2019-07-11 4390 瀏覽
有晚早收工,同事就話灣仔附近新開左一間樓上大排擋,不如大家去試下~ 呢間大排檔係懷舊香港的主題,裝潢好特別,同埋十分乾淨!和大家對屋村大排擋有既印象好不同~<椒鹽鮮魷 $98>要叫左大排檔個「前菜」過口癮? 緊係叫一個「椒鹽鮮魷」啦!,呢個椒鹽鮮魷好有水準,爽脆香口,加埋個喼汁,無得彈! <鹽焗馬友 $188>再叫左個「杜老誌推介」入面既「鹽焗馬友」!而果真無推介錯,個馬友焗完後,個肉仲係十分滑嫩;而鹽焗味唔會好濃,剛剛好,個味道配搭一流<豉油皇蝦碌 $188>然後就係呢個「豉油皇蝦碌」,一上菜果一刻就覺得賣相相當吸引佢應該係連殼咁炒,炒到啲蝦殼沾黏鼓油後,就上菜~ 所以就連個蝦殼都有陣陣鼓油味(^-^) 十分香口,十分推介!<椒絲腐乳通菜 $68>咁要叫下菜既,呢個椒絲腐乳通菜份量唔錯,味道亦幾好,抵食<炸鮮奶 $98>小妹平時就好鍾意食「炸鮮奶」,見到有就緊係叫黎試下啦! 佢唔算好油,但外皮炸到好脆,裡面個餡就仲有些甜甜地,溶溶地既口感~ 10分裡我俾7.5分! <龍鳳可樂 & 柚子蜜 $23
,同埋十分乾淨!和大家對屋村大排擋有既印象好不同~

<椒鹽鮮魷 $98>

<鹽焗馬友 $188>

<豉油皇蝦碌 $188>
然後就係呢個「豉油皇蝦碌」,一上菜果一刻就覺得賣相相當吸引

<椒絲腐乳通菜 $68>
咁要叫下菜既,呢個椒絲腐乳通菜份量唔錯,味道亦幾好,抵食

<炸鮮奶 $98>

<龍鳳可樂 & 柚子蜜 $23 & $21>
  • 鹽焗馬友
  • 椒鹽鮮魷
2019-07-09 816 瀏覽
想系灣仔食小炒有咩選擇?除左灣仔街市外,多左個好地方就系呢間90年代感覺嘅杜老誌大飯店喇裝修包含着好多90年代嘅元素例如當時好興嘅麻雀館舊式𨋢士多仔等等一行三人帶咗幾個小菜黎share<椒鹽鮮魷$98>食小炒佐菜小食梗係要帶返個椒鹽鮮魷份量岩岩好夠四個人分,每人幾粒過口癮,粒粒卜卜脆幾香口<椒絲腐乳通菜$68>小妹走清淡路線,腐乳通菜岩岩好夠味,唔會太濃味通菜幾新鮮,份量唔算太多,可以叫多幾個菜share<豉油皇蝦碌$188>試新野,平時好少見呢道送原來豉油去爆大蝦又幾惹味咖wor 豉油滲透系蝦肉,彈牙蝦肉值得推介<金針雲耳蒸滑雞$108>份量都幾大碟,雲耳金針菇索儘雞汁精華,送飯一流<菠蘿皮焗西米布甸$26>餐廳上面的系6-8人份量,少人食的話可以同待應講要散叫26蚊一客一人份量,菠蘿皮完完全全就系菠蘿包上面個層香脆外皮,用匙根一畢,入面就秋粒粒QQ西米兩者混合黎食特別得黎又唔違和
想系灣仔食小炒有咩選擇?除左灣仔街市外,多左個好地方
就系呢間90年代感覺嘅杜老誌大飯店喇

一行三人帶咗幾個小菜黎share

<椒鹽鮮魷$98>
食小炒佐菜小食梗係要帶返個椒鹽鮮魷
份量岩岩好夠四個人分,每人幾粒過口癮,粒粒卜卜脆幾香口

<椒絲腐乳通菜$68>
小妹走清淡路線,腐乳通菜岩岩好夠味,唔會太濃味
通菜幾新鮮,份量唔算太多,可以叫多幾個菜share

<豉油皇蝦碌$188>
試新野,平時好少見呢道送

原來豉油去爆大蝦又幾惹味咖wor
豉油滲透系蝦肉,彈牙蝦肉值得推介

<金針雲耳蒸滑雞$108>
份量都幾大碟,雲耳金針菇索儘雞汁精華,送飯一流

<菠蘿皮焗西米布甸$26>
餐廳上面的系6-8人份量,少人食的話可以同待應講要散叫

兩者混合黎食特別得黎又唔違和

• 菠蘿皮焗西米布甸
2019-07-09 2725 瀏覽
大排檔小炒鑊氣十足,但大熱天時,熱力迫人,非一般人可以忍受。杜老誌大飯店枱櫈筷子座水壺十足大排檔風味,再加上五光十色的霓虹招牌,桑拿浴室、麻雀館就在面前,很有昔日香港風味,不少食客都襯機打卡。餐牌食物種類不少,以香口菜式為主,感覺上較受男士歡迎。豉椒炒蜆配煎米餅侍應極力推介此菜式,豉椒炒蜆新鮮熱辣有肉地,不會有殼無肉。豉汁流入煎米餅內,外面煎得香脆但吸收豉汁後入口不會太硬。鐵板T骨薯仔鐵板T骨很有港式西餐風味,T骨起肉後,原條T骨放回鐵板上。T骨肉味不太濃但軟硬適中,有咬口再加上黑椒汁味道,很像兒時食港式鐵板牛扒的味道。此菜式尚有炸薯塊及大量彩椒,不至於啖啖肉,有蔬菜平衡一下。鹽燒鮑魚煲鮑魚煲內有六隻鮑魚,全部花去殼再放回殼內。鮑魚鹽燒後風味與清蒸完全不同,變得香口惹味,鮑魚外皮帶有略略燒焦的烙印,賣相吸引。

餐牌食物種類不少,以香口菜式為主,感覺上較受男士歡迎。

豉椒炒蜆配煎米餅

鐵板T骨薯仔

鹽燒鮑魚煲
2019-07-08
2019-07-07 2336 瀏覽
呢度好似時光倒流咁 充滿八九十年代嘅香港味道🇭🇰私心覺得非常適合想體會老香港情懷嘅朋友嚟影相打卡 因為大排檔、麻雀館、夜總會嘅場景都有 成個攝影棚咁😳唔止裝修 連Menu都好有大排檔風味😧 我哋兩個人叫咗四樣嘢加甜品 $500都唔使一眼睇晒叫咗啲乜先介紹兩款小食 沙薑雞腳同椒鹽白飯魚 兩個都係幾地道 而味道偏重嘅前菜😂 雖然話係前菜 但份量比我想像中大好多 大件夾抵食😱沙薑雞腳好入味 但略嫌唔夠腍 椒鹽白飯魚就真係好惹味 好適合佐酒 我同朋友都食唔停🙊紅燒乳鴿 又係一道好廣東嘅菜💁🏻‍♀️細個每次去酒樓我都會扭計要嗌 貪佢夠香脆又多汁 小朋友一定啱食🤓鐵板T骨薯仔 牛肉非常之腍 好似無筋咁 調味亦恰到好處 論味道係我全晚最鍾意幾一道菜🤭壓軸嘅甜品係菠蘿皮西米布甸 本來我哋想叫一客嘅 點知店員提醒我哋 原來可以點人頭份量$28😧 仲好因為我哋眼闊肚窄 點一份一定食唔晒🙊 菠蘿皮嘅西米布甸 其實連我都未試過 味道大家都想像到 係幾夾嘅 而且我鍾意佢個西米布甸唔會太甜 幾啱香港人口味👍🏻👍🏻👍🏻

一眼睇晒叫咗啲乜

• 菠蘿皮焗西米布甸
  • 鐵板T骨薯仔
2019-07-04 1324 瀏覽
灣仔嘢食方面不嬲都要捐窿捐啦先至搵到好嘢食😗😗今日就喺銅鑼灣同灣仔中間搵到一間樓上新式大排檔風味嘅餐廳😎😎😎一入到去比佢個裝修嚇一嚇😯😯😯真係好靚!!完全有老香港嘅味道😎😎唔同嘅房間都用唔同嘅主題裝飾👍🏻👍🏻有機舖,酒樓,連門口都裝飾成為桑拿😂😂😂真係笑死我😂😂洗手間都整到成部舊式電梯咁😂😂喺裝修方面真係好有心思👍🏻👍🏻👍🏻嘢食方面,大排檔小炒有嘅嘢佢都有👍🏻由於今次淨係同男朋友兩個人黎食,所以都係只有叫咗兩個主菜同埋一個炒飯🤔🤔值得一提嘅係佢啲啤酒都唔貴👏🏻👏🏻👏🏻所以都忍唔住叫咗一支😬😬第一個上枱嘅係鐵板豬手🤓🤓上枱嘅時候仲熱辣辣😍😍吱吱聲好香😍😍豬手又大嚿🤓切落去啲肉好林👍🏻👍🏻豬手嘅香味出晒嚟😋😋😋豬手嘅皮咬落去好邪惡🤤🤤🤤軟林林但係又好好食🤤🤤🤤好香配埋黑椒汁呢個餸簡直一流絕對抵食👍🏻👍🏻第二個上枱嘅係厚切龍王鱔煲🤤🤤就係熱辣辣咁樣上枱😎😎裏面有好多蒜頭同埋洋蔥,調味之餘又吸晒鱔嘅精華😋😋個鱔勁有咬口👍🏻👍🏻好彈牙好爽口🤤🤤而且份量好足,連啲蒜頭都整到好好味😬😬所以都忍唔住食咗好多粒😬😬最後上枱嘅係招牌杜老誌炒飯😋😋見佢賣得比其他炒飯貴,原來係因為有鮑魚粒😯😯😯個飯炒到乾身一

最後上枱嘅係招牌杜老誌炒飯😋😋見佢賣得比其他炒飯貴,原來係因為有鮑魚粒😯😯😯個飯炒到乾身一粒粒好分明👏🏻👏🏻👏🏻而且有好多韭菜😋😋所以食得特別滋味👍🏻

又食海鮮又食豬手埋單都只係六百真係超抵食!
2019-07-03
2019-09-02 241 瀏覽
話說曾經係灣仔返工都有2年光陰,係灣仔食飯係一件開心事,杜老誌群策大廈以食市多見稱,但質素今次真係無得輸 餐廳以懷舊香港做主題,別有一番風味香港人熟悉的店鋪款式多而精沙薑雞腳,雞腳好粗好大隻,沙薑味調較得十分好炸子雞,皮脆肉嫩,比酒樓更加出色鹽焗馬友魚肉很滑鐵板T骨薯仔,必食推介 用T骨肉所以肉質很滑好以据扒咁花蛤蒸水蛋 勁出色,滑到不能再滑花蛤係超級新鮮,好鮮味 基本上全部都好好味,必定會再幫襯!!!!
話說曾經係灣仔返工都有2年光陰,係灣仔食飯係一件開心事,

香港人熟悉的店鋪

款式多而精

沙薑雞腳,雞腳好粗好大隻,沙薑味調較得十分好

炸子雞,皮脆肉嫩,比酒樓更加出色

鹽焗馬友

魚肉很滑

鐵板T骨薯仔,必食推介 用T骨肉所以肉質很滑

好以据扒咁

花蛤蒸水蛋 勁出色,滑到不能再滑

花蛤係超級新鮮,好鮮味

基本上全部都好好味,必定會再幫襯!!!!
2019-09-02 223 瀏覽
聽舊同事說杜老誌開了一間十分好味既餐廳,地點就在舊公司對面,而且裝潢也十分有特色,用一些香港特有的店鋪為主題有押鋪,有機鋪,也有麻雀館這是升降機,很有創意鵝肝多士,蝦多士鵝肝多士不會太油太肥,多士好鬆化蝦多士很彈牙,煎得恰到好處鹽燒鮑魚煲,超正,好好味,又香,飽魚燒得好好,好彈牙,又吾會太乾身炸鮮奶,十分出色外皮超鬆脆,裹面鮮奶好香滑呢款懷舊西米焗布甸加左菠蘿皮,味道唔會太甜,好適合香港人口味好多西米,唔會太淋,粒粒分明,好香好味太好味,下次帶齊屋企人再黎過

有押鋪,有機鋪,也有麻雀館

這是升降機,很有創意

鵝肝多士,蝦多士
鵝肝多士不會太油太肥,多士好鬆化
蝦多士很彈牙,煎得恰到好處

炸鮮奶,十分出色
外皮超鬆脆,裹面鮮奶好香滑
呢款懷舊西米焗布甸加左菠蘿皮,
味道唔會太甜,好適合香港人口味
好多西米,唔會太淋,粒粒分明,好香好味

太好味,下次帶齊屋企人再黎過
不知從何時開始,杜老誌由夜總會變了大飯店!光顧夜總會,小妹就真的有心無力,但大飯店,就正好是我的茶 😂😂😂電梯一開,眼前為之一亮,跟預計中的普通酒樓飯店,出入太大了吧!滿眼昔日霓虹燈箱,古式舊店,的確玩味十足!原來是冷氣大排檔!點了小菜幾道,先是厚切龍皇鱔煲 $238,小妹至愛的白鱔,料頭豐富,窩上夠熱,色香味全。切得大大件,界花的刀法,就更易熟入味,真的好好味 💖💖。熟透夠鬆化,醬料入味。芥蘭炒牛肉 $108,牛肉有點韌,但正好是舊式大排檔的口感。賣相色澤艷麗,加上芥蘭脆嫩,討人喜歡。椒鹽雞中翼 $88,單骨除了更方便進食外,炸漿更有效分布在雞翼上,加上香口惹味的椒鹽,好選擇。咕嚕肉 $88,甜酸肉香,家常小菜。老實,這道菜真的真的不會在家煮,實在太多功夫了 🤗🤗鹽燒飽魚煲 $188,剛剛熟不韌,握 like 打咭一流的餸菜!鹹魚雞粒炒飯 $88,飯粒分明,味道也好,是客一粒都無得留底的炒飯。菠蘿皮焗西米布甸 $138,很驚喜的甜品。新鮮焗起。嘴說放涼更脆更好味,身體郤誠實地搶著吃菠蘿皮面,就連讓它放涼的耐性,都消失得無影無蹤😂😂😂饀料主要有西米及白蓮蓉,開稀的蓮蓉更好配合這客西米露

饀料主要有西米及白蓮蓉,開稀的蓮蓉更好配合這客西米露

鑊氣夠,冷氣足,味道佳,玩味濃,價錢平,食得爽,無得輸!💖💖💖
2019-08-13 290 瀏覽
今晚同屋企人食飯屋企人鐘意食中菜但成日都去酒樓食太悶啦決定帶佢地一試充滿舊式大排檔風味但有冷氣的新餐廳一試一入都係 感覺好似進入了懷舊拍戲場境昔日香港霓虹燈招牌充滿濃濃老香港味道位置於灣仔同銅鑼灣中間尚算方便炸鮮奶唔係度度都有得食呢款懷舊菜式一見到當然要一試外皮炸得酥脆香口 熱辣辣餡料有陣陣奶香 而且味道唔會太甜柚子骨肥瘦分明醬汁味道酸酸甜甜面頭仲鋪滿左粒粒柚子花甲蒸水蛋一上枱賣相非常吸引花早連殻同蛋一齊蒸水蛋吸收吸海鮮鮮甜味而且水蛋蒸得好滑當紅炸子雞外皮炸得香脆但肉質仍可保持嫩滑陪碟仲放了色彩繽紛既蝦片賣相吸引屋企人都大讚環境好特別仲影咗好多相添
今晚同屋企人食飯

賣相吸引

屋企人都大讚環境好特別
仲影咗好多相添

• 炸鮮奶
這間「杜老誌大飯店」位於灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓。這餐廳對我印象十分深刻,這不單是食物,而是由我踏進餐廳的一剎那,看到其令人眼前一亮的《老香港》特色裝潢,確實令我十分驚喜。價位與同區餐廳相約,十分合理。鐵板T骨薯仔($128): 以鐵板盛載將近20件厚切T骨牛扒粒,加上燒薯、洋蔥及青黃椒等,非常大堆頭。T骨扒肉質軟腍富肉汁,肉味適中,淋上黑椒汁,很有港式風味,既好食,又划算!厚切龍皇鱔煲 ($238): 以大量蒜頭及洋蔥加醬油配厚切白鱔製成乾鍋,香氣四溢,十分吸引。白鱔鮮香,肉質爽彈滑嫩,而且相當入味,醬汁的味道與白鱔蠻搭配。砵仔焗魚腸 ($98): 焗魚腸是其中一款我最喜愛的粵菜,但礙於其複雜工序,我一般也選擇外出享用,免得麻煩。焗蛋外脆內軟,軟綿綿般沒有乾水,有蛋香,內含大量魚腸,非常足料且Juicy,白胡椒粉能助勾出鮮味。豉油王鵝腸 ($108): 鵝腸質感極之爽脆嫩滑,令人欲罷不能,豉油一向是鵝腸的絕配,但這次調得稍淡,建議可試豉椒炒,應該不錯。

價位與同區餐廳相約,十分合理。

2019-07-15
2019-07-18 298 瀏覽
好友劉總今天正日生辰繼早前在紅樓吃過77、88生日飯後(稍後送上),這夜再到玩味十足的杜老誌大飯店為他賀壽,為何要跳過紅樓正因為這間大飯店好好味很想快快介紹給大家囉! 先說裝潢全以香港八、九十年代最須興旺的行業作主題,玩味十足之餘更可回味歌舞昇平的平安日子!  檯檯凳凳及餐具全以大排檔的作寫照,我這些老人家當然受落,坦白講我到過一間差不多的飲店食物質素未如理想!不過壽星仔想試也沒關係但這夜心中真的不存厚望!  不過世事無絕對、只有真清趣,沒寄望反而驚喜滿滿呢!先有我第一次見的維他奶紅豆冰$26,維他奶絕對是香港經典飲品,尤其是冬天捧著熱燙燙玻璃瓶感覺超溫暖! 少甜的我選了這枝台灣原裝入口的無糖紅豆水$18,喝下帶清香的紅豆味好好味耶!有機會要試埋這夜缺貨的薏仁水先得。  先來一客蝦多士$88香口的炸多士上有原隻夾鮮的大蝦,味道、口感和質素成正比好吃好吃!    另點了三款招牌菜式碟碟份量十足太挑戰我倆的胃納了!   這客破椒肉碎炒蟶子$160/兩隻以生菜包的概念而成,香口的豉椒加惹味肉碎、配新鮮的蟶子竟沒有互相搶鏡反而吊出鮮味,伴生菜吃更加添爽脆口感另

另點了三款招牌菜式碟碟份量十足太挑戰我倆的胃納了!

這客破椒肉碎炒蟶子$160/兩隻以生菜包的概念而成,香口的豉椒加惹味肉碎、配新鮮的蟶子竟沒有互相搶鏡反而吊出鮮味,伴生菜吃更加添爽脆口感另可減膩完美配搭。

花蛤蒸水蛋$138賣相沒得輸吧!花蛤隻隻新鮮冇沙是這菜的皇道,蒸水蛋嫩滑得像玉子豆腐但更有蛋香,這刻當然要點來一碗靚仔來享用!!

好戲在後頭這客厚切龍皇鱔煲$238更令我們傾情!還吱吱作響地熱騰騰的上檯,那香氣遍及飯店有食客更因此想點這菜可惜已售罄了!

大鱔肥美得令我又愛又恨,煙韌油潤的魚皮、彈牙富咬口的肉質,加上料頭的香氣下我鯨吞了三大件,我的身體絕對是為美食而犧牲了,唯有回家操多半小時减鱔吧!!
2019-07-15
2019-07-14 378 瀏覽
灣仔覓食發現有新野,決定同朋友一試,特別比餐廳懷舊感吸引,一上到餐廳,感覺時光倒流回到60年代的香港,眼前一大堆霓虹燈,都幾旺場!最欣賞餐廳播著80、90代耳熟能詳嘅歌曲,每首都好經典,草猛、王菲、克勤、蘇永康!份外親切......環境方面大排擋形式,玩味很重。場內氣氛都好好,吵吵鬧鬧真系有大排擋feel,見到都幾多大枱滿坐,尼到算系聚會的好地方,一大班人吃小炒,飲啤酒確係一流👍🏼欣賞過環境,正式入戲肉,點個菜,同朋友唔算好餓,唸住齋叫餸食,唔嗌主食!餐牌多面算系幾多選擇,有佐酒菜,海鮮都小不了,其實好多野都好想點黎試下...豉椒鵝腸$108 係大排擋必點獲氣小炒,鵝腸至怕炒過火會好un,但尼到鵝場食落脆口一D都唔un,而且明顯有處理過肥膏,唔會食到成口油,份量都好夠配料都不小👍🏼👍🏼第二道上枱有龍皇膳煲$236上枱時一開煲,香味撲鼻,炸炸聲太吸引啦!魚從來要熱辣辣先好食,好欣賞膳好厚肉,仲介埋花仲起埋骨,啖啖肉,而且介咗花關係,醬汁可以佈滿魚肉上🤤再來芥蘭炒牛肉$108 雖然尼味好普通,但都做得不錯,牛肉望落已經不錯 感覺唔會醃過龍,食落都有肉感,有D根位幾好整體黎講都算系唔錯,下次

豉椒鵝腸$108

第二道上枱有龍皇膳煲$236

再來芥蘭炒牛肉$108

整體黎講都算系唔錯,下次一大班朋友可以再黎試其他菜式。價錢方面港島區黎計算係幾合理。

🍽8/10
2019-07-14 373 瀏覽
同朋友食飯,除咗打邊爐,小菜都係一個好選擇。朋友之前食過一次杜老誌飯店話性價比好高,呢日就帶我地一齊再食!餐廳以老香港為主題,用上大量霓虹燈牌,呈現好多昔日嘅香港風情,播嘅歌係八,九十年代膾炙人口嘅金曲,好有親切感。⭐️炸子雞(全隻) $268首先,碟炸子雞份量好多😍好大隻👍🏻皮薄香脆,冇咩肥膏,肉質嫩滑juicy!! 我認為係必食嘅💪🏻如果人少少怕食唔哂都唔怕,佢仲有紅燒乳鴿可以揀!⭐️鹽燒鮑魚煲 $188一出菜已經聞到好香嘅乾燒洋蔥味,香到吸引埋其他食客嘅目光🤤鮑魚總共有六隻,烹調時間掌握得啱啱好,肉質鮮嫩彈牙,好惹味😍配菜洋蔥都好正,好香甜。⭐️柚子骨 $88本身有諗過叫咕嚕肉,但見到餐牌上面有柚子骨,覺得比較特別,決定叫嚟試一試。呢次嘅選擇真係冇做錯,柚子骨好好味!!!!皮脆肉嫩,肉汁豐富好juicy🤤半肥瘦肉質又香又彈牙。柚子醬酸酸甜甜,味道清新,而家諗返起都流口水🤤🤤⭐️椒絲腐乳炒通菜 $68好有鑊氣嘅炒通菜,除咗椒絲,當中仲有幼幼嘅薑絲,好惹味好香口。⭐️菠蘿皮西米焗布甸(細) $28布甸有大細Size可以揀,大$138,細$28,店員話大嘅夠八個人食,咁我哋叫個細嘅就夠啦。呢個甜

⭐️炸子雞(全隻) $268

⭐️鹽燒鮑魚煲 $188

⭐️柚子骨 $88

⭐️椒絲腐乳炒通菜 $68
⭐️菠蘿皮西米焗布甸(細) $28
布甸有大細Size可以揀,大$138,細$28,店員話大嘅夠八個人食,咁我哋叫個細嘅就夠啦。呢個甜品要提早20分鐘左右通知,即叫即焗!菠蘿皮酥化鬆脆,餡料有蓮蓉奶黃西米,好有懷舊風味,而且甜度適中,甜而不漏。