2010-03-10 873 瀏覽
今日放假,同老公去東涌行吓outlet,順便飲早茶。揀咗東薈城二樓嘅東薈軒試吓。早茶星期一至六 7:30am – 11:30am小點$8,中點$13,大點$16,特點$21, 茗茶每位$5。仲有智慧型點心,每款只得兩件,適合兩個人或食得唔多嘅人嚟食,可以叫多啲款式。因為咁早,唔食得太多嘢,一共叫咗六個智慧型點心同一個煲仔飯。 鱆魚雞粒飯 ($9.8) --- 雖然細煲咗啲,但味道幾好,因為係第一個上嘅点心,急不及待去吃,忘記影相 京式叉嬈包 ($6) --- 汁多,个包夠熱,OK 奶皇流沙包 ($10) --- 个包好流沙,蛋黃夠香甜,好味 紅油抄手 ($8) --- 都幾辣,我對這个點心就一般,不過老公就頗愛紅油抄手,幾乎去親飲茶有呢个點心都會叫 蓮藕煎蝦餅 ($8) --- 呢个唔錯,啲蓮藕幾爽,而且煎得幾香 豉汁煎釀青椒 ($8) --- 老公話都幾好食,我對青椒一向都係一般,唔算好鍾意食 鮮蝦腐皮卷 ($11) --- 呢个唔錯,唔太油膩,加上我一向喜愛食煎炸嘢,不過老公話煎得乾咗少少。埋單$78,仲可以簽卡,唔錯。侍應服務都幾好,不停冲水,埋單都有講多謝。
京式叉嬈包 ($6) --- 汁多,个包夠熱,OK
點心紙
智慧型點心紙
京式叉嬈包
奶皇流沙包
蓮藕煎蝦餅,紅油抄手
釀青椒,腐皮卷
2010-03-10
$39 (早餐)
智慧型點心紙
奶皇流沙包
  • 蓮藕煎蝦餅,奶皇流沙包
2009-07-07 218 瀏覽
一家廿幾人叫了兩圍晚飯套餐興祝BB滿月, 先唔講食物好壞, 單單七點半叫起菜叫到八點先至有併盤到已經唔多高興. 第二味嘅龍蝦伊麫味道尚可, 諗住加番d分, 點知後續完全唔掂. 每個菜都隔3,4個字先上, 足足食到十一點至埋單. 大佬呀, 間酒樓鬼死咁遠, 返到屋企沖得涼上床都一點啦, 第日係星期一要晨早返工架.講到食物就真係一般過一般, 除咗龍蝦伊麫值60分, 其餘30-40分不等, 個蟹皇翅最冇得頂, 簡直係金寶湯加水再溝漿粉, 完全有美女X房試食0分菜式要吐落垃圾桶嘅feel . 好唔明, 裝修都算係幾企理, 點解要搞到如此水準. 唯一合格係d姐姐的招呼

唯一合格係d姐姐的招呼
2009-07-05
紀念日
  • 可樂(夠凍)
一大家人來慶祝生日, 坐了兩圍 26 人, 食物質素一般, 不是很差但亦談不上好.最後還只給共 4 小時的泊車優惠, 我們 26 人來食, 埋單七千多元, 但卻說泊車優惠是每張單計的只給兩小時, 我們兩張單所以只能給四小時. 這規則簡直在趕客, 經理不懂變通, 雖然一小時只是$13, 但還是氣得冒煙, 索性貼士都不給便離開, 永遠不會再來.
2009-05-27
生日
  • 很多餸菜都偏咸.
2009-03-15 138 瀏覽
因為其他地方太多人,見呢度有位就係度食,食左好多樣菜,味道都係一般,但bb乳鴒就真係覺得唔錯,味道夠,而且好入味,如果鍾意食的朋友可以不妨試下,價錢又平,記得大約係三十幾蚊就有一隻!不過略嫌冷氣過大,d菜黎到就好快凍哂!
因為其他地方太多人,
見呢度有位就係度食,

食左好多樣菜,味道都係一般,
但bb乳鴒就真係覺得唔錯,
味道夠,而且好入味,

如果鍾意食的朋友可以不妨試下,
價錢又平,記得大約係三十幾蚊就有一隻!

不過略嫌冷氣過大,d菜黎到就好快凍哂!

2009-02-23
團年飯
  • BB乳鴒
2008-12-01 81 瀏覽
上個禮拜日約佐朋友入東涌打麻將,就約係呢度飲茶先,去到已經遲到成個鐘,沒辦法,入東涌真係好遠。 我同肥佬去到8個friends已經吃到 7788~坐落,再點佐輪~ 炸魷魚點佐兩碟都唔夠吃,應該幾好味,可惜我剛拔智慧牙,所以無緣一試。蝦腸好得,蝦夠大只,d腸粉又滑! 鳳爪好難吃~糯米雞沒乜特別~ 蘿卜糕未有機會吃就沒曬了,煎堆和粉果 怕太硬沒吃。巨地見我唔吃得嘢,臨尾叫佐煲雞粥,我就覺得麻麻,不過其他人吃得津津有味~甜品我叫佐個芒果布甸,一般~ 不過我F食既椰汁燉奶賣相就好好啦~ 埋單$595,真係好似沒吃到咩嘢~可能我們來得太遲了,也吃得很匆忙~

椰汁燉奶
$75 (早餐)
椰汁燉奶
2008-11-04 30 瀏覽
去 Disneyland 前入東涌行下 outlets, 呢度d outlets 都唔係太抵,好多d價錢仲只有七折左右,都唔似外國的 outlets 咁,大部份二三折咁。都要食個下午茶才去 Disneyland 的,因為已預計 Halloween 一定好多人架喇。我地就黎呢度飲個下午茶啦。點了牛肉腸,XO醬炒羅白糕,韭菜餃,威化香蕉豆沙,栗子蒸排骨。牛肉腸好好味,個皮做得好好,好薄。威化香蕉豆沙,好香脆,又唔太甜。栗子蒸排骨,好特別,出面無食過,栗子好香甜,不過排骨稍肥。XO醬炒羅白糕,炒得唔錯,好多蛋絲,不過XO醬味稍少。特價$11.8, 東涌來說不算便宜。

特價$11.8, 東涌來說不算便宜。
2008-08-17 38 瀏覽
本身住o係東涌,所以都成日去東薈軒飲茶,而家俾返個overall comments佢佢d點心不嬲都幾有水準,我尤其最喜歡佢既腸粉,d皮好簿,好通透,口感好好另外佢既燒賣都係好好架,好足料最近午市食左個布普理蝦,d汁好香,好入味海"折"又好爽呢度環境又好,超大既落地玻璃,感覺好舒服同光猛,係平時開飯既好地方~
另外佢既燒賣都係好好架,好足料
最近午市食左個布普理蝦,d汁好香,好入味
海"折"又好爽
2008-05-26 12 瀏覽
成日驪人講東薈城好多平野買...好多outlet..今日`終於可以同男朋友去行下啦.頭先食野先..見到佢有個Food Court ..原來又係太古的大食代...即刻冇咩興趣!啱啱見到有間酒樓.又見到佢有特價下午茶.大中小都係$10.8..咪去食下囉!這間酒樓分別有2層,我們安排了2樓的位置.2層都分別有很多的位!星期6日飲茶都應該唔洗點等位!我們分別叫了:手拉腸粉 (好滑好滑)燒賣奶王包 (真係流沙的..熱騰騰)小籠包 (賣相唔係好得)粉果 (好味呀..大大隻)
手拉腸粉 (好滑好滑)

燒賣

奶王包 (真係流沙的..熱騰騰)

小籠包 (賣相唔係好得)

粉果 (好味呀..大大隻)
粉果
手拉腸粉
奶王包
差小籠包
粉果
手拉腸粉
奶王包
2007-10-05 28 瀏覽
我去年在太子聯邦訂位擺酒, 送了一本coupon書給我, 內裡有所有聯邦旗下各店的coupon, 有折扣o 我有次和家人在東薈軒晚飯, 用這coupon, 他們說不能用, 因為未見過, 我立即在全酒樓數十人面前, 省到個部長立立令, 我叫佢打電話出太子搵郭經理, 問下張coupon係堅定流, 他們又推說未見過, 又話要請示分店經理, 他們擾攘一大輪, 才收那張coupon.在其他的店, 真係未有過這種不愉快, 從來不會有人說"未見過", 有你們貴公司的真實印章和經理親筆簽名的, 不是那些大量印刷的簽名, 經理要全本coupon逐格簽名, 逐格蓋印, 無得花假, 離晒大譜o 我真係未見過咁離譜的服務水準o上週六早上, 我家在東薈軒飲早茶, 叫油菜, 竟然上面有隻死烏蠅, 離晒大譜的o

2007-08-19 36 瀏覽
其實地方是不錯的、環境也很寬敞,之不過自己的評語只有是:「好眉好貌生XX」、「金玉其外XXXX」。** 十個區外客或是遊客,九個都要等好耐然後通知你沒有、不過就照入你數,最後就連計錯數都不會道歉... (少左外塊、你話仲點會同你Say Sorry 呀)

2007-08-17 24 瀏覽
星期日自己一個人叫了一個鳳瓜排骨飯(點心紙講明是小點)另外一籠山竹牛肉,埋單連一位茶計加一合共五十一元.嘩!兩樣都係小點都唔明點解噤貴的?不過晚飯水準都ok, 價錢也合理.
2007-06-13 16 瀏覽
o個日同媽媽由屋企出發去東涌諗住o係o個度搭機場巴士去Airport臨搭車之前去左東薈城唯一既酒樓飲早茶諗住d野食應該不過不失點知.. =_=呀提一提其實o個度環境幾ok地方大裝修唔錯幾舒服又有大電視俾你睇不過係d冷氣勁左d我地兩個人叫左好少野蝦餃--個人比較鐘意食佢個皮南翔小籠包--哇勁唔得..初初expect佢好juicy好有口感!點知一滴汁都冇!勁乾!粟米粥--差!!完全冇粟米味!好似食緊白粥再'嬸'd栗米上去咁!好似另外仲有叫野不過事隔幾日唔係咁記得~淨係記得叫左d野等左ok耐先黎!!比起同類型既中式酒樓..lee間真係唔係咁得!
o個日同媽媽由屋企出發去東涌

又有大電視俾你睇
不過係d冷氣勁左d

我地兩個人叫左好少野
蝦餃--個人比較鐘意食佢個皮
南翔小籠包[三件]--哇勁唔得..初初expect佢好juicy好有口感!點知一滴汁都冇!勁乾!
好似另外仲有叫野
不過事隔幾日唔係咁記得~
淨係記得叫左d野等左ok耐先黎!!

比起同類型既中式酒樓..
lee間真係唔係咁得!
2007-02-22 19 瀏覽
其實東薈軒, 聯邦皇宮, 金滬庭都係under 聯邦集團當中以東薈軒價錢平少少公司在附近, 平日lunch 來飲茶, 大約每人$50-80.食品水準中上, 有甜品送.
其實東薈軒, 聯邦皇宮, 金滬庭都係under 聯邦集團

當中以東薈軒價錢平少少

食品水準中上, 有甜品送.
2007-01-23 30 瀏覽
都係普通酒樓野.. 冇話邊d野特別好食..聯邦集團來講, $$ 算ok, 係服務真係麻麻地!!
都係普通酒樓野.. 冇話邊d野特別好食..
聯邦集團來講, $$ 算ok, 係服務真係麻麻地!!
2007-01-16 13 瀏覽
同親戚黎左呢間東涌較有體面的酒樓食飯。點知........間野人手極之唔夠。除左帶枱之外,一行人坐左嚮度十分鐘都無人理。叫侍應攞多對餐具,一係無人理,一係嗌『等等』(但五分鐘後亦無回音).....人手唔係少成咁呀。叫野飲,單無落,野飲去如黃鶴....再唉...家常小菜好細碟,味道好好好普通,完全無印象食過d乜。
同親戚黎左呢間東涌較有體面的酒樓食飯。

點知........間野人手極之唔夠。
除左帶枱之外,一行人坐左嚮度十分鐘都無人理。
侍應攞多對餐具,一係無人理,一係嗌『等等』
(但五分鐘後亦無回音).....人手唔係少成咁呀。

叫野飲,單無落,野飲去如黃鶴....再唉...

家常小菜好細碟,味道好好好普通,完全無印象
食過d乜。