2022-07-14 76 瀏覽
同阿女去西貢畫完畫就去佢鍾意既柴太郎食個 late lunch 先雖然見唔到太郎,但店舖內都有柴柴物品賣同一大幅柴柴璧畫叫左個Carbonara俾 Kelsey , 醬汁幾creamy, 煙肉同蘑菇份量都多, 啱晒佢胃口我就梗係食Happy Tummy 啦,大大份既All Day Breakfast,裡面有豬肉腸,,香煎煙肉,香草焗小蕃茄,香蒜炒蘑菇,炒蛋,自家制鮮茄焗豆,田園沙律,多士配果醬今次既果醬係菠蘿醬, 入口清新唔太甜爸爸就食蟹肉香蒜辣椒意粉 ,蟹肉唔算多,香蒜辣椒味都夠,只係份量比較少叫左杯 Cappuccino 同 Latta ,味道就一般,但見到柴柴圖案就即刻開心晒。
同阿女去西貢畫完畫
就去佢鍾意既柴太郎食個 late lunch 先
雖然見唔到太郎,但店舖內都有柴柴物品賣同一大幅柴柴璧畫

今次既果醬係菠蘿醬, 入口清新唔太甜

毛毛蟲同朋友去西貢2日一晚camping。熱到🌞晒到變毛毛蟲干。返到西貢巿中心,搵嘢食,朋友推介去🐶柴。太郎咖啡店💖毛毛蟲開餐!❶柴。太郎咖啡店🐶藍天白雲下的cafe﹐門外有白長椅,也有幾張戶外枱椅,但今天太熱了,只想要冷氣!❄️❷A1 Happy Tummy($108)這裡的食物選擇不多,主要係食all day breakfast或意粉。選了A1 Happy Tummy有:豬肉腸、香煎煙肉、香草焗小蕃茄、香蒜炒蘑菇、炒蛋、自家制鮮茄焗豆、田園沙律、另外重有多士或窩夫。一上枱見到就覺得好開心!色彩繽紛,材料豐富,毎樣份量不多,但絶對夠飽,重跟一小樽橙肉果醬,影相打咭都開心。❸B4 煙三文魚碎蛋牛油果窩夫配田園沙律($88)朋友點的,因食左早餐食不下太多了,就試了這個窩夫。沙律份量比我地多,牛油果醬味道不錯,上面重有二片青蘋果,牛油果夾窩夫食都夠飽。❹橙汁($38)🍊太熱太口渴m毛毛蟲想要D天然D的飲品,見有新鮮橙汁就試下。結果上到來都幾大杯,內面重要有好多橙肉,十分推薦!重點係飲落好新鮮之外又不會好甜。應該無另外加糖!❺凍朱古力咖啡($46)🍫見到柴犬郎了!本來以為只有熱飲先會有公仔,但
返到西貢巿中心,搵嘢食,朋友推介去🐶柴。太郎咖啡店💖
毛毛蟲開餐!
❶柴。太郎咖啡店🐶
❷A1 Happy Tummy($108)
❸B4 煙三文魚碎蛋牛油果窩夫配田園沙律($88)
朋友點的,因食左早餐食不下太多了,就試了這個窩夫。
❹橙汁($38)🍊
太熱太口渴m毛毛蟲想要D天然D的飲品,見有新鮮橙汁就試下。
❺凍朱古力咖啡($46)🍫
見到柴犬郎了!本來以為只有熱飲先會有公仔,但原來凍飲都有,好開心。
❻店內環境
店內有一些柴犬的畫,重有一個寄賣柴犬物品的櫃。睇得出有好有心思。

🐛推薦指數

🗺西貢市場街11號地舖
📞94880623
⌚星期一至五 1000-1800
    星期六、日0900-2200

#hkfood #hkgoodies #yummy #foodiehk #foodblogger #eat
#毛毛蟲美食 #香港食評 #西貢美食 #香港美食指南 #食好西 #食好西系列
happy tummy
橙汁
凍朱古力咖啡
  • Happy  tummy
2022-04-25 503 瀏覽
2022年4月23日 晴今日入西貢行山, 行之前去食個brunch 先今日西貢竟然比想像中少人...神奇牆畫左一大幅璧畫, 仲有一d 柴柴物品賣, so cute!P1. Carbonara $96汁都幾creamy, 煙肉同蘑菇都多, 意粉係扁意粉, 唔錯P3. Crabs Aglio e Olio $106炒意粉黎, 冇汁, 蟹肉唔算多, 但每一啖都會有d ge. 不過香蒜辣椒味就唔夠, 反而香草味仲重, 整體唔夠香。A1. Happy Tummy $108好大份的 All Day Breakfast豬肉腸, 香煎煙肉, 香草焗小蕃茄, 香蒜炒蘑菇, 炒蛋, 自家制鮮茄焗豆, 田園沙律, 自家製窩夫配果醬果醬係自家製菠蘿醬, 入口幾清新, 配窩夫食幾正炒蛋大大份, 好香夠滑豬肉腸好juicy, 喜歡煙肉蕃茄蘑菇同沙律都好食茄汁豆就正常, 都唔錯Hot Mocha $42Mocha 有柴柴圖案好qq, 飲落都開心d最後覺得食all day breakfast 最抵食, 意粉就同自己超市買材料整覺得差唔多
2022年4月23日 晴

今日入西貢行山, 行之前去食個brunch 先

今日西貢竟然比想像中少人...神奇

P1. Carbonara $96

P3. Crabs Aglio e Olio $106

A1. Happy Tummy $108
好大份的 All Day Breakfast

果醬係自家製菠蘿醬, 入口幾清新, 配窩夫食幾正
炒蛋大大份, 好香夠滑
豬肉腸好juicy, 喜歡

煙肉蕃茄蘑菇同沙律都好食
茄汁豆就正常, 都唔錯

Hot Mocha $42
Mocha 有柴柴圖案好qq, 飲落都開心d

2022-04-23
  • Happy  tummy
2022-04-05 449 瀏覽
陽光普照的一天,一家人帶埋狗仔去完布袋澳食午餐,再嚟西貢行下,食個tea.餐廳外面有3張枱,可惜滿座餐廳內處處可見柴犬的壁畫及小擺件可愛狗仔拉花三文治多士,份量都幾大,一個人食都幾飽牛油果多士紐約芝士餅食物整體質素中上,飲品可愛拉花好適合打卡影相。餐廳環境都好舒服,尤其是戶外的三張檯,可以曬下太陽,啱曬消磨一個懶洋洋嘅下午。而餐廳侍應亦好friendly,主動和我隻狗仔玩,食物價錢定位亦合理,有機會過嚟西貢,一定要嚟試吓。

餐廳外面有3張枱,可惜滿座

餐廳內處處可見柴犬的壁畫及小擺件

凍泡沫鮮奶

可愛狗仔拉花

三文魚多士

三文治多士,份量都幾大,一個人食都幾飽

New  York  Cheese  Cake

紐約芝士餅

2022-04-04
凍泡沫鮮奶
三文魚多士
New  York  Cheese  Cake
2022-03-28 364 瀏覽
星期六下午walk-in馬上有位😬有室外同室內位置可以選擇,可以帶埋寵物一齊黎😆🔆蟹肉香蒜辣椒意粉$𝟙𝟘𝟞 食完第一啖,心諗阿點解無味🤣蟹肉本來就味道比較淡,蒜同辣味也不太突出,加上乾炒沒有醬汁調味。雖然加左椒粒豐富味道,但還是淡了一點😣🔆黑松露鮮菌意粉$𝟙𝟘𝟞 本來諗住呢個pasta都會一般,點知黑松露醬汁味道香濃🥰菇菌數量都好多😆而且佢嘅意粉質感幾彈牙好好咬💖🔆Cappuccino$𝟛𝟠平時唔飲咖啡☕️但為左柴太郎公仔就試下🤣可愛的拉花🐶🐰果日沒有見到店長太郎小小失望💔cafe食物唔特別出眾,但如果想同店長玩下影下相都可以黎試下(不過也有可能像我這樣沒有遇到🥲
蟹肉香蒜辣椒意粉

🔆蟹肉香蒜辣椒意粉$𝟙𝟘𝟞
黑松露鮮菌意粉

🔆黑松露鮮菌意粉$𝟙𝟘𝟞

🔆Cappuccino$𝟛𝟠
平時唔飲咖啡☕️但為左柴太郎公仔就試下🤣可愛的拉花🐶

黑松露鮮菌意粉
2022-03-27 252 瀏覽
在自己熟悉的城市之中慢遊,快樂無需遠行。我是個隨性子的人,前陣子放假在想要到哪裡去,心血來潮下,突然想到了西貢,於是拿起行裝便出發了。以往來的時候總是在週末,但我不喜歡人山人海的壓逼感,這次剛好可以看看它的另一面。美好的一天,由這頓豐富的早午餐開始。Shiba Taro Cafe是一家以柴犬為主題的咖啡廳。走上幾級樓梯,左邊便是咖啡廳的空間,外面有一個小陽台,喜歡店面潔白的清新感,門口的小地毯印有小柴犬模樣,上面寫著「我正在等候你」,相當可愛。店面空間不算太大,木色調的家俱,牆上的壁畫,櫃子上擺放著的小物品,或是牆上繪有柴犬的壁畫,都讓我感受到店家的用心,像是家的溫馨。走進店,便選定了在露台上靠著欄杆的白色桌椅。對著內街,因為是平日上午,人流不多,不時看到遊人三三兩兩,走走停停,挺寫意的。若是遇上好天氣的話,暖洋洋的日光灑在身上,應該挺舒服吧。飲品不太常喝咖啡,又想點一杯印有小柴犬圖案的熱飲拍拍照,所以點了一杯chococcino,上面撒上小柴犬模樣的巧克力粉,十分可愛。食物點了一個Happy Tummy,有豬肉腸、煙肉、小蕃茄、炒蘑菇、炒蛋、焗豆、沙律和窩夫;一個Chef Selec

在自己熟悉的城市之中慢遊,快樂無需遠行。

若是遇上好天氣的話,暖洋洋的日光灑在身上,應該挺舒服吧。

飲品

食物
點了一個Happy Tummy,有豬肉腸、煙肉、小蕃茄、炒蘑菇、炒蛋、焗豆、沙律和窩夫;一個Chef Selection,有三文魚、薄切牛肉、豬肉腸、炒蛋、沙律和蒜蓉多士。

Chef Selection以小木板呈上,放上充滿英倫風的紙張,賣相吸引,還有種在田野用餐的感覺。

沙律菜新鮮爽脆,配上芝麻醬和黑醋,十分清爽。

蒜蓉多士烤得焦脆,十分香口。

窩夫外脆內軟,醬料是自家製菠蘿醬,甜而不膩。

食物整體質素中規中矩,是選擇簡單卻讓人飽足的一餐。若是想與朋友找一個舒適、清靜的地方享受一個早午餐,挺適合的。
2022-02-13 378 瀏覽
西貢開左好多cafe今次想去飲杯野+食d野行去市場街睇下有咩啱係門口同侍應講完人數,等左陣見到好多人帶埋狗仔去感覺好relax入座之後,環境都舒服侍應都好好禮貌見到佢地又會同狗仔玩叫左杯mocha+Happy Tummymocha有個好靚既公仔果碟主菜好多野,好飽個果醬係菠蘿味,好味道同行的,都係叫一樣的食物+飲品大家都食唔曬咁食法一個人$108+$42再加一如果有得叫食物,加錢飲野,當一個set咁,感覺會抵d
西貢開左好多cafe
今次想去飲杯野+食d野
行去市場街睇下有咩啱

係門口同侍應講完人數,等左陣
見到好多人帶埋狗仔去
感覺好relax

入座之後,環境都舒服
侍應都好好禮貌
見到佢地又會同狗仔玩

叫左杯mocha+Happy Tummy
mocha有個好靚既公仔
果碟主菜好多野,好飽
個果醬係菠蘿味,好味道
同行的,都係叫一樣的食物+飲品
大家都食唔曬

咁食法一個人$108+$42再加一
如果有得叫食物,加錢飲野,當一個set咁,感覺會抵d
2021-11-04 1074 瀏覽
西貢超多靚景行山路線🥾上山前第1個check point 🏔一定係去餐廳食飽,積聚下卡路里熱量先再行估唔到入到西頁都有柴犬Cafe😍 食野之餘,可以順便打埋卡,一入到黎店長已經超熱情招呼我地❤️𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐧𝐮🕑平日2:30-5:30提供 (週一至五,公眾假期除外)💁🏻‍♀️套餐包一杯$30以下的飲品,其他飲品補差額-𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 - 𝐂𝐚𝐤𝐞 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐝𝐚𝐲是日蛋糕($58)𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞·咖啡上面係柴犬店長 太郎的Logo🥺 可愛Cute Cute唔捨得飲咖啡正常水準,正常冇特別𝐁𝐥𝐮𝐞𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞·蛋糕都正常水準,質感棉密厚實,配藍莓果醬=經典組合🫐剛好不會太甜友人喜歡食芝士蛋糕🍰 全部食晒 K.O後感·Tea Set價錢好經濟,又唔似其他柴犬Cafe有限時☺️ 如有入開西貢,值得去試下不過,如見店外太多人等,完食及打卡後,請讓其他食客😉
西貢超多靚景行山路線🥾

𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐧𝐮
🕑平日2:30-5:30提供 (週一至五,公眾假期除外)
💁🏻‍♀️套餐包一杯$30以下的飲品,其他飲品補差額

𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞
咖啡正常水準,正常冇特別
𝐁𝐥𝐮𝐞𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞
友人喜歡食芝士蛋糕🍰 全部食晒 K.O
後感
不過,如見店外太多人等,完食及打卡後,請讓其他食客😉
2021-10-20 630 瀏覽
💛💛💛Chill住遊西貢一日🥰難得嚟到西貢,揾左間高質舒服cafe🤣嚟到呢度relax,我就著重環境多d,不過呢間環境同食物都咁高質🤤嗰日去仲見到可愛柴犬😍濃香煙肉蘑菇忌廉意粉 $88🤤呢個係lunch set嚟🤣意粉好creamy,料都好多😍黑松露忌廉鮮菌意粉 $88😋黑松露嘅嘢多數都唔伏,一嚟到超香黑松露味,成個意粉都好好食🤣Latte☕️午餐奉送$30飲品,呢個加$8,我係為左個拉花而嗌,個拉花真係好靚😍👅味道:4.2/5🌹環境:4.5/5💰性價比:4.5/5📍 柴太郎咖啡店西貢市場街11號地舖
💛💛💛

濃香煙肉蘑菇忌廉意粉 $88🤤
呢個係lunch set嚟🤣意粉好creamy,料都好多😍

黑松露忌廉鮮菌意粉 $88😋

Latte☕️

👅味道:4.2/5
🌹環境:4.5/5
💰性價比:4.5/5

📍 柴太郎咖啡店
西貢市場街11號地舖
2021-09-07 656 瀏覽
難得帶狗狗入西貢遊盪,揀左間Dog Friendly既店食野。朋友叫左個pasta,普普通通,西貢區$88包野飲都算抵既。差2分鐘有tea set,我問員工有無tea set menu,佢話未到2點半未有😂我話唔緊要丫我等下。睇到tea set cake 加野飲$68,但lunch叫左餐加$24就有cake🤔唔太想食野,唔叫又唔好意思,就諗住叫件cake食。佢話過左2點半無左果個優惠😃都唔緊要啦我唔食都無所謂。轉個頭個staff話可以照幫我地落,咁梗係好啦。然後佢話跟杯$30既野飲,我問呢個跟餐叫既甜品都有野飲跟?佢話係。我唔想飲,就叫朋友飲埋。埋單果然收左我地杯野飲錢,當我地單點多杯野飲。我地話係你同事話跟埋架喎,佢話可能佢同事搞錯啦,但都係要收😂我朋友無理論喇,無下次就算。明明我本來打算唔點,佢老老實實話每日有最低消費我都叫得鋸啲丫。最後我地$58叫左個$68 tea set… 我當賺左俾少$10係咪開心d ?😂

Newyork   Cheese  Cake  with  drinks
2021-09-07
2021-09-01 449 瀏覽
#西貢 都真係幾多cafe🤣見呢間咁靚咁cutie😍忍唔住去咗😚好可惜店長太朗唔喺度😭 —————————————————————————————🥪薄切燒牛肉意式三文治配田園沙律 $78麵包烘到外脆內煙韌🍞入邊有青瓜、蕃茄、沙律菜、同埋牛肉🥓有啲似火腿😂小編覺得牛肉可以放多啲🙈但係整體好Fresh🌿口感豐富!沙律啲沙律都好新鮮🥒🤌🏻8.6/10🍝薄燒牛肉香蒜辣椒意粉 $88意粉質感剛好😚食落去辣辣地🌶tabasco嘅味🤣有啲洋蔥粒🧅椒粒~牛肉同上面嗰啲一樣😹都幾惹味🧡幾香口!意粉仲會送個沙律🥗都唔錯🙌🏻🤌🏻7.9/10以上兩個都係lunch set!!🍥套餐包括$30飲品~其他就補差價☕️榛子奶泡咖啡(+12)好靚🐶上面有個柴犬印🤎唔係幾飲得出榛子味道😂有啲甜甜地嘅味🤣但係好飲的🤌🏻8.8/10🥤黑糖桂圓紅棗茶(+10)呢個有啲太甜🤯但係好香黑糖味!仲有啲桂圓同埋紅棗喺個底可以食🤪🤌🏻7/10 —————————————————————————————#為食tips👻 我閒日2.幾去到 都要等陣位😂門口嗰度勁文青!打卡一流📸可以向左撥睇!menu都有🥢
薄切燒牛肉意式三文治配田園沙律

🤌🏻7.9/10

以上兩個都係lunch set!!🍥
套餐包括$30飲品~其他就補差價

榛子奶泡咖啡
☕️榛子奶泡咖啡(+12)
🤌🏻8.8/10

🥤黑糖桂圓紅棗茶(+10)
#為食tips👻
薄切燒牛肉意式三文治配田園沙律
2021-07-17 697 瀏覽
今日帶兩隻狗狗去西貢cafe一天遊🤩🤩哩間cafe十分高質 好值得大家帶埋毛孩一齊去🐶🐶原本book個陣店員話要坐室外 但由於今日太熱 佢地俾我地同狗狗一齊坐室內 店員好nice🙈 仲見到大名鼎鼎既太郎店長tim!由於一大早就揸車入西貢 我地點左一份意粉同全日早餐🥓 份量十足之餘味道又唔錯 肉丸多汁彈牙😋哩個All day breakfa既賣相十分吸引 色彩繽紛 仲有自家製果醬俾你揀🍎🍇🍊飲品方面 我地點左兩杯凍Latte 上面有用朱古力粉整既太郎圖案 熱飲既話會有拉花🥰🤩🤩
今日帶兩隻狗狗去西貢cafe一天遊🤩🤩
哩間cafe十分高質 好值得大家帶埋毛孩一齊去🐶🐶

Latte
2021-07-17
2021-06-24 700 瀏覽
去到西貢,緊係行到咁上下揾間café chill 下~4點到walk-in入去,一去到都唔洗等就有位坐。濃香煙肉蘑菇忌廉意粉 個意粉爽口彈牙~煙肉及磨菇都很多,個Carbonara汁仲要好濃,唔會好似! 絶配呀!!!! 煙三文魚碎蛋牛油果窩夫牛油果同蛋好夾~大家都唔會蓋過大家既味~個果窩外脆內軟, 好食呀!!!榛子奶泡咖啡 咖啡味好香,唔會過多奶,味道岩岩好~ 杯榛子奶泡咖啡仲有既圖呀,好得意,唔捨得飲~ 色香味俱全。今日仲有幸遇到太郎! 好可愛阿~下次會再黎呢到chill 下
去到西貢,緊係行到咁上下揾間café chill 下~

4點到walk-in入去,一去到都唔洗等就有位坐。

榛子奶泡咖啡

今日仲有幸遇到太郎! 好可愛阿~

下次會再黎呢到chill 下
2021-04-25
2021-06-01 652 瀏覽
呢日星期日同friend喺西貢潛完水四點零好肚餓諗起之前見過人喺呢間柴柴cafe打卡就決定走去試下😝可惜呢日柴柴唔係到🥺🥺唯有嗌返杯有柴太郎圖案嘅咖啡滿足下想見柴柴嘅心好彩cafe嘅裝修都好可愛🐶👉🏽👈🏽講返嘢食先~我嗌左個Happy Vegetarian嘅all day breakfast ($98) + Mocha ($42)! 個all day breakfast幾好味可以揀配waffle or toast全部野感覺都好fresh蘑菇蕃茄仔炒過/煎過之後好香Waffle更加係有驚喜!好軟綿綿又唔乾 配埋個菠蘿果醬好好味😋Mocha就正正常常啦~小願望係下次嚟嘅時候會見到柴柴la👉🏽👈🏽🐶
呢日星期日同friend喺西貢潛完水

個all day breakfast幾好味
可以揀配waffle or toast
全部野感覺都好fresh
蘑菇蕃茄仔炒過/煎過之後好香
Waffle更加係有驚喜!
好軟綿綿又唔乾 配埋個菠蘿果醬好好味😋

Mocha就正正常常啦~

小願望係下次嚟嘅時候會見到柴柴la👉🏽👈🏽🐶
2021-05-30
Happy  Vegetarian
2021-04-25 727 瀏覽
在网上看到可以撸狗的咖啡店,就过来啦,开始还担心柴柴会不会没上班,去到看到柴柴还挺大只的,店员拉张凳俾柴柴坐我隔离,和它拍了几张照片,叫了个A餐,有两条肠仔都好食,几个蘑菇,沙律,华夫饼比较松软但没什么味道,蛋,番茄仔,豆子,食物一般,主要可以撸狗好玩