2019-09-23 498 瀏覽
今日午餐去左呢度食車仔麵,食三餸,有魷魚,豬大腸,同埋腸仔喇,我食油麵噉我發覺哩度啲車仔麵好細碗,分量好少,基本上你食完係七成飽左右,價錢仲要係35元,又唔包嘢飲

2019-02-22 376 瀏覽
今天的早餐始於漁灣村熟食中心的車仔麵,點了魷魚,豬皮,豬紅,大腸,西洋菜湯米粉加凍奶茶。一早就這麼豐富😜餸的味道不錯,最愛大腸,不是一般吃到肥肥的那種,這裡的是老闆每天自己由清潔至鹵水一腳踢自家製造的。講到尾我是最愛這裡的人情味多人於其他😝唯一是凍奶茶不夠茶味這裡給我的感覺也算乾淨,慶幸還有機會吃到舊式小店的味道婚後住在筲箕灣近八年,近兩年才懂得四出覓食,加上以前返工長時間,真的很累,閒時找個地方吃碗好味的麵,一解心中煩亂🤪其實尋找熟食中心是由海防道吃過一碗牛丸米開始,雖然味道不算是人間美味,但熟食中心內裡的環境,人情味和感覺卻是最最熟悉的兒時味道!想起小時候爸爸帶着我家五兄弟姊妹外出吃飯的溫暖感覺
唯一是凍奶茶不夠茶味

這裡給我的感覺也算乾淨,慶幸還有機會吃到舊式小店的味道

• 豬大腸
  • 豬雜
2018-09-08 259 瀏覽
呢間車仔麵係漁灣街市都好有歷史,都有十幾年了。老闆娘都好親切,對熟客既口味都算了解。但近年老闆娘因年紀開始大,都揾了肥兒子接手。肥兒子接手後D野食接手後就差左好多,份量都相比以前都少左好多。如圖所見蘿白幾件已經還收費$10一個餸,呢個價錢在柴灣來講已經相當之貴。加上服務態度都十分之衰,叫佢多湯就串串供。話再多就要加💰!如果唔係我老爸鍾意食,比我都唔光顧!

加上服務態度都十分之衰,叫佢多湯就串串供。話再多就要加💰!

如果唔係我老爸鍾意食,比我都唔光顧!
2018-09-03
2017-04-07 630 瀏覽
以前在柴灣區上班常常幫襯。趁星期六有點事去柴灣區,專誠再去食碗麵。很高興這類自家小店還「健在」,很喜歡店主一家親力親為,用心的家庭式出品,並非如坊間其他車仔麵檔用「來貨」的食物。最最最最推介是炸雲吞,脆卜卜的,真的要趁新鮮吃,還有豬大腸也十分好味。我無試過他們的飲品,通常只會叫樽裝汽水或罐裝飲品,但覺車仔麵的最佳拍擋就是冰凍的飲品啦! 還有,如果遇著客人不多的時候,與老闆娘談談天,感覺跟長輩說話一樣,也是一大樂事。
2017-02-25
  • 炸雲吞
2016-10-23 498 瀏覽
小時早上6點幾, 柴灣街市黑忟忟, 我就上黎食早餐; 媽媽好錫我地要我地早餐一定要食得飽,食得滿足個時既柴灣街市未裝飾, 有d 污租~ 雖然怕..但係我好鍾意黎食粗麵,仲有老板娘既人情味~ 大過左讀完書番黎都好少有時間係恭呢邊食早餐~ 今日去完醫院探朋友我忽然想起呢間"老"店, 懷念的"老"味道其實我都有d晏, 好彩仲有開同埋仲有位! 叫左個撈粗, 再加上入哂味既豬腸同蘿蔔, 加上一杯大檸孽樂。我好怕去其他地方叫豬腸, 因為一般都有陣味or 唔乾淨, 但係黎到呢到我一d都唔擔心~再者個大檸槳, 其實同碗麵差唔多價錢, 但佢地真係絕配 我唔可以唔叫!  個麵口敢一流, d餃餸又入咩味, 真係食一o舊少一o舊個時有d唔捨得食~~ 唔知幾時可以再黎呢~ps: 見其他人係咁叫炸"九"菜餃, 個人唔佞呢種蔬菜, 你地ok既話~可以一試~

• 撈粗
2014-09-09 584 瀏覽
這一碗係我買回家所食的車仔麵,這圖片就是他的样子!當中既餸有蘿白,通菜等!當中蘿白都算是有些甜,但味精都算相當之重!通菜也比較油膩較健康!當中牛腩汁也算好少,他們有点小家!他已經失去了我小時候所吃的味道,所以也不太值得去光顧他!
車仔麵

這一碗係我買回家所食的車仔麵,這圖片就是他的样子!

2014-09-09
5 分鐘 (外賣自取)
2011-04-06 260 瀏覽
超級難吃勁梘水味,餸勁少,朱皮一份得三片,眞係貴,大腸勁重臭味,不知所謂,生意越來越差,難怪現在沒有人排隊,之前要排隊買先有得食,而家真係一個字....差,六丐個位人兄,又冇禮貌,又巴之閉,你估你真係我老闆,要睇你面色來食你碗丐,唔知以爲同你乞,真係你老闆,總知一句小心身體要緊,爲爲大家身體健康問題,勤啲換換水,清潔啲啲啦,希望可以跟進跟進,唔該晒。
超級難吃勁梘水味,餸勁少,朱皮一份得三片,眞係貴
2011-04-05
5 分鐘 (堂食)
  • 冇乜,炸雲吞尚可
2011-03-26 195 瀏覽
服務態度唔太好,問個男人幾多錢語氣勁差咁!叫左蘿蔔韮菜餃粗麵,蘿蔔唔會難食得去邊,韮菜餃機乎無料,好似食到幾粒肉同菜加雲吞皮,d麵硬得滯,完全唔爽,不過咁平係咁上下,但唔會再食
5 分鐘 (堂食)
$12 (早餐)
2011-03-01 127 瀏覽
好中2呢間野~星期6,日下午都有時去個度食架佢可以比你選擇麵底,菜,同"送"$4~9/份可以選擇撈/湯大多的時間我會食:油麵,2份炸餃 最好味~每次食都係脆卜卜..1份尢魚 好入味~不過小左d生筋
好中2呢間野~星期6,日下午都有時去個度食架

佢可以比你選擇麵底,菜,同"送"
$4~9/份
可以選擇撈/湯

大多的時間我會食:
油麵,[撈]
2份炸餃 最好味~每次食都係脆卜卜..
1份尢魚 好入味~不過小左d
生筋
  • 炸餃
2010-06-28 94 瀏覽
本來想來這個熟食中心吃碗粥,但原來是來不對時份,在望門輕嘆之下,在還未落場的三數間店子中選了它,因為見那些車仔餸很深色,看來好像很入味的,所以最後來了店門口,發覺此店的店名叫作李老闆,真的有點像在說粗話。由於之前已經吃到半飽,所以最後就與女友分享一碗麵,車仔麵可選撈麵及湯麵,湯麵真的吃得多,撈麵反之不多吃,所以點了撈粗,店家灼好粗麵之後,就淋了點油及豉油撈,之後再幫我加配料,配料選擇不算多也不算少,算是做足本份,而我最後選了常吃的豬皮、蘿蔔、牛腩及大腸,另外店家再送了一隻雞翼尖給我,一碗車仔撈就此攪掂,另外見此店有玻璃支裝汽水賣,當然也不放過要了支大的,冰涼夠汽,真爽!配料真的足,麵身條條都沾上了醬油,而且泛了足份的油光,吃起來豉油味道甜甜的,油滑度足,麵條不會黏在一起,撈麵的功夫及醬油的配合不用懷疑,反之麵條本身好像有點不太妥當,那陣鹼水味吃起來也挺明顯,可能是店家灼麵時未能完全去除吧,加上麵軟身得來一點也不煙韌,或許我不應點粗麵吧。配料方面,贈送的雞翼尖鹵得不夠入味,但吃起來味道足而鹹度夠,外層的皮幼滑;牛腩全都是碎腩來的,吃起來偏韌又不太有肉羶香,腩肉雖然炆得入味,但五香味或鹵水

配料方面,贈送的雞翼尖鹵得不夠入味,但吃起來味道足而鹹度夠,外層的皮幼滑;牛腩全都是碎腩來的,吃起來偏韌又不太有肉羶香,腩肉雖然炆得入味,但五香味或鹵水味也不是太香,根本吃不出是什麼式樣的牛腩;蘿蔔用上白水灼煮得很是軟腍,但奇怪的是腍得來有點粉爛的口感,我倒也真的是第一回吃到這個質地的蘿蔔,加上蘿蔔吃起來有點點澀味,以上三款配料實不能讓人滿意。

相反豬皮份量夠,軟腍之外又還帶咬口,豬皮不會有大量的毛黏附在皮上,豬皮吸飽了撈麵的醬油之後,吃起來美味也;大腸這件罪惡之物,腸內雖未至於填滿脂肪,但腸壁旁明顯黏有不少的脂肪組織,腸身腍而帶嚼勁,不會太韌之外,吃起來沒異味又保留了點大腸的羶味,加上那滿口脂香的感覺,所以也是另一令人回味之物。

吃得真的很飽了,加支爽快的汽水,都是吃得高興的一餐,皆因這些簡單不做作的地道食物,雖然不一定很有質素,但大家就是吃得慣沒問題的。
個店名真係超搞笑
車仔麵抵食,但支裝汽水好像是貴了一點
李老闆在煮麵
配料選擇不算多也不算少,算是做足本份
一碗車仔撈,一支玻璃裝汽水,冰涼夠汽,真爽!
也是點了常吃的豬皮、蘿蔔、牛腩及大腸
麵身條條都沾上了醬油泛起油光,但敗在有陣鹼水味
贈送的雞翼尖鹵得不夠入味
牛腩全都是碎腩來的,吃起來偏韌又不太有肉羶香
豬皮軟腍之外又還帶咬口,吸飽了醬油很好吃
蘿蔔腍得來有點粉爛的口感,吃起來有點點澀味
腸壁旁明顯黏有不少的脂肪組織,腸身腍而帶嚼勁
2010-06-26
李老闆在煮麵
配料選擇不算多也不算少,算是做足本份
一碗車仔撈,一支玻璃裝汽水,冰涼夠汽,真爽!
豬皮軟腍之外又還帶咬口,吸飽了醬油很好吃
腸壁旁明顯黏有不少的脂肪組織,腸身腍而帶嚼勁