2019-12-06 166 瀏覽
食完飯想食個糖水,銅鑼灣區有得食中式糖水嘅地方唔多,得聰嫂同松記,未試過松記所以去試下。阿張點餐👦🏻 $38 《芝麻合桃湯圓》評分(10分滿分):7️⃣食評💬:阿張最近比較養生,飲水都會飲暖水,食糖水就緊係食熱嘅中式糖水啦,凍嘅糖水留返夏天先食~所以今次嗌咗合桃糊補一補,賣相可以,有太極嘅感覺。糖水芝麻味夠,但合桃味道唔夠重,糖水糊狀適中,唔會太水亦唔會太杰。湯圓餡無得選擇,只有芝麻餡,湯圓皮算係彈牙,如果有得揀花生湯圓會比較好食。價錢方面我覺得太貴,如果同深水埗間佳佳甜品比較的話,佳佳甜品係價錢、味道同環境都更勝一籌。松記糖水店 (銅鑼灣)📍銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G13號地舖

阿張點餐
👦🏻 $38 《芝麻合桃湯圓》
評分(10分滿分):7️⃣

松記糖水店 (銅鑼灣)📍
銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G13號地舖
2019-11-01 168 瀏覽
食完晚飯未夠喉,見松記有位就入左去。我叫左榴槤雪山,得球雪糕係榴槤味,其它配料只係椰汁西米露,大粒西米露既野,椰汁糕,其它野朋友冇咩評價,都係不過不失甘,其它糖水鋪冇位都可以入黎。
2019-11-01
宵夜
2019-10-16 130 瀏覽
Dessert after a fruitful meal🌝 we went to have dessert after finishing a very fruitful meal, we don’t know what we should order so we order the same sweet soup together .The ginger taste is not enough , not spicy enough for us . The sweet potato is weird as well, not as good as the one that I always eat 😂Overall the price is a bit high and the food is not that good as well.
2019-09-21 172 瀏覽
今晚跟朋友吃川菜, 食完之後總覺得翔啲野🤔。朋友即話係未食糖水呀!真的是當頭棒喝,於是走到附近的松記, 坐低我已經想好點咩,因為我每次嚟都必定要吃粉圓仙草凍,特別是今晚吃完辣辣川菜,來一碗,即時解辣清熱。這家的粉圓仙草凍不加冰,純粹放雪櫃雪凍,所以食落凉快得嚟但又唔使咬著冰碎。我仲加了芒果雪糕,味道更豐富之餘又更加透心涼啦。他的粉圓很糯但偏於結實,不過整體都幾味。仙草凍味道幾濃,好有凉菜feel。我地原本仲嫌碗糖水好似好細碗, 但因為佢冇左啲冰粒阻住,所以其實都幾多,食完就覺有啲飽囉😅。

2019-09-20
其他
2019-09-11 154 瀏覽
同一大班朋友食完飯,又唔想咁快散,後續既活動多數係去食甜品。👍🏻🤪 説來我覺得而家食甜品分分鍾貴過餐飯,但食既時間多數唔過20mins,不過女人多數都愛食甜品既。忍唔住嘛。😂😂😂😂本身本松記都會食Summer貪佢有2個雪糕,但係今日突然好想食芋圓,所以就無理叫左仙草芋圓雪糕lu........ 其實芋圓來講,松記都係整麻麻,因為較硬身,結實,可能雪得太耐,無乜口感,仙草都較普通,反而同事俾左幾粒黑糖珍珠我覺得幾好食。 其實銅鑼灣店比總店價錢仲要貴,質數亦無咁好,所以我都係返總店食好lu 下次。

松記好耐都無食 中午時間去竟然得1,2個客人...點了榴槤雪山竟然得個雪糕球係榴槤黎..個汁係椰汁黎再加椰汁糕.咁叫榴槤雪山?浪費了41蚊! 非常失望,下次唔會再叫呢個中伏野
松記好耐都無食 中午時間去竟然得1,2個客人...
點了榴槤雪山竟然得個雪糕球係榴槤黎..
2019-06-29 274 瀏覽
上月晚飯後去食糖水,就腳之下去了松記食,講起來好耐冇食過松記了,即想起六寶湯圓,好想食呀,雖然係夏日炎炎但仍然想食湯圓......飯段時段,都幾多人,要等一陣先有位。 餐牌,見到芋圓又好想食,芋圓及湯圓都好想食,見有六寶湯圓芋圓?組合即叫了。 是日贈送家鄉糖不甩,煙韌香甜,幾好味呀。 六寶湯圓芋圓,$35。 湯圓口味有芝麻、奶皇、花生、紫米奶皇及紅豆等,本身有綠茶味但當日售罄,湯圓口感軟糯,餡料豐富,個人比較喜歡奶皇味,芋圓美味。係呢區來講算係經濟的甜品。
是日贈送家鄉糖不甩,煙韌香甜,幾好味呀。
六寶湯圓芋圓
六寶湯圓芋圓,$35。

係呢區來講算係經濟的甜品
宵夜
六寶湯圓芋圓
2019-06-28 155 瀏覽
銅鑼灣食完晚飯見仲早,梗係轉戰糖水舖傾下計同食過啦,於是去左松記記得細細個時深水埗松記已經好出名,成日排長隊,真係童年回憧啊咁多年,舖頭menu 都係咁上下,不過都多左好多野食揀我同朋友叫左一熱一凍芋圓雪耳津梨燉海底椰:芋圓口感不夠彈牙,雪耳及海底椰還可以,雪梨沒甜味,但整碗糖水比較淡,連糖水的甜味也欠奉這碗對於重口味的我確實不太對到胃口...不太嗜甜的人可以一試什果芋圓仙草凍:芋圓真的麻麻,什果還不錯,幾新鮮,仙草凍不錯(我朋友講:早知叫個什果仙草凍都無咁嬲)另外,舖頭送左每天人一粒糖不甩。呢個糖不甩反而不錯啊,很好食

咁多年,舖頭menu 都係咁上下,不過都多左好多野食揀

我同朋友叫左一熱一凍

芋圓雪耳津梨燉海底椰

什果芋圓仙草凍

糖不甩
糖不甩
2019-06-28 78 瀏覽
星期五晚同朋友食完飯, 由於唔係好滿意個晚餐, 決定去食甜品。本身打算去鮮芋鮮, 但去到見到勁多人企響度等, 朋友覺得環境太差, 話去食松記算. 我印象中松記都係麻麻地. 我問點解唔去食聰嫂, 佢又話銅鑼灣呢間無乜嘢揀,同埋一定好好好多人, 結果都係去松記. 去到發覺個舖位細左好多。雖然入面多人, 但竟然唔洗等. 睇餐牌真係多嘢揀. 揀左個雜果鮮草凍. 黎到個樣...嘩. 見到已經覺得唔好食. 啲生果個樣真係好肉酸. 食落...芋圓係暖嘅, 仙草凍係凍嘅. 總之成碗嘢又凍又暖咁. 最初食我想無出聲, 結果朋友忍唔住問點解佢碗凍糖水隻蛋係熱嘅...點解可以咁嘅嘢都整出黎俾人食。印象中銅鑼灣不嬲都係無糖水好食, 可能大家都係無得揀求其食. 不過下次我都係去食杯雪糕或買個生果杯算, 食過今次真係無下次.

去到發覺個舖位細左好多。

2019-05-24 203 瀏覽
來到一間這間店攞了位,到入座後上甜品,很快,不過食物質素差,服務差。本身都放棄左係open rice 寫食評,不過今次真係好難忍! 好明白,你要做生意,你不如只做外賣唔好做堂食,五個人坐低食完都唔夠15分鐘,就不停咁想收你枱面既嘢,你問左一次兩次,未食完你仲要問收唔收得,你開乜鬼堂食,咁鐘意趕客只做外賣。我都明想做多幾枱客,不過你個啲普通雪糕啫哩賣$40。我都係想找個地方坐下,傾下計,下次都唔會再幫親。你都唔志在啦。
2019-05-24
$40 (宵夜)
2019-05-19 133 瀏覽
Fat Brown 細細個已經開始幫襯松記咖喇,記得以前同幾個同學仔放學後去食糖水的場面真系好懷念是日系銅記食完晚餐,想食個糖水做個完美的ending 搵吓又黎返兒時嘅回憶-松記裝修依舊,最愛嘅甜品都仲喺度咁多年來咁Menu都冇乜變,只系多左新嘅甜品Fatbrown 系芋圓控,一見到呢個雪糕芋圓仙草凍就俾佢吸引左松記嘅價錢咁多年來都依然係經濟實惠,都係有20幾蚊去到40幾蚊不等好似呢個先儲到都係36蚊咋<雪糕芋圓仙草凍$36> (好味:3.5/5) (抵食:4/5)睇下實物先,同圖都似嘅八粒芋圓每一粒都浸過蜜糖,甜甜地、幾好食架但略嫌有啲硬,食完有啲un胃仙草凍份量都幾多,同出邊食嘅差唔多至於紅豆就差啲,得好明顯係未煮熟嘅粒粒都好硬,麻麻地<雪耳津梨海底椰$35> (好味:2/5) (抵食:2.5/5)看似養生,實質係大伏嘅一個甜品朋友近排養生,點知就中曬伏海底椰白雪雪冇味,雪梨都係冇味嘅,糖水就真係糖加水,總之味道就係同圖一樣咁伏喇下次黎松記都系嗌返啲正常甜品喇

是日系銅記食完晚餐,想食個糖水做個完美的ending
搵吓又黎返兒時嘅回憶-松記

裝修依舊,最愛嘅甜品都仲喺度
咁多年來咁Menu都冇乜變,只系多左新嘅甜品

好似呢個先儲到都係36蚊咋

睇下實物先,同圖都似嘅
八粒芋圓每一粒都浸過蜜糖,甜甜地、幾好食架
但略嫌有啲硬,食完有啲un胃

仙草凍份量都幾多,同出邊食嘅差唔多
至於紅豆就差啲,得好明顯係未煮熟嘅
粒粒都好硬,麻麻地

看似養生,實質係大伏嘅一個甜品

朋友近排養生,點知就中曬伏

下次黎松記都系嗌返啲正常甜品

2019-05-14 107 瀏覽
以前讀中學果陣成日去,果陣質素幾好,價錢又ok。但呢幾年發覺無以前咁好食,但還是會繼續去。上星期試左芋圓,因為上大陸食鮮芋仙好遠,諗住試下本地作品,我覺得還可以啦,但無乜咬口架咋,for過下癮only
2019-05-05 116 瀏覽
松記糖水店 (銅鑼灣)銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G13號地舖銅鑼灣同朋友飯聚過後,想揾甜品糖水食,經過呢間松記,一於試吓😂-🔸心太軟配朱古力雪糕球自己叫咗心太軟配軟雪糕🍦雪糕有唔同口味可以揀 今次就揀咗朱古力味一於朱古力到底😛呢度甜品製作需時心太軟啱啱焗起仲有啲温度♨️一切落去流心😋濃郁嘅朱古力醬配上朱古力蛋糕呢個組合實在太正啦 再加上朱古力雪糕球三倍朱古力嘅誘惑真係抵抗唔到🥰推薦!店裏仲有其他唔同嘅港式甜品 中式同西式都有價錢尚算貼地 質素不過不失 可以話係大眾嘅甜品店😁
松記糖水店 (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G13號地舖

🔸心太軟配朱古力雪糕球
自己叫咗心太軟配軟雪糕🍦
雪糕有唔同口味可以揀 今次就揀咗朱古力味
一於朱古力到底😛呢度甜品製作需時
心太軟啱啱焗起仲有啲温度♨️
一切落去流心😋濃郁嘅朱古力醬配上朱古力蛋糕
呢個組合實在太正啦 再加上朱古力雪糕球
三倍朱古力嘅誘惑真係抵抗唔到🥰推薦!
店裏仲有其他唔同嘅港式甜品 中式同西式都有
價錢尚算貼地 質素不過不失 可以話係大眾嘅甜品店😁
2019-04-30 84 瀏覽
不過不失既一間糖水店,本身去到已經好多人排隊,要等左大約15分鐘先有位入。味道唔錯,正常水準,不過勝在款式夠多,可以揀。但環境逼左少少,坐得不太舒服,食完也好快離開。
不過不失既一間糖水店,
本身去到已經好多人排隊,
要等左大約15分鐘先有位入。
2019-04-06
2019-04-24 82 瀏覽
通常去親銅鑼灣聚會 除咗食晚飯都一定會食糖水做個happy ending 位置喺銅鑼灣街市附近,已經係一個地標食完晚飯一定會見到人龍喺度排隊環境👌🏻店舖呈長條型,位都幾多下但略迫人多嘅時候會有啲嘈食物傳統糖水好似中式糖水、燉品同埋新派甜品好似雪花冰、雜果涼粉佢都有朋友叫左陽枝金露, 都幾足料, 我就叫左鮮奶燉花膠+芋圓芋圓好煙un, 鮮奶味都好濃不過花膠有d小...糖不甩係送架!花生味超香正啊!
通常去親銅鑼灣聚會
除咗食晚飯都一定會食糖水做個happy ending

位置

喺銅鑼灣街市附近,已經係一個地標
食完晚飯一定會見到人龍喺度排隊

環境👌🏻
店舖呈長條型,位都幾多下
但略迫
人多嘅時候會有啲嘈

食物

朋友叫左陽枝金露, 都幾足料,

我就叫左鮮奶燉花膠+芋圓
芋圓好煙un, 鮮奶味都好濃
不過花膠有d小...

糖不甩係送架!
花生味超香正啊!