2017-03-05 81 瀏覽
D2 place 試新野聽到板上呢個名,以為係食日本野原來係日式+美式有飯,有小食呢個係店員推介嘅花洋葱真係好有氣勢!😱得兩個人真係食唔哂講番味道,個炸粉幾香,洋葱好軟熟,岩哂怕生嘅朋友30幾蚊真係超抵啊!😍😍😍我地再叫左 一口雪花牛柳粒便當牛柳粒係有質素,超有肉味40幾蚊好飽肚另加牛肉漢堡,60幾蚊大大份又juicy!其實晚飯都係平均$40-$60一個飯,抵食抵食!味道:4/5環境:4/5服務:3/5價錢:4/5地點:荔枝角D2 place 一期三樓板上
D2 place 試新野
聽到板上呢個名,以為係食日本野
原來係日式+美式
有飯,有小食
呢個係店員推介嘅花洋葱
真係好有氣勢!😱
得兩個人真係食唔哂
講番味道,個炸粉幾香,
洋葱好軟熟,岩哂怕生嘅朋友
30幾蚊真係超抵啊!😍😍😍
我地再叫左 一口雪花牛柳粒便當
牛柳粒係有質素,超有肉味
40幾蚊好飽肚
另加牛肉漢堡,60幾蚊大大份又juicy!
其實晚飯都係平均$40-$60一個飯,抵食抵食!
味道:4/5
環境:4/5
服務:3/5
價錢:4/5
地點:荔枝角D2 place 一期三樓板上
  • 花洋葱
2017-03-03 105 瀏覽
係荔枝角返工既我 見到呢間係d2 place開左短短時間已經好多人既餐廳lunchtime要去試下避開人潮 2:00零先去呢到係以半自助形式運作既叫號碼自己去令餐我叫既係板上蒲燒鰻魚珍珠飯鰻魚都幾大條架,73蚊一份份量足 鰻魚燒得唔錯 幾香幾入味旁邊重有d開胃前菜小食 粟米粒好甜好味道😋加左10蚊轉飲抹茶紅豆奶茶紅豆份量超多!啖啖都有!飲到底重剩返好多架!抹茶味都飲得出 整體都唔錯 下次可以再轉呢杯☺️朋友叫既係板上照燒雞珍珠飯比我偷左舊雞黎食雞幾嫩滑 唔會油林林配珍珠飯一流遲下既lunchtime我會encord呢個😎重點左d小食share食蜜糖雞翼好特別有咕嚕既酸味架😂紫薯可樂餅入面有紫薯蓉同栗子炸得金黃香脆又多餡呢到將會成為我lunchtime既好選擇😎
lunchtime要去試下
份量足 鰻魚燒得唔錯 幾香幾入味
旁邊重有d開胃前菜小食 粟米粒好甜好味道😋
加左10蚊轉飲抹茶紅豆奶茶
紅豆份量超多!
啖啖都有!飲到底重剩返好多架!
抹茶味都飲得出

入面有紫薯蓉同栗子
炸得金黃香脆又多餡
呢到將會成為我lunchtime既好選擇😎
2017-03-03 173 瀏覽
鰻魚控😍 牛控🤤————————————————————#板上雪花一口牛🐮(HKD56)✔️👅:7/10✏️ 估唔到D2 Place都幾多野食 呢個飯唔錯啵!一口牛燒得岩岩好 唔會韌 有肉香🤤 珍珠飯特別香而好味😍 配菜都幾好食😁#板上蒲燒鰻魚🐟(HKD73)✔️👅:6.5/10✏️ 呢個價錢收貨啦!都有兩大舊鰻魚 係個汁甜左d囉!⭐️ 冇服務可言😂 好似food court咁嗌numberTag鰻魚控😍 牛控🤤————————————————————#板上雪花一口牛🐮(HKD56)✔️👅:7/10✏️ 估唔到D2 Place都幾多野食 呢個飯唔錯啵!一口牛燒得岩岩好 唔會韌 有肉香🤤 珍珠飯特別香而好味😍 配菜都幾好食😁#板上蒲燒鰻魚🐟(HKD73)✔️👅:6.5/10✏️ 呢個價錢收貨啦!都有兩大舊鰻魚 係個汁甜左d囉!⭐️ 冇服務可言😂 好似food court咁嗌number
鰻魚控😍 牛控🤤
————————————————————
#板上雪花一口牛🐮(HKD56)
✔️👅:7/10
#板上蒲燒鰻魚🐟(HKD73)
✔️👅:6.5/10
✏️ 呢個價錢收貨啦!都有兩大舊鰻魚 係個汁甜左d囉!
Tag鰻魚控😍 牛控🤤
————————————————————
#板上雪花一口牛🐮(HKD56)
✔️👅:7/10
#板上蒲燒鰻魚🐟(HKD73)
✔️👅:6.5/10
✏️ 呢個價錢收貨啦!都有兩大舊鰻魚 係個汁甜左d囉!
3K
2017-03-02 106 瀏覽
是晚黎到D2食晚飯,好耐無黎呢個商場啦,店舖都換新裝了,仲多左全層美食添,左行右行,最後揀左食板上,價錢親民,開放式坐位感覺很適合閒聊。落order比錢等叫號,等左一陣就有野食了,好快喎。吉烈蠔($24)點了炸物小吃,即叫即炸的,十分熱!炸漿不厚,蠔肥美,還不錯。水牛城辣雞翼($48)一客有5隻大size的雞翼,醬汁飽滿喎,酸酸辣辣幾惹味,配上啤酒十分夾。板上雪花一口牛珍珠飯($56)作為晚餐,梗係要有啲飯落肚嘛,呢個便當盒賣相一般,但平衡做得幾好喎,一份肉,兩份菜,同三份碳水化合物。一口牛燒得香口,很嫩滑,不錯不錯。板上蒲燒鰻魚珍珠飯($73)七十幾蚊有鰻魚食?都預左唔係靚野,點知又有驚喜喎,鰻魚幾肥美,醬汁緊緊鎖在鰻魚上,甜甜香香的。配菜的牛油粟米同辣味芽菜不過不失,正好用來下飯。蜂蜜蘆薈綠茶(+$10)&1664 啤酒(+$28)跟餐送熱花茶,加錢轉了呢兩杯。蜂蜜蘆薈很清爽,甜度剛好,濃濃的綠茶味很醒神。都幾意外有啤酒點的,哈哈,是晚點了中size的1664生啤,微微地帶點果香,幾好飲喎。店舖運作模式似快餐點,但食物種類有日式又有西式,大概是為了迎合多變的港人口味吧,是晚先試試日
吉烈蠔($24)
水牛城辣雞翼($48)
板上雪花一口牛珍珠飯($56)
板上蒲燒鰻魚珍珠飯($73)
蜂蜜蘆薈綠茶(+$10)&1664 啤酒(+$28)
跟餐送熱花茶,加錢轉了呢兩杯。
蜂蜜蘆薈很清爽,甜度剛好,濃濃的綠茶味很醒神。

店舖運作模式似快餐點,但食物種類有日式又有西式,大概是為了迎合多變的港人口味吧,是晚先試試日式的,下次再試下漢堡同pizza吧,見隔離枱食得很滋味呢。
2017-02-27
2017-02-28 66 瀏覽
荔枝角d2 商場 一間快餐店, 有得點burger, 飯 , 小食等等 喺櫃枱叫完食物等叫號 柚子醬油燒黑豚珍珠飯 58 黑豚肉都有好多舊 食落幾煙韌 有少少柚子香味, 珍珠米 好香滑軟熟 配埋甜粟米粒同有少少酸辣既芽菜 都係一個唔錯既飯set 蜂蜜紅棗茶 加5 蚊就有紅棗茶 紅棗茶比較多紅棗香味 飲落再有少少蜜糖既甜品 幾滋潤 安格斯牛肉漢堡 68 牛肉漢堡既包皮有少少焊過 幾香口 加上新鮮生菜 沙律醬 牛肉係比較免治嗰款夠juicy 食落夠咬口 配合側邊既脆薯角同配菜 都唔錯 1664 blanc加28 蚊 估唔到 食tea 時間有1664 draft 而且唔貴 28 蚊 有 330ml 算ok 咖哩可樂餅 南瓜可樂餅 餐加12 蚊就有個可樂餅 可樂餅出面好香薯仔蓉味 咖哩味就好似咖哩角甘不過更有口感 而南瓜味嗰款就偏甜南瓜肉味 都幾特別 蜜糖雞翼48 蚊 係用左西式嗰款 紅色蜜糖汁 甜得黎又帶點酸辣 而且雞翼肥美 炸得香脆 味道唔錯 若果經過開荔枝角d2 商場 想去下快餐店食野 呢間板上係幾好既選擇

柚子醬油燒黑豚珍珠飯 58
紅棗茶比較多紅棗香味 飲落再有少少蜜糖既甜品 幾滋潤
安格斯牛肉漢堡 68
咖哩可樂餅 南瓜可樂餅
蜜糖雞翼48 蚊
2017-02-26
2017-02-28 8921 瀏覽
今晚就舊同事介紹下,過左荔枝角食🍕🍔我就最受唔住快餐誘惑,特別就係好多好多🧀既美食。餐廳格局好開揚,甚是簡約,很像韓風的新派餐廳。食物價格好相宜,而不少選擇,我地幾個最後定案如下:黑豚漢堡餐58配了的脆薯皇一定比薯條討好,金黃香口。咁個包呢?生菜蕃茄洋蔥又幾fresh,豚肉夠味軟熟一片片,但芝士就不溶曬,未做到好吸睛,而沙律醬下得不太過量,所以唔算漏。面包幾細軟,不干。板燒黑草羊珍珠飯52友人無飯不歡,鐵定要試下個羊肉,我食左少少,羊肉切得好薄,嫩口又唔so,飯軟硬適中,不過賣相可以更好的。季節限定,可以一試。跟餐不用加錢的熱奶茶茶奶味都多,但加了糖都不甜。什菌薄餅72薄餅底夠曬crispy,食曬成個都唔會膩,因為好薄脆,再者又無將價就貨,材料十足,許多菇菌,感覺清新,最正係成功拉到芝嘛,掂。跟餐熱西洋菜蜜甜甜地,好啱有點喉嚨咯既現在飲。煙三文魚薄餅68自己呃自己精選,去食快餐唔肥係我自己同自己講既。首先,魚呀嘛,一定唔肥啦😝又無炸,而且仲相美味,咸香有,而且唔刺外國煙三文咁,會經常食到有骨,香港幸好不會呀。唔會怕重口味既我,芝士加煙三文既咸,一次過滿足雙重滋味,yummy!加入菠菜,

黑豚漢堡餐58
板燒黑草羊珍珠飯52

跟餐不用加錢的熱奶茶
茶奶味都多,但加了糖都不甜。
什菌薄餅72

跟餐熱西洋菜蜜
甜甜地,好啱有點喉嚨咯既現在飲。
煙三文魚薄餅68

唔會怕重口味既我,芝士加煙三文既咸,一次過滿足雙重滋味,yummy!加入菠菜,清新少少。

跟餐玫瑰花茶
熱得來賣相很好,淡淡玫瑰香。

食後感:坐得自在,無催促感,係無加一下,價錢更加舒服怡人,並無加一嘛。
P.S. 不是高級餐廳,但播住熱情音樂,反而令人感覺很好,而對於女漢子我更加要拎起塊pizza大口大口狂食吧,咁食先叫好食呀,女生們,放下少少儀態吧😂

連續3個星期都黎D2 PLACE,咩料呀~@@ 今日就約左阿囡個契媽傾下計~ 佢先收工,搵左係3樓既呢間板上 (貪呢度自助形式,坐耐少少都唔會俾人趧走~) 呢度食咩?唔識答呀~ 因為有和食,又食PIZZA, 仲有BUFFALO WING, BURGER~ 每個種類都有5款,加埋都唔少CHOICE架啦~ 而且每款都係幾十蚊,叫多兩三款食都唔使肉赤~ 呢個係自助形式,即係先買飛,再聽NUMBER 攞野食 臨走時先見到有個咁好玩的外賣自助系統,下次同囡囡黎要玩下先~ 呢度既設計走工業風,D 枱腳都係喉管造型 配以木製的枱面,食正最近的潮流感~ 另一邊就以高枱同高櫈為主~ 幾有酒吧FEEL (呢度有啤哂賣的喎) 我呢D短人,都係坐番矮櫈算~XD 跟主食加 10蚊就有呢D特飲啦~ 我叫左個凍玫瑰荔枝紅茶~ 茶味唔算太濃,但味道幾清新,如果甜味減D就重好 下次要記得叫佢少甜~ 朋友的凍巨峰乳酸梳打~ 搖幾搖,紫色變左粉紫色,好靚 N 年無食過可樂餅啦~ 今日只有南瓜和咖喱,咁就兩款都叫哂啦~ 值得一讚個炸粉做得幾好,唔太厚,而且亦唔油~ 外脆配合內裏軟淋淋又熱呼呼的南瓜蓉和咖喱薯蓉,
連續3個星期都黎D2 PLACE,咩料呀~@@

今日就約左阿囡個契媽傾下計~

呢度食咩?唔識答呀~

每個種類都有5款,加埋都唔少CHOICE架啦~

而且每款都係幾十蚊,叫多兩三款食都唔使肉赤~

呢個係自助形式,即係先買飛,再聽NUMBER 攞野食

呢度既設計走工業風,D 枱腳都係喉管造型

配以木製的枱面,食正最近的潮流感~

我呢D短人,都係坐番矮櫈算~XD

跟主食加 10蚊就有呢D特飲啦~

我叫左個凍玫瑰荔枝紅茶~

茶味唔算太濃,但味道幾清新,如果甜味減D就重好

下次要記得叫佢少甜~

朋友的凍巨峰乳酸梳打~ 搖幾搖,紫色變左粉紫色,好靚

N 年無食過可樂餅啦~

今日只有南瓜和咖喱,咁就兩款都叫哂啦~

值得一讚個炸粉做得幾好,唔太厚,而且亦唔油~

外脆配合內裏軟淋淋又熱呼呼的南瓜蓉和咖喱薯蓉,

實在看不出只係12元的貨色呀~

至尊PIZZA HKD 72

PIZZA 料的確唔少,不過因為都以蔬菜居多

所以一D都唔溜~

餅底是薄薄的餅干底,要趁快食,唔係會變淋,影響口感~

雖然好多菜,個底又薄,但都真係幾飽肚~

另一個BUFFALO WING , 48蚊有成6隻咁多架~

汁幾濃,辣味都有番咁上下~

最好係炸到得啱啱好,雞肉仲係嫩滑,唔會炸到乾爭爭~

略嫌個雞的汁將D皮整得淋左,無左個種脆口的感覺

板上雪花一口牛 珍珠飯~

HKD56~

呢個飯真係好抵食~

除左價錢抵外,當然,最緊要係好食~

牛肉的份量唔少,而且都燒得香香的

雖然未至於話爆汁JUICY,但都好淋,但又保留有牛肉的質感~

牛肉仲有一個汁醮的,不過就咁食已經好夠味

米是黏黏的珍珠米 (我的至愛呀)

唯一係個伴菜賣相不太好,但其實味道係OK的~

芽菜係醃過的,有D麻油的香味~

雖然,呢度的感覺幾快餐FEEL

但食物既水準同平時的餐廳不相伯仲架

下次黎D2 PLACE 行市集時,不妨黎呢度試一試呀~
2017-02-24
15 分鐘 (堂食)
  • 可樂餅
  • 板上雪花一口牛珍珠飯
2017-02-27 87 瀏覽
今晚被人約左係工廠區個邊, 話要係個度食飯, 本來都打左個突, 唔通真係要山長水遠食工廠茶記? Join左個FD之後, 過左幾條馬路, 突然去左個好文青既地方, 原來係呢D工廠區都有個咁既地方, 呢度叫D2 Place, 真係唔係俾人帶過黎都唔知有個咁既地方。但係都係個句, 山長水遠, 你約我係CWB食唔好咩... 點解要去咁遠?我個FD話呢度有間叫板上既餐廳仔, D野食好食得黎又唔會好貴, 咁就要試試佢啦!我同我個FD都點左好多野, 咁就一個個講啦。呢個係板上蒲燒鰻魚飯, 幾多配料, 有蛋啦粟米啦芽菜啦, 全部都岩食. 佢個鰻魚入口好軟, 燒得好香, 又幾好WOR... 呢個就73蚊。跟住就有一個雜菌PIZZA, 好多菇菇係上面呀!! PIZZA仲有個茄汁底, 酸酸地, 個皮係脆個隻, 鐘意食脆皮應該會鐘意。呢個就72蚊。跟住仲叫左個紫薯同南瓜可樂餅。用筷子夾個陣差D就成件跌左落枱, 佢炸得好鬆, 入面係軟綿綿咁, 同埋食落口好香口, 又抵食, 紫薯16蚊,南瓜12蚊。跟住呢個水牛城雞翼, 係我食過整得最辣既水牛城! 佢係好食架, 好老實, 酸酸甜甜咁, 但一咬落去過一陣辣味就充滿左

我同我個FD都點左好多野, 咁就一個個講啦。

跟住呢個水牛城雞翼, 係我食過整得最辣既水牛城! 佢係好食架, 好老實, 酸酸甜甜咁, 但一咬落去過一陣辣味就充滿左係個口度, 繼續食既話成個口都會麻哂, 咩味都食唔到, 唔知係個廚重手左定咩... 但呢個雞翼雖然十級辣, 但又整得好好味, 好辣都要繼續食呀! 呢個只係48蚊~~~
成餐飯, 兩個人先二百幾, 除返開100蚊鬆D, 但呢度D野食質素幾高架, 味道又唔差, 係地點對我黎講有D隔涉, 不過OK啦, 至少呢度係好食既。
2017-01-23
2017-02-27 126 瀏覽
放學之後同朋友去咗 d2 place 行街, 買咗個手袋仔之後就去搵啲嘢食, 發覺原來喺呢度嗰啲 嘢食嘅價位都唔低, 結果我同朋友都嚟咗呢間度食。花洋蔥 $58, 冇錯!圖片呢個就係洋蔥, 我記得早喺兩三年前同父母去加拿大嘅時候都食過, 冇諗過呢度都有, 而且價錢都唔算係貴, 所以好開心! 呢個花洋蔥都幾大個, 炸得好香口, 但係洋蔥本身好似唔係咁甜, 我嘅意思係洋蔥味唔夠, 咬落去又唔太夠juicy。不過最弊傢伙就係買咗嚟食之後, 我朋友話佢唔鍾意食, 結果要我自己一個食曬, 勁黑心囉, 要我一個女仔食曬成個花洋蔥, 食完之後即刻生飛滋。

2017-02-23 59 瀏覽
荔枝角呢個工廠區,依家已經唔係只有茶記。有好多唔同嘅食肆已經進駐左呢一區。有西餐 越南菜日本菜 台灣菜 連齋鋪都有。高低檔次兼備。朋友介紹D2嗰間板上。自助式嘅日本餐廳。環境都唔錯。食物賣相都幾吸引。今次揀咗個鯖魚珍珠飯。條鯖魚都好大條。味道唔錯, 冇魚腥味。唔使加檸檬汁都OK。飯嘅份量啱啱好。跟餐加$10叫左杯玫瑰茘枝紅茶。好夠玫瑰味,不過甜了少許。整體味道不錯。會再來試下其他餐。
2017-02-06 105 瀏覽
位於荔枝角的板上,原來是深水埗的新分店哦晩上來到D2 place,有時店舖已關門,但板上的人潮不斷。午餐去小丸子咖喱店,後去吃甜品,晩上就來這裡解決吧。安格斯牛肉漢堡$68每個主食包一杯罐裝飲品,價錢不貴哦。牛肉漢堡大得令我驚嘆,超大一個的哦漢堡包內有芝士,蕃茄,生菜,漢堡扒。包身本以大且厚重,焗後包香特岀吸引。安格斯牛肉扒厚肉重手,啖啖肉汁,味道不俗。可算是平價高質漢堡哦。辣肉腸薄餠$58另追加薄餠一客,薄餠以辣肉腸,芝士的簡單材料造成,味美好吃。薄餠為薄身餠底,吃光也不會太飽哦蜜糖雞翼$48一客6隻雞翼,價格不貴雞翼炸得金黃,飽滿厚肉,蜜糖甜蜜,味道不俗。
位於荔枝角的板上,原來是深水埗的新分店哦

午餐去小丸子咖喱店,後去吃甜品,晩上就來這裡解決吧。
安格斯牛肉漢堡$68

每個主食包一杯罐裝飲品,價錢不貴哦。
牛肉漢堡大得令我驚嘆,超大一個的哦
漢堡包內有芝士,蕃茄,生菜,漢堡扒。

包身本以大且厚重,焗後包香特岀吸引。

安格斯牛肉扒厚肉重手
,啖啖肉汁,味道不俗。可算是平價高質漢堡哦。
辣肉腸薄餠$58

薄餠為薄身餠底,吃光也不會太飽哦
蜜糖雞翼$48

一客6隻雞翼,價格不貴

雞翼炸得金黃,飽滿厚肉,蜜糖甜蜜,味道不俗。
2017-02-05
2017-02-06 5585 瀏覽
同友人住得近 想傾下計、吃餐飯 便來到屋企附近商場D2 Place One的一間餐廳…我選擇的是 板上雪花一口牛.珍珠飯 $56 ... 加$10轉左杯椰汁紅豆冰約有十粒雪花一口牛,牛肉粒看上去有點乾,但吃時肉質不粗糙 - 很軟,而且牛味濃郁,加上配有的醬汁,更香口惹味;此外 珍珠飯很軟;伴菜還有 甜粟米、車厘茄、花椰菜,配菜味道不錯;) 有d蔬果落肚 幾健康;P椰汁紅豆冰 - 椰汁味味道很出,不過紅豆味都不太渴到… 整體好一般,味道偏淡。友人選擇了 安格斯牛肉Burger. 脆薯王 $68 ... 加$5轉左杯生薑蜜伴碟的薯角大大件厚切,我最鍾意粗粗的薯角<3這個薯角外脆內軟,加上茄醬,味道提升不少~安格斯牛肉漢堡大大一個 賣相/包裝吸引,漢堡大大一個,一口咬有難度,中間的牛肉厚度十足,但肉質有點乾身,配上蕃茄 生菜和芝士,麵包大概是焗過 表面微脆,內層吸了牛肉汁有d軟身漢堡的整體 讓我們有d失望…額外還忍不住叫多幾個小食一齊share...關東煮 $32關東煮用一個的骰嘅兜裝住,入面有魚蛋、蘿蔔、魚丸等,蘿蔔軟身好入味又多汁,湯底亦清甜好喝;) 日式煎餃子 $28有6隻餃子

伴碟的薯角大大件厚切,我最鍾意粗粗的薯角<3

這個薯角外脆內軟,加上茄醬,味道提升不少~
安格斯牛肉漢堡大大一個 賣相/包裝吸引,

漢堡大大一個,一口咬有難度,

中間的牛肉厚度十足,但肉質有點乾身,

配上蕃茄 生菜和芝士,

麵包大概是焗過 表面微脆,內層吸了牛肉汁有d軟身

漢堡的整體 讓我們有d失望…
額外還忍不住叫多幾個小食一齊share...

關東煮 $32

日式煎餃子 $28
有6隻餃子,餡料有肉同菜,味道不錯 (如果有醬汁配 和 餡料多d會更好, haha)

咖喱可樂餅 + 南瓜可樂餅 $12@1
我表示咖喱可樂餅好味: 可樂餅炸到外脆內軟,入口好香咖哩味,不會很辣,卻好香好滋味。

友人表示南瓜可樂餅好味: 主打香甜,內裡的南瓜蓉超綿密;)
水牛城辣雞翅 $48
有六隻,d辣醬塗滿隻雞翼實一實,係好重辣味個種,辣到友人飛起…

友人食唔到咁辣,咬下的一口之後就放棄><

#點餐要自行到櫃檯, 先付錢, 食物 + 飲品 + 餐具也需要自取!

整體而言,餐廳的食物 味道不俗,份量恰當,而且價錢合理

餐廳的環境與氣氛也不俗,適合朋友間食飯小聚傾談。

>>>推介在Lunch Set時段去吃 比較優惠 ^^
2017-02-02
  • 板上雪花一口牛.珍珠飯
  • 咖喱可樂餅
  • 關東煮
2017-02-04 576 瀏覽
中國人想食快餐嘅時候通常就會叫豆腐斑腩飯,豉椒排骨飯又或者福建炒飯等等。呢啲可以快啲食嘅飯好唔好味就要睇係邊一間餐廳,邊d師父喇。而日本人嘅快餐通常會叫做便當。成日都覺得日本人啲快餐比起香港嗰啲會靚好多,起碼顏色豐富啲,味道多啲,唔會話炒埋一碟。會有好細心咁樣堆砌,又會有前菜同主菜。呢間看似西式嘅裝修但係其實係賣日本嘅便當為主嘅。全個餐廳都係以自助嘅形式,自己去揀位。而買嘢食你可以喺門口嘅服務員到落單,如果鍾意自助可以係旁邊嗰部機自助售賣機都得。一口牛便當。便當除咗佢嘅主菜一口牛之外,仲會有芽菜同埋粟米。而所用嘅米係珍珠米,而唔係普通嘅米飯,所以咬落去特別有嚼口,特別有香味。雖然係便當,但係佢呢一隻牛相當之唔錯 ,燒出黎嘅色澤剛好,唔會燒到濃。都唔會有太油嘅感覺,咬落去牛味十足係半肥瘦嘅牛。質素比美日式餐廳。配菜的粟米和芽菜係涼菜,已經過淹製,不用再加其他的調味。另一個叫咗鰻魚飯。呢到嘅鰻魚飯就真係鰻魚飯,而唔係其他什麼什麼星鰻嘅便宜貨。係正宗嘅白鱔製造嘅鰻魚飯,所以有返咁上下水準。飯上仲加上蛋絲,有番甘上下誠意加。貪心地叫了三個小食,炸蝦天婦羅,吉列炸蠔同埋雞翼。特別要推介嘅係吉列炸
配菜的粟米和芽菜係涼菜,已經過淹製,不用再加其他的調味。
飯上仲加上蛋絲,有番甘上下誠意加。
貪心地叫了三個小食,炸蝦天婦羅,吉列炸蠔同埋雞翼。特別要推介嘅係吉列炸蠔,呢度嘅吉列炸蠔除咗外皮係用咗麵包糠有鬆脆嘅口感之外,佢入邊嘅蠔肉並唔係炸到全熟。佢嘅火候係剛好,令到入邊嘅肉好唔會縮到超細,仲保持左蠔應有嘅creamy感,同時都鎖住肉汁,十分之好食。
仲要提一提嘅就係呢度嘅特飲,佢除咗普通嘅汽水之外,仲有啲特製嘅飲品,好似台式飲品咁樣。其中我叫咗個金橘檸檬梳打同埋巨峰提子益力多,都係超水準之作。唔會係茶餐廳貨色。
除咗特色飲品之外,呢度最特別嘅地方就係佢有生啤飲,好少日式嘅餐廳會有生啤可以飲,仲要係快餐類型嘅餐廳,真係買少見少,比人多一種唔同的選擇。
最近跟朋友去咗荔枝角既D2 Place One行下,參加下手作市場,支持一下本地創作。行咗陣覺得肚餓,竟然發現呢個商場有好多唔同種類嘅餐廳,之後我哋睇中左一間食鐵板燒嘅餐廳。餐廳以簡單工業風佈置,以高枱為主,當然亦有少量靠牆的卡位。餐廳以自助形式運作,什至有提示牌示意食客用餐後要自行清理,亦都是一種不錯的模式。🍽☕️剛好14:30下午茶時間,結果我地就點選了:「板上雪花一口牛·珍珠飯(配餐飲)$56」、「安格斯牛肉漢堡·脆薯皇(配餐飲)$68」、「大拇指雞翼(配餐飲)$28」、「日式魷魚豬肉燒餅大阪燒(配餐飲)$32」、「魷魚圈(配餐飲)$35」、「柑桔青檸梳打+$10」、「芋香奶昔+$10」、「玫瑰花茶」、「蘋果紅茶」、「荔枝紅茶」。🍱🍗🍔🦑🍹「板上雪花一口牛·珍珠飯(配餐飲)$56」一口牛的份量10粒左右,食落不會太韌身,淋上照燒汁撈飯食,味道好岩。而配菜有粟米、蕃茄仔及芽菜,食落有種清新健康感覺。🐂🍱🍹「安格斯牛肉漢堡·脆薯皇(配餐飲)$68」賣相不錯,仲要好大件,份量大件又抵食,肉質厚身,食落不錯,不會是鹹,味道剛好。脆薯皇剛炸好,食落好脆身香口,不會太鹹,惹味之選。🍔🍹「大拇指
「大拇指雞翼(配餐飲)$28」一共有8件單骨雞翼,外皮炸至剛好金黃,肉質不會乾身,味道剛剛好。🍗🍹
「日式魷魚豬肉燒餅大阪燒(配餐飲)$32」表面鋪滿有好多木魚,好香燒汁及沙律醬味道,食落有點散身,但材料不錯,口感不差。🌮🍹
「魷魚圈(配餐飲)$35」魷魚圈炸得好香脆,食落不會散開,內裡魷魚新鮮煙韌。🦑🍹
「柑桔青檸梳打+$10」微酸甜的感覺,不會太甜太酸,剛剛好。🍹

「芋香奶昔+$10」味道不是好有香芋味道,奶質比較稀身,像奶茶一般。🥛
「玫瑰花茶」好香淳的玫瑰花香,消膩一流。最特別係茶包精緻,內裡真係有玫瑰花嫁。🌹☕️

「餐牌」我已經影左上載至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查閱相關菜式。📋
2017-01-22
10 分鐘 (堂食)
  • 安格斯牛肉漢堡·脆薯皇
  • 大拇指雞翼
  • 魷魚圈
  • 玫瑰花茶
  • 柑桔青檸梳打
2017-02-01 128 瀏覽
雞年喜氣洋洋, 最重要就是人人身體健康, 心想事成, 財運亨通, 平安富足 ~某日, 我和太座到 D2 Place 頂樓的場景打卡, 之後就到這間餐廳吃午餐, 雖然是午平飯時間但仍未算很爆場的 (平日多數極爆埸), 這樣也好可以靜靜的享受午餐 ....板上蒲燒鰻魚珍珠飯 $73 : 珍珠米飯彈牙煙靭, 鰻魚厚肉, 香滑肥美, 雖然有點多骨但這算是正常的吧, 鰻魚燒得恰到好處, 燒汁和鰻魚的味道也很匹配; 把鰻魚和飯分開吃, 可享受鰻魚和米飯本身的味道; 但我比較喜歡它把 鰻魚+米飯 一起來吃, 這樣更能感受兩者加起來的獨特和豐富的口感 ~本篇完 ~

本篇完 ~