2025-02-24 689 瀏覽
有間麻辣湯,每碗麪都係按重量收費,所有食材任你夾🥢, 鍾意夾乜就夾乜,之後磅一磅,再揀個靚湯底就係咁簡單🥰。店舖裝潢好有香港特色,掛上霓虹光管做的裝飾播放着經典中文歌曲🎵,充滿懷舊色彩😍。店內有兩個大雪櫃,放有超過77️⃣0️⃣多款食材及麵。食客可用已消毒的筲箕,以自助形式自選喜歡嘅食材,價錢以重量計算$18.6/100g。肉:豬頸肉、豬腩片、豬大腸、鮮牛肉、肥牛、火雞腎及牛柏葉等。丸:潮汕牛丸、墨魚丸、陳皮魚蛋、豬肉條、火腿丸、流心松露丸、墨魚天婦羅、芝心蟹柳及蝦餅等。其他:豆腐串、炸腐皮、響零、豆腐卜、生根玉子豆腐、鮮腐竹及蜂巢豆腐等。麵:薯粉、闊粉、米粉、粉絲、米線、芋絲、出前一丁及辛辣麵。湯底有5️⃣款,可以選擇唔同辣度。另設有醬油區,可再自助添加,蔥花、芫茜、芝麻、辣油麻醬或醋等等。招牌藤椒湯底(牛骨)湯底本來就係BB辣,加上藤椒,味道麻辣鮮香🌶,鮮腐皮、支竹、米粉、闊粉及芋絲吸收咗湯汁,勁好食;豬大腸帶有油脂,口感爽彈🥰。潮汕牛丸彈牙;肉味濃;蟹柳夾流心芝士,又香又好味😋。特濃香菇菇湯底(豬骨)湯底豬骨味道重,鮮味濃郁,配搭米線一流😍。鮮蝦肉味香又彈牙;豆腐串吸收咗湯汁後,鮮味多汁;特

麵:薯粉、闊粉、米粉、粉絲、米線、芋絲、出前一丁及辛辣麵。

招牌藤椒湯底(牛骨)

特濃香菇菇湯底(豬骨)
湯底豬骨味道重,鮮味濃郁,配搭米線一流😍。鮮蝦肉味香又彈牙;豆腐串吸收咗湯汁後,鮮味多汁;特大魚丸勁爽彈,加上其他食材一大碗,食完勁滿足🤤。

飲品有紙包飲品,罐裝/樽裝汽水及豆漿,價錢另計。

2025-02-15
2025-01-25 951 瀏覽
這間新開的川菜館位於中環的擺花街,主打傳統結合創新元素的四川麻辣燙。店內環境寬敞舒適,裝潢以懷舊的老香港為主題,有特色的霓虹燈,播放著七八十年代流行的廣東歌曲,充滿港式情懷。先自取已消毒殺菌的筲箕盤,再自選食材,有超過五十款任君選擇,再到收銀處磅重,選擇湯底及辣度,價錢則每100G收取$18.6,豐儉由人相當彈性,有點類似香港常見的車仔麵。店家設有會員制度,可購買一年會籍,並即可享相關優惠,優惠亦可於九龍灣店使用。有間牛骨湯底招牌湯底以大量牛骨熬成,散發陣陣濃郁的鮮味及香料的芬芳,帶微微的麻辣,可額外加辣。海蝦爽滑彈牙易去殼夠新鮮。鮮牛肉色澤紅潤,嫩滑多汁有牛味。五花腩肥瘦相間不乾柴,又不會太膩,軟腍多汁。黑椒牛丸結實飽滿帶點嚼勁,牛味香濃又有陣陣黑椒的辛香。陳皮魚蛋魚肉鮮味又爽彈,有少少陳皮的果酸味。魚肉春卷外層有一塊腐皮,咬開魚肉點像墨魚丸般彈牙。魚腐軟呼呼的口感好順滑,吸飽湯汁好甘香濃郁。珍寶蟹柳質地柔軟,蟹味濃郁。蛋餃黃澄澄的外皮,紮實且蛋香濃,包著多汁的鮮豬肉餡。燕餃呈長條形,餃皮夠薄滑嫩。一口芝士腸香脆的外皮咬開有少少鹹香的芝士。芝心丸咬開流出半溶化的芝士帶點拉絲,更有少許

海蝦
爽滑彈牙易去殼夠新鮮。
鮮牛肉

鮮牛肉
色澤紅潤,嫩滑多汁有牛味。
五花腩

五花腩
肥瘦相間不乾柴,又不會太膩,軟腍多汁。
黑椒牛丸

黑椒牛丸
結實飽滿帶點嚼勁,牛味香濃又有陣陣黑椒的辛香。
陳皮魚蛋

陳皮魚蛋
魚肉鮮味又爽彈,有少少陳皮的果酸味。
魚肉春卷

魚肉春卷
外層有一塊腐皮,咬開魚肉點像墨魚丸般彈牙。
魚腐

魚腐
軟呼呼的口感好順滑,吸飽湯汁好甘香濃郁。
珍寶蟹柳

珍寶蟹柳
質地柔軟,蟹味濃郁。

蛋餃
黃澄澄的外皮,紮實且蛋香濃,包著多汁的鮮豬肉餡。
燕餃

燕餃
呈長條形,餃皮夠薄滑嫩。
一口芝士腸

一口芝士腸
香脆的外皮咬開有少少鹹香的芝士。
芝心丸

芝心丸
咬開流出半溶化的芝士帶點拉絲,更有少許芥末的刺激感。
腐皮

腐皮
軟嫩帶點嚼勁。

金菇
爽脆夠掛汁。
唐生菜

唐生菜
新鮮翠綠,口感清脆。
2025-01-25
午餐
鍾意食川菜嘅我,麻辣燙係必備之選,食材新鮮,用料都唔係平價材料,唯獨湯底辣到爭少少,如果食得辣建議嗌特辣,我嗌咗大辣,感覺似譚仔2,3小辣,不過員工好說話。 遲啲仲有呠呠雞撈湯底,一定要再去試吓!
2025-05-22
  • 麻辣烫
中环摆花街惊现「麻辣烫界爱马仕」!番茄藤椒三拼牛骨汤底+辞海级午餐肉,香港社畜泪目:一人火锅自由!🔥原以为中环摆花街的精致橱窗藏不住烟火气,直到推开这家麻辣烫的门。最初并未抱有多大期待,但是推门而入发现店内十分整洁,从地面 桌面 取餐区再到调料区处处都很干净,立马多了一分好感👍✔️😃 特别要夸的是 他家的汤底可以接受双拼甚至三拼‼️ 选择困难症直接颅内放烟花🎆 我很爱的是浓郁的番茄汤底➕藤椒牛骨汤底,融合后的味道很绝,既有酸甜浓郁的番茄味也有藤椒的鲜辣 ! 直接满足了一人食火锅的全部需求 !✔️😃 午餐肉 厚成一本辞海的午餐肉,肉眼可见的含肉量!两块叠成三明治咬下,肉汁在齿间炸开的瞬间,快乐升仙!✔️😃 猪颈肉 牛肉 鸡翅 牛肉丸等品质都很过硬 鸡翅新奥尔良味的,牛肉丸滑弹紧实,还有一种居然还是藤椒味的,非常惊喜。除了特色拼锅汤底➕酱碟调配➕饮品齐全外,他家直接区别于一般港式冰脸服务,老板娘人很洋气nice,就餐过程十分愉悦。📌 暴言总结:当别家还在卷价格时,这家直接把「高端火锅体验」塞进麻辣烫碗里!难怪稳坐某点评4.8分神坛 !
2025-05-09
下午茶
  • 午餐肉
  • 鸡翅
  • 牛肉丸
自從在家中嘗過網上購買的自煮麻辣燙後,一直都想到在香港品嘗地道的麻辣燙,終於在中環找到了這一家位於中環擺花街的「有間麻辣燙」。到店後,我和隊友各人先拿一個筲箕去選自己喜歡的配菜,再按所選食材的重量計算價錢($18.6/100g)。食材選擇非常多,各種新鮮蔬菜如娃娃菜、豆苗、菠菜、香菜、油麥菜都有,肉類選擇方面生牛肉和熟牛肉都有,其他肉肉還有肥牛卷、豬大腸、五花肉、雞肉、牛舌等等,各種丸子也是應有盡有,特別喜歡芝心丸和星星魚腐!這裡的麻辣燙與火鍋大同小異,客人可選擇湯底,有招牌藤椒,特濃蕃茄,有間牛骨和濃香菇菇湯底選擇,湯底可以自選3個辣度,BB辣、小辣和大辣,我們選了酸甜開胃的蕃茄大辣和地道牛骨湯底。可以按個人口味到自助區調配醬料,必須加多多的醋和麻醬,特別有東北風味! 不得不說,餐廳有一滿滿冰櫃的飲料,除了不紙包飲料外,還有鴻福堂的瓶裝飲料,太棒了。如果大家想品嘗豐富料多的麻辣燙,這裡是一個不錯的選擇。

如果大家想品嘗豐富料多的麻辣燙,這裡是一個不錯的選擇。
2025-04-29
用餐優惠
試食活動
  • 麻辣烫
小編搵到間中環少有既麻辣燙,店內充滿香港Style既霓虹燈+地道標語打卡一流📸麻辣燙任揀 即夾即煮🔥海鮮🦐肉類🥩菜類🥬多款濃骨湯湯底🍖 正~💯🌟必食推薦🌟🍜 「煙韌王」麻辣燙寬粉掛湯能力MAX!🧀爆漿芝心蟹柳 一咬開芝士岩漿大爆發!🎋 脆口尖竹筍🎋 爽脆度100%🍹飲品驚喜🍸除咗麻辣,仲有凍飲解辣❄️!

🌟必食推薦🌟
🍜 「煙韌王」麻辣燙寬粉掛湯能力MAX!
🧀爆漿芝心蟹柳 一咬開芝士岩漿大爆發!
🎋 脆口尖竹筍🎋 爽脆度100%

🍹飲品驚喜🍸
除咗麻辣,仲有凍飲解辣❄️!
2025-05-08 22 瀏覽
經過 同朋友一個唔餓一個餓,見佢按重量收費,所以入左去。見到$18.6/100g, 其實幾抵,加上呢間就正好滿足到各自需要。餐廳唔大,但都有唔少配菜簡,望落都幾新鮮,估唔到佢有豆苗,秋葵,海鮮,手打丸子呢類配料簡。簡完食材,埋 counter 比$, 會再有唔同口味既湯底同辣度簡,我地簡左蕃茄同藤椒湯底,都好好味。另外又有自助醬料區,想混醬一樣得。食乜野,點食法所有都係自己決定。我同朋友夾到成籃都滿,佢夾左好多肉同粉,2個人加埋都係$200 左右。餐廳裝潢走復古風,霓虹燈,懷舊金曲,樽仔汽水,摺櫈,綠白磚牆,牆身印有經典對白,氣氛十足。有時想轉下口味,呢間麻辣燙係個唔錯既選擇。

2025-05-02
🤑價錢約$100🪑 裝修幾有香港特式 😆 有d霓虹燈gum💡見有唔少外國人幫襯 星期日兩點幾土去lunch都高朋滿座任選材料ge車仔麵店 🍜 先拎一個筲箕 跟著揀自己想要ge麵底同配料 有超過50款ge材料任君選擇 份量可以自己控制 想食幾多就幾多 最後結帳就$18.6/100 g 可以俾多十幾蚊加個d罐裝/樽裝飲品▪️Combo 1 ($98)-豬頸肉,鮮牛肉-萵筍,冬瓜,淮山、蘿蔔、芽菜、秀珍菇-魷魚🦑、花甲、鮮魚片 (各款海鮮都幾新鮮 夾埋都唔會有腥味)-寬粉、薯粉 (算係幾特別嘅麵款)-蕃茄湯底 唔辣▪️Combo 2 ($123)-各款丸類,蟹柳(入面有爆漿芝士😋)、午餐肉、蛋角、知竹-鮮魚片、豬頸肉-椰菜花、豆苗-米粉-藤椒湯底(小辣)有三款辣度可以揀▪️飲品 ($12 /枝)鴻福堂豆漿 / 檸蜜

🤑價錢約$100

🪑 裝修幾有香港特式 😆 有d霓虹燈gum💡
見有唔少外國人幫襯 星期日兩點幾土去lunch都高朋滿座

▪️Combo 1 ($98)
-豬頸肉,鮮牛肉
-萵筍,冬瓜,淮山、蘿蔔、芽菜、秀珍菇
-寬粉、薯粉 (算係幾特別嘅麵款)
-蕃茄湯底 唔辣

▪️Combo 2 ($123)
-各款丸類,蟹柳(入面有爆漿芝士😋)、午餐肉、蛋角、知竹
-鮮魚片、豬頸肉
-椰菜花、豆苗
-米粉
-藤椒湯底(小辣)有三款辣度可以揀

▪️飲品 ($12 /枝)
鴻福堂豆漿 / 檸蜜

2025-04-06 14 瀏覽
有間麻辣燙位於中環擺花街1號按重量收費$18.9 /100克是自選自助形式適合個人口味同標準蔬菜木耳金菇竹筍油麥菜娃娃菜粟米仔粉麵寬粉米粉幼面公仔麵薯粉海鮮海蝦蜆肉類豬肉腩肉雞肉內臟雞腎豬腸多款選擇非常新鮮十分乾淨湯底牛骨湯招牌藤椒牛骨湯蕃茄湯菇湯辣度bb辣小辣中辣大辣非常細心招牌藤椒牛骨湯麻麻地微微辣非常過癮蕃茄湯特濃蕃茄酸甜開胃素食可以選菇菇湯我的心水海帶絲爽脆木耳厚身爽口薯仔片麻辣燙必食蜆肉帶點鮮甜雞腎爽脆薯粉酸辣粉必食蟹柳特長豬皮索埋湯汁一流豬腸厚身乾淨寬粉夠彈牙蛋餃福建口味必食
有間麻辣燙

夠彈牙
福建口味
必食
2025-04-05
$80 (早餐)
  • 海帶絲
2025-03-31 82 瀏覽
自費呢間為了中環嘅我都幾鍾意食呢間佢係主打麻辣喎佢有分店㗎或鍾意食辣嘢嘅朋友大家都唔可以錯過或嗌咗佢個拉麵同埋公仔麵配晒菜佢個湯底真係要讚一讚超級辣,佢可以揀麻辣嘅湯底又唔同嘅度數嘅啱晒適合鍾意食麻辣湯底嘅朋友俾大家揀嘅濃味,我又覺得唔會太重嘅,亦都唔會話好鹹食完唔會話好口渴價錢適中我覺得都算係咁㗎啦環境細細但係好骨子嘅佢哋嘅侍應質素都好高一眼完食物就已經好快有得食啦,所以我都唔錯嘅食完再飲杯凍嘢即刻爽
自費
2025-03-23 118 瀏覽
係中環擺花街又搵到一間特色餐廳😍 這間四川麻辣燙裝修得新穎又吸睛🤩 以懷舊香港作主題,採用了霓虹燈、經典嘅綠白磚牆等元素作點綴,打卡味濃🥴 加上循環播放著經典華語金曲,氣氛情調十足👍 餐廳採用半自助形式,客人可先自取筲箕托盤,於凍櫃按需要夾選多達五十款嘅食材,再交至收銀處磅重和料理✅ 有五款湯底和辣度提供,誠意十足❤️ 另設有自助醬料區,客人可自行調配喜歡嘅混醬😎 超正🤭 🐧 㨂咗勁開胃嘅特濃蕃茄湯底📍 入口酸酸甜甜,清新又開胃,不會過份搶味之餘,同時有提鮮之效🤗 真心高質🌟 特別推薦職員盛讚嘅丸子系列👍 全部手打真材實料😆 食落爽滑又彈牙,肉味又濃又香,鮮美兼可口😋 記得每樣夾返粒試下咪走寶😎 不得不提,餐廳有宜家買少見少嘅玻璃樽汽水賣❤️ 買返枝配麻辣燙食,解渴又滿足🤤

午餐
餐廳招牌有隻老虎係度,所以好sharp好易睇到~餐廳面積唔算好大,座位都唔算太多,但一入到去會有種熟悉既感覺,因為餐廳有部超懷舊電視播住七、八十年代為人熟悉既金曲,另外仲有香港特色既霓虹燈夠晒特別😌呢度形式好似夾糖咁,食客拎個已消毒既筲箕再係兩個大雪櫃任揀自己想食既食材,入面有超過90款任你配搭,揀完就可以拎去收銀處揀湯底,店員會因應其重量再收錢$18.6/100g,不論揀咩餸都係咁計,大家記住要因應自己食到幾多先揀,因為樣樣都夾下都會變到好重🫢款式都係有肥牛、雞肉、蜆肉、魚肉、各種丸類、菜類等等,可以自己DIY真係好正☺️—————————————————————————————♦️自選麻辣燙:呢碗揀左粟米、娃娃菜、生菜、廚師腸、芝士腸、肥牛、雞肉、芝士蟹柳棒、豬紅、海蝦、米線、米粉、寛粉~湯底揀左招牌純牛骨湯唔辣,帶有啖啖香濃牛香味,有些微麻辣香味,海蝦食得出好新鮮,蝦肉爽口彈牙,特別要提寛粉真係好闊身同好長,口感夠煙韌~粟米都好爽甜♦️自選麻辣燙:另一碗揀左粉絲 、公仔麵、午餐肉、牛丸、黑椒牛丸、金菇、生菜、響鈴卷、鮮牛肉、雞肉、肥牛、山根、豬皮、蜆、芝士蟹柳等等,湯底揀左藤椒湯底辣度

—————————————————————————————

♦️自選麻辣燙:另一碗揀左粉絲 、公仔麵、午餐肉、牛丸、黑椒牛丸、金菇、生菜、響鈴卷、鮮牛肉、雞肉、肥牛、山根、豬皮、蜆、芝士蟹柳等等,湯底揀左藤椒湯底辣度係bb辣,食落幾清新且略帶麻辣口感,芝士蟹柳真係幾特別中間芝士都做到流心口感,其餘食材都新鮮好味☺️

飲品都有多款總包飲品、汽水同豆漿可以揀🤭

評分🖍️(滿分為5個🌕)
抵食指數:🌕🌕🌕🌕🌗
服務質素:🌕🌕🌕🌕🌕
環境:🌕🌕🌕🌕🌕
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
我第一次可以將寬粉、薯粉、米線同粉絲等,撈埋喺同一個碗度無論我想食邊一種配菜,都可以自己拎全部都按重量計算無論食肉、食丸定係食菜全部都同一定價,唔會因為你夾貴價材料而貴咗所以想食肉/菜底嘅人,就可以all in🤣🤣佢湯底嘅選擇都豐富,有牛骨湯、蕃茄湯、泡椒湯同麻辣湯等等雖然佢叫做麻辣燙,但如果唔想食辣嘅話可以直接叫蕃茄湯都得㗎🥰價錢都好合理,每100G只需$18.6計返埋,其實同一般食米線嘅價錢差唔多
我第一次可以將寬粉、薯粉、米線同粉絲等,撈埋喺同一個碗度
無論我想食邊一種配菜,都可以自己拎
全部都按重量計算
無論食肉、食丸定係食菜
全部都同一定價,唔會因為你夾貴價材料而貴咗
所以想食肉/菜底嘅人,就可以all in🤣🤣

佢湯底嘅選擇都豐富,有牛骨湯、蕃茄湯、泡椒湯同麻辣湯等等
雖然佢叫做麻辣燙,但如果唔想食辣嘅話
可以直接叫蕃茄湯都得㗎🥰

價錢都好合理,每100G只需$18.6
計返埋,其實同一般食米線嘅價錢差唔多

2025-03-11 116 瀏覽
行開中環見到呢度開左間「有間麻辣燙」初初以為佢得麻辣湯底 原來唔係既😆所以唔食得辣既朋友仔就可以揀其他湯底😛《牛骨、蕃茄、藤椒、菇菌、麻辣五款湯底》首先去攞筲箕 之後就第二個step 就係揀餸👅揀餸係自己夾 想食幾多就夾幾多 最後就去收銀處計數 所以價錢比較豐儉由人 100g/$16.8野食既種類都有好多 有肉、菜、魚蛋、芝士腸、蟹柳、麵、菇、魚、粟米等等既食物夾晒會再refill番✔️唔洗驚會冇晒😋俾完錢就交俾廚房煮熟啲野食🤤整體成個體驗好特別 第一次咁樣落單🫣去開中環或者係中環番工的話不妨去幫襯下但座位有限 想食既話建議早啲去食 七點後就會好快坐滿晒🈵湯底好入味😋餸菜都好新鮮 食完超滿足🤤聽講遲啲觀塘就會開第三間分店 期待😆
行開中環見到呢度開左間「有間麻辣燙」
初初以為佢得麻辣湯底 原來唔係既😆
所以唔食得辣既朋友仔就可以揀其他湯底😛
《牛骨、蕃茄、藤椒、菇菌、麻辣五款湯底》
首先去攞筲箕 之後就第二個step 就係揀餸👅
但座位有限 想食既話建議早啲去食 七點後就會好快坐滿晒🈵
湯底好入味😋餸菜都好新鮮 食完超滿足🤤
聽講遲啲觀塘就會開第三間分店 期待😆
2025-03-10 64 瀏覽
喺中環擺花街中心地帶位置方便,餐廳好企理乾淨香港愈開愈多麻辣燙但多數都係同一陣味呢間好似打邊爐咁有唔同湯底揀湯底好濃但唔算好多味精啲野洗得好乾淨,揀餸都揀得開心啲值得支持
喺中環擺花街中心地帶
位置方便,餐廳好企理乾淨

香港愈開愈多麻辣燙
但多數都係同一陣味
呢間好似打邊爐咁有唔同湯底揀
湯底好濃但唔算好多味精

啲野洗得好乾淨,揀餸都揀得開心啲
值得支持