2013-09-22 395 瀏覽
在台風吃過拉麵後,也不便久留,大家有點意猶未盡,貴為熟知荃灣的食家L,就又帶我們去吃甜品了!最後我們來到了荃華街的木子甜品,時近九點,,店內人客不多,我們坐到了其中一張方枱。甜品選擇蠻多,而且有點花多眼亂,當中部份帶有台灣特色,既然來到台灣風的甜品店,當然要試點有特色的,遂點了海底椰芋圓豆花(芒果冰),V先生點了雜果豆花(椰汁冰),L點了芒果芋圓而黑貓先生則點了宇治時代。芋圓豆花(椰汁冰)豆腐花上放上一球芒果冰,伴著一些地瓜圓、芋圓及海底椰;賣相比較清簡。海底椰腍滑中帶有嚼勁,有股清甜的味道,豆花雖然不至十分細滑,但卻出奇的有豆香,質感稍遜但食味不俗的。芒果冰味道香甜,不過跟豆花似乎不太搭調,換成汁冰應該會更配合些。地瓜圓及芋圓類近日式的丸子,吃起來相當煙靭有嚼勁,而且比丸子來說,地瓜丸卻有一份蕃薯的甜味,芋圓則有芋頭的清香,味道十分有趣!芒果雪泥芋圓L:甜品賣相比較遜色,湯水過多,應將其雪凍而不應加冰,會感覺更衛生和不會溝淡味道,但能在港甜品店吃到有台灣風味的芋圓值得一試。宇治時代黑貓先生:甜品嘛,配搭有趣而且整體味道不俗,落紅豆係最good既地方…不過奶凍同雪糕味道都頗一般,但考慮

芒果雪泥芋圓
芒果雪泥芋圓

宇治時代
黑貓先生:甜品嘛,配搭有趣而且整體味道不俗,落紅豆係最good既地方…不過奶凍同雪糕味道都頗一般,但考慮到價錢(其實相宜),都算滿意了。

鮮雜果豆花
鮮雜果豆花
V先生:甜品賣相ok, 生果精緻,豆花有豆味,但不太滑

初入店內,裝潢以尖白色為主,但某些陳設與本地時裝品牌「白朱古力」十分相像,不過還算簡潔,遺憾的是坐椅清一色的沒有椅背,坐起來還蠻累人的。侍應服務態度良好,甜品質素不俗,而且滿有特色,價錢相宜,的確是飯後甜品的一個不錯選擇。

Berlin

2013-08-26 132 瀏覽
行街行到累了,路過見到有芋圓! 即刻衝入去食!豆腐雪泥芋圓(22蚊)個紅豆底都唔錯,個人覺得甜左D,同埋比較稀,如果可以更多紅豆粒就更好啦!這碗的水晶丸入面係有餡的,係芋泥。豆腐雪泥冇乜豆腐味!!我個人就覺得整體冇乜冇乜特別~仙草2號+芋圓+地瓜圓(23蚊)仙草2號係芋泥+腰豆+蘆薈。我唸下次唔會再叫呢個,會試仙草1號!!仙草味的雪泥好夠味! 比豆腐雪泥好多了~~~其實我本身已經係超級愛芋圓、地瓜圓同埋仙草,而呢碗的料好豐富,芋圓地瓜圓都唔少,所以我食得好開心。唔會太甜!! 最愛芋圓、地瓜圓煙煙韌韌,唔會淋唔會硬!!!!!!!!!!!!!!!!!!
行街行到累了,路過見到有芋圓! 即刻衝入去食!
豆腐雪泥芋圓
豆腐雪泥芋圓(22蚊)
這碗的水晶丸入面係有餡的,係芋泥。
豆腐雪泥冇乜豆腐味!!
我個人就覺得整體冇乜冇乜特別~
仙草2號+芋圓+地瓜圓
仙草2號+芋圓+地瓜圓(23蚊)
仙草味的雪泥好夠味! 比豆腐雪泥好多了~~~
2013-08-25
仙草2號+芋圓+地瓜圓
這裡一帶是甜品街, 繼上週到訪過明師傅後, 今次來到木子甜品這家台式甜品店。宇治芋圓涼粉 ($22), 包括抹茶雪泥 (雪糕)、紅豆蓉、芋圓、涼粉, 整個組合也是「檸茶」喜歡的, 不過抹茶雪泥的質感鬆散, 抹茶味亦不夠, 反而紅豆和涼粉的質素屬水準以上; 最失望的卻是希望越大的芋圓, 芋圓有些 Q, 卻仍然遠遜於台灣的水準, 除了暖身跟整個甜品格格不入外, 更帶有一些奇怪的異味。香港的台式甜品店實在不多, 但對於到過台灣旅行的朋友來說, 這裡的水準卻還有一段距離。

$22 (其他)
2013-07-16 199 瀏覽
木子甜品在香港已經有幾間分店,雖然附近有好幾間甜品店,但小妹仍然鍾情木子。每次weekend經過路德圍這條食街,人山人海,每間食店都會分黨分派,各自修行。喜歡木子的原因,在於附近甜品店所沒有的台式甜點,別的都是中、西式款式,所以可見它的過人之處,雖然附近都有一間的台式店,但種類只限於豆腐花、仙草之類,款式有限。小妹知道其實小毛不甚喜歡,但仍會陪小妹排隊拿籌號吃,每次他都會叫上同一款,因為整個餐牌只有黑白較為揀得落手,哈 ...真是難為他呢~而小妹呢,永遠少了點上芋圓。(抹茶芋圓雪泥),芋圓是台灣的特色小吃,以芋頭/蕃薯蒸熟後,再壓成芋泥/蕃薯泥,加入配料及水攪成圓狀,放入水中煮成。芋圓煙韌有彈性,配上帶點苦澀味的雪泥球,都是十分受歡迎的組合。豆腐花則成了中和的效能,若果先吃雪泥再吃豆腐花,就會淡而無味;調轉的話,雪泥就會溶,真矛盾!小毛至愛系列,每次都只會叫這個,(紅豆黑白),一碗3球清晰可見,分別豆腐雪泥、黑糯米及紅豆,紅豆是罐頭貨色,浸滿糖水的紅豆需頗飽滿,但十分甜膩。配上清淡的豆腐雪泥,口感簡直左邊走右邊走!糯米又是甜,圍繞類似紅豆沙的糖水中,其實小妹不太喜愛。再次到訪,今次

...真是難為他呢~而小妹呢,永遠少了點上芋圓。
再次到訪,今次黑白售罄,小毛退而求其次,點上(木瓜芋圓仙草),台灣的仙草,有點像本地的涼粉,雖然沒證明有什樣的功效,但的確在悶熱的天氣有清熱解暑的作用。仙草滑嘟嘟,涼粉則口感比較硬身,只要一嚐之下,就會分得清楚,仙草系列都會配上仙草雪泥,不可換改,想吃別的口味,可加上$6/球。木瓜薄切片,清甜無渣,小毛吃完都感到清涼。
小妹未試過水晶晶,今次不知甚地叫上這個(芋圓水晶晶),上枱時感到有點後悔,好像怪怪的,芒果汁底配上水晶粉條,水晶條本身無味,口感帶點硬,要點上芒果汁才吃出味道,應該說像趙芒果汁才對,下次再來都應該叫回至愛。

小妹都算上這裡的常客,價錢平之餘,環境都算寬鬆,比起其他甜品店動用貴上一倍的價錢,吃完了還要趕快拍拍屁股走人!這算不錯了,唯獨感覺有點每況愈下,是店員太年輕了嗎,服務的確是差的!
20 分鐘 (堂食)
$20 (宵夜)
2013-06-23 91 瀏覽
上月才剛遊台回來, 仍不時憶起種種美好的片段, 太掛念當地的美食, 也許我的心早已飛到那邊去了, 對台灣總有種解釋不到的好感。 從朋友仔口中得知荃興徑的木子大賣台味甚濃的甜品, 更得她的大讚, 暗地裡已燃起了要試的決心。 荃灣雖然離我不遠, 但始終是個不熟知的地方, 有人領著會較好, 免得迷路呢!見離飯局仍有個多小時的空檔, 又大條道理過來吃點甜, 加上只七時多, 該不會大排長龍吧! 過了九時便難說了……空間不大佈置卻很骨子, 黑白兩色成了主要的色調, 入型入格, 襯以柔和的燈光, 多添一份玩味, 份外舒適窩心, 幸人不多, 可以霸佔整張桌子, 好好地談個夠, 不用急著走。翻開附有彩頁的餐牌, 紙質厚實, 拿上手不會黏黏的, 不自覺又多添一份好感, 內附的相片不多, 但其實每款甜品的近拍圖已貼在牆身上, 蠻引人胃口的。 選擇多是預料之事, 台式甜品以外, 亦供著少量西式甜選, 如心太軟、奶凍等, 但這次一心為芋圓而來, 不應作他想了。 然而配搭比想像中多樣化, 芋圓可自由伴上豆花、仙草、雪泥球、冷麵, 配搭紛陳創新, 盡現新舊融合之妙, 令人眼前一亮。不能說圖片的魔力不大, 見香草雪泥
!

不能說圖片的魔力不大, 見香草雪泥芋圓($21)很討好似的, 幸賣相真不賴, 只是不如有點略稀, 丸子全躲到底下去, 要自己做點手腳, 拍起來才吸引一點。碗內藏著不同種類的的「珍寶」, 有水晶丸子, 芋圓、番薯圓, 伴上冰涼的紅豆湯和雪泥, 豐富多重, 清涼透心
。 起初滿擔心芋圓凍食會乾硬, 但入口便知是過慮, 煙韌細滑, 用台式的「QQ」形容最適合不過, 毫不黏牙, 隱約嚐出芋頭和地瓜的甜香, 絲絲的纖維更富樸實感。
大顆一點的水晶丸擁著剔透的外皮, 很晶瑩的樣子, 兩種顏色的皮裹著不同口味的餡料, 一紫一黃, 好看極了。 水晶皮帶點爽滑柔韌, 充滿彈力, 內裡的番薯蓉綿滑甜美, 不感人工, 而芋頭則夠粉糯, 甜度較低, 紅豆湯調得略稀, 湯水多而豆粒偏少, 但勝在每粒都飽滿, 在旁的香草雪泥雪得夠冰, 不會一下子溶掉, 充斥奶香, 有輕微的冰感, 但還算柔滑, 跟紅豆湯輕拌一下, 又是另一番滋味。
朋友仔如我般心大心細, 千挑萬選之下, 唯宇治仙草芋圓($21)得到她的歡心。 以仙草舖底, 再伴些紅豆粒、芋圓、抹茶雪泥, 滿有涼拌的風味。 我也不客氣地試了數口, 仙草滑得捉不住, 很難乖乖地伏在湯匙上, 比龜苓膏結實, 嫩滑且帶幾分爽勁, 甘甜沒草藥的澀味, 襯上口感各異配料, 美妙動人
, 豆粒烚至粉腍, 沒一粒是硬的, 豆肉仍藏在薄衣之中, 芋圓入口同樣Q彈有力, 沒像在嚼口香糖的感覺, 抹茶雪泥比香草味少點甜, 但多份甘香, 清幽出眾, 挺討好的。

真慶幸可以遇到一家水準不俗的台式甜品店, 愈簡單的愈是不平凡, 店家在短短時間內擴充至四間分店, 潛力實不容輕看, 用心的製作一定會有人欣賞, 期待再來會繼續有新驚喜吧!
2013-06-06
2013-06-17 26 瀏覽
同朋友食飽拉麵~ 係時候醫下個甜品胃~ 因為去完台灣冇耐~ 想食芋圓懷緬下~ 所以黎左木子~ 一早鎖定左食"雪泥芋圓系列"~ 只係爭在食咩味既雪泥 (雪糕)~ 最後決定食"抹茶雪泥芋圓"~ 黎返個台日大兜亂~ 朋友簡單地叫左西瓜沙冰+雪糕~ 水吧位設計幾得意~ 整到好似一排白朱古力咁~ 每粒"朱古力"印上舖頭名~ 幾有特式~諗好食咩就舉手叫人落單~ 有個路過既後生女停左係我地側邊~ 咁我地見佢手上拎住甜品~ 費事阻住佢~ 叫佢拎左俾客轉頭先落單~ 點知佢冷冰冰一句 "你地講要咩啦" ~ 我同朋友呆左2秒~  唯有照落單~ 好彩後生女都有記性~ 冇落錯單~15mins後甜品到~ 望位杯沙冰打左個突~ 估唔到用外賣紙杯~ 仲要印住"想不起來"既食肆名~ 好彩個雲呢拿雪糕都唔錯~ 隱約見到一點點黑色既雲呢拿籽~ 應該唔係普通既牛記雪糕咁簡單~杯沙冰既外表已經冇乜睇頭~ 但... 乜估唔到我碗芋圓仲得人驚~ 我淨係見到一球抹茶雪糕好可憐咁浸左係一碗混濁既水裡面~ 眼前呢碗野同menu幅相簡直相差十萬8千里~  D芋圓去晒邊??! 唔係漏左呀?! 好彩搵匙羹撈下碗底終於見到佢地既踪影~望住碗野真
同朋友食飽拉麵~ 係時候醫下個甜品胃~

因為去完台灣冇耐~ 想食芋圓懷緬下~ 所以黎左木子~

最後決定食"抹茶雪泥芋圓"~ 黎返個台日大兜亂~

朋友簡單地叫左西瓜沙冰+雪糕

諗好食咩就舉手叫人落單~ 有個路過既後生女停左係我地側邊~
點知佢冷冰冰一句 "你地講要咩啦" ~ 我同朋友呆左2秒~
 唯有照落單~
好彩後生女都有記性~ 冇落錯單~

我淨係見到一球抹茶雪糕好可憐咁浸左係一碗混濁既水裡面~

眼前呢碗野同menu幅相簡直相差十萬8千里~

望住碗野真係咩心情都冇晒~
好彩D芋圓都仲算煙韌~ 唔會淋pat pat~
但呢碗野唔值$21~ 冇下次~
抹茶雪泥芋圓~ 西瓜沙冰+雪糕~
2013-06-07
$21 (宵夜)
2013-06-07 29 瀏覽
太好吃啦!熱天去吃。. 。贊!highly recommend: 豆花,(滑帶一點點清新的感覺)雪泥(豆花味很濃,滑。 有點像吃雪糕,好冰涼)芋圓(yin yin un un...好好的口感~)
太好吃啦!
熱天去吃。. 。贊!

highly recommend:

豆花,
(滑帶一點點清新的感覺)
雪泥
(豆花味很濃,滑。 有點像吃雪糕,好冰涼)
芋圓
(yin yin un un...好好的口感~)
$30 (其他)
2013-06-02 28 瀏覽
一行三人喺荃灣食完飯,係時候要食下甜品滿足下見鋪頭裝修都企企理理就試下啦我就叫左個宇治豆花芋圓其實係豆腐花加綠茶雪糕加芋圓加地瓜圓加紅豆蓉唔好講笑,份量真係超乎我想像,成個湯碗咁大豆腐花幾滑,食極都仲有紅豆蓉味道適中,唔太甜芋圓同地瓜圓都好煙un,做到QQ的感覺,但冇咩芋頭味同蕃薯味我將綠茶雪糕同愛人的豆腐雪糕交換左嚟食令到成個甜品都充滿豆腐味,正啊
一行三人喺荃灣食完飯,係時候要食下甜品滿足下
見鋪頭裝修都企企理理就試下啦
我就叫左個宇治豆花芋圓
其實係豆腐花加綠茶雪糕加芋圓加地瓜圓加紅豆蓉
唔好講笑,份量真係超乎我想像,成個湯碗咁大
豆腐花幾滑,食極都仲有
紅豆蓉味道適中,唔太甜
我將綠茶雪糕同愛人的豆腐雪糕交換左嚟食
令到成個甜品都充滿豆腐味,正啊

2013-05-13
$22 (其他)
2013-06-01 67 瀏覽
飯後,找甜品下場。在路德圍的幾間甜品店中,求其搵間最少人排隊的進去。各有所好,有的叫仙草,有的要芋泥圓,而我則選擇芒果水晶晶。透明的「水晶晶」粉條,入口煙韌,跟芒果汁算是夾得來的,又,面頭的新鮮芒果肉,不會太酸,可以接受。這晚,來到這裡,大家都只志在坐低吹吓水,食物方面反成其次。

各有所好,有的叫仙草,有的要芋泥圓,而我則選擇芒果水晶晶。

這晚,來到這裡,大家都只志在坐低吹吓水,食物方面反成其次。
2013-05-31 66 瀏覽
好熱好熱 想食d甜又凍既野早幾日係網上面揾做個整芋圓既食譜但未買到木薯粉唯有係外面食住先 遲下同自己整既比較下一打開meun有好多款芋圓既甜品 都係廿蚊頭 真係幾平最終要左第二款 抹茶雪泥芋圓下午去到 剛開鋪 無乜人 好快有得食睇落個紅豆底好水 但佢無話係紅豆沙底 所以我覺得已經比用黑糖糖水底好個紅豆糖水底甜甜地 配埋無乜味既芋圓 剛剛好至於個球抹茶雪泥 即係綠茶雪糕 單食既話有苦苦地 但連埋芋圓紅豆糖水食就balance番芋圓浮面既唔多 但其實都幾多粒下我一路食既都係無餡既無乜味 唔算好QQ 叫做好過一d鋪頭一團粉咁食到最後幾粒 咬落去 裡面竟然係有餡 係芋頭餡 煙un既外皮包住軟綿綿既芋頭餡 好match好surprise 係台灣食到既都無咁 一碗總共有三大粒添 食碗一碗好飽消晒暑好滿足

好熱好熱 想食d甜又凍既野

食到最後幾粒 咬落去 裡面竟然係有餡 係芋頭餡
一碗總共有三大粒添 食碗一碗好飽消晒暑好滿足

2013-05-30
2013-05-23 94 瀏覽
想去台灣芋圓,係路德圍2個間唔錯選擇,這個係其中一間廿多元一個甜品已經好平,但要有不同選擇,更加好。。。三個女仔都超鐘意綠茶,所以E個係鐵膽,再加芋圓同豆腐花紅豆湯比其他出外的甜品店多紅豆,分量都好足整體甜度係少甜,我最鐘意,不過坐位比較窄,但以價錢,分量黎睇,絕對這間小店係物超所值。。但鐘意食的我點知一間就由佢。。係路德圍豆腐花店旁。。唔叫得叫咩媽媽,芋圓的好味程度,係同台灣有得比。。。但坐的位置就更差,因為得一行過,幾個位..但味道更加好.,..
想去台灣芋圓,係路德圍2個間唔錯選擇,這個係其中一間

廿多元一個甜品已經好平,但要有不同選擇,更加好。。。

三個女仔都超鐘意綠茶,所以E個係鐵膽,再加芋圓同豆腐花

紅豆湯比其他出外的甜品店多紅豆,分量都好足

15 分鐘 (堂食)
2013-05-03 17 瀏覽
已經光顧木子甜品很多很多次, 來的原因只有兩個, 想吃芋圓和價錢相宜我是個喜愛原味的固執怪, 去到任何食店都總會叫店中的定番食品, 即是最typical最無花巧那款就算是第二第二第四次幫襯, 也有九成機會點回最初吃的那款我知道, 這樣會錯過更多新嘗試, 不過當新品有足夠吸引力, 就自然會試, 不用強求的同樣, 每次來木子甜品我總是order menu中排在第一的那款糖水, 豆腐雪泥芋圓豆腐雪泥芋圓以紅豆沙作底, 加入碎冰, 芋圓, 地瓜圓, 最後是一球豆腐味的雪泥見很多食家都說紅豆沙很淡, 的確這裡的紅豆沙非常稀, 只可以稱作加入了紅豆的水裡頭又些少碎冰, 吃落是清清涼涼的, 個人反而對這過稀的糖水頗為受落, 配上有咬口的芋圓反而沒那麼heavy當然, 紅豆糖水只是配角, 芋圓和地瓜圓才是主角, 芋圓有分有餡和無餡兩種有餡的呈尖形, 中間包住芋泥或地瓜泥, 香味濃厚, 加上煙韌的口感, 很是討好至於無餡料的則是方形的, 同樣有咬口和帶有芋香/地瓜味最後是豆腐雪泥, 雪泥的質感有點黏黏的, 味道不太甜男友則要了宇治豆花芋圓淺嚐了一口抹茶雪泥, 不甜反而帶點茶的甘味, 適合不愛太甜的朋友這
就算是第二第二第四次幫襯, 也有九成機會點回最初吃的那款

至於無餡料的則是方形的, 同樣有咬口和帶有芋香/地瓜味
最後是豆腐雪泥, 雪泥的質感有點黏黏的, 味道不太甜
男友則要了宇治豆花芋圓
這裡的糖水平均只是二十多元, 比起一般連鎖店的價格略低
而且以台式甜品作為主打, 同類型的店鋪不是太多, 難怪只是晚飯時間已經滿座

2013-04-27
5 分鐘 (堂食)
$23 (其他)
2013-03-30 26 瀏覽
上次是到可可的火鍋店晚餐後來這兒吃個飯後甜品遇到這可愛的木子~ 今晚雖然在屯門晚飯吃到很撐, 還是經過荃灣就再來造訪木子~牆身像1大片巧克力~由於實在太飽這次都是不吃豆腐花住, 跟上次1樣吃仙草的~ 今次吃的是”仙草3號”, 配料是蕃薯, 綠豆, 白果。阿比又跟上次1樣是香草黑白。仙草仍是水準之作, 嫩滑清香又不過甜, 仙草雪泥也1樣的讚, 冰凍得來仍是仙草的清新味道! 還有芋圓, 口感煙軔, 配仙草或豆花增加多重口感都不會喧賓奪主。只是今次的配料就跌眼鏡, 用糖水調過味的蕃薯甜得入不了口,,, 同樣處理過的綠豆也是過份的甜, 銀杏很硬, 實在吃不下。黑糯米配香草雪泥, 黑糯米爽身不黏”立”, 沒有甜味是黑糯米原來的味道, 但配著香草雪泥就甜味剛好了~價錢相宜, 用心製作而且充滿特色的甜品, 遇上是緣份, 就好好珍惜了=]
今晚雖然在屯門晚飯吃到很撐, 還是經過荃灣就再來造訪木子~
牆身像1大片巧克力~

2013-03-29
$16 (宵夜)
  • 仙草
2013-02-24 10 瀏覽
夜晚同朋友係深井食完燒鵝就黎左呢度依糖水晚上十點十一點附近都係人頭湧湧好多人都仲搵緊食最後揀左呢間,因為都見佢幾多人排隊貫徹香港人唔輸蝕同人排我又排嘅心態鋪頭已經開了很多張檯係街,場面墟撼好多人都企曬係度等位一路係咁等等等等,好彩一大班人吹下水時間就快D過,唔係一定走人等位期間已把餐牌看得爛熟款式選擇很多,好似芋顆出名又見到有樣叫豆腐麵,心大心細一於叫呢個芋圓地瓜圓豆腐麵!豆腐麵,應該落了幾多魚膠粉/石膏粉好好𡁻!!芋圓,地瓜圓,煙韌又暖“粒粒”同D 豆腐麵仲有個SCONE 唔知咩 (隔了太耐才寫,唔記得左)成了冰火格局!!當然味道就不及台灣當地吃,但係已經很不錯如果入面多番D芋頭或者地瓜粒就好D啦但係食多兩啖真係會𡁻到你牙骹軟自問有牙力或者成日搵朱咪咪先好試!同行的都叫了不同口味的芋圓地瓜圓冇人話難食啦其中一人叫了PANNA COTTA +朱古力心太軟我問佢AUTHENTIC嗎?他說味道不錯 (他是ITALIAN BRAZILIAN)所以應該OK!
夜晚同朋友係深井食完燒鵝就黎左呢度依糖水
晚上十點十一點附近都係人頭湧湧
好多人都仲搵緊食

最後揀左呢間,因為都見佢幾多人排隊
貫徹香港人唔輸蝕同人排我又排嘅心態

鋪頭已經開了很多張檯係街,場面墟撼
好多人都企曬係度等位
一路係咁等等等等,好彩一大班人
吹下水時間就快D過,唔係一定走人

等位期間已把餐牌看得爛熟
款式選擇很多,好似芋顆出名
又見到有樣叫豆腐麵,心大心細

一於叫呢個芋圓地瓜圓豆腐麵!
豆腐麵,應該落了幾多魚膠粉/石膏粉
好好𡁻!!

芋圓,地瓜圓,煙韌又暖“粒粒”
成了冰火格局!!
當然味道就不及台灣當地吃,但係已經很不錯
如果入面多番D芋頭或者地瓜粒就好D啦
但係食多兩啖真係會𡁻到你牙骹軟

自問有牙力或者成日搵朱咪咪先好試!

同行的都叫了不同口味的芋圓地瓜圓
冇人話難食啦

其中一人叫了PANNA COTTA +朱古力心太軟
所以應該OK!

2013-02-12
30 分鐘 (堂食)
2013-02-17 76 瀏覽
這天和媽咪試完台風拉麵後, 媽咪提議搵個地方坐坐食糖水。本身想去五代同糖..點知大年初四仲未開門! 又唔想食松記、明記! 所以經過木子甜品, 便決定入去! 還記得很久前幫襯過一次, 印象普通過普通! 想不到木子在荃灣已有兩間分店...心想過咁耐應該會有改善, 或者有新款台式甜品吧!? 不過答案很快便出現...........雞蛋布甸算是新台式甜品嗎? 其他依然照舊! 不過這裡的雞蛋布甸不是用真雞蛋殼的, 是可循環再用的蛋殼...賣相不太吸引! 大年初四人客可不少.....4人坐位本身已滿擠迫, 後來再加多兩位一起坐..真的坐得很不舒服! 沒法子嘛, 人家也要做生意。後黎看到有張二人檯空了便轉過去, 立即舒服不少!看看餐牌, 心太軟只是三十多元滿便宜呢! 但最後我們都選擇了台式糖水......媽咪點的豆腐雪泥芋圓, 已提了她十分普通不太好吃! 但她堅決要點........那..隨她吧! 小妹選擇了三色包餡芋圓水晶晶..聽個名好似好厲害? 不知真實又如何..等呀等, 等了大約20-25mins才黎第一碗糖水....廚房只有一人在工作, 看來是忙不過來吧!豆腐雪泥芋圓 $21媽咪的芋圓光看賣
...賣相不太吸引!

豆腐雪泥芋圓 $21
媽咪的芋圓光看賣相已十分不濟, 和餐牌的圖示根本差太多了吧! 果然圖片只供參考是真的
...而且想說芋圓很貴嗎? 份量少得可憐.....
三色包餡芋圓水晶晶 $26
此芋圓的賣相也是普通而已, 原來水晶晶是芒果汁粉條伴上6粒三色芋圓, 晶瑩剔透的粉條滿彈牙的, 像在吃麵似的。而三色芋圓吃落暖暖的煙煙韌韌的, 不錯吃。

木子甜品打正賣台式甜品旗號, 本身原意是不錯的..始終競爭對手不太多! 但不知為何愈做愈差? 味道和賣相真是十分普通! 完全就不是台灣芋圓的感覺.......

賣單..四十多元還要加一。不知是因新年而需加一, 還是一直都有? 前者尚可接受, 後者不太能接受, 因為根本沒什麼服務可言嘛! 看來下次吃芋圓還是行多幾步到另一家店子吧..

5 分鐘 (堂食)