2020-06-22 2207 瀏覽
第二次嚟食啦,同三五知己聚腳,大家放工想食吓大排檔,但想搵乾淨、有冷氣、好食,這裡是不二之選!這裡裝潢懷舊,滿足哂朋友們打卡,老火例湯食飯前,飲碗足料湯!是家的味道。街邊臭豆腐坐定定都有臭豆腐食!唔洗喺街邊食啦香脆!蘸醬正呀!椒鹽魷魚鬚大大份,炸得脆口!魷魚鬚一d都唔韌,爽口!蘸埋醋,口感一流金巢咕嚕黑豚肉想知個廚房得唔得,睇個咕嚕肉就知依個咕嚕黑豚肉做到外脆內軟,粉又薄,醬汁酸酸甜甜花甲蒸水蛋滑嘟嘟,個豉油咸度甜度岩哂口味!個花甲爽口無沙,新鮮!飯都食多兩啖孜然三蔥爆牛仔骨重口味之選,牛仔骨很林,筋位又彈牙,醃得入味香濃咖喱牛腩煲(跟手抓餅)好多牛腩牛筋,咖哩香濃而不辣,配手抓餅簡直滋味菠蘿皮焗西米布甸菠蘿皮熱辣辣好香口,內裡是奶皇涵,感覺似奶皇流沙感!甜品為依餐飯畫上一個完美句號。
第二次嚟食啦,同三五知己聚腳,
大家放工想食吓大排檔,
但想搵乾淨、有冷氣、好食,這裡是不二之選!

這裡裝潢懷舊,滿足哂朋友們打卡,

老火例湯
食飯前,飲碗足料湯!
是家的味道。

坐定定都有臭豆腐食!唔洗喺街邊食啦
香脆!蘸醬正呀!

椒鹽魷魚鬚
大大份,炸得脆口!
魷魚鬚一d都唔韌,爽口!
蘸埋醋,口感一流

金巢咕嚕黑豚肉
想知個廚房得唔得,睇個咕嚕肉就知
依個咕嚕黑豚肉做到外脆內軟,
粉又薄,醬汁酸酸甜甜

花甲蒸水蛋
滑嘟嘟,個豉油咸度甜度岩哂口味!
個花甲爽口無沙,新鮮!
飯都食多兩啖

孜然三蔥爆牛仔骨
重口味之選,牛仔骨很林,
筋位又彈牙,醃得入味

香濃咖喱牛腩煲(跟手抓餅)
好多牛腩牛筋,咖哩香濃而不辣,
配手抓餅簡直滋味

菠蘿皮焗西米布甸
菠蘿皮熱辣辣好香口,
內裡是奶皇涵,感覺似奶皇流沙感!
甜品為依餐飯畫上一個完美句號。

2020-06-04
  • 花甲蒸水蛋
  • 街邊臭豆腐
  • 金巢咕嚕黑豚肉
  • 椒鹽魷魚鬚
  • 花蛤蒸水蛋
2020-06-16 1395 瀏覽
今日放工,約左同事食飯,大家都想食中菜,於是就去左間上樓既大牌檔-杜老誌大飯店。餐廳裝修富有香港7/80年代既大牌檔特色,無論係霓虹燈牌,定一枱一櫈,甚至餐具,都好有老香港嘅懷舊風味,啲回憶簡直出哂黎。睇見餐牌,樣樣都想食🤤最後叫咗:街邊臭豆腐,金巢咕嚕黑豚肉,花甲蒸水蛋,椒鹽魷魚鬚,甜品就叫咗菠蘿皮焗西米布甸。✨街邊臭豆腐 $58先黎既係臭豆腐,名符其實,真係好臭,外層炸得好香口!但食落去真係好滑,而且豆味香濃,個人鐘意點醬食,無論豆板醬或者甜醬都好正,兩款都各有風味🤤✨金巢咕嚕黑豚肉 $138除咗裝修花足心思,同樣,呢到連小菜都落足心機,擺盤精美,影相打卡一流!味道方面亦係水準之上,黑豚肉肉質鬆化,咕嚕醬味道濃厚,酸酸甜甜非常開胃。✨花甲蒸水蛋 $138一上菜大家都哇哇聲,估唔到食中式小菜都咁有驚喜,單憑賣相已經勝人一籌!蒸蛋好嫩滑,直頭唔駛點細嚼,仲吸收埋花甲嘅清甜。花甲數量都幾多下,冇沙好鮮味。蒸蛋都可以整得咁靚,師傅真係好有心思👍🏻👍🏻👍🏻✨椒鹽魷魚鬚 $98食得小菜,通常我都會點椒鹽魷魚鬚,最鐘意食香口嘢,餸酒一流!呢到嘅魷魚鬚炸漿較薄,食落唔會成口粉,而係啖啖肉,好滋味。

✨街邊臭豆腐 $58
先黎既係臭豆腐,名符其實,真係好臭,外層炸得好香口!
✨金巢咕嚕黑豚肉 $138

✨花甲蒸水蛋 $138
蒸蛋都可以整得咁靚,師傅真係好有心思👍🏻👍🏻👍🏻

✨椒鹽魷魚鬚 $98
呢到嘅魷魚鬚炸漿較薄,食落唔會成口粉,而係啖啖肉,好滋味。
最重要係佢炸得唔油膩,唔會食到成口油,健康一族都啱食。

✨菠蘿皮焗西米布甸 $38/位
西米布甸上枱時熱哄哄,應該係即叫即焗。賣相精緻,上面嗰層菠蘿酥皮香得惹人犯罪。
食落去面層酥脆,內裡質感柔軟,味道唔會好甜,清爽不膩,一人食一個絕對係濕濕碎🙆🏻‍♀️
2020-06-09 1454 瀏覽
和朋友很喜歡食大排檔, 亦都愛試不同大排檔主題的餐廳, 很多人推介杜老誌, 今晚揀選了在這裡晚餐。餐廳位於銅鑼灣和灣仔之間, 位置上有少少輸蝕, 不過對於愛吃的我們來說, 只是小事。椒鹽魷魚鬚$98:朋友喜歡食香口東西, 所以揀了椒鹽魷魚鬚, 來杯冰凍啤酒, 十分搭配。椒鹽魷魚鬚較纖幼, 蘸上有少少酸的醬汁, 一條一條接住似食零食般, 椒鹽很是惹味。金巢咕嚕黑豚肉$138此咕嚕肉非一般咕嚕肉, 它用黑豚肉製作, 十分講究, 醬汁濃稠緊包圍每粒炸香過的黑豚肉, 酸酸甜甜加上炸過的香口感, 最後來到爽口的豚肉, 層次豐富。金巢也很有視覺效果。花甲蒸水蛋$138:到了我喜愛的海鮮類, 花甲整齊排列, 很吸睛, 蒸的時間預得剛好, 蛋夠滑, 花甲亦不老, 選用的花甲無沙, 又甜, 蒸蛋可撈飯吃, 一流。菠蘿皮焗西米布甸$38/位:最後來個甜品, 很欣賞那像菠蘿包的皮, 新鮮焗製出來, 脆口, 裡面是不會太甜的西米布甸,好像比較少吃到這款甜品,蠻有心思的。

椒鹽魷魚鬚$98:

金巢咕嚕黑豚肉$138

花甲蒸水蛋$138:

菠蘿皮焗西米布甸$38/位:
  • 花甲蒸水蛋
之前喺上網見過有介紹過呢間杜老誌大飯店,覺得佢哋嘅裝修好有趣,而且好多打卡位,好想去一次🤤今次終於同男朋友嚟到灣仔,決定試一試啦!當時係星期三夜晚大概8:30pm,入到去已經見到全院滿座,非常熱鬧,好受歡迎啊!望見佢哋嘅裝修真係令我嘆為觀止😱成個環境真係好有趣,好得意!好似去咗另一個時空⭐️呢到嘅裝修真係好花心思,差唔多有成10個場景!有麻雀館、遊戲中心、桑拿浴、甚至有金盤按腳嘅中心😂好得意呀就咁睇呢度嘅裝飾我都睇左成10分鐘。我哋兩個人嚟食,但係好肚餓,叫咗一個小食三個主菜同埋兩份甜品。首先上菜嘅就係呢個街頭臭豆腐配豆瓣醬😋真係好耐冇食過臭豆腐啦!好開心見到呢度有得食。平時出旺角啲街邊小食見到都唔敢食,因為怕啲路邊小店好污糟,但係呢度企企理理,當然要試吓啦!臭豆腐嘅臭味唔會過分濃烈,啱啱好,而且咬落去,外脆內軟,一流!之後上菜嘅就係我哋最愛嘅咕嚕肉😋份量超大而且佢哋整嘅金巢伴碟非常之靚!真係誠意之作!我見差唔多每一台都會帶呢一味餸,因為佢整得真係好好,咕嚕肉皮脆,炸粉又唔會過分厚。好正啊!鍾意食香口野嘅我哋,又點可以錯過椒鹽魷魚酥啊!炸得非常好,魷魚好香口,亦都唔會過分厚粉。呢個花甲蒸
之前喺上網見過有介紹過呢間杜老誌大飯店,
覺得佢哋嘅裝修好有趣,而且好多打卡位,
好想去一次🤤
今次終於同男朋友嚟到灣仔,決定試一試啦!

當時係星期三夜晚大概8:30pm,
入到去已經見到全院滿座,
非常熱鬧,好受歡迎啊!
望見佢哋嘅裝修真係令我嘆為觀止😱

成個環境真係好有趣,好得意!
好似去咗另一個時空⭐️
呢到嘅裝修真係好花心思,
差唔多有成10個場景!
有麻雀館、遊戲中心、桑拿浴、
甚至有金盤按腳嘅中心😂好得意呀
就咁睇呢度嘅裝飾我都睇左成10分鐘。

我哋兩個人嚟食,但係好肚餓,
叫咗一個小食三個主菜同埋兩份甜品

首先上菜嘅就係呢個街頭臭豆腐配豆瓣醬😋
真係好耐冇食過臭豆腐啦!
好開心見到呢度有得食。
平時出旺角啲街邊小食見到都唔敢食,
因為怕啲路邊小店好污糟,
但係呢度企企理理,當然要試吓啦!
臭豆腐嘅臭味唔會過分濃烈,啱啱好,
而且咬落去,外脆內軟,一流!

之後上菜嘅就係我哋最愛嘅咕嚕肉😋
份量超大而且佢哋整嘅金巢伴碟非常之靚!
真係誠意之作!
我見差唔多每一台都會帶呢一味餸,
因為佢整得真係好好,
咕嚕肉皮脆,炸粉又唔會過分厚。好正啊!

椒鹽魷魚酥

鍾意食香口野嘅我哋,
又點可以錯過椒鹽魷魚酥啊!
炸得非常好,魷魚好香口,
亦都唔會過分厚粉。

花甲蒸水蛋

呢個花甲蒸水蛋都好靚,切到好似蓮花咁。
食落口啲蛋非常滑呀,
而且花甲嘅海鮮鮮味亦都浸晒入水蛋入面,
鍾意食海鮮嘅朋友一定唔可以錯過。

最後點少得呢個,
每一台都會食嘅菠蘿皮焗西米布甸呀!
每一個都要大概八至15分鐘焗熱⭐️
保證熱辣辣拎上枱!
菠蘿皮好脆啊,襯埋入面軟熟嘅西米布甸,
簡直係絕配😋
真係令我哋呢一個晚餐畫上完美嘅句號。

好enjoy啊,食得好開心嘅一餐!
好想帶埋屋企人嚟啊下次🥰
椒鹽魷魚酥
  • 菠蘿皮西米焗布甸
  • 金巢咕嚕肉黑豚肉
2020-06-02 1031 瀏覽
去年至今,因疫情關係,一直未有機會與老爹飯聚。這夜,我們相約在公司附近,裝潢極具老香港情懷的的杜老誌大飯店一聚。對老爹而言,餐廳的裝潢佈局,是那麼的熟悉,滿載了他昔日的回憶。對小妹而言,彷彿穿越了時光隧道,回到那個不屬於小妹的獨特時空。點了數道菜後,小妹要了一樽可樂$13,而老爹則要了一大杯啤酒$48。未起筷,先乾杯飲勝!切成方條狀的街邊臭豆腐$58和椒鹽魷魚鬚$98,是他的最愛,最適宜伴啤酒同吃。上枱時,嗅到陣陣臭豆腐獨有的臭味。素來不好此物也,小妹試了一件,入口沒有預期中的臭,反而豆味濃郁。炸至酥脆香口而不油不膩的椒鹽魷魚鬚,教小妹忍不住一口接一口地吃個不停。一口冰凍的可樂,一口香脆炸物,爽快!接著,柚子骨$138和花甲蒸水蛋$138上枱了。我們點了白飯伴吃。柚子骨炸至香脆,再淋上酸香醒胃的醬汁,以及鮮甜多汁的柚子,教人胃口大增!花甲蒸水蛋,賣相挺不錯的。搯一口水蛋,水蛋烹調火喉拿捏極為準繩,入口滑不溜口,富蛋香之餘,且夾雜了鮮美花甲、蔥花與豉油的精華,鮮味洋溢。壓軸,我們點了懷舊甜品 - 菠蘿皮西米焗布甸$28,為飯局劃下甜蜜的句號。
去年至今,因疫情關係,一直未有機會與老爹飯聚。

2020-05-02
香港80年代情景主題餐廳,這種餐廳已買少見少了, 現在一些新開的懷舊情景餐廳,只不過是大路处層次的裝修,但這裏是有分不同主題區域裝修得十分細緻,真是可以勾起大家在某些年陪伴我們成長的回憶。今日我們在下午茶時段過來, 見到有個茶餐叫蔥花鹹牛肉炒蛋潛艇,二話不說我哋就選了這個,因為在外面好像沒有見過,蛋香加上蔥花鹹牛肉合併來吃相當滋味滿足,涷檸茶除了黃色的檸檬之外還加了兩片薄薄的青檸檬感覺份外清新。超正溫馨提示:午市及下午茶時段不用收加一服務費。當我們到洒家情景打卡時,有位年青貌美的職員馬上幫我開燈方便我們拍照,
溫馨提示:午市及下午茶時段不用收加一服務費。
2020-11-16
外賣自取
2020-10-16 80 瀏覽
早前到了位置在灣仔的杜老誌街, 而它取其街名而成的一間特別的餐廳,叫「杜老誌大飯店」, 好有驚喜, 大排檔食物樣樣都有其水準, 特別我最喜歡的有炸大腸炸鮮奶和燒排骨啊! 而蒸水蛋都十分滑滑可口, 仲有海鮮類等等!可以說不會求其, 確有獲氣的, 而餐廳環境仲有舊時七八十年代的香港裝飾, 和朋友到影相打卡都會好開心呢! 埋單加一 比起一般大排檔會貴啲, 但我覺得都值得再來幫親的! 杜老誌大飯店香港灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓全層

杜老誌大飯店
香港灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓全層
2020-08-12 140 瀏覽
灣仔最近去了一間以老香港情懷為主題的餐廳,食物上走大排檔的食物, 名字都好特別叫「杜老誌大飯店 」, 因為用街名作為其名字。主打經典菜式如紅燒脆皮BB乳鴿、炸鮮奶、 炸大腸、炒咕骨、花蛤蒸水蛋等等, 食物新鮮而且口感嫩滑,廚師的煮法食得出有用心煮, 口味上我覺得一流!值得去幫襯的餐廳! 而餐廳環境裝修重現了80年代經典懷舊場景,例如麻雀館、機舖、士多、夜總會等,仲掛上五光十色的霓虹招牌,令我覺得好像回到80年代的香港,十分有趣味!杜老誌大飯店地址:灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓開放時間:星期一至日11:00 - 00:00電話:26380177
值得去幫襯的餐廳!

杜老誌大飯店
地址:灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓
開放時間:星期一至日11:00 - 00:00
電話:26380177

2020-07-10 149 瀏覽
灣仔有間充滿港本土特色的港式大排檔小炒店, 它既保留了大排檔所帶來的熱鬧氣氛與自在感, 也保留了餐廳 應有的潔淨整潔,環景非常寫意! 為增添香港特色,更用霓虹燈招牌配襯,燈牌五光十色,打造出香港街道獨特景觀,還充滿著7、80年代得獨特韻味呢!街邊臭豆腐說好要品嚐港式風味,當然要吃港式街邊臭豆腐啦!一上檯,臭氣濃烈,我其實有點抗拒的,不過食左一舊口後,好有驚喜,臭豆腐的體積是呈現一小塊的,或許也因為這樣,他們的臭豆腐被炸得金黃且非常的酥脆,而且臭豆腐嚐起來竟然連一點油膩的感覺也沒有,外層好香口,一口咬下酥中帶軟,內層雖然未至於非常嫰滑,但口感略帶煙韌,加上甜辣醬醬汁滲透到豆腐的每個角落,味道更勝一籌。花甲蒸水蛋花甲蒸水蛋的賣相精緻,花甲份量多到澎湃,水蛋滑溜溜之餘增添花甲鮮甜味道,花甲口感彈牙,夾著水蛋一起吃,口感層次分明,怪不得看到幾乎每檯都叫這道菜呢。原切龍王大鱔煲這個鱔煲就最值得推介,上檯熱氣騰騰, 吃得出好有鑊氣,鱔球非常厚肉, 去骨的過程非常仔細,一點細骨都沒有,可以很放心大口吃下去!不過如果份量可以再多一點就更圓滿了。金巢咕嚕黑豚肉咕嚕肉酸酸甜甜的味道特別醒胃, 咬下去每一件

原切龍王大鱔煲

金巢咕嚕黑豚肉
咕嚕肉酸酸甜甜的味道特別醒胃, 咬下去每一件咕嚕肉都帶有香脆的感覺,食材方面用了黑豚肉, 比一般咕嚕肉的口感更為鬆軟彈牙,而且沒有肥豬肉, 撇除了油膩感,口感一流。

菠蘿皮焗西米布甸
最後甜品方面點了「菠蘿皮焗西米布甸」, 創新採用了菠蘿脆皮來烤焗甜品,和入面的布甸又是兩種層次,港式西米布甸入口清新,口感順滑,清清甜甜,非常美味。

2020-07-07 140 瀏覽
從網上發現這間懷舊餐廳,裝潢吸睛,佈置特別,便想於此一嘗究竟,因此今天便相約朋友與我到此進食。餐廳有提供量度體溫及搓手液的服務,讓顧客可安心進食,入內可見眾多食客高談闊論,與朋友暢飲,頗為熱鬧。餐廳裝修金碧輝煌,以港式的懷舊招牌作主題,四處可見掛滿桑拿、遊戲機店、麻雀館、士多的六七十年代款式招牌作裝飾,連餐廳的名稱亦是模仿舊式的霓虹燈製作,相當吸睛,連用具亦是使用富有六七十年代標誌性的橙色綠色筷子,可見各方面均富有心思。餐廳的餸菜主要是鹹香脆口的食物,因主要是用作送酒用途,到此的食客大多是飲用啤酒或紅酒的客人而聚集於此。生力清啤生力清啤味道清新不澀,啤酒味道不會太濃郁,清淡的口感配搭香濃的餸菜正好相配。餐廳的特別之處是會提供一個碗以供客人飲用啤酒,模仿六七十年代時人們吃粥或喝酒均是使用戰鬥碗進食的模式。街邊臭豆腐臭豆腐上桌氣味恰好,不會過於濃烈,貼心地切作小塊以方便進食,口感外脆內軟,味道鹹香酥脆,內餡軟嫩順滑,富有街邊臭豆腐的特色風味。香濃咖哩牛腩煲 手抓餅牛腩分量充足,肉質細膩爽口,濃郁香醇,咖喱味道香濃,不會太辣,配搭上海菜的手抓餅,口感薄身香脆,味道更為豐富。椒鹽鮮魷椒鹽鮮魷色
生力清啤
香濃咖哩牛腩煲 手抓餅
椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷色澤金黃,外層薄身,以致入口不會過於空氣感,魷魚肉質新鮮,口感外脆內嫩,煙韌彈牙,味道香辣酥脆。
金巢咕嚕黑豚肉
金巢是指菜式中的鳥巢脆片,一般是老牌的中菜才會有的,咕嚕肉是使用半肥瘦的豬肉製成,口感香脆鬆軟,味道酸酸甜甜,開胃惹味,而且是沒有骨的。
花甲蒸水蛋
師傅特意把花甲拼成蓮花般的形狀,外型吸引,花甲入口鮮嫩香甜,沒有沙粒,蒸水蛋口感細膩滑嫩,加上味道鹹香的豉油,配搭白飯相當適合。
厚切龍王鱔煲
魚鱔共有八塊,肉質厚身,從店員口中得知,餐廳是挑選魚鱔中間的部份製作,因此魚肉新鮮肥美,口感外脆內嫩,香脆彈牙,而且沒有魚骨,加入洋蔥及蒜頭作調味,更鹹香惹味。
菠蘿皮焗西米布甸
菠蘿外皮香脆可口,內裡軟腍濕潤,味道帶股清淡的西米香氣,甜度製作亦恰到好處。進食完鹹食或飲酒後,用清淡的飯後甜點作結尾最適合不過。

整體而言,食材用心製作,味道新鮮出色,環境舒適衛生,裝修金碧輝煌,富有懷舊色彩,恍如回到六七十年代,是與家人朋友吃中菜的好選擇。
2020-06-28 137 瀏覽
今日行街嚟到杜老誌道,晚餐食咩好呢?原來有間杜老誌大飯店,餐廳裝修完全係參照懷舊的香港,當舖、夜總會、麻雀館,懷舊味濃~去餐廳都食到街邊臭豆腐,入口不臭,點豆瓣醬更加好味。花甲蒸水蛋味道非常鮮,夾粒粒清甜,沒有沙。水蛋雖實但很嫩滑。炸魷魚炸粉恰到好處,不會太厚,炸得很酥脆,份量很大,送酒一流。金巢咕嚕黑豚肉——以炸米粉煮成的鳥巢形狀托底,咕嚕黑豚肉炸得很香脆,小菜來說很高質!結尾試個菠蘿皮焗西米布甸,口感特別,西米布甸較甜。

去餐廳都食到街邊臭豆腐,入口不臭,點豆瓣醬更加好味。

結尾試個菠蘿皮焗西米布甸,口感特別,西米布甸較甜。
2020-06-26 137 瀏覽
父親節酒樓又多人又貴,但爸爸又鐘意食中菜,搵左好耐,搵到呢間0負評杜老誌大飯店不過就遠左D,係灣仔,要過海去食不過父親節為左食好D,無所謂啦,而家我見價錢都唔貴呢度個D咕嚕肉好多人點,我食D食評都係推介呢個又真係好好味,D肉好淋,酸酸甜甜咁,仲有新鮮波羅唔係用罐頭波羅仲有花甲蒸水蛋,好多隻花甲,隻隻都好新鮮,仲有咖哩牛腩,係港式咖哩,好香,唔辣,香口為主牛腩好軟炆得好林,我爸爸好鐘意食仲有一個西米布甸,個皮係波羅皮,好多西米,難怪係招牌甜品
不過就遠左D,係灣仔,要過海去食
不過父親節為左食好D,無所謂啦,
而家我見價錢都唔貴
呢度個D咕嚕肉好多人點,我食D食評都係推介呢個
又真係好好味,D肉好淋,酸酸甜甜咁,仲有新鮮波羅
唔係用罐頭波羅
仲有花甲蒸水蛋,好多隻花甲,隻隻都好新鮮,
仲有咖哩牛腩,係港式咖哩,好香,唔辣,香口為主
牛腩好軟炆得好林,我爸爸好鐘意食
仲有一個西米布甸,個皮係波羅皮,好多西米,難怪係招牌甜品

2020-06-18 129 瀏覽
灣仔的確好多正野食,今次揀左間樓上大排檔,啲裝橫相當有懷舊feel,雖則係大排檔但又坐得好舒服,一家人黎食絕對係平靚正之選。🔷金巢咕嚕黑豚肉 💰138 💙78/100外形擺設都非比尋常,黑豚肉食落並沒有咬到明顯成嚿都係肥粒,而且外皮炸得又香又脆,粒粒都平均分配到酸甜醬汁。🔷花甲蒸水蛋 💰138 💙90/100相當高水準嘅一味菜式,蛋蒸得岩岩好,非常香滑,再配埋花甲又係既鮮又爽,火喉控制得非常恰當,配白飯岩哂。🔷椒鹽魷魚鬚 💰98 💙85/100魷魚鬚炸得相當酥脆,並沒有炸到痴埋一舊咁,椒鹽味好香口又不會過鹹,是十分惹味的一道菜。🔷街邊臭豆腐 💰58 💙70/100鍾意食臭豆腐嘅我絕對唔覺得臭呢,口感會係較為Q彈的豆腐,配埋甜醬及豆瓣醬食非常地道。🔷菠蘿皮焗西米布甸 💰38 💙65/100鍾意甜食嘅人不能錯過,呢款係新鮮焗嘅會稍需時間。所謂嘅菠蘿皮原來係菠蘿包個表皮,底下嘅西米布甸食到有加入少許椰奶,好有香味。

🔷金巢咕嚕黑豚肉 💰138 💙78/100

🔷花甲蒸水蛋 💰138 💙90/100