2025-07-21
🤞🏻又係我呢個屯門有周圍搵嘢食嘅時候,大興邨真係未食過一間唔係連鎖店嘅餐廳,今次入咗一間特別台式嘅主題廳餐,聽聞菜式都比較特別,竟然叫咗一個從來都未食過嘅台灣紅酒糟配飯,即是Google吓係咩嚟嘅先!👉🏼台灣紅酒糟,其實就係「紅糟」或「紅麴酒糟」啦!🍶 係用紅麴米同糯米釀製紅麴酒,榨完酒之後剩低嘅酒糟(酒渣),所以會有天然紅色、好香嘅酒香、仲帶微微酸味。除咗用嚟煮餸(例如紅糟肉、紅糟雞、紅糟炒飯)可以去腥、增香,仲幾有特色,係台灣同福建、小馬祖一帶常見嘅傳統調味料。👈🏼睇完資料就覺得好特別,咁就試咗我從來未試過嘅新菜式啦!呢個真係超級特別,大家可以試吓!🧋珍珠奶茶佢用啤啤熊裝住,感覺好可愛,奶茶好飲!🥤香芋牛奶芋泥仙草冰竟然係用真嘅香芋打碎去做冰,每啖都食到香芋一粒粒,口感非常獨特🥘招牌辛雞卷雞卷整份量啱啱好,夠晒腍一啲都唔鞋口🥘蚵仔煎極之推介蚵仔煎超好食,剛剛上枱邊勁脆,林上面嘅醬汁非常匹配,而且入邊加咗菜,感覺唔會太肥膩,非常抵食,因為好大碟,推介👍🏼🥘台灣紅酒糟炒鴨配飯非常特別嘅菜式,原來紅酒糟會有少少酸酸,再加上佢用少少辣嘅味道做配襯,撈飯一流!鴨嘅份量都非常多,未試過嘅可以
🧋珍珠奶茶
佢用啤啤熊裝住,感覺好可愛,奶茶好飲!
🥤香芋牛奶芋泥仙草冰
🥘招牌辛雞卷
雞卷整份量啱啱好,夠晒腍一啲都唔鞋口
🥘蚵仔煎
🥘台灣紅酒糟炒鴨配飯
非常特別嘅菜式,原來紅酒糟會有少少酸酸,再加上佢用少少辣嘅味道做配襯,撈飯一流!鴨嘅份量都非常多,未試過嘅可以試吓,唔錯!