2016-06-16 1228 瀏覽
If you are looking for decent and fresh Japanese food. This restaurant is your way to go. Nice Omakase menu with beautiful layout and very authentic Japanese style. Mouth-watering sashimi, freshly cut and it taste very sweet. Definitely worth trying😋😋
Definitely worth trying😋😋
2016-03-30 1414 瀏覽
去餐廳食野對我來講有幾種,一種係食環境,野食一般一般,但環境/風景一流,或者好方便同朋友傾偈;另一種係食手功,食師傅的功架; 最後一種就係食材料。當然唔係有一冇二,有二就冇三,不過總有主次。而東龍對我來說是後者為主。在餐廳對面,有同係佢地自己經營嘅食材店,有蟹缸確保海鮮新鮮,所以活蟹並不是虛名。有咁大蟹缸的日本料理店,我在香港只見過兩家。老闆仲話佢地嘅菜係用以色列的水耕技術在香港自己栽種,確保品質。今次同朋友慶祝生日,食了個$10xx的十道菜的Omakase,1.前菜有火灵和牛、2.海膽魚生沙律、刺身有牡丹蝦、象拔蚌、馬糞海膽、呑那魚腩、金目鯛、帶子同深海池魚。食完刺身,餐廳仲好細心炸埋個蝦頭俾我地食。另一個主打就係壽星指定的3.鹿兒島A5和牛入口即溶刺身。而我最喜歡嘅係4.殘廢毛蟹,唔駛自己辛苦拆蟹,仲加左少少柚子皮,增加左層次。另一個熟食係5.燒大螺,又香而且火喉剛剛好。今次比較特別的係6.玻璃紙scampi湯,非常鮮甜。 後來因為太飽已經唔記得影低個7.A5和牛壽喜燒同8.時令水果蜜瓜。價格唔低,但絕對抵食!

價格唔低,但絕對抵食!

2016-03-24
生日
  • 和牛刺身
  • 和牛壽喜燒
2016-01-31 1215 瀏覽
好:前個星期去這新店午膳,很有驚喜。定食除了前菜、蒸蛋、味噌湯,還有像魚生飯般的大碗三文魚沙律。沙律菜很新鮮,一點也沒有焦黃。三文魚生切粒,鋪滿碗面。這一切都只是side dishes的一部分,做得講究,令人覺得這館子很有誠意。主菜是牛肉粒飯($108),之後有甜品或咖啡。 可以更好:上個星期再去,哎喲,不知是不是全店滿座食材應付不來了?三文魚沙律依然大碗,但只能在衆多的蕃茄粒中“找到”兩粒三文魚。咖啡是微暖的,不是味道。 味噌湯就依然用足料,有連殼的蟹肉。主菜是生薑豚肉($88)。今次的主菜頗油膩,配上勁濃的醬汁,似茶餐廳碟頭飯。 總的來說,希望食物能在人多時還能保持水平。起碼要減油、咖啡要熱。

2016-01-18
2015-11-13 1196 瀏覽
這間日本餐廳的午餐由$68至$388不等, 新張期內還9折優待, 價格風檢由人, 中午只有我跟另1檯客, 服務員很熱情跟顧客介紹餐廳的食物, 如提供自設農場種植的沙律, 秘製沙律汁, 小心燙口的碗....等等前菜豐富, 餐具顯心思, 沙律菜新鮮, 醬汁酸酸很開胃, 味道不錯, 蓮藕有點辣, 味道可以, 但不日式的味道, 湯跟蒸蛋也可以 主菜要了和牛蟹肉斧飯, 店員多次提醒小心熱, 飯是夠熱, 可惜沒有飯香, 水份跟米的比例不對, 飯過軟, 基本上是沒有調味, 入口淡而冇味, 一點鹽也沒有下, 店員問我食味時, 我答冇味, 後來有給我soy sauce, 還叫我不要全倒入飯, 我啼笑皆非, 加了soy sauce也好不了多少, soy sauce似鰻魚汁, 跟飯不配, 再吃時看到飯底全是油, 我不想再吃了, 廚師說那是牛的油脂, 我直覺得不是, 如油脂溶入飯中, 飯會吸到牛油的脂香, 而不是淡而冇味, 蟹肉沒有腥味, 質數應該可以, 只是食味不突出廚師送了剌身作補償, 剌身新鮮, wasabi是鮮磨的甜品是米紙紅豆糕, 賣相不錯, 詢問多次也要我用手包著吃, 趺得檯上也是紅豆, 不喜歡這

廚師送了剌身作補償, 剌身新鮮, wasabi是鮮磨的
甜品是米紙紅豆糕, 賣相不錯, 詢問多次也要我用手包著吃, 趺得檯上也是紅豆, 不喜歡這種食法, 而且食味普通
聽到隔離檯是吃玫瑰花雪糕, 我直問店員為什麼只告訴我可選米紙紅豆糕或咖啡, 店員說因為只有1件米紙紅豆糕, 中午完全沒有其他人客, 那麼是隔夜的奉客嗎?

2015-11-13
2015-11-13 941 瀏覽
這間日本餐廳的午餐由$68至$388不等, 新張期內還9折優待, 價格風檢由人, 中午只我1檯客, 服務員很熱情跟顧客介紹餐廳的食物, 如提供自設農場種植的沙律, 秘製沙律汁, 小心燙口的碗....等等前菜豐富, 餐具顯心思, 沙律菜新鮮, 醬汁酸酸很開胃, 味道不錯, 蓮偶有點辣, 味道可以, 但不日式的味道, 湯跟蒸蛋也可以 主菜要了和牛蟹肉斧飯, 店員多次提醒小心熱, 飯是夠熱, 可惜沒有飯香, 水份跟米的比例不對, 飯過軟, 基本上是沒有調味, 入口淡而冇味, 一點鹽也沒有下, 店員問我食味時, 我答冇味, 後來有給我soy sauce, 還叫我不要全倒入飯, 我啼笑皆非, 加了soy sauce也好不了多少, soy sauce似鰻魚汁, 跟飯不配, 再吃時看到飯底全是油, 我不想再吃了, 廚師說那是牛的油脂, 我直覺得不是, 如油脂溶入飯中, 飯會吸到牛油的脂香, 而不是淡而冇味, 蟹肉沒有腥味, 質數應該可以, 只是食味不突出廚師送了剌身作補償, 剌身新鮮, wasabi是鮮磨的甜品是米紙紅豆糕, 賣相不錯, 詢問多次也要我用手包著吃, 趺得檯上也是紅豆, 不喜歡這種食法
和牛蟹肉斧飯
廚師送了剌身作補償, 剌身新鮮, wasabi是鮮磨的