2024-05-20 0 瀏覽
見落雨濕濕決定係附近搵間茶樓醫下肚 點知食到伏近年嚟飲過茶以來最差既服務叫侍應幫忙加下水都要叫幾次先有反應⋯食蘿蔔糕諗住拎辣椒醬,點知俾咗碟辣椒油,仲要擺咗喺我哋張枱最遠嘅邊邊唔拎過嚟⋯再問下佢哋先知原來呢間酒樓係冇辣椒醬的lol 最後發現隔離一枱商務客人先可以係自己張枱埋單 而其他人都要自行出counter埋單 呢d差別待遇會唔會做得太明顯啊?😂其實間酒樓係中價路線 理論上食客expect有正常既服務 但實際上呢間既服務仲差過行平價路線既酒樓 真係冇下次
見落雨濕濕決定係附近搵間茶樓醫下肚 點知食到伏
近年嚟飲過茶以來最差既服務
侍應幫忙加下水都要叫幾次先有反應⋯
每年呢個時候屋企都總會買大閘蟹返屋企整,今年嫌麻煩唔想整同埋洗野🥹索性出去食就算了😙今次去到呢間東海薈試下佢個「2皇1后🦀」嘅大閘蟹套餐,每人大約$400,佢唔止有大閘蟹,而且仲有其他菜式同糖水🤔你哋覺得算唔算平?😂我就覺得價錢同質素都Okay,平時買返屋企一隻大閘蟹都要$100至200左右🤑我覺得唔洗自己係屋企整真係方便好多👍🏻😂你地都可以去試下❤️(蟹季應該未過??🧐好似去到12月尾) 食評就唔逐樣講啦,睇相應該都大概知個味😂😛1️⃣ 2皇1后🦀套餐評價[🅁🄰🅃🄴 4.5/5]每個人Total有3隻,2隻公一隻乸,size正常,我個人喜好比較鍾意食乸,因為啲膏勁香濃又多😋🩷✨公就啲膏係白色嘅,比較濃杰,都好好食,當然對比起平時屋企人買返嚟嗰啲貴蟹,品質會差少少,但整體來講已經算唔錯👍🏻👍🏻at least 佢啲膏都算多🫶🏻2️⃣瑤柱雞絲翅[🅁🄰🅃🄴 2/5]呢個翅我就覺得馬馬地,個碗就得個大字😂個翅就無乜味,雞絲同瑤柱份量一般啦,但好似唔知食咗啲咩咁😅3️⃣ 蟹粉小籠包[🅁🄰🅃🄴 4/5]個小籠包裏面都算足料,蟹肉同湯汁比例都唔錯👍🏻😋4️⃣鳳尾黑豚肉🐷🤍[🅁🄰🅃🄴 4/5]同平時食嘅菠蘿咕嚕肉差唔

1️⃣ 2皇1后🦀套餐評價
[🅁🄰🅃🄴 4.5/5]

2️⃣瑤柱雞絲翅
[🅁🄰🅃🄴 2/5]

3️⃣ 蟹粉小籠包
[🅁🄰🅃🄴 4/5]
個小籠包裏面都算足料,蟹肉同湯汁比例都唔錯👍🏻😋

4️⃣鳳尾黑豚肉🐷🤍
[🅁🄰🅃🄴 4/5]
同平時食嘅菠蘿咕嚕肉差唔多,佢用左新鮮菠蘿,好鮮甜☺️🍍而咕嚕肉又唔會太肥,肥瘦比例好好👍🏻👍🏻勁好食!

✨推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️️️️ (滿分五粒星,⭐️=一粒星🌟=半粒星)
2024-01-09
2024-01-01 1246 瀏覽
走去「東海薈」,心情已經半饑半飽,但一款款菜式出嚟,即刻開動!蠔皇鮑魚花菇,一啖落去,嚟緊就係彈牙鮑魚,夾埋腍滑又爽口嘅花菇,正!再一口招牌銅盤生煎雞,孜然香味撲鼻,啖啖雞肉,juicy得黎熱辣辣,完美滿足👍。XO醬翡翠炒蝦仁食得我諗住立即叫多一碟,蝦仁Q彈得嚟香得嚟。攞啖濃湯花膠翅落肚,先孚后味鮮甜,叫人回味無窮。而椒鹽魷魚鬚就係鮮香並存的代表,細蓉喼汁點點,又辣又嗲!蒜茸炒時蔬,簡單後倚靠。陳醋雲耳咁和諧嘅酸辣味道,一啖接一啖,完全停唔到口。啱啱我就未講到個壽桃包,鹹蛋黃流沙啫哩咁,外皮又柔又熱,跟住係陳皮紅豆沙,溫暖又心太軟嘅口感。最後一啖香片,喉嚨舒舒服服,食飯完整個晚上都痾香痾清。食得正!今次食飯經驗,真喺流流嘴,食物滿分,感覺千讚🌟。下次通街巷仲要再嚟,幾時都好,總之心情靚就得喇!💖🍽️🥢

2023-12-16 1144 瀏覽
同屋企人喺home square office 上面睇醫生,之後同屋企人一齊飲茶,酒樓有優惠,呢個優惠,每日都有$8.8一款優惠,10:30am 之前埋單仲平D添,個鴻運金沙脆皮腸粉同蟹肉菜苗餃都好好食,但有一個半鐘的時間限制。
2023-11-13 795 瀏覽
到咗食大閘蟹嘅季節,叫咗個大閘蟹-盛宴 4位餐鮮拆蟹粉小籠包小籠包饀料很實,亦冇乜湯,完全沒有小籠包嘅感覺。失望。極品花雕醉雞浸住雞嗰啲汁有花雕酒味,不過隻雞食落完全冇花雕醉雞嘅味。失望。豉油皇煎虎蝦,鮮鳳梨黑豚肉呢兩個好味,蝦入味而爽口,咕嚕肉亦惹味,肉也不肥,推介。清蒸大閘蟹一般般,公乸都唔係咁多膏,味道也一般般金瑤雞絲羹,菌皇浸時蔬,暖心薑茶湯丸呢幾個就不過不失,都ok嘅。雖然套餐睇落好豐富,但除煎蝦同咕嚕肉外,其他菜式也做得麻麻。呢個價錢嚟講食物質素失望。餐廳環境就都算坐得舒服。
到咗食大閘蟹嘅季節,叫咗個大閘蟹-盛宴 4位餐
鮮拆蟹粉小籠包

小籠包饀料很實,亦冇乜湯,完全沒有小籠包嘅感覺。失望。
極品花雕醉雞
鮮拆蟹粉小籠包,極品花雕醉雞

豉油皇煎虎蝦,鮮鳳梨黑豚肉
呢兩個好味,蝦入味而爽口,咕嚕肉亦惹味,肉也不肥,推介。
豉油皇煎虎蝦

清蒸大閘蟹
一般般,公乸都唔係咁多膏,味道也一般般
清蒸大閘蟹

金瑤雞絲羹,菌皇浸時蔬,暖心薑茶湯丸
呢幾個就不過不失,都ok嘅。

呢個價錢嚟講食物質素失望。餐廳環境就都算坐得舒服。
2023-11-04
豉油皇煎虎蝦
  • 豉油皇煎虎蝦,鮮鳳梨咕嚕肉
2023-10-27 579 瀏覽
只係抵食,地點方便,其他很一般,大閘蟹不新鮮,沒有汁很乾,重量不似預期,較細隻,最滿意係虎蝦,賣相靚好味,薑茶也有濃濃的薑味,主打大閘蟹有點失望,不會再來幫襯。唉😮‍💨

蟹粉小龍包 完全食唔到有蟹粉香味 賣相亦肉酸 最敗筆係上第一轉蟹公 竟然上四隻唔熱既蟹俾我 當時只係晚上六點 講唔得上叫好忙碌 換番黎都係果四隻蟹 即係翻蒸 算吧 已經失望 食飽就算 一定冇下次第一道菜: 叉燒 正常 軟身第二道菜: 蟹粉小龍包 完全冇蟹粉鮮味 第三道菜: 煎大蝦 蝦味偏淡 只有醬汁味第四道菜: 蟹皇羹 簡直是一碗打芡的湯 材料欠奉第五道菜: 主角大閘蟹 剛剛已經講左四隻唔涷唔熱既大閘蟹上菜 已經知道呢間酒樓廚房品質好有問題 第六道菜: 上湯菜心 正常第七道菜: 薑汁湯圓 正常埋單 加一服務費真心唔想俾

第一道菜: 叉燒 正常 軟身
埋單 加一服務費真心唔想俾
2023-10-21
生日
2023-10-24 298 瀏覽
上年食過今年encore,可惜無咗MasterCard優惠,盛惠$946(連加一茶芥$140,只收現金)。菜式同上年一樣,只係湯轉咗羹,同埋我係6點入座,發現個碗係大過7點半後入座個啲少少黑豚肉就有兩嚿比較韌食唔到。上年係皇室堡食,可能個場大,所以我印象中無比人趕走,但今年沙田就一夠鐘就收哂全枱嘢淨返我杯茶好彩勝在水滾茶唔錯。年年都係個句,食完想乾手淨腳,可以考慮,因為東海應該係同集團較平嘅選擇。
2023-10-24
  • 薑汁芝麻湯圓
2023-10-22 184 瀏覽
原來上年食嘅旺角鴻星大閘蟹餐 都係東海飲食集團旗下嘅,今年再食東海旗下嘅東海薈,同樣係2皇1后大閘蟹餐🤤🤤沙田呢間分店,環境舒適,座位闊落,sofa位非常適一家幾口或三五知己聚🦀10月中完全係食大閘蟹嘅好時機,無論男男女女,啲蟹膏都多到瀉😍😍蟹囡嘅膏係半硬半流沙狀態,而蟹囝亦係流沙膏之中開始有白膏🥰兩者都完全滿足曬我最鍾意嘅蟹膏狀🦀🦀2皇1后餐除左清蒸大閘蟹外,仲有▫️金瑤雞絲羹▫️鮮拆蟹粉小籠包▫️豉油皇煎虎蝦▫️蜜糖叉燒併青瓜▫️鮮鳳梨黑豚肉▫️菌皇浸時蔬▫️暖心薑茶湯丸虎蝦煎得香脆可口;半肥瘦叉燒,肉嫰多汁;黑豚肉採用咕嚕肉嘅做法,炸粉薄,新鮮煮起 啖啖肉,非常惹味;最後送上熱辣辣嘅暖心暖胃薑茶芝麻餡湯丸為今次大閘蟹餐劃上完美句號🤎🤍

2皇1后餐除左清蒸大閘蟹外,仲有
▫️鮮鳳梨黑豚肉
▫️菌皇浸時蔬
▫️暖心薑茶湯丸

2023-10-22 132 瀏覽
大閘蟹…伏伏伏…伏伏伏點了兩位各一份大閘蟹餐,其他菜無問題,但主角大閘蟹癈到無倫,未食過大閘蟹會有鹹香味,蟹無蟹味,蟹膏無蟹膏味,普通肉蟹的蟹膏遠比它好。上年應該無咁差,撞手神?定今次食午餐會差啲?服務固然唔好,但見你人多唔同你計。點心叫了魷魚鬚,唔錯。海折,麻麻。脆皮叉燒包,雖然味道可以,但外皮唔足料,得個燶底脆。最慘始終係都係大閘蟹,是次光顧其實只為大閘蟹。但街市求其買隻唔知咩嘅蟹啲膏都好過佢。沒有下次。
大閘蟹…伏伏伏…伏伏伏

服務固然唔好,但見你人多唔同你計。

沒有下次。
2023-10-22
十月到啦,又係食大閘蟹🦀嘅好時機😍😍 今日就同爸比兩個位撐枱腳😍😍食佢最鍾意大閘蟹🦀我哋揀咗東海薈1位餐x2🫶🏻🦀時令大閘蟹霸🦀❤️兩皇一后,雖然係個嬲字,但係隻隻都爆晒膏🤤🤤❤️東海薈特別採用由香港食環署檢驗合格之進口大閘蟹🦀🦀❤️時令大閘蟹肉質特別清甜厚實、蟹膏濃厚細膩配上傳統清蒸法,最能保持色、香、味,尤其推薦公蟹,蟹膏啖啖甘香豐腴,蟹肉又夠肥美😍😍🦀鮮味蟹粉小籠包🦀皮薄餡靚,入面爆多汁,啖啖都食到香濃嘅蟹粉味,因為每一隻大閘蟹🦀都得好少蟹粉,全因每隻大閘蟹既蟹粉及蟹肉最多只可製作 3- 4 隻蟹粉小籠包🦀🍯蜜糖叉燒拼青瓜🥒叉燒表面滿佈蜜糖🍯,閃閃發光富有光澤,蜜汁多味道香甜,叉燒肥而不膩、口感豐富👍🏻青瓜🥒鮮甜爽脆,作前菜一流🫶🏻🫶🏻🦐豉油王煎虎蝦🦐虎蝦超大隻,啲蝦肉好彈牙厚實,好惹味❤️連蝦殼都好入味🫶🏻🫶🏻🍍鮮鳳梨黑䐁肉兰🐷黑豚肉沾滿醬汁,啖啖肉鬆脆可口,加上新鮮鳳梨,味道甜酸甜酸好開胃❤️❤️🐤金瑤雞絲羹🐤湯汁晶瑩剔透,味道鮮甜,配以雞絲、金針菇,啖啖都好足料,滋補又香甜😍😍🥬菌皇浸時蔬野菌同白菜🥬份量十足,時令蔬菜翠綠香甜,健康之選👍🏻👍🏻☕️暖心薑茶湯丸最後食返碗薑茶湯丸,芝麻湯圓

🦀時令大閘蟹霸🦀
❤️兩皇一后,雖然係個嬲字,但係隻隻都爆晒膏🤤🤤
❤️東海薈特別採用由香港食環署檢驗合格之進口大閘蟹🦀🦀

🦀鮮味蟹粉小籠包🦀
皮薄餡靚,入面爆多汁,啖啖都食到香濃嘅蟹粉味,因為

🍯蜜糖叉燒拼青瓜🥒

🦐豉油王煎虎蝦🦐

🍍鮮鳳梨黑䐁肉兰🐷

🐤金瑤雞絲羹🐤

🥬菌皇浸時蔬
野菌同白菜🥬份量十足,時令蔬菜翠綠香甜,健康之選👍🏻👍🏻

☕️暖心薑茶湯丸
最後食返碗薑茶湯丸,芝麻湯圓夠軟滑,食粒湯圓飲啖薑
湯,薑湯好濃薑味,驅寒一流❤️
「秋分細味‧黃金盛蟹」大閘蟹 宴🦀
「秋分細味‧黃金盛蟹」大閘蟹 宴🦀
  • 🦀時令大閘蟹霸🦀
2023-10-18 144 瀏覽
東海集團最近推出超抵食$398大閘蟹套餐!8道菜:蟹公蟹后+蟹粉小籠包+蟹粉蒜茸包這次去吃了「秋分細味.大閘蟹」系列。今年首度推出「兩皇一后」配搭 (公蟹約 5 両,母蟹約 3 両)。 蟹粉小籠包是蟹宴中的亮點,當中包裹著味道濃郁的蟹粉及蟹肉,有啖啖蟹油香!超讚!至於重點的大閘蟹,採用由香港食環署檢驗合格的進口大閘蟹,再經大廚以青背、白肚、金爪、黃毛四大標準作篩選。配上傳統清蒸法,最能保持色、香、味。東海的大閘蟹是今年我吃過最新鮮甜!除了主角大閘蟹外套餐,還包括了其他小菜:-蜜糖叉燒併青瓜-豉油皇煎虎蝦 (這個也是超喜歡!)-金瑤雞絲羹-鮮鳳梨黑豚肉-菌皇浸時蔬-暖心薑茶湯丸
東海集團最近推出超抵食$398大閘蟹套餐!
8道菜:蟹公蟹后+蟹粉小籠包+蟹粉蒜茸包

這次去吃了「秋分細味.大閘蟹」系列。

配上傳統清蒸法,最能保持色、香、味。
東海的大閘蟹是今年我吃過最新鮮甜!

除了主角大閘蟹外套餐,還包括了其他小菜:
-蜜糖叉燒併青瓜
-豉油皇煎虎蝦 (這個也是超喜歡!)
-金瑤雞絲羹
-鮮鳳梨黑豚肉
-菌皇浸時蔬
-暖心薑茶湯丸
2023-10-16
生日
2023-10-12 167 瀏覽
又到大閘蟹季節劉媽勁愛吃 但劉爸懶得拆蟹所以搞到劉媽好無癮不過劉媽已經train up咗家姐仔自己食蟹自己拆😜依家劉媽有伴可以一齊四圍去食蟹🦀今次我哋就去到 #東海薈 食2皇1后黃金盛蟹系列嘅「大閘蟹·淺嚐」🍴清蒸大閘蟹(2皇1 后共3隻)即叫即蒸 熱辣辣上枱仲見到隻隻蟹都笑容滿面對住我哋😊就知一定好好味果然一開蟹蓋果然隻隻都好多膏清蒸烹調可以保持蟹肉鮮甜😋亦都品嚐蟹膏嘅甘香🍴蜜糖叉燒併青瓜(各2件)甜甜嘅叉燒配上涼拌青瓜感覺好清新🍴鮮拆蟹粉小籠包(1件)肉汁鮮甜無比皮薄饀又靚一食就是滿口充滿香濃嘅蟹粉味🍴豉油皇煎虎蝦(1件)虎蝦大大隻 煎得外皮脆卜卜肉質又夠彈牙又有豉油咸香味🍴金瑤雞絲羹份量十足嘅雞絲羹有好多雞絲、瑤柱同金菇絲口感極之豐富🍴鮮鳳梨黑豚肉黑豚肉外面粉漿夠薄 撈埋醬汁仲係好卜卜脆而且黑豚肉仲係好多汁嫩滑配上鮮甜嘅鳳梨令到道菜食落好開胃🍴菌皇浸時蔬吃了大閘蟹後最好有道上湯白菜仔清一清味蕾🍴暖心薑茶湯丸食大閘蟹最後當然唔少得你飲薑茶驅走寒氣再加埋煙韌嘅流心芝麻湯圓令今餐蟹宴十分圓滿 #大閘蟹 #蟹粉小籠包 #兩皇一后
又到大閘蟹季節
劉媽勁愛吃 但劉爸懶得拆蟹
所以搞到劉媽好無癮
不過劉媽已經train up咗家姐仔自己食蟹自己拆😜
依家劉媽有伴可以一齊四圍去食蟹🦀

🍴清蒸大閘蟹(2皇1 后共3隻)
即叫即蒸 熱辣辣上枱
仲見到隻隻蟹都笑容滿面對住我哋😊就知一定好好味
果然一開蟹蓋果然隻隻都好多膏
清蒸烹調可以保持蟹肉鮮甜😋
亦都品嚐蟹膏嘅甘香

🍴蜜糖叉燒併青瓜(各2件)
甜甜嘅叉燒配上涼拌青瓜
感覺好清新

🍴鮮拆蟹粉小籠包(1件)
肉汁鮮甜無比
皮薄饀又靚
一食就是滿口充滿香濃嘅蟹粉味

🍴豉油皇煎虎蝦(1件)
虎蝦大大隻 煎得外皮脆卜卜
肉質又夠彈牙又有豉油咸香味

🍴金瑤雞絲羹
份量十足嘅雞絲羹
有好多雞絲、瑤柱同金菇絲
口感極之豐富

令今餐蟹宴十分圓滿

#大閘蟹 #蟹粉小籠包 #兩皇一后
2023-10-11
2023-10-11 238 瀏覽
已經是過了午飯時段,門口的海報宣傳下午茶。好耐冇飲茶,就進去吧!這裡的樓底比較矮,D聲音被困,覺得環境比較嘈。開了茶,伴隨一小碟花生。點了素鵝拼叉燒,素鵝炸得頗油膩,叉燒樣子味道都唔多靚仔,唔係有檔次食肆嘅水平。頭抽銀芽炒麵,呢個熱辣辣香噴噴,不過份量大概是正常嘅一半。(售價$68,哈哈!)牛肉腸粉,D芫茜幾香,不過腸粉完全唔合格,好厚、冇層次,一pat嘢,真係好耐冇食到咁嘅水準嘅腸粉。覺得唔夠飽,追加鹵水牛展,等咗好耐,不見上菜,向阿姐追問,原來冇落單!不要浪費時間,直接去櫃面埋單。東海薈以前有好幾家分店,用餐後的印象都不錯,今天這頓下午茶,算一鋪清袋了。
已經是過了午飯時段,門口的海報宣傳下午茶。
好耐冇飲茶,就進去吧!
這裡的樓底比較矮,D聲音被困,覺得環境比較嘈。
開了茶,伴隨一小碟花生。
不要浪費時間,直接去櫃面埋單。
2023-10-05
2023-09-01 449 瀏覽
今天想推薦一間享譽盛名的港式酒樓——星海薈,這間酒樓在香港有多間分店,而這次小編到訪的是位於沙田萬怡酒店的分店。🌟酒樓有一邊落地玻璃,採光度十足,感覺上空間大了不少。🌟餐廳呈長方形,中間有個佈滿慶祝裝飾的檯階,裝潢較華麗,聽店員說這裡是很多人的婚宴場地之選。💁🏻‍♀️密汁叉燒 $98這星海薈的招牌菜之一,叉燒份量超級多,每片都很厚,肉質鮮嫩多汁,密汁很多,甜中帶鹹,很好吃。💁🏻‍♀️川貝海底椰鱷魚肉敦花膠湯 $128這道湯品融合了多種高級食材,包括鱷魚肉和花膠,以及川貝和海底椰等中藥材料,超足料!大補身!湯的味道清甜滑順,尤其是花膠和川貝,味道非常香甜。💁🏻‍♀️晶瑩鮮蝦餃 $40鮮蝦餃皮薄餡多,晶瑩剔透,製作精細。每一粒蝦餃的皮內都包著超多鮮嫩的蝦肉,彈牙的蝦肉和餃子皮的彈性完美結合,口感十足。💁🏻‍♀️蟹子燒賣皇 $40燒賣皇以豬肉為主要材料,口感鮮嫩彈牙。面頭的蟹籽有助提升燒賣的鮮味。💁🏻‍♀️黑糖蜂巢糕 $24:黑糖蜂巢糕細膩綿密,空氣感十足。最上層是溼潤的蛋糕體, 中間和底層是軟Q的較質狀,口感很豐富,甜味恰到好處,好吃!💁🏻‍♀️招牌胡椒濃雞湯灌湯餃 $58胡椒濃雞湯灌湯餃外型超大隻,

🌟酒樓有一邊落地玻璃,採光度十足,感覺上空間大了不少。

💁🏻‍♀️密汁叉燒 $98

💁🏻‍♀️川貝海底椰鱷魚肉敦花膠湯 $128

💁🏻‍♀️晶瑩鮮蝦餃 $40

💁🏻‍♀️蟹子燒賣皇 $40

💁🏻‍♀️黑糖蜂巢糕 $24:

💁🏻‍♀️招牌胡椒濃雞湯灌湯餃 $58
胡椒濃雞湯灌湯餃外型超大隻,內餡豐富,充滿著大量鮮嫩的豬肉。湯餃內部灌滿了濃郁的雞湯,每一口咬下去都能感受到湯汁的爆破,帶來無比的滿足感。

💁🏻‍♀️燕窩3.6奶凍 $35
奶凍的質地非常順滑,奶味濃郁,與清新香甜的燕窩味道十分合襯。

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟