招聘中
應徵
$12,000-$13,000
月薪
2019-09-13 2136 瀏覽
東海薈lunch飲茶真係好抵呀!仲要喺呢間北京道1號上邊嗰間東海薈,對住個維港靚景飲茶,仲要咁抵食,真係無得輸!平時lunch同一班同事/同客食飯都唔太失禮!呢排長期做緊優惠,成張點心紙六八折呀!點心紙選擇都算好多,佢抵到連小食炒飯炒麵都有埋折,真係誇張!兩個人,叫咗5樣點心,1個小食!點心都係熱辣辣,粉果加小小辣椒油好食呀,蝦餃都唔錯,馬拉糕都係熱辣辣又唔會太甜好鬆化,鹹水角就普通咗啲!小食我哋叫咗一份滷水鵝翼,估唔到佢哋整得唔好食,鵝翼處理得唔係好乾淨,而且啲皮好厚脂肪,完全唔入味,小小失望!不過佢哋嘅點心質素都OK嘅雖然係68折,唔會因為做優惠平左而降低食物質素!兩個人五個點心一個份小食,連埋茶位加一total 先係$250,抵食!

平時lunch同一班同事/同客食飯都唔太失禮!

馬拉糕都係熱辣辣又唔會太甜好鬆化,鹹水角就普通咗啲!

2019-09-10
2019-08-19 1785 瀏覽
今日係新同事既Welcome lunch,秘書揀咗來呢間位於北京道1號既東海薈。一入酒樓,你會發現係全海景落地玻璃,非常開陽,環境相當舒適。秘書為何會揀這裡既主要原因係,呢排做緊promotion ,價錢相當抵,但惠顧所有點心都係68折。於是,我們一行26人,就來咗東海薈開餐。再點一啲浮誇既點心。我最有深刻印象既就係呢群天鵝🦢,嘩幾鬼靚,用來打咭一流,但味道就一般了,有啲似芋角既質感。而其他點心既味道都係中上既水準,以有折扣來講,相當抵食

黑松露天鵝酥

而其他點心既味道都係中上既水準,以有折扣來講,相當抵食

2019-07-17 2091 瀏覽
好姊妹又要聚一聚,難得今晚咁齊人,小朋友同老公都一齊嚟,啱啱好夠坐一圍,朋友J就決定要食大家聚會咁耐都冇食過嘅中菜!呢間東海會喺尖沙咀北京道1號,初初諗住食中菜係冇咩特別嘅,不過上到去地方嘅幾寬敞,唔會好迫,仲有落地玻璃窗邊景,唔會好似平時啲酒樓坐得咁辛苦,非常舒服。除咗環境,食物亦令我喜出望外,我哋叫咗燒鵝王,放上枱傳來陣陣香味,燒鵝皮香肉汁多,圍枱轉左一圈已經食晒一碟,又係必試佳品!呢度嘅椒鹽鮑魚亦都非常惹味, 不過食海鮮我自己就鍾意清蒸多啲,保留原汁原味呀嘛!值得一讚嘅係佢唔只好食,賣相亦都好靚,淨係擺盆已經吸引到人!!咁大班人梗係要叫返個龍蝦伊面!龍蝦大大嚿好多肉, 老公最鍾意食!伊面唔會太淋,加埋啲汁味道剛好👍🏻👍🏻仲有一個砂鍋海鮮豆腐煲,有帶子,蝦等等,落足晒料!用砂鍋煮加埋啲配菜又香又惹味其他菜式好似京都骨,蟹肉扒菜苗,雜菌上湯浸菜等等都好味,不過就唔夠上面嘅出色啦⋯⋯估唔到呢度環境食物服務質素都有返咁上下,下次要試吓黎飲茶先得!

咁大班人梗係要叫返個龍蝦伊面!龍蝦大大嚿好多肉
, 老公最鍾意食!伊面唔會太淋,加埋啲汁味道剛好👍🏻👍🏻

2019-05-15
2019-03-29 3864 瀏覽
中午同同事去尖沙咀一間酒樓食飯,要答lift上樓,上到去,估唔到係全海景落地玻璃!酒茶飲到咁高級同咁有情調都係第一次叫左個麻辣雲吞,辣度適中,有啲辣湯加上十隻小雲吞,唔太油膩但又可以食少少辣野過下口癮,上品。又叫左個墨魚條,外脆內軟,又爽口,墨魚好足料,正
酒茶飲到咁高級同咁有情調都係第一次

又叫左個墨魚條,外脆內軟,又爽口,墨魚好足料,正
2019-03-29 3058 瀏覽
本身好鐘意食點心,有時星期六日都會同屋企人食,但係點食都開心唔過同一大班同事食,因為可以狂點狂叫,樣樣都試到! 呢間酒樓既點心樣樣都好食,特別推介脆炸墨魚滑餅,彈牙又香脆! 同埋lunch去埋單有6折,又有海景... 其實性價比都幾高
飲茶,點心
飲茶,點心
2019-03-29 1643 瀏覽
酒樓食很多,但呢樓係對住個維港食嘅酒樓,全間酒樓都係落地玻璃,海景一流。點心都算高質素,蝦餃,燒賣都用鮮蝦,好彈牙。咸水角同炸兩都好夠脆。最後叫左個楊枝甘露做甜品,估佢唔好咁足料,多料到成碗飯咁,奶香又濃,好飲過出面糖水鋪,正👍🏻餐具都好靚,食得好開心係高質嘅酒樓😋

楊枝甘露

餐具都好靚,食得好開心
係高質嘅酒樓😋

楊枝甘露
2019-02-15 2005 瀏覽
是次到東海薈吃部門的開年飯,由於正值農曆新年,北京道一號,以至於酒樓,皆佈置得很有新年的氣氛,餐具都顯得喜氣洋洋的。雖則酒家很有過年的氣氛,可是在碗盤餐具的清潔上仍略有不足。我們入座後,發覺至少三組的餐具未有徹底洗淨,仍留有食物的殘渣或毛髮,需要再行更換。此外,美食的份量略少,碟頭炒飯的份量比一般酒家的標準炒飯少了約三分之一,同事們每人分不了三分之二碗炒飯。無飯不歡的相信要再多點一、兩道小菜或是炒飯麵。就味道而言,東海薈不算突出。有部份小菜、點心有點過淡,而剛才提到的炒飯則過咸。東海薈的上菜次序亦有點怪怪的。甜品等等本應在用餐中後段才上菜,但侍應早在炸物上菜前就把咖啡果凍、紅棗糕等上菜,令紅棗糕都變冷了,吃起來不太美味,而且黏在一起,要是真要點甜品的話,建議在用餐的中後段再追加,確保上菜時間不會過早。
是次到東海薈吃部門的開年飯,
由於正值農曆新年,
北京道一號,以至於酒樓
皆佈置得很有新年的氣氛,
餐具都顯得喜氣洋洋的。

雖則酒家很有過年的氣氛,
可是在碗盤餐具的清潔上仍略有不足。
我們入座後,發覺至少三組的餐具未有徹底洗淨,
仍留有食物的殘渣或毛髮,
需要再行更換。

此外,美食的份量略少,
碟頭炒飯的份量比一般酒家的標準炒飯少了約三分之一,
同事們每人分不了三分之二碗炒飯。
無飯不歡的相信要再多點一、兩道小菜或是炒飯麵。

就味道而言,東海薈不算突出。
有部份小菜、點心有點過淡,
而剛才提到的炒飯則過咸。

東海薈的上菜次序亦有點怪怪的。
甜品等等本應在用餐中後段才上菜,
侍應早在炸物上菜前就把咖啡果凍、紅棗糕等上菜,
令紅棗糕都變冷了,
吃起來不太美味,而且黏在一起,
要是真要點甜品的話,
建議在用餐的中後段再追加,
確保上菜時間不會過早。
2019-02-13
2018-12-16 3261 瀏覽
尖沙咀吃個午餐,平貼五、六十元,貴則二、三百,沒想到原來尖沙咀飲茶,埋單人均不用一百元,這是什麼地方?就是東海薈。現時,東海薈做緊優惠,午市全單六五折,點心或是炒粉麵飯都有折,別以為平野一定無好,相反,它的點心水平制作十分用心,賣相精緻,味道好味,當中我最愛的,就是炸魷魚鬚,原因是酒樓用了小魷魚,魷魚鬚也特別小,吃起來不會太粗太難咬,加上炸得香口,調味又合適,好好食。除了食物水準高,酒樓的環境亦是另一賣點,原因是窗邊的枱可以飽覽維港景色,另食物添上另一個味道。

2018-12-14 1913 瀏覽
有一日大家都講起好想食大閘蟹,就開始上網搵。因為今年有好多大閘蟹安全問題既新聞,所以都係搵返d有品質保證既地方💯最後見到呢一個套餐幾好咁,價錢都Ok,就決定左呢一間~首先上左個湯先,好鮮甜,好好味呀!跟住上埋個蟹粉蒜蓉包,開始食蟹既菜式,好期待,好興趣!個蟹粉好味道~再食個蟹粉小籠包,每人兩粒,好多汁主角上場!!!每人有兩隻,佢會分兩輪上既~食到好滿足,d膏同個醋好夾不過唔知係唔係都到大閘蟹季節既尾聲,d膏唔算好多,但可接受個烏冬好一般好在食完個蟹都飽飽地,最後無食晒薑茶湯圓作一個完美既結束整體來說都唔錯,不過菜上得好快,蟹都未食完就上左其他食物,搞到最後既烏冬、菜、同湯圓都已經無咁熱,但今年食到大閘蟹已經好滿足

最後見到呢一個套餐幾好咁,價錢都Ok,就決定左呢一間~

首先上左個湯先,好鮮甜,好好味呀!

東瀛花菇螺頭燉雞湯

跟住上埋個蟹粉蒜蓉包,開始食蟹既菜式,好期待,好興趣!

個蟹粉好味道~
蟹粉蒜蓉包

再食個蟹粉小籠包,每人兩粒,好多汁

主角上場!!!
每人有兩隻,佢會分兩輪上既~
食到好滿足,d膏同個醋好夾

不過唔知係唔係都到大閘蟹季節既尾聲,d膏唔算好多,但可接受

大閘蟹
江蘇大閘蟹

個烏冬好一般
好在食完個蟹都飽飽地,最後無食晒
酸辣湯手打烏冬

薑茶湯圓作一個完美既結束

2018-12-13
蟹粉蒜蓉包
大閘蟹
江蘇大閘蟹
2018-11-28 2057 瀏覽
作為一個華田控,東海飲食集團早排推岀咗一系列華田點心,緊係即刻約埋班親戚朋友去飲個茶啦!東海咁多間分店,飲開茶嘅姨丈就提議去北京道依間,因為有埋個海影View,可以食埋環境真係無介紹錯呀吓!阿華田軟心包第一款先黎籠蒸包,成日上網睇到啲人玩個流心餡,我地都有試吓,試過拮穿對眼扮喊又試過拮穿咀扮🤮,又真係好流心喎!仲熱到辣親手指添😆不過食落個餡係覺得似朱古力多啲,要嗒多幾吓先認到係華田味,同埋搣開時係覺得個餡好似過份地流心,稀到掛唔到係個包到,但算係一個玩得又食得既包黎既😆脆皮竹炭阿華田包依款感覺西式啲,個皮係真係脆嘅,有啲似平時菠蘿包個皮咁,個餡同蒸包一樣都係非常流心,但相比起蒸包,我會鍾意食依個多啲!脆脆阿華田奶涷平時個人黎講唔多好甜品的,不過依個奶凍真係岀色,係三款華田點心最華田果一個!面頭嘅華田脆脆加又滑又濃郁嘅華田奶凍,係好好味既!其實我地都有嗌其他點心,都好食的,不過當日焦點係華田點心,所以今次食評無提及,第二回華田點心我都好期待,希望華田味濃郁啲,唔好再令人覺得似朱古力啦!😆

阿華田軟心包

脆皮竹炭阿華田包

脆脆阿華田奶涷

2018-11-03
2018-11-26 2314 瀏覽
母親大人慶生找來高級地段食府北京道一號 「東海薈」,樓高檯闊座擁維港景觀一圍 12位 「臻味超值宴」套餐免加一收你 $2688, 認真無得輸。👍👍👍👏乳豬全體上,溫度保持微暖皮脆油香。😋XO 醬爆螺片炒蝦仁靈魂所在 XO 醬提升鮮味黑醋骨伴沙律菜我最喜愛黑醋汁酸中帶甜排骨完全入味。好得👍👍酥炸百花球香脆可口彈牙滋味🤤紅燒竹笙雞絲翅本人 ✖️食翅,故無食無評論蠔皇花菇海螺片花菇吸收醬汁味道入味又爽口蔥油蒸花斑魚身火喉剛到位鮮味十足醬油脆皮雞皮脆肉嫩有雞味東海壽桃包無得頂爆Like,蓮蓉香滑難得甜度控制剛好,咸蛋黃甘香油潤滋味爆分。太好味一時忘了相機食先的竟是是日甜品 (冰糖木瓜雪耳)清香木瓜味帶著滋潤雪耳,這碗飯後甜點裡盡是滋潤。小妹真心堅抵👍👍👍

乳豬全體上,溫度保持微暖皮脆油香。😋

XO 醬爆螺片炒蝦仁
靈魂所在 XO 醬提升鮮味

黑醋骨伴沙律菜
我最喜愛黑醋汁酸中帶甜排骨完全入味。
好得👍👍

酥炸百花球
香脆可口彈牙滋味🤤

紅燒竹笙雞絲翅
本人 ✖️食翅,故無食無評論

蠔皇花菇海螺片
花菇吸收醬汁味道入味又爽口

蔥油蒸花斑
魚身火喉剛到位鮮味十足

醬油脆皮雞
皮脆肉嫩有雞味

東海壽桃包
頂瓜瓜

太好味一時忘了相機食先的竟是是日甜品 (冰糖木瓜雪耳)
清香木瓜味帶著滋潤雪耳,這碗飯後甜點裡盡是滋潤。

小妹真心堅抵👍👍👍
2018-11-16
頂瓜瓜
  • 東海壽桃包
  • 雪耳萬壽果
  • 鴻運金豬全體
2018-11-17 1487 瀏覽
上年新聞報導話肥超標,唔合格,唔敢食⋯隔左兩年,今年大閘蟹終於攞到批文,食得安心又放心,仲唔拿拿聲去食咩東海有個 大閘蟹·淺嚐 套餐,看似食物總類唔多,但其實剛剛好!先黎一碗東瀛花菇螺頭燉雞湯,又幾好味喎,花菇尚算厚大,仲有少少螺頭條!跟住就生拆蟹粉蒜蓉包,每人兩件蒜蓉包其實都幾多,加上蟹粉既黃油,食一件半就已經濟濟地⋯我好怕食小籠包,覺得餡料就係一大舊肉⋯但蟹粉小籠包一定要食熱騰騰啖啖蟹粉,超正!終於黎到主菜 大閘蟹!東海淺嚐套餐只有兩隻大閘蟹,而且size大算大,只有4-5両左右,真 淺嚐蟹算乾淨,蟹膏亦算多!而且第二隻比第一隻更好,一來夠晒熱;二來蟹膏帶甘味,超好味啊~淺嚐⋯兩隻剛好,食完唔會覺得罪究。之後就食清清地既清湯淮山浸時蔬。酸辣湯手打烏冬唔食都唔會有損失!因為真係超敗筆!一夾烏冬⋯What!!!?! 係超市果d $10四包容易變酸既平價烏冬!!!!!! 仲要配超唔夾既酸辣湯,我寧願要糯米飯好過!好在薑茶湯圓very nice,芝麻湯圓細細粒,而且煮得剛好,唔會發晒或淋晒;薑湯再薑d更好

大閘蟹·淺嚐

東海有個 大閘蟹·淺嚐 套餐,
看似食物總類唔多,但其實剛剛好!

先黎一碗東瀛花菇螺頭燉雞湯,
又幾好味喎,花菇尚算厚大,仲有少少螺頭條!
東瀛花菇螺頭燉雞湯

跟住就生拆蟹粉蒜蓉包,
生拆蟹粉蒜蓉包

我好怕食小籠包,覺得餡料就係一大舊肉⋯但蟹粉小籠包一定要食
熱騰騰啖啖蟹粉,超正!
鮮味蟹粉小籠包

終於黎到主菜 大閘蟹!

清蒸大閘蟹

蟹算乾淨,蟹膏亦算多!
清蒸大閘蟹

淺嚐⋯兩隻剛好,食完唔會覺得罪究。
之後就食清清地既清湯淮山浸時蔬。
濃湯淮山浸時蔬

酸辣湯手打烏冬唔食都唔會有損失!
我寧願要糯米飯好過!
酸辣湯手打烏冬

好在薑茶湯圓very nice,

薑菜湯圓
大閘蟹·淺嚐
生拆蟹粉蒜蓉包
鮮味蟹粉小籠包
薑菜湯圓
2018-11-14 1286 瀏覽
今晚朋友提議去尖沙咀食晚飯,左諗右諗,最終大家都想去北京道晚飯,又喺東海薈,唉,見大家都咁鐘意,我就成全大家喇😂今晚一行四人,見到個樂聚超值宴(四人餐) ,有我既至愛雞煲翅,又有乳鴿😍頭抽煎虎蝦,好好味濃湯雞煲翅,碗碗都好多翅,真材實料XO醬蘭花蚌炒螺片,味道係好好,可惜啲餸上得太快,凍左乳鴿石班蒸得啱啱好,魚肉夠滑桃脂雲耳浸時蔬生煎包,包軟餡肉汁豐富,非常好食個餐超抵,價錢已包茶芥及加一,食品質素高,我地非常滿意

頭抽煎虎蝦,好好味

濃湯雞煲翅,碗碗都好多翅,真材實料

XO醬蘭花蚌炒螺片,味道係好好,可惜啲餸上得太快,凍左

乳鴿

石班蒸得啱啱好,魚肉夠滑

桃脂雲耳浸時蔬

生煎包,包軟餡肉汁豐富,非常好食

個餐超抵,價錢已包茶芥及加一,食品質素高,我地非常滿意

2018-11-12 873 瀏覽
千呼萬唤始出來,今晚同老公慶祝生日,適逢大閘蟹登場,就試試打去北京道一號的東海薈訂位,因早前裝修暫停營業了一陣子,現終於再次營業,趕及同老公食生日飯。 裝修後餐廳多了個巨大led屏幕,非常刺眼。我地叫個二人大閘蟹餐 😍東贏螺頭燉花菇湯❨位上 x 2❩菇味夠香螺頭夠甜蟹粉小籠包❨4件❩生拆蟹粉蒜蓉包❨4件❩個蟹粉係ok既,但蒜蓉包不夠香而且凍了,有啲失望主角出場🦀🦀🦀🦀好味道濃湯淮山浸時蔬酸辣湯烏冬

東贏螺頭燉花菇湯❨位上 x 2❩

菇味夠香螺頭夠甜

蟹粉小籠包❨4件❩

生拆蟹粉蒜蓉包❨4件❩
個蟹粉係ok既,但蒜蓉包不夠香而且凍了,有啲失望

主角出場🦀🦀🦀🦀
好味道

濃湯淮山浸時蔬

酸辣湯烏冬

2018-11-01 1292 瀏覽
早前海馬仔同媽媽率先試食了 東海飲食集團 的 限定 阿華田點心 😍 真係好好味小海馬食完一個又一個,媽媽最喜歡見到你食,我只係怕你食得太急,包包內係 流心阿華田 呀!😋阿華田軟心包 好可愛啊~ 脆皮竹炭阿華田包 外脆內軟~阿華田奶凍 好濃郁的阿華田味~令人滿足的甜品我地仲有食左好多其他點心,味道都好唔錯😙 推廣期內仲其他點心粉麵都有65折!阿華田點心:推廣期至11月19日地點:全線東海飲食集團時間:茶市

阿華田軟心包 好可愛啊~

脆皮竹炭阿華田包 外脆內軟~

阿華田奶凍 好濃郁的阿華田味~令人滿足的甜品

阿華田點心:推廣期至11月19日