2022-05-23 654 瀏覽
鮨店本由藝人馬德鐘開設,之後經過兩次轉手;雖然位置比較隔涉,但餐廳頗大,所以非常容易book位🤗.是日的午餐menu (HKD588)如下:🔸北海道馬糞 水雲蟹膏豆腐鮟鱇魚肝 醬油漬牡丹蝦黑鯥 蘋果木煙燻紫蘇中吞羅 大吞羅熟成14日三文魚籽茶碗蒸▫️赤貝真鯛馬糞海膽甜蝦鮫 柚子皮燒北寄貝▫️烏魚白子▫️金目鯛 柚子啫喱馬糞海膽淡雪鹽▫️味噌湯紫薯雪糕🔸餐廳的大将曾在多間城中名店學師,如Sushi Saito等;當然,一分錢一分貨💰 不可能expect會有令人驚艷的食物質素或最上乘的食材💁🏻‍♀️ 但味道和魚料處理亦算不俗,部份items也可看出師傅的巧思和誠意💕 Overall,適合a quick sushi fix /omakase新手一試 🙌🏻
是日的午餐menu (HKD588)如下:
味噌湯
紫薯雪糕
🔸
2022-05-20 419 瀏覽
服務幾好,早一點致電問食乜嘢同飲乜嘢旺中帶靜,冇咁擠迫食材好新鮮,蘇師傅解釋非常詳細,好有heart,推介一試 Omakase!!師傅做呢行已經20幾年,十分熟手.好多款魚,手勢非常好,每款魚都有各自特色同口感, 非常吸引. 壽司魚生也十分新鮮環境自成一角,十分親和,Sake 味道也香口, 只係舖頭不太搶眼,難搵一些!建議做多啲宣傳,留意吓周圍日本食肆,嘗試多款lunch或 dinner set, 燈光可以光少少.
服務幾好,早一點致電問食乜嘢同飲乜嘢

旺中帶靜,冇咁擠迫

師傅做呢行已經20幾年,十分熟手.

2022-03-05 308 瀏覽
見到呢間餐廳的lunch omakase有好多好評(openrice &其他social media),save左好耐一心黎試下,點知伏已中(可能係我唔好彩啦🥲)當日book左一點,入到去一坐低,見到一個師傅serve緊圍住bar檯計埋我地8個客人,都覺得奇怪,平時好少一個serve咁多個,師傅就話因為臨時有人無番工所以佢要一個人頂晒。諗住都唔緊要啦,點知全程佢都好趕,一個人踢晒腳,啲野食好似有少少求其整既感覺,到最尾食完佢都話今日係比平時差好多,無辦法,但又好似無覺得唔好意思咁😂 講番野食,全餐第一啖食既係有三樣野既頭盤,其中一樣有少少海膽係上面,點知一食係臭既😅明顯變壞左,我忍唔住就問下個師傅啦,點知佢係話 而家無得做晚市,為左cut cost,入左啲差啲既貨,無計,仲話個海膽係suppose只係用黎伴碟(咁姐係唔suppose比客人食既😅?!)比得呢個價錢食lunch omakase (12貫,$588加一)都算係偏貴果堆,唔係3百幾喎,完全唔expect會食到啲變壞左既野😂😂😅 其實野食都算多種類既,有白子,生蠔呢啲唔係成日lunch會食到既野,壽司果啲都正常質素,得個煙燻油甘

其實野食都算多種類既,有白子,生蠔呢啲唔係成日lunch會食到既野,壽司果啲都正常質素,得個煙燻油甘月同拖羅卷比較出色。

最尾食完餐飯個師傅話佢黎緊會轉壽另一間餐廳,叫我地去果邊試下,質素好好多lol 係咪因為咁所以佢全程都好似hea做又係咁彈間餐廳😅 anyway感覺都唔太專業。可能下次去搵第二個師傅食會好啲,畢竟食omakase個師傅質素都係好緊要。總括同一價錢可以搵到好多更好選擇!
2022-02-13
情人節
【尖沙咀⋄ 高質午市omakase】 🍽 松 Matsu📍 尖沙咀柯士甸路3號富好中心地下A號舖其實小編都幾鍾意食omakase同鐵板燒😋一來好似睇show咁 滿足哂味覺同埋視覺~二來又可以同師傅交流學下野 獲益良多👍🏻我地今次去尖沙咀食omakase 擺盤非常精緻以Lunch Set來講 真係食到好飽 好滿足🥰刺身非常新鮮 而且presentation幾有創意最特別係個太刀魚係客人面前即場煙燻😶‍🌫️而最期待嘅一定係紫蘇葉竹炭鹽拖羅🐟拖羅肥美入口即溶 夾住紫蘇葉味道好特別!黑松露醬油燒帶子都好正 又大粒又鮮甜另外我地都好鍾意佢個茶碗蒸 冬天食暖粒粒放咗蟹肉好鮮味 係小編食過數一數二好食✨⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞Omakase $588/p.p⋄醋漬水雲⋄赤魚蛋甜蝦⋄松葉蟹膏豆腐⋄黑松露醬油燒帶子⋄牡丹蝦 ⋄石垣貝⋄煙燻太刀魚⋄茶碗蒸⋄鰤魚腩壽司⋄梳子魚壽司⋄真鯛壽司⋄烏魚子銀鱈魚壽司⋄紫蘇竹炭鹽拖羅⋄剝皮魚壽司⋄鮮魚湯⋄豆腐雪糕
【尖沙咀⋄ 高質午市omakase】
🍽 松 Matsu
📍 尖沙咀柯士甸路3號富好中心地下A號舖

其實小編都幾鍾意食omakase同鐵板燒😋
一來好似睇show咁 滿足哂味覺同埋視覺~
二來又可以同師傅交流學下野 獲益良多👍🏻
我地今次去尖沙咀食omakase 擺盤非常精緻

以Lunch Set來講 真係食到好飽 好滿足🥰
刺身非常新鮮 而且presentation幾有創意

最特別係個太刀魚係客人面前即場煙燻😶‍🌫️
而最期待嘅一定係紫蘇葉竹炭鹽拖羅🐟

拖羅肥美入口即溶 夾住紫蘇葉味道好特別!
黑松露醬油燒帶子都好正 又大粒又鮮甜

⋄剝皮魚壽司
⋄鮮魚湯
⋄豆腐雪糕
2022-01-16 173 瀏覽
❀ 松 #尖沙咀 ❀❗$880 18品午市抵食omakase❗——————————————————位於尖東同佐敦之間,位置雖然有少少偏僻,但係有抵食嘅omakase!午市最平$588就可以12品,想食豪華少少亦可以揀$880嘅18品,味道不錯👌🏻環境昏暗優雅,雖然唔太大但舒適。服務態度就未至於太過貼心,但廚師都會介紹吓菜式,以呢個價錢來講不俗。絕對係而家冇晚市嘅替代佳選!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 午市omakase 18品 $880♥ 蟹膏豆腐 ♥ 慢煮鮟鱇魚肝 ♥ 水雲海膽一共有三款不同嘅前菜,各有特色,幾有驚喜🤩豆腐充滿蟹香,鮮味十足!鮟鱇魚肝口感出乎意料地高質,係冇咁肥膩嘅鵝肝!水雲海膽亦酸酸甜甜,非常開胃。.♥ 牡丹蝦♥ 煙燻 金線鯛♥ 中拖羅大拖羅 ♥ 帶子跟住就有數款刺身,全部都非常新鮮😆。牡丹蝦擺放係煙燻金線鯛之上,食完牡丹蝦拎開隻碟之後,煙燻氣體會隨之湧出,充滿視覺效果😍。而最令我印象難忘絕對係用紫菜包住嘅中拖羅及大拖羅,將兩種肥美程度不一嘅拖羅擺放一齊,加上少許竹炭、紫蘇葉、鹽,令味道口感更為平衡,高質🥳!.♥ 茶碗蒸中間夾雜滑溜又多餡料嘅茶碗蒸。內裏包括有蟹籽、冬菇、豬肉,
❀ 松 #尖沙咀 ❀
❗$880 18品午市抵食omakase❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 午市omakase 18品 $880
♥ 蟹膏豆腐
♥ 慢煮鮟鱇魚肝
♥ 水雲海膽
一共有三款不同嘅前菜,各有特色,幾有驚喜🤩
豆腐充滿蟹香,鮮味十足!
鮟鱇魚肝口感出乎意料地高質,係冇咁肥膩嘅鵝肝!
水雲海膽亦酸酸甜甜,非常開胃。

♥ 牡丹蝦
♥ 煙燻 金線鯛
♥ 中拖羅大拖羅
♥ 帶子
跟住就有數款刺身,全部都非常新鮮😆。

♥ 茶碗蒸
中間夾雜滑溜又多餡料嘅茶碗蒸。
內裏包括有蟹籽、冬菇、豬肉,幾好食☺️!

♥ 海膽甜蝦
♥ 深海池魚
♥ 金目鯛配白昆布絲
♥ 池魚
♥ 黑鱗
♥ 海膽
當然亦唔少得壽司🤣
壽司本身已經加上豉油,唔需要額外再點,軟硬以及酸度程度剛好。
飯嘅同刺身嘅比例亦唔錯!
另外當中有唔少海膽,非常甜美、一啲都唔腥!

♥ 麵豉湯
♥ 烏冬
甜品
最後當然亦唔少得麵豉湯及烏冬,呢啲就正常發揮啦。
甜品亦只係馬卡龍,唔算太特別🙈。

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.8/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.7/5
💞整體來講
前菜、壽司以及刺身嘅質素都唔錯,$880可以享用到18品的確算幾抵,有興趣平平哋食入門班omakase可以一試!
2022-01-07 58 瀏覽
#fridayla_tst⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀最近又開始為期14日禁6點後堂食差不多持續2年的疫情😢😢⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀希望大家2022年都可以平安順利🥰不過無dinner唔緊要,lunch一樣可以食好西最近襯空閒,去試左尖沙咀一間omakase整體性價比都唔錯⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1️⃣Lunch Omakase (12品)💲588💭套餐包含前菜,茶碗蒸,刺身,壽司,手卷💭最後重有湯及甜品😱💭當日前菜是蝦膠柚子jelly,蟹膏豆腐三文魚籽,水雲海膽❤️💭三樣都是點到即止的開胃小菜,盛載的器皿十分精緻💭刺身是煙燻寒鰤魚及牡丹蝦💭外觀已經十分足夠打卡😍😍💭味道更是一流,好中意煙燻過後的魚香💭其後是大拖羅刺身,用上紫菜包住💭食落脆口而且拖羅入口即溶😍😍💭然後中場休息是松葉蟹茶碗蒸💭緊接著是壽司時間,先來帆立貝💭超級大件,但略嫌唔夠彈牙😢💭深海池魚則正常發揮,唔算好肥美💭海膽魷魚同海膽本身都好鮮甜,炙燒金目鯛亦不錯💭瀨尿蝦如過有埋蝦膏就更好🤣🤣⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🔘整體性價比都不錯,份量十足,可以一試⠀⠀
#fridayla_tst
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
最近又開始為期14日禁6點後堂食
差不多持續2年的疫情😢😢⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
希望大家2022年都可以平安順利🥰

不過無dinner唔緊要,lunch一樣可以食好西
最近襯空閒,去試左尖沙咀一間omakase
整體性價比都唔錯
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
1️⃣Lunch Omakase (12品)💲588
💭套餐包含前菜,茶碗蒸,刺身壽司,手卷
💭最後重有湯及甜品😱
💭三樣都是點到即止的開胃小菜,盛載的器皿十分精緻
💭刺身是煙燻寒鰤魚及牡丹蝦
💭外觀已經十分足夠打卡😍😍
💭味道更是一流,好中意煙燻過後的魚香
💭其後是大拖羅刺身,用上紫菜包住
💭食落脆口而且拖羅入口即溶😍😍
💭然後中場休息是松葉蟹茶碗蒸
💭緊接著是壽司時間,先來帆立貝
💭超級大件,但略嫌唔夠彈牙😢
💭深海池魚則正常發揮,唔算好肥美
💭海膽魷魚同海膽本身都好鮮甜,炙燒金目鯛亦不錯
💭瀨尿蝦如過有埋蝦膏就更好🤣🤣
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘整體性價比都不錯,份量十足,可以一試
⠀⠀⠀⠀⠀
◤ 松 Matsu Japanese Restaurant & Bar◥ ⠀ ⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺️∶尖沙咀柯士甸路3號富好中心地下A號舖
🍟Food:🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #廚師發辦 #hkrestaurant #尖沙咀omakase #尖沙咀必食 #香港壽司 #壽司 #sushihk #omakasehk #hkomakase #抵食omakase #尖沙咀美食 #尖沙嘴美食 #尖沙嘴美食
2022-01-07 50 瀏覽
抵食 lunch Omakase 12品 hkd588 18品 hkd880食左12品 師傅好nice好用心 用料新鮮 一啲都唔吝嗇當日menu水雲配海膽蟹膏豆腐安康魚魚肝呢個係3合一 第一道菜 通常啲前菜都係細細碟 今次呢個一黎就一個大拼盤 上層既係牡丹蝦好大隻 擺盤都好靚!下層既係煙燻䲉魚腩師傅會加入煙燻喺碗入邊 煙燻左之後味道唔錯 仲可以打卡添!中拖羅大拖羅呢個真係非常吸引 勁大塊拖羅用紫菜夾住 拖羅油脂啱啱好柚子啫喱金目鯛金線鯛雪鹽配海膽海膽份量好多鮮甜可口!銀鱈魚又係大大嚿 油脂豐富甜蝦配海膽呢個omakase 有好多海膽 岩哂中意食海膽既我茶碗蒸上面仲有三文魚子 蒸蛋好滑麵豉湯紫薯同開心果味Icecream環境都舒服 座位寬敞 尤其sushi bar 枱位置 omakase 最中意可以同師傅傾吓計 睇下點處理食材 師傅都好friendly
抵食 lunch Omakase

安康魚魚肝
呢個係3合一 第一道菜
通常啲前菜都係細細碟 今次呢個一黎就一個大拼盤

上層既係牡丹蝦
好大隻 擺盤都好靚!
下層既係煙燻䲉魚腩

拖羅油脂啱啱好

柚子啫喱金目鯛

金線鯛

雪鹽配海膽
海膽份量好多鮮甜可口!

銀鱈魚
又係大大嚿 油脂豐富

甜蝦配海膽
呢個omakase 有好多海膽 岩哂中意食海膽既我

上面仲有三文魚子 蒸蛋好滑

麵豉湯

紫薯同開心果味Icecream

2022-01-06 43 瀏覽
北海道黃馬糞海膽配水雲巨型鮮帶子近日炒幣發左達既一位朋友約我去柯士甸道"松"食晏,佢訂左師傅席前,坐低後朋友先話黎唔到,佢叫我照食,單佢埋,正當我想起身離開又覺得尷尬之時,店員送上一壺日本酒:哩隻係三粒米純米大吟釀,試下吖.再遞上菜單:你朋友已經比左錢架啦,安排左18品既omakase比你.既然有人比左錢,我就唔客氣啦.嘿嘿.前菜北海道黃馬糞海膽配水雲相當醒胃既前菜,一酸一甜,質感一薄一厚,強烈喚醒味蕾.三文魚子伴瀨尿蝦及蟹膏豆腐三文魚子豐腴甘香,瀨尿蝦甜美,同淡淡蟹膏味既豆腐好夾.雖然我都係鍾意白焯自己剝果種食法多d.紅酒慢煮鮟鱇魚肝魚肝用牛奶浸過,再以紅酒慢煮,質感幼滑綿密,入口慢慢溶融化,味道濃厚而不腥.而伴碟既雞冠藻同青藻,正好幫我清清口腔,(我係海藻控XD)刺身師傅將塊已抹上青檸汁既岩鹽板放係我面前,放係鹽板上既刺身係唔洗再點醬油山葵食架啦.首先係石垣貝師傅拍打貝肉,放上鹽板,貝肉立即卷起,海水味中帶清甜,肉質緊實爽口,感覺清爽.巨型鮮帶子軟嫩鮮甜又帶d彈性,雪白飽滿,肥大肉厚XD絕對係啖啖肉.岩手米崎蠔連殼有我手掌咁長,蠔身雪白飽滿,肉質肥美鮮甜,帶海水味得黎又creamy
佢訂左師傅席前,
坐低後朋友先話黎唔到,佢叫我照食,單佢埋,
正當我想起身離開又覺得尷尬之時,
店員送上一壺日本酒:哩隻係三粒米純米大吟釀,試下吖.

既然有人比左錢,我就唔客氣啦.嘿嘿.

前菜
北海道黃馬糞海膽配水雲
相當醒胃既前菜,一酸一甜,質感一薄一厚,強烈喚醒味蕾.
紅酒慢煮鮟鱇魚肝
而伴碟既雞冠藻同青藻,正好幫我清清口腔,
(我係海藻控XD)

刺身
師傅將塊已抹上青檸汁既岩鹽板放係我面前,
放係鹽板上既刺身係唔洗再點醬油山葵食架啦.
石垣貝
首先係石垣貝
師傅拍打貝肉,放上鹽板,貝肉立即卷起,
海水味中帶清甜,肉質緊實爽口,感覺清爽.
巨型鮮帶子
軟嫩鮮甜又帶d彈性,雪白飽滿,肥大肉厚XD絕對係啖啖肉.
岩手米崎蠔
連殼有我手掌咁長,蠔身雪白飽滿,肉質肥美鮮甜,帶海水味得黎又creamy ,裙邊爽脆.
烏魚白子配酸汁
冬季肥美既烏魚白子,顏色白中帶粉,柔軟綿滑,
比之前食過既鱈魚白子溫和淡口,配以酸汁食更鮮味.

跟住...
師傅即場用煙燻機將蘋果木燻煙,
注入放有黑鯥同銀鱈魚既圓型玻璃缸內,
再將盛有牡丹蝦刺身既碟放上缸頂,
等魚係缸入面進行煙燻.
邊食牡丹蝦,邊睇住d煙係缸入面郁郁下,
超級有趣,食完牡丹蝦,魚就燻好啦.
拎開玻璃碟,燻煙係玻璃缸徐徐散開,
燻好既魚慢慢呈現眼前,
仿如一場魔法表演...
牡丹蝦刺身
蝦肉充滿彈性,爽脆鮮甜,蝦甜味係口入面逐漸散開,蝦頭炸得蘇脆不油膩,用大葉包住食,鹹香中多添一點點清新.
煙燻黑鯥,銀鱈魚
黑鯥魚肉質鮮甜,微炙魚皮,逼出魚油脂香,口感
更細滑,層次更豐富.
銀鱈魚油豐富,炙後更係油香滿口,燻過脂香四溢但不膩.
煙燻過既魚仲會係鼻腔留下一絲雪茄般既香氣.
大,中拖羅
灑上竹炭鹽後以紫菜包住食,滿口拖羅特有既魚香,非常滿足.不過我會想分開食多d,分開食就可以清楚感受到兩種唔同既魚脂質感啦.

茶碗蒸
打開碗蓋超有驚喜,賣相精緻,
淡黃蒸蛋配以橙紅三文魚子同紅色食用花,
婉如一幅日落風景畫.
滑滑蒸蛋入面有冬菇,雞肉,白果,與魚子同食,鮮味倍增.

壽司
深海池魚壽司
深海池魚
熟成過既池魚甘香濃郁,魚味更重,
如果同時有未熟成既池魚作對比,應該幾有趣.
壽司飯用既唔同既赤醋調配而成,調配得宜,溫馴唔搶味.
鰈魚海膽金司
鰈魚海膽
灑上七彩芝麻既鰈魚清淡彈脆,海膽濃郁柔軟,兩者平衡,香口既七彩芝麻雖然食唔出佢唔同顏色既味道,但視覺效果都唔錯吖.
金線鯛壽司
金線鯛
日本紅衫魚XD,清淡既金線鯛經火炙魚皮迫出油脂後,魚味倍升.
梭子壽司
梭子
竹簽魚,魚肉少油,但魚皮油脂豐富,火炙後更強大,配合喜之次肝醬,非常濃厚.
醬油漬赤身
赤身
醬油漬赤身,帶有鰹魚及紫蘇香氣,突出吞拿魚特有既魚味同甜味.哩款係我今日最歡既一款壽司.
海膽壽司
海膽
滿滿既北海道黃馬糞海膽多到爆出飯外,
上面鋪左一片片雪花般既鹽,
哩種鹽名為淡雪,味道清雅,用特殊方法製成,
壽司放入口,甜美濃郁既海膽就同淡雪鹽一同係口入面融化...
大拖羅壽司
大拖羅.
火炙過既肥美既大拖羅,配以大葉絲(因為我唔食蔥)同赤醋飯,以紫菜包住,甘甜魚味中帶大葉香氣,齒頰留香而且唔油膩.

湯物
鮮青海苔味噌湯
鮮青海苔味噌湯,
第一次飲新鮮青海苔煮既湯,質感柔軟細嫩,帶淡淡海水味同鮮味,白味噌溫和帶甜味,加埋滑滑豆腐真係鮮中帶甜,感覺幸福.

甜食
海鹽雪糕
有柚子,海鹽,同開心果雪糕可以揀,
我揀左海鹽雪糕,鹹鹹甜甜好味.
三粒米
至於一開始令我坐返低既日本酒,三粒米,
大家咁叫佢係因為酒樽印左三粒米,
味道甜甜地,略帶微微蜜瓜甜味,
應該好受女仔歡迎.
哩間餐廳裝修時尚,店面以黑色為主,
師傅同店員都比較年輕,
師傅好細心,一開始會問我有冇野唔食,
之後以大葉切絲代替蔥,
店員亦有密密加茶,
菜式方面亦加入左d新意念,或者新既表現方法,可能鍾情傳統風味既人會覺得有d怪,
但人總係需要一d新衝擊既.
哩度同過往食過既居酒屋風鮨正,
同傳統風既八寸料亭完全唔同風味.
多謝甩底朋友請我食哩餐.
2021-12-08
大拖羅壽司
鮮青海苔味噌湯
海鹽雪糕
三粒米
今日小編要介紹既係位於尖沙咀既omakase - 松Matsu😋 餐廳環境係暗黑優雅風格,環境清淨啱曬享受一流美食。平時食晚市oamkase冇兩千都走唔到,不妨試試呢度既午市廚師發辦,CP值高👍🏻刺身同壽司方面,當然新鮮係唔洗多講。特別想讚佢既帆立貝,入口食得出比市面上既甜好多,而且厚切令口感爭色不少😚 另一樣難忘既係呢度既拖羅入口即化🥺 油脂味濃香,即使吞左件壽司,口中既拖羅味依然揮之不去,大推!❤️ 而佢另外都有中、大拖羅同紫蘇葉既配搭,入口滿足,而且紫菜同紫蘇葉都中和左肥膩既感覺,十分清新!另外呢度既擺盤都非常精緻,部分菜式會用陶瓷手奉上。其中剝皮魚拌肝醬好特別,外表圓形微脆,而入面肝醬既味道蓋過魚本身既腥味,配搭一流😆

刺身壽司方面,當然新鮮係唔洗多講。

北海道牡丹蝦
日本蠔

和牛叉燒
北海道牡丹蝦
日本蠔
和牛叉燒
2021-12-29 32 瀏覽
最近去咗尖東 - 松, 食omakase🇯🇵🇯🇵 晚市$1088起有得食🌟晚市Omakase ($1388) 🌟我揀咗中間價的Omakase,包咗4款前菜+4款刺身+茶碗蒸+壽司8貫+2款和食+湯+甜品,食完好滿足, highlight幾款菜式先😍🔸前菜 (水雲海膽,松葉蟹肉豆腐,安康魚肝, 沖繩米崎蠔 ) 水雲酸酸地加埋海膽嘅咸味中和返就好開胃,第1次食鮟鱇魚肝, 口感好似鵝肝,咸咸地好易入口👍🏻好有驚喜👍🏻🔹刺身 (真鯛 ,牡丹蝦同煙薰秋刀魚,太刀魚) 真鯛係熟成7日,鮮甜爽滑, 加埋柚子皮更突出鮮味牡丹蝦都好新鮮彈牙,秋刀魚用煙薰處理, 岩晒打卡之餘, 魚的油脂味已經好香😚🔸壽司8貫 (火炙左口魚裙邊,火灸金線鯛,烏魚子銀雪魚,大拖中拖手卷,火炙金目鯛,象拔蚌,鰤魚腩,黑陸魚) 火炙左口魚裙邊好大塊又肥美,好有鮮味!8款入面最鍾意烏魚子銀雪魚,肉質好滑入口即溶, 加埋烏魚子好香😋大拖中拖手卷, 呢個就真係無得輸, 一次過滿足晒2個願意, 大拖羅魚油香出D, 中拖羅又好有咬口, 中間夾左紫蘇葉分隔,唔會互相搶味, 好有創意又吸引👍🏻油甘魚, 上面佈滿油脂, 肉質透紅甜美😋🔹和食:

🌟晚市Omakase ($1388) [7.9/10分]🌟

🔸前菜 (水雲海膽,松葉蟹肉豆腐,安康魚肝, 沖繩米崎蠔 ) [8/10分]
水雲酸酸地加埋海膽嘅咸味中和返就好開胃,
水雲海膽

🔹刺身 (真鯛 ,牡丹蝦同煙薰秋刀魚,太刀魚) [7.8/10分]
真鯛係熟成7日,鮮甜爽滑, 加埋柚子皮更突出鮮味
煙薰秋刀魚,太刀魚

🔸壽司8貫 (火炙左口魚裙邊,火灸金線鯛,烏魚子銀雪魚,大拖中拖手卷,火炙金目鯛,象拔蚌,鰤魚腩,黑陸魚) [8/10分]
火炙左口魚裙邊好大塊又肥美,好有鮮味!
火炙左口魚裙邊

烏魚子銀雪魚

大拖中拖手卷

油甘魚, 上面佈滿油脂, 肉質透紅甜美😋
鰤魚腩

🔹和食: 北海道海膽杯 [8.5/10分]
海膽入口好creamy,味道甘甜好新鮮,而且淡雪葉帶有輕微嘅咸味同海膽好夾!😍
北海道海膽杯

🔸和食: 牛油蒜蓉煎大蝦 [7/10分]
大蝦好大隻同彈牙, 加埋牛油蒜蓉好香👍🏻
牛油蒜蓉煎大蝦
鰤魚腩
北海道海膽杯
牛油蒜蓉煎大蝦
2021-12-22 19 瀏覽
前排食左尖東附近一間OMAKASE - 松Matsu 地方雖然隱蔽,但覺得性價比幾好,要試下lunch omakase 。前菜有水雲、酸汁啫喱配真鯛和慢煮鮟鱇魚肝。另外,千葉縣真蠔加上柚子洋蔥,日本蠔的質感肥美,入口爽脆。北海道牡丹蝦底下放了灸燒銀鱈魚,但用了蘋果木煙燻,香味濃郁。最後的拖羅配以紫蘇葉,中和了肥膩感。壽司先由帆立貝打開頭場,配以柚子很清新。之後的深海池魚、金線鯛 (日本的紅衫魚)、鮫鰈魚配海膽、梭子魚、北海道海膽也不會馬虎。每一款都好精彩。最後的魚湯簡直驚為天人,超好味。好濃好comforting,食完壽司飲番好暖胃。

另外,千葉縣真蠔加上柚子洋蔥,日本蠔的質感肥美,入口爽脆。

2021-12-22 15 瀏覽
高質omakase!! 刺身好鮮甜好fresh,而且擺盤好精緻,師傅亦好細心講解✨.🦪 Lunch Omakase ☁️.有$588同$880兩set,分別為12品同18品🤩 ☞︎ 前菜▫️水雲海膽▫️三文魚籽蟹膏豆腐▫️慢煮鮟鰊魚肝☞︎ 茶碗蒸▫️蒸蛋好滑,入面有蟹肉絲、三文魚籽、冬菇、白果等,好足料🥚🦀☞︎ 刺身 ▫️石垣貝▫️帆立貝 ▫️赤穗蠔▫️北海道牡丹蝦☞︎ 壽司▫️深海池魚配海膽 ▫️帆立貝▫️金目鯛配白昆布絲▫️烏魚白子▫️牡丹蝦壽司配炸蝦 ▫️池魚他他 ▫️海膽軍艦 整體刺身壽司好唔錯,全部都肉質鬆軟嫩滑,帶油脂香!印象較深刻嘅超鮮甜厚肉嘅帆立貝🐚好啱打卡嘅巨型赤穗蠔🦪好爽好鮮甜大大隻嘅牡丹蝦🦐☞︎ 手卷 - 紫蘇葉紫菜伴拖羅▫️拖羅好肥美嫩滑,魚脂香好重好正,搭配紫蘇葉同竹炭鹽令整體味道更有層次🌿☞︎ 湯▫️係麵豉湯+烏冬!雖然烏冬唔算好煙韌,但口感都唔錯🍜 份量好多,食完即刻飽曬🤰🏻☞︎ 甜品▫️分別係開心果雪糕同柚子雪芭🍊無諗過開心果味咁濃咁nutty🍦 柚子雪芭都幾清新幾jeng!
🦪 Lunch Omakase ☁️

☞︎ 手卷 - 紫蘇葉紫菜伴拖羅

☞︎ 湯

☞︎ 甜品
2021-12-21 19 瀏覽
以前喺附近返學嘅時候都已經見到呢間日式餐廳屹立左唔短時間,冇經過一排原來最近好似重開左,由各款和食到廚師發板都有😲========================✥ 18品午市Omakase ✥✥ 前菜 ✥❥水雲海膽❥慢煮鮟鱇魚肝❥豆腐配三文魚子水溫味道偏鹹有埋海膽中和一下會比較好,鮟鱇魚乾都幾厚幾有份量,質感偏實身✥ 刺身 ✥❥石桓貝❥帆立貝❥深海池魚包海膽❥煙燻銀鱈魚| 黑鯥魚| 牡丹蝦師傅逐件放於岩鹽色版上邊呈現每件最後都會加加柚子皮,幾類魚類味道偏淡身,較有記憶點係有住藝術感嘅 煙燻銀鱈魚| 黑鯥魚|牡丹蝦 菜道,特別係煙燻銀鱈魚甚有Smokey感✥ 茶碗蒸 ✥✥ 手卷 ✥❥紫蘇葉紫菜伴拖羅拖羅油脂感頗足,一啖入口亦有紫蘇葉獨特嘅香氣陪襯✥ 壽司 ✥❥黑目鯛配白昆布絲 ❥烏魚白子❥金線鯛❥深海池魚❥油甘魚腩❥雪鹽海膽赤醋飯比例與魚類調校得恰當,感覺上鹹香味可更足,再自行略略點點醬油再食更好; 當雪鹽海膽比較特出,鹹而不腥✨✥ 湯 ✥❥味噌湯✥ 和食 ✥❥烏冬幼細嘅烏冬適合最後暖暖胃作結✥ 甜品 ✥甜品竟然有咁多種口味嘅雪糕,竟然連 開心果+紫薯+海鹽+柚子嘅特別口味都有齊! 更

========================

❥煙燻銀鱈魚| 黑鯥魚| 牡丹蝦

✥ 茶碗蒸 ✥

✥ 手卷 ✥
❥紫蘇葉紫菜伴拖羅
拖羅油脂感頗足,一啖入口亦有紫蘇葉獨特嘅香氣陪襯

壽司

✥ 和食 ✥
❥烏冬
幼細嘅烏冬適合最後暖暖胃作結

甜品
甜品竟然有咁多種口味嘅雪糕,竟然連 開心果+紫薯+海鹽+柚子嘅特別口味都有齊! 更傾向於雪葩個種冰鎮嘅感覺🍧

========================
呢間omakase 令人印象深刻!大推!🇯🇵有$588同豪華版$880兩款omakase 😌💸-壽司刺食係師傅決定👨🏻‍🍳,係基本款+時令食材,🤩整體感覺幾好,每一品嘅presentation幾靚,完全對得住個價錢!🥢,btw多謝師博教識🐰小編咁多野 ✨~-1️⃣「Omakase🍣($880)」-前菜:🔸水雲配海膽 - 酸甜開胃,海膽鮮甜冇腥味👍🏻🔸蟹膏豆腐 - 配上三文魚籽+瀨尿蝦肉🔸安康魚魚肝 - 實實地,但幾香甜入味-7 貫刺身sashimi:(調味:玫瑰鹽+青檸汁🍋🌹)🔸石坦貝 - 即場拍到佢收縮,好爽口hehee🔸帆立貝 - 4大粒!好厚肉!👍🏻🔸宮城縣生蠔🦪 - 超巨型!creamy同爽口之間,鹹鮮味中帶點鮮甜👍🏻🔸牡丹蝦🦐 - 大隻、夠膠質,擺盤好靚👍🏻🔸煙燻銀鱈魚 - 有live show睇,好香煙燻味 +岩岩好逼到d油脂出黎!超好味✨👍🏻🔸大拖羅 +中拖羅配紫菜🐟- 香脆紫菜配上油脂豐富嘅toro,想encore🤤👍🏻🔸烏魚白子 - 配柚子醬油,清香、creamy(第一次食,走出comfort zone😗)-7貫壽司sushi🍣:(飯微暖同酸、夠黏性)🔸甜蝦配海膽:重膠質
煙燻銀鱈魚

1️⃣「Omakase🍣($880)」
前菜:
🔸水雲配海膽 - 酸甜開胃,海膽鮮甜冇腥味👍🏻
🔸蟹膏豆腐 - 配上三文魚籽+瀨尿蝦肉
🔸安康魚魚肝 - 實實地,但幾香甜入味
7 貫刺身sashimi:
(調味:玫瑰鹽+青檸汁🍋🌹)
🔸石坦貝 - 即場拍到佢收縮,好爽口hehee
🔸帆立貝 - 4大粒!好厚肉!👍🏻
🔸牡丹蝦🦐 - 大隻、夠膠質,擺盤好靚👍🏻
7貫壽司sushi🍣:
(飯微暖同酸、夠黏性)
🔸甜蝦配海膽:重膠質,同樣鮮甜同creamy😍 👍🏻
🔸金膳鯛 (日本紅三魚) - 呢款肉質彈牙,不錯👍🏻
🔸油甘魚腩 - 超香油香,平時唔多食開油甘魚,今次愛上了😚👍🏻
🔸鮫鰈魚(右口魚)配海膽:偏爽口、有芝麻香
🔸金目鯛配肝醬(喜齒魚):略有焦香味,但肝醬未係好突出
🔸竹籤魚(日本梳子魚):幾彈牙清甜
🔸海膽軍艦:呢間海膽real唔錯🤪👍🏻
另包:
🔸茶碗蒸🥚 - 三文魚籽同滑lulu嘅蛋融為一體,仲有白果嘅清香!👍🏻
🔸味增湯Miso soup🥣
🔸綠茶任飲Green tea🍵
🔸稻庭烏冬🍜
🔸雪糕🍨-有開心果、紫薯、海鹽、柚子味(任選其一,但師傅見小編想試哂4隻味,就俾左4球🤰🏻)
大拖羅 +中拖羅配紫菜
煙燻銀鱈魚
大拖羅 +中拖羅配紫菜
2021-12-16 22 瀏覽
𝕋𝕊𝕋 • ⁡松 @matsu.hktst📍⁡尖沙咀柯士甸路𝟛號富好中心地下𝔸號舖::::::::::::::::::::::::::::::🎌Lᴜɴᴄʜ Oᴍᴀᴋᴀsᴇ廚師發辦 18品 $880🥢前菜先是醋漬水雲配北海道海膽,略厭偏咸;鮟鱇魚肝質感厚實,入口creamy ;三文魚籽配豆腐,滑嫩開胃。🎏刺身有石垣貝、帆立貝,兩款皆以岩鹽板上並以檸檬提鮮;之後是深海池魚包海膽;再是玻璃器皿裝住的牡丹蝦,下層則是煙燻撲鼻的銀鱈魚及黑鯥魚;最滿意的是紫蘇葉大拖羅中拖羅手卷,油脂感重;茶碗蒸內有白果、雞肉,蛋香滑溜。⁡🍣壽司則有黑目鯛配白昆布絲、烏魚白子、金線鯛、池魚、油甘魚腩、及鹹鮮濃郁的雪鹽海膽手卷。🍜和食烏冬值得一讚,湯底清甜且份量十足。🍨甜品有四款口味的雪糕,包括開心果/豆腐/海鹽/紫薯雪糕。
𝕋𝕊𝕋 • ⁡松 @matsu.hktst
📍⁡尖沙咀柯士甸路𝟛號富好中心地下𝔸號舖
🎌Lᴜɴᴄʜ Oᴍᴀᴋᴀsᴇ廚師發辦 18品 $880

🍜和食烏冬值得一讚,湯底清甜且份量十足。

🍨甜品有四款口味的雪糕,包括開心果/豆腐/海鹽/紫薯雪糕。