2024-04-09 0 瀏覽
如題,本人同3位同事一齊排隊等買外賣(同事A, 同事B& 我),前2位同事落完單後,收銀員!優!先!幫!排!我!後!面!果!位!(打尖客)落外賣單。完來間野有vip 優先服務還/熟客可以優先落單服務?🤔落單次序是:1-同事A,2-同事B,3-打尖客,我望住佢先裝左打尖客既外賣先,再裝我2位同事既外賣🤷🏻‍♀️而我,望住佢裝完所有外賣,企左系收銀員面前20幾分鐘,仍等落外賣單,結果收銀員在處理其他事項,本人完!全!被!無!視!????服務質素簡直系值得所有人體驗一下,希望見到呢份評論既人可以系呢間野享受到優質服務態度

完來間野有vip 優先服務還/熟客可以優先落單服務?🤔

2024-04-09
30 分鐘 (外賣自取)
咁喺我就話你知,呢間餐廳真係一個驚喜滿滿嘅地方!第一餌佢嗰個檸橙醬炸雞,外皮夠脆,嗰汁真係酸酸甜甜,完美地獨有傳統同西式嘅fusion味道;搭上質地好鬆軟嘅素雞,咬落去又嫩又有嚼勁,啖啖肉感,食得我心情都好啲!再講吓嗰個香椿炒飯,唔使諗咁多,簡簡單單嗰陣香椿味真係撲鼻而來,粒粒分明嘅米仲好入味,真係食到停唔到口!跟手我哋點咗間餐廳推介嘅餸,雜菜炒得啱啱好,有個層次感,每款菜都保留到自己嘅鮮味同脆度,加埋腰果同銀杏,啖啖都係精彩,真係好食得滋味㗎!飯後嘅甜品就係合桃核桃糖水,甜度適中、香濃惹味,啱曬嚟個完美的收尾。整體嚟講,今次嘅食歷險旅程真係滿分,食物唔止好食,連環境都舒服寫意,食素嗰日唔洗等到星期三,隨時都可以大快朵頤!下次有閒,一定要整班人再黎搞個大飽口福!🌿🍚🍲

2023-11-23 969 瀏覽
今時今日其實食素都唔沉悶都可以好花巧好時尚,今日嚟咗灣仔呢間「東方素」質素唔錯簡單的菜式食得出師傅的巧妙,簡單得來好好食😋我揀選小菜好夠火喉猴頭菇香脆惹味,腐皮卷帶出濃烈的豆味 !飯是健康的糙米飯原先只想食一點點結果整碗飯俾我KO了!👍
2023-10-29 1014 瀏覽
接待果位姐姐語氣態度差,已經打晒折扣 🙄🙄🙄唔緊要,希望啲嘢好食啦,見咁多人嚟食 😏😏😏3個人叫咗 南瓜素翅羮(啲椰子味蓋過晒啲南瓜味),蜜絲骨(一啲都唔蜜絲仲話招牌菜),叉燒刈包(呢個招牌菜普通沒驚喜),蘆筍炒百合(好油膩),姬松茸炒麵(又咸又油膩) …… 🫠🫠🫠我家兩位小朋友同我都唔識欣賞 😅😅😅到最後啲炒麵同幾舊蜜絲骨真係要打包 🙈🙈🙈唔係啲嘢好大碟,相反每碟都好精緻 🙊🙊🙊仲有廚房太好鑊氣了,攪到自己以為喺街邊大排檔 😂😂😂連加一埋單57x 人均消費190蚊/人 😬😬😬招呼,環境,食物味道+質素 …… 出邊大把選擇 😎😎😎嘩,好多 🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁
接待果位姐姐語氣態度差,已經打晒折扣 🙄🙄🙄
唔緊要,希望啲嘢好食啦,見咁多人嚟食 😏😏😏
我家兩位小朋友同我都唔識欣賞 😅😅😅
到最後啲炒麵同幾舊蜜絲骨真係要打包 🙈🙈🙈
唔係啲嘢好大碟,相反每碟都好精緻 🙊🙊🙊
仲有廚房太好鑊氣了,攪到自己以為喺街邊大排檔 😂😂😂
連加一埋單57x 人均消費190蚊/人 😬😬😬
招呼,環境,食物味道+質素 …… 出邊大把選擇 😎😎😎
嘩,好多 🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁

2023-10-05 1201 瀏覽
🔹️到灣仔 “東方素” 享受健康素食🥒🥬店內氣氛十分熱鬧🗣🔊, 如多人可訂房間(隔音設備不錯)😆服務周到👩‍💼👩‍💼🔸️黑松露牛油果炒飯🥑🍛香濃黑松露味配鮮香牛油果,健康不油膩👍🔸️蜜汁义燒刈包🥙邊皮香脆, 麵筋酥軟配包包, 口感啖啖肉😋🔸️麻辣手撕雞🍲味道唔錯、鹹香夠惹味, 質感較韌🤷‍♀️🔸️芥茉秋葵🥒以爽口冰鎮秋葵點上芥末, 真是意想不到的好味道👍😋🔸️招牌蜜絲骨🥭以猴頭菇作蜜絲骨配小芒果粒, 加酸甜醬汁Yummy👍🔸️魚香茄子豆腐新豬肉煲🥘鹹鹹香香, 色香味俱全🤤🔸️炸蓮藕餅🧆色澤金黃、粉漿較多、蓮藕味不重🫨甜品🫘 紅豆糕👌👌

🔸️黑松露牛油果炒飯🥑🍛
香濃黑松露味配鮮香牛油果,健康不油膩👍

🔸️蜜汁义燒刈包🥙
邊皮香脆, 麵筋酥軟配包包, 口感啖啖肉😋

🔸️麻辣手撕雞🍲
味道唔錯、鹹香夠惹味, 質感較韌🤷‍♀️

🔸️芥茉秋葵🥒
以爽口冰鎮秋葵點上芥末, 真是意想不到的好味道👍😋

🔸️招牌蜜絲骨🥭
以猴頭菇作蜜絲骨配小芒果粒, 加酸甜醬汁Yummy👍

🔸️魚香茄子豆腐新豬肉煲🥘
鹹鹹香香, 色香味俱全🤤

🔸️炸蓮藕餅🧆
色澤金黃、粉漿較多、蓮藕味不重🫨

甜品🫘 紅豆糕👌👌

2023-08-06 1277 瀏覽
今天和我媽媽去吃晚飯,安排我們坐在六人位但枱面非常細,我們把手袋放在旁邊的椅上,我們吃到一半,侍應在我旁邊加了2個坐位,也不安排椅子給我們放手袋跟著帶4個大人和2個BB ,坐在我們旁邊,之後那個遲來的客人很不禮貌叫我拿開我的手袋,之後我很不高興話要走,侍應才拿另一張椅子過來給我放手袋如侍應早些安排椅子給我放手袋,也不會引起這次不快的晚餐,之後找錢給我少了30元,我即時叫她看,她說弄錯了给回我30元,我以後也不會再去。

2023-08-06
2023-07-20 1178 瀏覽
因為這個月要食素,和朋友們揀了在灣仔的東方素,叫了4個主菜,1個前菜和4碗甜品,5人食得好飽,食物上菜沒有等好耐,但都是熱辣辣即整的上菜,所以很好味,估唔到素食也可以食得咁滋味一試難忘的有麻辣雞煲,如果食得辣一定要叫,就算唔食得辣用嚟送粥或者飯都很好味,雞的材料應該是素雞,其他嘅配料是菇類,綠椒,紅椒,麻而不太辣,素雞的質感好得意,值得推介蜜醬叉燒刈包也很好食,叉燒脆卜卜,刈包軟和暖,一流!竹笙羅漢炒麵,面趣又熱,抵食腰果合桃露不太甜,但我會比較喜歡佢哋嘅素菜總結是好食!

蜜醬叉燒刈包也很好食,叉燒脆卜卜,刈包軟和暖,一流!

竹笙羅漢炒麵,面趣又熱,抵食

腰果合桃露不太甜,但我會比較喜歡佢哋嘅素菜

總結是好食!
松茸醬螃蟹
蜜醬叉燒刈包
竹笙羅漢炒麵
麻辣雞煲
今時今日的齋鋪,早已經升華到一個地步變成色香味俱全。我耐不耐都會去食齋,其實唔單係關我唔食牛肉事或者想食清淡點,根本不少齋鋪的出品就是一流。我自己看著這些照片,差點也認不出這些全是素食。試過不同的素食餐廳,這裡是其中一間最首選的,就算你是無肉不歡的人,不妨也到這裡試試,可能會改變你對素食的看法。我會介紹以下這幾味給較少吃素菜的朋友,對他們來說,我感覺會比較容易受落:黑松露牛油果炒飯(必食推介),蜜醬叉燒,魚香茄子炆米,另外他們的咖哩烹調得相當美味,相信我,你會喜歡的!
魚香茄子炆米
魚香茄子炆米
2023-06-13 880 瀏覽
今日同事突然想食素,就嚟咗公司附近一間素食餐廳試下,入到黎環境唔錯,我地8個人,有埋間細房比我地,私隱度極高,而且嘢食選擇都多,野食黎到,就個樣嚟睇,完全分唔到係素食,味道都一樣,完全食唔出係素,最鍾意係手撕雞,口感同雞肉差唔遠,正
2023-05-27 790 瀏覽
是日佛𧩙,應節去吃齋,家人選了這間新派素菜館,它有是其摟下東方小祇園的年青版,主打新派素食,與爸爸分庭抗禮😅我們要了三個餸。椒鹽茶樹菇很香口惹味,很大碟扺吃:但比較乾身;蜜餞骨很鮮甜,入口即溶,可口非常,伴碟鮮菓亦很配合;主食义煷刈包,上枱是熱燙燙的,义燒有蜜糖香,但有渣,可能小小燒過龍,刈包反而鬆化。整體來說,以新派素食來說,可以-試,但可能比不上城中出名的😅個人反而喜歡它爸爸傳統的味道😅
2023-05-20 774 瀏覽
以往大部份人不知怎麼總對齋菜總有一種抗拒, 隨著大眾越來越追求健康, 而且齋菜日新月異, 很多店鋪都會推出不同款式的新派齋菜, 例如齋壽司, 意大利飯, 焗飯等等, 感覺大家都開始接受了。東方素也是主打新派素食, 進來時已經坐滿了, 幸好我們已訂座了。 而且人流暢旺, 就算客人離開了, 都仍然一直保持八成入座率。餐廳環境光鮮, 餐廳空間大, 只是桌子細了一點。蜜醬叉燒 $88味道跟真叉燒很相似, 口感方面都不錯, 部份位置煮到脆邊彷如叉燒一樣, 外層加了蜜醬, 相當可口。芋頭魚這個剛剛煮出來熱騰騰的, 就連旁邊的五柳汁也一樣熱騰騰的。 芋頭魚外皮非常脆, 切開時會發出卡嚓卡嚓的聲音, 純聽到已經滿心興奮☺️ 芋頭很鬆化, 配上五柳汁就是一絕 👍🏻黑松露牛油果炒飯 $118雖然炒飯乾身, 飯粒尚算分明, 但幾乎完全沒有黑松露味道, 唯獨有一口嘗到了一點。首先黑松露份量太少, 而且黑松露不夠均勻。另外上面只有兩片薄薄牛油果未免太少了, 如果把牛油果切碎再跟飯一起炒可能有更好效果, 這個飯有點失望。整體上食物味道不錯, 唯一炒飯美中不足, 上菜時間則偏慢, 可謂慢功出細貨, 明顯每一碟送上時都

蜜醬叉燒 $88
黑松露牛油果炒飯 $118
黑松露牛油果炒飯
整體上食物味道不錯, 唯一炒飯美中不足, 上菜時間則偏慢, 可謂慢功出細貨, 明顯每一碟送上時都是剛剛煮好的, 所以也值得等 🤗 有機會會再來, 相信其他菜應該有水準的。
2023-05-19
2023-05-07 606 瀏覽
Fried chicken with lemon orange sauce was sweet and sour. The meat quality of the vegetarian chicken was also very good and chewy. Fried rice in toona sauce was simple but delicious. The grains were distinct. A friend asked the waiter whether the dishes included a variety of vegetarian dishes and the waiter suggested fried mixed vegetables which were not on the menu. Stir-fried assorted vegetables included Chinese yam, baby corn, tomato, sweet pepper, cashew nut, lily bulbs, ginkgo. Everything w

A friend asked the waiter whether the dishes included a variety of vegetarian dishes and the waiter suggested fried mixed vegetables which were not on the menu. Stir-fried assorted vegetables included Chinese yam, baby corn, tomato, sweet pepper, cashew nut, lily bulbs, ginkgo. Everything were included.

Cachew nuts and walnuts soup dessert was nutty and the sweetness was just right.

Had a healthy and happy meal today.
2022-07-25
2023-03-21 919 瀏覽
家人從外地回來,網上搵到呢間素食,不過食評麻麻,但因朋友都係住附近所以都孤且一試。價錢ok 平; 份量都萛大(我哋7個大人,一碟每人都有幾件),上餐時間(呢個係最擔心)快👍🏻 服務,唔錯,有禮貌,有常常加水。味道,我覺得好食。 推价 : 叉燒,脆鱔,😋
2023-03-09 1100 瀏覽
上星期五約好為朋友預祝生日,佢話想食齋菜,於是有朋友負責去訂位,就系黎左呢間東方素試食。起初見餐牌上沒有小食‘’酸齋之類‘’,又沒有最常見的‘’芋頭魚‘’已扣晒分,但心想既然來到就算吧,或者小菜ok呢?我地共四個人,點了六個小菜兩個糖水,但一直等一直等 🙄😮‍💨.....已过了半小時仍未有一個小菜可送上枱,但環觀四周又不是多客人,於是嘗試催侍应生,最好笑佢答得好直接又好抵死咁話,系無辦法催到廚房,因而家廚房師傅全部系新上班,舊的師傅全部辭職了,會系慢好多,仲話好幾枱客人都系等左好耐同催紧快點出菜咁。😑😖👎我地原本order其中一款炒飯又等極未到,侍应又叫我地更改其它,因有客人話酸咁. ...終於改左可以快d既炒烏冬!最後好遲好遲先見到既酸辣湯足足在三催四請下,在一粒幾鐘後才上到枱。😴😣整餐飯都系在無耐激氣下,又每個小菜都要催促下才結束。我地8:00落單,10:00離開,這麼長時間都是在等等等食!😮‍💨😮‍💨😮‍💨這是第一次幫襯,亦肯定是最後一次幫襯既素店。😠😤京式牛柳. HKD88味道是ok的,可以一試竹笙鲜竹浸時蔬. HKD88味道太啖,吾值菌醬賽螃蟹. HKD98味道
整餐飯都系在無耐激氣下,又每個小菜都要催促下才結束。
這是第一次幫襯,亦肯定是最後一次幫
襯既素店。😠😤

京式牛柳. HKD88
味道是ok的,可以一試

竹笙鲜竹浸時蔬. HKD88
味道太啖,吾值

菌醬賽螃蟹. HKD98
味道真麻麻,睇圖片已感受到

沙津醬鳳尾蝦. HKD98
炸蝦是ok的,但放了太多太多芝麻醬,要抹走醬汁先食到

日式炒烏冬
味道麻麻,送來已不是熱的

酸辣湯素翅. HKD88
味道出奇地ok,值得一試

糖水
百合杏仁露. HKD38/一人份量
腰果核桃露. HKD38/一人份量
忘記影相了,味道清啖,還可以

2023-03-03
生日
2023-03-03 702 瀏覽
叫咗三樣餸一個飯,等一個鐘一樣都未嚟。叫個夥計催多兩三次先上一味餸,成碗水煮猴頭菇都食完,另外兩樣嘢都仲未上,又叫夥計催再等多三四個字,每次都重新問我嗌咗啲乜,連一碗飯都講左三次未上。我話第二台客遲過我哋嚟,已經成枱餸,仲要係同一樣餸,點解我哋仲未個阿姐話”係囉,點解仲未有嘅”走咗現場都係講緊幾枱客唔係full house 個夥計叫我入去自己同廚房講😑我同佢講如果仲未整嘅,就取消,個夥計入廚房出返嚟,我哋又再等多5分鐘,再催,強調未整嘅就唔使上,我哋買單,然後佢再喺廚房大叫出嚟話而家上即係我哋頭頭尾尾,催咗一個半鐘,當我哋要取消先整?仲有我話取消嘅時候,個阿姐又話”我唔識講取消,你自己拎入廚房話取消啦。”食物方面,個叉燒比以前差好遠。年半前黎過,叉完外脆內軟,今次等咗一個鐘嘅叉燒係淋的,一pat嘢。我前前後後嚟東方素已經十幾次,今次之後,我以後都唔會再嚟!

個阿姐話”係囉,點解仲未有嘅”走咗
現場都係講緊幾枱客唔係full house
個夥計叫我入去自己同廚房講😑

我前前後後嚟東方素已經十幾次,今次之後,我以後都唔會再嚟!