板長壽司

板長壽司 (已結業)

Itacho Sushi
板長壽司 (已結業)
呀敏Kitty
不新鮮的晚餐
呀敏Kitty
2015-01-28
關注
晚上9點半黎到黃埔 見板長未關 lastorder 10點15分 樓面職員得一個 所以冇服務可言   自家冷烏冬 $23 (3/10) 烏冬麵粉太多 食落一pet pet既 個醬汁又淡到一啲味都冇 醬燒三文魚骨腩 $25 (4/10) 煎得吾夠乾 有啲地方三文魚骨腩冇咁多骨 但呢間既超多細骨 蟹肉蒸蛋 $18 (8/10) 仲keep到水準 好滑好香 仲有微少蟹肉香芒軟殼蟹卷 $35 (7/10) 新鮮芒果配上軟殼蟹卷 內裡脆卜卜 玉子壽司 $6 (4/10) 玉子不新鮮 有啲黑 冇乜味 三文魚壽司 $7 (4/10) 刺身不夠新鮮 又切太細塊 火炙三文魚壽司 $8 (7/10) 黑醋豚拖羅壽司 $6 (4/10) 沒有黑醋味 又硬和牛肋肉壽司 $15(3/10) 肉質un 不好咬口 赤蝦壽司 $9 (8/10) 赤蝦有鮮味 特上海鰻壽司 $35 (6/10) 長度同pad一樣咁長 海鰻有骨 配上細細粒既飯 查看更多
+ 6
BuBi 仔
跳出銅鑼灣
BuBi 仔
2014-08-17
關注
呢間呢間,銅鑼灣同太古個2間分店食過無限次,今次黎黃埔做野,見到呢度都有分店,又近近地做野既地方,所以就衝左入去。因為做野既關係,我地好遲先食野,所以入到黎完全唔洗等位,仲只係得幾張枱有人。一坐低,我地就開始玩個部我好熟悉既電子餐牌,點點點…… 我點左我一向都食開個幾款,例如赤蝦,火炙三文魚,醬油漬三文魚,鹽味油甘魚,同事又加左紅鮭魚,炸蠔同埋刺身。可能因為人唔多既關係,啲野食好快就黎。刺身好好,厚切又肥美,肉質唔梅,幾好幾好。我既必點壽司,醬油漬三文魚,味道依然好味,但魚肉既質地同厚度同銅鑼灣個間冇得比,銅鑼灣個間好好多。赤蝦,一向食開都有尾,唔知點解呢間咁得意冇尾,不過雖然佢冇尾,但肉質都冇影響到,爽口甘甜。鹽味油甘魚壽司,呢度片魚都係厚切,但好似比起食開個2間,呢度片魚靚啲,嘻嘻~查看更多
ktk
超飽嘅一餐
ktk
2014-03-27
關注
之前食得唔係好飽,想食多餐下午茶.叫左:蟹肉蟹膏軍艦,一口帆立貝壽司,牛舌軍艦,火炙三文魚腩壽司,明太子墨魚軍艦,火炙醋鯖魚壽司,板長蝦壽司,三文魚醬油漬壽司,辣味三文魚軍艦,珍味廣島蠔壽司.蟹肉蟹膏軍艦:蟹肉鹹香,蟹膏鮮味.:)一口帆立貝壽司:必食,好厚身,味道鮮香.牛舌軍艦:牛味蘇香,入口即容.火炙三文魚腩壽司:冇咩特別.明太子墨魚軍艦:一般,明太子唔夠鹹香味,淡左D.火炙醋鯖魚壽司:一般.板長蝦壽司:冇咩味,唔太新鮮.三文魚醬油漬壽司:好油香,有水準.辣味三文魚軍艦:一般般.珍味廣島蠔壽司:又是必食之選,大大粒蠔,醬汁做得好又唔會蓋過蠔嘅鮮味.真的不得了,再食都食唔落啦!查看更多
+ 2
壽司
一口帆立貝
軍艦
publicivan
不錯的食物,但差劣的服務
publicivan
2013-08-04
關注
一直對板長的食物資素感滿意,可惜服務不太好。這次試黃埔分店的特價時段,當到達國際時間的21:35,外面下著雨,要客人冒雨等候,店裡有不少空位,有客人詢問已經是21:30應可入坐,經理竟說按它們的時間並未到九點半,要我們再等候,已有感不滿。入去坐在BAR table,已很想快點進食,所以先點一些食物,要用智能機點菜,我頗喜歡這樣點菜。然後到了21:45,突然全店停電,問題來了。我覺得我們這班客人都算有耐性,直至22:40,過了關門時間,其間沒冷氣,不能落單,沒食物,又焗又熱,埋單時間也長久,都很合作等待,但這時間是完全沒有職員解釋何時有電,或餘下的時間也不能再提供食物,如果不叫埋單可能23:00也有人理會你。叫埋單後其中一位副經理來說食物是不是黎齊?(很明顯不是,叫了的都沒來一半....),然後等了很久才有副經理來說盛惠多少,我一看,本以為這樣差劣的環境會自動給予八折致歉,怎料不單是計多了沒吃的,而且還敢收加一,我說這樣的環境和服務我不會俾加一,他還解釋說甚麼特價的是實價沒加一,而普通叫的要另計加一,這樣實在太差了,客人已很合作的白白等了一小時,又熱又餓,也給予食物的價錢,還要和客人爭論應否加一,這樣是大集團應有的服務態度嗎?食物來了的有:和牛,三文魚,帶子,廣島蠔,都是不錯的,也有鮮味。可惜敗在不懂做生意,沒同理心的經理裡。查看更多
帶子、廣島蠔
smallpoonb
失望的晚餐
smallpoonb
2013-05-15
關注
2年前我經常都去尖沙咀間板長到食…見好耐都無去過…又剛剛在紅磡經過板長所以就人左去食…同之前一樣上菜時間非常之快…但…D野食質量唔明點解差左咁多…最火係新出既牛舌壽司…一夾…成個散左…原來係D飯仲熱…真係火都來…2個人買單成$370…唔該曬…查看更多
象拔蚌壽司
油甘魚壽司 [柚子]
Fatpig*
價錢比元氣高,, 但不算值回票價
Fatpig*
2013-02-25
關注
星期六黃埔餐廳周圍都係人群我同姊姊加表妹第一時間衝去首選元氣,,門口同平時一樣多人,, 要等成60幾張枱之後衝去板長,, 只需要等10幾張枱,,大約15分鍾就入得!!板長同元氣不同之處:1)板長是一件一件計,, 元氣是一碟一碟計2)板長如果以碟計,, 大約比元氣貴3-4蚊一碟3)板長食物及飲品種類較多重點說一下今晚對板長壽司的評語:辣味三文魚手卷唔知係咪我地見識淺,, 真係第一次食辣味三文魚會係熟嘰:(感覺唔似係食緊三文魚,, 而係夾喺三文治裏面食嘰吞拿魚,,而且係冇辣嘰! 大失望!! 食完呢個手卷大家都滯左!!生赤貝刺身佢聲稱係兩隻,, 但係散件上睇落冇兩隻份量,,因為我地食過喺紅磡嘰另一間日本餐廳->一本人地係原隻上,, 呢度好似唔係好足份量!Anyway, 都係新鮮嘰!!三文魚腩刺身全晚最滿意的就係呢個刺身:)三文魚腩好滑,, 有入口即溶嘰感覺! 讚*甘卷&葱粒吞拿魚腩卷兩個卷物最大弊處係太多飯!!!總括覺得板長唔算好好食,,而且價錢唔係抵食,,如非必要我未必會再揀呢間食壽司。查看更多
三文魚腩刺身
FL
每況愈下
FL
2012-09-20
關注
朋友剛睇完牙醫,不能吃太硬的東西,在沒什麼選擇之下,去食壽司。點一些容易咬的,如火炙三文魚壽司、鰻魚壽司、玉子壽司、蟹棒壽司等,飯糰握得不好,很鬆散,幾款材料也頗為不濟,除子鰻魚算是較為肥美。再來一客迷你的鰻魚玉子丼,汁醬太多,吃至底時很咸,吃得朋友面容扭曲;我也來了客中拖羅刺身,看上去已不似樣子,不是師傅技術的問題,是用料的馬虎,沒得救了。最後還有燒三文魚骨腩,多骨不是問題,最弊就是很腥。唯有去食甜品。查看更多
dra.W
扳回一城
dra.W
2012-06-10
關注
板長曾經有段時間水準回落...令人卻步這次再來...只因看到有最愛的油甘魚壽司做推廣油甘魚壽司 $8油甘魚壽司 [柚子] $8 x 5三文魚壽司 $6三文魚醬油漬壽司 $9 一碟香草煙三文魚壽司 $9黑醋豚拖羅壽司 $5 x 4蝦天婦羅壽司 $9珍味廣島蠔壽司 $9大溝貝壽司 $9 x 3油甘魚不常遇到好吃的...某些味道只是跟鱆紅魚相約而微軟一點八元一件油甘魚絕對超值...且抱著一試無妨的心態淡粉紅色的油甘魚...迷人吸引...單看賣相已加不少印象分先來一件原味的...魚肉有油份...味道香甜魚肉質感有彈力...軟滑中有魚肉纖維的咬口再來柚子風味的...有另一種感覺...卻更為動人柚子香帶出不一樣的清甜感...有幾分清新脫俗的氣息幸運地其中幾件遇上好位置...魚肉油脂分佈剛好...美味非常三文魚醬油漬壽司味道不錯...醬油漬淡淡的不太濃三文魚再加上火炙效果...肥美度倍增不要忘了連乾蔥一起吃...乾蔥的甜令三文魚多一份甜香草煙三文魚壽司...就是煙三文魚與壽司的組合...不算最相配黑醋豚拖羅壽司沒嚐過...一直覺得壽司配肉食不太合襯除了燒牛肉壽司...其他一律沒大興趣這次看它有特價...而且想要點飽肚感...來幾件肉也好那片豚肉肥厚肉嫩...肉質彈牙...甚是好吃配上那黑醋醬...頓時消膩解油意想不到的小驚喜...原來是個有趣的小發明曾吃過這裡的蝦天婦羅...感覺還可蝦天婦羅即炸...入口仍熱燙燙的...蝦味自然溢出炸粉不厚蝦肉爽口...比預期的好很掛念某店的汁煮廣島蠔壽司...唯有暫時找個代替品解一解相思之愁這件珍味廣島蠔以特調醬汁醃製...味道獨特蠔本身鮮味有點被蓋過...但愛奇怪口味的一眾應該也會感興趣本人也是這種愛濃味一族...這珍味廣島蠔壽司還算合心意看到黑板上寫上大溝貝幾個字...名字趣怪引人注意自問貝類嚐過不少...就是沒看過這種貝類...怎能不試大溝貝貌似北寄貝...色澤奶白帶深紫啡色有點像北寄貝與象拔蚌的混合體...入口軟綿有輕微彈性...沒兩者般爽脆大溝貝極新鮮...鮮甜度高...讓人一吃就愛上這天絕對是好日子...遇上的都是好貨...吃壽司有時真的講彩數當然...想要品質有保證的話...實力仍是最緊要期待下一次...還能遇上更好的查看更多
+ 3
油甘魚壽司 [柚子]
大溝貝壽司
靚姑姑
名過於實
靚姑姑
2012-06-09
關注
初嘗此店,因是下午茶時間,從餐牌隨意點了些壽司, 不太多:三文魚/帶子/鱆紅魚/鰻魚/甜蝦/赤貝/油甘魚=>十分普通,飯有點散黑松露鱆紅魚=>較特別,但不太夾查看更多
choihw
時令之外的~都好食
choihw
2011-12-31
關注
好耐冇食過壽司 今日LUNCH去左古之島對開既板長諗住咁耐都唔食一次 所以一於食得放啲 散叫貴野唔叫SET一共食左十樣野三文魚醬油潰壽司:呢個係時令優惠 9蚊有兩件 原本唔拍算叫但見佢唔貴又有2件所以忍唔住食左 睇落色水幾好但食落味道一般 冇三文魚味亦冇醬油味 火灸三文魚腩壽司: 色水已經引死人啦 焦焦地但又透出粉釭色 上邊有少少蔥花 用白裡透紅黎形容最洽當:) 食落果然冇令我失望 外脆內軟既口感加上充滿油香既三文魚鲜味!!!! WHAT CAN YOU ASK FOR MORE蟹棒壽司:之前見食評有人話呢個係必食 所以試吓 又真係唔錯喎 唔係超市買左個啲蟹柳 而係自家出品 好重蟹味 重啲沙拉醬幾MATCH的火灸空運池魚壽司:係未真係空運我就唔知喇 不過味道肯定及唔上岩先既火灸三文魚腩壽司 真係食唔出佢有咩味 只係食到燒野既焦炭味可能我唔識食池魚啦 OR可能池魚跟本就冇味.....鰤魚刺身: 同樣係時令既推介 有得選擇貴啲既腩位or普通刺身 我食左普通版 一客有5片 上台時夠凍的 亦都幾厚身的我一向唔識食刺身 所以不多作評價 只可以話佢有自己一套既'魚味'啦~親子卷: 好好食 食親壽司都會叫 一次過結合哂我鍾意既魚子+三文魚片 啲魚子夠濃郁又夠大大粒 三文魚好大片 一口咬落去有'爆汁'呢口感 好滿足XD 一次黎到都一定再食 呢個強烈推介!!!鰻魚生春卷:見佢一客有三件 好似好扺食 其實冇咩特別 勝在咩都有啲囉 都幾多料既~米紙包住鰻魚粒,蛋絲,青瓜絲,番茄粒,生菜絲 樣樣少少咁啦 旁邊有一PAT千島醬 想食吓壽司之外的話可以食下既 不過不失~三文魚子軍艦:落單個時唔記得已經有親子卷 其實都係親子卷上邊個啲三文魚子啫 同樣味燒玉子:大讚之作 燒得洽到好處 有唔同形狀可以選擇熱食與冷食 我鍾意熱辣辣夠新鮮 上台果然冇令我失望 係熱烘烘的!!! 少少焦令啲蛋更加香口又唔會太過甜 本人由細到大都鍾意食蛋壽司 所以今次真係大快朵頤特上海鰻壽司:嘩!!!!呢個又係本人熱烈推薦呀!!!!!真係同張相一樣 勁勁勁大條囉 足足有成廿幾cm長囉! 岩哂我呢啲想食鰻魚壽司又唔想食舊飯既人呀(我知呢個係大部份香港人既心聲~哈哈) 32蚊我覺得值得食因為燒得好食又夠燒汁唔會太dry~總而言之MENU之邊有既都幾好食 可惜啲時令好似火灸池魚真係一般 唔特別 所以下次再黎食 叫普通MENU野都好好食lu~查看更多
+ 4
左起:三文魚油漬,火灸三文魚腩,蟹棒
親子卷
燒玉子
特上海鰻壽司
黃小月
板长寿司~为食猫上上之选~
黃小月
2011-12-28
關注
我认识的香港人好像都很推荐板长,据说他们的材料真的是由日本运到,就算地震,他们也坚持材料的最正宗来源地,而且,加了放射性物质测试,在HK,食物卫生安全,我还是比较信得过的,于是乎,决定去试试这家在红勘黄埔花园里面,不算很难找,而且传说晚上五点半开始满员排队,偶们赶在4点半就去到,嘻嘻,拿到窗边的位置,很舒服餐具雅致,很有feel 价钱其实可以很亲民,下午时段,9元的寿司不少但是,容我晒晒,最贵最好吃的几款先牡丹虾寿司 35HKD一件一场来到,肯定要试试他们镇店之宝的,虽然贵,但是我觉得很值,从来木有吃过这么大的虾生,而且口感爽脆之中带着嫩滑,味道鲜甜多汁,实在是我的至爱,当得起镇店之宝这个名头!而且它的虾尾,打开就是典型的蝴蝶形,大家以后可以凭借这个特点,判断是不是真的牡丹虾啦 活北极贝刺身 55HKD也很抵赞,虽然卖相不是很讨喜,灰灰的,但是,比起红色的北极贝,鲜嫩程度是成倍的增加,而且更有汁水,无法抵挡,下次一定还要再吃。 珍味安康鱼肝 50HKD超级滑,好细腻的口感,而且,海鱼脂肪的丰美,缓慢地在舌头上面化开,久久不散,OMG,太正点 下图从右到左分别是~~~~金三文鱼腩寿司 11 HKD一件鱼腩大大块,够肥,又有弹性,好甘美~~~活帆立贝寿司 20HKD一件帆立贝不稀奇,稀奇在那个活字上,纤维很柔软,里面的肉汁保留得好好,用筷子稍微戳下,弹性十足,一口下去,有鲜甜微咸的汁水在嘴里流动,感觉好好,有点舍不得吞掉然后两件牡丹虾 火炙牛腿肉寿司 15HKD两件火候控制的刚刚好哎,一面微熟,还带点焦,一面完全生着,这样就吃到了同一片牛肉的三中复合的味道,哇咔咔,好爱 亲子卷 38HKD两件名字有点儿残忍,但是不容错过,比国内什么花之恋好吃不是一两倍嘛,一定要一口吃掉,感觉滑溜鲜美的三文鱼和一触即破的大大颗鱼子在最里面融合出奇妙的味道,有点咸,有点甜,很鲜,微微腥,少少醋饭的酸,和米粒的甘,好难形容,记得要试 玉米军舰 5HKD叫这个纯粹是贪新鲜,木啥米特别的三文鱼子军舰 18HKD一件好多三文鱼子,紫菜也够脆,口感丰富,很满足,味道也很鲜美,而且,吃到这款,我彻底发现国内的鱼子和香港的差别,就是里面的汁水,HK的是有点点胶质,很滑的感觉,迸发出來的鲜味,超级无敌的大,国内的稀很多,流动性特别强,可能,胶质被制作过程破环了,而大部分的鲜味也付之东流 下图从右到左分别是~~~~ 蟹肉蟹膏军舰 10HKD一件虾膏甜虾军舰 12HKD一件这两款很相似,口感都有肉质和油膏的结合,还有脆紫菜,味道也是鲜味主打,只要材料够好,其实是无可挑剔的,做得很完美 龙虾沙律军舰 10HKD一件这个是偶唯一觉得一般般的,主要是,不是生龙虾嘛,熟了,不过想想,生的话,能卖这个价么,嘻嘻芝士飞鱼子军舰 10HKD一件哈哈,飞鱼子是很好吃的,粒粒咬爆很好玩,加上滑滑的芝士,比较咸,但是很好吃 葱粒吞拿鱼腩寿司 12HKD一件其实我不太喜欢葱粒,不过,吞拿鱼腩太吸引,於是试了,结果也没让我失望,葱花刚好将吞拿鱼的腥味去掉了,剩下柔软的口感和鲜甜的鱼味,几好! 虾天妇罗寿司好大一只虾,我都有点怀疑是不是牡丹虾的炸版,熟了的虾肉别有一番风味,炸得酥脆,也不是很油腻,推荐海鳗寿司怎么可以不试,又糯又滑的鳗鱼,一点骨钉都木有,肉质不散,汁水好好味火炙鱼背寿司 9HKD一件火候控制的刚刚好哎,一面微熟,还带点焦,一面完全生着,这样就吃到了同一片鱼肉的三中复合的味道,而且,没有血的味道,哇咔咔,好爱香草烟三文鱼寿司 9HKD一件木有见到香草,厄啊,不过烟熏三文鱼很不错,有滋味!珍味广岛蚝寿司 木拍照稍微逊色,蚝一般哈,香港吃生蚝的地方太多,还是不要在日料店抱有太大希望 然后呢,还有熟食们蟹肉蒸蛋 18HKD很滑很鲜,不过,木啥米特点,下次可以略过甜虾牛乳白汤 18HKD偶很喜欢,奶味浓郁,而且滑口,又有虾的鲜味,热气腾腾,很吸引蟹面豆支汤 18HKD真个有只小小个头的蟹在里面,好玩,味道比较咸咯,但是,也不错吃完天开始黑了,两个人吃到好饱好撑出來,门口开始排队了,心中暗爽!加上10%服务费,一共吃了578HKD,小贵小贵,但是绝对的值,心甘情愿,下次再吃,绝对是要再吃的!查看更多
+ 4
SMASHING PUMPKINS
雨中感嘆號
SMASHING PUMPKINS
2011-08-24
關注
突然下滂沱大雨的中午,來到黃埔買點東西,因托大沒有帶雨傘,跑到板長門口,便走進去避一避雨,順便吃個午餐。多年來只是到過一次板長,當年說是板前之大佬,外間對這個大佬的評價,只是麻麻,有朋友說過元氣還比他好。多月前的日本大地震,震動了飲食業,那些一直標榜用日本食材的食店,紛紛劃清界線,說食材是來自亞洲其他地區,大洋州,美州等等,像一個惹上官非的人,身邊的朋友統統說:我與他並不相熟。。。。板長標榜繼續沿用日本的食材,顯得夠義氣,相信賣得出來的,應該不會食壞人。近年來沙士,禽豬流感,大家還不是安然渡過?做人,最緊要淡定。只在精選餐單上,選了幾款壽司來吃,每一款是一貫。廣島蠔很乾,沒甚肉汁,味道不甚新鮮,壽司飯握得算可以,起碼不死實,亦不是一夾便散。金目碉,池魚,飛魚三款,質素尚新鮮,池魚帶點豐滿的魚香,金目碉質感有一點點爽。。海膽手卷$25一客,味道甘但不算十分甜。吧檯上的子薑片,如濕紙巾一樣。連加一要八十多塊錢,如果在中高級壽司店午市,吃個十件裝的壽司定食大約$200計,其實,價錢差不多。一頓午飯過後,斜斜大雨還是傾耍窗外小馬路,不禁想起你與夜曾跟我好。。。步出板長門口,一個人孤單街中舞,想找妳,只找到一堆感嘆號。。。。查看更多
+ 2
漢堡包樂園
第一次去食感覺很好
漢堡包樂園
2011-07-20
關注
早前電視賣過板長壽司廣告和劇集關係現在真的想食,板長壽司食物質數是高而且可以回味。板長壽司的餐單好的是資料詳細有介紹魚和貝類的國家產地來源。壽司賣相與口感比某一些日式放題更好。綠茶冷麵比起烏冬更爽口烏冬食落也好食。四件壽司最美味是小鮑魚壽司肉質豐富味道好而且只售$15是抵食,龍蝦沙律壽司辣了一點可以一試,粟米壽司屬中上。三文魚魚鮫油份多了但食落口感不錯屬普通之作。火炙三文魚入口即溶而且三文魚味道濃:)食完也回味到魚的味道不俗,海螺壽司賣相和味道最為吸引咬落爽甜的海螺味而且厚身$15還比小鮑魚壽司吸引少少,煙燻鯖魚是合格水準。查看更多
海螺壽司和小鮑魚壽司
samuelho007
誠實的服務員
samuelho007
2011-05-08
關注
我和女朋友經常去吃,味道也十分不錯,但今天真的要一讚!!今天中午帶著IPAD去吃,把它放在背上,走時不記得拿,直至晚上11點多才發現(我也太遲鈍了),以為一定不見的了 >_<幸好女經理記得我(可能很少客人這樣笨^^)實在太開心了!!!謝謝你們說回食物的質素,是這麼多間板長算是最好吃的,尤其是炙燒三文魚十分香 ~以後一定更經常來吃 ~ 感激萬分查看更多
炙燒三文魚
零零漆
自取外賣板長 good
零零漆
2011-05-03
關注
第第一次去黃埔板長...其實都食過旺角果間.但呢間較為新鮮佢嘅外賣包裝較體貼客人,盒子唔會用釘書釘密封,只會用橡筋,記得有一次叫元祿差點吞咗釘書釘.....好驚另外為保新鮮..佢地會放一包保凍包於袋內....確保回到家壽司仍是新鮮首先推介三文魚腩.魚腩夠肥夠鮮...超肥,肥油唔膩而且甘香,間紋清晰可見必定再食明太子墨魚...這個一般和其他店的冇份別,但墨魚算爽口易咬呢個好仲意甜蝦超甜,蝦膏雖然知唔係蝦膏但都好食,一起食互補不足三文魚籽,晶瑩剔透,粒粒食卜卜聲最差呢個鮑魚仔又貴又實,又冇味查看更多
三文魚腩