2019-12-17 363 瀏覽
有個同樣嗜辣ge朋友係緣份,今晚黎到有緣小敍食下辣野。第一次黎,揀左招牌Biang Biang 麵,配金沙骨。麵條相當闊,而且仲係全碗一條過,就係要夠闊先唔會斷,頗有特色。麵條似河粉,但較煙韌,辣醬夠香辣,但唔夠濕潤,唔太夠撈,食落乾左d,下次要叫多汁同多蔥先得,如果自己煮ge話,加少少麻油更香更好撈。至於金沙骨就失色少少,太乾同韌。
金沙骨Biang Biang麵

2019-12-12 230 瀏覽
Literally, a breath of fresh air among many restaurants making “authentic” noodles that are all adjusted to local taste. This restaurant gives you what good authentic Shaanxi food is supposed to taste like - heavy, strong and complex flavors with a lot of garlic, onion, salt and vinegar, and all different kinds of noodles.My absolute favourite is Biang Biang noodles - they are good with spare ribs, pork/beef/mutton dumplings or just meat-free with some veggies. Tender, thin and well-made noodles

My absolute favourite is Biang Biang noodles - they are good with spare ribs, pork/beef/mutton dumplings or just meat-free with some veggies. Tender, thin and well-made noodles, and you can also choose the level of spiciness - I prefer BB spicy.

Cold noodles with sesame sauce (凉拌麻酱面) is utterly delicious! So creamy with a generous portion of sesame sauce, that every Northener cannot live without! Even my husband, who is not a fan of Shanxi food, loves it.

Love their snacks too - mixed chopped cucumbers (凉拌青瓜), so very fresh with some vinegar and spices, their meat pockets (肉夹馍), also noodle-like dishes 陕西凉皮、凉拌面筋 are my favourites, try them and you won’t regret.

When eating with a group of friends, 大盘鸡, chicken steamed with rich gravy and potato slices is a must-try! You can also add some Biang Biang noodles to it to make it even more delicious.

I love the staff in this branch, too - they are so very friendly and nice! Never gave me any bad attitude, and I am happy to keep coming to this store again and again!
大盘鸡
大盘鸡
  • 酸辣土豆絲
  • 肉夾饃
  • 金沙骨Biang Biang麵
2019-11-14 458 瀏覽
看著版上的高評價慕名而來,因為剛好遇到下午休息時間,還多等了一小時。店內環境雖算不上高雅新穎,但簡單樸實的裝潢也頗有風味,陳舊的菜單也可見數十年(?)不曾漲價的堅持。裡面還寫了許多陝西小知識。看樂小知識的推薦,點了羊肉餃biangbiang麵,不過大概因為剛營業,前面還有外送的單,又等了半小時。端上來的料理完全沒讓我失望!一體成形的麵條寬、厚剛好,又很有彈性。調味辣香獨特,讓人印象深刻。餃子皮也處理得很好,內餡飽滿、熱度夠還有湯汁,同樣令人驚艷。

• biang biang麵
2019-11-04 358 瀏覽
點餐大部份野都可以選擇辣度🌶🌶🍜乳香雞翼biang biang麵 $50呢間店最大特色就係佢既biang biang麵(原諒我真係打唔到嗰個字出黎 請參考圖三😂)睇落係普普通通的一碗麵其實入面只有一條麵 係一大條麵呀🙈撈埋佢既辣粉 炸紫菜 其他配料食 很不錯😋👍🏻記得唔好顧住餵相機呀太遲撈 啲辣粉會癡實咗條麵 好難撈到架🥺個南乳雞翼炸得好靚 又好好味🤤.🐔麻辣大盤雞(半隻|小辣) $140入面仲有薯仔 海鮮菇 三色椒 好入味🤤個汁好正 勁好餸飯呀 不過覺得小辣似中辣 嗌咗豆漿解吓辣🙈同埋我想講 佢真係好大兜😂我地兩個女仔食以上既野都食唔哂仲另外拎盒裝走咗1/4大盤雞加一盒飯留番之後嗰日番工帶飯😆但如果3個人去 咁樣又唔夠食溫馨提示大盤雞可以加錢配biang biang麵😍撈埋大盤雞個汁一定都好正架啫你話係咪呀 哈姆太郎🥰
點餐大部份野都可以選擇辣度🌶🌶
🍜乳香雞翼biang biang麵 $50
呢間店最大特色就係佢既biang biang麵
(原諒我真係打唔到嗰個字出黎 請參考圖三😂)
睇落係普普通通的一碗麵
溫馨提示大盤雞可以加錢配biang biang麵😍
撈埋大盤雞個汁一定都好正架啫
你話係咪呀 哈姆太郎🥰
2019-09-28 603 瀏覽
陝西菜•BiangBiang麵 係佐敦都可以食到陝西菜?當然可以啦,香港係國際大飯店,乜野大茶飯都有得食! 今次叫左羊肉餃biang biang 麵 (HK$52)! 店舖主打「Biang biang 」麵,主打乾拌形式,有需要可向店舖要求加湯。Biang biang 麵超闊身而薄,食起上黎滑嘟嘟而且超有好彈牙有嚼勁。麵上仲有炸紫菜和大量乾蒜,木耳,椒鹽,莞茜,記得攪拌所有材料醬料先好食。炸紫菜脆卜卜,好似食緊小老闆咁,但又冇油膩感!因為麵身寛闊既關係,伴麵既湯汁好容易就掛到麵條上,沾滿香辣醬汁既BIANGBIANG麵食落特別惹味。大中小辣至無辣仼君選擇,如果唔食得辣記住就住嚟嗌喇。(鍾意食辣朋友表示嗌中辣都覺得一啲都唔辣)我揀左羊肉餃做餸,每碗只有三隻餃子,麵量亦不多,男仔食可能唔夠飽肚。餃子皮略厚,但羊肉餃都有鮮味同足夠既羊羶味,尚算可以。
陝西菜•BiangBiang麵

題外話/補充資料: 呢間餐廳唔好之處係佢唔提供茶水,佢嘅食物又辣又惹味,變相焗你叫嘢飲,香港地,待客之道就冇乜喇。
2019-09-15 615 瀏覽
香港的外省菜不外乎京菜、川菜和滬菜為主,這間陝菜更有米芝連小食推介,不過地點不太方便🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️,由佐敦站走過去也要15分鐘,我和男友也想訪探一下。店內只有十張枱左右,7時去也有一兩張吉枱。.我們先吃了酸辣土豆絲開開胃☺️,不算太辣,土豆爽口,很香口,可以再酸一點點,不錯的😋。腊汁肉夾膜汁肉夾膜很乾😥,包有點硬,和之前吃過不太一樣,內有香菜肉絲,肉絲乾得像過熟的雞胸肉😩,味道帶咸,但沒啥層次🙅🏻‍♀️。干煸孜然豚肉又是乾得要命🤦🏻‍♀️,豬肉乾似的,可能自己吃不習慣,很多辣椒粒,肉卻不多,孜然很香,很入味,送酒可能不錯🤷🏻‍♀️~金沙骨biang biang麵有兩大舊金沙骨,肉質較老,香料味不重🙂,普通。但biang biang麵頗有驚喜,有香菜、炸海苔、木耳、炸蒜⋯⋯加上獨有醬汁,加起很有口感👍🏻,麵身很粗有咬口,很有飽腹感!男友的鮮牛肉餃biang biang麵的餃子很大粒,牛肉有咬勁,頗有鮮味,很不錯🥰。最驚喜是炸湯丸,比煮湯丸香口多❤️,香甜黏糯,有流心感覺🤤,不過就油一點。價錢也可接受,但吃完真的非常口喝,味精太多又重口味,不可常吃😰

腊汁肉夾膜

干煸孜然豚肉

金沙骨biang biang麵

新鮮牛肉餃biang biang麵

炸湯丸

新鮮牛肉餃biang biang麵
炸湯丸
2019-08-15 593 瀏覽
今次同朋友出去,成日都聽佢講Biang Biang麵,次次都唔知佢講咩,今次終於有機會同佢一齊試!呢日真係好熱,夜晚去到果陣諗食咩,淨係諗到冷盤,就叫左份蓮藕。又估唔到幾好食,好爽口!之後叫左份炒土豆絲,我不嬲都鐘意呢食薯仔,佢炒得好爽,係多油左小小。然後叫左兩份麵,一份就係Biang Biang麵啦!其實Biang Biang麵都幾好食,不過今日太熱所以無叫辣,可能辣會更好食~

又估唔到幾好食,好爽口!

然後叫左兩份麵,一份就係Biang Biang麵啦!

2019-08-10
2019-07-10 932 瀏覽
收工又唔知食乜好,咁啱朋友喺網上面見到呢間野,一見到係食辣,諗都唔使諗就去食。麻辣大盤雞個店員見我哋四個人,介紹我哋食呢個麻辣大盤雞,我哋叫咗半隻雞,另外再加咗一條店內特色嘅”餅餅麵”,啲面有啲似河粉,不過大條啲,吸晒啲麻辣汁一流。入面啲雞唔算特別滑,不過勝在個汁夠辣搭夠,同埋份量都算多,我哋四個人食都夠晒食。干扁蓮藕蓮藕爽口,不過味道比較淡同埋食到底有啲油膩。酸辣土豆絲土豆絲都一樣幾爽口,比起干扁蓮藕夠味同埋辣,不過食到底一樣有啲油膩。炸茴香豬肉餃炸得啱啱好,個皮好翠,又唔會太燶,仲好香茴香味。

麻辣大盤雞

干扁蓮藕
蓮藕爽口,不過味道比較淡同埋食到底有啲油膩。

炸茴香豬肉餃
炸得啱啱好,個皮好翠,又唔會太燶,仲好香茴香味。
2019-07-10 611 瀏覽
今日約左朋友一齊食飯,又唔想一人一碗野咁dry,所以我就周圍搵下有咩好食,又俾我發現左一間食陝西菜既餐廳😌差唔多8點去到,入去岩岩好有一張4人卡位!我地點左炸芹菜豬肉餃子、麻辣大盤雞半隻加biang biang麵同埋酸辣土豆絲,全部都order左小辣,點完菜過左5分鐘已經上菜!夠晒快!炸芹菜豬肉餃子非常好食,皮夠脆,而且餡料夠多,咬開個下已經流好多汁😋土豆絲又夠爽脆,食完勁開胃!麻辣大盤雞都好出色,佢既辣汁好濃,入面既薯仔、彩色椒、菇同雞入晒味!好食到自己一個都食左兩碗飯!佢既野飲都好特別,佢有兩款西安飲品,我點左一罐酸梅湯,第一次飲罐裝感覺同平時飲既酸梅湯差唔多,一樣酸尾尾,又解渴又開胃👍🏽不得不讚嘅係店員嘅服務態度好好,坐低唔知叫乜嘢食物佢會介紹唔同嘅嘢食俾我哋,好有禮貌!值得一讚!一定會反黎再食😍
  • biang biang麵
  • 大盤雞
2019-07-07 380 瀏覽
計返已經兩年冇嚟過,因為想回味佢哋嘅大盤雞,所以今日特登揸車過嚟食。因為唔知朋友食唔食得辣,所以叫咗兩樣野試咗個辣度先。首先我哋叫咗個酸辣青瓜,青瓜都算新鮮,但係完全唔酸囉... 真係超級失望!同個侍應反映返碟嘢唔酸,點知佢聽完就轉身走咗,完全冇Feedback... 點解可以咁...?之後係個大盤雞,嗰汁已經冇以前咁好食...一啲都唔香!真係超級失望,好彩唔係叫咗好多嘢食,食完呢兩樣決定埋單走!另外,間鋪好似好耐冇打掃過咁,啲燈痴滿哂塵。坐正門口,啲人開完門又唔閂門,隻門永遠都係打開嘅,好似冇冷氣咁...真係熱到我趴係到囉!都唔知個米之蓮係點拎返黎㗎,仲好多遊客黎!呃鬼!

都唔知個米之蓮係點拎返黎㗎,仲好多遊客黎!呃鬼!
2019-07-06
2019-06-30 467 瀏覽
【陝西菜•BiangBiang麵】係佐敦都可以食到陝西菜?當然可以啦,香港係國際大飯店,乜野大茶飯都有得食!今次叫左羊肉餃biang biang 麵 (HK$52)!店舖主打「Biang biang 」麵,主打乾拌形式,有需要可向店舖要求加湯。Biang biang 麵超闊身而薄,食起上黎滑嘟嘟而且超有好彈牙有嚼勁。麵上仲有炸紫菜和大量乾蒜,木耳,椒鹽,莞茜,記得攪拌所有材料醬料先好食。炸紫菜脆卜卜,好似食緊小老闆咁,但又冇油膩感!因為麵身寛闊既關係,伴麵既湯汁好容易就掛到麵條上,沾滿香辣醬汁既BIANGBIANG麵食落特別惹味。大中小辣至無辣仼君選擇,我鐘意食辣嗌左中辣都覺得一啲都唔辣。我揀左羊肉餃做餸,每碗只有三隻餃子,麵量亦不多,男仔食可能唔夠飽肚。餃子皮略厚,但羊肉餃都有鮮味同足夠既羊羶味,尚算可以👌🏻。
【陝西菜•BiangBiang麵】

今次叫左羊肉餃biang biang 麵 (HK$52)!

2019-06-20 384 瀏覽
曾經好鐘意黎食 但最近一次食都覺得水準大退,仲要帶朋友黎食,拍哂心口話好食有特色,食完之後我真係想搵洞捐,因為完全係難食到想即刻出去搵其他野食,介紹錯黎食飯。黎呢到無非都係想食 biang biang 面, 叫左個金沙骨 biang biang 麵同炒土豆絲。先講個金沙骨乾爭爭,界口到爆,麵除左有少少咸味之外 辣 同香料既味我地一啲都食唔出,碗麵仲要係凍凍地,唔知擺左幾耐土豆絲鑊氣唔夠 咸味辣味麻味酸味都唔出,淨係食到成口油。本身我地仲打算叫其他野食,但食完呢兩樣野之後,雖然唔夠飽但都係即刻走人算

土豆絲鑊氣唔夠 咸味辣味麻味酸味都唔出,淨係食到成口油。

2019-06-20 235 瀏覽
明明叫左加湯(一樣價錢),黎到無湯。同佢講:我係要湯㗎喎。侍應即講:你無話要湯。另一侍應附和。咁我就話:我明明又話要湯,唔緊要啦。個侍應仲要再重複一次:你冇話要湯㗎。我即刻火到黎,應佢:我明明有話要加湯。咁使唔使錄音啊?佢哋即刻無再出聲。其實件事就好簡單,你聽到我咁講;你加啲湯落去又有乜所謂呢?中辣係唔辣嘅。以前好食,宜家唔好食。
咁我就話:我明明又話要湯,唔緊要啦。
侍應仲要再重複一次:你冇話要湯㗎。
我即刻火到黎,應佢:我明明有話要加湯。咁使唔使錄音啊?
佢哋即刻無再出聲。
其實件事就好簡單,你聽到我咁講;你加啲湯落去又有乜所謂呢?

中辣係唔辣嘅。
以前好食,宜家唔好食。
2019-06-19 289 瀏覽
未試過陜西菜,亦不知正統陜西菜該如何,今次午餐在這裏點了3味:鮮牛肉餃biang biang麵,驢肉biang biang麵及孜然豬肉。biang biang麵就像撈麵,沒有湯,麵就泡在像是辣椒油的醬料內,醬料不太特別,不什香也不太辣,麵與平時吃的麵條不同,像是長條形的紅油抄手皮般。至於鮮牛肉餃不過不失,只有極輕手的調味,餃內有肉汁,牛肉亦有淡淡的牛肉味。至於驢肉則是煙熟了的驢肉,驢肉味濃,不過由於是煙熟了,肉質有點普通孜然豬肉是敗北之作,炸得香脆,但炸得很乾,已失去了豬味,無味的一塊脆肉,可以不試
2019-06-17
有緣小敍🙌Environment: ★★★☆☆Service: ★★★☆☆Taste: ★★★☆☆ 今天想和大家分享的是位於佐敦的陝西小店-有緣小敍的食評。有緣小敍多年前由陝西人所開,營運至今,已得到米芝蓮必比登推介。店中以biang biang麵最為有名,biang biang 麵據說是陝西有名的麵食,亦是該店的招牌菜。店內的佈置比較普通,由於得到米芝蓮推介,因此店內明顯有不少外國人特意到訪一試,座位方面亦算是十分迫。由於我來訪當日肉夾膜剛好賣完,但我的用餐時間大約是下午7點左右,這點令我有點不解,只好點其他食物。金沙骨biang biang 麵 ($42):該店的招牌菜,有炸紫菜,木耳,椒鹽,莞茜,biang biang 麵,記得攪拌好才吃。Biang biang 麵條闊度約幾cm,入口非常滑,有彈性,麵條造得不錯,配上前面的一配料,可吃到有很香椒鹽和莞茜味的麵,味道不錯。金沙骨方面,一共三塊,味道強差人意,質素連一般連鎖餐都比不上,煮得不淋,要很用力才能咬開,亦不入味。老陝湯蕎麥餄烙 ($50):點了少辣,蕎麥面算是有蕎麥香味,麵條有彈性。配料有馬鈴薯片,肉碎等,馬鈴薯片不會住得
有緣小敍🙌
Environment: ★★★☆☆
Service: ★★★☆☆
Taste: ★★★☆☆

金沙骨biang biang 麵 ($42):

老陝湯蕎麥餄烙 ($50):
點了少辣,蕎麥面算是有蕎麥香味,麵條有彈性。配料有馬鈴薯片,肉碎等,馬鈴薯片不會住得太淋,但咬下去只有辣味。老陝湯喝下去和一般麵店的的湯沒有分別,喝下去亦只有辣味。這個麵算是十分普通,配料又主要是馬鈴薯片,不建議一試。

總結:
面條質量算是不錯,價錢算是合理,biang biang 麵值得一試,其他食材烹調技術方面有待改善。
金沙骨biang biang 麵
老陝湯蕎麥餄烙