色。吃過沙律後便到龍蝦湯出場了,龍蝦湯味道濃郁,配著脆餅乾條及蕃茄麵包吃能暖暖胃。煎鵝肝美國肉眼扒配紅酒汁。他的前菜未免太吸引了,牛扒外層微微焦香,肉味香濃。我最愛的薯角也是粉嫩鬆化的,鵝肝入口即化,充滿油香。我的香煎龍蝦拼三文魚 伴香檳

我與知音人各點了一份晚餐$328,他愛吃牛,我愛吃三文魚。

柴門焗蠔及雞卷
柴門焗蠔
雞卷

巴馬火腿田園菜沙律
巴馬火腿田園菜沙律

餐前麵包

煎鵝肝美國肉眼扒配紅酒汁

我的香煎龍蝦拼三文魚 伴香檳汁也很出色。醬汁散發酒香,這美味已足以讓人微醺了。龍蝦尾肉質彈牙,還配上一塊巴馬臣芝士,愛芝士的他吃著吃著把我整塊都吃光光啦~
香煎龍蝦拼三文魚 伴香檳汁

晚餐到結尾,當然是甜甜的總結。今晚甜品Chocolate Brownie,是涼的,如果熱食再配上雪糕及Caramel Sauce相信更美妙。但它的味道也不錯~ 到最尾埋單時見到有8折,原來有預先訂座便會打折了,有點驚喜呢~
Chocolate Brownie

餐牌
柴門焗蠔及雞卷
柴門焗蠔
雞卷
2019-05-26 1270 瀏覽
今日去左柴灣買少少野, 平時好少黎呢邊, 一於趁機食食食係OPENRICE見到附近有間西餐, 就揀左呢間喇!由地鐵站行過黎都好方便, 好近!一入到去真係好驚喜呀! 因為好似入左去一個音樂廳, 好特別餐廳仲播住古典音樂, 入到黎感覺同平時去既西餐廳好唔同仲有一個表演台, 原來夜晚會有表演, 真係好有文化氣息揀野食先!西洋菜海鮮忌廉湯配健康麵包+柴門特色沙律好豐富既前菜, 個忌廉湯味道好濃郁十分有誠意!香煎龍脷魚柳配薯菜、香檳汁我叫左呢個魚柳, 個魚柳煎得好香, 又唔會過熟香檳汁又幾特別, 味道意外地好夾!烤美國優選肉眼牛扒配薯菜、牛肉濃汁朋友就叫左呢個牛扒, 叫左5成熟, 岩岩好入口即溶架! 正呀餐飲跟餐仲有野飲~Overall, 十分滿足既午餐不得不讚下餐廳環境令人好relax, 下次有機會要黎一邊感受下表演一邊享受美食
今日去左柴灣買少少野, 平時好少黎呢邊, 一於趁機食食食

係OPENRICE見到附近有間西餐, 就揀左呢間喇!
由地鐵站行過黎都好方便, 好近!

一入到去真係好驚喜呀!
因為好似入左去一個音樂廳, 好特別

餐廳仲播住古典音樂, 入到黎感覺同平時去既西餐廳好唔同

仲有一個表演台, 原來夜晚會有表演, 真係好有文化氣息

揀野食先!

西洋菜海鮮忌廉湯配健康麵包+柴門特色沙律
好豐富既前菜, 個忌廉湯味道好濃郁
西洋菜海鮮忌廉湯配健康麵包+柴門特色沙律

十分有誠意!

香煎龍脷魚柳配薯菜、香檳汁
我叫左呢個魚柳, 個魚柳煎得好香, 又唔會過熟
香檳汁又幾特別, 味道意外地好夾!
香煎龍脷魚柳配薯菜、香檳汁

朋友就叫左呢個牛扒, 叫左5成熟, 岩岩好

入口即溶架! 正呀

餐飲
跟餐仲有野飲~

Overall, 十分滿足既午餐
不得不讚下餐廳環境令人好relax,
下次有機會要黎一邊感受下表演一邊享受美食
2019-05-21 119 瀏覽
住咗係度咁耐,都一直以為柴灣得連鎖餐廳,無諗過原來係工廈都有啲咁高質既餐廳😍 媽咪聽人話依度有西餐食,就叫我陪佢去嘆下😋 上到去發現環境真係好靚,有好多畫,我都幾鐘意餐廳有依一啲畫,好有feel😝 佢仲有個live band stage,應該星期六日會有show睇😍媽咪一嚟就話想食羊架,因為好耐無食,而我就叫咗個牛扒,牛魔王又嚟啦😝落咗單無耐就嚟咗一set前菜。店員有講個沙律係有機蘑菇同青檸汁,食落真係好fresh,真係可以開胃。而個餐湯就係芝士南瓜湯,佢除咗有好濃既南瓜味之外,有淡淡既芝士味。仲有一小塊脆既麵包,佢好有心思,食得岀係自己焗既。我好欣賞佢個牛扒,因為我叫咗3成熟,而煮師真係煮到岩岩好,所以肉質好嫩,岩晒我口味,配上牛肉汁,所以更加突出牛味。我試咗一舊羊架,媽咪同我都覺得一啲都吾羶,食羊最緊要係依樣野。而且,媽咪叫咗7成熟啲肉質都吾會太硬。

2019-05-18
2019-05-18 91 瀏覽
住係呢邊甘多年都好小出街食,平時都係食連鎖野多,但屋企有人生日所以就諗住食好d,就上網搵到呢間有live band show 既餐廳。唔知係咪星期五六日晚先有live band,但唱歌既小哥哥真係唱得超好聽,差不多點咩歌都識唱同彈🤟🏻❤️龍蝦意大利麵 $138龍蝦食落好彈牙,但味道就唔算出,要撈意粉先好食。個意粉係用蕃茄醬煮成,超好食,同份量都算多!❤️咸豬手 $168已經切好左2大件,所以係冇骨,個皮勁脆,肉亦唔會過咸!配菜既薯角超正,又脆又勁重薯仔味🤤❤️set dinner $328 1. 柴門焗蠔入面有好多洋蔥同芥末,仲有芝士等等做調味,蠔唔算大隻但好鮮甜。2. 雞捲外面係類似腐竹,但雞肉唔算多,不算太特別。3. 海蝦沙律蝦有3隻,冇雪味,不錯。沙律真係好有心機,將水果整成波波形😂同好夠fresh,開胃🤟🏻4. 龍蝦湯 配包龍蝦湯超濃郁,飲哂會有d膩,好彩有家姐share😂個包超好食,好似係蕃茄包黎,外脆內軟🤤5. 羊架主菜終於到,有3大支羊架,食落唔太騷味,好夠香🤤🤤油脂亦唔會多,所以唔會太膩🤤6. 甜品有cheesecake同brownie,cheesecake 超香濃,brow

❤️龍蝦意大利麵 $138

❤️咸豬手 $168

❤️set dinner $328
1. 柴門焗蠔
2. 雞捲
外面係類似腐竹,但雞肉唔算多,不算太特別。

3. 海蝦沙律

4. 龍蝦湯 配包

5. 羊架

6. 甜品
有cheesecake同brownie,cheesecake 超香濃,brownie係唔甜偏苦味所以唔會膩,全家都超級喜歡!
2019-05-18 79 瀏覽
今晚同屋企人嚟到柴門❤️ 夜晚bk左7點幾,啱啱開始live band!! 好有feel👨‍❤️‍👨👨‍❤️‍👨.我地叫左一份沙律($58) 上面好有生果,都係波波shape ga!! 仲有紅肉火龍果添,甜甜地好開胃👯‍♀️.麵包盤係熱熱地上架,個長條麵包條好脆!另外一個係番茄味,一咬落去會有淡淡嘅番茄味出嚟🍅🍅🍊.Lobster soup 🥣 真心大推!非常濃郁,每啖都飲得出龍蝦鮮甜味🦞🦞.Lobster spaghetti 🍝 龍蝦肉彈牙,意粉煮得剛好,唔會太淋,有鮮番茄一齊煮,特別refresh💃🏻.炸豬手拼香腸🐽🐽 豬手皮非常脆,配上肥美豬手肉食口感豐富。而香腸都幾脆皮,又juicy~.我地都嗌左一個set geh. Starter 有雞卷同蠔❤️ 焗蠔上面有d cheese 🧀 幾有趣 蠔都大只嘅🙈 雞卷好多餡,食落層次分明🥰.Main要左羊架💁🏻‍♀️ 5成熟剛剛好,羊肉好香,又夠腍,唔會難咬或有筋😃配菜薯角薯味十足,好正🧞‍♂️🧞‍♂️.Dessert 有朱古力蛋糕同cheese cake 🍰 朱古力味整得好用心,一食落去d可可味會爆發👅👅.提提Live band 逢星期五六晚都有架,g

Lobster spaghetti 🍝
炸豬手拼香腸🐽🐽

幾有趣 蠔都大只嘅🙈 雞卷好多餡,食落層次分明🥰

Main要左羊架💁🏻‍♀️

提提Live band 逢星期五六晚都有架,gathering 好地方呀!