今次嚟到好多街坊推薦嘅越南湯粉店🇻🇳✨月橋正宗越南湯粉✨我地叫左𝟐碗粉同𝟐杯野飲👇🏻❶ 鮮茄魚餅蟹膏湯檬🍜 💰𝟓𝟔呢碗湯檬應該係咁多款入面最多料嘅一碗~因為入面有番茄🍅、魚餅🐟、札肉、蝦🦐、蟹膏🦀等等湯底鮮甜 大部分配料都幾好食蝦就唔係太新鮮 但呢個價錢嚟講我覺得呢碗都值得一試嘅❷ 招牌生牛肉湯河🥩💰𝟓𝟔生牛肉份量都幾多 但係肉質有啲嚡🫨河粉滑溜 湯底略鹹同好多油🫣🫣🫣相比起鮮茄魚餅蟹膏湯檬🍅呢碗就略嫌遜色左少少🙊❸ 凍檸茶🍋、椰汁紅豆冰🥥🫘凍檸茶係茶味偏重個種 味道正常發揮椰汁紅豆冰椰汁味香濃 紅豆煮得夠淋 好飲😋推薦👍🏻👍🏻🌟總括而言🌟我覺得無大家講到咁好食🙈同係越南食到嘅粉味道都唔係話真係好似但都可以一試嘅~味道😋:𝟑.𝟓/𝟓 環境🌄:𝟑/𝟓服務🙆🏻‍♀️:𝟒/𝟓性價比🤩:𝟒/𝟓 (免加一)回頭率🔙🥳:𝟐.𝟓/𝟓• ────── 🏬店鋪資訊 ──────•🏷 月橋正宗越南湯粉|@phokieuhk📍 太子界限街𝟑𝟗號地舖🚇 太子站𝐄出口 步行約𝟓分鐘🕰 星期二至日 𝟏𝟏:𝟑𝟎-𝟐𝟐:𝟎𝟎|星期一全日休息☎ 𝟓𝟏𝟏𝟎𝟎𝟐𝟖𝟐• ─── @𝓱𝓮𝓲.𝓵𝓮𝓽𝓼.𝓯𝓮𝓪𝓼𝓽 ─── •👧🏻|
今次嚟到好多街坊推薦嘅越南湯粉店🇻🇳
✨月橋正宗越南湯粉✨
我地叫左𝟐碗粉同𝟐杯野飲👇🏻

❶ 鮮茄魚餅蟹膏湯檬🍜 💰𝟓𝟔
呢碗湯檬應該係咁多款入面最多料嘅一碗~
因為入面有番茄🍅、魚餅🐟、札肉、蝦🦐、蟹膏🦀等等
湯底鮮甜 大部分配料都幾好食
蝦就唔係太新鮮 但呢個價錢嚟講
我覺得呢碗都值得一試嘅

❷ 招牌生牛肉湯河🥩💰𝟓𝟔
生牛肉份量都幾多 但係肉質有啲嚡🫨
河粉滑溜 湯底略鹹同好多油🫣🫣🫣
相比起鮮茄魚餅蟹膏湯檬🍅
呢碗就略嫌遜色左少少🙊

❸ 凍檸茶🍋、椰汁紅豆冰🥥🫘
凍檸茶係茶味偏重個種 味道正常發揮
椰汁紅豆冰椰汁味香濃 紅豆煮得夠淋
好飲😋推薦👍🏻👍🏻

🌟總括而言🌟
我覺得無大家講到咁好食🙈
同係越南食到嘅粉味道都唔係話真係好似
但都可以一試嘅~

味道😋:𝟑.𝟓/𝟓
環境🌄:𝟑/𝟓
服務🙆🏻‍♀️:𝟒/𝟓
性價比🤩:𝟒/𝟓 (免加一)
回頭率🔙🥳:𝟐.𝟓/𝟓

👧🏻|香港𝟎𝟎後𝐅𝐨𝐨𝐝𝐢𝐞🤤🇭🇰
❤️‍🔥|美食情報💥|真實食評🫦
💰|尋覓𝐂𝐏值高嘅美食👅
🍳|不定時煮食分享👩🏻‍🍳🍽
𝓝𝓸𝓽𝓱𝓲𝓷𝓰 𝓫𝓻𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓹𝓮𝓸𝓹𝓵𝓮 𝓽𝓸𝓰𝓮𝓽𝓱𝓮𝓻 𝓵𝓲𝓴𝓮 𝓰𝓸𝓸𝓭 𝓯𝓸𝓸𝓭👩🏻‍🤝‍👩🏼🍩
𝓗𝓮𝓲 𝓛𝓮𝓽’𝓼 𝓕𝓮𝓪𝓼𝓽, 𝓪𝓵𝔀𝓪𝔂𝓼 𝔂𝓸𝓾𝓻 𝓹𝓵𝓪𝓬𝓮💗

★ 🥰如果喜歡我嘅分享✨
➜ 記得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰🫶🏻 @hei.lets.feast❤️‍🔥
咁就唔會錯過我嘅最新帖文啦🥳

★ 😋如果睇完想去試✨
➜記得𝐛𝐨𝐨𝐤𝐦𝐚𝐫𝐤🏷 / 𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞比朋友仔一齊睇👩🏻‍🤝‍👩🏼
2023-12-14 640 瀏覽
月橋正宗越南湯麵館是一個可以模仿越南正宗味道的地方。網路上提到了十大美食。嘗試後,我們訂購了它們。檸檬豬頸肉和牛腩湯麵都給我們留下了深刻的印象。讓我們仔細看看這兩種美食的味道。檸檬醃製的豬頸肉是越南的經典食材。透過獨特的烹飪和調味工藝,實現了豬頸肉的精確外觀和檸檬的酸辣口味。完美地融合在一起。肉質細嫩多汁,帶有酸醋的清爽味。全新的酸味讓這道菜在味蕾上多了一層獨特的層次尤其是拴在運河邊的花生,更是倍受珍惜。鹹香酥脆的口感讓碗麵升起。這是一個輝煌的水平,而且非常美味。牛腩湯麵 月橋正宗越南湯麵店的另一道明星菜色。少量的高湯,加上香料慢燉,搭配嫩滑的牛腩,呈現出令人難以抗拒的美味。粉末為金邊粉末,質地細膩有彈性。香菜、蔥等蔬菜的加入,為這道菜帶來了豐富的層次感和新鮮的味道。但越僑正宗越南湯麵館空間佈置狹小,座位緊張。港區,對於習慣寬敞用餐環境的顧客來說,可能有點不方便。另外,餐廳內沒有專門放置包包等物品的地方,可能會為顧客帶來一定程度的麻煩。儘管如此,這家餐廳提供的美味佳餚絕對值得一試。以替代方式完成這些享用完美口味佳餚後,您可能會暫時忽略這些小瑕疵,沉浸在越南美食的風味中。
完美地融合在一起。肉質細嫩多汁,帶有酸醋的清爽味。
全新的酸味讓這道菜在味蕾上多了一層獨特的層次
這是一個輝煌的水平,而且非常美味。
但越僑正宗越南湯麵館空間佈置狹小,座位緊張。
我一向都比較鍾意食泰國同越南菜,因為未到好惹味,估唔到今日搵到一間餐廳響太子,食咗佢嘅越南粉,真係好好食,一定要推介俾朋友,好值得去食呀,呢一間餐廳好方便,如果經過太子嘅朋友,一定要試呀,去到門口嘅時候,都見到好多人排隊,都好多人幫襯,證明呢一間餐廳好受歡迎,應該係老字號店,而且餐牌嘅選擇都好多,有飯有粉面類,仲有小食飲品呀,例如有香茅豬扒飯,有春卷,有很多最近有,仲有炸蝦餅,每樣食物都好好食😋,所以我覺得呢一間餐廳唔錯,味道十足,價錢經濟實惠,仲有小息嘅時候準備預期高,推介嘅有春卷,佢哋嘅春卷自己識整,外脆內軟,應該有好多喊,佢買醬汁酸酸甜甜,好惹味,請滿意嘅係佢哋嘅豬扒包,佢哋嘅豬扒包好鬆化,所以食到好開胃,而家都好回味啊
2023-11-08 465 瀏覽
對上一次去越南旅行已經係2019年嘅事。今日心血來潮想食返碗越南粉麵,懷緬一下係越南旅遊歡樂嘅時光。 太子附近雖然有好多餐廳,但原來越南餐廳五隻手指數得晒。咁就近近地試下呢間位於太子舊區入面嘅月橋。 餐廳唔算好大,得六張四人檯,不過午飯時間都唔算好多人。店舖係用QR code落單,而所有湯麵,撈檬,飯都可以加配野飲。 牛腩牛展湯河 ($58) 成碗粉都鋪滿左牛腩同牛展,餸嘅份量出乎意料地多。牛腩唔怕鞋口,牛展就非常出色,煮到好淋,有入口即溶感覺。而河粉底估唔到係用上越南河,好滑身。配上越南芽菜,成碗粉都好好食。 凍檸茶 (跟餐加$6) 凍檸茶就正常發揮,不過不失。 食物質素OK,份量都好大,下次午餐或下午茶可以再來。如果餐飲可以有熱奶茶選擇同埋凍奶茶可以擇甜度就更好。

牛腩牛展湯河 ($58)
牛腩牛展湯河
牛腩
牛展
河粉

凍檸茶 (跟餐加$6)
凍檸茶就正常發揮,不過不失。
凍檸茶

2023-11-08
牛腩牛展湯河
牛腩
牛展
河粉
凍檸茶
2023-07-23 934 瀏覽
上次行過買左個生熟牛肉河食,今次同埋屋企人一齊來吃晚飯,等大概10分鐘便有枱。先來豬頸肉客飯、生熟牛肉河和番茄魚餅蟹膏河粉,總括來說份量足,牛肉河略咸,蟹膏河粉料足但多些蟹膏會更好。小食嘅水準比预期高,春卷皮薄、外皮脆卜卜和粉絲涵好夾。雞翼炸得刚刚好,味道夠。最滿意係豬扒法包,鬆化嘅法包外皮配少少酸嘅配菜和猪扒,真令人胃口大開、十分回味。

2023-07-21
2023-07-23 520 瀏覽
係外賣平台叫咗個鮮茄魚餅蟹肉湯檬,一打開見到碗湯都知出事,因為係清湯黎既,食落完全清水咁冇味,蕃茄味冇,蟹肉味更加係零,未食過咁難食既湯檬,食咗兩啖成碗粉掉咗。成碗粉得片札肉係正常,魚餅好重魚腥味,同埋有兩嚿滑潺潺既肉丸,難食到難以形容。 可能成碗粉係得的d檬粉係正常。
鮮茄魚餅蟹肉湯檬
2023-07-23
2023-07-15 208 瀏覽
好耐未食過越南菜,行過见到小店晚上九時仍滿座,不如買外賣食吓。點了生熟牛肉河,等了约5分鐘便可取外賣。湯底與河粉、牛肉等分開放,另附有辣椒和青檸。碗內河粉、牛腩肉和牛肉份量十足,香菜和洋蔥加添冶味。整體味道好,吃後又唔口乾,下次要堂食,試下法包和沙律。

整體味道好,吃後又唔口乾,下次要堂食,試下法包和沙律。
2023-07-14
5 分鐘 (外賣自取)
2023-06-04 626 瀏覽
-{太子米紙推介越南菜🍲}🤤 招牌生牛河湯粉 🤤 ($56)湯頭好香濃 食完清左大半碗湯🤩癡線咁多牛肉片 河粉滑身質地淋啲~食完整碗都唔膩😍🥰👖褲評: 8.5/10🤤 越式炸蝦餅 🤤 ($47)肉質好扎實🤓唔太油!仲要嚿嚿都大都有厚度🥳👖褲評: 8/10🤤 越式紙米卷 🤤 ($30)扎肉同啲粉絲咁食落好fresh同light😆配魚露咁食酸酸地☺️👖褲評: 7.8/10舖位有啲窄~好想試埋蟹膏湯粉🥹🥹🥹咁嘅價錢真係好高質😉性價比: 8.5/10服務: 8.5/10環境: 7/10🚩 月橋正宗越南湯粉 🚩地址: 太子界限街39號地舖 #fuudjai #fuudjai東南亞菜 #fuudjai太子
{太子米紙推介越南菜🍲}
🤤 招牌生牛河湯粉 🤤 ($56)

👖褲評: 8.5/10

🤤 越式炸蝦餅 🤤 ($47)
肉質好扎實🤓唔太油!仲要嚿嚿都大都有厚度🥳

👖褲評: 8/10

🤤 越式紙米卷 🤤 ($30)

👖褲評: 7.8/10

米紙卷
  • 生牛肉湯河
  • 越式紙米卷
2023-05-07 540 瀏覽
一向中意食泰國同越南菜,今次意外發掘到位於太子呢間越南餐廳,好值得一試。餐廳雖然面積唔大,但客似雲來,好多人入黎幫襯。餐牌選擇都唔少,有粉面類同飯類。我同骨朋就點左一個粉一個飯再加小食。香茅豬扒飯:豬扒都幾大塊幾多,仲有煎蛋送!炸春捲湯粉:粉既份量好好多,而且春卷入面有粉絲、冬菇絲、紅蘿蔔絲,炸到卜卜脆,十分惹味!另外仲點左小食:香茅豬頸肉同炸蝦餅,豬頸肉咬落有肉汁,蝦餅味道唔錯,都十分值得一試!

香茅豬扒飯:豬扒都幾大塊幾多,仲有煎蛋送!

2023-04-29 383 瀏覽
太子_分店_柏樹街4號地下食過總店,經過見到原來開左分店,兩邊都先進左需要用QR code 下單。生牛肉湯河,份量好多茄蟹膏湯河,入面有扎肉,豬肉碎餅,魚餅,蝦就唔係好新鮮,但總括嚟講都好食感覺有點油膩,醬汁在枱面自己選擇沾吾沾
生牛肉湯河
生牛肉湯河
月橋正宗越南湯粉餐廳是一個讓您品嚐到真正越南風味的地方。網上講到是10大好食,經過便試吓,我們點了豬頸肉撈檬和牛腩湯粉,兩者都給我們留下深刻的印象。讓我們來仔細品味一下這兩道美食的風味。豬頸肉撈檬是一道經典的越南風味料理。擁有紮實口感的豬頸肉貌似經過獨特的烹調工藝,與撈檬的酸辣口味完美地融合在一起。肉質經過鮮嫩多汁,配以酸醋的清新酸味,使得這道菜在味蕾上呈現出一種獨特的層次感,尤其難得既係佢既花生,咬落去既咸脆,令碗粉昇華到叻一個層次,非常咁好食。牛腩湯粉則是月橋正宗越南湯粉餐廳的另一道明星菜品。濃郁的高湯,加入香料燉煮,再搭配上滑嫩的牛腩,呈現出一道令人難以抗拒的美食。粉是金邊粉,口感細膩而有彈性。在搭配上香菜、青蔥等蔬菜的點綴,為這道菜帶來了豐富的層次感和清新的口感。然而,月橋正宗越南湯粉餐廳的空間較為狹小,座位緊湊,對於習慣於寬敞用餐環境的顧客來說,可能會感到有些不便。另外,餐廳內沒有特別的位置放置包包等物品,可能會給顧客帶來一定程度的困擾。儘管如此,這家餐廳所提供的美味佳肴絕對值得一試。在品嚐完這些美食後,您或許會暫時忽略這些小瑕疵,沉浸在越南美食的風味之中。

2023-04-20 194 瀏覽
🌟🌟今日午飯時間經過太子,見到一間越南餐廳,裏面坐位不多,但外賣不絕,所以應該不錯吧!🌟🌟雖然係小店,但都同不少餐廳一樣,用手機落單👍🏻🌟🌟食物選擇多,我最鍾意食撈檬,所以order了越式炸春卷撈檬、越式炸蝦餅、同埋喺越南餐廳比較少見的越式滴漏咖啡。🌟🌟越式炸春卷撈檬,有6大條春卷,每條都脹卜卜,用料十足,真係要同朋友share先食得晒,清爽幼滑的檬粉配合青瓜、紅蘿蔔、花生碎等配菜,清新可口,加埋酸甜開胃的魚露,好食到停唔到口。🌟🌟越式炸蝦餅,炸得香脆可口,但味道略鹹,整體來講都不錯。🌟🌟越式滴漏咖啡,平時去越南餐廳比較少見,所以都要試一越,味道比普通咖啡甜,總括來說都不錯。

🌟🌟雖然係小店,但都同不少餐廳一樣,用手機落單👍🏻

越式炸春卷撈檬

越式炸蝦餅

🌟🌟越式炸蝦餅,炸得香脆可口,但味道略鹹,整體來講都不錯。

越式滴漏咖啡

越式炸春卷撈檬
越式滴漏咖啡
2023-04-18 173 瀏覽
好似好耐冇食越南野,今日朋友經開太子,就幫襯下呢間月橋。佢舖頭細細既小店,睇落都幾地道。入去時仲有2張枱,坐落已經滿晒啦。 咁應該都好受街坊歡迎。冇諗到佢地都係用QR code落單。 叫左2個套餐招牌生牛肉河配紅豆冰。 都幾大碗,足料,好多牛肉,而且芽菜好肥美,真係越南河既亮點。 個湯都飲得出係牛骨煲既,但可能好老火,有啲咸。 對女士黎講係濃味左啲,我諗濃味人會幾鍾意。不過食完個湯河再飲杯紅豆冰,感覺真係一絕,超爽。 可能呢個都係佢地個效果。好正呀。而另一碗就係招牌牛腩河配咸檸七。 佢唔係港式牛腩,係越式既,所以佢地既牛腩冇咁肥膩。而且仲有牛展,真係好好味,好多餸,而且杯咸檸真係好解膩,又係好夾。2杯野飲都好足料,又夠味而佢個拼盤都勁大碟,有成5個餸,黎到真係有啲驚喜。 由於係即炸起,食既時候真係要小心啲呀。今餐真係超豐富,好開心
冇諗到佢地都係用QR code落單。 叫左2個套餐

2杯野飲都好足料,又夠味

今餐真係超豐富,好開心
2023-04-18
2023-04-15 180 瀏覽
今日朋友帶我去太子月橋正宗越南湯粉,她極力推薦這間小店,一試之下,非常有驚喜!小店裝修簡約,自助掃code 落單,但老板娘又會主動幫長者落單,非常細心!我和朋友點了以下食物:招牌火車頭湯河$69有牛腩、牛展、牛肉、牛丸,仲有大量牙菜、香菜配料,份量十足!湯頭濃郁但一點也不咸,牛腩夠淋又入味,牛肉爽嫰,河粉幼滑,值得一試!香茅豬扒湯檬粉$57豬扒好大份,新鮮即炸熱辣辣,而且肉汁多一點也不乾身,果然是必吃之一!越式紙米卷 $30紫米卷材料非常豐富,有大大塊扎肉、米粉、青瓜、紅蘿蔔、生菜絲,卷皮都好滑,味道唔錯!越式炸春卷$32春卷是我的最愛,又係新鮮即炸,外脆內軟,料頭又多,大大件,朋友和我都非常滿足!最後梗係點埋杯椰汁紅豆冰,為呢餐畫上完美句號!總括來說,餐廳食物水準非常好,抵食又好味,而且老闆娘好好客,非常有親切感,下次會再回來光顧!

我和朋友點了以下食物:

招牌火車頭湯河$69

香茅豬扒湯檬粉$57

越式紙米卷 $30

越式炸春卷$32

2023-04-14 138 瀏覽
大坑東踢完波 唔打算食咁肥所以朋友推薦嚟呢間越南河粉店食,舖頭都係比較細間,但好彩今日行日唔使等位!一坐低唔使諗㗎啦,一定係火車頭河粉大件夾抵食, 結果都冇令我失望, 呢間店舖湯底同其他越南舖頭比較 確實係清甜, 佢有牛肉牛展牛丸, 三樣都做得唔錯! 鍾意食小店嘅各位可以考慮吓!飲品青檸梳打正正常常!

飲品青檸梳打正正常常!
  • 火車頭湯河