2024-08-06 135 瀏覽
之前我的朋友提醒我這家餐廳食物很糟糕,但我覺得食物還多選擇。這裡有一張優惠卡,是幫襯一次 有一個印仔,然後我去了6次餐廳,優惠卡第六格有一個扣除30元印章,我賣單時,那個四眼平頭髮肥肥地男人,他要我先付正數,後補給了一張30美元的優惠券,然後重點是這個優惠券標記只有100元可以使用,我通常只是下午來食,怎會超過100元…然而之前那裡職員告訴我,下次光顧是可減30元的,這間店留不住客人,我已經成日幫襯,覺得嗰度啲職員都好好人,今次好似係老闆收錢一埋去態度惡惡地,coupon 好取巧,令我感到非常失望,食物水準只是一般。很多位置都沒有紅薑…又收加一,不是便宜,80多元,所以我不會再幫襯這間食店。
2024-08-06
2024-07-25 137 瀏覽
🍱札幌拉麵📌荃灣荃新天地2 UG59號舖經過這間店子好多次,但係都未品嚐過他們的食物。今日試咗兩款午餐,味道都可以。炸雞塊奄列咖喱飯($65)雞塊炸得好香脆,好容易切開,奄列蛋做得濕潤,日式咖喱少少偏甜,味道中規中矩,還附送一個麵豉湯、半隻全熟雞蛋及粟米沙律。豬肉丼($60)這個豬肉丼有著好多洋蔥,豬肉份量很多但少了一點焦香味,吃得飽飽啊。

🍱札幌拉麵
📌荃灣荃新天地2 UG59號舖

經過這間店子好多次,
但係都未品嚐過他們的食物。
今日試咗兩款午餐,味道都可以。

炸雞塊奄列咖喱飯($65)
雞塊炸得好香脆,好容易切開,
奄列蛋做得濕潤,日式咖喱少少偏甜,
味道中規中矩,還附送一個麵豉湯、
半隻全熟雞蛋及粟米沙律。

豬肉丼($60)
這個豬肉丼有著好多洋蔥,
豬肉份量很多但少了一點焦香味,
吃得飽飽啊。

2024-04-11 322 瀏覽
吉列豬扒同燒雞串雪味勁重,咖喱得個甜字,豬扒仲細塊過大家樂,燒雞串拉油太耐又硬又冇味。整個餐最好食嘅可能係個omelete同可樂。荃灣有太多好食又有特色嘅日本餐,呢間真係又難食又貴。
今次瞓身去左試札幌拉麵,一間睇落普通通嘅地方,點知食落意外噉正!炸蠔一上枱,睇落金黃酥脆,咬落去嘅聲音正到爆,卜卜脆,啖啖肉,滿足!咖哩豬扒飯料理得啱啱好,跟住個咖哩,香濃得嚟唔膩口,啖啖咔哩汁包住軟嫩豬扒,個人幾鍾意。😋再嚟,炸忌廉。朋友仔,我講真,呢個就難得一見,外皮唔膩手,咬落去忌廉溢出嚟,簡直係幸福感滿瀉!重有牛扒,煎得火候啱啱好,外面微焦香,入面軟嫩多汁。而家妹講多句,為咗呢啲美食,硬係要忍住啲唔咁爽嘅服務態度,臨走前畀咗老闆一個眼神:食物正,但你就咪杏咁多喇!🙃炸物之神秘,味蕾之旅程,下次還會撲飛番去呢間札幌拉麵,有驚無險,大滿足!👍🍜🤤

今日心情靚靚,闖入咗間話題既日式拉麵店,有種走進東京小巷嘅錯覺。地道拉麵一試難忘!白豚拉麵🍜真係稱得上係屋企大細嘅最愛,湯底厚密,麵條滑溜曬,啖啖肉感,真係飲落有種充滿幸福嘅暖。泡菜拉麵😋嘅湯底夠晒韻味,伴隨埋口感Q彈嘅粗麵,加上泡菜嘅輕輕辣感,好有驚喜。小食部分,我地揀咗炸魷魚天婦羅、煎餃子呢啲配角。魷魚外脆內軟,啱晒淋上啲醬油汁;而餃子皮香脆,裡頭啲餡又多又潮,實在係下麵好夥伴。簡直係撈面勁過撈麵嘅存在🥟。整體嚟講,這家拉麵店保持咗原汁原味嘅日式飲食文化,服務態度一流快手快腳,仲令人感受到港式嘅熱情。無需聞茶蘭記,搵到熟悉嘅港式情懷,滋味簡直絕妙!等緊下次再嚟,新嘅美食之旅正喺角落等緊我!👍🏼

2023-12-02 359 瀏覽
之前放工試左外賣自取嘅set覺得抵食又味道不錯今日趁早收工嚟堂食😌堂食嘅二人餐都同樣抵食2個主食配3個小食,連加一都除返開都係一人一百左右晚餐嚟講呢個價錢係吸引嘅😎🌟黑豚豬骨拉麵黑蒜油豬骨湯香氣濃郁,配搭幼麵麵較為軟身,十分掛湯配料有爽口木耳同叉燒連埋黑蒜粒一齊食層次豐富😋🌟泡菜味噌拉麵味噌湯湯底較濃,配粗麵啱啱好撈均左啲泡菜🌶️小小辣嘅味噌湯底非常好食🌟自家製餃子(6隻)餃子勝在夠多汁飽滿🥟鍾意辣嘅朋友仲可以加辣麻油,入口更惹味🌟吉列蝦🦐炸蝦比想像中大隻,炸粉亦唔厚🌟炸雞炸雞超級大件好抵食🤤雞肉十分juicy
之前放工試左外賣自取嘅set覺得抵食又味道不錯
今日趁早收工嚟堂食😌
堂食嘅二人餐都同樣抵食
2個主食配3個小食,連加一都除返開都係一人一百左右
晚餐嚟講呢個價錢係吸引嘅😎

🌟黑豚豬骨拉麵
黑蒜油豬骨湯香氣濃郁,配搭幼麵
麵較為軟身,十分掛湯
配料有爽口木耳同叉燒
連埋黑蒜粒一齊食層次豐富😋

🌟泡菜味噌拉麵
味噌湯湯底較濃,配粗麵啱啱好
撈均左啲泡菜🌶️小小辣嘅味噌湯底非常好食

🌟自家製餃子(6隻)
餃子勝在夠多汁飽滿🥟
鍾意辣嘅朋友仲可以加辣麻油,入口更惹味

🌟吉列蝦🦐
炸蝦比想像中大隻,炸粉亦唔厚

🌟炸雞
炸雞超級大件好抵食🤤雞肉十分juicy
2023-11-23 268 瀏覽
呢日去開荃灣體育館做gym,做完後約埋阿媽響附近搵食。來到最就近的荃新天地2期,今次就試下呢間日本餐廳。餐廳空間感充足,卡位闊落舒服。午市餐牌都幾多選擇,有定食、拉麵餐、便當餐,又有好多小食款式。❇️午市自選拉麵套餐 $75雜錦拉麵 +$8,配自家製餃子(3隻)及熱飲 +$5▶️拉麵入面有叉燒、蟹柳、半隻溫泉蛋、海帶及粟米粒。叉燒都算軟腍入味,麵質咬口適中,湯底濃郁但味道略嫌鹹咗少少。▶️餃子脹卜卜,外皮唔會太厚,入面肉質飽滿❇️午市便當A (照燒雞扒+漢堡扒) $75 配熱飲+$5▶️成set便當都幾豐富,有碗麵豉湯,前菜為粟米粒,雞扒肉質算滑,漢堡扒配甜甜地的醬汁,所有肉類份量都幾多除咗唔同款式的午市套餐之外,亦有壽喜燒鍋定食,價錢都唔貴~另收加一服務費

餐廳空間感充足,卡位闊落舒服。

❇️午市自選拉麵套餐 $75
雜錦拉麵 +$8,配自家製餃子(3隻)及熱飲 +$5
▶️餃子脹卜卜,外皮唔會太厚,入面肉質飽滿
❇️午市便當A (照燒雞扒+漢堡扒) $75 配熱飲+$5
除咗唔同款式的午市套餐之外,亦有壽喜燒鍋定食,價錢都唔貴
~另收加一服務費
2023-11-21
2023-11-18 198 瀏覽
荃灣放工同同事想搵間餐廳快快食個dinner,見荃新天地呢間拉麵店,$242嘅2人餐包2碗拉麵同3款小食,咁豐富就入去試下。白豚拉麵🍜: 我叫呢款係舖頭signature,有濃厚豚骨湯,拉麵屬於幼身麵,但都索湯力十足👍🏼泡菜拉麵🍜: 同事嘅泡菜拉麵湯底係味噌湯,咸度適中,麵質係粗拉麵,比幼麵更彈牙更有口感,加上泡菜少少辣味,都有韓式麵食感覺😄小食🥟🍗🍤: 3款跟餐小食我地叫左炸雞,天婦羅魷魚,同煎餃子。炸物炸得香脆,熱辣辣上枱感覺即叫即炸😋 餃子必叫,有成6隻咁多,係抵食之選👍🏼

2023-11-16 131 瀏覽
六七年前係附近返工,依間餐廳已經成日幫襯,今日難得經過想試下保唔保持到水準,依晚就叫左二人套餐,配吉烈豬扒咖哩飯同埋赤豚肉拉面,吉列豬扒炸到剛好,炸粉唔厚,豬扒肉質都幾好。最鐘意日式咖哩甜甜地,不知不覺就食哂成碟飯,另外跟套餐仲可以三個小食,拉面配餃子就是must,估唔到魷魚鬚就出期地幾野味,份量夠哂多,下次搵機會再唻一定要叫啤酒,完美配搭!最後仲叫左個南瓜炸餅,脆脆內裡係軟綿綿南瓜肉泥,好味!!
2023-11-09 134 瀏覽
最近去完citiwalk2睇戲見到札幌拉麵唔洗等好耐於是同朋友入去試下入面裝修以木設計為主❤️自選一人套餐海老拉麵配燒多春魚海老拉麵好惹味有好多蝦乾調味除咗有蝦仲有日本叉燒拉麵比較幼身都有咬口而多春魚有三條配左檸檬汁魚有好多春煎得好脆❤️自選一人套餐豬軟骨拉麵配芝麻沙律豬軟骨好淋D拉麵較海老拉麵粗身同有咬口入面有好多海帶食完都好夠飽芝麻沙律好新鮮有好多菜蕃茄配上胡麻醬作為前菜係一個幾好既選擇💁‍♀️札幌拉麵 Miso No.1 (荃灣)👣荃灣楊屋道18號荃新天地2 UG樓UG59號舖
最近去完citiwalk2睇戲

芝麻沙律好新鮮
有好多菜蕃茄
配上胡麻醬
作為前菜係一個幾好既選擇

💁‍♀️札幌拉麵 Miso No.1 (荃灣)
👣荃灣楊屋道18號荃新天地2 UG樓UG59號舖
2023-09-13 190 瀏覽
這裡是掃碼點餐,兩個人點了個二人套餐,選兩款拉麵或飯再加3個小食,我們選了白豚拉麵及招牌牛油拉麵,湯底很重豬骨味,全部湯都清光,但拉麵就還有鹼水味,要加點七味粉闢走,三個小食點了六隻的餃子,餃子內的豬肉整得太沬了,口感有點梅了的感覺。另外兩個小食就點了炒魷魚鬚及天婦羅魷魚,這兩個小食都做得不錯,特別是天婦羅配上檸檬汁,不油膩而份外清新。但套餐不包括飲品面額外再加錢,但有清茶奉上,還需付加一服務費。
2023-09-13
2023-08-28 161 瀏覽
星期日既CityWalk2都幾多人想食日本野又想平平地就試下呢間餐廳😄😄等左一陣 好快就有位😋😋午市自選拉麵套餐$75泡菜拉麵 + 鰻魚飯(小)泡菜夠多,海帶夠多👍🏻👍🏻拉麵硬度岩岩好👍🏻份量足兩塊叉燒都算厚唔錯👍🏻👍🏻細碗嘅鰻魚飯可以過下口引👍🏻鰻魚外皮有少少濃不過都幾好食👍🏻滑蛋豬扒丼午市套餐$60都幾大碗👍🏻滑蛋好食😋😋豬扒都好好食👍🏻啖啖肉👍🏻套餐仲有個湯👍🏻半隻蛋同少量粟米粒抵食👍🏻👍🏻👍🏻可以一試🔥***要收加一服務!同旁邊另一個名既餐廳menu一樣一個懷疑係店長或者老細嘅人,有啲惡,個人認為有少少趕客🙇🏼‍♂️🙇🏼‍♂️總結:除左果個店長/職員/老細外,整體都唔錯,可以一試
星期日既CityWalk2都幾多人
想食日本野又想平平地
就試下呢間餐廳😄😄
等左一陣 好快就有位😋😋

午市自選拉麵套餐$75
泡菜拉麵 + 鰻魚飯(小)
泡菜夠多,海帶夠多👍🏻👍🏻
拉麵硬度岩岩好👍🏻份量足
兩塊叉燒都算厚唔錯👍🏻👍🏻

滑蛋豬扒丼午市套餐$60
抵食👍🏻👍🏻👍🏻可以一試🔥

***要收加一服務!

同旁邊另一個名既餐廳menu一樣

總結:除左果個店長/職員/老細外,整體都唔錯,可以一試
2023-08-19
2023-04-30 598 瀏覽
朋友喺荃新天地樓上住,想同朋友喺佢屋企附近商場食完嘢再去佢屋企玩!呢一間餐廳都幾抵食,朋友非常推介!✨滑蛋豬扒丼份量都幾大,而且啲蛋都好滑!豬扒都幾厚身但係唔鞋!✨雜錦拉麵都幾多餸,而且豬骨湯味幾濃郁!值得一讚就係豬軟骨都幾入味同埋軟琳琳!✨自家製餃子(6隻)超級飽滿,而且啲皮都幾薄✨芝士雞翼豬肉餡料同埋芝士非常飽滿,而且入邊好多汁 ✨燒牛舌充滿油脂嘅香味,而且即叫即整!✨牛肉壽嘗燒鍋定食70幾蚊就有,真係好抵食!壽喜燒湯底幾正宗!而且仲有一隻雞蛋將啲牛肉放入蛋汁一起品嚐!
呢一間餐廳都幾抵食,朋友非常推介!

✨滑蛋豬扒丼

份量都幾大,而且啲蛋都好滑!
豬扒都幾厚身但係唔鞋!
✨雜錦拉麵

✨自家製餃子(6隻)

超級飽滿,而且啲皮都幾薄

✨芝士雞翼

豬肉餡料同埋芝士非常飽滿,而且入邊好多汁

✨燒牛舌

充滿油脂嘅香味,而且即叫即整!

✨牛肉壽嘗燒鍋定食

70幾蚊就有,真係好抵食!
2023-04-27 296 瀏覽
係附近夾完公仔想食日本野,延續我哋既日本之旅,就揀咗依間揀咗二人餐($235)- 包咗兩個主食同三款小食#赤豚拉麵 - 湯底係少少辣既豬骨湯底,唔係濃厚肥膏個款。所以食完都唔會油膩。另外麵係幼麵嚟冇鹼水味,叉燒好腍唔油膩😋😋#滑蛋豬扒飯 - 蛋唔老做到滑蛋既效果,而且蛋汁夠撈飯😋😋豬扒唔算炸到太老,唔會好韌#炒魷魚鬚 - 推介👍🏻👍🏻超好味,魷魚好爽口配上蒜味。炒得好惹味🤤🤤熱辣辣食如果配埋啤酒一流🍺#自家製餃子 - 皮唔係好厚煎完都有肉汁係入面。唔油膩配埋辣油食👍🏻#牛舌 - 薄燒過 牛味重整體成餐都食得好滿足,有拉麵x餃子x飯😋滿足哂三個願望✌🏻
係附近夾完公仔想食日本野,延續我哋既日本之旅,就揀咗依間

揀咗二人餐($235)- 包咗兩個主食同三款小食

另外麵係幼麵嚟冇鹼水味,叉燒好腍唔油膩😋😋

#牛舌 - 薄燒過 牛味重
整體成餐都食得好滿足,有拉麵x餃子x飯😋滿足哂三個願望✌🏻
2023-04-27 235 瀏覽
⭐️評分:8/10⭐️晚上二人套餐總共2個主菜+3個小食好滿足🤤🤤炸南瓜薯餅和炸雞好驚喜💕💕--✳️北海道南瓜炸餅x4 👍👍新鮮出爐,熱辣辣外層炸漿炸得酥脆有淡淡南瓜香,加上薯蓉外脆內軟✳️炸雞x4👍👍內裡保持肉質幼嫩外層特別是雞皮,炸得好脆雖然炸得外表略黑,時間稍微過長但可以外脆內軟不錯更不會偏乾✳️自家製餃子x6底部稍微煎過內裡份量好足好實豬肉加椰菜,大大隻🤭🤭✳️黑豚拉麵黑蒜油面好香加上木耳這款豚肉相對是瘦肉,不是叉燒有肥肉的還有些筍片,味道不錯拉麵普通硬度,還能掛著湯汁✳️滑蛋豬扒飯這款滑是有梳乎厘感覺的滑蛋有泡泡比較浮的質地估計是把蛋打在滿滿的湯汁混合像是把蛋白打發成泡的效果也滿特別加上糖,蛋的味道甜甜的😍配搭多片洋蔥,煮熟的洋蔥甜度更高適合喜歡偏甜的女士或小孩們🤭豬扒吸收了蛋汁的水份外層沒那麼脆但略吸收了甜度和滑蛋更為融合😆--如果想吃日本菜就不知道吃什麼,可以來這裡看看唷~個人推介炸的小食🤤🤤--⭐味道 8/10⭐️性價比 8/10⭐️環境 8/10 ⭐️賣相 7.5/10
⭐️評分:8/10⭐️
晚上二人套餐總共2個主菜+3個小食
好滿足🤤🤤
炸南瓜薯餅和炸雞好驚喜💕💕

✳️北海道南瓜炸餅x4 👍👍
新鮮出爐,熱辣辣
外層炸漿炸得酥脆
有淡淡南瓜香,加上薯蓉
外脆內軟
南瓜炸薯餅

✳️炸雞x4👍👍
內裡保持肉質幼嫩
外層特別是雞皮,炸得好脆
雖然炸得外表略黑,時間稍微過長
但可以外脆內軟不錯
更不會偏乾
炸雞

✳️自家製餃子x6
底部稍微煎過
內裡份量好足好實
豬肉加椰菜,大大隻🤭🤭

✳️黑豚拉麵
黑蒜油面好香
加上木耳
這款豚肉相對是瘦肉,不是叉燒有肥肉的
還有些筍片,味道不錯
拉麵普通硬度,還能掛著湯汁
黑豚拉麵

✳️滑蛋豬扒飯
這款滑是有梳乎厘感覺的滑蛋
有泡泡比較浮的質地
估計是把蛋打在滿滿的湯汁混合
像是把蛋白打發成泡的效果
也滿特別
加上糖,蛋的味道甜甜的😍
配搭多片洋蔥,煮熟的洋蔥甜度更高
適合喜歡偏甜的女士或小孩們🤭
豬扒吸收了蛋汁的水份
外層沒那麼脆但略吸收了甜度
和滑蛋更為融合😆

如果想吃日本菜就不知道吃什麼,可以來這裡看看唷~
個人推介炸的小食🤤🤤
⭐味道 8/10