餐廳: 柞木炭家
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
4天前 30 瀏覽
呢晚喺旺中行街 行到咁上下就過咗嚟T.O.P.搵食 嚟咗位於頂樓嘅韓燒餐廳 餐廳有室外同室內嘅座位 我哋就揀咗室內 仲叫咗好多款韓牛🐮前菜淨係韓式前菜都有五款 有泡菜 牛蒡 薯仔 芽菜 菠菜同埋海帶✌🏻 我就最鍾意清清地嘅芽菜同埋菠菜啦 蔥蒜牛舌見到隔離枱有嗌呢一個牛舌 就嗌一份嚟試吓👅 佢係三大片牛舌上面仲有一啲生嘅蔥同蒜 店員會細心咁幫你處理 燒完最後會變成一個牛舌卷😮 如果鍾意食蒜蓉嘅朋友一定會好鍾意呢一碟牛舌 因為係一片軟腍嘅牛舌入面有好多嘅蔥同埋蒜 牛舌一放入口 滿口都係嗰陣香味☺️檸檬鹽花牛舌同樣都係有店員為我哋處理 店員先用燒香個網 然後再放牛舌上去燒 燒完嘅牛舌唔會好韌 味道就好香檸檬味 好清新 亦都食得出落咗海鹽吊味🫢 韓牛肉眼呢塊韓牛肉眼份量充足 真係好厚身 淨係見到佢嘅花紋已經好開心🐮 可以欣賞住店員為我哋燒肉 好賞心悅目呀 燒好之後店員仲幫我哋剪細 方便我哋食用🤩 牛肉味超級濃 燒完仲好Juicy添呀 真係令人回味😋燉牛舌除咗有主要嘅牛舌之外 入面仲有牛筋 白蘿蔔 南瓜 洋蔥等嘅配料🧅 呢一個熟食非常有驚喜 因為朋友好鍾意食牛筋 所以見到呢個炆得咁腍咁入味嘅牛筋

前菜
前菜

燉牛舌
除咗有主要嘅牛舌之外 入面仲有牛筋 白蘿蔔 南瓜 洋蔥等嘅配料🧅 呢一個熟食非常有驚喜 因為朋友好鍾意食牛筋 所以見到呢個炆得咁腍咁入味嘅牛筋 佢就好開心😁 另外牛舌都唔會好硬
燉牛舌

生蠔牛肉石頭鍋飯
石頭鍋飯入面有牛肉 蔥花 薑絲 同埋三隻好大隻嘅生蠔🦪 上碟之後店員幫我哋將石頭鍋飯嘅配料攪拌均勻 仲話如果鍾意食飯焦嘅話可以放一陣先至再分享啲飯😮 果然佢好有經驗 放一陣石頭鍋飯嘅底已經變咗飯焦 為個飯增加咗唔少口感🍚 烹煮過之後嘅生蠔食落口仲好Creamy
生蠔牛肉石頭鍋飯

舞動喵
我哋俾佢個名吸引咗🫢 店員拎緊過嚟嘅時候已經見到呢隻貓好動L😂 其實佢嘅真身係一件牛奶布甸 味道唔算好甜 牛奶味幾香 側邊仲有一啲朱古力餅碎 個人幾鍾意點埋朱古力餅碎一齊食🍫 口感十足
舞動喵

呢度嘅服務質素真係幾好 除咗店員會主動幫我哋燒肉之外 又會主動過嚟問我哋仲有冇其他需要☺️ 韓牛嘅質素非常高 令人滿意嘅一餐
鐵板燒肉食得多,以熱石嚟燒烤都係第一次試🤭店員向我哋介紹佢哋最近新推出嘅✨春之石海鮮盛饌二人套餐,有前菜、海鮮、和牛、甜品,聽起來相當吸引👍🏻👍🏻決定試吓✨春之石海鮮盛饌前菜先嚟😍✨海膽豆腐 - 入口幼滑,配搭紫菜、青瓜絲卷住一齊食,都幾有鮮味🥰✨熱石海鮮拼盤 套餐有鮑魚、扇貝、貴妃蚌、沙白聽店員介紹,熱石可以令海鮮燒起嚟溫度更均勻,有效保留海鮮嘅鮮味我哋將海鮮放喺預熱好嘅熱石上再加入調味好嘅蒜蓉牛油🥰唔使十分鐘海鮮就好快燒好🥰特別鍾意扇貝😍差不多有手掌咁大肉質Juicy夠嫩👍🏻👍🏻✨壽喜燒和牛有店員協助燒約七成熟🥰和牛呈霜降雪花紋,旁邊仲配有黑松露片、明太子、蘿蔔蓉👍🏻👍🏻咬落肉質軟嫩🥰成個口都充斥着和牛嘅油香味👍🏻👍🏻✨牛小排拼醬油五花肉牛小排油脂比例均勻,牛味相對較濃郁五花肉配搭醬油燒起嚟夠Juicy惹味主食,可二選一(人蔘雞湯/嚴選赤身蝦肉石燒飯)我哋揀咗✨嚴選赤身蝦肉石燒飯赤身蝦肉上有生牛肉碎、喺熱辣辣嘅石鍋上攪拌,牛肉隨即熟透,配搭少少蔥花同蛋絲,味道相當豐富😋🥰最後仲有兩款甜品✨焦糖香蕉 🍌 同✨焦糖布甸香蕉烘焗到非常軟淋🥰加埋面上嘅焦糖外脆內軟👍🏻👍🏻布丁🍮,入口軟化🥰
鐵板燒肉食得多,以熱石嚟燒烤都係第一次試🤭

店員向我哋介紹佢哋
最近新推出嘅✨春之石海鮮盛饌

✨春之石海鮮盛饌

前菜先嚟😍

✨熱石海鮮拼盤
套餐有鮑魚、扇貝、貴妃蚌、沙白

特別鍾意扇貝😍差不多有手掌咁大肉質Juicy夠嫩👍🏻👍🏻

✨壽喜燒和牛
有店員協助燒約七成熟🥰
和牛呈霜降雪花紋,
旁邊仲配有黑松露片、明太子、蘿蔔蓉👍🏻👍🏻
咬落肉質軟嫩🥰成個口都充斥着和牛嘅油香味👍🏻👍🏻

✨牛小排拼醬油五花肉
牛小排油脂比例均勻,牛味相對較濃郁
五花肉配搭醬油燒起嚟夠Juicy惹味

主食,可二選一(人蔘雞湯/嚴選赤身蝦肉石燒飯)

我哋揀咗
✨嚴選赤身蝦肉石燒飯

🥰最後仲有兩款甜品
✨焦糖香蕉 🍌 同✨焦糖布甸
香蕉烘焗到非常軟淋🥰加埋面上嘅焦糖外脆內軟👍🏻👍🏻

布丁🍮,入口軟化🥰🥰甜而不膩
可以食晒兩款甜品超滿足丫😆

跟餐仲可以+$20升級 水果沙冰
✨菠蘿柚子沙冰🍧
✨藍海洋沙冰 🍧
最近天氣咁熱,飲番杯沙冰夠晒清爽

2024-03-01 535 瀏覽
餐廳環境雅致, 有好多卡座位, 坐得好舒適, 枱與枱之間有距離, 幾有空間感。𓊈春之石海鮮盛饌 $𝟷𝟶𝟾𝟾𓊉𓆹 海膽豆腐𓆹 黑松露, 蘿蔔蓉, 明太子海膽豆腐有濃濃海膽味, 側邊有紫菜同青瓜絲, 包埋一齊食, 口感滑溜好豐富。黑松露有3片, 充滿香氣, 明太子味道柔和, 唔會太辣太搶口。𓆹 柞木壽喜燒和牛和牛壽喜燒份量幾大方有四片, 店員會幫忙處理, 燒完嘅和牛蘸點拌均嘅蛋黃一齊食, 口感好順滑, 和牛肉質好鬆軟, 好好食!𓆹 牛小排拼醬油五花肉牛小排肉質結實, 醬油五花肉非常驚喜, 2邊燒到金黃色, 肉質軟腍, 醬油味道已經融入其中, 真係好好食!𓆹 熱石海鮮拼盤主角海鮮拼盤裡面有鮑魚, 貴妃蚌, 沙白同扇貝, 店員同樣會幫忙處理, 將海鮮放喺熱石上面燒, 可以均衡咁傳遞熱力, 保留海鮮風味。鮑魚好新鮮, 質感厚實但唔會覺得韌。貴妃蚌燒得剛剛好, 非常新鮮, 味道清甜。沙白口感柔軟而且多汁。扇貝肉質嫩滑, 味道鮮甜。每一款海鮮都好好食!𓆹 嚴選赤身蝦肉石燒飯將生牛肉, 赤身蝦肉, 蛋絲同香蔥拌均一齊食, 味道豐富。𓆹 甜品甜品係焦糖布甸同焦糖香蕉, 2款都好好食! 焦糖布甸賣相精緻,

𓊈春之石海鮮盛饌 $𝟷𝟶𝟾𝟾𓊉

𓆹 海膽豆腐
𓆹 黑松露, 蘿蔔蓉, 明太子

𓆹 柞木壽喜燒和牛

𓆹 牛小排拼醬油五花肉

𓆹 熱石海鮮拼盤

𓆹 嚴選赤身蝦肉石燒飯
將生牛肉, 赤身蝦肉, 蛋絲同香蔥拌均一齊食, 味道豐富。

𓆹 甜品
甜品係焦糖布甸同焦糖香蕉, 2款都好好食! 焦糖布甸賣相精緻, 口感滑捋捋, 唔會覺得太甜。

𓆹 菠蘿柚子沙冰 +$𝟸𝟶
𓆹 藍海洋沙冰 +$𝟸𝟶
沙冰配搭燒肉同海鮮, 味道雖然偏甜, 但可以解油膩感。

𓇊 整體食物質素好, 環境舒適, 值得推介!
2024-02-19 462 瀏覽
平時韓燒就食得多,第一次食熱石燒海鮮🔥熱石能平均傳遞熱力,保持海鮮鮮美風味💕 餐廳新推出既季節套餐主打燒海鮮,亦可以燒肉及提供多款美食,性價比高👍🏻✨ 春之石海鮮盛饌 ($1,088 for 2 ppl)❀ 海膽豆腐 🥢口感好滑溜,可配搭紫菜及青瓜絲一齊食,鮮香十足😚❀ 柞木壽喜燒和牛 🐮和牛薄燒油脂分佈均勻,質感嫩滑又帶醬油香~燒完可搭配迷你飯團及蘸上蛋汁一齊食,口感香滑又滋味💕❀ 牛小排拼醬油五花肉 🐮牛小排肉質軟嫩多汁,油脂感豐富😍 當日將五花肉轉做豬頸肉,花花造型好靚,同樣好重油香👍🏻 可以配以黑松露、蘿蔔蓉及明太子醬食,令味道更有層次🥰❀ 熱石海鮮拼盤 🐚拼盤有扇貝、鮑魚、貴妃蚌及沙白✨ 店員會先幫忙係燒網上鋪滿熱石並塗上油,等熱石受熱均勻再放上海鮮燒烤😍 每款海鮮都好新鮮,扇貝入口鮮嫩,鮑魚爽口彈牙,貴妃蚌及沙白味道鮮甜亦無沙,加入蒜油牛油更添風味👍🏻❀ 嚴選赤身蝦肉石燒飯 🍚將生牛肉及蝦肉等配料跟飯撈勻再食,有唔少脆卜卜既飯焦,熱辣辣好香口😝❀ 甜品 🍮有焦糖布丁及焦糖香蕉😍 布丁充滿蛋香味,質感嫩滑,焦糖香蕉表面有層焦糖薄脆,香甜可口☺️❀ 菠蘿柚子冰沙 (+$20) 🍹
平時韓燒就食得多,第一次食熱石燒海鮮🔥
熱石能平均傳遞熱力,保持海鮮鮮美風味💕

✨ 春之石海鮮盛饌 ($1,088 for 2 ppl)

❀ 海膽豆腐 🥢
口感好滑溜,可配搭紫菜及青瓜絲一齊食,鮮香十足😚

❀ 柞木壽喜燒和牛 🐮

❀ 牛小排拼醬油五花肉 🐮

❀ 熱石海鮮拼盤 🐚

❀ 嚴選赤身蝦肉石燒飯 🍚

甜品 🍮

❀ 菠蘿柚子冰沙 (+$20) 🍹
❀ 藍海洋冰沙 (+$20) 🍹
Seasonal drink✨ 燒肉配搭果味冰沙一流,清爽又解膩~
2024-01-24 740 瀏覽
呢兩日氣溫驟降,出去食飯首選有個爐喺枱面嘅餐廳,取暖緊要嘛😂😂 嚟到T.O.P.頂層嘅柞木炭家,早嚟有得安排窗口位望住個空中花園食,正~叫咗佢新推出嘅春之石海鮮盛饌套餐,$1088兩位有燒海鮮又有壽喜燒定價都合理,而且套餐仲有前菜、頭盤、石鍋飯同埋牛肋肉/豬五花拼盤,最後仲有兩款甜品添,想食好啲嘅呢個set真心推介~一坐低就有前菜同芝士粟米,前菜款式唔少調味唔會太鹹太辣,泡菜甚至係成罐上,好大方🤣店員先上攞滿石頭嘅燒烤網,第一次咁樣燒海鮮好新奇🤣店員仲會幫手燒埋擺埋盤,鮑魚帆立貝更加切埋一口size,服務超好~唔止服務好,食物嘅水準亦都好高,海鮮新鮮又冇沙,壽喜燒嘅質素拍得住某啲主打壽喜燒嘅專門店,尤其係重叠嚟燒嗰一塊,店員最後將塊牛卷起放落蛋汁度,個口感超正😍😍😍另外牛肋骨同豬五花水準都唔錯,石鍋赤身海蝦飯有脆卜卜飯焦味道亦都不俗,加埋焦糖香蕉同昭和雞蛋布甸兩款甜品都係誠意之作,呢餐飯真係大滿足!!

2024-01-23
同朋友行行下T.O.P肚餓,見到有間裝修幾骨緻既韓燒餐廳,就被佢吸左入去了🫣🍽️蔥蒜牛舌好多蔥好多蒜!成份牛舌都好香口😆店員哥哥好好,會幫手燒~燒之前都會問我哋鍾唔鍾意食蒜,如果唔鍾意,就會盡量撥少啲落牛舌,而且哥哥都燒到啱啱好🤩🤩🍽️檸檬鹽花牛舌食完重口味既蔥蒜牛舌,下一道就係檸檬同鹽花調味既牛舌,啱啱好調劑下🍋比起蔥蒜,檸檬就比較清新,會更加突顯到牛舌既味道🥰食落去有淡淡既檸檬香味,比預期中更加有驚喜~🍽️韓牛肉眼呢嚿牛肉一上到枱面,視線完全離不開🤩🤩🤩脂肪比例同埋分布都好均勻,店員都好細心,問我哋會想食偏生定係偏熟既牛肉🫣燒完放入口之後,每一啖都好香牛肉味,完全唔需要額外加任何調味料都可以🙌🏻🙌🏻🍽️生蠔牛肉石頭鍋飯生蠔🦪好大粒,而且好新鮮,仲要脹卜卜!對得住個價錢!不過有啲可惜既係個飯偏清淡,所以我同朋友都額外落左調味,我個人覺得配佢任fill既前菜已經好夠😆😆🍽️舞動喵好得意既甜品🤣好少女好打卡able~隻喵喵係牛奶布甸配Oreo碎碎,店員拎住過嚟嗰陣隻貓已經騰騰震,好好笑🤣🤣難怪叫佢無動喵啦~

🍽️蔥蒜牛舌

🍽️檸檬鹽花牛舌

🍽️韓牛肉眼

🍽️生蠔牛肉石頭鍋飯

🍽️舞動喵
1K
朋友介紹呢間《柞木炭家》燒肉好正,最近佢哋仲做緊<季節饗宴•牛舌系列>咁啱朋友又係牛舌控咁就啱晒勒🤩今次就一次過叫咗三款🤤ღ蔥蒜牛舌Wow 🤩 爆多蒜蓉店員用牛舌捲起蔥蒜嚟燒,牛舌入口爽中帶嫩,加上蔥蒜食,非常惹味🤤ღ檸檬鹽花牛舌牛舌紋理細膩,薄薄一塊,食落爽口脆彈,美味得嚟又唔膩口ღ 燉牛舌熱辣辣🔥入口柔軟充滿肉汁好juicy,入面仲有牛筋、蘿蔔,索晒湯汁,好滋味😋ღ 韓牛肉眼店員幫我哋燒得啱啱好,五成熟🤩肉眼帶有豐富嘅脂肪紋理😍油花細緻油脂甘香,滑嫩鮮甜ღ 生蠔牛肉石頭飯面頭有兩大隻飽滑嘅生蠔加埋鍋邊嘅飯變成飯焦,脆卜卜口感驚艷無比
朋友介紹呢間《柞木炭家》

燒肉好正,最近佢哋仲做緊

<季節饗宴•牛舌系列>
咁啱朋友又係牛舌控
咁就啱晒勒🤩
今次就一次過叫咗三款🤤

ღ蔥蒜牛舌
Wow 🤩 爆多蒜蓉

ღ檸檬鹽花牛舌
牛舌紋理細膩,薄薄一塊,食落爽口脆彈,美味得嚟又唔膩口

ღ 燉牛舌
熱辣辣🔥

ღ 韓牛肉眼

店員幫我哋燒得啱啱好,五成熟🤩
肉眼帶有豐富嘅脂肪紋理😍油花細緻

油脂甘香,滑嫩鮮甜

ღ 生蠔牛肉石頭飯
面頭有兩大隻飽滑嘅生蠔
加埋鍋邊嘅飯變成飯焦,脆卜卜
口感驚艷無比
2024-04-03 41 瀏覽
今日就同朋友去左柞木炭家食韓燒春之石海鮮盛饌餐牌入面有肉又有海鮮, 超級豐富前菜係海膽豆腐, 將豆腐放喺紫菜上面, 再加入青瓜絲, 味道清新, 帶淡淡海膽鮮味熱石海鮮拼盤主要將啲貝殼類嘅海鮮, 包括鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝, 放喺熱石上, 熱石傳熱快,好快就可以燒好, 用蒜泥牛油調味, 令海鮮更鮮甜柞木壽喜燒和牛將燒到半熟加入明太子黑松露等調味, 混合蛋汁同埋迷你飯團一齊食, 味道更香濃牛小排拼醬油五花肉, 牛肉脂肪分布平均, 調味剛剛好, 燒熱後油脂出唒嚟, 肉味更香濃另外配藍海洋冰沙同菠蘿柚子冰沙賣相好吸睛, 味道清甜爽口, 配撘燒肉剛好嚴選赤身蝦肉石鍋飯店員即場將蛋絲同蝦肉撈好, 底層帶小小飯焦, 好香口最後甜品係焦糖布甸, 質感濃厚, 口感滑溜
今日就同朋友去左柞木炭家食韓燒
春之石海鮮盛饌餐牌入面有肉又有海鮮, 超級豐富

前菜係海膽豆腐,

柞木壽喜燒和牛

牛小排拼醬油五花肉,

另外配藍海洋冰沙同菠蘿柚子冰沙
賣相好吸睛, 味道清甜爽口, 配撘燒肉剛好

嚴選赤身蝦肉石鍋飯
店員即場將蛋絲同蝦肉撈好, 底層帶小小飯焦, 好香口

最後甜品係焦糖布甸, 質感濃厚, 口感滑溜

柞木炭家最近推出春日餐單,以熱石燒烤,使熱力可以平均傳遞,保留肉汁鮮味🌸春之石海鮮盛饌 $1088(兩位用)一開始會提供五款前菜,包括醬薯仔、涼拌菠菜拼芽菜、泡菜、蘿蔔片等,加$40就可以無限refill😛💫 前菜- 海膽豆腐海膽豆腐海膽味道突出帶鮮味,口感好滑溜,配搭紫菜同青瓜條一齊食有多重口感😁💫 柞木壽喜燒和牛和牛片油脂平均分佈,薄片輕輕一燒就夠,食落勁柔軟又多汁,可以包圓碌碌既飯團粒同沾蛋汁🥚一齊食💫 牛小排拼醬油五花肉牛小排好軟嫩、牛味突出;五花肉肥瘦相間,燒至外層香脆、內層充滿肉汁😋💫 熱石海鮮拼盤 (鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝)由店員幫忙燒烤,店員會細心講解每個步驟👍以熱石燒烤可以保留海鮮既水份,唔會燒到好乾柴!😝扇貝大大粒,而且好鮮甜🥰~鮑魚亦厚肉彈牙,亦可以點辣醬提味,唔點都夠鮮味。貴妃蚌一樣彈牙可口,仲有沙白都爆汁💫 主食 - 嚴選赤身蝦肉石燒飯/人蔘雞湯揀左人蔘雞湯,原來選用烏雞製作,加入紅棗、栗子等,養生之選💫 甜品 - 雞蛋布丁&燒焦糖香蕉雞蛋布丁口感實在富蛋香,而且好嫩滑🍮燒焦糖香蕉外層焦甜香脆、香蕉味道亦香甜💫 菠蘿柚子沙冰 / 藍海洋沙冰 +$20

🌸春之石海鮮盛饌 $1088(兩位用)

💫 前菜- 海膽豆腐

💫 柞木壽喜燒和牛

💫 牛小排拼醬油五花肉

💫 熱石海鮮拼盤 (鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝)

💫 主食 - 嚴選赤身蝦肉石燒飯/人蔘雞湯
揀左人蔘雞湯,原來選用烏雞製作,加入紅棗、栗子等,養生之選

💫 甜品 - 雞蛋布丁&燒焦糖香蕉

💫 菠蘿柚子沙冰 / 藍海洋沙冰 +$20

2024-03-20 90 瀏覽
TOP入面既一間韓式燒肉,之前食都係單點唔同既肉類,最近出咗春之石海鮮盛饌,有晒海鮮同肉類。✨春之石海鮮盛饌 $1088🌟韓式前菜會先上咗幾款韓式前菜先,可以配埋海鮮同燒肉食🌟海膽豆腐豆腐有少少海膽鮮味,可以用紫菜包住食青瓜絲食🌟熱石海鮮拼盤鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝套餐最特別係有韓式熱石海鮮,會先燒熱石粒再放海鮮上去燒。原來熱石燒均衡傳熱,保留海鮮風味,海鮮會有店員幫手燒扇貝同鮑魚加上蒜茸牛油調味,好香幾好食🌟柞木壽喜燒和牛油花好靚既和牛,已有燒汁調味,附生蛋黃同白飯。都可以按口味配埋黑松露、蘿蔔蓉、明太子食。和牛勁軟嫩😍連蛋黃食更滑🌟牛小排拼醬油五花肉半肥瘦醬油五花肉唔會好膩。牛小排口感正常🌟嚴選赤身蝦肉石燒飯飯上有蝦肉同牛肉粒,黎到再係石鍋拌匀,會食到粒粒飯焦🌟焦糖布丁🍮🌟焦糖香蕉🍌套餐包咗兩款甜品,布丁好滑creamy,香蕉表面有薄脆焦糖🌟菠蘿柚子冰沙 (+$20) 🌟藍海洋冰沙 (+$20) 套裝可以加配冰沙,食完燒肉夠清爽解膩

✨春之石海鮮盛饌 $1088

🌟韓式前菜
會先上咗幾款韓式前菜先,可以配埋海鮮同燒肉食

🌟海膽豆腐
豆腐有少少海膽鮮味,可以用紫菜包住食青瓜絲食

🌟熱石海鮮拼盤
鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝
套餐最特別係有韓式熱石海鮮,會先燒熱石粒再放海鮮上去燒。
原來熱石燒均衡傳熱,保留海鮮風味,海鮮會有店員幫手燒
扇貝同鮑魚加上蒜茸牛油調味,好香幾好食

🌟柞木壽喜燒和牛

🌟牛小排拼醬油五花肉
半肥瘦醬油五花肉唔會好膩。牛小排口感正常

🌟嚴選赤身蝦肉石燒飯
飯上有蝦肉同牛肉粒,黎到再係石鍋拌匀,會食到粒粒飯焦

🌟焦糖布丁🍮
🌟焦糖香蕉🍌
套餐包咗兩款甜品,布丁好滑creamy,香蕉表面有薄脆焦糖

🌟菠蘿柚子冰沙 (+$20)
🌟藍海洋冰沙 (+$20)
套裝可以加配冰沙,食完燒肉夠清爽解膩
2024-03-09 123 瀏覽
朋友生日想食韓燒,喺OpenRice搵到柞木炭家好似幾好,地點旺角就大家放工方便食晚飯,喺Openrice 訂位全單有85折。7pm入座後,等齊人職員介紹套餐會抵食過散叫,而且仲可以85折,咁我哋分別叫左一個2人套餐$1088春之石海鮮盛饌加$288 最上等牛助骨,同另一個2人套餐$788加$238韓國釜山鰻魚$238。海鮮拼盤有兩隻鮑魚、兩隻貴妃蚌、兩隻帶子丶仲有幾粒蜆,會有職員幫手燒,先燒熱石春再放海鮮上去,燒得唔會過路啱啱熟,燒完上碟俾你慢慢食。食完海鮮,職員就跟手再燒埋鰻魚,同樣燒得啱啱好,如果個皮脆D仲好。另一主打柞木壽喜燒和牛,每份有2片大2片細,職員提議燒起連小飯團沾蛋食,仲有黑松露配搭,食落好高級。至於其他肉類牛小排、豬肉拼盤就我哋自己燒,套餐份量十足,夠曬我哋五個女仔仲好飽。兩個套餐除咗燒肉仲有熱食兩選一,我哋分別選了人蔘雞湯同埋赤身蝦肉石燒飯,人蔘雞湯用烏雞煲,飲落有淡淡的人蔘味,烏雞肉又幾嫩滑。石頭鍋飯充滿蝦味,而且仲有少少飯焦,好香口。餐廳仲有多款泡菜前菜,只要加$40每枱計,就可以任食泡菜,感覺幾抵。套餐甜品有布甸🍮、烤香蕉🍌、芝士蛋糕🍰,芝士蛋糕係日式輕盈

套餐甜品有布甸🍮、烤香蕉🍌、芝士蛋糕🍰,芝士蛋糕係日式輕盈版,食完唔會漏,烤香蕉面頭係焦糖脆面,都好特別。

飲品試左菠蘿柚子沙冰+$20
味道ok唔太甜,但沙冰好快就溶晒。

💰是晚人均消費$500💰
回頭指數💯
位於旺角TOP商場的<柞木炭家> 是我和朋友都常常到訪的一間韓國料理餐廳。 舒適的寬廣的環境,美味無比的燒肉,總是令人回味。 而且不定時會推出新menu,給人驚喜及新鮮感。 最近推廣的熱石燒海鮮口啤不錯,一於試下😛-先奉上韓國小菜,有菠菜,芽菜、海帶、薯仔、泡菜及蘿蔔🌸Starter 先來豆腐沙律, 豆腐豆香味重,沙律菜新鮮爽脆-🌼Barbecue Items🔸熱石海鮮拼盤第一次見識熱石燒海鮮! 職員先在燒網鋪滿熱石再塗上油,待熱石受熱平均後才替我們燒海鮮。 有職員全程幫忙實在太好了! 對我來說,燒海鮮總是很難拿捏時間。海鮮拼盤豐富有鮑魚、扇貝、貴妃蚌及沙白 !首先燒鮑魚及扇貝,再加上蒜蓉牛油,更添香氣。 特別喜歡扇貝,鮮甜無比,再飲埋蒜香牛油湯汁,十分滋味-🔸柞木壽喜燒和牛和牛紋理漂亮! 經燒灸後逼出油脂,再沾上順滑的鮮蛋漿及放上迷利飯團卷著吃😋😋 我還配上黑松露片與和牛的那份油香一起入口,簡直味道一流! -🔸牛小排拼醬油五花肉牛小排肉質較為厚實,牛味相對濃郁。 而醬油五花肉醃製入味,肉質鬆化-🌺Korean Signature 🔸人蔘雞湯韓國地道美食,當然少不了人蔘
[春之石海鮮盛饌]
先奉上韓國小菜,有菠菜,芽菜、海帶、薯仔、泡菜及蘿蔔
🌸Starter
先來豆腐沙律, 豆腐豆香味重,沙律菜新鮮爽脆

🌼Barbecue Items
🔸熱石海鮮拼盤

🔸柞木壽喜燒和牛

🔸牛小排拼醬油五花肉

🌺Korean Signature
🔸人蔘雞湯
韓國地道美食,當然少不了人蔘雞湯。熱騰騰的人蔘雞湯,湯底清甜,烏雞嫩滑

🍀Dessert
焦糖脆皮的甘甜香蕉配朱古力醬及雲呢拿雪糕,口感層次感豐富

🍹菠蘿柚子沙冰
🍹藍海洋沙冰
賣相漂亮,味道清新。特別喜歡菠蘿柚子,酸酸甜甜好解膩
韓燒食得多,石燒牛排又食過但係熱石燒真係第一次見😍 今日喺旺角行街, 諗起之前網上見到呢間餐廳推出既季節限定春之石海鮮盛鐉,睇完餐牌後果斷決定一試☺️-set menu主打燒海鮮,有鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝熱石可以平均傳遞熱力,均一受熱更能保持海鮮鮮美風味,店員好貼心地幫燒,扇貝鮮甜,鮑魚軟腍又厚肉,沙白石燒後保留肉汁,食得出海鮮既新鮮🥰🥰-前菜+$40仲可以refill第一次食海膽豆腐,味道濃郁配搭上青瓜既清新,回味無窮!-石燒套餐吸引之處除咗海鮮外,石燒後仲有和牛!壽起燒和牛起輕輕一燒,細緻多汁既口感,滿口濃郁和香,混上雞蛋,一啖飯一啖黑松露,一啖蘿蔔蓉,每一口都係幸福!-人蔘雞湯足半隻大烏雞,驚喜地雞肉肉質並唔係平時煮湯後既柴身,而係軟嫩得黎有口感,韓式人蔘雞同中式有所唔同,燉煮後糯米吸收咗雞湯同人蔘的精華,帶有紅棗和栗子的清甜,人蔘味並唔會太重,飲完好暖胃-跟餐甜品原來係🍮 ,綿密帶creamy,為呢餐劃上完美句號💜-餐廳裝修都相當布格調,又帶有私人空間,如果想吹吹風睇旺角夜景既仲可以選擇坐室外座位👍🏻
韓燒食得多,石燒牛排又食過
但係熱石燒真係第一次見😍

set menu主打燒海鮮,有鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝
前菜+$40仲可以refill
第一次食海膽豆腐,味道濃郁配搭上青瓜既清新,回味無窮!
石燒套餐吸引之處除咗海鮮外,石燒後仲有和牛!

海膽豆腐

菠蘿柚子沙冰
牛小排拼醬油五花肉
人蔘雞湯
2024-02-24 122 瀏覽
上月中叔仔生日我們去了吃韓燒慶祝,選到一間服務和食物質素也不錯的餐廳,值得介紹給喜歡吃韓燒的朋友去試試。位於旺角的柞木炭家是間裝修很時尚的新派韓燒餐廳,服務員非常年青服務態度也很良好令我留下不錯的印象。這夜車爸爸高興點上HITE Beer$75配燒肉來Chill吓。而我就選擇清爽的青檸梳打$42可以選擇走甜最合我口味。點好美食之後侍應送上多款韓式小菜,每款也非常美味尤其是那個泡菜最討我歡心,喜歡吃的話可加$40無限品嚐。我們點了一份春之石海鮮盛饌$1088,然後再散點一些其他食物來開心Share。套餐前菜是好特別的海膽豆腐!滑溜的豆腐內充斥海膽的鮮味,挺為衝擊味蕾是個不錯的前菜。另外還有這個送的前菜芝士粟米,半溶芝士包裹著香甜的粟米熱騰騰的吃下好滋味。熱石海鮮拼盤內包括有鮑魚、貴妃蚌、沙白及扇貝等多種海鮮,全部都非常新鮮喜歡吃海鮮的我看得心心眼呢。這兒招呼真的非常到位有專人為我們烹調料理,大家舒舒服服飯來張口便可以了。套餐內會有兩款肉類包括這個柞木壽喜燒和牛!以壽喜燒甜味的汁醬醃製和牛,結合日本跟韓國的獨特風味好吸引。另外一碟內裏包括有牛小排和醬油五花腩,我品嚐了肥瘦均稱的醬油五花腩,
而我就選擇清爽的青檸梳打$42可以選擇走甜最合我口味。

另外一碟內裏包括有牛小排和醬油五花腩,我品嚐了肥瘦均稱的醬油五花腩,燒香後油脂滿溢絕對好吃。
這份是Follow官方社交平台送的和牛肋眼上蓋!送的質素也非常不錯感覺好抵。
叔仔一家和車爸爸也是牛魔王所以點多客牛舌來嘆!見他們吃得津津有味便知質素非常不俗。
另外還有這份牛肉拼盤也是他們獨享的美食,內裏有多款不同的牛肉色澤非常嫣紅賣相也挺吸引。
而我則選了這個汁燒豬皮$92!這個豬皮已經烹調過只需燒香便可以品嚐,雖然不是生豬皮但燒熟後非常腍滑香口不錯吃的。
另外我強烈建議大家加購這客濟州活鰻魚!原價$280套餐可用$238換購,非常新鮮的活鰻魚燒至皮香肉爽超級鮮甜美味。
最後套餐內還有這個赤身蝦肉石燒飯,焦香的石燒飯配襯和牛及赤蝦,用熱力逼出各方香氣帶出完美的句號。
這間韓式燒肉店可說是我試過感覺最舒服的一間,相信我不久的將來會再去幫襯的。
2024-01-18
生日
要吃高質韓燒,就想到柞木炭家,最近推出了【春之石海鮮盛饌】套餐,有肉有海鮮,相當豐富。先來兩杯外表吸睛的沙冰,碧藍色的【藍海洋冰沙】;金黃色的【菠蘿柚子冰沙】都色彩奪目,清涼爽口,與燒肉是絕配。前菜【海膽豆腐】海膽色的豆腐很特別,加上青瓜絲,再用紫菜夾住,變成清爽又香甜海膽味x多重口感。【熱石海鮮拼盤】店員先在路上鋪滿石春,再放上海鮮。海鮮有鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝,全部都很鮮甜,充滿海洋氣息。吃完海鮮就到燒肉。【柞木壽喜燒和牛】和牛佈滿油花,先把明太子、黑松露等調味料與蛋汁攪勻,和牛燒到半熟後沾上蛋汁吃,由香肉香蛋香混合,幸福感滿滿。【牛小排拼醬油五花肉】比起剛才的壽喜燒和牛,牛小排脂肪較少,但肉味非常香濃。五花肉肥美,味道非常香口肉汁也挺豐富。主食我們選了【人蔘雞湯】 ,採用烏雞更滋補更健康,肉質鮮嫩,不過人蔘味道稍為不夠濃。最後是甜品【雞蛋布丁】和比較特別的【焦糖香蕉】,香蕉上的焦糖帶來雙重口感和甜味,有心思。