最近搭車經過見到佢新店開業,聽同行朋友講佢本身係後面街好多年,咁今日同男友放假就同佢朋友試下得唔得。去到爆半個場左右,地方幾大有一間房,睇左一陣餐牌打算嗌野食,場內侍應叫極都唔理你,終於有個男人理我地,但係好似唔識落單咁,落個湯佢話無但老闆娘又話有,搞左10分鐘最後老闆娘過黎落單。😵之後再留意,發現其他人唔識講廣東話,成個場咁大得一個人落到單,完全唔理解。👐🏻呢度其實都幾亂,見好多人筷子都係鴛鴦既,包括我個對都係。😅我地一共叫左4樣野,一個牛肋骨、豬手、魚雲豆腐湯同涼拌皮蛋。皮蛋比較重味,都接受到,不過d皮蛋都幾碎下,好多甩左出黎。豬手脆既,肉都滑,不過刀工不敢恭維,又大又細,d皮甩左一半出黎。魚雲豆腐湯應該係岩岩滾出黎,味道還可以啦。另外仲有個牛肋骨無影到,因為黎既時候有點小插曲,皆因男友食左一舊發現佢係牛腩並唔係牛肋骨,咁同返佢地講,佢地堅持無出錯,但係講真一食就知唔同texture,骨都無舊🤯呢間野絕對無下次,服務差到大排擋都不如,價錢都唔平,食到一肚火🔥

呢度其實都幾亂,見好多人筷子都係鴛鴦既,包括我個對都係。😅

涼拌皮蛋

皮蛋比較重味,都接受到,不過d皮蛋都幾碎下,好多甩左出黎。

魚雲豆腐湯

魚雲豆腐湯應該係岩岩滾出黎,味道還可以啦。

2019-05-22
2019-03-25 2330 瀏覽
又到又到左一班人唔知諗咩食好~ 二大家都想搵啲小菜係好惹味嘅! 今次你搵到土瓜灣依間隱世美食。 老闆娘介紹咗我哋叫一個胡椒豬雜湯。估唔到入面真係好足料! 要我地一到時佢俾咗個番茄我哋估唔到上面係陳皮!我哋嗌左黃金炸豆腐粒。豬油渣炒椰菜苗。椒鹽魷魚🦑 全部都好香口好惹味我哋亦都有嗌到炒飯啦!炒飯佢入面仲有加咗脆米,口感一流!酸甜骨🦴!炸得好好個汁好好味!德國豬手!好香脆!仲有自己手撕雞好滑!最後老細仲介紹咗我哋食一個炸番薯仔重要嘅嘢講要講三次!每人只需$200!$200!$200!我哋下次會再試

今次你搵到土瓜灣依間隱世美食。

老闆娘介紹咗我哋叫一個胡椒豬雜湯。估唔到入面真係好足料!

要我地一到時佢俾咗個番茄我哋估唔到上面係陳皮!

我哋亦都有嗌到炒飯啦!炒飯佢入面仲有加咗脆米,口感一流!

酸甜骨🦴!炸得好好個汁好好味!

德國豬手!好香脆!仲有自己手撕雞好滑!

最後老細仲介紹咗我哋食一個炸番薯仔

重要嘅嘢講要講三次!

每人只需$200!$200!$200!

我哋下次會再試
黑胡椒豬什煲
手撕雞
陳皮蕃茄
2019-03-14 1727 瀏覽
今日好友帶我去土瓜灣食小菜幫我提早慶祝生日,朋友先叫了個石紙包雞,雞肉滑到流油,再來個炸豬手個豬皮好脆卜卜豬肉好軟軟的,再來個炒菜真的炒得好香噴噴,平時我們食的菜是一條條,但在這間店裡是一粒粒的菜一定要試吓,再來一個薯粒炒牛肉粒肉粒太硬唔好食,不過薯粒甜甜地脆脆地味道口感也好豐富,再來煲仔豬什這個比較一般,再來水煮魚這裡是用新鮮海班來做,個湯底加了黑椒、酸菜、粟米、白蘿蔔和紅蘿蔔個味道剛剛好,魚身又好滑,如果喜歡食魚必定要嘗試下。
2019-03-13
2019-01-13 1999 瀏覽
其實食過好多次,今次想介紹埋朋友一齊食,但上openrice見倒三連負評真係驚驚哋,但無理由三二個月無去就爭咁遠㗎,咁諗住人少少就去食啦唔好味都唔會比人小得咁甘...一早訂左胡椒豬肚粉腸湯,呢個係必飲嘅,真係有好多餸又好味,不過如果有埋酸菜就更加好。之後叫咗個酥炸牛腩,一個炒菜,一個蜆蒸蛋同蝦龍仔飯都好味,同埋有朋友生日送多咗個壽包俾我哋。其實去咗咁多次食物都真係唔錯,不過水準有時唔穩定,我平時成日食蝦仁炒蛋,但我朋友是就話麻麻哋,佢之前都試過嘅。所以要保持水準穩定好緊要。同埋要讚佢哋嘅就係服務真係唔錯,不過希望佢可以喺門口加多塊玻璃之類嘅嘢,如果唔係喺門口食煙嘅人嘅煙味坐門口個一兩台係好辛苦嘅。

2018-12-23
  • 胡椒豬肚湯
2018-12-15 1627 瀏覽
難得朋友們可以聚下,上網睇啲菜式好似幾好,就決定訂枱去食,去到安排好入座,已經送上泡菜一小碟,感覺幾好,再睇埋餐牌選擇好菜名就落單,落單時菜牌寫羊架$188,佢話按件數計$48/1件,話菜牌價錢唔啱,我即O咀(有點奇怪),不過朋友話羊架出名就試下啦!點知唔熟呀!笫二道蔬菜老闆話炒菜苗好正咁又試下,菜苗又多油又少好似人哋食剩咁,羊腩煲羊腩汁又喊,羊肉又少,到菠蘿咕嚕肉,碟就大啦肉就少少,唉…完全唔想再叫其他菜,唔再講啦!總之無下次,請都唔去,勁失望😤
2018-12-14
  • 檸檬茶
2018-11-19 1294 瀏覽
今晚我一行三人到朱敏記吃晚飯,我們點了三餸一湯,但真係好難食胡椒豬肚湯 ($298)其實是胡椒豬雜湯,因為湯料除了豬肚之外,還有豬潤、豬粉腸、豬生腸、豬肺,這個湯是開著火一路滾住一路飲,由於太多豬內臟,所以滾到豬D內臟味出曬嚟,根本就聞到都冇曬胃口, 其實要差不多300元實在不太值水煮魚 ($148)須然是辣,不過也有魚本身的鮮味。但最失敗的是不知是不是切功的問題,每塊魚片都非常多切碎了的魚骨,食多兩塊都已經冇耐性再食了沙薑鵝腸 ($88)呢個餸簡直係失敗之作鵝腸是雪藏都算,但鵝腸的口感十分之淋不是爽,而且毫無沙薑的味道。莫講是88元,就算是38元也都不值冰鎮菠蘿咕嚕肉 ($148)呢個餸不過不失,可能是冇個餸好食而間接令到呢個餸略為食得落肚另外,還要一提就是每位居然要收30元醬油費,所謂既醬油其實係一碟非常非常普通的辣椒鼓油,除了有幾粒完全唔辣的辣椒之外,什麼都冇,所以我個人感覺這醬油費有D被搵笨,我情願佢地正正經經收取加一服務費好過啦
胡椒豬肚湯 ($298)

水煮魚 ($148)

沙薑鵝腸 ($88)
呢個餸簡直係失敗之作

冰鎮菠蘿咕嚕肉 ($148)

2018-11-19
2018-09-05 1194 瀏覽
大伏嚟!!!勁唔掂!!!第一,勁貴畀幾百蚊食垃圾。十幾人去食,份量好少,分得嗰幾條菜同幾塊肉,好意思收人幾百蚊。真係幾百蚊我不如食放題唔好?第二,難食咕嚕肉搵冰一齊上,傻的嗎?肉都凍了。炸嘅食物又唔熱。特別嗰碟炸蟮係勁咸。個XO醬炒飯佢用石鍋上,但個鍋係冰凍,個飯都係,完成無誠意。份量又勁少。十幾個人每人食一啖炒飯就無哂。但個炒飯夠膽收百幾蚊。豬油炒菜,每人都無分到一條!又一百!痴線!值唔值呀?普通酒樓重平重好食!第三,上菜勁慢食完第一道,等咗30分鐘第二道菜都未上。係30分鐘。完全唔明廚房發生咩事。第六,唔乾淨好多蜘蛛爬係個石鍋飯個鍋下面。。。呢個清潔程度居然敢整魚生!無眼睇!
大伏嚟!!!勁唔掂!!!

第一,勁貴

第二,難食
普通酒樓重平重好食!

第三,上菜勁慢

第六,唔乾淨

無眼睇!
2018-07-04 2637 瀏覽
公司食飯, 揀左呢度.. 一睇個名.. WAAAA 桑拿菜? 即係食D乜家>?!?!問同事係冇人答到我.WAKAKKA一入到店內, 隨即彷彿進入令一個..."異空" 唔緊要, 我黎食野者~ 好食就得喇~今餐一早內定左MENU, 我乜都唔知既人. 真係碟碟黎到都嘩嘩聲呀!!!! XD鮑魚, 蝦刺身, (但MENU 好似有寫埋三文魚? )呢個一上黎已經要嘩啦~~~ 3層架呀.. 通常都係HIGH TEA用, 今次食中菜都見到~收走時先知係一碟砌一碟上去家~其實都危險家><乳豬半只~胡椒豬肚湯, 店主親自黎主理~~~~ 係呀. 就係阿朱敏喇應該. 全店都有好多佢既相, 一定認到佢~~~鎮店招牌!個湯好入味, 不過偏咸~嘩嘩嘩. 呢個又係要嘩既~ 真係未食睇到都好開心喇.XDDD冰震咕嚕肉.咕嚕肉加上一支支既菠蘿插上一堆冰島度.  好似去左個熱帶地區咁~好有氣勢~(呢舊係真冰黎, 唔係道具.因為收起時成舊冰滑走左. 發生意外呀... 撞船呀.XDDDD)大蝦伊麵 嘩左咁多碟終於都可以停一陣~脆皮豬手, 呢個我最中意呀! 好脆, 送酒一流!!!!! 正正正!!!紅燒冬瓜~

一入到店內, 隨即彷彿進入令一個..."異空"

唔緊要, 我黎食野者~ 好食就得喇~

鮑魚, 蝦刺身, (但MENU 好似有寫埋三文魚? )
收走時先知係一碟砌一碟上去家~其實都危險家><

乳豬半只~

鎮店招牌!
個湯好入味, 不過偏咸~

冰震咕嚕肉.

大蝦伊麵 嘩左咁多碟終於都可以停一陣~

紅燒冬瓜~ 呢個都係幾得意既菜式~

百花雞
呢個功夫野黎, 雞皮包住個蝦膠/ 墨魚膠.. D 雞肉係中間個西瓜籃度, 入面D 雞肉小炒辣辣地, 好薏味~

呢碟唔知菜名, 類似水煮魚D FD 黎, 不過佢係酸菜底, 有少少薯粉. 都辣既~

冇乜人食到, 我就唔多好魚既, 只打薯粉~ 不過我地食時冇撈起, 搞到愈食個底好咸~~應該要撈撈佢先食~
個底有好多吸味既野.. 蓮藕, 腐皮, 薯粉~ 可以再多D 薯粉呀!!!

再臨時加左呢D 牛仔骨同菜~~~

整體D 野食好有特色, 真係大開眼界呀!!!!
味道就偏咸~重口味人士可去試呀!!
最後桑拿菜就即係.. 廣東菜咯~ WAKAKKAKAKAKKAAK
全程都好似睇緊馬戲團咁帶畀我好多觀感刺激!!! 真係值回票價!!!
2018-04-12 2508 瀏覽
同屋企人食飯一共有15個人,屋企人話事食咩啦,有個靚姐推介左好多招牌菜。我以為係同普通大排檔食小菜差不多,原來佢啲招牌菜都幾特別,係講緊個賣相好特別。開頭以為係炸子雞,又以為係扁平鴨,點知原來係雞皮加下面塊蝦膠。。。。上面有個用哈密瓜盅,入面係翠肉瓜,雲耳,雞柳。。。其實係普通野,煮法我相信都無第二間,賣相的確係俾人用影相呃lik ,但係咁貴賓食一塊雞皮加蝦膠?最正常係呢個,價錢都係最常,鮑魚爽口唔硬,同埋煮得好香口。呢個係冰鎮生炒骨,靚姐話全香港得佢一間係用呢個方法煮。但我想話,呢個就係全晚入邊最唔值嘅一個菜。排骨份量真係好少,菠蘿係最好食既,但係點解我要俾錢黎呢度食菠蘿?牛肋條,個重點就係去咗隔離嗰個牛肋骨裝飾度。牛肋條都煮得幾腍,入味,同埋入口即融,我哋15個人,平均一人一塊啦 。最後呢個紅豆沙,等左差不多九個字先黎, 我哋心諗,你冇理由依家先煲,應該一早整定架啦。到嚟到嘅時候,原來等咁耐係因為唔夠馬桶用。。。。好地地一個紅豆沙,搞噱頭其實冇問題,但係如果要人等左九個字就係為咗你碗紅豆沙就唔值囉, 雖然係好食但係嚟到嘅時候已經凍哂啦。其實所有野味道係幾好食,不過個賣相有啲浮誇,

最正常係呢個,價錢都係最常,鮑魚爽口唔硬,同埋煮得好香口。

其實所有野味道係幾好食,不過個賣相有啲浮誇,份量都太少,例如一碟冰鎮生炒排骨,排骨得好少, 反而後邊成個菠蘿佔左大部分, 感覺係俾錢食菠蘿,所以呢類型嘅菜式都係試一次就夠。
2018-04-07
外賣自取
2018-03-09 1867 瀏覽
羅家開年飯今年到了私心想吃的朱敏記桑拿菜,地方不算就腳,食物亦不算好吃到飛天!但吃得到心思跟人情味,所以大家也吃得十分稱心滿意! 私心想要來最主要是這杯大檸茶$38,看水杯比例大家應看出份量! 再者看跟我頭還要大的玻璃杯,如整夜經常碰杯的話真的手軟乎! 除了大檸茶外也可大檸樂而且同價!真係好鬼開心喎~ 小吃是泡椒鳳爪是送的,鹹辣惹味我勁喜歡,可憐的叔仔不少心被骨頭弄痛了壞牙!整夜活在牙痛中! 訂座時巳預訂了的江南百花雞$398賣相很用心 ,香脆雞皮下有彈牙蝦膠,香夾鮮的滋味很出色,夾上爽口青瓜同吃增口感又解膩。 而哈密瓜內的是西芹雞柳,炒得挺香口惹味,還全套做足附上烚蛋一隻很可愛呢! 芝麻海蜇$48份量不少,吃下爽彈帶有少許麻辣味道,當然合我心意! 沙薑鵝腸$78這菜沙薑味不重,鵝腸香氣亦未夠濃,但質感尚算爽脆,而墊底的芽菜就夠晒慷慨! 椒鹽鮮魷$88賣相香氣也出色,但屬淡口味有别一般重口味的出品! 招牌小炒王$78做炒得香口,九菜花嫩口清甜,蝦干香口腰果鬆脆,引得車爸爸即時點來啤酒享受! 最後點了銀魚蝦干蒸勝瓜$78,銀魚蝦干不夠軟身,但鹹香味挺足,配清新的勝瓜也算合襯! 最後

再者看跟我頭還要大的玻璃杯,如整夜經常碰杯的話真的手軟乎!
除了大檸茶外也可大檸樂而且同價!真係好鬼開心喎~

最後甜品是百合紅豆沙$13/碗,試了一口紅豆起沙,甜度適中好有質素,不過最吸睛當然是那廁所容器吧!

而今天正正是大嫂的生日,所以那夜預備了壽包為她祝賀!祝妳生日快樂、身體健康、青春永駐!特別嗚謝靚老闆娘送上生日壽包,這小店真的很有愛呢~

2018-03-04
2017-12-17 1887 瀏覽
不知所謂, 要再起菜等咗三十分鐘都未黎, 問咗啲職員三次三次都話要等一陣,45分鐘後問老闆娘,點知佢話冇人通知佢起菜。無咁多人手唔好接咁多客,本身訂左大房,跟住佢話有20人要讓比佢,迫我地出廳,咁樣做生意都得。
2017-12-17
  • 無,食龍肉都無味
上星期 C 小姐與 K 中佬生日,大家來個飯局,16 人齊齊變「飯聚份子」。 今次地點選在土瓜灣的「朱敏記桑拿菜」。所謂桑拿菜,就是放海鮮在蒸架上蒸熟那類,今天沒有吃,吃散點小炒,多謝瓜兄之前的安排。 這餐廳我第一次來,整體感覺有點似到了深圳的食店,大陸味甚濃,條件反射令我想起梁雁翎。另外這裡也有卡拉OK唱的。 老闆娘非常好人,熱情招待,好像也送了些小吃給我們?!未人齊,先來「椒鹽鮮魷」邊吃邊等,外酥化內彈牙,不錯。 這個不太清楚名字,叫「芝麻燒餅」?開頭以為是蔥油餅那些東東,原來裏面是半溶芝士,有驚喜。我一向喜歡吃點心,很對胃口。 正式上第一道菜非常有氣勢,是「花竹蝦刺身,炸蝦頭、壽包」,是老闆娘親自設計給壽星們: 其實三道菜可謂毫無關連,組合騎呢,分開吃好了。冰鎮「花竹蝦刺身」點 wasabi 豉油吃,鮮甜爽口。炸蝦頭吃了一個,酥酥下酒菜。Skip 了沒吃壽包,留給愛吃甜的朋友。 「燒牛肋骨」,肉質鬆軟,吃一件不夠喉。 「炒鮑魚」,是燈籠椒、露筍等炒珊瑚蚌和切粒鮑魚,排成心型,有心思,也有鑊氣,可惜調味太鹹太重手。 「江南百花雞」,手功菜,將蝦膠釀進雞皮和肉下再

「燒牛肋骨」,肉質鬆軟,吃一件不夠喉。

「江南百花雞」,手功菜,將蝦膠釀進雞皮和肉下再炸,口感脆而爽彈。

炸物代表有「脆皮牛坑腩」,「脆皮豬手」

兩個都好吃,尤其牛坑腩,肉質軟韌有致,沾些甜酸汁吃提味更佳,下次來會安哥這個。

「鹹鵝」,第一次吃,非常大隻,該是這裡的招牌菜。吃了兩件,太硬,肉不是太撕得開,不知是部位問題還是本身是這樣?!

「扇影金蔬」,全素菜,擺盤造成一把扇,漂亮。不知為何,沒有太大意慾去碰它。可能組合的食材都不屬我喜歡的,非戰之罪。

中場點心「韭菜餃」,這個好得,韭菜餡甜且多汁,煎得餃底脆皮。

「大連鮑魚」,經豉油洗禮,又太鹹了。

此店之名物「越式燒魚」,做得非常好,要吃。

原條魚起骨,頭骨尾拿去炸,肉調味後塗醬油燒,啖啖肉,點青辣汁更惹味。

全晚免收開瓶費及切餅費,若平均除開的話,每人約 $200,也相當抵。食物方面個人覺得有好,有普通;這倒沒有太大關係,壽星們和一班朋友開心就好了!而且它營業到凌晨半夜,是麻甩消夜的好地方。

2017-07-28
  • 脆皮牛坑腩
  • 韭菜餃
  • 越式燒魚
2017-06-17 3434 瀏覽
今晚我地做左水魚,我朋友book位,預先訂左雞同魚,我地事先吾知價錢,當我地食雞的時候,發現好搵笨,雞皮下是甚麼,係一大堆沙律發生咩事,片皮雞竟然收緊$398,omg,家陣生果沙律咁貴!!!之後來個越式燒魚$448,食落無咩特別,要貴成$448,嚇親我地。xo 醬炒飯炒得幾好,燒豬手ok,幾脆,那碟銀魚蝦干蒸勝瓜,垃圾,吾好食!!椒鹽鮮魷,都吾差,幾好食。您地睇下張單,我地明明6個人,佢打9個人,俾我地感覺好平,我就覺得食完餐飯好一般,仲要收咁貴,呢間我就非常吾推介呢間餐廳,土瓜灣地段,野食標價吾合理!!
2017-06-13
2017-05-29 1969 瀏覽
朋友介紹多次已經想試,但又聽講周末非常多人而且上菜很慢, 搞到我十五十六。今日突然冇飯開 打電話去又有位於是上去試一試。 店內的裝修很基本很樸素, 而食物的花款不少, 點了脆皮豬手、百花牛仔粒、 芝士炸豆腐 和白鱔籠仔蒸飯 整體食物質素不錯 價錢也合理 三個人連抽水都係350蚊
2017-05-29
2017-05-07 1761 瀏覽
又到假期,今晚屋企人又去左朱敏記開餐,最鍾意呢到餸菜款式多又特別唔係間間餐館都食到,又成日有新款菜式推出好有新意好有噱頭!今晚我地叫左百花卷拼黃金餃子,餃子炸得好靚好香脆好味,餡料亦好豐富好味,排係邊邊既百花卷亦唔錯,魚肉,蛋,紫菜卷好炸完再切片,魚肉都好彈牙一d都唔腥,加埋紫菜一齊卷住黎炸,增加香脆口感都唔錯,味道亦唔差! 椒鹽栗米,呢到既炸物真係唔差,食得出火喉夠,油亦夠晒滾先炸到d椒鹽栗米咁金黃香脆,炸得色澤又靚唔會黑晒,口感好之餘,餡料味道都唔錯,栗米粒同d魚肉一齊炸,甜甜地又彈牙又脆口好好味! 蜆芥鯪魚球,炸得岩岩好,粒粒size差唔多,口感好爽口彈牙,點埋醬汁一齊食非常夾口味!