3天前 0 瀏覽
李家喺香港都有好多間分店,是韓國人經營。時時經過位於荃灣嘅沙咀道店都見好多人嚟食,今次一開門就入嚟食午餐。炸雞除了有無骨和有骨外, 仲有很多味道選擇,如原味,甜酸,醬油蔥炸,青辣椒蛋黃醬,仲有芥辣味,真係超多,啱啱大班朋友各選喜好,當然也可以一半一半味道點選半半炸雞。除咗炸雞外,仲有很多款湯品,也有炒粉面。試了牛尾湯,韓式牛尾湯和西式的完全不同。 這個牛尾湯有很多蛋絲和紅棗。湯嘅顏色雖然清清地,但有著很濃的牛尾騷味。牛尾湯骨很大件,有很多肉可以食,是一個可以食又可以飲嘅湯。炸雞選了一半甜酸,一本是芥末醬,超好大份。甜酸醬個較希,可以食一啖又再點啖醬汁咁。甜酸醬的平衡也是做得剛好,這款炸雞重點在醬汁,因此雞件原身味不太濃。芥末醬那一邊配上很多洋蔥,這個醬汁較傑身,提議可以瘋狂鋪滿醬汁後大大啖食。飲品方面,除咗有多款韓式罐裝果汁飲品外,仲有鮮製梳打。食炸雞當然要飲凍嘢,先至能提升口感啦!
李家喺香港都有好多間分店,是韓國人經營。
時時經過位於荃灣嘅沙咀道店都見好多人嚟食,
今次一開門就入嚟食午餐。

除咗炸雞外,仲有很多款湯品,也有炒粉面。

炸雞選了一半甜酸,一本是芥末醬,超好大份。
甜酸醬個較希,可以食一啖又再點啖醬汁咁。

飲品方面,除咗有多款韓式罐裝果汁飲品外,仲有鮮製梳打。

炸雞當然要飲凍嘢,先至能提升口感啦!

5天前 0 瀏覽
要數韓式炸雞專門店,top 10嘅相信一定有李家份!我諗佢係好多年前頭幾間我幫襯嘅炸雞店,佢嘅炸雞香口得黎又juicy,抵佢咁多年都屹立不倒😏 今日同朋友黎幫襯佢地荃灣店,叫左我最愛嘅醬油炸雞。醬油味得有骨揀,啱哂我可以慢慢dap😂 醬油炸雞個皮唔會好大舊粉,佢係原舊雞入去炸,皮脆之餘又唔會漏,加上惹味醬油係超級配搭。除左炸雞,佢地其他韓式小菜同樣出色,我地仲叫左芝士辣雞炒年糕,上面舖嘅滿半溶芝士帶少少焦香味,下面係傳統韓式辣醬炒年糕,實係邪惡之選😈最後我地發現餐廳有個新menu,原來佢地出左刀削麵😮 一份只係$88但勁大碗勁多料。刀削麵質地口感就有少少似扁烏冬,配上韓式清湯都係唔錯嘅選擇👍

2024-09-12 0 瀏覽
同朋友講開想食韓國野,就唸起呢間咩都有得食👍二人套餐$388都抵食就試下。另外加左牛骨湯刀削面。套餐包左炸鷄、炒粉絲、年糕串、紫菜粉絲卷、同汽水。🍗芝士粉炸鷄(半隻)揀左無骨芝士炸鷄,芝士粉有D咸,不過又令人好想食。都好多塊。🍝韓式炒粉絲超級超級大份,炒得好惹味,有好多香菇,好食。年糕串炸過的年糕外脆内軟糯,加埋番茄醬好夾。紫菜粉絲卷脆脆的口感不錯。🔪牛骨湯刀削面呢個整體好好食,面質係好有咬口的烏冬甘,湯底鮮甜,很忍不住飲多D。🥢李家 (海壩街)🌏荃灣海壩街16號地舖
套餐包左炸鷄、炒粉絲、年糕串、紫菜粉絲卷、同汽水。
🍗芝士粉炸鷄(半隻)
🍝韓式炒粉絲
超級超級大份,炒得好惹味,有好多香菇,好食。
年糕串
炸過的年糕外脆内軟糯,加埋番茄醬好夾。
紫菜粉絲卷
脆脆的口感不錯。
🔪牛骨湯刀削面
🥢李家 (海壩街)
🌏荃灣海壩街16號地舖
2024-09-08
小編平時就比較小食韓國菜今次都係朋友大力推薦先黎試下炸雞店係香港各區都有分店聽侍應介紹原來鋪頭係「韓國人主理香港第一間韓式炸雞店」♥️ 餐前小食開胃小菜分別有腌蘿蔔同沙律絲腌蘿蔔酸酸甜甜 為口腔帶黎清新又可解膩上菜既時候我同A先生有啲難以置信同侍應確認過眼神 我地先夠膽食痴線!!! 份量好抵食 兩個人淨係食雞都飽😂炸雞可以自由配搭揀雙併口味 ♥️ 無骨蜂蜜蒜蓉炸雞 半份 $118結合大蒜同蜜糖既風味 味道豐富鍾意濃郁味道可以試下依款♥️ 無骨粟米炸雞 半份 $123外皮薄而香脆 食完唔會成口油 雞肉嫩滑粟米甜甜地又唔會乾身♥️ 芝士雞蛋卷 $128嫩滑雞蛋切開中間流出綿密既芝士夾起蛋卷總有拉絲效果♥️ 牛骨湯刀削麵 $88份量又係好大兜 刀削麵質感煙韌湯頭呈現奶白色 味道清新帶點肉香
小編平時就比較小食韓國菜
今次都係朋友大力推薦先黎試下

炸雞店係香港各區都有分店
侍應介紹原來鋪頭係「韓國人主理香港第一間韓式炸雞店」

♥️ 餐前小食

份量又係好大兜 刀削麵質感煙韌
湯頭呈現奶白色 味道清新帶點肉香
  • 芝士雞蛋卷
2024-09-07 0 瀏覽
餐前有碟沙律同埋醃酸蘿蔔, 食炸雞嘅同時消下油膩, very nice👍💫醬油炸雞醬油炸雞炸到表面金黃酥脆, 咬落去時脆卜卜, 裡面雞肉好嫩滑, 醬油鹹味與香氣充分滲透雞肉, 每一啖都好滋味🤤💫韓式魚餅湯熱騰騰魚餅湯, 急不及待呷一口湯頭, 有淡淡海鮮鮮味, 同埋胡椒味, 魚餅柔軟有口感, 好好味呀, 食韓國野一家要叫湯飲😋🍹Apple Cider RitaPresentation 100分, 我鍾意😝蘋果清甜再加檸檬汁, 酸甜比例岩岩好, 食炸雞嘅最好飲品我地發現原來都好多食客係韓國人😬

💫醬油炸雞

💫韓式魚餅湯

🍹Apple Cider Rita
Presentation 100分, 我鍾意😝
蘋果清甜再加檸檬汁, 酸甜比例岩岩好, 食炸雞嘅最好飲品

我地發現原來都好多食客係韓國人😬

2024-09-06 0 瀏覽
得閒行過荃灣又諗起呢間炸雞,因為食完真係好難忘,味道正宗又大份,而且係香港首間由韓國人主理嘅韓式炸雞店。原味炸雞半隻$98 拼青辣椒蛋黃醬炸雞半隻$113我哋揀嘅雞全部都係無骨嘅,個原味都超正,啲雞新鮮熱辣辣即炸,炸粉唔會太厚,入口好鬆脆,咬開啲雞肉勁嫩滑,而無骨更加係啖啖肉。食完呢個再食青辣椒蛋黃醬炸雞,口感更加豐富。個醬汁真係超Juicy,食落鹹香、帶點酸酸地同微辣,入面仲有好多洋蔥絲,撈埋啲醬一齊食真係好好味😋,兩大盤嘅炸雞份量好多。上次食有骨炸雞勉強清晒。所以大家知道性價比幾高。海鮮炸醬麵$198呢碟嘢上枱真係嚇親😱,巨大碟,味道方面都唔錯,個醬汁係濃郁香甜嘅海鮮炸醬味,用料方面都好豐富,有蜆肉、蝦肉🍤、魷魚🦑、八爪魚🐙、洋蔥🧅、豬肉粒、薯仔🥔及青瓜🥒。個份量真係夠晒三至四個人食。最後食炸雞點少得凍飲🥤,點咗柑橘🍊汁同白桃汁🍑。

原味炸雞半隻$98 拼青辣椒蛋黃醬炸雞半隻$113

海鮮炸醬麵$198
海鮮炸醬麵

最後食炸雞點少得凍飲🥤,點咗柑橘🍊汁同白桃汁🍑。
2024-09-04 183 瀏覽
一直都好想試吓正宗的韓國,今日同媽媽第一次食韓國餐廳。我地今次去嘗試咗海鮮薄餅、韓式水餃湯同韓式炸雞!首先係海鮮薄餅,薄餅底薄脆,鋪滿海鮮同青蔥,食落好好味,有海鮮嘅鮮味,個醬都唔錯,有少少似豆瓣醬韓式水餃湯,湯清甜鮮美,水餃彈牙。湯汁滋味濃厚,冇味精既感覺,飲完唔會口渴🙈韓式炸雞,外皮香脆,肉質鮮嫩。最中意係佢既特製醬汁,帶有微微的辣味,正!份量都唔錯,有十舊到,好飽☺️食物質素唔錯,幾獨特。

食物質素唔錯,幾獨特。
2024-09-03 151 瀏覽
又掛住韓國啦!呢日去荃灣李家食番餐韓國菜先😆.韓國菜緊係食炸雞🍗啤酒🍻一見到燒啤塔配炸雞二人餐雙眼發光🤩即點!燒啤塔即啤酒溝燒酒好正呀勁鐘意😍成座塔邊飲邊斟好爽😎再配甜辣炸雞🍗脆口juicy爆汁啖啖肉不得了太享受啦!.韓式炒粉絲好大碟上枱嘩一聲!滿滿粉絲配搭菠菜、金菇、肥牛、紅蘿蔔、冬菇,太足料了吧🤩.炸物拼盤,見到好多薯條開心🥰仲有紫菜粉絲卷、炸餃子🥟和芝士條,有三款醬汁自由搭配,送酒一流👍🏻.老闆係韓國人,環境好韓國feel,食物好味又大份勁有誠意,配菜可以無限refill,真係好似去左韓國食得好開心💕
又掛住韓國啦!呢日去荃灣李家食番餐韓國菜先😆

2024-09-03 152 瀏覽
好朋友生日,同佢食飯一直都諗唔到食咩好,見佢又幾鍾意韓國嘢咁,於是就黎左 李家同佢簡簡單單食返餐生日飯❤️李家 係香港第一間由韓國人主理既韓式炸雞店,一入到舖頭入面時服務員嘅態度都非常之好,真係全部都係奧巴,好多時都係講韓文🤣 環境佈置得都幾有韓國嘅風味,而食物嘅味道都非常之唔錯。非常之推介韓國豬肉炒粉粉絲同蜜糖芥茉雞,非常之好食!韓國豬肉肉炒粉絲,粉絲煙煙韌韌好有咬口,同時味道都好夠,都有好多配料我非常之鍾意💕韓國食炸雞就不嬲都冇得輸!呢間舖頭係韓國人主理新鮮炸雞,入口非常香脆,啲雞可以叫有骨或無骨,外脆內嫩!特別呢度係食嘢無限時,啱晒同朋友喺度食吓野,chill一chill ,談談心❤️

2024-08-29
2024-08-31 123 瀏覽
平時好少食韓國嘢,見咁多人推薦呢間,就即管試下先。😛.「海鮮蔥餅」 $168🍽️:比起泡菜煎餅,呢個相對會清淡啲,裡面有蝦仁、魷魚同埋蜆肉。「蜂蜜大蒜炸雞」 (半隻) $113🍽️: 大推!👍🏻完全唔覺有層炸粉,皮好薄,炸到勁脆,但又唔會乾,裡面嘅肉仲係嫩滑。「醬油炸雞」 (半隻) $98🍽️:醬油味相對就會比較重,如果鍾意口味濃啲嘅就可以試吓呢款。「牛肉炒粉絲」 $158🍽️: 份量超多,唔覺得油膩,最後係要外賣拎返屋企食。😂😂
平時好少食韓國嘢,
見咁多人推薦呢間,就即管試下先。😛
「海鮮蔥餅」 $168
🍽️:比起泡菜煎餅,呢個相對會清淡啲,
裡面有蝦仁、魷魚同埋蜆肉。

「蜂蜜大蒜炸雞」 (半隻) $113
🍽️: 大推!👍🏻完全唔覺有層炸粉,皮好薄,
炸到勁脆,但又唔會乾,裡面嘅肉仲係嫩滑。

「醬油炸雞」 (半隻) $98

「牛肉炒粉絲」 $158
🍽️: 份量超多,唔覺得油膩,最後係要外賣拎返屋企食。😂😂
✨今日星期日週末黎到荃灣行下街食下飯😍今天我同我女朋友食韓國餐做午餐,餐廳名叫: 李家 (荃灣)✨其實這間餐廳有好多不同的套餐,例如有中午午市套餐,二人餐,四人餐等,仲有好多不同款小食選擇,真係諗左一陣先揀到😍餐廳仲有前菜,包括: 沙律絲和醃蘿蔔,仲話食完可以再添再食😱慢慢食住前菜揀主食😍之前去韓國見當地韓國人都係咁食架🤤✨️最後我地揀左Chicken & Noodle Party Set 二人餐 $348食炸雞我地最中意食有骨嘅炸雞🤭不過餐廳都有無骨炸雞$358供應👍 同埋衣款二人餐超抵食,因為真係好多野食呀: 1️⃣🍗半隻炸雞 (可自選不同口味),今次我地食左蜂蜜蒜容味 (另加+30蚊)😁💕賣相好吸引又多汁🤤有好多舊仲好大塊,即叫即製,熱辣辣上枱,食落好脆又唔太油腻,有甜甜地和微辣味嘅感覺🤭好正✨雞肉又滑又有咬落去淡淡肉的感覺👍2️⃣韓式炒粉絲🥢🤭賣相份量十足,粉絲食落爽口,冇炒到碎哂👍算乾身💪好食🤭食左好多了3️⃣紫菜粉絲卷 (8條)🥢😱平均每人要食4條,李家真係好大方,已經好少見二人餐咁多的份量😱食落好脆,真係炸到好香脆🤤唔油抵讚👍👍4️⃣年糕香腸串 (1串)🍢💕年糕外脆內軟,有手感,大大件,一

之前去韓國見當地韓國人都係咁食架🤤

2️⃣韓式炒粉絲🥢

3️⃣紫菜粉絲卷 (8條)🥢

4️⃣年糕香腸串 (1串)🍢
💕年糕外脆內軟,有手感,大大件,一串二人食已經夠哂食😱一串都落好多醬汁,掂❤️

5️⃣汽水 (2罐)🥤🧃
✨我地揀左青提子汁和鳳梨汁。

P.S: 餐廳有啤酒供應STELLA ARTOIS $68/500ML 如果中意飲酒嘅網友們,可以食炸雞配酒就更加夾吧🤭 大家都好中意飲酒,好飲得嘅網友們仲可以叫啤酒塔配炸雞套餐$428起

✨小編唔飲得啤酒🤭所以飲汽水❤️

👍餐廳環境非常舒適,服務好,質素高😍下次再黎食過💪

📍李家 (海壩街)
📍荃灣海壩街16號地舖

2024-08-25
  • 韓式炒粉絲
  • 紫菜粉絲卷
  • 年糕香腸串
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
2024-08-26 68 瀏覽
同兩個朋友仔專登嚟呢度食韓式炸雞,聽講好出名,果然食落似足喺韓國食嗰啲,質素幾好,起碼係夠脆同Juicy,而且份量都唔少!重點炸雞食落都唔油膩,喺荃灣又想食炸雞嘅話值得一試!
重點炸雞食落都唔油膩,喺荃灣又想食炸雞嘅話值得一試!
2024-08-24 114 瀏覽
李家炸雞係“韓國人主理—香港第一間韓式炸雞店”‼️真正元老級韓式炸雞店 😋無骨青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥半隻💰123呢個味道比較少見 少少辣蛋黃醬好多,佈滿係炸雞上,再配爽脆洋蔥,口感層次豐富無骨粟米炸雞半隻💰123又香又脆又好味,食到停唔到口海鮮炸醬麵 💰198大大碟,最後食唔晒打包番屋企調味啱啱好,唔會死咸海鮮配料充足,蝦仁、魷魚、八爪魚鐘意d 麵夠彈牙 👍🏻🐣李家 (海壩街) (荃灣)荃灣海壩街16號地舖
李家炸雞係“韓國人主理—
香港第一間韓式炸雞店”‼️
真正元老級韓式炸雞店 😋

無骨青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥
半隻💰123
呢個味道比較少見 少少辣
蛋黃醬好多,佈滿係炸雞上,
再配爽脆洋蔥,口感層次豐富

無骨粟米炸雞
半隻💰123
又香又脆又好味,
食到停唔到口

海鮮炸醬麵 💰198
大大碟,最後食唔晒打包番屋企
調味啱啱好,唔會死咸
海鮮配料充足,蝦仁、魷魚、八爪魚
鐘意d 麵夠彈牙 👍🏻

🐣李家 (海壩街) (荃灣)
荃灣海壩街16號地舖

2024-08-11
2024-08-24 120 瀏覽
隔一排就心思思想食韓國菜,呢間炸雞出名,聽聞係香港首間韓式炸雞店,由韓國人主理,Oppa服務幾好~叫咗二人餐,$358 for 2,相當抵食~ 前菜酸蘿蔔同椰菜絲都係無限refill~🔘韓式炸雞半隻揀咗無骨原味炸雞,炸雞外酥內嫩,裏面保持有肉汁,炸粉唔厚,調味啱啱好~ 🔘韓式炒粉絲用上非常多蔬菜作為配料,加上牛肉,口感豐富,炒得乾身唔油膩,韓式粉絲有咬口,份量都幾多~ 🔘紫菜粉絲卷紫菜包裹住粉絲再拎去炸,香脆可口,忍唔住一口接一口~ 🔘年糕香腸串炸年糕幾好食,煙韌口感一啲都唔硬,加上芥末醬同茄汁,傳統韓式滋味~ 🔘韓式蒸蛋另外點咗個蒸蛋,同港式蒸蛋好唔同,好有蓬鬆感,口感綿密有蛋香~

叫咗二人餐,$358 for 2,相當抵食~

前菜酸蘿蔔同椰菜絲都係無限refill~

🔘韓式炸雞半隻
揀咗無骨原味炸雞炸雞外酥內嫩,裏面保持有肉汁,炸粉唔厚,調味啱啱好~

🔘韓式炒粉絲

🔘紫菜粉絲卷
紫菜包裹住粉絲再拎去炸,香脆可口,忍唔住一口接一口~

🔘年糕香腸串

🔘韓式蒸蛋

呢間炸雞店係香港都真係有一段時間,每次食都覺得佢地嘅炸雞係最貼近韓國嘅味道。呢間分店唔算好大,坐落都舒服,發覺好多間分店都真係有韓國人,好彩佢地都識講英文蜂蜜蒜泥雞翼(有骨)$113等左一陣炸出黎熱辣辣,蜂蜜個汁好多包得住晒d炸雞。個皮夠脆唔會太厚炸粉,食起上黎唔太油。蜂蜜個味都幾甜,同蒜泥都幾夾青椒蛋黃醬雞翼(有骨)$118有少少辣,蛋黃醬都厚身。味道幾濃,仲有d洋蔥撈埋一齊,多個口感食落幾香。芝士辣海鮮炒年糕 $178海鮮都幾多種,仲要有蝦都大隻。年糕食落幾彈牙,另外有d烏冬係入面,吸左d辣汁幾惹味,另外d芝士仲可以玩埋拉絲士多啤梨梳打 $38解到辣,味道酸酸甜甜咁,夠多氣
蜂蜜蒜泥雞翼(有骨)$113
等左一陣炸出黎熱辣辣,蜂蜜個汁好多包得住晒d炸雞
青椒蛋黃醬雞翼(有骨)$118
芝士辣海鮮炒年糕 $178
海鮮都幾多種,仲要有蝦都大隻。
士多啤梨梳打 $38
解到辣,味道酸酸甜甜咁,夠多氣
2024-08-18