2014-04-17 569 瀏覽
上堂前要食野呢日好想食拉麵上堂附近有呢間叫左個普通拉麵等左成3個字先有得食明明一半客都冇..味道唔錯湯底亦唔係味精湯我叫左醬油味我鍾意食濃味所以岩我口味食完都冇好口渴不過好似唔係好夠飽另外有蒜泥可以加
上堂前要食野
呢日好想食拉麵

上堂附近有呢間

叫左個普通拉麵

等左成3個字先有得食
明明一半客都冇..

味道唔錯
湯底亦唔係味精湯
我叫左醬油味
我鍾意食濃味所以岩我口味

食完都冇好口渴
不過好似唔係好夠飽

另外有蒜泥可以加
2012-01-31 56 瀏覽
食拉麵嗰日,雖然係星期日,又係午飯時間,但竟然唔駛排隊就可以入去坐。由於見佢餐牌價錢OK,於是便決定試一試。印象中,呢間拉麵店好似蔡瀾介紹過。我哋點咗豬軟骨拉麵同叉燒拉麵,等咗大概15分鐘就有得食。拉麵D質感麻麻,而且個湯底好混濁,太肥膩啦!完全唔健康。另外,湯底同D麵一D都唔夾,配菜份量OK,但主要材料—叉燒就得兩塊,太少啦!不過就算多材料都無用,因為D味道實在強差人意,所以我唔會再幫襯呢間拉麵店。
印象中,呢間拉麵店好似蔡瀾介紹過。
我哋點咗豬軟骨拉麵同叉燒拉麵,等咗大概15分鐘就有得食。
2012-01-29
2011-07-06 45 瀏覽
今天沒有帶餐盒,同事說想要吃拉麵,但又要找一個有免費泊車的地方,所以山長水遠來到奧海城。午市時間,餐廳竟然只是半滿,還挺奇怪。最後選了一個午市套餐,包括一碗拉麵及一份小吃。拉麵選了螃蟹拉麵,心想吃蟹棒該錯不到哪裡去。先喝一口湯。呃?﹗鹽湯?不﹗味精湯?個人對味精很敏感,隨著面部抽搐的情況,可想而知。夾起麵條,樣子有點像家中煮的拉麵,微黃曲曲的。麵一上桌,放進口就已經糊掉,隨之而來的是一陣又一陣的鹼水味。蟹棒嗎?和凍肉店買到稍為好一點的沒什麼分別。略帶鹹味,也帶雪味。現在很多地方都會用冰鮮食材,但最起碼也要好好處理。小吃選了鹽燒牛舌。上桌時暗叫一聲﹕「糟糕﹗」一件件乾硬的啡色橡皮。他們陰差陽差錯下,零散地跌在碟子上面。舉箸放一件進口中,嚼呀~嚼呀~嚼呀~怎麼還在口中?嚼著一件鹽味口香糖,感覺很不是味兒…下次我同事再要吃拉麵的話,我一定會另選地方。這兒嗎?不是我那碗拉麵。
午市時間,餐廳竟然只是半滿,還挺奇怪。
最後選了一個午市套餐,包括一碗拉麵及一份小吃。

拉麵選了螃蟹拉麵,心想吃蟹棒該錯不到哪裡去。
先喝一口湯。呃?﹗鹽湯?不﹗味精湯?
個人對味精很敏感,隨著面部抽搐的情況,可想而知。
夾起麵條,樣子有點像家中煮的拉麵,微黃曲曲的。
蟹棒嗎?和凍肉店買到稍為好一點的沒什麼分別。
螃蟹拉麵
小吃選了鹽燒牛舌。
上桌時暗叫一聲﹕「糟糕﹗」
舉箸放一件進口中,嚼呀~嚼呀~嚼呀~怎麼還在口中?
嚼著一件鹽味口香糖,感覺很不是味兒…
鹽燒牛舌
下次我同事再要吃拉麵的話,我一定會另選地方。
這兒嗎?不是我那碗拉麵。
2011-06-09
2011-05-21 30 瀏覽
I'm on vacation and am staying around near Olympian City, and have been passing by this place ever since...I was here last year. I didn't get a chance to try this and thought why not?! since we haven't decided where to eat. I thought it was going to be a real authentic japanese ramen place, much like what i eat in Japan when I was there, but I was very disappointed. It's not japanese like. The soup wasn't that good, the noodle wasn't good, it tasted more chinese than japanese. I got the pork ramen with the eel rice bowl $78. The servers were nice, as usual. The tea tasted..more korean than japanese. Overall, I wouldn't recommend this place, it's not very cheap, I mean if it's real japanese, or taste more japanese-like I would spend the $$ BUT it's not.
2011-05-21
2011-03-30 31 瀏覽
一不離二? 隔o左無耐, 又再o黎呢度光顧o下。但今次係試”主係麵, 次係飯”的組合 小小的飯, 都要用起碼十口先吃得完。咖哩唔係好香, 亦不太算有辛辣的味道。但唔係水汪汪已經好好。牛肉就無咩特別 蟹棒, 蠻不錯嘛, 真係幾有蟹味同鮮甜, 係咪罐頭貨色就唔知喇。麵仲可以免費轉做烏冬, really not bad

2010-08-17
2011-03-10 19 瀏覽
唔覺唔覺, 呢度開o左間日本o野, 咁亦不妨一試吧, 而且繁忙時間都搵到位! 款式都係o的大路o的o既東西, 亦是港式的, 不個價錢都ok 啦, 因為可以有一碗拉麵/烏冬/飯, 再加碗細少少o既飯/拉麵, 一杯o野飲, 五十元左右 滑蛋豬扒飯(細), 有三件豬扒bor, 算肉質軟腍, 皮不厚。滑蛋也不失禮, 不是稀稀的蛋花 飯, 似乎是珍珠米, 要讚 叉燒拉麵, 麵質不算彈牙。幸叉燒不是薄切亦入味, 湯底不是超味精那些 很飽肚, 只是熱啡是即溶的質素就不太行, 不過你叫o個陣佢係有話定你知o架 搵唔到位, 可以o黎呢度試, 不失禮, 哈哈

飯, 似乎是珍珠米, 要讚

搵唔到位, 可以o黎呢度試, 不失禮, 哈哈
2010-07-29
2011-02-03 14 瀏覽
十點同女朋友去到奧海城諗住食完嘢先睇戲咁就出事啦我地order左兩個set dinner,一個係叉燒拉麵,另一個係蟹肉拉麵,兩個配菜分別係餃子同細鰻魚飯.拉麵=味精+"皂"水味 餃子 未夾就自動分體鰻魚飯 個汁ok 因為度度都係用個枝鰻魚汁。條鰻魚就d肉好冧。。加埋10%$80一set 唔值..最後三個字形容晒 勁難食
十點同女朋友去到奧海城諗住食完嘢先睇戲咁就出事啦
拉麵=味精+"皂"水味

餃子 未夾就自動分體

加埋10%$80一set 唔值..
最後三個字形容晒
勁難食
2011-02-03
紀念日
  • 拉麵,餃子
2011-01-23 17 瀏覽
早兩個星期日, 同老婆開車逛到奧海城, 行咗個幾鐘便到午飯時間. 因自己剛出差返來, 便話想食日本拉面喝喝豬骨湯. 當在水牌見到扎幌拉面的名字便朝它的位置進發, 在途中的數分鐘步程, 見到數間食店到有人龍等位, 我們便開始打定輸數要一點半先開飯?!但我地行到扎幌拉面, 出奇地沒有人龍等位, 反而店內只有七成滿, 我便有點覺得運氣不錯. 我們在門口等了數分先有侍應招呼我們, 我想是飯市吧? 坐下那侍應便用帶點催促的語氣問我們食什麼? 但我們第一次嚟要點時間睇MENU, 便告訴那侍應轉頭先叫, 佢就面黑轉身便走. 約五分鐘後, 我地揀好點海鮮沙律定食和海鮮拉面定食, 但要差不多十分鐘先吸引到煮面師傅注意, 由佢叫個侍應過來同我地點嘢. 落完單老婆便攞住"愛鳳"玩推銀仔, 玩咗二十分鐘枱面仍是"吉"的, 我地便搵侍應...但叫咗好耐都無人理, 我便走到收銀機附近捉住個男侍應問我張枱單的情況, 我見佢"督"個Monitor顯示沒有Order?! 佢即時問我叫咗什麼便落番單, 可能因為四周食店仲有好多人再加上我想食拉面, 便無同老婆拔足走人.再等多不到十分鐘, 兩個set除餐飲外都到齊, 海鮮沙

再等多不到十分鐘, 兩個set除餐飲外都到齊,

海鮮沙律- 淨係得啲蟹柳碎, 三文魚碎, 和帶子碎, 每樣幾點仔, 其他都係菜絲, 可能我老婆以為沙律點差都會有一定水準, 佢就算漏咗如果啲魚吾新鮮會有啲腥?! 最後佢挾了兩注便攞咗碗拉面食. 但佢又中招, 因為佢吃了一啖面便停咗係到, 其實按我一般吃面速度應在一分鐘吃完, 但我竟然停底無食落去...

講番碗海鮮拉面,
1) 面仲係硬"心"
2) 啲湯吾夠熱, 飲得出落咗頗多味精因只飲了兩三啖便有口乾感覺.
3) 啲所謂海鮮只有蟹柳, 一隻帶子, 兩塊魷魚...其餘為雜菜.
4) 又係因為吾夠熱, 點都覺得面, 湯, 餸"分開"晒.

最後我們只花不足十分鐘便飲埋杯即溶咖啡的餐茶和埋單便走人. 整個驚嚇拉面花了我地成個鐘, 終於明白點解飯市呢間扎幌只坐七成人. 呢間扎幌算係咁多間叫扎幌中最差的. 無服務又無質素. 之後我地係MEGABOX逛街時要食味吉補番.
午市海鮮拉面定食 - 面, 湯, 餸各有各的
海鮮沙律
2011-01-15
  • 絕對不值一試
2011-01-04 9 瀏覽
最近每逢周末都要到大角咀走一趟,到來用餐的機會自然亦較多。今次打頭陣的,便是奥海城內的"札幌拉麵屋"....選了拉麵連小食的套餐。今天揀了較特別的葱拉麵。白葱的確份量十足的,但入口卻只覺淡而無味,一點葱本身應有的甜也沒有,從賣相而言,是尤如放了一亂草進口一般;麵本身偏軟身一點,沒有太大的彈性,不屬自己喜愛的風格;义燒很淰但甚薄身,沒咬頭;湯底麵豉味不濃,只能喝出鹹味來,一點層次也沒有....拉麵屋內的拉麵水準不濟,可以預計到這一餐應是白吃了吧。不過還好,這裡的小吃類做得相當不錯 ---- 餃子樣子看起來十分飽滿,肉餡量足,中間滲入了不少爽口的高麗菜碎,增添了咬口,而且最重要是蒜味濃郁,蠻正宗的;燒雞翼弄得皮脆肉嫩,邊位更是帶上一丁點焦,香得很,是意想不到的好滋味....記得在北角總店吃過她的海鮮冷麵。現在眼前的這碗海鮮沙律,賣相竟是一模一樣的。味道方面依舊是酸得可以,材料依然甚豐富 --- 大蝦、八爪魚....還有自己最不喜歡的蟹柳.....吃了很多,肚子很飽要到外面商場走三數圈才行了....
,從賣相而言,是尤如放了一亂草進口一般
;麵本身偏軟身一點,沒有太大的彈性,不屬自己喜愛的風格
;义燒很淰但甚薄身,沒咬頭
;湯底麵豉味不濃,只能喝出鹹味來,一點層次也沒有
....

,而且最重要是蒜味濃郁,蠻正宗的

.....

吃了很多,肚子很飽
要到外面商場走三數圈才行了
2010-06-26 6 瀏覽
記得有日蛇王行開奧海城.見到札幌拉麵屋就想起北角這間札幌...好想食一碗熱辣辣的拉麵.去到見到全場得一枱客人打了個凸好唔好入去呢?但真係好想試下就坐低.待應好快甘送上一杯熱茶.我叫左一個下午茶餐义燒拉麵(味噌湯底)拼煎餃子..等了一陣碗麵就到我第一啖飲個熱湯先發覺熱就好熱但係好咸.义燒得一片個麵質都好彈牙..我食了一半成杯熱茶都飲曬.咸到無法再食...其實廚師煮出甘咸的湯底請問您地有沒有用(心)去煮???
2010-06-22
2010-06-05 8 瀏覽
香港的拉麵店、說是比較日本正宗的、實在沒有幾間、這間已經算是幾接近的了!尤其是北角總店、但可惜比較遠、如平日去的話、就比較麻煩;見奧海城開了分店、便來試試如何、地方比總店大了不少、地方也潔淨不是、但就缺了少一點日本老店的風味!看完餐牌、我們叫了兩個1+1+1套餐。食物包括叉燒拉麵兩碗、細滑蛋豬扒飯、燒雞翼和兩杯細汽水。叉燒拉麵 - 拉麵幾煙韌、質地幾好、軟硬度也幾合我們心意、湯底偏咸、但味濃;叉燒太瘦、但肉質明顯係唔錯、如可選擇一些肥瘦剛好的部份、應該會更加出色、總括來說、也是幾好的。細滑蛋豬扒飯 - 細細碗、食完拉麵唔夠食的話、也是一個幾好的選擇、豬扒肉質幾好、但一早已加上滑蛋、令炸脆的外皮、變到淋淋韌韌就明顯比較失敗了、如可以分開上、或上時才加上滑蛋、應該會比較好。燒雞翼 - 燒得幾脆、但偏咸、如可以落少一點鹽、或另上一碟鹽後加、應該會更好。
看完餐牌、我們叫了兩個1+1+1套餐。
食物包括叉燒拉麵兩碗、細滑蛋豬扒飯、燒雞翼和兩杯細汽水。

細滑蛋豬扒飯
燒雞翼
2010-05-21
細滑蛋豬扒飯
燒雞翼
2010-01-24 3 瀏覽
昨天再吃完這店子!!發覺今次可能人手問題,加茶和各樣東西都比較慢,二個星期前我來吃那時都比較快,那時吃過牛肉粒相當不錯,今次也一樣,一開始就叫了一個蟹肉拉麵和一個牛肉粒定食,拉麵都不是這麼差,和上次一樣有點軟口感不太好,湯還好,不太淡,牛肉粒就沒那麼好吃了,不知為什麼呢,好像有點咸,OMG,不過不失啦...還好
不過不失啦...還好
2010-01-09 3 瀏覽
這間拉麵店真是一個笑話..其拉麵口感差...太淋....那湯底..太咸...實在太差...相反...牛肉粒相當不錯...吃下去很軟...GOOD和食真的不錯...相反拉麵就...
這間拉麵店真是一個笑話..

其拉麵口感差...太淋....那湯底..太咸...
實在太差...

相反...牛肉粒相當不錯...吃下去很軟...GOOD

和食真的不錯...相反拉麵就...
2009-11-16 4 瀏覽
星期日中午在奧海城看完一齣長兩個半小時的電影後,剛好下午茶!本想起這裡好像開了一家吃蕎麥麵的店舖,在商場內行了半個圈就懶得去找,剛好來到這店門前心想試吓呢間新開嘅都好喎!(一直也未發現這間就是北角札幌的分店!)此店面積頗大!如果坐滿一齊食拉麵都幾壯觀!下午茶時間客人不多,服務員效率非常高,帶位坐低遞餐牌另一人已將茶放低.打開餐牌看見「普通拉麵」才記起這間的本店是在北角!對本店的印象只是一般自不然降低了期望.http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2036822點了一個下午茶餐拉麵拼餃子:普通拉麵----和上次吃的拉麵是同一款味噌湯底,有一片义燒及芽菜、海帶、葱及荀作配菜!有所不同的是湯的熱度非常高,接近燙口!湯底的麵豉味道濃厚!這次不須外加調味.义燒依然只得一片肉質尚算軟淋.麵條的彈性亦有所改善.煎餃子----皮薄,整隻餃子非常飽滿!餡料味道新鮮沒有雪藏味,如果煎得脆口一點會更佳!下午茶餐份量比正常散叫的小,不過只收$38加2蚊仲有枝可樂.如此質素巳無所求.不知是不是本店的師傅來了分店坐鎮?分店的出品
點了一個下午茶餐拉麵拼餃子:
不知是不是本店的師傅來了分店坐鎮?分店的出品水準比本店穩定很多,難怪上次印象麻麻.
凍麥茶變了無味熱茶
普通拉麵
依然是薄薄一片
煎餃子
2009-10-28 10 瀏覽
叉燒拉麵蟹肉拉麵雜錦串燒燒鯖魚雞泡魚乾加一合共$207.00去(奧海城)睇機械人展覽,啲模型真係好靚,唔怪得咁多人鍾意行咗個FOODCOURT一轉,都係冇乜啱食,再去水牌睇睇,上到去睇個門面,見到影出嚟嘅蟹肉係我鍾意食嗰款,就貢入去叫咗個套餐有兩個麵同三個小食,好過單叫拉麵同湯底都唔掂,個湯底係麵豉湯底,但唔香,拉麵冇麵味,叉燒淡,唔入味,蟹肉仿真度高,肉質軟糯串燒唔油,唔係放落油度炸過就當燒,係真燒,雞翼有少少血水味,雞軟骨燒得幾脆口,大蔥同菇都冇青味鯖魚幾香口,唔腥雞泡魚乾,唔過乾,其實個沙律醬仲好食
蟹肉拉麵
雜錦串燒
加一合共$207.00

去(奧海城)睇機械人展覽,啲模型真係好靚,唔怪得咁多人鍾意

叫咗個套餐有兩個麵同三個小食
,好過單叫
拉麵同湯底都唔掂,個湯底係麵豉湯底,但唔香
,拉麵冇麵味,叉燒淡,唔入味
,蟹肉仿真度高,肉質軟糯

,大蔥同菇都冇青味
鯖魚幾香口
,唔腥
雞泡魚乾,唔過乾,其實個沙律醬仲好食
蟹肉拉麵
雜錦串燒