2020-10-26 2232 瀏覽
講咗好耐嘅 #大閘蟹宴,琴晚終於成行🤤 為咗要攞到個75折,我哋先約喺 #尖沙咀 四周圍行吓,等到八點先入座😅 不過呢連續落咗幾日水,仲要拎住包幾磅重嘅游水衫行來行去,真係有啲虛脫😅 食咗個茶餐、飲咗一大支水後,似乎有好咗啲😉 行咗一陣藥妝,仲可以去埋 #K11 MUSEA 影相😚 證明我都未老得晒💪🏻 快閃 #崇光百貨,時間啱啱好🤩嚟到 #北京道1號 #東海薈 門口,已經有班人同我哋一樣等緊八點入座,不過比起往年生意真係淡咗好多🤔 坐低無幾耐,#侍應姐姐 好熟手咁幫我哋擺好哂 #大閘蟹套餐 嘅用具,冇幾耐第一道 #宋嫂魚羹 已經嚟到我哋面前,味道冇乜特別、只係覺得有啲魚腥😅 再嚟嘅係喺 #蟹粉小籠包,可能因為我掛住影相,擺落口嗰時已經唔係太熱,不過啲 #湯汁 連埋 #蟹粉 都幾鮮味🤤 主角 #大閘蟹 終於出場,size唔太大,不過 #蟹公 都算幾多羔,但係師傅控制火候似乎出咗問題,蒸到啲 #蟹腳 同 #蟹鉗 有部份都甩晒落嚟,有啲失真😕 只係我哋食得太慢,定係師傅趕住收工,#美極煎大花蝦、#濃雞湯千層菜苗、#酸辣肉操手打烏冬,第

嚟到 #北京道1號 #東海薈 門口,已經有班人同我哋一樣等緊八點入座,不過比起往年生意真係淡咗好多🤔 坐低無幾耐,#侍應姐姐 好熟手咁幫我哋擺好哂 #大閘蟹套餐 嘅用具,冇幾耐第一道 #宋嫂魚羹 已經嚟到我哋面前,味道冇乜特別、只係覺得有啲魚腥😅 再嚟嘅係喺 #蟹粉小籠包,可能因為我掛住影相,擺落口嗰時已經唔係太熱,不過啲 #湯汁 連埋 #蟹粉 都幾鮮味🤤 主角 #大閘蟹 終於出場,size唔太大,不過 #蟹公 都算幾多羔,但係師傅控制火候似乎出咗問題,蒸到啲 #蟹腳 同 #蟹鉗 有部份都甩晒落嚟,有啲失真😕 只係我哋食得太慢,定係師傅趕住收工,#美極煎大花蝦、#濃雞湯千層菜苗、#酸辣肉操手打烏冬,第二輪 #大閘蟹 幾乎同一時間上枱😖 搞到我哋都唔知食得邊樣好,唯有快快脆脆食咗啲小菜,慢慢嘆埋第二隻大閘蟹😏

未夠十點,#侍應姐姐 走埋嚟叫我哋買咗張單先,為咗唔好阻人收工,我哋當然樂意配合,望望張單,除咗優惠咗個75折,其他小費都唔平,$18一個茶錢(配質素麻麻嘅#即沖茶包)、$32罐汽水,加一之後承惠每位$383.33💸  出去食嘢當然預咗要洗錢,不過冇諗過俾晒錢之後 #侍應姐姐 我哋講廚房唔記得咗留返幾碗 #薑茶湯圓 俾我哋😫佢有補送返幾碗 #楊枝甘露 俾我哋... 但係成件事實在太唔完美喇👉🏻👈🏻
2020-10-25
$383.33 (晚餐)
2020-11-14 0 瀏覽
今日去北京道1號東海薈飲茶。可以逐隻點點心,款式可以吃多一點. 可以係一個賣點景觀好靚,無敵海景遠望灣仔會展。不過點心質素大部份都冇乜水準。比較出色好味嘅係潤腸卷,脆皮叉燒包,同埋糯米包。可能包點比較出色😋燒賣,乾蒸牛肉,炸芋角,水晶包就好一般。但係最差係蝦餃,好唔新鮮, 而牛肉腸實在差到離晒譜,仲衰過啲地痞酒樓。埋單要$315。平均每位消費$157.5一位,咁嘅質素絕對唔值得咁嘅價錢所以都冇下次!
今日去北京道1號東海薈飲茶。

可以逐隻點點心,款式可以吃多一點. 可以係一個賣點

景觀好靚,無敵海景遠望灣仔會展。

不過點心質素大部份都冇乜水準。

燒賣,乾蒸牛肉,炸芋角,水晶包就好一般。

所以都冇下次!
2020-11-12 0 瀏覽
大閘蟹季節到了,今次同家人去東海薈食大閘蟹套餐,這個套餐包兩隻足五兩大閘蟹,價錢是$398,星期一至四有75折,折後三百元,真的抵食。首先送上「宋嫂魚羹」,魚羹做得不錯,啖啖魚肉,令魚羮鮮甜入味。之後送上每一兩粒「蟹粉小籠包」,廚師绝對不吝备,兩粒大大小籠包,裏面放了滿滿蟹粉,其他酒樓的大閘蟹套餐,只得一粒,食一粒真的不夠喉,食兩粒就覺得滋味滿足。到主角出場,每人先上第一隻蟹,讓你食完第一隻後,再上第二蟹,十分細心,我們一行七人,每一隻蟹都爆膏,啖啖蟹膏像漿糊似的漿著你的嘴巴,十分過癮。食完蟹後,便上「美極煎大蝦」,好大隻蝦,蝦肉彈牙新鮮,十分惹味。然後送上「濃鷄湯千層菜苗」,千層腐竹吸收了濃雞湯,非常入味。跟著送上「酸辣肉燥手打烏冬」,賣相不討好,但入口出奇地好食,酸辣湯底配肉燥效果非常之好味。最後送上「薑茶芝麻湯圓」,有三粒湯圓,薑茶略嫌淡咪。總括來講,這個大閘蟹套餐份量足夠,菜式美味,以$300這個價錢絕對抵食,一定不會令你失望。

最後送上「薑茶芝麻湯圓」,有三粒湯圓,薑茶略嫌淡咪。

2020-11-03 470 瀏覽
又到咗一年一度食大閘蟹的季節, 友人上網見到東海有大閘蟹盛宴, 仲要平日有75折, 真係要立刻訂位應下節我們一行四人訂了大閘蟹盛宴盛宴包括每人有兩隻大閘蟹,蟹膏夠香,而且蟹腳都幾多蟹肉不錯,大閘蟹嘅大細都好適中除了大閘蟹外,套餐還包幾道菜,個人幾喜歡食蟹粉小籠包(每人包一籠兩個)蟹粉豐富,小龍包皮薄,不過侍應上菜好急,所以真係要趁熱食。其餘還有,京滬宋嫂魚羹、京式片皮鴨、濃雞湯千層菜苗、羊城獅子頭、美極煎大蝦、酸辣肉燥手打烏冬,最後一碗熱薑湯丸。目測大家都係為大閘蟹而來,所以侍應上套餐都有些急趕,好多餸菜吃不切,已經又再上另一道菜,當要吃時餸菜就不夠熱了

我們一行四人訂了大閘蟹盛宴

蟹粉豐富,小龍包皮薄,不過侍應上菜好急,所以真係要趁熱食。

2020-10-24 797 瀏覽
.大閘蟹的季節來了🦀🍂細細聲同大家講...其實我咁大個人未試過完整食過一隻蟹因為總覺得拆蟹太麻煩所以通常食完個蟹蓋就將其他部份俾人🤣不過今次為左大閘蟹我成功技能解鎖!濃厚鮮甜的蟹膏真係好正好綿好creamy~幸福感暴升💕🆙今次我地食的係「大閘蟹·盛宴」菜單超級豐富!星期一至四惠顧更可享有75折🔸清蒸大閘蟹(每位兩隻)🔸京滬宋嫂魚羹🔸京式片皮鴨🔸鮮味蟹粉小籠包(8隻)🔸羊城獅子頭🔸美極煎大花蝦🔸濃雞湯千層菜苗🔸酸辣肉燥手打烏冬🔸薑茶湯圓
大閘蟹的季節來了🦀🍂

細細聲同大家講...
其實我咁大個人未試過完整食過一隻蟹
因為總覺得拆蟹太麻煩
所以通常食完個蟹蓋就將其他部份俾人🤣
不過今次為左大閘蟹我成功技能解鎖!
濃厚鮮甜的蟹膏真係好正
好綿好creamy~幸福感暴升💕🆙

今次我地食的係「大閘蟹·盛宴」
菜單超級豐富!
星期一至四惠顧更可享有75折

🔸清蒸大閘蟹(每位兩隻)
🔸京滬宋嫂魚羹
🔸京式片皮鴨
🔸鮮味蟹粉小籠包(8隻)
🔸羊城獅子頭
🔸美極煎大花蝦
🔸濃雞湯千層菜苗
🔸酸辣肉燥手打烏冬
🔸薑茶湯圓
2020-06-26 2714 瀏覽
剛坐到歺桌前,發覺筷子湯匙还暖暖的,相信刚用熱水浸泡完,在肺炎疫情下,这一点服务感觉安心,服务员包括傳菜的也很用心勤快有礼,值得一讚。食物款式价格优惠多多,味道也好,定會再惠顧。
2020-06-23
2020-06-10 3012 瀏覽
平日客人不多,可以舒舒服服坐在窗邊,酒家樓底高、地方寬敞,還可以遠望海景,而且碗筷已用熱水消毒清潔了,感覺非常好!這裏嘅餐牌款式很多,還有半分和例牌選擇,人少的都可以試多幾款小菜,真係可以符合唔同人嘅需要。今日點了五個半分小菜,分別有紫蘿牛肉、黑松露滑蛋蝦仁、濃湯腿茸白玉、金蒜銀絲大元貝和南乳粗齋煲。我覺得最好味嘅係黑松露滑蛋蝦仁,雖然蝦的質素很一般,但係滑蛋煮得啱啱好,嫩滑多汁,配以松露嘅香味,真的要試一試。紫蘿牛肉的牛炒得很鮮嫩,還加上薑和菠蘿,配合得宜。濃湯腿茸白玉的胜瓜很新鮮,加上上湯,容易入口,味道清甜。金蒜銀絲大元貝的粉絲很好吃😋,元貝略為煮得有點太熟,失去鮮甜的口感。如果平日喜歡吃齋的朋友,南乳粗齋煲也是一個不錯的選擇,半份的分量,賣相也很吸引,味道也不錯。而且酒家現在做優惠,平日一至四晚飯都有唔同嘅折扣,好像星期三就有七折,真係抵食左好多😊唯一問題是人手不多,上菜會慢些和要等久一些才找到服務人員呢!

前菜小吃

黑松露滑蛋蝦仁

紫蘿牛肉的牛炒得很鮮嫩,還加上薑和菠蘿,配合得宜。
紫蘿牛肉

濃湯腿茸白玉的胜瓜很新鮮,加上上湯,容易入口,味道清甜。
濃湯腿茸白玉

2020-06-10
黑松露滑蛋蝦仁
紫蘿牛肉
2020-05-24 2092 瀏覽
是中菜館, 粵式菜吧沒有見到很辣的菜式, 本來也是為了長輩們所以選擇的餐廳, 環境樓底高, 光線充足, 坐得好舒服, 而且有靠落地玻璃看維港景色的位置, 感覺很有架勢, 但應該要早一點到或預約吧, 晚上7點到已坐滿靠邊的了, 空間大又不會很嘈吵, 適合一家老幼食物方面還不錯的, 見圖有說明, 是2set的四人套餐, 我覺得最好吃是鴛鴦蝦仁蛋炒飯, 米飯很香上面醬汁不膩, 很可口。壽包也是非常不錯的, 不要錯過有一個問題就是量稍微有點少, 就是很精巧那種。

有一個問題就是量稍微有點少, 就是很精巧那種。
燒鵝
伊麵
鴛鴦飯
壽包+楊枝甘露
2020-05-11 1890 瀏覽
剛剛放寬限聚令,可以一枱坐八人,一想到母親的生日快到,又臨近母親節,已經很久沒有全家一起吃飯了。於是便訂了尖沙咀的東海薈,給母親一個驚喜。座落在北京道一號的東海薈,一覽維港景色,特別是燈光熣燦的夜色,未吃已先迷人。坐下來,點了菜,閒話家常一會,餸菜便陸續上枱,有蒸扇貝,芝士焗龍蝦,蒸石班,還有滷水鵝掌,鎮江骨......。扇貝鮮味,龍蝦香噴噴,石班肉質嫩滑。最後,當然是今天的主角------蛋黃蓮蓉壽包,母親吃得笑微微呢!結賬4000元,在這樣優美的環境下替母親慶祝生日,也是非常值得的。
2020-05-11 1681 瀏覽
母親節 中午飲茶食點心,因為限聚令所以我地分咗2枱,位置有個 corner 窗口位,啱晒我地要影相。野食 ok 可以, "柚蜜蛋散" 味道不錯,好香柚子幾清新,"蛋黃千層糕" 都有點驚喜,味道很好。另外 "紅米金沙脆皮腸" 有點似兒時食的 "炸兩" 進化版,都不錯。有某幾種點心是叫一隻 / 一個,所以要細心睇點心紙,會有點混亂,但有個好處,就係可以食幾多叫幾多。但要讚下點心紙全部都有圖片睇實物,因有d 酒樓是沒有圖片的。🥢東海薈📍北京道1號11樓💰人均 $145

🥢東海薈
📍北京道1號11樓
💰人均 $145
2020-05-10
母親節
  • 柚蜜雞蛋散
2020-03-04 1558 瀏覽
今日約左媽媽黎屋企,諗住叫外賣同媽媽一齊食,但又吾知叫咩好,媽咪話想食點心,我就唯有睇吓附近有冇酒樓做外賣。打開Food Panda個外賣Apps,竟然比我見到呢一間酒樓有得外賣點心,咁我就即刻落單。睇返啲介紹,發現呢間酒樓做緊外賣優惠,而且佢地所有點心都係即叫即煮,並且係由專業大厨團隊悉心製作👍🏻👍🏻等左一陣,外賣都送到啦,佢地係將每一種點心放入一個合到,吾會影響味道之餘,又好衛生👍🏻👍🏻首先,我要介紹下個鳳爪,同一般食嘅鳳爪我覺得有少少分別,平時食嘅鳳爪會非常淋,好似好易入口既感覺。但呢個鳳爪可能係即時蒸既關係,肉質比較爽口冇咗好林嗰種感覺,而且味道都唔錯,我比較鍾意食呢個爽口少少既鳳爪👍🏻👍🏻至於個蝦腸,非常新鮮,好難得每一啖都食到一隻大蝦。腸粉嘅皮亦都做得好滑,一啲都冇痴牙嘅感覺。配合埋腸粉豉油,真係非常好味。另外,媽媽話好耐冇食過壽包,所以我都叫咗一個壽包,原來佢個壽包係大size,外觀非常吸引。入邊除咗有蓮蓉餡之外,竟然有一大個鹹蛋黃,食到媽咪好開心,因為好難得壽包入邊會有一整個鹹蛋黃👍🏻👍🏻我仲叫咗一個小食,尖椒糖心皮蛋。起初以為好辣,原來係酸酸甜甜非常好味,而且皮蛋唔會

我仲叫咗一個小食,尖椒糖心皮蛋。起初以為好辣,原來係酸酸甜甜非常好味,而且皮蛋唔會好韌,仲係流心嘅皮蛋,真係名副其實👍🏻

整體來講媽媽都好滿意,而且非常方便,大家都快啲試吓啦👍🏻👍🏻

2020-02-28
2020-01-28 1361 瀏覽
揀咗東海薈幫我媽慶祝生日同家人飯聚,係2020年一個非常錯嘅決定,招呼好渣!!食物仲差!!以下內容並冇加多減少,先講招呼,每次茶壺要加水都要我哋自己出聲叫,全場只有6至7成枱有客坐,人手睇到係絕對足夠,但啲樓面除咗會自行將每碟餸菜放落枱之外,其他事項都係要叫先會做,食物方面,我哋13人叫咗個鼠年歡聚宴套餐,夠食冇加餸,除咗碟頭抽煎海虎蝦比較好之外,其他嘅...............條魚蒸得好老,啲肉好(孩); 碟鮑魚好硬身,食擦膠一樣,已經忍住冇出聲照食,最離譜嘅係糯米飯 & 紅豆沙湯圓,糯米飯上枱後,放入口發現只係暖暖哋唔熱嘅,即時同樓面講,佢嘅回答係: 冇理由㗎,啱啱响廚房攞出嚟,人哋隔離枱都冇你哋咁煩,我都好客氣咁叫佢拎入廚房再炒熱返; 紅豆沙湯圓,我媽咬咗一啖湯圓即刻叫唔好食住,話湯圓未熟,同時亦有家人咬咗都係話未熟,我忍唔到啦,要求樓面叫經理過嚟,我將有問題嘅都講出嚟,話已經忍無可忍啦,點做生意,經理亦只係好官腔口吻回應: 唔好意思,我幫你哋換過新嘅紅豆沙湯圓,我唔俾佢哋收走食唔到嘅紅豆沙湯圓,要求佢哋攞新嘅出嚟先好收走,最後埋單4千7,食落背脊骨!唔會唔會唔會再幫襯呢度!
唔會唔會唔會再幫襯呢度!!!
2020-01-27
2019-09-13 5885 瀏覽
東海薈lunch飲茶真係好抵呀!仲要喺呢間北京道1號上邊嗰間東海薈,對住個維港靚景飲茶,仲要咁抵食,真係無得輸!平時lunch同一班同事/同客食飯都唔太失禮!呢排長期做緊優惠,成張點心紙六八折呀!點心紙選擇都算好多,佢抵到連小食炒飯炒麵都有埋折,真係誇張!兩個人,叫咗5樣點心,1個小食!點心都係熱辣辣,粉果加小小辣椒油好食呀,蝦餃都唔錯,馬拉糕都係熱辣辣又唔會太甜好鬆化,鹹水角就普通咗啲!小食我哋叫咗一份滷水鵝翼,估唔到佢哋整得唔好食,鵝翼處理得唔係好乾淨,而且啲皮好厚脂肪,完全唔入味,小小失望!不過佢哋嘅點心質素都OK嘅雖然係68折,唔會因為做優惠平左而降低食物質素!兩個人五個點心一個份小食,連埋茶位加一total 先係$250,抵食!

平時lunch同一班同事/同客食飯都唔太失禮!

馬拉糕都係熱辣辣又唔會太甜好鬆化,鹹水角就普通咗啲!

2019-09-10
2019-08-19 3716 瀏覽
今日係新同事既Welcome lunch,秘書揀咗來呢間位於北京道1號既東海薈。一入酒樓,你會發現係全海景落地玻璃,非常開陽,環境相當舒適。秘書為何會揀這裡既主要原因係,呢排做緊promotion ,價錢相當抵,但惠顧所有點心都係68折。於是,我們一行26人,就來咗東海薈開餐。再點一啲浮誇既點心。我最有深刻印象既就係呢群天鵝🦢,嘩幾鬼靚,用來打咭一流,但味道就一般了,有啲似芋角既質感。而其他點心既味道都係中上既水準,以有折扣來講,相當抵食

黑松露天鵝酥

而其他點心既味道都係中上既水準,以有折扣來講,相當抵食

2019-07-17 3576 瀏覽
好姊妹又要聚一聚,難得今晚咁齊人,小朋友同老公都一齊嚟,啱啱好夠坐一圍,朋友J就決定要食大家聚會咁耐都冇食過嘅中菜!呢間東海會喺尖沙咀北京道1號,初初諗住食中菜係冇咩特別嘅,不過上到去地方嘅幾寬敞,唔會好迫,仲有落地玻璃窗邊景,唔會好似平時啲酒樓坐得咁辛苦,非常舒服。除咗環境,食物亦令我喜出望外,我哋叫咗燒鵝王,放上枱傳來陣陣香味,燒鵝皮香肉汁多,圍枱轉左一圈已經食晒一碟,又係必試佳品!呢度嘅椒鹽鮑魚亦都非常惹味, 不過食海鮮我自己就鍾意清蒸多啲,保留原汁原味呀嘛!值得一讚嘅係佢唔只好食,賣相亦都好靚,淨係擺盆已經吸引到人!!咁大班人梗係要叫返個龍蝦伊面!龍蝦大大嚿好多肉, 老公最鍾意食!伊面唔會太淋,加埋啲汁味道剛好👍🏻👍🏻仲有一個砂鍋海鮮豆腐煲,有帶子,蝦等等,落足晒料!用砂鍋煮加埋啲配菜又香又惹味其他菜式好似京都骨,蟹肉扒菜苗,雜菌上湯浸菜等等都好味,不過就唔夠上面嘅出色啦⋯⋯估唔到呢度環境食物服務質素都有返咁上下,下次要試吓黎飲茶先得!

咁大班人梗係要叫返個龍蝦伊面!龍蝦大大嚿好多肉
, 老公最鍾意食!伊面唔會太淋,加埋啲汁味道剛好👍🏻👍🏻

2019-05-15