2020-03-09 2575 瀏覽
跟朋友J到觀塘上公司training,順道Book了一間很多朋友都讚好的Omakase吃。門面就是「很日本」的木條裝飾,是高級的感覺。我們坐的是壽司台,另有3間VIP房間,每間約能坐8-10人左右吧,想不到在星期一的晚上,吃Omakase的餐廳也可以全場坐滿,因間我們坐得升靠近門口,途中還看到有人walk-in,真昤太誇張了。我和朋友J各點了兩份一人餐,一份是鐵板,另一份是刺身壽司,打算分著吃,那就可以吃到更多款式啦!*這是兩個餐都有的前菜和沙律,前菜是昆布、大根和紫蘇葉味的東西,曼喜歡大根很清爽的感覺,酸酸甜甜又脆口,很開胃。沙律的食材都很新鮮,有兩款醬可選擇,分別是芝麻醬和Wasabi 醬。*Omakase $880第一款刺身是深海池魚,池魚一直是我刺身魚類的前數名,入口質感高級又爽脆,味道鮮甜,好好吃。*第二款刺身是帶子,上面灑的是綠茶鹽,師傅建議不點醬油吃。帶子是超超超肥美,肉厚味甜,極度有彈性,口感是滑和爽口的,可見有多新鮮。*第三款刺身是牡丹蝦,灑的是蝦粉,配著牡丹蝦吃蝦味超級出。牡丹蝦呈半透明狀,色澤很美,外滑內爽的感覺,味道甘甜。*第三款刺身是火炙鰆魚,我最愛的火炙系列

Omakase $880

第一款刺身深海池魚,池魚一直是我刺身魚類的前數名,入口質感高級又爽脆,味道鮮甜,好好吃。
第二款刺身帶子,上面灑的是綠茶鹽,師傅建議不點醬油吃。帶子是超超超肥美,肉厚味甜,極度有彈性,口感是滑和爽口的,可見有多新鮮。
第三款刺身牡丹蝦,灑的是蝦粉,配著牡丹蝦吃蝦味超級出。牡丹蝦呈半透明狀,色澤很美,外滑內爽的感覺,味道甘甜。
第三款刺身火炙鰆魚,我最愛的火炙系列終於出現了!應該是我第一次吃鰆魚吧,師傅說是屬於鯖魚家族,冬天的時候油脂會豐富很多,所以更適合火炙。吃的時候配著柚子酸汁蘿蔔蓉吃,中和鰆魚火炙後的油脂,很不錯呢。
最後一款刺身瑩光魷魚,底是的醬汁是醋麵鼓,我最欣賞反而是醋麵鼓,很濃味但又很清爽。師傅說吃完後可以用青瓜清一下口裡的味道,準備吃下一道菜!
下一道是蔥吞拿魚蓉飯,份量不算是很多,大概是麵豉湯碗的份量,但吞拿魚蓉的份量是極之慷慨,差不多有一小球吧,最愛是吞拿魚蓉配著飯和紫菜一齊吃,是個人認為的最佳組合。
接下來是壽司三件,三件都是我最愛的魚!左起分別是金線鯛、梳子魚和海立+鮟鱇魚魚肝。金線鯛其實就是我們常吃的紅衫魚,口感彈牙,魚味重,上面有點薑蓉很醒胃。梳子魚是有點火炙的,油份很香濃。海立壽司是配鮟鱇魚魚肝,鮟鱇魚魚肝的外表超似海膽,有人說是海底鵝肝,口感綿密細腻潤滑,味道不像海膽般濃郁,反而更鮮更甜。
最後是自選的手卷,師傳說選什麼手卷都可以,我們很不爭氣的選了海膽。師傳俸出一板海膽,極大方的夜了一排海膽在壽司飯上,卷成直筒形再交到我們的手上。海膽的味道很鮮,不會有海的那種腥味,因為份量太多每一口都有滿滿的海膽,實在是太美麗的完結。
鐵板一人前 $880

首先是活龍蝦和銀鱈魚,首先份量真的很大,銀鱈魚是外層脆脆的,肉質嫩滑,味道很高級,有點入口即溶的感覺。活龍蝦有好幾球吧,每一啖都是很厚肉很爽彈的,龍蝦的味道也很出色。如果是一人吃的話應該會飽到肚皮炸開吧。
再來是A5日本宮崎和牛薄燒,裡面包的是一些蔥、蒜之類提鮮的食材,底下是有一塊麵包,跟牛一齊吃可以減低油膩感。A5和牛本身是有點半生熟的狀態,肉身呈現一點點嫩紅色,油脂香而不膩,入口溶化,不常吃牛的朋友J都吃得點點頭(笑)。
飯類是和牛炒飯,坦白說也不太分得出和牛的味道,只知道用料很豐富,而且炒得粒粒分明,是不知不覺把整碗飯吃完的程度。

兩個餐都分別有湯和雪糕,朋友J說牛奶味雪糕很出色,奶味很香。

2020-02-17
  • Omakase -牡丹蝦
  • A5日本宮崎和牛薄燒
  • Omakase -A5日本宮崎和牛薄燒
2020-02-27 1862 瀏覽
和老公補祝情人節,專程嚟觀塘呢間板神食鐵板燒,鋪頭位置近海邊,由地鐵站行過嚟幾分鐘時間。一入去先招呼我哋喺壽司吧度坐低,然後比Menu我哋揀,鐵板燒同廚師發板都有幾個選擇,低至$880 /二人起,難得可以兩口子出來慶祝,決定食個好少少嘅,點了鐵板二人前$2200 /二人(另加一)。跟住店員就帶我地入房坐,鐵板前面有大概八個位,已經有兩位客人用膳中,我哋就乖乖坐好等食啦。先食前菜沙律,一邊食一邊睇師傅表演,佢先將我哋點嘅龍蝦放上鐵板燒,雖然見着一隻生嘅龍蝦被燒熟是帶點殘忍的。師傅幾下手腳已經可以起肉,龍蝦殼就攞入廚房熬湯。龍蝦膏加上用龍蝦頭熬出嚟嘅汁一齊炒,最後連買龍蝦肉同蔬菜一起品嚐,鮮甜無比,肉質爽嫩彈牙,可以選擇點岩鹽和黑椒,但原汁原味也很好吃。第二道菜是銀鱈魚,分量有差不多一隻手掌的大小,魚皮煎得香脆,魚肉滑嫩,魚油甘香,非常可口。第三道菜是鵝肝,厚切之餘仲要相當大件,師傅將佢慢慢咁煎熟,同時烘一塊麵包墊住索油,每人可以有兩件鵝肝多士,香噴噴,口感一流。第四道菜是A5日本宮崎和牛薄燒,好大張「被」呀!在鐵板上快速燒好,師傅加上大量乾蒜和蔥花,用牛肉卷着然後
鵝肝
第四道菜是A5日本宮崎和牛薄燒,好大張「被」呀!在鐵板上快速燒好,師傅加上大量乾蒜和蔥花,用牛肉卷着然後放上麵包上給我們,由於我唔鍾意蒜和蔥嘅味道, 所以我食嘅時候其實撥開晒,和牛肉質嫩滑,牛味十足,好味。
A5和牛
第五道菜是和牛炒飯,用上蛋、和牛粒、蔥花、洋蔥和紅蘿蔔粒等一起炒飯,一大碗夠晒飽肚,味道也不錯。
和牛炒飯
呢個時候店員就端上了兩碗湯,差點兒忘記這個龍蝦殼熬的湯,味道濃郁有點似麵豉湯,而龍蝦頭還有很多龍蝦肉,於是我花了很多時間去慢慢吃呢!
龍蝦頭麵豉湯
最後就是甜品,師傅用麵包加上砂糖,再燒成焦糖多士,另外加上兩球雪糕!冷與熱的混合感覺,太正了!
店員仲比我地每人揀兩款味,所以我和老公夾埋可以試哂紅豆、咖啡、芋頭、牛奶四個味道,全部都好味,我就比較喜歡紅豆和咖啡兩個味!師傅話唔夠麵包可以加添不過已經好飽了。
甜品雪糕
要讚一讚呢度嘅服務,店員好細心,經常為你加茶,甚至見你杯茶凍哂,直接換過一杯新嘅熱茶俾你,又有熱毛巾遞上,很窩心呢!
2020-02-16
情人節
龍蝦頭麵豉湯
甜品雪糕
呢次係我第二次嚟板神食鐵板燒,之前聖誕食咗個一千蚊有找嘅二人鐵板燒套餐,性價比勁高(節日價喎),仲記得隻鮑魚郁下郁下添!有見及此,今次再嚟食,我就嗌另一個餐試下😜。餐廳設有多個包箱,私隱度高,無論情侶定一班人都好適合,而且更可以近距離望住師傅喺你面前煮,大飽口福眼福😆。由於朋友唔食鵝肝,所以我哋一人叫咗一份鐵板一人前($880/1位),另收加一!價錢唔平啊,無我之前食個餐咁抵,但食材唔同嘅🤭。前菜嘅醃漬有牛蒡、蘿蔔同用紅酒釀嘅蕎頭!最尾嗰款第一次食,無平日嘅蕎頭咁濃味,我本身仲以為係洋蔥添...🙊,問返個師傅先知究竟。時令沙律🥗,沙律菜上淋上柚子醋同搭配紅腰豆,味道正正常常啦,但我自己唔鍾意紅腰豆☹️。主角出場喇,就係活龍蝦同銀鱈魚。龍蝦真係超生猛,仲不斷反抗!龍蝦應該係劏咗無耐,所以當佢被放喺鐵板上燒嘅時候,啲腳都仲郁緊🙈。我哋見住師傅將隻龍蝦由生煎到熟,再拆肉。拆肉後會切開一粒粒,並用上龍蝦嘅膏同牛油煮,聞到超香😌。當上碟嘅時候,佢嘅造型已經唔係一隻龍蝦😂。龍蝦肉超爽超彈牙,個汁好香濃、惹味,如果有碗白飯就正,哈哈。龍蝦夠哂大隻,所以有好多肉,唔會唔夠喉。跟住就係🐟銀鱈魚,魚肉好滑,
拆肉後會切開一粒粒,並用上龍蝦嘅膏同牛油煮,聞到超香😌。
跟住就係🐟銀鱈魚,魚肉好滑,油份好充足,都幾好食啊,但煎完覺得好似細件過未煮熟前咁。伴碟有條露筍、冬菇同紅椒。
A5日本宮崎和牛薄燒(2卷),兩片薄和牛片好大塊,脂肪分佈勁靚。我喺到諗如果塊牛肉有五至六片咁厚,變成牛扒,煎嚟食就不得了🤤。
師傅有問我哋要幾成熟,我哋都係要五成,所以其實好快就食得,牛肉入面夾雜大量蒜片同蔥。我相信我只會喺呢個時間食蔥😅。
和牛薄燒完成✅,放咗喺片麵包上面。師傅提我哋麵包係用嚟索油,叫我哋唔好食,哈哈。和牛入口即化,好鬼多汁,好正。
和牛炒飯,呢個係緊接住和牛薄燒嘅下一道菜,見住師傅落咗好多蔥同蔬菜粒去炒飯🥕。
炒飯個碗仔雖然唔大,但個量其實都唔少。🍚飯粒炒得夠乾身,味道都ok,但就無乜和牛粒...。
最後就係個湯🥣,煮返熟個龍蝦頭,有少許肉同膏食。不過個湯就無咩蝦味,係普通麵豉湯,應該純粹係用熱湯浸住個蝦頭咁解。
食完鹹食,就到甜品喇!首先出場嘅係焦糖多士🍞拼綠茶蕨餅,多士甜甜的、薄薄的唔錯,但如果脆啲會更正。至於蕨餅嘅口感同平日唔同,比較似啫喱,唔係好煙韌嗰種。
雪糕🍨有六種口味揀,我哋揀咗抹茶味同芝麻味,兩者都幾濃。
呢一餐好豐富,加上菜式慢慢逐一咁上,我食完飽哂;不過大食嘅男仔就可能爭少少🤣。
店員服務好好,好有禮貌,期間不停為我哋加茶🍵。而且我仲發現茶由一開始嘅綠茶,喺某道菜之後變成培茶,幫助解膩,勁細心👍。另外,埋單時店員問我哋啱唔啱食,佢聽見我朋友講開唔食鵝肝,話下次其實都可以同師傅講有乜唔食,安排轉其他菜式。
總括嚟講,呢間鐵板燒相當出色,採用嘅食材非常新鮮,推介啊!今次因為食龍蝦就貴啲,但如果嗌返我上次食個二人餐,性價比高好多!我無諗過喺觀塘區都有咁高質素嘅鐵板燒料理店😋。
2020-02-06
  • 活龍蝦
  • A5日本宮崎和牛薄燒
2019-12-17 18810 瀏覽
唔知喺唔喺社會事件問題,近來就見唔少餐廳推出好多優惠,繼幾個月前到過機場嘅「空港居酒屋」大嘆鐵板燒,今晚同表哥嚟到觀塘嘅「板神」,同樣因為有超抵食嘅鐵板燒推出,點抵法,一陣你就知。觀塘區晌呢十年八年銳變咗好多,不斷有新商廈落成,就算唔喺新商廈,亦有唔少廠廈變身,好似「板神」位處嗰幢就喺其一。「板神」嘅門面非常型格,又帶點神秘感,單睇門面,真喺估唔到呢度喺工廠區。入到裡面,第一眼就喺壽司吧枱,設計好有個性,仲剛剛完咗起一條吞拿魚嘅表演。如果坐晌出面嘅壽司吧枱,當然喺揀「廚師發辦」啦,一邊睇師傅捏壽司,一邊就可以慢慢細味每一件出品。而「廚師發辦」有兩款選擇:「梵」($880)、「神」($1,280),已包埋前菜、沙律、丼飯、湯品、甜品……等等。再略略環顧四周,以廂房為主,周邊加入好多垂直綠化,令成個場睇起嚟唔會太冷,而有種悠然感。而我哋被安排近門口嘅一個廂房,裡面裝潢簡約,卻又有點粗獷原始味,尤其背後嘅一幅石牆,圍住鐵板燒個「舞台」可以坐到7個人。小弟坐晌邊位,更可以睇到鐵板燒枱內部,足証乾淨衛生。除環境,餐具亦都好別緻,一碟、一杯,甚至筷子托,都好靚、好襯。而服務都好熨貼,侍應既有禮,又
除環境,餐具亦都好別緻,一碟、一杯,甚至筷子托,都好靚、好襯。而服務都好熨貼,侍應既有禮,又不時為我哋添茶及收拾餐具。
文初已講嚟嘅目的喺佢哋新推超值嘅鐵板燒套餐「席前鐵板燒二人前」,性價比真喺堅高,個套餐包括時令沙律、前菜、刺身五點、銀雪魚、鵝肝、鐵板美國肉眼薄燒、炒時令野菜、炒飯、湯、甜品,仲加送南非鮑魚,只賣$880
,更喺二人價添,平常食個有啲質素嘅鐵板燒座底六、七百起錶啦。
時令沙律

迎接美食之前,先喺沙後及前菜同步登場。雖然喺簡簡單單嘅野菜沙律,但蔬菜嘅種類豐富,而且好新鮮,尤其啲露筍,爽脆無渣,淋上胡麻醬,已夠晒好食,開開胃納。
時令沙律
前菜

前菜就喺幾款漬物,包括喺啲醃漬嘅蘿蔔同蒜頭,前者酸香開胃,而後者就最有驚喜,因為一般蒜頭食落都喺軟軟腍腍,除非炸過,但呢粒蒜頭入口喺好爽脆,好似食緊「酸蕎頭」,非常得意。
特色刺身五點

賣相分精緻,而每件刺身都切成剛好一口過,包括有鮮帶子、油甘魚、拖羅、金目鯛及炙燒吞拿魚,每款睇外觀都感覺到佢哋嘅新鮮度,入口果然喺靚料,鮮味爆燈,而且,各有特色。
特色刺身五點
跟住見到年輕嘅師傅登場,就知輪到喺鐵板燒時間。先捧上一碟加拿大銀雪魚、澳洲鮑魚、鵝肝及野菜,睇住啲鮑魚仲郁吓郁吓,非常新鮮,而鵝肝撲咗少少麵粉,師傅話一陣煎起嚟外層就更香脆。
加拿大銀雪魚、澳洲鮑魚、鵝肝
加拿大銀雪魚、澳洲鮑魚

睇住師傅將鮑魚起肉、去內臟、調校唔同火力慢煎、灑水、切片、再放回外殼,真喺一擔心機;同樣,啲銀雪魚雖然少啲步驟,但要煎得色香味俱全,都有唔少功夫同竅門,實在喺台上一分鐘,台下十年功。
加拿大銀雪魚、澳洲鮑魚
煎好嘅成品,經過細心嘅擺盤,襯以少少野菜,真喺感覺唔同晒,成道精緻嘅主菜咁。
加拿大銀雪魚、澳洲鮑魚
先試試啲鮑魚,入口口感柔韌,唔會有咬唔入嘅感覺,沾沾放晌碟邊嘅岩鹽及黑椒,鮑味更突出。
澳洲鮑魚
澳洲鮑魚
再試埋啲銀鱈魚先,表皮煎得非常焦脆 , 而啲肉質細緻嫩滑,又極富油香,果然極具質素,平常晌出面食一客銀雪魚都成嚿水架。
加拿大銀雪魚
加拿大銀雪魚
香煎鵝肝

與此同時,已見師傅煎緊鵝肝,相對嚟講,煎鵝肝就無咗多技巧,最緊要喺有耐性,慢慢煎到兩面「起焦」。基本鵝肝都幾油膩吓,所以師傅特登配件多士嚟食。
香煎鵝肝
件鵝肝果然煎得外脆內軟,外層好似啲法式焦糖燉蛋咁有層脆殼,裡面就嫩滑到不得了,並且充滿甘腴油香,細細哋一口,過到口癮,又唔會太罪惡感。
鐵板美國肉眼薄燒

再落嚟,師傅捧上一盤薄切肉眼,雖然唔喺日本啲雪花和牛,但睇色澤、油花,都已經好靚。肉眼已經簡單以鹽及黑椒調味,再準備好自家製嘅獨子蒜蒜片及大量蔥花。
鐵板美國肉眼薄燒
師傅三兩吓手勢,將薄荷薄嘅肉眼燒一燒,再加入蒜片及蔥花,捲起後,再軋成兩截,方便一口一件,就上碟食得。
鐵板美國肉眼薄燒
每位客人可享有兩大片肉眼,即喺有4件。薄切嘅肉眼口感柔嫩,有肉香,有點點油脂。由於捲住大量蔥花,所以,完全無油膩應,加上蒜片引發嘅香味,每肉眼薄燒味道更具層次。好奇問師傅,墊底嘅塊麵包有無人會食埋,佢笑笑口話都有架。
牛肉炒飯

雖然餐牌只喺寫住牛肉炒飯,但師傅靜雞雞講喺用上和牛嚟做。佢先炒香啲配料及牛肉,再加飯及蛋漿,不斷兜,不斷炒。
牛肉炒飯
飯粒炒至金黃色,粒粒分明,加上配料多,食落飯粒又爽身,入口「暖笠笠」,食埋碗飯就夠晒飽肚。
味噌湯

我哋香港人就喜歡一餐之前就飲湯先,但日本人就相反,食到尾先嚟一碗熱乎乎嘅麵豉湯。麵豉味香濃,但又唔會太濁,內裡更混咗唔少海帶。
味噌湯
甜品

餐餐所包嘅甜品可以揀芝麻雪糕、綠茶雪糕、朱古力雪糕或香桃雪葩。表哥就揀芝麻雪糕,小弟就想食雪葩多啲,雖然我嘅雪葩個樣衰啲,但感覺清爽,桃味不俗。
香桃雪葩、芝麻雪糕
蜜糖多士

以為食埋個雪糕就完,師傅仲額外整多份蜜糖多士俾我哋嘆,大量牛油將方包煎香,入口熱辣辣,又焦香甘脆。
蜜糖多士
晌一啲傳統市中心旺區,食一頓有番咁上下質素嘅鐵板燒,真喺無$1000,都要上$600、$700一位,但依家未夠$900,就已經喺二人價,加埋一都唔過$500一個人,加上菜式唔少,食材不賴,性價比確喺高
聖誕節
2020-05-26 0 瀏覽
觀塘區一向好多食肆,今日為咗慶祝朋友嘅生日,特登上網搵咗一間近佢Office又食到高級鐵板燒嘅餐廳,對呢邊嘅打工仔來講地理位置非常方便,食好嘢都唔使出到中環嗰邊咁遠。我哋叫咗880嘅套餐,一開始唔少得嘅緊係前菜沙律同埋漬物。沙律菜新鮮爽脆,酸酸甜甜好開胃。漬物方便我就鍾意牛蒡,好有咬口。食主菜之前師傅特登俾我哋睇同介紹啲食材,童叟無欺,我哋呢個套餐有龍蝦同銀鱈魚。手臂咁大條龍蝦真係非常吸引。食鐵板燒最鍾意就係睇師傅嘅功夫,師傅烹調龍蝦嘅時候動作非常流利,賞心悅目,係視覺同味覺嘅享受。呢度龍蝦係我最鍾意嘅菜式,材料係簡單嘅牛油同蝦膏烹調而成,但配上龍蝦本身肉質嘅鮮味,真係忍唔住食完一舊又一舊,真係好想送飯食。之後上碟嘅係煎銀鱈魚配蘆筍紅椒同冬菇,師傅煎到銀鱈魚嘅表面呈金黃色,外皮香脆之餘又保留到入邊魚肉嘅嫩滑。之後上嘅日本A5宮崎和牛薄燒就咁睇個紋路就知道好出色,油脂分布好均勻。和牛煎到表面略帶香脆,配埋一邊嘅香蔥同蒜片,有另一層次嘅味道同口感,非常邪惡。我未試過飲龍蝦頭製成嘅麵豉湯,味道好似合併西式嘅龍蝦湯同日式嘅麵豉湯,一次過滿足你兩個願望,又唔會浪費左套餐嘅龍蝦頭。用鐵板燒炒出嚟嘅

用鐵板燒炒出嚟嘅炒飯係非常有鑊氣,材料好簡單但係好考師傅功夫,啲蛋均勻咁痴滿每粒米飯,好正。

砂糖多士都係我每次食鐵板燒最期待嘅一道菜,師傅煎到多士非常香脆,好似食緊薯片咁。

最後仲有抹茶雪糕,為呢一餐點上完美嘅句號。

估唔到觀塘有呢一間臥虎藏龍嘅餐廳,呢個價錢絕對係物超所值,侍應亦都服務周到,係咁幫我哋加茶,我絕對會再次光臨呢間鐵板燒餐廳。
2020-05-25 0 瀏覽
今次係日本菜,入口美侖美奐,光猛整潔,怕油煙味所以沒有選鐵板燒。二人餐看起來滿吸引冷盤酸酸甜甜幾酸胃主菜銀鱈魚西京燒師傅好細心,先起魚骨,女士不用怕吃得尷尬。肉質非常嫩滑,外層煎得脆口香甜。和牛薄燒最喜歡牛肉卷着的蒜和青蔥,減少了點油膩感。脆卜卜的蒜像薯片剛好沒有焦燶,也沒有一般蒜頭的辛辣味,跟牛肉極配。炒飯鐵板炒飯零舍不同,受熱均勻,每粒飯都十分入味,意料之外,有點意猶未盡。麵鼓湯解膩一流抹茶雪糕 自家製,新鮮,香滑,無雪味

今次係日本菜,入口美侖美奐,光猛整潔,

怕油煙味所以沒有選鐵板燒。

二人餐看起來滿吸引

炒飯

麵鼓湯
解膩一流

抹茶雪糕
自家製,新鮮,香滑,無雪味
2020-05-21 13 瀏覽
見到零負評,便和夫人吃晚餐慶生。選了海鮮和牛2人set $1980。事先數天前已預約,6點半入座,和另外一家3口同桌。主要有兩款set,沒和牛的980,和牛的1980,一心為了要吃和牛便選了1980set。跟活龍蝦和活鮑魚。如之前會員分享,服務貼心,一名侍應負責一桌客,廚師也會和我們互動,和牛熟度我交由廚房拿主意,推介5成熟,廚師和侍應也會指點和推介食法,介紹食品等等,洗手間也附有牙線和瀨口水供應,整體無可挑✔️,只是本人覺冷氣稍稍凍而已。
見到零負評,便和夫人吃晚餐慶生。
選了海鮮和牛2人set $1980。
事先數天前已預約,6點半入座,和另外一家3口同桌。主要有兩款set,沒和牛的980,和牛的1980,一心為了要吃和牛便選了1980set。跟活龍蝦和活鮑魚。如之前會員分享,服務貼心,一名侍應負責一桌客,廚師也會和我們互動,和牛熟度我交由廚房拿主意,推介5成熟,廚師侍應也會指點和推介食法,介紹食品等等,洗手間也附有牙線和瀨口水供應,整體無可挑✔️,只是本人覺冷氣稍稍凍而已。
2020-05-21
2020-05-20 21 瀏覽
星期5 happy firday 大家都你觀塘返工收工之後黎想同個朋友依間比較高級既日本餐廳食個dinner 輕輕鬆鬆傾下計~就簡左依間板神,環境都幾有feel,仲要專人廚師去煮比你食,又有熱茶同 熱毛巾,服務非常周到!等我介紹一下我食左咩set 啦~龍蝦好爽身同彈牙,而且好入味>< 佢既醬汁原來特別加左龍蝦膏,唔得咁入味銀鱈魚佢煎得岩岩好,又好香脆,入面又好軟,不過我個人就覺得有少少鹹,但都okay ge鵝肝就最鍾意啦,超級喜歡食鵝肝,但食落有少少肥膩,好彩佢放左係面包產面吸一吸D油A5宮崎和牛薄燒依個真係全部中我最鍾意食既一款,佢加左好香既韭菜同蔥花,牛肉又相當軟熟,食落非常嫩滑簡單D黎講,今餐dinner 非常滿足,有80分 <3
星期5 happy firday 大家都你觀塘返工

等我介紹一下我食左咩set 啦~

銀鱈魚

A5宮崎和牛薄燒

簡單D黎講,今餐dinner 非常滿足,有80分 <3
2020-05-19 0 瀏覽
板神今日同朋友經開,見裝潢非常漂亮的餐廳,決定去食餐好慶祝活龍蝦 肉質爽口味道鮮甜用龍蝦膏炮製嘅膏醬,正!龍蝦會好彈牙,到口除咗彈牙、就只有濃郁嘅蝦味!銀雪魚 魚肉質嫩滑,外表香脆金黃,內裏滑溜軟綿綿,配少量嘅鹽,鮮味十足A5日本宮崎和牛薄燒A5日本宮崎和牛薄燒,牛肉味道濃郁,再加埋炸過嘅蒜頭同埋蔥,外脆內軟配合爽口的蔥蒜、油而不多重口感和牛炒飯師傅先將蛋煎熟再切成一粒粒,炒飯除咗有和牛嘅香氣,仲有雞蛋快嘅口感甜品將砂糖整融變成糖漿浸入麵包中,好似西多一樣,再配合雪糕,一試難忘!#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #li
板神
今日同朋友經開,見裝潢非常漂亮的餐廳,決定去食餐好慶祝

活龍蝦

A5日本宮崎和牛薄燒

甜品

#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig