上星期五(23/10)同事叫外送午餐。他和其他同事對松山素食讚不絕口。那天我便加入他們叫午餐。這是上星期五的午餐餐單。小店的外送服務只於星期五提供。餐單內的菜式任選2樣。附送是日餐湯。配飯是$25。相當便宜!餐單上註明可以將飯改成芋頭眉豆粥,只需加$5。然而,這價錢只限於上環和中環地區的外送服務。其他地區需加$12。原本我想點這個星洲炒銀針粉。經Whatsapp向店主查詢後,確認這菜式是含蛋的。另外,常餐中的梅子醬青瓜野雞卷也是含蛋。其實,午飯時間店員都比較忙。如果還要回答客人的查詢,可能會手忙腳亂。我以Whatsapp逐個菜式查詢是否含蛋也有點不好意思。在餐單上列明不是更加方便嗎?最後,我選了南乳枝竹節瓜和東江豆腐。是日餐湯是南瓜雪耳湯。味道很甜。看到餐盒是較平常的矮小,還以為份量很少。一整盒飯,裝得滿滿的。好像沒有留下任何空間。2款菜式的份量也不少。東江豆腐口感軟滑。外層有微韌的口感。醬汁的味道濃郁。南乳枝竹節瓜煮得軟腍。不過有點細碎。整體的油份不算多。味道好,份量多,價錢低。難怪同事們的讚賞。不過,我忘記要求不要餐具。加上3個塑膠餐盒,又為地球增加了不必要的垃圾……
上星期五(23/10)同事叫外送午餐。
他和其他同事對松山素食讚不絕口。
那天我便加入他們叫午餐。

這是上星期五的午餐餐單。
小店的外送服務只於星期五提供。

餐單內的菜式任選2樣。
附送是日餐湯。
配飯是$25。
相當便宜!

餐單上註明可以將飯改成芋頭眉豆粥,只需加$5。
然而,這價錢只限於上環和中環地區的外送服務。
其他地區需加$12。

原本我想點這個星洲炒銀針粉。
經Whatsapp向店主查詢後,確認這菜式是含蛋的。
另外,常餐中的梅子醬青瓜野雞卷也是含蛋。

其實,午飯時間店員都比較忙。
如果還要回答客人的查詢,可能會手忙腳亂。
我以Whatsapp逐個菜式查詢是否含蛋也有點不好意思。
在餐單上列明不是更加方便嗎?

最後,我選了南乳枝竹節瓜和東江豆腐。

南瓜雪耳湯

是日餐湯是南瓜雪耳湯。
味道很甜。

南乳枝竹節瓜、東江豆腐

看到餐盒是較平常的矮小,還以為份量很少。

一整盒飯,裝得滿滿的。
好像沒有留下任何空間。

南乳枝竹節瓜、東江豆腐

2款菜式的份量也不少。

東江豆腐

東江豆腐口感軟滑。
外層有微韌的口感。
醬汁的味道濃郁。

南乳枝竹節瓜

南乳枝竹節瓜煮得軟腍。
不過有點細碎。

整體的油份不算多。
味道好,份量多,價錢低。
難怪同事們的讚賞。

不過,我忘記要求不要餐具。
加上3個塑膠餐盒,又為地球增加了不必要的垃圾……
2020-10-23
外賣送餐
南瓜雪耳湯
東江豆腐
南乳枝竹節瓜
2020-06-25 1503 瀏覽
最近同事推介上環蘇杭街有間好食又抵食嘅素食店「松山素食」,中午12點左右已經排晒隊,好受中環附近的上班族歡迎呢👏🏻餐廳嘅外賣自取飯盒比堂食更優惠,三餸一飯都係$35,菜式日日都唔同,仲會免費奉送是日老火靚湯,好抵食呀叫咗兩盒不同菜式的飯盒~紫蘇肉鬆茄子味道濃淡適中,甜甜鹹鹹的,茄子好香軟又入味金不換宮保雞丁豆腐豆腐好滑溜,充滿豆香,唔會太油膩,好健康鮮茄炒蛋炒蛋好嫩滑,同爽甜蕃茄好夾🍅涼拌雲耳青瓜分量充足,口感爽脆,好清新開胃呢以上三餸飯揀左跟白飯🍚撈汁送飯食就啱晒三餸飯加$8可以轉白飯為蓮葉冬瓜五豆粥。五豆粥好足料,有粟米、薏米、綠豆等等,微微甜的,夏天清涼解暑首選荷葉飯豐富嘅餡料有蘿蔔、香菇、素肉粒等等,米飯軟硬適中,頗有嚼勁,吸收晒荷葉同食材嘅香氣,好好食呀!土茯苓牛大力粉葛赤小豆湯免費送嘅老火湯好足料,用多款素食食材熬製而成,火候十足,無添加味精,味道天然又鮮甜,家的感覺

叫咗兩盒不同菜式的飯盒~

紫蘇肉鬆茄子
味道濃淡適中,甜甜鹹鹹的,茄子好香軟又入味

金不換宮保雞丁豆腐
豆腐好滑溜,充滿豆香,唔會太油膩,好健康

鮮茄炒蛋
炒蛋好嫩滑,同爽甜蕃茄好夾🍅

涼拌雲耳青瓜
分量充足,口感爽脆,好清新開胃呢

以上三餸飯揀左跟白飯🍚撈汁送飯食就啱晒

荷葉飯

土茯苓牛大力粉葛赤小豆湯
2020-10-12 160 瀏覽
日日大魚大肉個胃真系唔多消化到,一日半日食下齋都系唔錯的選擇上環蘇杭街原來新開左新素食店,兩餸飯外賣自取,就可以享有$30優惠,真係抵到爛仲要日日都有唔同嘅餸菜揀,一個禮拜食足五日都唔會悶今日揀咗梅子醬青瓜野雞卷同鎮江素麵筋,份量都幾多下野雞卷食落有啲似潮式五香卷,陣味幾酥香,一定要同青瓜一齊食,五香卷嘅酥香再加青瓜嘅清甜,真係Perfect match另外麵筋有成五大舊,超級煙銀,真系要咬返咁上下先吞到,超級鍾意嗰陣酸甜醬,用嚟撈飯一流
仲要日日都有唔同嘅餸菜揀,一個禮拜食足五日都唔會悶

今日揀咗梅子醬青瓜野雞卷同鎮江素麵筋,份量都幾多下
2020-07-28 165 瀏覽
想起中上環想食一個低過50蚊嘅飯真係好難。 今日見到呢度開咗一間新嘅店舖,外賣一盒飯只是30蚊左右真是吸引。 細心一望,原來係一間齋菜鋪,平時食飯食肉多,一個禮拜食一兩日齋菜,仲可以慳錢,真係一個唔錯嘅選擇。試過之後,我決定每個星期都嚟呢度食一,兩次。我同同事叫咗一個三餸飯同一盒炒麵。雖然炒麵嘅樣子唔太似炒麵,但係呢個羅漢齋炒麵濕濕地,又唔淡口都唔錯,比外表望落高分。另外三餸飯我哋選擇咗炒蛋,一個鎮江醬麵筋,同一個普通炒菜。 成日以為齋菜好淡口好dry,但係原來就咁食都唔錯,唔會覺得太淡口,清一清腸胃真係唔錯。 33蚊一個飯去邊度搵, 而且份量十足,食完之後一啲都唔口渴,應該冇味精吧。 飲埋個唔算淡口嘅齋湯,完成咗一個豐富又健康嘅午餐。
想起中上環想食一個低過50蚊嘅飯真係好難。

應該冇味精吧。 飲埋個唔算淡口嘅齋湯,
完成咗一個豐富又健康嘅午餐。
2020-07-14 106 瀏覽
上環想食健康野即刻諗起呢間,兩/三餸素食飯店。每日menu都唔同,兩餸$30 三餸$33, 加$5轉再健康d嘅南瓜粥。我揀左Robert 炆枝竹同西芹炒淮山,轉埋南瓜粥,跟餐送涼瓜Robert 湯。南瓜粥好甜好足料,比起白飯更容易入口同消化~Robert 炆枝竹建議可以加麵根扮牛腩增加口感。淮山只有兩舊,呀姐筆多幾舊會更好。整體黎講好抵食嘅,推薦。

南瓜粥好甜好足料,比起白飯更容易入口同消化~
整體黎講好抵食嘅,推薦。
2020-07-14
10 分鐘 (外賣自取)
2020-07-13 70 瀏覽
係上環番工,日日lunchtime經過都見到人頭湧湧,今日終於有時間試下佢睇佢門面好多人等緊,但原來運作得好有系統。首先排隊落單,跟住佢會比個牌仔你,代表你個編號,之後就行埋一邊等,估唔到咁快,雖然好多人,幾分鐘就拎到個飯喇!每日都會有六個餸比你揀,我叫一個叫左三餸飯,同事就叫左個星洲炒米齋都可以好好食!我叫左咕嚕素肉、麻婆豆腐和雜豆腸仔炒蛋,完全唔係傳統觀念既素食果種單調同清淡,而係好有驚喜,甚至好食過好多食肉既鋪頭,而且仲送左花生眉豆木瓜湯,清甜滋潤以後希望自己都可以做到響應Green Monday,一星期食一次素食,又健康又好味😋

2020-07-10
2020-07-04 67 瀏覽
天時暑熱,想食得清淡一點,素食當然是個不錯的選擇。中環蘇杭街有間松山素食,想幫襯好耐,但係次次中午食晏時間行過,排隊外賣都人山人海。因為怕排隊,始終未曾相識松山素食。今天剛巧星期六,人不多,就嚟個外賣素食。松山素食每天有多個素菜選擇,分為兩餸或三餸飯,包例湯,可外賣自取,亦可堂食,客人可自選素菜配搭。外賣兩餸飯都係30蚊,三餸飯都係33蚊,以今時今日既物價,加埋喺商業中心既中環,呢個飯盒價錢認真超值。但堂食價錢就比外賣貴一截,經濟的我,當然選擇超值的外賣。這個素食飯盒配搭很豐富,有咕嚕麵筋、雜豆腸仔炒蛋、粉絲節瓜,還搭兩條青菜。咕嚕麵筋炆得煙煙韌韌,口感不錯。雜豆腸仔炒蛋,素腸仔味道像真度高,雞蛋炒得夠香滑。節瓜粉絲煮得夠住家風味,節瓜爽口,粉絲冧甜。今日奉送鮮蓮葉冬瓜薏米湯,湯底十分清甜,有陣陣蓮葉香味,冬瓜薏米消暑。另外再加8蚊來個南瓜粟米小米粥,南瓜成粒狀,份量十足,加埋粟米小米粥底,清腸胃一流呢。

2020-07-01 48 瀏覽
中環出咗名食嘢費,但係發現附近有一間素食店除咗味道好食而且價錢好合理,簡直係大埔底嘅天堂~ 見到好多人排隊,都知道唔會差,但係當然要親身試過先知道,入面有好多唔同嘅餸菜選擇,主打三送飯我就揀咗雲耳,秋葵,番茄素蛋同埋椒醬素肉,酸酸地好香,而且口感爽口,再加上上面有好多汁,送飯一啲都唔會悶!調味真係好正,都真係好似真嘅肉,雖然我唔係素食者,都覺得好好食,而且個味道適中。如果唔係知道佢係素食,真係以為自己食緊肉都唔知添!而且仲有個湯,味道唔錯,令成個套餐豐富得多。臘八粥+$8 就可以食啦,原來係裏面有唔同嘅豆,仲有好多不同的配料包括紅豆、黃豆、綠豆、芋頭、三日等等,非常豐富,抵食到啊,而且仲要未到5差,幾香!

而且仲有個湯,味道唔錯,令成個套餐豐富得多。

中上環素食打工仔的福音。作為中上環返工既打工仔,成日坐都已經好慘,加上成日大魚大肥,有時候想減下肥,食下啲健康野,其實真係無乜幾多選擇,曾經我最鍾意係PURE隔離既NOODFOOD,老實講PURE真係一個HIGHEND沙律路線一個好好既選擇,但今日介紹既松山素食係平價路線既最好選擇,沒有之一。是日諗唔到食乜好,黎到行過上環漫無目的咁行,見到一間超級多人排隊既餐廳,個名叫做松山素食,個人覺得店名改得好好,一睇就知道係素食店,平時有食開沙律懶健康既我一睇到就俾佢吸引住左,素食都可以排隊排到過隔離餐廳,好明顯就係好店。作為foodie既我當然唔可以放過一間好店,立即加入一齊排隊。人龍雖然好長,但係餐廳手腳一啲都唔慢,大概10分鐘左右已經排到我了,餐廳有堂食位,但係人太多啦,餐廳位置又唔係特別多,係粥多僧少既情況下,我決定要外賣了。餐廳主打三送飯,係排隊既時間就要睇開決定要食啲乜野,同埋一定要記清楚個號碼,唔好好似我咁,我排隊果時隨便睇左一睇,結果,就真係叫錯野,但神奇地係,叫錯既野好好食,我極懷疑餐廳既野應該係樣樣都好高質,連我唔想食既野都可以食到津津有味,可想而知,其他野都唔會差得去邊。首

首先,想介紹左我叫錯既雲耳秋葵先,雲耳好入味,微辣酸酸地,味道同花盛既前菜有得揮,真心推薦。秋葵方面,其實我好怕秋葵,一黎依種食材少見,兩黎秋葵味個人有少少怕,但出奇地,餐廳將秋葵處理得好好,淡淡既秋葵味唔會太出,但食落有少少秋葵香,成件事好好味,超夾!送飯一流再加上啲送都係偏多汁,真係好正!
之後我仲叫左蕃茄素蛋同椒醬素肉,蕃茄蛋我相信唔洗太多筆墨先介紹啦,依個食材本身好易處理個組合又好味,餐廳調味又一流,真係唔知有乜可以挑剔啦。椒醬素肉既調味都係非常出色,其實餐廳其中一樣做得好好既地方就係調味,好味得黎唔會太濃,難怪咁多人排隊,但不得不提既係,素午餐肉,素午餐肉無論係口感同味道都同真既午餐肉一模一樣,老實講,唔係餐廳講明,我真係會以為佢係真肉,如果有機會,我真係覺得依個係必試推薦。
除左主食之外,我仲叫左一個臘八粥,8蚊,無睇錯,真係8蚊,中上環依個價我真係第一次見!臘八粥其實就係用唔同既豆煮成既粥,講真,香港地你買個白粥都唔止8蚊啦,仲要超足料既豆,真係超抵,信我既8蚊加一個啦,超正!保証唔會後悔。我食到既有山藥,紅豆,黃豆,綠豆,芋頭,仲有更多更多,不能儘錄。真心好正又好抵食!
隨餐仲有一個湯送返,好味又大份,重點係咁多野食,又健康又足料又好味,加埋先42蚊,唔止係素食者恩物,更加係窮人恩物,哈哈你知道啦月尾。
2020-06-13 87 瀏覽
呢間素食套飯真係上環區上班一族既首選🥇!不論食物質素😋或是價錢💰,都非常吸引!雖然佢招牌係素食,但其實唔係素食者既我都成日幫襯😆。.兩餸客飯💲30三餸客飯💲332個都會奉上是日例湯🥣白飯轉做健康素粥可以+💲5.餸菜既款式每日轉款,食極都唔厭🤩,平日有6-7個餸選擇,星期六日有5款,可能因為少人番工😆。1號 鎮江素麵筋,幾有咬口,酸酸地幾開胃,仲有啲汁可以送飯。2號 涼瓜菜脯炒蛋,涼瓜好易入口,唔會好苦澀😊,炒蛋嫩滑,火喉控制得好好。3號 紅燒花生枝竹,花生同枝竹都煮得好林好好味。4號 青瓜雞卷拼鹽酥雞,雞卷好香好惹味,咬落有啲似魚蛋,幾有彈性,鹽酥雞像真度極高,咬落去口感似肉絲既感覺,味道都好到位😋,同食肉既感覺差唔多。5號 菜心好甜,選材好。蟲草花桂圓淮山杞子粥好好味😍,材料份量十足,每一啖入口都好清甜滋味。
兩餸客飯💲30
三餸客飯💲33
2個都會奉上是日例湯🥣
白飯轉做健康素粥可以+💲5
3號 紅燒花生枝竹,花生同枝竹都煮得好林好好味。
5號 菜心好甜,選材好。
2020-06-13
2020-06-10 114 瀏覽
最近轉咗新工喺上環返工, 啲同事介紹蘇杭街松山素食, 話又抵食又好味又健康 咁我今日就決定同個同事一齊買外賣。 我哋十二點半鐘嚟到已經人頭湧湧好多人排隊喎。 幾好喎啲餸又多款式又有粥食又有炒米粉。 橫掂我都係第一次食又想試曬咁多款於是我哋就叫咗一個1至3號另外一盒就4至6號。 另外加五蚊就有菜乾眉豆髮菜粥, 賣相相當吸引。 食落仲好健康又唔會好多味精而且份量都唔細喎👍🏻 雪菜青豆滑豆腐~ 個人覺得 好清淡, 啱曬鍾意食得健康嘅朋友。 翠玉瓜炒腸仔係重點推介, 話就話係腸仔但其實係素肉, 食落個感覺真係好似腸仔, 幾特別。 番茄炒蛋就不過不失啦。 腩片炆白豆角~ 非常美味而且好有口感, 咬樂是爽脆的。 秋葵咁健康一定會點的, 幾有新意佢用秋葵同雲耳做係拌, 味道調教得啱啱好 酸酸地好開胃。 食完呢個飯盒就明白到點解咁多人幫襯。 因為真係價廉物美 中上環區嚟講真係cp值極高。 又平又好味又健康款式又多❤️ 我同個同事食完之後都覺得呢間可以再幫襯, 喺附近返工嘅朋友仔未食過嘅都應該試下啦。
2020-06-09 64 瀏覽
今日我係上環練完瑜伽,同男朋友去搵好嘢食,行過見到間素食,我哋都好有興趣個門面都幾乾淨,隔住塊玻璃見到好吸引嘅餸菜我哋就打算買外賣返屋企食!見到佢個價錢都幾抵,$33就有個三餸飯,個菜單仲係日日更新。我哋叫左兩個三餸飯試晒是日菜單,仲送埋湯我男朋友好大食,叫埋個乾燒伊麵返到屋企準備開餐我哋飲咗啖湯,就知佢係真材實料冇味精,份量黎講就唔算好多,女仔就會啱啱好,所以我男朋友話早知叫多碗😂再試埋個飯,個豆角炒蛋好出色,好滑身我本身唔係好食酸齋同咕嚕齋,但係食佢呢款黎送飯又幾好食!!個素肉有咬口得黎味道好好,食食下我都食晒成盒飯(明明想減食都忍唔住)男朋友個碗麵都好足料佢都幾照顧到食全素同埋蛋奶素嘅朋友我同男朋友都話想下次再去食埋其他餸,再嘗開心素菜日。
個門面都幾乾淨,隔住塊玻璃見到好吸引嘅餸菜
我哋就打算買外賣返屋企食!

我男朋友好大食,叫埋個乾燒伊麵

再試埋個飯,個豆角炒蛋好出色,好滑身

男朋友個碗麵都好足料

佢都幾照顧到食全素同埋蛋奶素嘅朋友

我同男朋友都話想下次再去食埋其他餸,再嘗開心素菜日。
2020-06-07
2020-06-07 47 瀏覽
今日去上環探朋友撞正午飯時段,朋友建議買外賣上佢家慢慢歎。老友介紹嚟咗 松山素食 佢讚口不絕,話真材實料、健康又經濟實惠!嚟到餐廳門口,已經有好多人排隊買外賣。三餸飯只係三十三蚊, 喺上環區真係好難搵。仲有其他齋菜選擇,認真唔錯!素食菜式 (三餸)鎮江素麵筋,好似酸齋酸甜醒胃。鹽酥雞併野雞卷,炸物鬆脆乾身唔油膩,口感真係幾似雞肉。豆角菜脯炒蛋, 炒蛋又幾 嫩滑唔老身!干燒伊麵幹燒伊麵,炒得香口唔油膩,面身彈牙爽口, 煙韌有嚼口!少鹽少油,健康之選。 加配薑絲浸龍鬚菜, 口感似通菜, 更加有爽口,味道清新!紫薯淮山五穀雜糧粥材料豐富,紫薯天然甜味,淮山爽口,健脾有益。五穀雜糧,豐富膳食纖維,幫助消化,煙韌又爽口,濕潤溫和有飽足感!土茯苓牛大力赤小豆粉葛湯清甜暖胃,粉葛相當突出。健脾益胃解暑 ,無糖、無鹽、無味精,自家良心炮製 住家靚湯,多飲有益。

素食菜式 (三餸)

干燒伊麵

紫薯淮山五穀雜糧粥

土茯苓牛大力赤小豆粉葛湯

• 土茯苓牛大力赤小豆粉葛湯
  • 鹽酥雞併野雞卷
  • 紫薯淮山五穀雜糧粥
好耐冇寫食評了,呢間真係大大力推薦!因為自己戒左牛一段日子,最近都成日搵素食餐廳。呢日喺上環見到好多人排隊,諗住睇吓有咩食,原來外賣自取三餸一飯都只係$33!超級抵見到選擇好多,應該係每日都唔同,呢日我同朋友揀咗(1)咕嚕麵筋(3)鮮冬菇粟米菜粒炒蛋(6)涼拌土豆絲既三餸飯,乾燒伊麵$38,同埋一個紫薯粥$8。不過因為疫情關係,只係做緊外賣自取,見到店員都戴晒口罩同手套,好衛生。跟飯送個湯都幾足料,唔係味精湯。紫薯粥見佢細細碗,清清地咁,但真係有一粒粒紫薯係入面!我最鍾意都係個三送飯,咕嚕麵筋同平時食齋嗰啲一樣,有汁送飯炒蛋都好好味,又有蛋白質,另外土豆絲好耐冇食啦,煮得好夠爽,又唔太油成個飯好夠份量,差啲塞爆個飯盒乾燒伊面都好好食,不過係朋友叫嘅,我淨係食咗幾啖如果大家喺嗰邊返工,都可以去試吓,見有好多OL排隊,真係又抵又健康!
好耐冇寫食評了,呢間真係大大力推薦!

我最鍾意都係個三送飯,咕嚕麵筋同平時食齋嗰啲一樣,有汁送飯
成個飯好夠份量,差啲塞爆個飯盒

乾燒伊面都好好食,不過係朋友叫嘅,我淨係食咗幾啖