2019-06-24 352 瀏覽
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。五月有日下午買咗杯芝士桂花烏龍加珍珠飲飲下發現口有異物刮到條脷 嚇一嚇吐出黎粒珍珠竟然包住條鐵絲 勁危險 該店應該好好正視食物衛生安全問題...食到鐵絲落肚是十分危險的 其實好耐之前試過一次買珍珠奶茶飲點知食到有紙皮。。衰在自己唔記得咗 今次又中伏了。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
五月有日下午買咗杯芝士桂花烏龍加珍珠
飲飲下發現口有異物刮到條脷 嚇一嚇
吐出黎粒珍珠竟然包住條鐵絲 勁危險
該店應該好好正視食物衛生安全問題...
食到鐵絲落肚是十分危險的
其實好耐之前試過一次買珍珠奶茶飲
點知食到有紙皮。。
衰在自己唔記得咗 今次又中伏了
2019-06-04 260 瀏覽
未有喜茶之前飲過一次,都唔差嘅,飲過喜茶嘅芝芝芒芒後,就覺得天堂與地獄咁。呢杯東喜茶嘅芝士芒果,喺係觀塘舖買嘅,買嗰日好多人流,但無一個人行去買,所以我唔洗排隊就買到~第一啖要先飲芒果茶,正正常常唔難飲,再飲一啖芝士+茶,咦。。。飲唔到嘅?!啲芝士唔知咩事倒極都倒唔到入口,我放棄了,之後其實我一路只係飲梗芒果茶,仲要係比較稀個一種。第一啖飲落無乜嘢,但無咗芝士後仔細品嚐就岀事,首先佢比喜茶稀同淡,芒果味唔濃郁,又無果粒,飲到一半就覺得唔特別好飲,但又未至於好難飲,只係覺得,幾十蚊買呢杯嘢,真係有啲哂錢哂quota.

2019-06-03 186 瀏覽
行街行到攰想飯杯嘢,又唔想飲珍珠奶茶咁甜,於是乎揀左東喜茶,如果出示呢個商場嘅會員咭仲有九折。我叫左一個四季春芝士,四季春茶好飲,上面個層忌廉芝士都唔太甜,好好飲啊。
優惠券
2019-05-16 221 瀏覽
東喜茶今日天氣咁熱 見到東喜茶即刻同家姐一人買左一杯黎飲 依度最出名係金鳳茶王 成日都見到人飲 不過今日我就嗌左芝士芒芒黎飲.偷飲左家姐杯金鳳茶王幾淡 覺得佢啲茶香好濃 同一般手搖飲品店嘅奶茶好唔同 唔會太甜 一淡茶一淡芝士咁飲好jeng😍😍.不過我都係鍾意自己杯芝士芒芒 佢係有啲似沙冰嘅texture 但係隱隱約約會飲到茶味 唔會好似普通芒果沙冰咁甜 而飲完上面嘅芝士都唔會覺得漏 覺得濟 所有野嘅比例都係岩岩好😋😋
東喜茶
2019-05-16
3 分鐘 (外賣自取)
2019-03-25 295 瀏覽
上星期咁岩經過,見到東喜茶無人排隊,於是立即去買返杯飲先!!.見到東喜茶都有不少新飲品,例如:芝芝哈哈、滿滿菠蘿!.阿魚好喜歡食「哈蜜瓜」!!!所以一定要飲「芝芝哈哈」($42)🐟💬:.哈蜜瓜好甜,好似真係食緊哈蜜瓜咁,但可能因為阿魚無用飲管,所以係先食到芝士奶蓋,之後就飲到哈蜜瓜汁。.但阿魚就喜歡2者溝埋一齊,因為味道會好有層次、好RICH,哈蜜瓜汁同芝士奶蓋好夾!!!如果齋飲哈蜜瓜汁就會好寡.....🐟FISH'S REMINDER🐟💡阿魚提醒💡.一定要用飲管,因為芝士奶蓋要溝埋哈蜜瓜汁先好飲。如果唔用飲管,你只會在最後先可以飲到2者溝埋一齊既味道...T^T.🐟📝:8.5/10
見到東喜茶都有不少新飲品,例如:芝芝哈哈、滿滿菠蘿!
芝芝哈哈

🐟💬:
🐟FISH'S REMINDER🐟💡阿魚提醒💡
🐟📝:8.5/10
2019-03-23
芝芝哈哈
2019-03-10 1239 瀏覽
延續昨日我在觀塘「駱駝漆大廈」,以及「a.p.m」裡面兩間食店裡面,分別試食了鰹魚湯烏冬、炸天婦羅、以及芝士撻這三款日本菜裡面的食品跟飲品,雖然食店格局不同,但是食到的滋味卻是依然。今日我再次從西貢,坐小巴轉港鐵來到觀塘,就是想趁去「基督教聯合醫院」探望入院的老豆,順路再幫襯位於觀塘工業區裡面的食店或者飲品店。我慶幸來到觀塘午飯時間才剛剛過去,所以觀塘食店裡面的食客多極有限。例如我今次光顧的台灣外賣自取手調飲品店「東喜茶」,就是在我光顧的時候,食客人數已經開始漸多的觀塘食店,我勉強還在「東喜茶」裡面找到座位。說回台灣手調飲品店「東喜茶」裡面售賣的手調飲品,「東喜茶」出乎我的意料,竟然沒有售賣提供任何,與手調黑糖糖漿撞奶有關的飲品。取而代之在「東喜茶」發售的飲品,主要是芝士奶蓋水果茶,或者芝士奶蓋茶飲品。「東喜茶」的廚房有一點跟大部分台灣手調飲品店不同,就是「東喜茶」廚房沒有顯而易見,幾個排列在一起的飲品材料罐。或許是因為「東喜茶」沒有提供「黑糖珍珠鮮奶」飲品的關係,所以飲品材料罐相對也比較少。相反,我望着「東喜茶」裡面的廚房,廚房反而有很多為製造「奶蓋水果茶」飲品,而刻意預先製作備用,

相反,我望着「東喜茶」裡面的廚房,廚房反而有很多為製造「奶蓋水果茶」飲品,而刻意預先製作備用,一兜兜的鹹味「芝士奶蓋」調味材料。

由於「東喜茶」出乎我意料地,沒有提供黑糖珍珠鮮奶飲品的關係,所以我反而在「東喜茶」裡面購票,買了兩杯與「芝士奶蓋」有關的飲品,第一杯購買的飲品是甜味西瓜做材料,配搭芝士奶蓋的飲品「芝士瓜瓜」。

「芝士瓜瓜」相對於「東喜茶」其他的芝士奶蓋水果茶飲品來說,「芝士瓜瓜」裡面的茶味沒有其他水果茶那麼濃郁,西瓜裡面的甜味反過來,把茶原有的甘味完全凌駕掩蓋住。

雖然當時觀塘,上門光顧購買「東喜茶」水果茶的食客,還未去到非常之多的人數,但是輪候「東喜茶」水果茶,跟其他芝士茶的食客仍有人在,所以我還是需要等候十分鐘時間,才收到我的第一杯飲品「芝士瓜瓜」。

雖然我上門光顧觀塘「東喜茶」的時候,已經是接近午飯時間完結的時候,大部分觀塘上班族已經準備返回工作崗位。加上當時香港已經到了十二月,我曾經懷疑「芝士瓜瓜」最終的西瓜甜味是否健在。

「東喜茶」廚房製造出來的手調飲品,「芝士瓜瓜」實際製成品,飲品內裡的材料西瓜色澤,看似還是十分鮮艷,而且是紅彤彤的西瓜果肉。

結果我試飲了第一口「芝士瓜瓜」,「芝士瓜瓜」裡面的西瓜味道雖然是甜,但是西瓜的甜味裡面,還是隱隱約約夾雜着少許後天添加糖漿的甜味。

由於「東喜茶」的「芝士瓜瓜」飲品,是以鹹味芝士奶蓋作為飲品頂蓋,底層是甜味的西瓜果茶,所以「東喜茶」「芝士瓜瓜」飲品的實際體積,比其他「東喜茶」手調飲品都為之高大得多。

「東喜茶」手調水果茶飲品「芝士瓜瓜」,「芝士瓜瓜」飲品裡面的芝士奶蓋,跟西瓜水果茶的實際比例,在大約一比三左右的份量,所以食客不難喝到甜味的西瓜水果茶。

我就在坐「裕民坊」坐專綫小巴前往「基督教聯合醫院」之前,先購買到和試飲到一杯,「東喜茶」廚房店員親手製作的甜味「芝士瓜瓜」水果茶。

另一方面,「東喜茶」雖然主打售賣芝士奶蓋手調水果茶,以及芝士奶蓋茶飲品,但是「東喜茶」為了配合食客,享用「東喜茶」不同飲品的需要,所以不同飲品的杯蓋原來都各有不同。

例如我在探病之前,在「東喜茶」裡面購買的芝士奶蓋水果茶飲品「芝士瓜瓜」,「芝士瓜瓜」飲品的杯蓋,就屬於可以徒手拆下來的塑膠杯蓋。

可以徒手拆除杯蓋的「東喜茶」「芝士瓜瓜」水果茶飲品,「芝士瓜瓜」的西瓜味道雖然很甜,芝士奶蓋裡面的味道也很有鹹味,然而徒手拆杯蓋過程卻比想像中困難了一點點,飲品幾乎在拆杯蓋期間意外洩漏出來。

雖然我為了方便拍照,而徒手為「東喜茶」手調飲品「芝士瓜瓜」拆除杯蓋,過程會稍為麻煩和冒險了一點點,但是「芝士瓜瓜」飲品裡面的西瓜水果茶味道甜美,仍然是鐵一般的事實。

至於我在醫院探望老豆完畢過後,回到觀塘和準備返回西貢之前,在「東喜茶」裡面再付款,購買了一杯奶蓋水果茶飲品,飲品的名稱叫做「白桃烏龍」。
芝士瓜瓜

「東喜茶」的手調芝士奶蓋茶飲品「白桃烏龍」,「東喜茶」為奶蓋茶「白桃烏龍」,預備了一個比較矮身的透明塑膠膠杯,而且在我飲用「白桃烏龍」之前,詢問我是否需要直接用口飲用「白桃烏龍」。

我回應「東喜花」店員,想直接用口飲用「白桃烏龍」之後,「東喜茶」店員立刻為我,撕走「白桃烏龍」杯蓋位置的塑膠膠片。塑膠膠片被撕走之後,飲品立刻露出一個很大的洞口。

觀塘「東喜茶」店員在我購買「白桃烏龍」的時候一再提醒我,可以嘗試直接用口飲用「白桃烏龍」飲品,避免使用塑膠飲管。我站在環保的立場,當然不介意放棄使用塑膠飲管,直接用口飲用「白桃烏龍」飲品。

我在試飲了第一啖「白桃烏龍」飲品之後,發現「白桃烏龍」面頭的芝士奶蓋味道,比我之前享用的「芝士瓜瓜」芝士奶蓋,更有鹹味感覺。

「白桃烏龍」的芝士奶蓋味道,之所以比「芝士瓜瓜」的芝士奶蓋更有濃厚的鹹味,估計其中一個重要的原因,就是因為「東喜茶」廚房,在「白桃烏龍」表面的芝士奶蓋表面加上少許的綠色粉末。

那些綠色的粉末,可能就是令到「東喜茶」「白桃烏龍」飲品表面的芝士奶蓋,奶蓋味道變得更有鹹味感覺的主要原因。
白桃烏龍

加上食客還可以選擇,以口直接飲用「白桃烏龍」表面的芝士奶蓋,所以比「芝士瓜瓜」更能夠直接感受到,芝士奶蓋裡面的濃厚鹹味感覺。

當然,食客還可以選擇,以飲管攪勻「白桃烏龍」裡面的芝士奶蓋跟白桃烏龍茶,好讓芝士奶蓋裡面的鹹味,能夠與白桃烏龍茶裡面的甜味完全融合在一起。

雖然「白桃烏龍」表面的鹹味芝士奶蓋,芝士奶蓋跟「芝士瓜瓜」甜味西瓜水果茶合作出來的味道效果,一點也不輸洩給「白桃烏龍」,但是「白桃烏龍」自身的甜味,就比西瓜水果茶更有清新的感覺。

而且我發現「東喜茶」「白桃烏龍」芝士奶蓋茶的實際味道,一點也不輸洩給「芝士瓜瓜」,但是「白桃烏龍」的售價,就比「芝士瓜瓜」便宜了足足七元港幣。

如果我不是為了探病的話,我可能未必能夠在一日之內,同時購買試飲「東喜茶」兩種芝士奶蓋飲品。「芝士瓜瓜」價錢雖然比較昂貴,但是西瓜水果茶味道很甜,「白桃烏龍」就勝在芝士奶蓋味道更濃厚得多。
2018-12-07
芝士瓜瓜
2019-02-12 392 瀏覽
這天來到巧明街 apm 後面的幾間茶店, 左望右望了一陣, 唔知道買甚麼飲品好!不過我心面仍然懷念當天在尖東喝的一杯芝士火火, 好啦, 再買一杯試下。門面比尖東店細得多。可能是同一品牌, 不同的店價錢是一樣的, 不過這間沒有做特別折扣優惠。那麼, 旺角店比這間好, klook 有折, like facebook 好似也有折。好在放工時間觀塘並沒有太多人買茶。可能大家放工後都趕住搭車走了, 而不會在觀塘停留吧。等了 8 分鐘左右, 我杯芝士火火已 ready!拎上手, 竟然比我响尖東那杯細得多! Oh no!我以後不再來這間了。有了比較 ... 雖然都好飲的但有一點不明白。即使麥記不同的店都會有統一的 standard, 但這東喜茶分店明顯沒有啊!!!有 D 後悔 ~ 真係好細杯。

門面比尖東店細得多。

好在放工時間觀塘並沒有太多人買茶。

可能大家放工後都趕住搭車走了, 而不會在觀塘停留吧。

等了 8 分鐘左右, 我杯芝士火火已 ready!

拎上手, 竟然比我响尖東那杯細得多! Oh no!

有 D 後悔 ~ 真係好細杯。

2019-01-16 535 瀏覽
去開觀塘行街,經過東喜茶發現冇咩人排隊,又有少少口痕決定試一試佢。叫左杯芝士奶茶加珍珠少甜,芝士味好濃厚同奶茶一齊飲個味都夾。可能因為叫左少甜所以飲到茶香味,唔會得個甜字。至於珍珠細細粒也有𡁻口,飲時可以增加口感。

2019-01-15 313 瀏覽
超級水果四季春$42大半杯都係水果,到底係水果杯定茶呢?係水果茶啊!入面有西瓜、橙、蘋果、百香果,仲有2塊檸檬,酸酸地平衡下。飲完杯茶就變左水果杯其實成日都飲珍珠奶茶,有時候飲下fresh d既水果茶都幾好,可以健康d排下毒,好似係
超級水果四季春

2019-01-05 352 瀏覽
最近好興喜茶,不過本人唔好北上,唯有近近地飲下東喜茶。其實佢呢間野正價黎講都幾貴,不過咁啱見eatigo 有8折,我呢d 窮人先肯試下。畢竟四十幾蚊,可以夠我食個豐富版既老麥!超級水果四季春($42): size 都幾大杯,仲有好多生果,不過茶味唔係好覺,正常甜度但飲出黎都唔係好夠甜。唯一安慰d 係有舊西瓜,蘋果咬下,呢個價錢飲一次又byebye~~唔覺有咩好飲。。。。。
最近好興喜茶,不過本人唔好北上,唯有近近地飲下東喜茶。

2018-12-17 368 瀏覽
前晚喺觀塘食完飯,諗住行下消化下😊見到有東喜茶,仲要唔算太多人,可能太夜了✌🏻😂忍唔住就入左去買,都係以往一樣叫左芝士金凰茶王😊 我至愛❤️佢整得都幾快,等左5分鐘左右就有得飲雖然凍但我都係飲凍既~原汁原味嘛✌🏻茶好濃味,好多茶葉泡成既感覺😂芝士冇得頂,佢鹹味較重,我就係鍾意鹹味重少少既,因為茶清淡,配味道重少少芝士既話好有口感✌🏻😊佢既芝士仲要幾厚下,大概都3分之1,好抵飲😍😍
前晚喺觀塘食完飯,諗住行下消化下😊
見到有東喜茶,仲要唔算太多人,可能太夜了✌🏻😂
忍唔住就入左去買,都係以往一樣
叫左芝士金凰茶王😊 我至愛❤️

佢整得都幾快,等左5分鐘左右就有得飲
雖然凍但我都係飲凍既~原汁原味嘛✌🏻

茶好濃味,好多茶葉泡成既感覺😂

佢既芝士仲要幾厚下,大概都3分之1,好抵飲😍😍
2018-12-12 279 瀏覽
最近試咗一次芝士奶蓋抹茶,唔錯但飲完超飽今次本身想試嗰啲芝士+果汁但杯杯到係40蚊以上就試咗杯30幾蚊的白桃烏龍(其實都唔係平好多)芝士奶蓋依舊濃厚,帶微咸,幾好味茶底清甜,茶味唔算濃,同奶蓋都夾到注意:由於冇用飲管,就咁傾斜飲時(員工會提你要45度角咁飲,就一啖飲到晒芝士同茶)飲咗大約三成左右後會開始飲唔到芝士,只係飲到茶要飲晒啲茶,最後先飲到啲芝士,會好滯優點:奶蓋出色,比隔離鋪少好多人排隊缺點:少少貴,門面裝飾污糟殘舊,員工手腳較慢,即使得兩三個客仍要等好耐
最近試咗一次芝士奶蓋抹茶,唔錯但飲完超飽
今次本身想試嗰啲芝士+果汁
但杯杯到係40蚊以上
就試咗杯30幾蚊的白桃烏龍(其實都唔係平好多)
芝士奶蓋依舊濃厚,帶微咸,幾好味
茶底清甜,茶味唔算濃,同奶蓋都夾到

飲咗大約三成左右後會開始飲唔到芝士,只係飲到茶
要飲晒啲茶,最後先飲到啲芝士,會好滯

優點:奶蓋出色,比隔離鋪少好多人排隊

2018-11-30 226 瀏覽
觀塘有很多美食 當然唔少得有台式飲品開到成街都係 雖然啲人話東喜茶同內地嗰間係唔同嘅 但都決定試下 因為我個人本身唔飲芝士同奶蓋嘅產品 所以我叫左杯整顆檸檬綠茶 事實證明係冇呃人嘅 因為真係有一粒完整嘅檸檬係入邊 開頭我以為只有普通嘅檸檬綠茶味 但原來佢係沙冰嘅檸檬綠茶 味道好清新同好濃嘅檸檬味亦好適合夏天嘅時候飲 呢杯檸檬綠茶嘅特別之處係我都去過其他幾間嘅東喜茶 發現全部都冇呢一杯檸檬綠茶嘅產品 只有觀塘呢間至有得賣 所以每一次我去到觀塘都一定要飲 呢杯係我近來覺得台式飲品入面比較好味而價錢都算合理

2018-11-16 421 瀏覽
抱歉真的比較落後,瘋摩一時的喜茶我還沒有機會品嚐,所以剛好經過,就試試看這個東喜茶吧!由於不舒服不能喝冰的,所以點了一個熱的芝士紅玉,芝士奶蓋加紅茶。等了大概15分鐘才有,第一口非常驚喜,可能因為本來就是芝士的愛好者吧!咸香味的芝士再搭配清香的紅茶,兩者各取了平衡,很搭很好喝!但略嫌芝士奶蓋不多厚,好像喝了幾日就沒了~但這家確實是可以回頭的奶茶店,至少個人覺得,比人氣高一百倍的黑糖珍珠奶茶好喝得多了~

2018-11-10
2018-11-12 312 瀏覽
今天特意去觀塘午餐,途經這家名叫東喜茶的外賣店,首先是被她的名字給驚訝到,以為喜茶在香港已經開了分店,隨即便意會到只是名字上的巧合,但還是走進去嘗嘗鮮,看看跟真的喜茶有没得比較。我點了個熱芝士紅玉,俗語說得好,没有多期望反而喜出望外,飲品入口便是濃濃的芝士味,然後與紅茶混在一起,兩者没有誰搶了誰的味道,整個口腔都是濃郁的芝士味和茶香,是難得的好飲料;縱使没有因為是觀塘區,價錢而有所減少,但質素還是有的,是難得的小清新。雖然跟真的喜茶是有一點距離,但你還是喝到她飲料當中,無論是茶,或是芝士奶蓋等,都是選材認真的,喝得出態度的一杯茶。

2018-11-03
  • 熱芝士紅玉