2020-01-22 603 瀏覽
由於想試下精緻嘅日本料理,所以平日晚上同女朋友嚟撐枱腳。具日本風嘅居酒屋設計同半開放式嘅廚房令人感到份外溫馨,更為有趣嘅係鋪頭啲凳底部都以可口可樂架做裝飾。啱啱坐低,店員已經細心為我地送上雞湯,亦都仔細咁介紹菜單同推薦嘅菜式。海鮮方面,我哋嗌咗海老,蒲燒鰻魚同燒活元貝。海老一大隻海蝦,表面加咗一啲啲鹽,食果陣啖啖蝦肉,口感飽滿,不用沾上任何醬汁就已經別有風味,而元貝同樣大大粒,味道爽口鮮甜,蒲燒鰻魚醬汁香濃,入口相當滋味。相信海鮮愛好者一定會鍾意,嘅新鮮,味道又好味而有層次,令人忍唔住一啖接着一啖咁食。串燒方面,我哋嗌咗日本和牛串、雞肉串,以及黑毛豬腩串。三款之中最為出色嘅係黑毛豬腩串,肥而不腻,相比起其餘兩款更為嫩滑。而其他則肉腍而不膩,十分肥美,油香濃郁。關東煮方面,我哋嗌咗日本蘿蔔、竹輪、日本魚餅,以及稻庭烏冬。冬天食關東煮真係暖入心。日本蘿蔔入口即融,魚餅竹輪亦都好好味。稻庭烏冬則配上日式清湯底,味道不錯。本來打算嗌美人鍋配烏冬,可惜太好賣,去到已經一早售罄。炸物方面,見有一款shake shake脆炸雞鎚,因為覺得新奇所以嗌咗。一共六隻附上紫菜味shake shake調味粉,
由於想試下精緻嘅日本料理,所以平日晚上同女朋友嚟撐枱腳。

本來打算嗌美人鍋配烏冬,可惜太好賣,去到已經一早售罄。

炸物方面,見有一款shake shake脆炸雞鎚,因為覺得新奇所以嗌咗。一共六隻附上紫菜味shake shake調味粉,香脆而味濃,建議配飲品一齊食。

飲品方面,嗌咗信州白提子梳打,及舩板梅子酒。以解燒物串燒帶來之口乾感,入口透心涼。兩者都是日本製,一個白提子梳打為碳酸飲品,飲落就是充滿氣感,很爽快。另外就是果酒,酒精濃度不高,搭配之下十分容易入口,可以在閒時與朋友斟酌一番。

溫馨嘅一餐晚飯以日本綠茶雪糕作為點綴,都算係種幸福。
2019-11-20
最近發現左大角咀有間食居酒屋、關東雜煮嘅選擇。相信會喺附近上班一族下班之後聚腳嘅好地方。有邊個裝修其實擺設好特別,儘量擺設格局做到好似東京市內地道嘅風格,所以相當有氣氛。入到去仲有感覺好似係東京收工之後,成班朋友一齊聚餐喺小攤檔面前食關東煮咁樣。大量日本燒酒、清酒、啤酒選擇。菜單上面有唔少係關東煮、串燒、燒物、炸物等等大量關東煮菜式、蘿蔔、雞蛋、蓮藕、魚蛋、竹輪。個湯好甜,記得大家都要飲埋,唔會太鹹啱啱好而且有少少甜。我自己個人最鍾意當然係蘿蔔啦,又多汁又甜!另外值得推介嘅係牛筋,雖然有啲港式風味,但係最重要真係好味竹輪冰凍黑啤,成個杯都係用冰鎮,非常過癮!記得定要試吓!我自己覺得明太子玉子燒都係一個非常之惹味嘅食物,雖然只係香噴噴嘅玉子燒,上面加上明太子加芝士,但係簡單好味嘅食物,反而係居酒屋最特別嘅特色燒牛舌蒲燒鰻魚 鰻魚肉烤得軟軟,皮脆脆有的口感,燒製的鰻魚色澤偏深色,魚肉味鮮富彈性最後係邪惡嘅和風紫菜薯條作為主食!飲啤酒又點少得依啲熱氣野🤪

大量日本燒酒、清酒、啤酒選擇。

菜單上面有唔少係關東煮、串燒、燒物、炸物等等
關東煮

蘿蔔

我自己個人最鍾意當然係蘿蔔啦,又多汁又甜!
牛筋

另外值得推介嘅係牛筋,雖然有啲港式風味,但係最重要真係好味
竹輪

竹輪
冰鎮黑啤

冰凍黑啤,成個杯都係用冰鎮,非常過癮!記得定要試吓!

燒牛舌

和風紫菜薯條
  • 串燒
  • 紫菜薯條
2019-12-18 651 瀏覽
約咗好耐冇見嘅朋友晚飯,因為佢就係搬咗嚟大角咀呢邊,過嚟探佢,順便帶我食好嘢,大角咀出名多野食。門面很和風,有居酒屋的燈籠裝飾,光猛又吸睛,在遠處已見到了。裏面是開放式廚房,跟日本的居酒屋格局 差不多。地方很寬敞,坐得很舒適,真的很適合把酒談心。餐牌有個日本酒啤酒放題,每位$278起,可以任飲日本酒和啤酒,還包括了幾款關東煮和串燒小食,其實好抵! 可惜我哋兩女仔飲唔到幾多酒,還是決定散點兩份酒和食物。坐下不久,職員服務超好,已經送上兩碗熱雞湯,說明是送的,天氣轉冷了,一入座便有暖湯喝,很窩心!關東煮,可以自己走出去看看,想吃什麼就點什麼,廚師即時為你盛上。 這樣可以讓食物保持新鮮熱辣,客人感覺又互動, 這裏的職員都熱情呢!點了日本魷魚鬚魚蛋、芋絲、酒場板燒魚蛋, 乘著滿滿的一碗感覺很有滿足感。很推介福袋,裏面是芝心,可以拉絲口感非常煙韌,福袋吸收了關東煮的湯,很入味;還有日本魷魚鬚魚蛋,一條魚蛋裏包著一條魷魚鬚,食落有咬口,越吃越香;芋絲可以吸收湯底味道,不會太鹹,但就充滿醬油和蘿蔔湯底味;酒場板燒魚蛋很香甜要試。酒場當然少不了酒,朋友點了這裡的招牌清酒-東京大眾酒場清酒150ml,

酒場當然少不了酒,朋友點了這裡的招牌清酒-東京大眾酒場清酒150ml, $58, 我點了自家製梅酒$38,價錢不貴,淺嚐最適合。這款清酒味道清啖,入口順滑,飲完有米酒餘香在口裡,女士喝也很適合;我的梅酒更要大讚,酸甜味道很好喝,酒味適中,又可以養生,酒精濃度低,推介給女士們。

有酒自然有佐酒小食,點了幾款串燒過口癮。大蔥雞肉串$12,梅子紫蘇雞肉串$15, 煙肉蘆筍卷$18,日本和牛串$32。

我最喜歡吃燒牛舌$38, 厚切的,椒鹽味非常香,燒完外面乾身脆脆的,但裏面爽得來不會乾。 另外和牛串也不錯,和牛肉質滑,燒完脂肪熱辣辣的唧出來,非常有滿足感;大蔥雞肉串,很香大蔥味,而且大蔥當作蔬菜,可中和鹹味,雞肉燒完仍然有肉汁。

燒魷魚乾$38,必吃推介。燒得很乾身,食落像脆片的口感,但再慢慢細嚼,就吃出魷魚的香炭燒的香,非常喜歡呢!佐酒好物!

由於飲酒吃小食實在太過癮,本來打算只喝一杯,還是再追加一杯酒,點的是桂花味的梅酒,是剛才自家製梅酒的變奏版,味道帶桂花香之餘,酒味會較淡,梅子味道相對也淡一點,就是喝他的餘香,也不錯!不過我喜歡原味,梅味濃一點。

最後還再追加燒物, 有燒元貝$38,燒蠔$28,芝士煙肉大花菇$35。 元貝和蠔都是用蒜泥和牛油燒成,加上自身的海鮮汁,非常鮮甜,又香牛油蒜蓉味。 花菇,別小看它是蔬菜類,因為有芝士煙肉,食完感覺 也飽肚的,而且花菇切開超多汁,又爽口,很美味!

雖然都是吃小食, 想吃飽一點,朋友還點了稻庭烏冬$28,我也點了牛肉烏冬$38,味道很好,烏冬質感煙韌滑溜,湯底很清甜,灑上很多蔥花和海苔,牛肉份量也不少,而且很新鮮,大大碗的,飽肚之選。

吃了超多串燒和關東煮,埋單加一$686,坐了一晚把酒啖心,很暢快!
2019-12-02
2019-12-15 368 瀏覽
呢排對日本居酒屋有股莫名嘅喜愛,一有機會就約friend去試,呢間日式小店咁岩係朋友公司附近。雖然環境唔大,但感覺乾淨衛生,風格幾精緻一黎每人會奉上一杯雞湯,呢排天氣咁凍真係好暖心呢度主打關東煮,仲可以自己出去好似D小攤檔到揀,好多都係日本直送,我地要左日本蘿蔔、竹輪、日本魚餅、日本牛筋、魷魚鬚魚蛋、福袋同牛腸,多到要分開兩盤上炸池魚 - 呢個面頭炸得夠乾身,入面仲KEEP到濕潤,真係幾好食芝士薯餅 - 呢度D炸物都好出色,薯仔蓉非常綿密,加上溶化GE芝士完全係冬天GE comfort food蟹肉蟹膏甲羅燒 - 香港好少可食到甲羅燒,滿滿蟹膏包住條條蟹肉,根本無可能唔好食啦燒雞泡魚乾 - 我每次黎居酒屋必點GE佐酒小食,好香口,配美奶滋更推上另一層次野菜盛合 - 呢個係燒菇拼盤,多汁鮮美又唔會有罪惡感芝士煙肉大啡菇 - 一切開D汁瀉哂出黎,D料都好足胡椒柚子雞肉串 - 呢個口味幾特別,不過不是我杯茶明太子玉子燒 - 口感好細緻綿密,加埋超厚GE明太子,一舊真係唔夠XDDDD美人鍋 - 我地幾個大胃王最後仲加左個鍋,D雞超級多,而且仲KEEP到嫩滑,食完成個人暖笠笠蘋果梳打同桃味梳打
雖然環境唔大,但感覺乾淨衛生,風格幾精緻

一黎每人會奉上一杯雞湯,呢排天氣咁凍真係好暖心

野菜盛合 - 呢個係燒菇拼盤,多汁鮮美又唔會有罪惡感
芝士煙肉大啡菇 - 一切開D汁瀉哂出黎,D料都好足
胡椒柚子雞肉串 - 呢個口味幾特別,不過不是我杯茶
蘋果梳打同桃味梳打 - 唔太甜好好飲
  • 關東煮
  • 蟹肉蟹膏甲羅燒
  • 美人鍋
2019-11-25 598 瀏覽
近排外出晚飯,還是選一些人流較少的地方比較穩陣。朋友家住大角咀,介紹一間不錯的居酒屋。居酒屋有啤酒放題,酒類選擇不少,可惜同行朋友不勝酒力,唯有下次另約朋友再試!一入門口就看到很多款式的關東煮,朋友嚷着要點,由於點了很多燒物、鍋物,所以只選了竹輪及蘿蔔。蘿蔔大大件,清甜軟腍,沒有渣,好吃。過了一會串燒來到,上枱時會放一個細炭爐,保持食物溫度,好睇又貼心!我們點了和牛、柚子胡椒雞、煙肉蕃茄、雞翼等和牛牛味較濃,軟腍不韌,入口陣陣油脂香。柚子胡椒雞肉質嫩口,胡椒惹味,有柚子汁酸酸甜甜中和一下,不會太膩。不能不點煙肉番茄卷,蕃茄仔酸酸甜甜,跟充滿鹹香的煙肉很夾。點了杯Suntory 黑啤,泡沫柔滑細緻,麥芽味重~吃到中段美人鍋來到,份量比想像中驚人!$200有找很化算!雞件蠻多,鍋底有大量蔬菜墊底,配有日本豆腐、蘿蔔、冬菇、大蔥等美人鍋湯底清甜,吃到蔬菜的鮮味,雞件新鮮好吃,簡簡單單吃食材原味道~美人鍋還配烏冬,滑嘟嘟,彈牙不易發漲,好吃!店舖有新鮮海鮮,我們又點了魷魚及蟶子!原條魷魚賣相吸引,充滿燒烤香氣,煙韌微鹹,聖子乾淨沒有沙。

蘿蔔大大件,清甜軟腍,沒有渣,好吃。

我們點了和牛、柚子胡椒雞、煙肉蕃茄、雞翼等

不能不點煙肉番茄卷,蕃茄仔酸酸甜甜,跟充滿鹹香的煙肉很夾。

點了杯Suntory 黑啤,泡沫柔滑細緻,麥芽味重~

吃到中段美人鍋來到,份量比想像中驚人!$200有找很化算!

店舖有新鮮海鮮,我們又點了魷魚及蟶子!
原條魷魚賣相吸引,充滿燒烤香氣,煙韌微鹹,聖子乾淨沒有沙。
2019-11-04
2020-03-12 1 瀏覽
朋友推介我去食呢間飲清酒食關東煮,今晚就去試試佢!關東煮係出去open kitchen order, 叫左蘿白,魚糕,蝦餅,芋絲。 最好食係蘿白,好甜,其他都正常。可以點麻辣醬,有啲譚仔feel,都幾惹味。要揸車冇飲酒,叫左蘋果同白桃梳打,蘋果好味d,白桃個味有啲假,不過要$42一支真係食水好深😾磯煮鮑魚,凍食,冇乜特別。明太子玉子燒,好香明太子,玉子幾甜,可以再叫。日本和牛串,全晚最好食,好林,肉味好濃。甲羅燒,蟹肉味重過蟹膏味,係冇咁膩,不過對於想食蟹膏黎講就唔會滿足。Shake shake 紫菜味雞翼,幾新穎,送酒一流。蟹肉沙律,冇蟹肉,個芝麻醬太太太多,好咸,千祈唔好叫。
朋友推介我去食呢間飲清酒食關東煮,今晚就去試試佢!

磯煮鮑魚,凍食,冇乜特別。

明太子玉子燒,好香明太子,玉子幾甜,可以再叫。
日本和牛串,全晚最好食,好林,肉味好濃。

Shake shake 紫菜味雞翼,幾新穎,送酒一流。

蟹肉沙律,冇蟹肉,個芝麻醬太太太多,好咸,千祈唔好叫。

2020-03-08 10 瀏覽
晚餐時間去食餐廳主要食串燒加關東煮一坐低 店員就送上每人一杯熱辣辣雞湯如果天氣凍少少 一定好正好暖粒粒關冬煮湯底有啲咸 好濃味串燒都唔錯整體黎講 不過不失 可以約埋成班朋友去食野同傾計
2020-03-07
2019-12-31 49 瀏覽
大角咀有數座銀行商廈,吸引中高質素的餐廳在此區落户,其中在利得街利奧坊的(東京大眾酒場)顧名思義,主打時尚日菜、有日本酒、啤酒、以及輕食如關東煮、燒物、炸物、鍋物等等。環境設計以日本江户時代格局為主軸,以摩登時尚風格呈現,客人大多來自鄰近商廈的白領一族,收工後同同事過黎飲番杯,食D簡便輕食送酒,吹吹水。感覺仿似已身在日本的居酒屋。必點的關東煮,芸芸幾十款,與友人從檔口中揀選了幾款自己喜歡的,價錢大概$15-30一款,有福袋、魷魚鬚、魚蛋、牛腸、日本魚蛋、蘿蔔等,湯底樸素而清甜。炭燒生蠔$28/隻,蒜是最佳的配撘,蒜泥味突出,充滿蒜香。當店員知悉我們點叫了一些串燒,他立即奉上一個迷你串燒烤箱,使其盡可能保持熱度,還原出爐時的味道,乃是幸福的小確幸。由左至右:芝士免治雞肉串$18;日本和牛串$28,明太子免治雞肉串$18;明太子玉子燒$15。燒池魚$48,香脆可口,細骨已被炸至酥軟,"一口一魚"絕對不是問題,夠哂過癮!shake shake薯條$38,有我最喜愛的和風紫菜味!

感覺仿似已身在日本的居酒屋。

炭燒生蠔$28/隻,蒜是最佳的配撘,蒜泥味突出,充滿蒜香。

shake shake薯條$38,有我最喜愛的和風紫菜味!
2019-12-31 31 瀏覽
嚟到2019年最後幾日,當然要把握機會約朋友聚下舊大家聽日仲要返工,冇飲酒。先叫啲唔飽肚嘅食物:枝豆絕對係首選啦日本和牛串味道都唔錯,不過價錢就唔算好平。煙肉番茄$15一串,抵食又好食!明太子雞肉串都係必點推介,味道小小辣,幾惹味知唔知道呢舊係乜嘢?呢個係芝士煙肉焗大啡菇,大啡菇好厚肉好juicy,鋪喺面嘅芝士好澎湃,鍾意食芝士嘅人就一定要點呢個啦之後叫咗個美人鍋。分量十足雞肉又多蔬菜又多!煮熟啲餸之後仲可以加埋烏冬,食完真係好飽!不過甜品都係要食嘅簡單一球綠茶雪糕下年再見啦
嚟到2019年最後幾日,當然要把握機會約朋友聚下舊

大家聽日仲要返工,冇飲酒。

先叫啲唔飽肚嘅食物:

枝豆絕對係首選啦

日本和牛串味道都唔錯,不過價錢就唔算好平。

煙肉番茄$15一串,抵食又好食!

明太子雞肉串都係必點推介,味道小小辣,幾惹味

知唔知道呢舊係乜嘢?

之後叫咗個美人鍋。

分量十足

雞肉又多蔬菜又多!

煮熟啲餸之後仲可以加埋烏冬,食完真係好飽!

不過甜品都係要食嘅

簡單一球綠茶雪糕

下年再見啦

2019-12-29
  • 串燒
  • 美人鍋
2019-12-17 42 瀏覽
今晚朋友約我食日式料理~關東煮,我本身對關東煮就普通,但朋友大力推介,咁要去試試。這間店大多用落地玻璃做裝修,感覺寬闊,舒服,睇黎係個吹水落腳地☺️。我地未order,已經有人送上熱熱的麵豉湯👍🏻。朋友見意先食關東煮先,有日本牛筋,蒟蒻,酒場板燒魚蛋,真係有驚喜,原來關東煮可以咁好味,尤其是日本牛筋,彈牙又滲透晒關東煮果湯的味道,所以再order左牛筋😉。之後來一杯柚子兵衛,柚子是我的至愛👍🏻。同朋友吹水,當然要有小食啦,枝豆,墨魚咀,還有炸池魚,好脆口👍🏻,再來加點海鮮,燒日本豪and帶子,賣相不錯,又鮮甜☺️滿足。最後點了牛肉烏冬,烏冬好彈牙,湯底好正,所以飲晒個湯。大滿足。仲有今晚叫左咁多野都係好經濟,的確抵食👍🏻👍🏻
。大滿足。仲有今晚叫左咁多野都係好經濟,的確抵食👍🏻👍🏻
  • 關東煮
2019-12-14 38 瀏覽
友人介紹黎食,雖然係平日嘅晚上,但呢度都座無虛席。我哋叫咗啲日本小食,關東煮同美人鍋~嗜酒友人試左suntory high ball, 我地就飲蘋果汁同蜜桃汁,清涼解渴。餐廳本身有提供湯,幾好味。雞泡魚干,好耐冇食,呢間燒得唔錯。關東煮,入面有竹輪,日本魚餅,日本牛筋,魚蛋,福袋等,全部都係自己配搭,整體黎講都整得幾好味!芝士薯餅,大大件,邪惡之選。炸池魚,細細條,點茄汁幾特別。串燒試咗啲燒秋葵,雞肉串,玉子串同牛舌,燒得好香,有日本風味!芝士煙肉焗大啡菇,焗完個菇都無出水,讚!蟹肉蟹膏甲羅燒,配薯片食,好濃味。野菜盛盒,有雞脾菇,冬菇同金菇,有香濃蒜味。最後就上美人鍋~真心好味!個湯底好濃,雞肉又滑,啲菜索哂個湯汁,非常滿意!!
友人介紹黎食,雖然係平日嘅晚上,但呢度都座無虛席。
我哋叫咗啲日本小食,關東煮同美人鍋~

餐廳本身有提供湯,幾好味。
雞泡魚干,好耐冇食,呢間燒得唔錯。

芝士薯餅,大大件,邪惡之選。

炸池魚,細細條,點茄汁幾特別。

芝士煙肉焗大啡菇,焗完個菇都無出水,讚!

蟹肉蟹膏甲羅燒,配薯片食,好濃味。

野菜盛盒,有雞脾菇,冬菇同金菇,有香濃蒜味。

同朋友喺奧海城睇完戲之後,麗都附近嘅大角咀搵食。行行吓見到一間裝修好有日本風情嘅餐廳,於是坐入去試一試。一入到去呢間餐廳,店員以日文親切咁樣同我地打招呼,而且不停播日文歌,個感覺好似去咗日本嘅居酒屋一樣。首先講一講佢嘅服務先,一入到餐廳店員同我地推介唔同食物,最後聽佢推介我哋叫咗關東煮同埋美人鍋。一上到枱佢哋亦都有送上兩碗熱湯,個魚湯十分驚喜,味道濃郁,而且飲得出冇乜味精,真係想問佢哋攞多碗。講一講個關東煮先,個湯底應該係昆布魚湯,味道清甜,啲食物索哂啲汁,好正,拍得上日本嘅質素。另外個美人鍋非常大份,起碼係三人份量,而且雞肉嫩滑,湯底仲要係奶白色,店員絕對冇介紹錯!我哋亦都叫咗唔同小食,想特別讚一讚嘅係燒雞泡魚干,唔係好多餐廳都有做呢個小食,但呢度嘅魚干好香口,配埋沙律醬一齊食送酒一流!另外佢啲串燒全部都做得好出色,特別係大怱雞肉串同埋燒雞皮,有日本嘅十成味道!我哋亦都叫咗個炸雞配啤酒,炸雞即叫即炸,香脆而且多汁!配埋個黑啤簡直係絕配!整體來講呢間餐廳誠意十足,無論係餐廳裝修、員工服務態度抑或係食物質素都好,都拍得上日本嘅水準,好適合三五知己嚟聚餐,又或者想自己一個食宵夜,呢度都係一

整體來講呢間餐廳誠意十足,無論係餐廳裝修、員工服務態度抑或係食物質素都好,都拍得上日本嘅水準,好適合三五知己嚟聚餐,又或者想自己一個食宵夜,呢度都係一個唔錯嘅選擇!
2019-12-08 44 瀏覽
話說今次約咗老婆喺大角咀食嘢,就話食串燒,於是我哋就係Open Rice 有咩好推介 ,嚟到呢間可以一次過滿足晒所有同事嘅要求嘅餐廳 嗰日好凍周圍都冇乜人,淨係有個都幾似樣嘅商場仔,一入到去竟然有驚人嘅發現 ,入到去竟然係坐滿晒人,全場爆滿。仲要排隊 ,我心諗喺呢個周圍都冇乜人嘅地方,竟然爆場,一定有佢吸引之處,所以我哋兩公婆,就一齊去試吓呢間,係排隊嘅時間服務員嘅態度10分殷勤非常有禮貌 ,值得一讚嘅係佢嘅裝修都非常好有特色嘅味道 ,入座嘅時候,佢即刻送咗啲湯俾我哋飲,等我哋暖暖肚,唔使咁凍,跟住我哋就點食物,呢度可以飲酒,又可以食串燒又可以食好多唔同嘅日本食物,我哋幾乎嗌晒可以食得嘅,值得一提嘅係佢唔單止好味,而且咁凍嘅天氣簡直就係一流,我就叫啤酒加串燒,簡直絕配,我老婆就叫左東京大眾酒場自家製的桂花味梅酒,清香甜美,佢嘅嘢食又多又夠切,最重要嘅係樣樣都好好味,係我哋近期最值得推介嘅一間,水準達到國家級嘅程度。佢嘅燒粟米令到我哋兩公婆都爭住食,呢間東京大眾酒場真係好值得一去,仲有蟹殼食添,就係一流享受,大眾價錢。如果你問我成班朋友喺大角咀去邊度好食,我一定會推介呢間餐廳大家一定要去

佢嘅燒粟米令到我哋兩公婆都爭住食,呢間東京大眾酒場真係好值得一去,仲有蟹殼食添,就係一流享受,大眾價錢。如果你問我成班朋友喺大角咀去邊度好食,我一定會推介呢間餐廳大家一定要去試吓,不過一定要排隊一定要有心理準備,晚飯時間,真係好旺場,好啦今次我嘅推介就到此為止。