朋友為了關東煮而來的呢到主打關東煮,燒物,各式各樣酒品還有一個酒牌,無影到坐低後,每位有一杯熱湯咸咸地的燒雞泡魚乾,份量少前菜。冷盤,墨魚咀關東煮好似車仔面咁要俾樣,夾邊樣價錢照計燒物一大堆和牛好味!雞皮好脆,好似薯片咁露筍和秋葵都燒得唔錯。燒蟹蓋配薯片蟹蓋中的是蟹羔伴蟹肉蟹肉太乾身食落同蟹羔不太夾薯片,有點怪整體適合傾計談心環境佈置有特色食物沒有太大驚喜不錯不失!⭕️全店職員戴上口罩 ⭕️進店前量度體溫 ⭕️提供酒精搓手液,枱上提供酒精紙巾⭕️座位間有膠板相隔
朋友為了關東煮而來的
呢到主打關東煮,燒物,各式各樣酒品

還有一個酒牌,無影到

坐低後,每位有一杯熱湯
咸咸地的

燒雞泡魚乾,份量少

前菜。冷盤,墨魚咀

關東煮好似車仔面咁
要俾樣,夾邊樣
價錢照計

燒物一大堆
和牛好味!
雞皮好脆,好似薯片咁
露筍和秋葵都燒得唔錯。

燒蟹蓋配薯片

食物沒有太大驚喜
不錯不失!

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️進店前量度體溫
⭕️提供酒精搓手液,枱上提供酒精紙巾
⭕️座位間有膠板相隔
2020-11-03
2020-10-15 466 瀏覽
10月10日到大角咀附近行街, 搵食時候經過呢度店裡日本風味濃,支持支持💛Lunch set鰻魚玉子飯定食 $78配關東煮,有蒟蒻,大根,玉子鰻魚都幾大條,呢個價錢幾值,味道唔會太濃岩岩好!仲有啲炒蛋同洋蔥喺飯表面,加埋啲醬汁唔錯!雞叉燒溏心蛋鹽湯拉麵 $74雞叉燒幾特別🤣夠哂嫩丫!溏心蛋入面仲係蛋白彈下彈下,拉麵質幼麵麻麻地,湯底咸咸地,但又未至於要咸到要飲水個隻,鹽味係咁架!唔錯唔錯!配煎餃子,味道普普通通,2個人食有3個餃子😂
10月10日到大角咀附近行街, 搵食時候經過呢度
店裡日本風味濃,支持支持💛

Lunch set

鰻魚玉子飯定食 $78
配關東煮,有蒟蒻,大根,玉子

雞叉燒溏心蛋鹽湯拉麵 $74

配煎餃子,味道普普通通,2個人食有3個餃子😂
2020-09-21 361 瀏覽
本身諗住少少地食個關東煮做lunch點知黎到發現佢有做lunch set~飯 拉麵都有😍於是嗌左個鰻魚玉子丼 配 關東煮 連野飲 ($78)個飯一上枱已經呆左 因為都幾大碗🙈仲以為佢又有飯又有關東煮 份量唔會好多添🤣份量無欺場之餘 味道都唔錯 鰻魚都算大條 而且夠味得黎唔太鹹😋(好多舖頭d鰻魚汁都好鹹🙊)飯夠多汁唔會乾爭爭 加埋d蛋同洋蔥 就算食晒條鰻魚都唔怕無野送飯🤣關東煮有蘿蔔 芋絲同獅子狗 湯底清清地 蘿蔔都幾甜又無渣 好味🤤價錢唔算特別平但overall都抵食同好食👍估唔到諗住食少少野最後會攬住個肚走🤣🤣
本身諗住少少地食個關東煮做lunch
點知黎到發現佢有做lunch set~飯 拉麵都有😍
於是嗌左個鰻魚玉子丼 配 關東煮 連野飲 ($78)
lunch set
2020-06-14 817 瀏覽
一直以為呢一度淨係做晚市 酒吧 估唔到原來午餐係做午市定食 而且性價比 出奇地高💛燒雞扒拉麵定食 係今次三樣入面最推介嘅原本以為拉麵呢度唔係主打 湯底會係求其 味精開出嚟 估唔到 咁落好順喉 豬骨味濃郁 小小漿口嘅杰度 感覺似係煮咗好耐! 燒雞扒 同埋溫泉蛋都做得好好配埋洋蔥同埋 筍絲 絕對唔畀 出面其他專門店嘅遜色。 拉麵套餐 仲送一客餃子 餃子個外皮墊著一層薄脆 焦香脆口另外嗌咗滑蛋豬扒飯同埋滑蛋鰻魚飯 啲兩碗飯嘅份量驚人 嗰塊豬扒中好似男仔嘅手板咁大 加上充滿著蛋汁嘅白飯 就算幾大食 相信 都能夠大快朵頤 午餐價錢 好抵食 唔使一百蚊 可以有前菜主食 汽水 配合埋佢嘅份量同埋質素 我覺得絕對係應該多多支持💛香港人 加油

燒雞拉麵

滑蛋鰻魚飯定食

拉麵餐煎餃
滑蛋豬扒飯定食
燒雞拉麵
滑蛋鰻魚飯定食
滑蛋豬扒飯定食
2020-05-14 268 瀏覽
💛今晚七點嚟到,入面已經坐滿放工嘅上班族,雖然熱鬧但大家都斯文唔會太嘈,老闆四圍同客人介紹酒種,又主動斟唔同嘅酒比人免費試,喺一個氣氛好好嘅居酒屋。餐廳主打送酒食物,主要賣清酒、梅酒同啤酒。而家一隻德國手工啤酒做緊優惠,$10一支!真係未見過可以咁平嘅手工啤酒,入口清新淡淡麥香,然後仲嗌左一杯熟成一年梅酒,濃郁嘅梅味配搭強勁酸香。開左個胃,係時候大吃一頓!先俾大家睇下食左啲咩,三個人食咁多一啲都唔貴。串燒嗌左好多都冇完全影相,最好食喺胡椒柚子免治雞肉,鹹香又有脆脆口感甲羅燒,用薯片配蟹膏蟹肉真係第一次,香濃蟹膏鮮味配合香脆薯片非常好食,令人欲罷不能。shakeshake 炸雞,新鮮炸起嘅雞錘自己灑上紫菜粉,然後搖勻個袋,熱辣辣又嫩滑雞肉配埋香脆外皮,令人必須大大口啤酒灌落去先爽!蒜蓉雜菌,清酒蒸蠔最後食咪關東煮,烏冬,雜菜鍋,雞肉美人鍋,食飽成個人暖笠笠

蒜蓉雜菌,清酒蒸蠔

最後食咪關東煮,烏冬,雜菜鍋,雞肉美人鍋,食飽成個人暖笠笠

• 蟹肉蟹膏甲羅燒
2020-05-04 2463 瀏覽
想小酌一杯與朋友聊聊天減減壓,於網上找到這間位於大角咀的東京大眾酒場。地點不算很方便,奥運站岀要再行一會,不算難找。坐下得知經openrice訂座可享折扣,即覺得可安心亂叫食物(笑。坐下不久店員便送上每人一杯熱雞湯,冬天飲很暖胃。飲品及關東煮都是自行走岀去選。店員見我倆想飲Sake亦有了解我們口味後再作推薦,選好會用冰桶裝好,並帶來一盒sake杯讓你選喜歡的,很貼心。關東煮湯有點過咸,點的食材除了蘿蔔外其他還好不是相當吸味,算是不過不失,配上一個港式的麻辣醬顯得不倫不類,如像日本提供黃芥辣可能更好。串燒及燒物點了數款,整體質素不錯。發現便宜的比貴的好吃,明太子雞串、車厘茄煙肉串等都味道不錯,較貴的牛舌硬得如香口膠,咬得牙軟方能勉強吞下。甲羅燒味噌及蟹膏味均不足,未有該有的香味,相對失色。最後點了一個美人鍋作結,店員會幫忙處理。雞湯濃及熱辣辣,吃罷一堆小食及飲酒後暖一暖胃確實舒暢。可惜又是去到最後偏咸。整體餐廳氣氛不錯,有點置身日本居酒屋感,飲杯酒確是不錯,食物質素正常,仍有進步空間。

送的雞湯

美人鍋

2020-03-22
燒雞軟骨,明太子雞肉串
2020-04-11 636 瀏覽
坦白講這餐廳不是買食物的 主要是喝酒的他們提高送走的食物但坦白講如果可以提高少少食物質素會非常吸引其食物質素非常一般特別是關東煮,基本上是Junk Food食物內容和台灣7-eleven 十元八塊食到飽的食物差不多以他食物質素相比收費是非常不合理串燒質素也非常一般, 但價錢 相對 ok但食物質素是一般的牛舌 燒到 乾爭爭, 也偏鹹燒黑豚肉 是全晚最好食 可能因為他們普遍少得比較乾黑豚肉有比較多脂肪相信餐廳是target一些 對食物要求不高的年輕人值得點讚的是服務員的態度, 非常體貼及細心啤酒72元一大杯也是非常超值作為一家食肆連最基本的 食水也不但應要客人買膠樽裝水,有欠環保 及低檔餐廳裝修非常合我心意期望他們改善 還是有很好發展的潛力
坦白講這餐廳不是買食物的
主要是喝酒的

其食物質素非常一般
特別是關東煮,基本上是Junk Food
食物內容和台灣7-eleven 十元八塊食到飽的食物差不多
以他食物質素相比收費是非常不合理

串燒質素也非常一般, 但價錢 相對 ok
但食物質素是一般的
牛舌 燒到 乾爭爭, 也偏鹹
燒黑豚肉 是全晚最好食
可能因為他們普遍少得比較乾
黑豚肉有比較多脂肪

相信餐廳是target一些 對食物要求不高的年輕人

值得點讚的是服務員的態度,
非常體貼及細心

啤酒72元一大杯
也是非常超值

作為一家食肆連最基本的 食水也不但應
要客人買膠樽裝水,有欠環保 及低檔

餐廳裝修非常合我心意期望他們改善 還是有很好發展的潛力
2020-03-12 386 瀏覽
朋友推介我去食呢間飲清酒食關東煮,今晚就去試試佢!關東煮係出去open kitchen order, 叫左蘿白,魚糕,蝦餅,芋絲。 最好食係蘿白,好甜,其他都正常。可以點麻辣醬,有啲譚仔feel,都幾惹味。要揸車冇飲酒,叫左蘋果同白桃梳打,蘋果好味d,白桃個味有啲假,不過要$42一支真係食水好深😾磯煮鮑魚,凍食,冇乜特別。明太子玉子燒,好香明太子,玉子幾甜,可以再叫。日本和牛串,全晚最好食,好林,肉味好濃。甲羅燒,蟹肉味重過蟹膏味,係冇咁膩,不過對於想食蟹膏黎講就唔會滿足。Shake shake 紫菜味雞翼,幾新穎,送酒一流。蟹肉沙律,冇蟹肉,個芝麻醬太太太多,好咸,千祈唔好叫。
朋友推介我去食呢間飲清酒食關東煮,今晚就去試試佢!

磯煮鮑魚,凍食,冇乜特別。

明太子玉子燒,好香明太子,玉子幾甜,可以再叫。
日本和牛串,全晚最好食,好林,肉味好濃。

Shake shake 紫菜味雞翼,幾新穎,送酒一流。

蟹肉沙律,冇蟹肉,個芝麻醬太太太多,好咸,千祈唔好叫。

2020-03-08 265 瀏覽
晚餐時間去食餐廳主要食串燒加關東煮一坐低 店員就送上每人一杯熱辣辣雞湯如果天氣凍少少 一定好正好暖粒粒關冬煮湯底有啲咸 好濃味串燒都唔錯整體黎講 不過不失 可以約埋成班朋友去食野同傾計
2020-03-07
2020-01-22 1759 瀏覽
由於想試下精緻嘅日本料理,所以平日晚上同女朋友嚟撐枱腳。具日本風嘅居酒屋設計同半開放式嘅廚房令人感到份外溫馨,更為有趣嘅係鋪頭啲凳底部都以可口可樂架做裝飾。啱啱坐低,店員已經細心為我地送上雞湯,亦都仔細咁介紹菜單同推薦嘅菜式。海鮮方面,我哋嗌咗海老,蒲燒鰻魚同燒活元貝。海老一大隻海蝦,表面加咗一啲啲鹽,食果陣啖啖蝦肉,口感飽滿,不用沾上任何醬汁就已經別有風味,而元貝同樣大大粒,味道爽口鮮甜,蒲燒鰻魚醬汁香濃,入口相當滋味。相信海鮮愛好者一定會鍾意,嘅新鮮,味道又好味而有層次,令人忍唔住一啖接着一啖咁食。串燒方面,我哋嗌咗日本和牛串、雞肉串,以及黑毛豬腩串。三款之中最為出色嘅係黑毛豬腩串,肥而不腻,相比起其餘兩款更為嫩滑。而其他則肉腍而不膩,十分肥美,油香濃郁。關東煮方面,我哋嗌咗日本蘿蔔、竹輪、日本魚餅,以及稻庭烏冬。冬天食關東煮真係暖入心。日本蘿蔔入口即融,魚餅竹輪亦都好好味。稻庭烏冬則配上日式清湯底,味道不錯。本來打算嗌美人鍋配烏冬,可惜太好賣,去到已經一早售罄。炸物方面,見有一款shake shake脆炸雞鎚,因為覺得新奇所以嗌咗。一共六隻附上紫菜味shake shake調味粉,
由於想試下精緻嘅日本料理,所以平日晚上同女朋友嚟撐枱腳。

本來打算嗌美人鍋配烏冬,可惜太好賣,去到已經一早售罄。

炸物方面,見有一款shake shake脆炸雞鎚,因為覺得新奇所以嗌咗。一共六隻附上紫菜味shake shake調味粉,香脆而味濃,建議配飲品一齊食。

飲品方面,嗌咗信州白提子梳打,及舩板梅子酒。以解燒物串燒帶來之口乾感,入口透心涼。兩者都是日本製,一個白提子梳打為碳酸飲品,飲落就是充滿氣感,很爽快。另外就是果酒,酒精濃度不高,搭配之下十分容易入口,可以在閒時與朋友斟酌一番。

溫馨嘅一餐晚飯以日本綠茶雪糕作為點綴,都算係種幸福。
2019-11-20
最近發現左大角咀有間食居酒屋、關東雜煮嘅選擇。相信會喺附近上班一族下班之後聚腳嘅好地方。有邊個裝修其實擺設好特別,儘量擺設格局做到好似東京市內地道嘅風格,所以相當有氣氛。入到去仲有感覺好似係東京收工之後,成班朋友一齊聚餐喺小攤檔面前食關東煮咁樣。大量日本燒酒、清酒、啤酒選擇。菜單上面有唔少係關東煮、串燒、燒物、炸物等等大量關東煮菜式、蘿蔔、雞蛋、蓮藕、魚蛋、竹輪。個湯好甜,記得大家都要飲埋,唔會太鹹啱啱好而且有少少甜。我自己個人最鍾意當然係蘿蔔啦,又多汁又甜!另外值得推介嘅係牛筋,雖然有啲港式風味,但係最重要真係好味竹輪冰凍黑啤,成個杯都係用冰鎮,非常過癮!記得定要試吓!我自己覺得明太子玉子燒都係一個非常之惹味嘅食物,雖然只係香噴噴嘅玉子燒,上面加上明太子加芝士,但係簡單好味嘅食物,反而係居酒屋最特別嘅特色燒牛舌蒲燒鰻魚 鰻魚肉烤得軟軟,皮脆脆有的口感,燒製的鰻魚色澤偏深色,魚肉味鮮富彈性最後係邪惡嘅和風紫菜薯條作為主食!飲啤酒又點少得依啲熱氣野🤪

大量日本燒酒、清酒、啤酒選擇。

菜單上面有唔少係關東煮、串燒、燒物、炸物等等

蘿蔔

我自己個人最鍾意當然係蘿蔔啦,又多汁又甜!
牛筋

另外值得推介嘅係牛筋,雖然有啲港式風味,但係最重要真係好味
竹輪

竹輪
冰鎮黑啤

冰凍黑啤,成個杯都係用冰鎮,非常過癮!記得定要試吓!

燒牛舌

和風紫菜薯條
  • 串燒
  • 紫菜薯條
2019-12-31 178 瀏覽
大角咀有數座銀行商廈,吸引中高質素的餐廳在此區落户,其中在利得街利奧坊的(東京大眾酒場)顧名思義,主打時尚日菜、有日本酒、啤酒、以及輕食如關東煮、燒物、炸物、鍋物等等。環境設計以日本江户時代格局為主軸,以摩登時尚風格呈現,客人大多來自鄰近商廈的白領一族,收工後同同事過黎飲番杯,食D簡便輕食送酒,吹吹水。感覺仿似已身在日本的居酒屋。必點的關東煮,芸芸幾十款,與友人從檔口中揀選了幾款自己喜歡的,價錢大概$15-30一款,有福袋、魷魚鬚、魚蛋、牛腸、日本魚蛋、蘿蔔等,湯底樸素而清甜。炭燒生蠔$28/隻,蒜是最佳的配撘,蒜泥味突出,充滿蒜香。當店員知悉我們點叫了一些串燒,他立即奉上一個迷你串燒烤箱,使其盡可能保持熱度,還原出爐時的味道,乃是幸福的小確幸。由左至右:芝士免治雞肉串$18;日本和牛串$28,明太子免治雞肉串$18;明太子玉子燒$15。燒池魚$48,香脆可口,細骨已被炸至酥軟,"一口一魚"絕對不是問題,夠哂過癮!shake shake薯條$38,有我最喜愛的和風紫菜味!

感覺仿似已身在日本的居酒屋。

炭燒生蠔$28/隻,蒜是最佳的配撘,蒜泥味突出,充滿蒜香。

shake shake薯條$38,有我最喜愛的和風紫菜味!
2019-12-31 133 瀏覽
嚟到2019年最後幾日,當然要把握機會約朋友聚下舊大家聽日仲要返工,冇飲酒。先叫啲唔飽肚嘅食物:枝豆絕對係首選啦日本和牛串味道都唔錯,不過價錢就唔算好平。煙肉番茄$15一串,抵食又好食!明太子雞肉串都係必點推介,味道小小辣,幾惹味知唔知道呢舊係乜嘢?呢個係芝士煙肉焗大啡菇,大啡菇好厚肉好juicy,鋪喺面嘅芝士好澎湃,鍾意食芝士嘅人就一定要點呢個啦之後叫咗個美人鍋。分量十足雞肉又多蔬菜又多!煮熟啲餸之後仲可以加埋烏冬,食完真係好飽!不過甜品都係要食嘅簡單一球綠茶雪糕下年再見啦
嚟到2019年最後幾日,當然要把握機會約朋友聚下舊

大家聽日仲要返工,冇飲酒。

先叫啲唔飽肚嘅食物:

枝豆絕對係首選啦

日本和牛串味道都唔錯,不過價錢就唔算好平。

煙肉番茄$15一串,抵食又好食!

明太子雞肉串都係必點推介,味道小小辣,幾惹味

知唔知道呢舊係乜嘢?

之後叫咗個美人鍋。

分量十足

雞肉又多蔬菜又多!

煮熟啲餸之後仲可以加埋烏冬,食完真係好飽!

不過甜品都係要食嘅

簡單一球綠茶雪糕

下年再見啦

2019-12-29
  • 串燒
  • 美人鍋
2019-12-18 1059 瀏覽
約咗好耐冇見嘅朋友晚飯,因為佢就係搬咗嚟大角咀呢邊,過嚟探佢,順便帶我食好嘢,大角咀出名多野食。門面很和風,有居酒屋的燈籠裝飾,光猛又吸睛,在遠處已見到了。裏面是開放式廚房,跟日本的居酒屋格局 差不多。地方很寬敞,坐得很舒適,真的很適合把酒談心。餐牌有個日本酒啤酒放題,每位$278起,可以任飲日本酒和啤酒,還包括了幾款關東煮和串燒小食,其實好抵! 可惜我哋兩女仔飲唔到幾多酒,還是決定散點兩份酒和食物。坐下不久,職員服務超好,已經送上兩碗熱雞湯,說明是送的,天氣轉冷了,一入座便有暖湯喝,很窩心!關東煮,可以自己走出去看看,想吃什麼就點什麼,廚師即時為你盛上。 這樣可以讓食物保持新鮮熱辣,客人感覺又互動, 這裏的職員都熱情呢!點了日本魷魚鬚魚蛋、芋絲、酒場板燒魚蛋, 乘著滿滿的一碗感覺很有滿足感。很推介福袋,裏面是芝心,可以拉絲口感非常煙韌,福袋吸收了關東煮的湯,很入味;還有日本魷魚鬚魚蛋,一條魚蛋裏包著一條魷魚鬚,食落有咬口,越吃越香;芋絲可以吸收湯底味道,不會太鹹,但就充滿醬油和蘿蔔湯底味;酒場板燒魚蛋很香甜要試。酒場當然少不了酒,朋友點了這裡的招牌清酒-東京大眾酒場清酒150ml,

酒場當然少不了酒,朋友點了這裡的招牌清酒-東京大眾酒場清酒150ml, $58, 我點了自家製梅酒$38,價錢不貴,淺嚐最適合。這款清酒味道清啖,入口順滑,飲完有米酒餘香在口裡,女士喝也很適合;我的梅酒更要大讚,酸甜味道很好喝,酒味適中,又可以養生,酒精濃度低,推介給女士們。

有酒自然有佐酒小食,點了幾款串燒過口癮。大蔥雞肉串$12,梅子紫蘇雞肉串$15, 煙肉蘆筍卷$18,日本和牛串$32。

我最喜歡吃燒牛舌$38, 厚切的,椒鹽味非常香,燒完外面乾身脆脆的,但裏面爽得來不會乾。 另外和牛串也不錯,和牛肉質滑,燒完脂肪熱辣辣的唧出來,非常有滿足感;大蔥雞肉串,很香大蔥味,而且大蔥當作蔬菜,可中和鹹味,雞肉燒完仍然有肉汁。

燒魷魚乾$38,必吃推介。燒得很乾身,食落像脆片的口感,但再慢慢細嚼,就吃出魷魚的香炭燒的香,非常喜歡呢!佐酒好物!

由於飲酒吃小食實在太過癮,本來打算只喝一杯,還是再追加一杯酒,點的是桂花味的梅酒,是剛才自家製梅酒的變奏版,味道帶桂花香之餘,酒味會較淡,梅子味道相對也淡一點,就是喝他的餘香,也不錯!不過我喜歡原味,梅味濃一點。

最後還再追加燒物, 有燒元貝$38,燒蠔$28,芝士煙肉大花菇$35。 元貝和蠔都是用蒜泥和牛油燒成,加上自身的海鮮汁,非常鮮甜,又香牛油蒜蓉味。 花菇,別小看它是蔬菜類,因為有芝士煙肉,食完感覺 也飽肚的,而且花菇切開超多汁,又爽口,很美味!

雖然都是吃小食, 想吃飽一點,朋友還點了稻庭烏冬$28,我也點了牛肉烏冬$38,味道很好,烏冬質感煙韌滑溜,湯底很清甜,灑上很多蔥花和海苔,牛肉份量也不少,而且很新鮮,大大碗的,飽肚之選。

吃了超多串燒和關東煮,埋單加一$686,坐了一晚把酒啖心,很暢快!
2019-12-02