2020-02-03 439 瀏覽
我係超級鍾意食米線嘅人,一諗唔到食咩就想食辣。有時我覺得如果湯底夠正,我係唔會介意啲餸差少少,調返轉反而接受唔到啲餸OK但湯底唔得,因為食米線最緊要都係個湯底。今次響外賣速遞叫咗呢間米線鋪,但我諗大家唔使真係食、淨係睇賣相、都估到湯底咩水準。首先我係叫麻辣中辣,先想像一下麻辣嘅湯底係圖中咁嘅顏色。開估,唔麻但食得出係有輕微辣嘅,整體偏淡,配料少:少肉碎少芽菜etc。自選餸係正常嘅,所以唔排除你食其他湯底,會覺得冇問題。但我覺得失望。

但我覺得失望。
外賣送餐
2020-01-23 153 瀏覽
下午已經兩點嘅時候唔知食乜好,打開個app見到呢間近近地,叫自己做正宗四川麻辣米線,就去試一試先。過咗兩點就到下午茶優惠,$40兩餸米線加一盒紙包飲品。平呢其實就算不上,諗唔到食咩都可以嚟試試。下午茶set叫咗兩餸,豬腸同雲吞,湯底可以揀清湯或者四川麻辣。我揀咗四川麻辣嘅五小辣(係最低辣度)。可能平日下午茶無乜人,好快就有得攞。湯底雖然唔覺得真係四川麻辣,始終咸多,但都係有少少麻,可能下次需要叫辣多一級。雲吞只有2-3粒,同埋只係一口雲吞嘅size,唔係特別好食嘅,可以嘗試下另一款餸。反而豬腸令我感到驚喜,唔會有臭豬同埋腥味,而且唔會太肥,好怕食完仲有好重豬油味係個口到,如果唔追求豬腸有大量脂肪嘅話,豬腸絕對可以一試啊!

7 分鐘 (堂食)
2019-11-09 205 瀏覽
職員在下單時只想快速收錢,顧客每加一樣,就不斷講:「又唔早講」,好似幫襯多d是顧客罪過,又或者下單是需要機關槍式講才可以?雖然屬於市集舖,但不用如此無禮吧?!見其他市集店鋪職員沒有她的無禮,見她生意一般,旁邊日式店較她生意好多了,絕對需要檢討。取餐時發現連跟餐(下午茶)飲品也沒附,問到也是顧客問題⋯⋯因為唔早講後來見到她下完單就坐下吃麵,莫非打擾她了?食物方面:炸醬是一早盛起,不熱;香草雞翼偏油偏乾

後來見到她下完單就坐下吃麵,莫非打擾她了?

食物方面:炸醬是一早盛起,不熱;香草雞翼偏油偏乾
2019-11-09
2019-10-15 155 瀏覽
星期六黎大圍上堂,放lunch黎呢邊搵野食,好多餐廳好難揀,最後揀左食米線店舖雖然細細,人手唔多,但供應唔同款式既米線~兩餸連野飲(加10蚊),盛惠$51,呢個價錢不過不失既~等左5分鐘左右就有得食!我揀左酸辣湯底,最小辣,個人認為湯底幾好飲,辣得幾有層次,唔係死辣;而配菜都幾足料,酸菜都夠酸,不錯~~至於我揀既豬潤同魚腐,前者有五小片,但味道麻麻地,比較鞋口,而且未辟到腥,唔太好食魚腐就加番分,係新鮮既,唔似譚仔果d又細舊又冧哂

酸辣米線

魚腐就加番分,係新鮮既,唔似譚仔果d又細舊又冧哂
2019-10-12
5 分鐘 (堂食)
酸辣米線
2019-09-01 171 瀏覽
小妹其實一直以黎都有舖米線癮, 每個星期總要食一次米線,品嘗下米線既湯底 而身住大圍既小妹,當然要嘗試下大圍區既米線。 今晚入到搵食市集,見到不少食客食緊景霖 既米線望落大大碗。就試下啦~今晚order 酸辣湯米線, 2餸, 炸醬,金菇湯底夠哂熱燙燙雖然叫左酸辣,但其實都唔太酸,不過味道都不錯, 喝後不會太涸喉米線煮得不會太”冧“,原條爽口炸醬值得一讚, 量多, 肉碎有咬口,而譚仔既炸醬係凍冰冰, 而呢個係有溫度,所以與米線一齊食,不會有譚仔那種強大溫差感。金菇太少了,不太抵食。老闆娘推介柚子話梅蜜,跟米線加10蚊味道酸酸甜甜, 感覺解喝清新
而身住大圍既小妹,當然要嘗試下大圍區既米線。
今晚入到搵食市集,見到不少食客食緊景霖 既米線
望落大大碗。就試下啦~

今晚order 酸辣湯米線, 2餸, 炸醬,金菇

湯底夠哂熱燙燙

米線煮得不會太”冧“,原條爽口

金菇太少了,不太抵食。

老闆娘推介柚子話梅蜜,跟米線加10蚊
味道酸酸甜甜, 感覺解喝清新

2019-07-16 104 瀏覽
做完yoga唔食太多野, 又嚟左搵食飯堂食少少野~今次試下呢間米線, 之前見親都係酸辣湯, 今次見到佢有清湯就試下啦~我哋嗌左個自選三餸米線, 生菜, 蟹子丸, 同埋加8蚊嘅帶子。之後店員話爭一粒蟹子丸, 換個芝士蝦丸比我哋試下......我哋兩個人share食, 兩粒丸計(一餸), 以呢個價錢嚟講,好似貴左啲, 一人分到一粒丸, 好冇滿足感。仲有嗰個芝士蝦丸, 明明就係芝心丸, 但我印象中嘅芝心丸係冇蝦嘅成份, 抱住諗住試新野嘅心態, 去食返一粒由外到內都係以前食過嘅野, 有種被騙了嘅感覺😔好彩最後粒帶子都算新鮮, 米線個量都好多👍🏻 但呢個價錢, 我會揀其他野食🤔
做完yoga唔食太多野, 又嚟左搵食飯堂食少少野~

好彩最後粒帶子都算新鮮, 米線個量都好多👍🏻

但呢個價錢, 我會揀其他野食🤔
2019-07-07 89 瀏覽
食過兩次覺得譚仔仲好食過佢 不過啲料都ok價錢都可以 飲品唔洗錢 芝心蝦丸流晒芝心出黎都好味 雞肉無咁入味 炸醬太辣 搵食市集太難選擇食咩 唯有揀食呢間 服務態度真係好差 個阿姐語氣唔該好啲啦賴巴閉咁 我都未講完就咁快打斷我 下次都唔想幫襯佢
食過兩次覺得譚仔仲好食過佢 不過啲料都ok
2019-07-07
10 分鐘 (堂食)
2019-05-31 138 瀏覽
聽朋友說這裏的下午茶很抵食,辜且一試。從未行入這裏,原來這是一個類似food court的地方,有不同的食肆擺檔。但採光不足,又開了很强的冷氣,感覺不太舒服。叫了兩餸米線,5小辣,配紙包飲品,索價不過是$38,確食抵食。等了5分鐘,店員叫號碼取食物,拿了食物便隨意找個空位進食。所以這裏基本上是沒有甚麼的服務可言。今次的配餸係腩肉加魚腐,分量都充足,米線大大碗,跟小量韮菜,芽菜,酸菜和腐竹。米線不够韌滑,而且很削;湯底不够濃郁,辣但不酸,味道很淡;腩肉厚切而且形狀很不一致,一大塊脂腩呈現眼前,令人難以下嚥;魚腐係普通貨色,不好吃也不難吃;韮芽都燙得過熟,失了清爽的感覺,腐竹是一塊炸腐竹,有别於其他米線店的鮮腐皮。老實說,這是一碗平庸得過分的米線,不會列入我的推薦名單。但如果只想填飽肚子,當吃碗普通的粉麵,亦未嘗不可。

2019-05-31
2019-05-04 136 瀏覽
開左都一段時間啦,今日下午做完野番到大圍,肚餓又唔想同人迫,就緊係買外賣番屋企到食啦。今日,我終於黎左景霖到買米線食。平時聽就聽得多,今次都係第一次買黎食。由於都5點幾,我就去買左個下午茶米線食。兩餸係做緊38元,都好抵架啦!Well等左唔係好耐就買到!拎左反屋企後。我就好快手食。我覺得其實同一般米線無乜分別,不過大圍黎講,又無三哥,無乜米線店,難得有呢間,又真係幾好。同我叫左豆卜,同湯一起好正。雖然無乜特別,不過呢個價錢就有米線食,都真係執到架啦!
Well等左唔係好耐就買到!
同我叫左豆卜,同湯一起好正。
雖然無乜特別,不過呢個價錢就有米線食,都真係執到架啦!
2019-03-30 259 瀏覽
餐廳就在大圍站對面, 搵食市集地下最入一間, 比較隱蔽。 星期六下午食客比較多人, 一樓沒有坐位, 可到二樓坐, 位置比較多。 下午茶, 出奇地超值, 比較其他米線餐廳某哥/某仔,平喎。 仲以為下午茶餐會份量好少, 或減少份量, 但係上枱時, 發現份量係比一般米線大碗。不過, 我不是米線控, 點了清湯與小朋友一齊食。 米線湯底選擇較少, 只有三款。 餸款式都有很多選擇。排隊點餐時見, 所有食客都點了雞翼, 跟餐只需加$10, 好抵, 所有都點了香草味雞翼。見到細細隻~食落口, 超級好味, 個個都叫係有原因! 香草香味,嫩滑雞肉,多汁豐富。 一定要試, 推介!

餐廳就在大圍站對面, 搵食市集地下最入一間, 比較隱蔽。

下午茶, 出奇地超值, 比較其他米線餐廳某哥/某仔,平喎。

香草雞翼

見到細細隻~

2019-03-30
用餐優惠
試食活動
香草雞翼
  • 雞翼
2019-01-17 231 瀏覽
.呢間店米線到到食都ok ,價錢又合理。當然,講到最抵食就緊係下午茶餐,兩個餸,仲有兩隻燒雞翼,都係30多元。先講雞翼,因為有些香草燒,所以係更香,咬落雞肉又多汁。米線質地一如往常都是唔太腍,彈牙,份量好夠飽。腩肉切得夠薄,好爽口。

先講雞翼,因為有些香草燒,所以係更香,咬落雞肉又多汁。

2019-01-13 170 瀏覽
以前喺佐敦返工成日都食架!而家大圍都開咗一間,勁正!可以成日食啦~我最愛炸醬米線,清湯底$33,大大碗!配菜有腐皮、韭菜、芽菜!唔食得辣嘅我都食到!個炸醬少少微辣,好香口!配埋清湯底中和返個辣味!魚腐墨魚丸麻辣米線$39嘩!勁多配菜~湯底選擇咗五少辣,只有小小辣味~好開胃!魚腐同墨魚丸都OK~每次來食都叫香草雞翼!必食架!佢勁香口!好好食~肉嫩多汁!食完仲想食多個,停唔到口!勁滿足!食到好飽~佢哋有下午茶好抵食架!仲送埋飲品!

我最愛炸醬米線,清湯底$33,大大碗!
配菜有腐皮、韭菜、芽菜!

唔食得辣嘅我都食到!個炸醬少少微辣,好香口!
配埋清湯底中和返個辣味!

魚腐墨魚丸麻辣米線$39

每次來食都叫香草雞翼!必食架!
佢勁香口!好好食~肉嫩多汁!食完仲想食多個,停唔到口!

勁滿足!食到好飽~

佢哋有下午茶好抵食架!仲送埋飲品!
2018-11-13 285 瀏覽
一直都好想黎試下新開既搵食市集,今晚終於黎睇下有咩好食,原來係有兩層高,大約有十幾間唔同食物種類既舖頭,最後我選擇左食米線。要左一個過橋米線,食物一到既時候真係嚇左我一跳!!無諗過係咁大碗,而且有好多配料,有魚蛋、炸醬、腩肉、炸菜、雞肉、火腿等等,總之一般米線有既料都有。腐皮吸收晒d湯所以好好食,但腩肉就鹹左少少,同埋米線唔太夠兩個人食。不過整體上黎講都算唔錯!!

2018-11-11
10 分鐘 (堂食)
2018-11-12 220 瀏覽
新開嘅大圍巿集明顯主打年青人巿場,入面主要換係日韓台嘅餐廳。除左二樓間冰室,其他都係好似food court咁嘅形式,自己買自己拎…… 以呢個外賣店款,自助形式嘅食法,價錢普遍都五六十蚊以上先食到一個冇飲品嘅正餐… 其實真係唔平, 同係餐廳食差唔多。喺角落頭發現有呢間景霖米線,$55大大碗 過橋米線! 如果細食嘅人分量足夠兩個人食, 好似某間米線專門店咁,乜嘢餸都有啲大大碗! 湯底夠濃味不過有啲偏鹹, 五花腩好似食燒肉咁好鬼咸而且好乾, 其他魚蛋雞肉腐竹等等都ok嘅 ,叫做係又平又飽肚啦

2018-11-06 190 瀏覽
📸#tagnshare大圍篇《身邊總有米線🍜怪》-景霖米線分店越開越多。兩碗米線加埋四隻香草雞翼先$100,價錢唔算貴,份量都唔少! 景霖米線偏粗身似桂林米線,試左雲吞雖然唔夠大粒但大隻🦐搭夠! 雞翼等得耐左d,即烤既👍🏻,香草🌿味超濃。#五小都覺得辣#求推介米線食咩餸-大圍朋友有口福啦!🙆🏻‍♀️ 火車站對面開左個搵食巿集,類似foodcourt ,入面有超過10間唔同種類既食店😋-🙋🏻‍♀️高妹小編- 👇🏻地址👇🏻.景霖正宗四川麻辣米線 (大圍)大圍村南道45-47搵食市集地下6號舖
📸#tagnshare大圍篇
《身邊總有米線🍜怪》
#五小都覺得辣
#求推介米線食咩餸
🙋🏻‍♀️高妹小編
- 👇🏻地址👇🏻.
景霖正宗四川麻辣米線 (大圍)
大圍村南道45-47搵食市集地下6號舖