2024-07-14 102 瀏覽
🥧 街坊屋簷下的糯米包每個人的屋企附近總有一兩間酒樓嘆下點心,幸好係樓下嗰間有出面好少見到嘅糯米包,最重要係一擺上台就要即刻食,否則啲糯米飯就會變凍變硬,就會唔以為師傅整得唔好食。記得平時街邊外賣點心店唔好叫糯米包,因為你叫完呢度返屋企都凍晒就會超級難食。🫵🏻 朗晴軒酒家 - 馬鞍山恆康街2號耀安商場

🥧 街坊屋簷下的糯米包

🫵🏻 朗晴軒酒家 - 馬鞍山恆康街2號耀安商場
糯米包
2024-07-05
糯米包
2024-05-13 154 瀏覽
唔知道你哋鍾唔鍾意飲茶嘅呢?💗今日又曬又熱唔想行咁遠就嚟到屋企樓下附近嘅酒樓飲返個下午茶少少哋叫咗一個炒嘢幾個點心🐟豉椒涼瓜斑頭腩炒河豆豉配上炸香咗嘅龍躉腩,加上涼瓜炒幾炒,香味四溢,鮮味濃郁,河粉爽而滑,絕對係中午嘅好選擇💗🍖魚肚上湯鮮竹卷蠔皇鮮竹卷大家食得多,魚肚上湯鮮竹卷大家又有冇試過呢?綿密嘅魚肚,鮮竹卷嘅皮帶有濃濃嘅腐竹豆香味,清新唔油膩🥰🐷蟹子鮮蝦燒賣皇燒賣就係我飲茶一定要叫嘅食物喇💗蝦爽口彈牙蟹子卜卜脆🐟果皮鯪魚球呢個鯪魚球係我嘅精心推介,爽口彈牙鮮味十足,加州胡椒粉同埋豉油可以帶出陣陣嘅鮮魚香味👍🐷脆皮燒腩仔邪惡嘅燒腩仔每一口都係脆卜卜🫶加上油脂嘅香味,令人齒頰留香📍馬鞍山耀安邨朗晴軒酒家
唔知道你哋鍾唔鍾意飲茶嘅呢?💗
今日又曬又熱唔想行咁遠就嚟到屋企樓下附近嘅酒樓飲返個下午茶
少少哋叫咗一個炒嘢幾個點心
🐟豉椒涼瓜斑頭腩炒河

🍖魚肚上湯鮮竹卷
蠔皇鮮竹卷大家食得多,魚肚上湯鮮竹卷大家又有冇試過呢?
綿密嘅魚肚,鮮竹卷嘅皮帶有濃濃嘅腐竹豆香味,清新唔油膩🥰

🐷蟹子鮮蝦燒賣皇
燒賣就係我飲茶一定要叫嘅食物喇💗
蝦爽口彈牙蟹子卜卜脆

🐟果皮鯪魚球

🐷脆皮燒腩仔
邪惡嘅燒腩仔每一口都係脆卜卜🫶加上油脂嘅香味,令人齒頰留香

📍
馬鞍山耀安邨朗晴軒酒家
  • 鯪魚球
2023-12-04 393 瀏覽
其實平時飲茶都正正常常,不過不失。燒味就真係好少食。不過媽子喜歡食乳豬,上次半隻乳豬都燒得唔錯。佢d豉油雞經常出事,一時唔記得提老爸又買左豉油雞。本來唔想出post,但今次d豉油浸到隻雞唔單止死咸,今次個鹹係鹹到苦同痺脷。如果想試下呢個感覺,不妨親身試下。今次$52半隻真係買難受🤢
2023-09-20 450 瀏覽
今晚約好同家人親戚一起到附近屋村酒樓食晚飯。平時上午飲茶,感覺食物種類多,但質素比較一般。但係每次食他們晚飯都感覺新鮮而且仲好好味。可能做屋村生意,所以價錢比較大眾化。我們一行13人點了一個套餐,可能是平日關係,所以全包宴都只需$2000。全部菜色大大碟,而且味道適合老少,但欖菜肉鬆炒飯就比較鹹味重咗。整體來說,都係一間可取的中式餐廳。
2023-09-19
粟米海王燕窩
欖菜肉鬆炒飯
紅棗膏
2023-06-19 462 瀏覽
食物質素以屋邨酒樓嚟講,正常,今之後唔講野食,講衛生。尋晚過去食父親節飯,叫咗啤酒汽水,佢放哂入冰筒,一望...筒入面只有水,無冰...唔緊要,但水入面全部都係食物殘渣,最過份係有包用過嘅紙巾,用完用返個袋包住嗰隻。叫待應拎返去洗乾淨都好似係我搞事咁(其實係應該即走唔食)。之後上白飯,待應隻手係同d 飯有緊密接觸...隔離檯食完執枱,成日車係推埋小朋友度,小朋友驚到行開,佢更順理成章推開張櫈,再用埋個位執野...小朋友要等佢執完先有位坐返埋去...過程係完全睇唔到野,唔會覺得整到人,阻住人......極離譜的一餐。
食物質素以屋邨酒樓嚟講,正常,今之後唔講野食,講衛生。

叫待應拎返去洗乾淨都好似係我搞事咁(其實係應該即走唔食)。

之後上白飯,待應隻手係同d 飯有緊密接觸...

極離譜的一餐。
2021-12-13 1128 瀏覽
12/12/2021 中午時段去幫襯,換來一肚火,如果大家使用領展抽獎得返黎嘅coupon,最好問清楚才使用,只限正價點心才能使用現金券,只說明不能同時與其他優惠享用,又冇說明是什麼優惠,中午特價餐不是優惠?乳鴿又不是優惠?但係燒腩飯是優惠喎!何謂優惠!只有佢哋自己先知!指引已經非常之不清楚,仲有收銀態度先係一個問題,惡劣到一個極點!食物已經不是很好吃,奉勸大家去之前要三思!😤😤😤否則只會又換來一肚氣!
2021-09-08 774 瀏覽
因為戶戶送有優惠,有時候都會order朗晴軒的食物,都食過差唔多10次,但未去過堂食。今次都係order戶戶送,樣樣食物水準唔錯,水餃大粒,菜苗餃啲菜爽脆,燒肉飯啲皮脆肉香,黑椒蒸爽肚好大碟,魚肚鮮竹卷啲魚肚正常好味,雞飽仔有薑蔥,正。今次食物最好味。記起之前食過腸粉,啲皮較厚,比較飽肚,我會喜歡食皮薄啲嘅腸粉。叉燒酥則比較乾。記得牛肉球、蝦餃、燒賣、鳳爪排骨飯、乳鴿都好味。整體每次order的食物包裝都唔錯。都會繼續幫襯。

整體每次order的食物包裝都唔錯。都會繼續幫襯。

外賣送餐
2021-08-26 617 瀏覽
以前新開張飲過一次下午茶,覺得麻麻地,今次再飲,覺得點心水準有進步。兩個人叫了四個點心和一個炒飯。豆沙煎軟餅值得一讚是熱辣辣而且很軟底面有芝麻幾香,豆沙餡就普通。蟹子燒賣王有三粒,正常水準。鮮蝦炸雲吞有三件,配酸甜汁,雲吞炸得香脆,鮮蝦餡份量正常。薑蔥牛柏葉牛柏葉好大件,份量不算少,但是太韌又很大舊好難咬開比較喜歡爽脆的口感,所以麻麻地。欖菜肉鬆金珠炒飯金珠即是粟米,飯炒得幾香不會很油,大大碟幾抵食。

值得一讚是熱辣辣而且很軟
底面有芝麻幾香,豆沙餡就普通。

蟹子燒賣王

有三粒,正常水準。

鮮蝦炸雲吞
鮮蝦炸雲吞

有三件,配酸甜汁,雲吞炸得香脆,鮮蝦餡份量正常。

薑蔥牛柏葉
薑蔥牛柏葉

牛柏葉好大件,份量不算少,但是太韌又很大舊好難咬開
比較喜歡爽脆的口感,所以麻麻地。

欖菜肉鬆金珠炒飯

金珠即是粟米,飯炒得幾香
不會很油,大大碟幾抵食。
2021-08-03
下午茶