2025-06-21 148 瀏覽
屋企人放假,提議去新蒲崗食晚飯,話景福街近年進駐左好多新食店,去到發現好幾間舊店都執左,換左好多特色新店!其中一間,門口餐牌竟然寫住獨孤一味只賣“叉燒蛋飯”! 仲要店名寫住“有團火叉燒事務所!”心諗:禁大胆!因為附近都有一間主打賣叉燒丼嘅食店。望入店內,見只坐左幾枱客,即刻諗住都係睇定啲先!但行左兩轉都冇乜心水店想試,又有少少雨粉粉,就決定會一會呢舊“大胆叉燒”🌟店內裝修係用“簡單型格”嘅設計,環境都算寬敞,樓底高,令人唔覺侷促!讚!但略嫌冷氣嘅風有啲勁!可能禁啱坐果個位,又或者係我個人怕凍吧!✨️餐牌只有一張(唔記得影相!),有飯,有兩款小食,一款係海蜇,另一款唔記得係乜!🍚飯就只有 A>>“古法蜜煉腩叉飯”(五花腩) &B>>双蜜豉香叉燒飯(梅頭肉),另一款就係A+B嘅双拼叉燒飯。🍛三款飯都係會跟一隻太陽蛋,亦可以加錢加多一隻竹絲雞蛋或蘭王蛋🥚,又或者揀特色嘅米,不過我地對蛋同米冇乜講究,🤷所以冇加。一碟飯價錢大約60元左右,喺呢區係相當合理。原本想要兩碟双拼飯,但店內哥哥仔好好人,話如果每款叫一碟再兩個share食會更抵,一於咁話啦!🍛叉燒蛋飯嘅賣相
心諗:禁大胆!因為附近都有一間主打賣叉燒丼嘅食店。
望入店內,見只坐左幾枱客,

✨️餐牌只有一張(唔記得影相
!),有飯,有兩款小食,一款係海蜇,
另一款唔記得係乜!
一碟飯價錢大約60元左右,喺呢區係相當合理。
原本想要兩碟双拼飯,

🍛叉燒蛋飯嘅賣相合格!有菜有肉有蛋,啲叉燒冇令我地失望!👏
腩叉肥瘦双間但食落又唔會覺得肥膩!入口淋得黎又有少少爽彈,讚!

梅頭叉有幾舊都帶少少少少肥!但都好爽淋!再讚!

👅都可以講係色香味俱全!🫶
好難講倒邊款好食啲!下次再黎會叫双拼飯,因為兩款都禁好食!難分高下!
🤩用茶餐廳價錢食倒酒店嘅水準,我覺得真係物有所值!
👍👍👍
😆果然係高手在民間!

2025-06-20
  • 双拼叉燒飯