2024-03-20 1537 瀏覽
🐻東寶小館當年係北角盛極一時,食物有質素,氣氛熱鬧,移師灣仔後初次光臨,未知會否有所不同,就在今晚探個究竟。🐻新鋪位處灣仔凱聯大廈2樓,一出電梯可以見到鋪面面積比舊鋪細許多,但係裝修風格依然走熟食中心路線,強勁既音樂加上熟悉既侍應,仲有靈魂人物東寶老闆,都一一勾起在北角既回憶,可惜的是見不到老闆那對潮流水鞋。🐻今晚一行四人聚餐,一坐低就叫左個雞蛋焗魚腸,因為要成45分鐘先焗好,然後再慢慢睇下食乜。炸大腸梗係必點之一,外皮炸得乾身脆口,腸身絕不腥臭,配上新鮮鳳梨解膩,確實有質素。🐻白胡椒豬肚湯浸大蜆,豬肚煮得軟冧,白胡椒味香濃,大蜆都無過火,飲一碗個身都暖一暖。黃金炸美國生蠔炸到脆香金黃,蠔肉大大隻厚肉多汁。🐻牛肋骨肉生菜包牛肉粒同配菜粒切得相當仔細,份量均衡,調味唔會過重,配上生菜食添一份清爽感。食到咁上下,雞蛋焗魚腸都上枱,熱辣辣份量又十足,魚腸一點腥味都無,加少胡椒粉都係增加風味。🐻最後一道小菜係東寶沙拉骨,沙拉醬略嫌太多,食落一口醬,成餐飯最大既敗筆。幸好大肚婆炒飯炒得乾身,碟上一滴剩油都無,配料十足,食完挽回分數。🐻縱使被迫搬遷,東寶還是東寶,食物有質素,老闆不時表演筷子開啤酒

🐻縱使被迫搬遷,東寶還是東寶,食物有質素,老闆不時表演筷子開啤酒,炒熱氣氛,成晚笑聲不斷,顧客賓至如歸。
2023-11-05 9233 瀏覽
~ 鬆化鮮雞潤 送酒小食合格,用嘅係靚冰鮮雞潤,入口棉潤,要挑剔的話份量小咗啲啲。~ 炸三寶炸排骨、炸雞腎、椒鹽腰果、重有一様唔記得咗。。。用油靚、油溫掌握得宜,送酒一流。~南乳炸豬手 (半份) 賣相有點亁身,入口尚算軟琳,老實講、豬手非個人所愛,小吃多滋味。~蟶子凍食 泰式沙律做法,入口清爽,送啤酒唔錯。~原件蝦多士 時價蝦肉新鮮爽口、合格、不過不失。~風沙雞 (半隻) 用嘅係冰鮮靚鷄、鷄肉入口嫩滑,唔錯。~豉椒炒鵝腸用嘅係冰鮮靚鵝腸,靈魂嘅鹹酸菜味道做得剛剛好,合格~自制香草豆腐 標榜自家製豆腐,入口無驚無喜,不試無損失~鯪魚球胡椒湯浸時菜 熱辣辣,淡淡胡椒香味,飲完酒暖胃之選綜合只係一間網紅搞 Gimmick 嘅餐廳,開啤酒樽、唱80 年代卡啦ok 純粹滿足老板個人慾望,喜歡不喜歡真係好睇個人同現場氣氛,反而我認為重點應該放番係啲餸菜出品上,以事論事,睇得出老板願意俾錢,用料上乘,當中包括食材同食油,不過價錢相對不平宜,變相食客夾錢比貴租同每日只做一轉枱生意,價錢完全反映番哂係到,值得唔值得就見仁見智啦。

~ 鬆化鮮雞潤

鬆化鮮雞潤

~ 炸三寶

炸三寶

~南乳炸豬手 (半份)

南乳炸豬手 (半份)

~蟶子凍食

蟶子凍食

泰式沙律做法,入口清爽,送啤酒唔錯。

~原件蝦多士 時價

原件蝦多士

蝦肉新鮮爽口、合格、不過不失。

~風沙雞 (半隻)

風沙雞 (半隻)

用嘅係冰鮮靚鷄、鷄肉入口嫩滑,唔錯。

~豉椒炒鵝腸

豉椒炒鵝腸

用嘅係冰鮮靚鵝腸,靈魂嘅鹹酸菜味道做得剛剛好,合格

~自制香草豆腐

自制香草豆腐

標榜自家製豆腐,入口無驚無喜,不試無損失

~鯪魚球胡椒湯浸時菜

鯪魚球胡椒湯浸時菜

熱辣辣,淡淡胡椒香味,飲完酒暖胃之選

2023-10-25
鬆化鮮雞潤
炸三寶
蟶子凍食
原件蝦多士
風沙雞 (半隻)
豉椒炒鵝腸
自制香草豆腐
鯪魚球胡椒湯浸時菜
2024-03-18 231 瀏覽
東寶小館當年係北角盛極一時,食物有質素,氣氛熱鬧,移師灣仔後初次光臨,未知會否有所不同,就在今晚探個究竟。新鋪位處灣仔凱聯大廈2樓,一出電梯可以見到鋪面面積比舊鋪細許多,但係裝修風格依然走熟食中心路線,強勁既音樂加上熟悉既侍應,仲有靈魂人物東寶老闆,都一一勾起在北角既回憶,可惜的是見不到老闆那對潮流水鞋。今晚一行四人聚餐,一坐低就叫左個雞蛋焗魚腸,因為要成45分鐘先焗好,然後再慢慢睇下食乜。炸大腸梗係必點之一,外皮炸得乾身脆口,腸身絕不腥臭,配上新鮮鳳梨解膩,確實有質素。白胡椒豬肚湯浸大蜆,豬肚煮得軟冧,白胡椒味香濃,大蜆都無過火,飲一碗個身都暖一暖。黃金炸美國生蠔炸到脆香金黃,蠔肉大大隻厚肉多汁。牛肋骨肉生菜包牛肉粒同配菜粒切得相當仔細,份量均衡,調味唔會過重,配上生菜食添一份清爽感。食到咁上下,雞蛋焗魚腸都上枱,熱辣辣份量又十足,魚腸一點腥味都無,加少胡椒粉都係增加風味。最後一道小菜係東寶沙拉骨,沙拉醬略嫌太多,食落一口醬,成餐飯最大既敗筆。幸好大肚婆炒飯炒得乾身,碟上一滴剩油都無,配料十足,食完挽回分數。縱使被迫搬遷,東寶還是東寶,食物有質素,老闆不時表演筷子開啤酒,炒熱氣氛,成

𓍯 Hello, Wok Hei | 🇭🇰 Tung Po Kitchen 🥢 𓂃The allure of Dai Pai Dongs’ come from their wok hei 🔥🥢 A favourite among both locals and tourists, Tung Po Kitchen in Wan Chai is the place to visit if you’re looking to get hearty Cantonese food with a bunch of friends 🙌Expect sizzling hot dishes, beers served in battle bowls 🍻, and fresh seafood 🦐 despite being full house, staff were still really friendly & chatty 💛 Recommend trying their “fusion” dishes like the Wasabi Octupus Cucumber Salad 🦑 and Shr

Recommend trying their “fusion” dishes like the Wasabi Octupus Cucumber Salad 🦑 and Shrimp French Toast 🍤

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ Wasabi Octupus Cucumber Salad ($88/ half)
✧ Fish Bone Soup w/ Tomato ($198)
✧ Shrimp French Toast (current price)
✧ Stir Fried Eel ($158)
✧ Steamed Chicken w/ Mushrooms ($168)
✧ Assorted Vegetables in Claypoy ($128)
𖤥 Tung Po
2024-01-28
  • Wasabi八瓜魚
2024-01-19 1669 瀏覽
豬手完全冇調味就將佢炸,炸完之後呢嗰個咁嘅南乳汁又淡而無味。嗰個薑蔥魚雲份量少多骨極多薑極多蔥少魚雲,我諗間間餐廳都係差唔多呢個份量㗎啦,但係個問題係佢啲魚我覺得本身應該可以煮得好食嘅,因為佢個魚本身質感係好嘅, 但係佢呢點知點解剩係得薑同蔥味, 完全冇其他調味我覺得個廚師整得唔好,本身嗰啲材料嘅質素係OK嘅 有少少浪費食物。以後都唔會再幫襯啦。 淨係識一字馬 同 開啤酒蓋 係唔會長久㗎 食店最緊要係食物質素😨
2024-01-18 1454 瀏覽
今次去咗東寶小館探個究竟,啲菜式真係叫人驚喜連連!一入座已經俾沙拉骨迷住晒,嘎嘎脆口🍖,啲骨頭炸到金黃又唔油膩,淋上嗰陣檸檬汁,啊!正宗東南亞風味噴出嚟,真係好惹味!風沙雞做得啱啱好,外皮香脆得嚟唔會太乾,咬一口下去,雞肉嘅嫩滑同多汁,嗆辣嘅風味又話你知,這點做得好正!再講下豉椒雙鱔,呢個真係想讚好耐!雙鱔滑身得滯,同豉椒混埋一齊嘅harmony,唔膩口又有層次,食落真係啖啖開心🥳。炒雜菜清新不過,啲蔬菜爽口得嚟仲保持翠綠色澤,一啖你都唔會唔記得嗰新鮮感。總結嚟講,呢度嘅味道純正又夠哂格調,唔單止係嘴巴開心,連心情都跟住開朗晒。唯一嘅遺憾就係嘈音大咗啲,同桌話小聲啲都聽唔清楚。但係,食物美味到可以無視嘢外,這裡簡直係成個香港嘅彩蛋🍳,下次約埋朋友,一定再嚟一轉!

朋友4人聚餐,網上見到推介就黎試吓。-椒鹽豆腐 粉漿極厚只食到麵粉味,算得上難食。-椒鹽九肚魚粉漿不夠脆,尚可。-黑椒斑塊(拼多士)此菜式可謂無厘頭,只食到蒜茸黑椒味。魚肉不嫩,整個配搭不合理。-風沙雞醃味不夠,皮不夠脆,上枱時略為不夠熱。雞肉剛剛好熟,肉質尚可。室內大排檔,聲音相當嘈雜連隔離的人也難以對話。餐廳用方形枱如大班朋友聚餐,距離感較差。如此名氣,各方面均令人相當失望。想食大排檔嘅朋友建議到九龍 荃灣 元朗,想必食物質素以及氣氛會更滿意。
朋友4人聚餐,網上見到推介就黎試吓。

-椒鹽豆腐
粉漿極厚只食到麵粉味,算得上難食。

-椒鹽九肚魚
粉漿不夠脆,尚可。

-黑椒斑塊(拼多士)
此菜式可謂無厘頭,只食到蒜茸黑椒味。
魚肉不嫩,整個配搭不合理。

-風沙雞
醃味不夠,皮不夠脆,上枱時略為不夠熱。
雞肉剛剛好熟,肉質尚可。

室內大排檔,聲音相當嘈雜連隔離的人也難以對話。
餐廳用方形枱如大班朋友聚餐,距離感較差。

如此名氣,各方面均令人相當失望。
想食大排檔嘅朋友建議到九龍 荃灣 元朗,
想必食物質素以及氣氛會更滿意。
2024-01-12
2024-01-11 722 瀏覽
小心看單 多收後黑面加 少退我係昨晚上去, 信任之吓俾$後發覺 單有錯 啤酒 由嘉士伯1支變成藍妹 2支hk$ 86提職員後 即時黑面之後敷衍退Hk$30,單都不改又不俾返感覺十分奇怪 明明收多咗 還要不想客人提出另 當晚有個嘉士伯啤酒女仔 負責完全不會有 一支嘉士伯變兩支藍妹嘅機會............................................................另食物普通 不值得去
小心看單 多收後黑面加 少退
我係昨晚上去, 信任之吓
俾$後發覺 單有錯 啤酒 由嘉士伯1支

另 當晚有個嘉士伯啤酒女仔 負責
完全不會有 一支嘉士伯變兩支藍妹嘅機會
另食物普通 不值得去

2023-12-18 1187 瀏覽
一個字嘈,成間嘢不知所謂嘢食正常,但性價比低嘈到黐線嘈到唔會想食嘢古靈精怪,個老細老土當有趣。環境擠迫,不停播一啲冇版權嘅MV喇叭10分大聲,完全冇理過食客侍應指會推介一啲貴價嘅菜式食物大排檔黎計就中上,價錢就上上總之打死都冇下次鹹蛋黃生蠔,完全冇蛋黃味沙拉骨冇沙律醬味辣蝦煲味道,可以價錢略貴荷葉飯普通到唔普通炸豬手還可以涼瓜炒苦瓜 小小特別講完成食物再講下個老細,見到佢我都覺得好尷尬其實有冇諗過好多人想靜靜地食餐飯,而唔係睇佢表演其實用筷子開支啤酒有咩咁好表演?
一個字嘈,成間嘢不知所謂
嘢食正常,但性價比低
嘈到黐線嘈到唔會想食嘢
古靈精怪,個老細老土當有趣。
環境擠迫,不停播一啲冇版權嘅MV
喇叭10分大聲,完全冇理過食客
侍應指會推介一啲貴價嘅菜式
食物大排檔
黎計就中上,價錢就上上
總之打死都冇下次

鹹蛋黃生蠔,完全冇蛋黃味
沙拉骨冇沙律醬味
辣蝦煲味道,可以價錢略貴
荷葉飯普通到唔普通
炸豬手還可以
涼瓜炒苦瓜 小小特別

講完成食物再講下個老細,見到佢我都覺得好尷尬

其實有冇諗過好多人想靜靜地食餐飯,而唔係睇佢表演

其實用筷子開支啤酒有咩咁好表演?

一個地方最美味的食物,往往隱匿於市井間,越是不起眼的角落,越可能棲息着歸隱江湖的絕世高人。擁有近30年歷史的東寶小館,向來是城中人氣大牌檔,不單止本地人,連遊客甚至不少國際影星都曾光顧。其超有氣氛的環境,以及經典啤酒戰鬥碗,陪伴了不少港島人的成長。去年因餐廳違規及租約問題而結業,如今已搬到灣仔,繼續營業了。雖名叫小館,但規矩可真不少,例如必须人齊才可入座;訂位的話,分二部制17:30-20:30,20:45到營業結束;不賣乾炒牛河;不能進食外帶食物等等。席間看到一個腳踏防滑雨靴,一頭莫西乾髮型的中年男子,他就是這裡的老板Robby。他會走到不同桌子敬酒,時不時還會炫幾個開酒瓶的絕技,伙記們都是調節氛圍的好手。特色菜推薦:✧ 香草豆腐值得推薦,跟平常看到的豆腐有點不一樣,它的外皮是綠色的,店員介紹要把醬汁淋上豆腐吃,豆腐表皮脆脆,內裡非常軟嫩,加上酸酸甜甜的醬汁,相當開胃。✧ 炸豬手✧ 風沙雞酥脆的外皮,雞肉嫩滑多汁✧ 炸皮蛋鵪鶉蛋看樣子應該沒有人想到裡面究竟是什麼吧?光看外表像炸蟹鉗,但原來裡面竟包裹著皮蛋和鵪鶉蛋,口感十分特別。✧ 沙拉骨以炸過的豬排骨配沙拉醬煮成的醬汁,光是

特色菜推薦:

✧ 香草豆腐

✧ 炸豬手

✧ 風沙雞

酥脆的外皮,雞肉嫩滑多汁

✧ 炸皮蛋鵪鶉蛋

✧ 沙拉骨

以炸過的豬排骨配沙拉醬煮成的醬汁,光是賣相就讓人食指大動,口感香甜,十分刺激食慾。

✧ 豉椒炒蜆

大排檔的人氣菜式之一,蜆即是小蛤蜊,雖然小但肉質飽滿,吃不出沙,收汁非常出色,味道濃郁,一口一個,作為下酒菜一流。

✧ 墨汁墨丸墨魚面
別看這盤黑漆漆的一盤並不討喜,但它絕對是主打,幾乎每桌必點。墨魚丸很彈牙,意大利面更多了一分天然的甜味,頗具特色!吃過後,嘴巴和牙齒都會染上黑色,看著伙伴們嘴巴都變成了黑色的樣子十分逗趣。

幾碗啤酒下肚,在一片嘈雜的吆喝鬧騰聲中,吃著各式小菜,這裡除了味道還蘊含着情感。一位有個性的老板,一家有味道的大排檔,一群嗨爆的食客,頗有大城市裡小確幸的感覺。想感受香港大排檔的風味可以來試試,既能品嘗地道美味,也不用擔心日曬雨淋。
气氛不错,但今天点的三个菜都非常令人失望。椒盐田鸡没有椒盐味。沙田鸡一点也不入味,只是一份油鸡而已。沙锅饨斑片(忘了貝体名字)收的时价,但鱼并不新鲜,非常腥气,只吃了一点就没法吃下去了。不会再去。
2023-09-22 3198 瀏覽
1。 要咩都冇,唔同你講等你等餐懵2。 Wi-Fi 明明有 見到,又話無。仲串你話佢點知。3。打瀉喺你身上,係咁以講句sorry 就行咗去。紙巾都唔俾你。4。 問佢有咩涼茶,問返你我點知。叫你自己出去睇?音樂大聲到坐隔籬都聽唔到。又貴又受氣。影衰香港人。
1。 要咩都冇,唔同你講等你等餐懵
2。 Wi-Fi 明明有 見到,又話無。仲串你話佢點知。
4。 問佢有咩涼茶,問返你我點知。叫你自己出去睇?

音樂大聲到坐隔籬都聽唔到。又貴又受氣。影衰香港人。
菜式性價比極低,最出名的沙拉骨,肉質好齊,沙拉醬完全冇味,叫了一個蕃茄薯仔龍躉魚湯,完全沒有魚味,最離譜嘅係一個胡椒豬肚大蜆湯,$288豬肚豬腸同埋蜆相信都係雪藏貨,完全冇味,煲湯味精都唔落一滴,成煲湯得個辣字,最頂癮嘅係適度中後段無端端播射雕英雄傳,仲要超大聲,成餐飯食之無味,一個字差,以後唔會再幫襯。成餐飯冇碟餸好食之餘,落單的員工態度惡劣,簡直係貼錢買難受。無端端大聲播歌,都唔知佢係想趕客,定係想搞Gimmicks.
2023-09-18 1614 瀏覽
⭐️ wasabi八爪魚青瓜沙律Wasabi嘅辣味同青瓜嘅清新爽脆好搭,八爪魚嘅咬勁同滑嫩感都好突出。特別係Wasabi嘅那種微辣,冇咩重口味,反而係清新嘅辛香,配合緊沙律嘅爽口感⭐️ 椒鹽鮮魷咀第一感覺係酥脆。個外皮炸得金黃,保留住鮮魷嘅嫩滑質感。而椒鹽味道香濃,微微辣,帶有微酥微鹹,椒鹽深入魷魚咀嘅每一個角落,加埋魷魚嘅咀嚼感,令每一口都充滿不同嘅風味⭐️ 黑胡椒爆斑球(跟多士)多士表面烤得香脆,脆脆嘅質感配合上面嘅黑胡椒醬汁嘅斑球,斑球內嘅魚肉柔嫩,同多士嘅酥脆,質感互相對比,好有層次感。而黑胡椒醬汁嘅味道真係出奇地香濃,微辣同微鹹,加埋一啲胡椒嘅香氣,令每一口都充滿了風味⭐️ 避風塘炒蟹餐廳揀嘅是大隻新鮮蟹,經過精心處理後,佢哋嘅蟹鉗已經整齊地分成啲大塊,方便食用。啲鉗肉白嫩而多汁,避風塘炒蟹最吸引人嘅係佢濃郁嘅蒜蓉辣椒醬汁。啲蒜蓉經過炸至金黃酥脆,帶嚟香氣,同啲辣椒一齊爆炒,啲炸過嘅蟹鉗外皮香脆,內裡係軟嫩多汁⭐️ 南乳炸豬手啲豬手經過處理後,酥脆嘅外皮包覆住嫩滑嘅豬手肉。佢哋係淋上獨特嘅南乳汁,帶有微微嘅鹹味同埋發酵豆味,每一啖都充滿啲豐富嘅滋味⭐️ 風沙雞炸得金黃酥脆,外脆內嫩。最特
⭐️ wasabi八爪魚青瓜沙律

⭐️ 椒鹽鮮魷咀

⭐️ 黑胡椒爆斑球(跟多士)

⭐️ 避風塘炒蟹

⭐️ 南乳炸豬手

⭐️ 風沙雞
炸得金黃酥脆,外脆內嫩。最特別嘅係佢嘅風味,啲香料同調味粉混合成嘅風沙味,外層特別鬆脆,內裡嫩滑

⭐️ 蒜蓉開邊蝦
煮得啱啱啱,唔會過火,仲保留咗佢哋啲天然嘅甜味。而蒜蓉醬汁係呢道菜嘅亮點,香氣四溢

⭐️ 豆豉鯪魚炒油麥菜
豆豉鯪魚帶嚟嘅係豐富嘅咸香味,而油麥菜係呢道菜嘅青菜部分,佢嘅爽脆同嫩滑質感,同豆豉鯪魚嘅味道形成鮮明對比。油麥菜係呢碟菜嘅清脆口感,好好嘅平衡
2023-08-20 2945 瀏覽
東寶小館,重開後第一次去。唔似以前喺北角街市,地方大,樓底高,依家搬入商業大廈,係室內密封式,初入到去覺得好嘈,但坐落,氣氛好,又接受到喎,老闆/伙記都好玩得!食物亦係正常水準。😋👍🏻
東寶小館,重開後第一次去。

食物亦係正常水準。😋👍🏻