在沙田想吃不太昂貴又有質素的日本料理選擇不多啊!自從壽司居酒屋杉玉開設分店後就不愁這個問題了,最近更因為開業兩周年推出多個優惠,連同2周年減價單品相信絕對可以填飽我跟男友的胃蔥花吞拿魚冷豆腐 $28鹽醬牛肋肉沙律配山葵柚子醋 $20凍盤的選了這兩個!前者的蔥拖羅已經調味過配豆味濃郁的冷豆腐,豆腐更能襯托出蔥拖羅的美味~ 後者是以加入鹽醬燒製的牛肋肉片放到充滿山葵柚子醋的沙律菜上,夠冰凍而且味道清爽,很適合這個天氣食用三文魚帆立貝刺身盛 $88刺身永遠都是其中一款不敗的日本料理,兩款刺身都鮮甜味美,切得蠻厚的口感就不用多說的更好了赴湯蹈火的蘿蔔 $28沙甸魚 $28來吃炸物!所謂的「赴湯蹈火的蘿蔔」其實是以鰹魚汁煮至入味,再用天婦羅方式炸好,而沙甸魚就以大阪炸串方式處理,佐以鹽巴跟抹茶鹽調味,外脆內軟而且味道剛好不會太鹹,不添加任何調味已經夠好吃!超滿足、肉壽司3貫 【雪花和牛/牛舌/鹽醬牛肋肉】 $32鹽醬牛肋肉卷 $38生海膽軍艦 $48鰻魚玉子 $25來吃日本菜又豈可不吃壽司呢?海膽控的我來吃生海膽軍艦,海膽肉鮮甜又肥美;鰻魚玉子卷的表面上鰻魚汁,餡料多甜甜的味道不錯!鹽醬牛肋肉卷
蔥花吞拿魚冷豆腐 $28

超滿足、肉壽司3貫 【雪花和牛/牛舌/鹽醬牛肋肉】 $32
鹽醬牛肋肉卷 $38
生海膽軍艦 $48
鰻魚玉子 $25

來吃日本菜又豈可不吃壽司呢?海膽控的我來吃生海膽軍艦,海膽肉鮮甜又肥美;鰻魚玉子卷的表面上鰻魚汁,餡料多甜甜的味道不錯!鹽醬牛肋肉卷還是初次嘗試,以鹽醬調味的牛肋肉再搭配壽司青瓜等餡料,最特別是中間夾附檸檬片,吃起來沒有想像中油膩,層次比較豐富~ 一眾「牛魔王」要試由雪花和牛、牛舌跟鹽醬牛肋肉組成的壽司三貫,一次過可以吃到三種不同部位、口感和做法的壽司,而且是令人超滿足!最重要的是價錢並不昂貴啊!
牛舌拌烏冬麵 $28
蒸鮟鱇魚肝拌關東煮蘿蔔 $28
鹽燒油甘魚鮫 $48

最後來到3款熱葷,鹽燒油甘魚鮫燒得甘香可口,魚皮香脆魚肉仍保持肉汁,每口還吃到魚油白呀~ 至於蒸鮟鱇魚肝拌關東煮蘿蔔當中的蘿蔔處理跟之前介紹的一款是一樣的,不過這個加入鮟鱇魚肝在蘿蔔表面同蒸焗,吃起來會更加多汁,味道因為加入鮟鱇魚肝的關係會多一層鮮味更豐富!至於牛舌拌烏冬麵就份量剛好,牛舌切成幼條方便食用,調味不會太重,吃起來有夠清爽~
店家在其中一個連接著市中心的商場內,距離地鐵站不到10分鐘路程,沿路都是商場接商場不怕日曬雨淋~ 簡約的木系設計裝潢,燈光明亮,加上店面兩邊都是落地玻璃,看起來非常有空間感,而且不會太逼狹,座位很多大部份都是卡位設計,坐得舒適又帶點私密空間,幾次到來的用餐體驗都很好啊!
2024-08-04
2024-05-28 1815 瀏覽
姐姐遠到而返,找上近近地的彬玉,還是第一次在香港吃這間以居酒屋形式的日本來分店,環境格局都尚似我們在日本吃的裝修,當日其實叫了太多食品,以下幾便是當日覺得較有特色,分享作參詳。。。滿足茶碗蒸$28,依家前來講我覺得都尚算值得吃,本來除了有滑嘟嘟的蒸蛋,碗底仲隱藏着蝦與及元貝⭐️⭐️⭐️⭐️四點刺身盛特大帆立貝$178,這一個我就覺得價錢較貴,性價比不算太高,個人感覺屬中平⭐️⭐️⭐️香蔥明太子拌烏冬$38,這一個當日全餐叫了兩份,入口較為Creamy,明太子不算多,但足夠,雖然我們不是明太子控,配合得來整體都覺得好吃⭐️⭐️⭐️⭐️芝麻漬三文魚$38,這一款我就覺得較為新鮮感,但新鮮感中又沒什麼特別⭐️⭐️⭐️和風烤牛肉意式椰菜沙律$48,牛肉控這個應該唔錯,滿滿的薄薄牛肉片鋪在椰菜沙律上,沙律嘅調味已經足夠,所以不愛碳水的人士這個應該屬於必點的一款⭐️⭐️⭐️⭐️銀鱈魚西京燒$58,這款我覺得絕對必點,燒得剛剛好的銀鱈魚只不過是$58.又滑又好吃,當日總共點了兩次⭐️⭐️⭐️⭐️火焰烤松葉蟹腳$88 .這一款,我就覺得價錢真係比較貴,(當然是席間的親人點選)吃在口中亦有點點兒火炙過的味道,不過就真係略嫌貴⭐️⭐️整體來說其實性價比
滿足茶碗蒸
四點刺身盛特大帆立貝
香蔥明太子拌烏冬
芝麻漬三文魚
和風烤牛肉意式椰菜沙律
銀鱈魚西京燒
火焰烤松葉蟹腳
整體來說其實性價比都高,對食物不會有太執着要求這一間的分店實屬可取。⭐️⭐️⭐️⭐️
此餐廳有加一服務費!
滿足茶碗蒸
香蔥明太子拌烏冬
和風烤牛肉意式椰菜沙律
銀鱈魚西京燒
杉玉係日本迴轉壽司過江龍壽司郎的姊妹店,行日式居酒屋路線,裝修精緻,氛圍舒適。定價比壽司郎貴少少,酒及食物價格大致在HK$38 - HK$88之間,人均大概HK$250-HK$300左右,算可接受範圍。 🍻🍣主打壽司及天婦羅,欠缺日本居酒屋常見的串燒,但菜式品項琳瑯滿目好多元化,壽司及刺身質素水準與壽司郎相約,性價比高,而且好多十分適合打卡的菜式,聚會一流!!🍣🍤- 五點刺身盛 HK$118 🍣長鰭吞拿魚腩,天然藍鰭吞拿魚,鯖魚,鯛魚,油甘魚- 灸燒鮟鱇魚肝拌柚子醋啫哩 HK$38 🐟- 韓式辣醬醃鰈魚鰭邊 HK$28 🐟- 醬漬真烏賊鰭 HK$28 🦑- 超滿足天婦羅盛合 HK$38 🍤蝦,魷魚,茄子,蕃薯- 海上鮮島 HK$68 🍣- 海膽三文魚子和牛軍艦 HK$68 🍣- 忌廉蟹肉可樂餅拌他他醬 HK$38 🍣- 香蔥鹽醋漬鯖魚 HK$38 🍣- 超滿足吞拿魚 HK$33 🍣吞拿魚,生拌吞拿魚軍艦,蔥花吞拿魚軍艦- 超滿足蔥充衝 HK$33 🍣池魚,沙甸魚,鹽醋漬鯖魚- 天然九繪壽司 HK$60 🍣- 烤鰆魚壽司 HK$20 🍣- 天然海膽牛油鮟鱇魚肝壽司 HK$30 🍣- 炸吞
主打壽司及天婦羅,欠缺日本居酒屋常見的串燒,但菜式品項琳瑯滿目好多元化,壽司刺身質素水準與壽司郎相約,性價比高,而且好多十分適合打卡的菜式,聚會一流!!🍣🍤
五點刺身盛

- 五點刺身盛 HK$118 🍣
長鰭吞拿魚腩,天然藍鰭吞拿魚,鯖魚,鯛魚,油甘魚
灸燒鮟鱇魚肝拌柚子醋啫哩

- 灸燒鮟鱇魚肝拌柚子醋啫哩 HK$38 🐟
韓式辣醬醃鰈魚鰭邊

- 韓式辣醬醃鰈魚鰭邊 HK$28 🐟
醬漬真烏賊鰭

- 醬漬真烏賊鰭 HK$28 🦑
超滿足天婦羅盛合

- 超滿足天婦羅盛合 HK$38 🍤
蝦,魷魚,茄子,蕃薯
海上鮮島

香蔥鹽醋漬鯖魚

- 香蔥鹽醋漬鯖魚 HK$38 🍣
超滿足吞拿魚

- 超滿足吞拿魚 HK$33 🍣
吞拿魚,生拌吞拿魚軍艦,蔥花吞拿魚軍艦
超滿足蔥充衝

- 超滿足蔥充衝 HK$33 🍣
池魚,沙甸魚,鹽醋漬鯖魚
天然九繪壽司

超滿足吞拿魚
超滿足蔥充衝
天然九繪壽司
鮮榨橙汁梳打酒
沙田杉玉嘅下午茶真係真係好鬼抵抵到我要特登寫OpenRice讚吓佢晏晝呢度真係唔算多人套餐係烏冬一碗再加一款料理居然喺呢個時候價錢只係$35 真係好慶幸自己屋企樓下有間杉玉烏冬有三個選擇,料理都有三款選擇今次我嘅選擇係炸蝦天婦羅烏冬配搭三件壽司壽司就有池魚、灸燒沙甸、灸隻燒鹽醋漬鯖魚老老實實,抵食同好食嘅程度令我擔心佢會唔會蝕底,賺唔到錢會執笠炸蝦天婦羅隻蝦實滴滴而且係新鮮炸,熱辣辣鰹魚汁烏冬,烏冬彈牙,湯底維持到水準連湯底都比我飲晒三件壽司上面有大量嘅蔥超級高質埋單$35 ,加埋一都係$40樓下
沙田杉玉嘅下午茶真係真係好鬼抵
抵到我要特登寫OpenRice讚吓佢

晏晝呢度真係唔算多人

套餐係烏冬一碗再加一款料理
居然喺呢個時候價錢只係$35
真係好慶幸自己屋企樓下有間杉玉

烏冬有三個選擇,料理都有三款選擇

今次我嘅選擇係炸蝦天婦羅烏冬
配搭三件壽司
壽司就有池魚、灸燒沙甸、灸隻燒鹽醋漬鯖魚

老老實實,抵食同好食嘅程度
令我擔心佢會唔會蝕底,賺唔到錢會執笠

炸蝦天婦羅隻蝦實滴滴
而且係新鮮炸,熱辣辣

鰹魚汁烏冬,烏冬彈牙,湯底維持到水準
連湯底都比我飲晒

三件壽司上面有大量嘅蔥
超級高質
埋單$35 ,加埋一都係$40樓下

4天前
2024-08-18 389 瀏覽
Have finally paid Sugidama a visit on a weekend lunch. I was surprised they still served lunch sets in the weekends, and that there would be sets available for less than $100!!I was greedy and got the 14 sushi set. The sashimi definitely tasted fresh, and the rice itself already had some soy sauce to it, having enough flavours already. I was so full when I got to the 10th piece already…. But of course I can’t say no to sushi! We also ordered the set with tempura, it came with 8 pieces of sushi.

We also ordered the set with tempura, it came with 8 pieces of sushi. I was also surprised that the tempura assortment had fish, octopus, sweet potato and eggplant. The tempura was not too oily, so I didn’t feel too guilty after having it. This set was super value for money, given it was for $88 only!!

Always thought this place would be a bit overpriced, but I’m glad it’s not and I would return.
2024-08-14 340 瀏覽
每個月都要食壽司郎嘅我,平時都會食吓杉玉,因為杉玉無壽司郎咁趕頭趕命得60分鐘,仲可以飲到唔同嘅酒同食物多啲選擇同更精緻,員工服務態度幾好,位置舒服唔會太有壓迫感,而家多咗幾間分店,可以多個籍口同朋友輕鬆下杉玉薯仔沙律應該係signature dish,有得玩有得打卡,店員亦講解得好清楚,薯仔沙律混合咗甜醋薑,薯仔沙律溝左小小甜醋薑再包住流心蛋,令個沙律潤滑同有蛋黃香,出面嘅海苔粉同蝦乾咸香增加風味,口感豐富唔錯魚子醬壽司用咗圓鰭魚魚子醬,唔算太咸,咸咸香白咁,魚子醬下面係吞拿魚蓉,魚蓉新鮮,之後係醋飯,3樣加埋傳統得嚟幾創新,幾IGABLE卡達拉娜滿滿儀式感!估唔到會係你面前用火槍燒脆啲糖,食落去更加冰火感覺,比平時係壽司郎食成舊都係凍,甚至未融晒雪更有誠意可以回訪
杉玉薯仔沙律 & 魚子醬壽司

杉玉薯仔沙律 & 魚子醬壽司
  • 杉玉薯仔沙律
  • 魚子醬壽司
  • 卡達拉娜
今日同女友係沙田行街,行到攰既時間,想搵間餐廳坐下,咁岩係沙田中心見到一間裝潢好靚既日本餐廳,原來係日本迴轉壽司過江龍 壽司郎的姊妹店 -- 杉玉。見到門口有下午茶餐牌就決定入去試下啦。我地叫左個兩個下午茶餐 同 一個小食。炸蝦天婦羅烏冬 + 三文魚刺身  $ 45 ,份量以下午茶黎講岩岩好,炸物炸得好乾身唔會好油膩,刺身亦都好新鮮。炸蝦天婦羅烏冬 + 池魚壽司  $ 35,本身係配腐皮烏冬,可以免費轉炸蝦天婦羅烏冬,池魚都係好新鮮。灸燒長鰭大吞拿魚腩拌柑橘醋 $ 25,酸酸甜甜好fresh好開胃,吞拿魚都有灸燒過帶出更多既鮮美。宜家係香港要搵咁平既下午茶已經好困難,仲要坐得舒服,味道又好,真係好難得,十分推介,下次都會想黎試埋晚餐唔同既菜式。
我地叫左個兩個下午茶餐 同 一個小食。

炸蝦天婦羅烏冬 + 三文魚刺身
炸蝦天婦羅烏冬 + 池魚壽司
灸燒長鰭大吞拿魚腩拌柑橘醋
2024-07-28
炸蝦天婦羅烏冬 + 三文魚刺身
炸蝦天婦羅烏冬 + 池魚壽司
灸燒長鰭大吞拿魚腩拌柑橘醋
2024-08-02 424 瀏覽
平日經過杉玉見到lunch hour冇人排隊,有啲驚伏。但係入去試完又覺得幾驚喜喎!佢個午餐套餐真係幾抵,$88 天婦羅+ 八件壽司+ 麵豉湯。天婦羅熱辣辣,新鮮炸起唔會淋,好食。壽司質素亦都好好,厚切魚生👍🏻,壽司飯亦都有調味,幾用心。 可以再去!
天婦羅壽司lunch  set
天婦羅壽司lunch  set
2024-07-21 617 瀏覽
沙田新城市中心超級多人,所以行去附近嘅好運中心睇吓新裝修有幾靚,點知見到沙田中心竟然有壽司郎嘅居酒屋從來都未試過,仲要做啱係下午茶時段價錢$40都唔使諗住抱冇期望嘅心態入去試一試,原來佢係用嚟吸納客人,最簡單嘅讚岐烏冬竟然可以免費變成炸蝦烏冬,叫咗兩盒一個係南蠻炸雞,一個係池魚壽司,冇諗過池魚壽司竟然係平時煮食嘅詞語壽司用紅米醋做嘅壽司每一粒飯都非常分明,飯身乾爽完全見到壽司師傅嘅手藝中間嘅酸味戴上詞語茶漬嘅味道好似返咗日本一樣,另外腐皮豆腐烏冬竟然可以免費變成炸蝦天婦羅,難民炸雞都非常出色完全係居酒屋嘅天婦羅質素以$40都唔使呀價錢可以食到呢一個下午茶真係好吸引下次再過嚟試吓佢個晚飯一定好好食!
2024-07-21
2024-07-10 671 瀏覽
今日上完堂都差唔多成10點,好多間都已經last order咗。同埋咁晏又食唔到啲乜嘢嘢。好彩俾我搵到間日本嘢,其實係壽司郎嘅居酒屋。入邊基本上仲有三四成人。入到去侍應會介紹返期有乜嘢推介,然後又係用QR code自助落單。算有好多款選擇壽司都多元化。可以選擇$33 三件/二件,又有已經present咗嘅壽司款,唔使諗咁多。而且仲有好多小食,亦都有熱食。其實一家大細有小朋友嚟呢度都好方便。我哋嗌咗一碟小烏冬,一個拉麵,三客唔同嘅壽司。呢度我嘅份量係細細碟,$30-$40,所以可以叫好多唔同款嘅嘢食。兩個人絕對唔難叫。而且品質唔錯,魚都好新鮮,亦唔係好細件㗎。呢度應該會係我如果過嚟又夜走嘅飯堂

我哋嗌咗一碟小烏冬,一個拉麵,三客唔同嘅壽司

呢度應該會係我如果過嚟又夜走嘅飯堂
2024-07-09
2024-07-09 607 瀏覽
話說我今日經過沙田火車站,見有啲肚餓,就諗住去杉玉嗰度醫肚。咁杉玉我之前都食過,個感覺係唔使排隊嘅壽司郎,價錢貴少少,嘢食好食少少。總體嚟講都唔錯。佢以前顧客俾意見有優惠嗰時,我都有俾過好評。咁我今次過到去,cashier個店員就叫我坐喺門口嗰張凳度等等,咁我見裏面都仲有唔少空位,諗住好快入得去,就本身諗住唔使坐,但見佢叫到就坐吓先啦咁。如是者我等咗5分鐘。。。再等咗5分鐘。。。見到一對情侶入嚟,佢哋同個店員講要兩位。個店員2分鐘都唔使就帶佢哋埋位。而我就繼續坐喺大門隔離張凳,吹住門口冷氣同外面吹入嚟嘅熱氣,冷熱交織,凄凄慘慘戚戚。我氣上心頭,即刻起身走咗。我一路行返去火車站,一路回想起坐喺度嗰陣時望到嘅壽司,聞到嘅油炸食物嘅香氣,越諗越嬲,所謂條氣頂住個肺,竟然有一股飽肚感。同時正如古語有云,望梅可以止渴,我舌底生津,帶嚟一股淡淡嘅甜意。即係話,我用咗$10嘅車錢,得到咗接近零卡路里,甜甜地,又飽肚嘅回報。又好似幾抵。BTW,我以前食過,佢午市個限量套餐,$100鬆啲係幾好食嘅,有丼飯有刺身。我今次食唔到,相信都冇下次圖為上次食嘅限量套餐

我等咗5分鐘。。。

再等咗5分鐘。。。

見到一對情侶入嚟,佢哋同個店員講要兩位。

個店員2分鐘都唔使就帶佢哋埋位。

我氣上心頭,即刻起身走咗。

圖為上次食嘅限量套餐

• 限量套餐
2024-07-05 499 瀏覽
Visiting during early lunch time, restaurant was empty. Walking in with three people asking for a table for six, staff said only allowing to be seated if we all six arrived or make all six orders. It took around 2 mins for us all to decide what to order. Staff led us to our seats and told us we have only 60mins dining time. How sarcastic it is that even empty restaurant still restrict the dining time limit. Anyway, lunch sets were pretty pricey. Sushi rice was marinated, I guess. Not brown rice

Anyway, lunch sets were pretty pricey. Sushi rice was marinated, I guess. Not brown rice at all. Sashimi part was okay apart from the poach but shrimp which was tough and overcooked. Udon was terrible. Way overcooked that was soggy. Four out of six of us still felt hungry and went for a snack right after the lunch.

It's just an overrated dining experience.
2050 瀏覽
2024-06-16 354 瀏覽
第一次食,等咗一張枱入得,入面原來幾大,而且坐位私隱度高手機order食物,第一次用有啲複雜,有時搵唔到食物但之後摸熟咗都OK叫壽司為主,上枱速度好快海膽軍艦唔錯,無怪味中拖$30/2件,驚喜,幾乎入口即溶藍鯨大拖$30,口感同中拖差唔多其餘壽司有赤蝦、墨魚、玉子、帆立貝整體中上生啤係惠比壽呢餐食得都幾享受
第一次食,等咗一張枱入得,入面原來幾大,而且坐位私隱度高
手機order食物,第一次用有啲複雜,有時搵唔到食物
但之後摸熟咗都OK
壽司為主,上枱速度好快
海膽軍艦唔錯,無怪味
中拖$30/2件,驚喜,幾乎入口即溶
藍鯨大拖$30,口感同中拖差唔多
其餘壽司有赤蝦、墨魚、玉子、帆立貝
整體中上
生啤係惠比壽
呢餐食得都幾享受
2024-06-10 461 瀏覽
見到佢限時優惠一蚊茶碗蒸同埋第一次食比佢吸引咗入去,入到去叫左野食先知冇嗰個限時優惠,問佢係咪假日唔做,佢答我話只係今日唔做。算,我自己入去前冇問清楚有冇都有問題。但係你門口都應該貼話售罄之類,減少同客人之間有誤會。之後芥末唔夠想要多少少,個店員勁惡話「點呀,芥末咪枱有囉」最後佢發現我哋張枱啲芥末已經俾人用晒,先講幫你加返啦。嘢食質素基本上同壽司郎差唔多。覺得壽司郎嘅服務都好過佢。冇諗過食杉玉好似食茶餐廳咁。今次當買個教訓。
2024-06-09 416 瀏覽
可能我叫嘅係套餐,一落單,旋風式上菜,唔理張枱擺唔擺得落,同佢講話就話係公司宗旨,我都差啲俾返中指佢。100分鐘限食都算,你咁樣上菜法擺明趕客,試過一次就夠。完。
2024-06-09
生日