2012-09-30 177 瀏覽
今日中午我同阿爸同阿媽一起去酒樓飲茶但係本酒樓有一個女員工好奇怪,那位女員工拎點心俾客人食既時候佢每次都係放d點心係客人既時候唔係放係枱中間而係放係人客既手隔離,一次平次我以經冇出聲話佢,跟住再嚟點心既時候我以經張原有既點推埋一邊但係個位女員工我以經俾左個位佢放點心,但係佢依然重係要放係客人既手隔離,真係唔係好明d員工點樣做野。
2012-09-20 115 瀏覽
與太座到東區探完老爸後,落到柴灣已是近二時,想找個地方坐下補充元氣,我們曾多次經過這間兩層樓高的酒樓,好想入去看個究竟?算是我們在港島最東面的酒樓開飯。我們上了二樓,雖是星期天,仍有很多吉檯,酒樓的裝修不能說是不亮麗,唯看落總覺得與銅鑼灣的有些分別,但又不致於像離島的樸實無華,而女職員的制服是很講究,不同職級有不同服飾,都是很中國化,用的是傳統的布鈕扣,設計亦見心思,活像回到數十年前的香港。我們隨便點了一個「五福點心拼盤」,一碟叉燒腸粉。「五福點心拼盤」有五款點心,蝦餃,叉燒包,燒賣,素粉果,椰汁奶皇包,每款有兩件,賣四十五元,算合理。蝦餃幾爽口,蝦餃皮沒有一夾即散,算有水準。燒賣樣子不怎麼骨子,但肉質和味道都不差。吃叉燒包,醬汁顏色是我最關注的,幸好不是螢光橙色,叉燒味道可口,同樣收貨。素粉果,餡料是菇類和木耳等,也做得不糊口。椰汁奶皇包,不覺得有椰汁味,奶皇則一般。叉燒腸粉的皮厚薄適中,有米香,有芫茜加在餡料,提升香味,整體不錯。到了下午二時,突然有大量茶客湧入,原來是特價時段,有推車賣的原盅鳳爪排骨飯,捧場客多。
$41.5 (午餐)
2012-02-21 48 瀏覽
新年假期,與家人飲茶。想起很久沒來這裡吃點心,於是來這裡吃一頓早午餐。兩個人,叫了一個點心拼盤,加兩款點心。點心拼盤:糯米燒賣、芋蓉包、叉燒包、鮮蝦菜苗餃及魚翅餃,各兩件。糯米燒賣是燒賣皮包著糯米飯,沒什麼餡料,味道一般。芋蓉包是比較少見的點心,包身略乾,體積略為細小,好在芋蓉餡甜而不膩,味道不錯。叉燒包尚算軟熟,餡料肥瘦適中。鮮蝦菜苗餃有頗多菜,蝦有鮮味,但未算十分爽口大隻。魚翅餃的餡料有豬肉和木耳等,豬肉新鮮,味道ok。綠茶甜薄餅:加了綠茶味的甜薄餅,聽來頗特別。賣相確是綠色的,但吃下去無綠茶味,可幸煎得乾身不油膩。餡料是砂糖、椰絲和芝麻,香甜可口。整體味道還算不錯。牛肉腸粉:腸粉皮薄滑,牛肉餡也算飽滿。連茶錢及加一,埋單九十多元,以這區來說,是頗貴的。雖然有不少特別款式的點心,但味道只算一般。整體來說,不抵吃,質素也只是一般。

兩個人,叫了一個點心拼盤,加兩款點心。

牛肉腸粉:腸粉皮薄滑,牛肉餡也算飽滿。

點心拼盤
牛肉腸粉、綠茶甜薄餅
2012-01-02
2012-01-30 17 瀏覽
一大早將媽媽叫醒,上茶樓飲茶~~由小西灣走到漁灣村,為的是嘗新意搬到東區差不多十年,還未試過過家酒樓,今天終於有幸來「一盅兩件」這家名為東方漁港的茶樓 早茶點心 小點8.8 中點12.8 大點14.8 特點16.8 優點19.9 對早茶來說價格一般般可惜我們來到時已11:15a.m,埋單都12:15noon,過了11:30a.m的早茶時分,要計午市,無論大、中、小點都貴了$2其實這間酒樓點心頗多,五花百門,酒樓亦有兩層,是一幢式的,就是服務差了些服務員是十叫九不理式的....交點心紙已非常困難,點心來的速度更慢得非常...等了差不多20min才來頭一樣點心...點心味精多多...由其是下圖最左邊的菜肉水餃,但蝦餃的蝦反而鮮滑,可惜皮太厚燒賣不好吃,豬肉燒賣沒哂味,樣子也不好看...紅棗糕更免談,粉粉的,還真像吃甜糕,一點彈性也沒有,咬了一口不吃了燕麥菜肉包被我吃了兩個,不過味道還不及超市賣的「叮叮」包好吃,個子又細小...煎三色糕=蘿卜糕,芋頭糕,馬蹄糕,這些不過不失家鄉煎薄餅 我反而延喜歡的,這薄薄脆脆的薄餅邊邊,中間雖然不是脆的,但有口感,不是粉粉的,點上些許甜醬,風味極佳 這只
一大早將媽媽叫醒,上茶樓飲茶~~

由小西灣走到漁灣村,為的是嘗新意

燒賣不好吃,豬肉燒賣沒哂味,樣子也不好看...

煎三色糕=蘿卜糕,芋頭糕,馬蹄糕,這些不過不失

這只飲茶共消費百多元,點得太多了,吃不完真浪費,最後還是我吃掉的...很胞,非常胞,極胞
2011-10-14 10 瀏覽
久不久便幫襯東方漁港,今次再吃覺得質素又下滑了。燒賣的外皮腍散,幸好豬肉並不過肥,海蝦亦算大隻。雞紮非常細件,雞件、火腿的的骰骰,唯一可取是芋頭夠粉。平日最喜歡這兒的牛肉,今次則使我有點失望,牛肉沒有平日的鮮味,亦缺乏了馬蹄的爽口感。我想,要隔一段時間再光顧了!
久不久便幫襯東方漁港,今次再吃覺得質素又下滑了。
燒賣的外皮腍散,幸好豬肉並不過肥,海蝦亦算大隻。
雞紮非常細件,雞件、火腿的的骰骰,唯一可取是芋頭夠粉。
我想,要隔一段時間再光顧了!

2011-05-02 7 瀏覽
行山前先補充體力,今餐吃茶樓點心也牛肉球十分新鮮,咬開時仍見粉紅色。馬蹄很是爽口,芫茜為食物增添香氣。鳳爪排骨飯太過肥膩,吃畢碗底餘很大量油漬。叉燒包表皮非常厚,幸好內餡偏瘦,甜甜的很易入口。吃飽了,是時候出發啦!
行山前先補充體力,今餐吃茶樓點心也

鳳爪排骨飯太過肥膩,吃畢碗底餘很大量油漬。
叉燒包表皮非常厚,幸好內餡偏瘦,甜甜的很易入口。

吃飽了,是時候出發啦!
外賣自取
$73 (早餐)
2011-03-03 1 瀏覽
老豆晨早去酒樓外賣點心,出錢又出力,真好我大可以繼續睡在暖笠笠的被窩。食物送到啦,看看有甚麼先。咦,我最愛的鳳爪排骨飯喎!份量很足,排骨瘦滑,白飯乾爽,不錯牛肉球很新鮮,加多點香茜更正,這並非最好的一次。雞包仔完全唔得,只得包皮,餡料少過一毫子。老豆食义燒包,佢話D料幾多喎。义燒腸也是劣作,粉皮極之厚厚厚九碟點心,八十元,OK啦!
老豆晨早去酒樓外賣點心,出錢又出力,真好

我大可以繼續睡在暖笠笠的被窩。

食物送到啦,看看有甚麼先。

牛肉球很新鮮,加多點香茜更正,這並非最好的一次。
义燒腸也是劣作,粉皮極之厚厚厚

九碟點心,八十元,OK啦!

2011-02-28 5 瀏覽
間酒樓的員工談天談到大聲過客人,其實談天都不是一個問題,問題是只顧著談天,竟然胡亂放餸菜給顧客,明明我同朋友叫了個炒飯,送錯去隔離桌,又說已上了給我們,累我們吃光了其他餸,等到糖水都上,都沒有飯吃,明明叫經理取消,又一直堅持話有,10分鐘前都話有啦,講左幾次啦,米又係掛住傾計做錯野!!!最過份係佢地同客吵架,上得慢又唔比問又話人煩,食物又貴又唔好食又成日落錯單,太過份囉!!!
酒樓的員工談天談到大聲過客人,
其實談天都不是一個問題,
問題是只顧著談天,
竟然胡亂放餸菜給顧客,
明明我同朋友叫了個炒飯,
送錯去隔離桌,
又說已上了給我們,
累我們吃光了其他餸,
等到糖水都上,
都沒有飯吃,
明明叫經理取消,
又一直堅持話有,
10分鐘前都話有啦,
講左幾次啦,
米又係掛住傾計做錯野!!!
最過份係佢地同客吵架,
上得慢又唔比問又話人煩,
食物又貴又唔好食又成日落錯單,
太過份囉!!!
(非會員)
話說上星期日1月23日,我就打電話去柴灣東方漁港諗住B00K,14人,7點至9點.職員話$105!咁我今日1月29日,1點東方打黎確定我地既人數,去到4點我打去東方問會有幾多個爐,,咁都話到時去到再決定,,,點知,,當我6點35分(食前半個鐘)打去東方,問可唔可以早到入坐,,點知佢到果下先同我講,要$108!!!!咁我梗係拉埋D朋友,針針啦!跟住我地就一齊打去東方搵經理出黎啦`!注明:經理係姓王!果到有兩個王經理既,係矮D果個!點知佢同我地講,'你地唔係3蚊都比唔起下?!?!'咁我地就咁係話,,我地$105都肯比,,,咁果到3蚊點會比唔起,,我地打黎,只係想了解清楚點知會貴左3蚊姐!!!! 跟住我地講左陣,,王經理就話比個生果盤你地算啦,,,我地話,,下,,我地14人,比多3蚊,,即係42蚊,,買你一個生果盤??,,咁我就話,咁你地一係比番封道歉信,,道返歉,,我地算啦,,點知佢話,,點解我地要SAY SORRY? 咁我地好嬲,,就問王經理,,你姓咩丫??佢竟然反問返我地,"咁你地又叫咩名丫????"我地講左之後,,佢仲要我地問多6,7次,,佢先肯答!!!!咁我地話,,衣家你地咁樣,,

點知佢同我地講,'你地唔係3蚊都比唔起下?!?!'

點解我地要SAY SORRY?
我地講左之後,,佢仲要我地問多6,7次,,佢先肯答!!!!
咁我地話,,衣家你地咁樣,,即係呃我地姐,,王經理竟然話,"我地冇呃你地喎!!"咁我地就問,.咁你認唔認為係你既職員講錯先?佢話,,係職員錯,,咁我地又問,,咁我地可唔可以要個職員既名,,佢又話唔方便比,,又話唔得!!最後仲要話唔係職員錯,,所以唔俾,,勁矛盾囉佢!!!我地就話我地好唔滿意,,要投訴,,佢竟然話"投訴未投訴囉!!!" 仲話"一係你地唔好食囉..."
仲有丫,,我地問佢"好..就當我地唔追究,,咁你地有冇D咩打算呀,有咩事後處理咁呀?",,佢又話,,."下,,有咩打算,,要咩處理?!?!"佢完全唔覺得職員做錯有問題呀竟然!!!

仲要不停話呢D係公司訂落黎既,,佢地都唔知,,但我想話,,咁當你地知既時候,,係咪應該打俾D客講番先?
王經理仲要話佢好忙唔得閒,,,我地阻咗佢十幾分鐘囉!!!
佢咁係未覺得我地無理取鬧呀?!

到最後,,佢竟然CUT我地線!!!!通話期間仲要一句對唔住都無,,D態度重要仲要勁惡勁差呀,,,E+個客打去投訴有錯咩??!!!!!佢其實跟本都冇解決果問題,,,!

你地話啦,,係邊個錯先??
好彩我地衣家未去姐,,如果去左,,坐低食埋,,你先話108,,咁點丫?嘢都食咗啦,,咁實要俾108啦!!仲有王經理D語氣說話,,服務態度,,真係好差好過份
2010-07-25 20 瀏覽
我係個師奶, 對於食野最重要係好味, 又抵食, 岩曬一家大細。呢間酒樓好值得我推介比大家……環境 >>> 同一般酒樓一樣, 無咩特別侍應 >>> 有禮貌, 服務好價錢 >>> 點心同火煱抵食, 火煱仲要每碟十幾蚊起; 另外仲有套餐叫, 岩曬大 家大細 食物 >>> ~點心即叫即蒸, 熱騰騰的, 點心好足料, 大大件 ~海鮮新鮮, 特別推介生蝦同魚類 ~火煱好抵食, 記得要食滑雞, 真係好得 ~外賣餸平, 多款簡, 份量多 (岩曬我呢d 師奶) ~燒肉皮脆, 叉燒同雞都ok味料 >>>火煱湯底夠味, 但火煱豉油淡味左少少

環境 >>> 同一般酒樓一樣, 無咩特別
侍應 >>> 有禮貌, 服務好
食物 >>>
~點心即叫即蒸, 熱騰騰的, 點心好足料, 大大件
~海鮮新鮮, 特別推介生蝦同魚類
~火煱好抵食, 記得要食滑雞, 真係好得
~外賣餸平, 多款簡, 份量多 (岩曬我呢d 師奶)
~燒肉皮脆, 叉燒同雞都ok
味料 >>>火煱湯底夠味, 但火煱豉油淡味左少少
2010-07-25
  • 點心
  • 火煱
好耐無見一位朋友,所以就到他家附近的東方吃飯。待應很有禮貌,服務真的很好。環境呢... 不像太乾淨,當然看不見昆蟲啦。過得去啦。豉油沒有鮮味,不鹹。豉油是火鍋的精髓所在...- 生蝦唔錯- 墨魚丸太鬆- 肥牛無味- 山根一般- 冬瓜湯底無味- 炸魚皮ok- 滑牛肉都似牛肉既- 蘿蔔好食- 滑雞件ok- 莧菜ok- 娃娃菜好味- 牛丸好味- 生蠔一般汽水啤酒任飲。其實我好挑剔架,因為我食慣好野。所以呢... 呢間酒樓以$80零蚊既價錢黎講算唔錯啦。不過我寧願用百幾蚊去灣仔既新星或者德興食好過。
好耐無見一位朋友,所以就到他家附近的東方吃飯。

待應很有禮貌,服務真的很好。

環境呢... 不像太乾淨,當然看不見昆蟲啦。過得去啦。

豉油沒有鮮味,不鹹。豉油是火鍋的精髓所在...

- 生蝦唔錯
- 娃娃菜好味
- 牛丸好味
- 生蠔一般

汽水啤酒任飲。

不過我寧願用百幾蚊去灣仔既新星或者德興食好過。

2010-05-19
  • 莧菜
  • 娃娃菜
  • 牛丸
2009-10-30 6 瀏覽
今日專程call 埋班屋企人再去呢間酒樓食, 因為多左人, 除左叫返上次食過的野外,仲叫左其他野試下, 有叉燒包, 炸春卷, 煎腸粉, 蓮藕餅, 腐皮卷, 再加個芒果布甸就真係無得頂, 連家人都話無介紹錯, haha, 今次唔介紹得咁仔細, 廢時咁hard sell, 好似賣廣告咁就唔好, 不過值得一讚係服務員態度有禮左好多, 有進步, 要keep 住。
炸春卷
叉燒包
芒果布甸
  • 腐皮卷
2009-09-29 1 瀏覽
今日見肚餓落街行吓, 見到平時去開果間東方漁港開返, 幢野油過d 新色, 好似靚左好多..畫左幾個點心黎食: 懷舊馬拉糕 : 好正好重味, 最正係佢做梗特價, $9.8 一碟, 但份量都無減過, 都係好大舊, 抵到爛… ( 宜家無咩邊間d茶樓可以食到呢款馬拉糕喇, 好懷念^^) ★★★★★養顏藥膳鳯爪 : d雞腳煮到好淋同埋起晒膠 , 個湯又好夠味,好似飲梗老火湯咁, 飲得出煲左好耐, 入晒味…無得頂, 都係賣$11.8咋, 你淨係當飲個湯都抵啦… ★★★★★蝦餃皇點心拼盆 : 好抵食 , 一籠有蝦餃, 燒賣, 粉果同叉燒包, 仲要做緊優惠賣$11.8 , 粒粒都好大粒 , 蝦餃入面好多蝦, 叉燒包勝在唔多肥肉, 一次可以食到好多款o野, 正, 不過係個粉果入面太多味, 又西芹,又蝦米等, 有d 美中不足 , 不過$11 .8, 當食其他個都可以★★★☆☆
畫左幾個點心黎食:

懷舊馬拉糕
養顏藥膳鳯爪
對面睇, 成幢野其實幾靚, 擺酒都應該幾ok
2009-09-27 9 瀏覽
今朝見到對面街個間東方漁港酒家, 經過一個星期裝修今日重開, 特意落去試下。自己一個人最好, 可以到處行行同埋留意到好多細節野, 有好多都值得一講: 首先講下個新裝修, 整座三層高的酒樓內內外外都油上一層新的顏色, 真係耳目一新, 一入大堂就睇到地下換上好華麗的雲石, 沿住樓梯上二樓, 自己左個筍位坐低(睇到電視的), 點左幾個即叫即蒸的點心後又繼續留意身邊環境, 場內多左幾盞鑽石燈, 仲有多左好多靚花靚畫做點綴, 令成個環境華麗又舒服。食物: 幾分鐘後, 我點的點心到左,一個人唔係食得好多, 叫左一碟蝦餃, 一籠奶皇飽, 一碟菜, 仲有一個養顏藥膳鳳爪, 所有點心都熱辣辣, 香噴噴, 聞到都想食, 先講下蝦餃, 皮薄, 粒粒都有好多新鮮又大大粒的蝦係裡面, 勁正; 個個奶皇飽簡直我至愛, 個D 流沙多到食到我成面都係; 最後真係要推介個個養顏藥膳鳳爪, 一碗成五六隻, 食完鳳爪仲可以飲埋裡面養顏藥膳湯, 正係一舉兩得, 呢排仲做緊優惠, 真係無得頂。埋單都係同之前未裝修前差唔多, 雖然欠少少服務, 但食物又新鮮, 環境又舒服, 價錢又合理, 真係正, 下次要叫埋屋企人同朋友再來過

食物:

埋單都係同之前未裝修前差唔多, 雖然欠少少服務, 但食物又新鮮, 環境又舒服, 價錢又合理, 真係正, 下次要叫埋屋企人同朋友再來過。
新裝修的外牆
養顏藥膳鳳爪
  • 蝦餃
  • 奶皇飽
2009-09-12 7 瀏覽
病假的一天在家實在太浪費了...近近地出了柴灣行個轉呼吸下新鮮空氣 ...不用對著公司的煩事呢!!本身計劃到新翠同媽媽飲茶的...誰不知該茶樓已轉了明星還在裝修中呢...天氣太熱了...事事旦飲這間..早已睇過食評知道這間差的了...我就是想睇睇有多差...哈哈..一上到去已感覺好似去左間懷舊酒樓咁...大部份都係老年人..兆哈哈...野食都唔覺有D咩特別野食...燒味飯特價$10.8 一碗..但我地叫左金牌四寶飯$22 ..唉..早知叫2碗燒味飯仲好過話明四寶飯雞又冇...得燒肉同燒鵝同一舊X燒同半隻咸蛋...D飯一D汁都冇...好似比狗食咁點心都唔算特別平呀..下午茶小點$6.8 ,中點都要$9.8,大點$11.8 呀..點心我地叫左:雞球大包 : 媽咪最中意食的...算好了...大大個..起馬有料....三星燒賣 : 原來即係豬肉三大舊...仲似為係鵪春蛋燒賣TIM... 雞扎 : 自從屋企附近的東煌酒樓汁左之後..都冇食過正宗的雞扎了有張紙有幾種特價點心的..三點幾又會有講播話D炸野特價$4.8 雖然係下午茶時段問問個阿姐但都仲係用返早上的點心紙記得以前仲係學生的時代這裡是漢寶

點心我地叫左:

雖然係下午茶時段問問個阿姐但都仲係用返早上的點心紙

記得以前仲係學生的時代這裡是漢寶黎的...我地仲成日係食晚飯飲茶...

自從轉左手之後都真係好小黎了..

不過下次都不會再黎了..因為真係太太太差....

2009-09-02