2020-07-17 97 瀏覽
柴灣附近有一戲棚。觀賞前想先作進食,偶然下發現此西餐廳-柴門西餐廳。位置理想,就近柴灣地鐵站,幾分鐘內可到。位於商廈內,大廈環境光亮企理。店鋪面積不大,但空間充足,坐得舒適。店鋪裝修精緻,環境氣氛優雅。最欣賞店內之空氣清新流通,細看之下發現店內放有空氣清新機。現場有音樂表演,可惜疫症期間暫停。雖然此處是西餐廳,但我必須推薦佢嘅中湯。湯味濃郁,連湯渣也很好吃。店鋪位置鄰近戲棚,作為pre-theatre dinner相當適合,但請預留較多時間。今次實在有點不好意思,叫左個大餐,又冇足夠時間食,但老闆仍盡力配合,成功開戲前食完。建議各位預更多時間,此店值得好好細味感受。

位置理想,就近柴灣地鐵站,幾分鐘內可到。

。最欣賞店內之空氣清新流通,細看之下發現店內放有空氣清新機
。現場有音樂表演,可惜疫症期間暫停。

建議各位預更多時間,此店值得好好細味感受

2020-07-05 190 瀏覽
如果要在港島, 九龍和新界各選擇一個美食沙漠, 港島的代表應該昰柴灣吧! 連連鎖食肆選擇也不多, 更不用說是小店了. 柴門這家定價中等, 主打西餐而又有舞台給人Jam歌的餐廳, 在柴灣是一個異數. 吃午飯的時間沒有Live Music, 就是單純吃她的西餐. 二百元的3 Courses Set Lunch, 頭盤的粟米忌廉湯有粒粒粟米, 味道清甜, 配上有火龍果及蘋果的自家沙津, 甚為開胃. 麵包帶有淡淡的甘筍甜味, 也算有誠意. 主菜點了安格斯後的Rib Eye, 煎完再焗的傳統做法, 熟度剛好, 只是這塊Rib Eye脂度較正常少了一點, 油香差少少, 而Side Dishes吃下去頗凍, 這點店家要多加注意了. 甜品Cream Brulee的雲妮拿味甚突出, 口感也夠綿滑, 正常水準之作, 當然在這沙漠也許已是個小綠州.
2020-06-18 326 瀏覽
Been to this place cos i was finding restaurant in Chai Wan area. Service and food quality is exceptional! We ordered risotto, steak and chocolate cake as dessert. all tasted good

2020-05-10 1040 瀏覽
weekend想食好d, 想試下間餐廳質素但又驚伏,最好試下個lunch先喇。男友帶我黎,我一出電梯,以為呢到係賣酒或者賣藝術品,佢話呢到就係啦。裝修格局都好優雅牆上有好多油畫,晚上仲有live band, 呢到樓底好高,坐得非常舒服。我覺得自己置身於藝術館到食緊野咁。坐低一陣,店員斟水比我地,又為我地介紹食物,feeling so good! 前菜好有驚喜!素菜卷酥脆唔油,裡面有蘿蔔絲同芋頭,沙律菜正常,配有一口提子,火龍果同哈蜜瓜,每樣一啖岩岩好,個醬汁係柚子汁,好 fresh好待別! 個南瓜湯好 creamy, 細緻在上面有幾粒脆米,增加了口感。而自家製麵包充滿鬆軟得黎亦香草味!主菜黎啦,我選個最平嫁啦,始終lunch都係唔捨得食太貴。我要左 A餐,煙小茴香三文魚闊條意粉配意大利帕達諾忌廉芝士。我好少打晒個標準菜名,但我感受到廚師既用心細緻,所以尊重番佢。呢個主菜,就似細緻板卡邦尼,個汁唔會槳住個口,亦唔洗靠拉絲,而係實而不華香濃既芝士味!而三文魚似係自己醃?小茴香既味好霸道,佢醃既份量同時間都岩岩好,少少香料味加少許香草味,加埋 d 椰菜絲,平衡番忌廉芝士!男友食 E, 香煎

男友食 E, 香煎加拿大豬鞍排配砵酒濃汁,濃郁肉味,有肉汁,肉質剛好,食到中間都唔un, 可謂達到豬鞍恰如其分既竟介!配菜有個薯絲餅仔,都好特別!

見水準咁高,加 $20 要個辣椒朱古力蛋糕啦!主體係好濃既可可味加上質感幼滑慕絲,尾尾有少少辣,就算你唔食佢面條椒絲,成個蛋糕本身已經有辣味,個餅底係朱古力蛋糕,好鞋好乾身既地步,放左好多日?

廚師比心機煮,客人比心機食!我地早到,食到咁上下已經 full house, 大家記得 book位!很推薦的!
2020-05-03
  • 香煎加拿大豬鞍排配砵酒濃汁
2020-05-05 596 瀏覽
羊架厚切,肉質嫩滑,一流。虎蝦帶子配意大利食,食材新鮮。中式燉湯真材實料,每樣菜式足份量,甜品是香濃辣味朱古力,食後喉嚨有回辣感,不過完全無刺激辛辣感覺,怕食辣的都無問題。價錢物超所值。加上柔和燈光,地方乾淨衛生,服務員耐心解釋每樣菜的特色,好開心無揀錯。一定會再嚟。
2020-04-30
優惠券
  • 紐約芝士餅
  • 烤美國優選肉眼牛扒
係小區發現少有的西餐廳,經OpenRice訂位後餐廳職員好快已透過WhatsApp 確認。由於訂位時備註左‘生日飯’,職員亦細心問詢問需唔需要生日碟,仲send左抗疫措施比我,令我地可以係疫情下安心為媽媽慶祝生日。餐廳音樂柔和環境清潔。職員態度一流,仲比左支好護膚既搓手液我地,值得一讚👍🏽我地點左套餐,頭盤有焗蠔、三文魚同沙律,湯有中西選擇,主菜試左牛扒、羊架同威靈頓三文魚,仲有甜品同餐飲,我地都一致覺得每款食物都非常美味。個人特別推介中式燉湯,沒有味精/調味料,但又鮮甜又足料。威靈頓三文魚做到酥皮保持乾身,功力十足。朱古力蛋糕十分特別,食落口只有香濃的朱古力味,但吞落肚卻食到微微的辣味😋無論食品、環境或服務質素,每樣都超出預期,絕對物超所值!會繼續支持💪🏽

2020-04-29
  • 中式燉湯
  • 威靈頓三文魚
  • 辣朱古力蛋糕
2020-04-10 653 瀏覽
讚1. 環境闊落,的確係呢區少見既骨子西餐店2. 野食好味!湯好,足料,沙律菜新鮮,意大利飯真係意外地出色,海鮮既魚煎得嫩滑,青口好鮮甜,意大利飯煮得好好,吸收左芝輕同湯汁又唔過膩,好好味3. 服務好,訂左位已經會whatsapp你最新既餐廳守則,全程既態度好溫和彈無乜

1. 環境闊落,的確係呢區少見既骨子西餐店

無乜
2020-03-24 424 瀏覽
Lunch set 前菜有面包、沙律以及湯。面包外殻有少脆,內裡濕潤,有橄欖油、黑醋提供可蘸著吃。是日餐湯是pea soup, 味道溫和順口。沙律是蜜瓜、木瓜等配著Parma ham, 配搭不錯。凱薩雞捲伴薯條($88),雞捲包著嫩滑雞肉、蕃茄、沙律菜等配料,薯角外脆內軟。整體主菜份量很足。最後跟餐加20蚊要了一個焦糖燉蛋。焦糖脆身,燉蛋嫩滑,為這餐畫下完美句號。埋單加一,另外3月透過openrice app book 檯有85折優惠。

2020-03-13 361 瀏覽
We ordered one pork and one tiger prawn, pork was good and soft, prawn and scallops were big too, overall up to standard with the price range. Dessert chocolate cake is little spicy but taste good! Service is good, they offer hand sanitizer and wet tissue. Restaurant is not big, has a stage for live band at night.
2020-02-28 504 瀏覽
同事講咗好多次呢間餐廳食物質素好高,終於決定一試~礙於疫情我哋本來諗住外賣自取,但同老闆娘傾完,佢話老闆好支持醫護,唔想我哋行上行落自取,所以破天荒由老闆自己揸私家車送上嚟東區醫院!!真係好感動~~!!食物質素真係唔錯~我哋第二日決定落去餐廳堂食,因為好想試下牛扒!!(牛扒無得外賣)果然牛扒不負眾望~~勁燜身,又有肉味!!認真值得一識~~~支持良心小店~btw, 佢哋weekend晩巿仲有live music~食個fine dinner 應該好有情調呢~
由於學校仍然停課,我不少工作也延遲或取消!面對疫情,減少了外出食飯,心情難免受影響。但一年一度情人節,無理由困在家裡吖!做好預防措施就好!情人節套餐有 5 道菜 ($1,280, 2 位用, 平均每位$600)early bird 88 折,送一杯餐前 Kir Royale Cocktail。Hubby 也點了 house wine!入座前要量體溫,不過很快,幾秒鐘;也有消毒潔手液,方便我們脫口罩時消毒;而且餐桌也有一小瓶, 很細心;也有一個小膠袋,方便我們放棄置口罩前菜2 個, 有 French Specials Cadoret Oyster No.1, 平時食生蠔會灑點檸檬汁,但這次配白酒桂花 jelly (心型) 很清新, 好浪漫啊!牛油果蟹肉沙律配西柚汁,開胃!周打海鮮湯配了名貴番紅花,值 !Hubby 選了免翁牛柳 rare, 我試了一口,肉味香濃!我的豬鞍架厚切,配黑松露汁,真心好味好好食!我最愛的甜品來啦:有迷你焦糖燉蛋,面層焦糖脆口,燉蛋香滑;熱情果奶凍,面層個熱情果與奶凍是神配,酸酸、甜甜、滑滑;黃金曲奇,鹹蛋黃做曲奇非常邪惡但絕對出色,面層一小塊金箔,配得上這個名字
但一年一度情人節,無理由困在家裡吖!
做好預防措施就好!

Hubby 也點了 house wine!

入座前要量體溫,不過很快,幾秒鐘;
也有消毒潔手液,方便我們脫口罩時消毒;
而且餐桌也有一小瓶, 很細心;
也有一個小膠袋,方便我們放棄置口罩

牛油果蟹肉沙律配西柚汁,開胃!
周打海鮮湯配了名貴番紅花,值 !
我的豬鞍架厚切,配黑松露汁,真心好味好好食!
我最愛的甜品來啦:
有迷你焦糖燉蛋,面層焦糖脆口,燉蛋香滑;
熱情果奶凍,面層個熱情果與奶凍是神配,酸酸、甜甜、滑滑;
黃金曲奇,鹹蛋黃做曲奇非常邪惡但絕對出色,面層一小塊金箔,配得上這個名字,哈哈!
還有心型 dark chocolate!
差點忘記,食甜品之前,先吃一個心型洛神花 jelly, 有 refresh 口腔的作用 !

最後 Hubby 點了至愛即磨咖啡!
我就點了一杯洋甘菊花茶!

現場有 Live Music, 歌手唱了多首中英文情歌!
渡過一豐富又浪漫的情人節!

希望疫情快快遠離,大家平安健康!

2020-02-14
情人節
2019-12-26 844 瀏覽
普天同慶的聖誕節,想著不如試一試新的店,來柴門吃午餐。帶住小朋友,服務員幫我們安排了合適的座位,熱情地介紹食物,服務很好,值得一讚!加拿大天然豬鞍扒肉質嫩滑,有烤過的香味,配菜當中的熟蘋果很特別,底有番薯,好吃!感覺有很多不同的食材。紅酒香草燴羊膝肉質很淋,配薯蓉,入味但沒有羊騷味,很好吃,配菜也很豐富。焦糖布甸表面的焦糖很脆,布甸蛋滑滑的,小朋友很喜歡。不是熱的甜品,冰的但不錯吃。想不到選到了一家大師級水準的西餐廳,期待下次再來。
普天同慶的聖誕節,想著不如試一試新的店,來柴門吃午餐。

加拿大天然豬鞍扒

紅酒香草燴羊膝
肉質很淋,配薯蓉,入味但沒有羊騷味,很好吃,配菜也很豐富。

焦糖布甸

想不到選到了一家大師級水準的西餐廳,期待下次再來。
優惠券
2019-10-16 1272 瀏覽
同屋企人黎柴門慶祝生日一路聽住jazz一路食飯真係好relaxset dinner 非常高質 有酒店水準!頭盤:柴門焗蠔+雞肉卷上面的芝士很充料 入面還有菠菜碎 所以蠔仍然keep到好juicy雞肉卷外皮香脆 燒雞皮非常惹味巴馬火腿田園菜沙律巴馬火腿超大片的!碟邊一小抹黃色是熱情果醬酸酸甜甜很開胃湯:本地有機蘑菇湯濃濃的蘑菇味 還有南瓜茸 很滿足!面包:喜歡這裡的面包籃有多款面包選擇!我最愛用面包條點油醋汁主菜:加拿大天然豬鞍扒配砵酒汁這個豬鞍有我手掌那麼大!而且超級超級厚切 豬肉味很濃!!好喜歡那個薯餅!跟外面吃的很不同聽說是廚師特製的 !蔬菜很多所以配著吃也不覺得膩香煎大蝦拼三文魚大蝦煎得很香很爽口三文魚裡面還是粉紅色的剛剛熟肉質還是很嫩 甜品:焦糖布甸謝謝店員貼心的幫我們在甜品上寫字布甸很滑 很香雲呢拿味如果表面的焦糖能再脆一點就完美了!杏仁布甸這是低糖的布甸 顯得杏仁味更突出喜歡杏仁的人會很喜歡咸蛋黃松露曲奇這是店家送給我們試吃的意想不到咸蛋+松露是那麼配合咸蛋真是百搭最後要讚一讚整個餐廳用餐氣氛都非常好駐唱歌手也唱得很動聽 本身以為以駐唱做招徠的餐廳食物可能只有中等水準想不到
同屋企人黎柴門慶祝生日

一路聽住jazz一路食飯真係好relax

set dinner 非常高質 有酒店水準!
頭盤:
柴門焗蠔+雞肉卷
雞肉卷外皮香脆 燒雞皮非常惹味

巴馬火腿田園菜沙律
巴馬火腿超大片的!
碟邊一小抹黃色是熱情果醬
酸酸甜甜很開胃

湯:
本地有機蘑菇湯
濃濃的蘑菇味 還有南瓜茸 很滿足!

面包:
喜歡這裡的面包籃有多款面包選擇!
我最愛用面包條點油醋汁

主菜:
加拿大天然豬鞍扒配砵酒汁
這個豬鞍有我手掌那麼大!
而且超級超級厚切 豬肉味很濃!!
好喜歡那個薯餅!跟外面吃的很不同
聽說是廚師特製的 !
蔬菜很多所以配著吃也不覺得膩

甜品:
焦糖布甸
謝謝店員貼心的幫我們在甜品上寫字
布甸很滑 很香雲呢拿味
如果表面的焦糖能再脆一點就完美了!

杏仁布甸

服務員也很有禮
很推薦朋友聚會/情侶約會的大家
謝謝柴門讓我家人過了開心的生日

2019-09-15 724 瀏覽
第一次光顧,感覺大致良好!地方雖少,枱與枱距離較近,但由於服務員態度殷勤,食物質素好,令到增加不少評分分數。上菜時間合理,不會有像吃快餐感覺,可以有足夠時間享受現場的歌唱音樂表演。但只是略嫌尾段的甜品上枱太快,太太的主菜還未吃完,令到奉上的雪糕還未吃已溶化,有點浪費!
2019-09-13
  • 三文魚拼蝦
一直都不時來柴門午餐及晚餐,沒有寫食評,因為實在很忙碌,沒空寫 !昨晚想透透氣,去了柴門看一個特別的演出,入場費 $100, 與平時晚餐不同,沒有套餐、a la carte餐牌,這次只供應飲品、啤酒及小食 !西餐廳搖身變成懷舊 80年代的歌廳!佈置很認真,餐椅及餐枱布也是懷舊款 !連海報的歌手名字都很懷舊:南雁、阿邦、阿霞 !非常有趣 !唱的都是 80年代香港廣東歌 !Hubby 特別喜歡比利時手工啤酒 Westmalle Trappist Dubbel,八大修道院啤酒,每瓶 $38, 非常便宜!他喝了幾瓶,所以這晚我做司機 !喝喝手工啤酒,吃點小食,薯片、糕點!輕輕鬆鬆就過了一個多小時!

西餐廳搖身變成懷舊 80年代的歌廳!
唱的都是 80年代香港廣東歌 !

喝喝手工啤酒,吃點小食,薯片、糕點!
輕輕鬆鬆就過了一個多小時!
是晚懷舊海報

是晚唱的都是懷舊廣東歌

2019-09-01
  • 比利時手工啤酒WestmalleTrappistDubbe