2024-01-20 361 瀏覽
噢呀,今日黎這家食刀削麵,真係一個驚喜!🍜 地道既香味,一啖咬落去,係品嚐到個中原風味咁神奇。香濃既豆漿同清新既柚子茶,正!🍹佢地個醋椒黑木耳,食落脆脆地,夠晒開胃。啱晒夏天!個炸餃子,外皮炸得金黃鬆脆,一啖嘅豬肉餡真係鮮味十足。而家講返啲刀削麵,勁!個面真係唔同平時食嘅,有啲彈牙又唔會太硬,同啲醬料嘅配搭,正宗得嚟又唔會太重口味。啲配的豬頸肉,豐腴又多汁;東坡肉,微微地熔喺口裡面,佢地嘅牛腩更加係做到外腍內嫩。😋 麻辣手撕雞嗰份香辣過瘾,量又足,一試難忘。總結,呢度既美味同老闆嘅用心,係每一啖嘅幸福感喺味蕾之間綻放。天后唔再遠,好味就喺眼前,下次還要再嚟開開胃!🔥

2023-06-28 700 瀏覽
很喜歡麵食,今天就來試下刀削麵,本來只想簡簡單單吃一碗麵,見到餐牌各式各樣的小食, 非常吸引,而且價錢實惠,於是這樣那樣就點了好幾樣,我們點了口水肥牛🐮,涼拌青瓜🥒,花雕醉雞🐔,兩杯豆漿🥛,兩碗刀削麵🍜🍜。食物未到,我們就看老闆娘削面,面團揉到好似一條大羅蔔,老闆娘技藝超群, 手起刀落,一條條均等的面片飛快地掉落鍋裡,好似看雜技一樣,真有療癒的功效,看得心情愉快。☺️☺️看過刀削麵就吃刀削麵, 面片依韌爽口,湯鮮味美,加些山西老陳醋更加好味,湯裡配搭了糖心蛋,水餃,木耳,營養均衡,健康又好吃。幾款小食都很出色,花雕醉雞🐔🐔酒香濃郁,雞肉鮮嫩,皮脆肉香。口水肥牛🐮🐮份量不少,伴以青瓜炸花生,越嚼越有牛肉味。涼拌青瓜🥒🥒更是爽脆清香, 用醋調味開胃又健康。兩杯豆漿豆味豐郁🥛🥛,少少甜正合我們口味。兩個人吃了這麼多的東西,都只是200多元,真是美味實惠兼地道的刀削麵店。

食物未到,我們就看老闆娘削面,

幾款小食都很出色,花雕醉雞🐔🐔酒香濃郁,

雞肉鮮嫩,皮脆肉香。口水肥牛🐮🐮份量不少,

伴以青瓜炸花生,越嚼越有牛肉味。涼拌青瓜🥒🥒更是爽脆清香,

2023-01-19 973 瀏覽
今日行花市諗住可以食啲好嘢,見OpenRice咁多好評就諗住試吓,點知中大伏 😫叫咗兩碗刀削麵,點知隻匙羹勁大浸洗潔精味,隻碗都有少少。一開始仲要用嗰隻匙羹飲咗啖湯,跟住之後都冇晒胃口,好似隨時返屋企會中毒咁 🤮🤮🤮 諗住落少少辣椒醬冚咗陣味,點知辣椒醬唔辣冇味。碗麵嘅汤都唔知做咩,一啲肉味都冇。 叫咗個東坡肉,根本就係一嚿煮到好老嘅肥豬肉,又鞋又硬又肥 😶 另外再叫咗個蒜泥豬頸肉,點知食醋仲多個食蒜⋯全部蒜泥浸過醋,酸到冇人有。豬頸肉都炸到硬晒😥 而家返到屋企,仲有少少肚痛,好似就嚟嘔咁,今次真係大檸樂 💩

2022-11-04 914 瀏覽
哈!今日係誤打誤撞,錯有錯着之下又食得番呢種麻辣拌麵,真係好食到嘩咗幾聲。今日食呢個係熱拌麵,係市面比較少有,我係食咗個叫熱拌麻辣東坡肉既刀削麵,味道有麻辣既辣味,再配上東坡肉既油脂香同埋肉香,拌上刀削麵煙煙韌韌既口感,簡直就係味覺既震撼,神級好食好味!呢個熱拌本身跟擔擔麵醬而冇麻辣醬既,係蛋蛋要求老闆後加麻辣醬同埋蒜頭

2022-11-03
  • 麻辣
  • 東坡肉
  • 熱拌刀削麵
睇嚟好多小店都被佢嘅外貌低估,原本冇抱任何期望,但求食返碗熱辣辣嘅麵暖胃,誰不知有意外驚喜!😍 講緊嘅係位於天后電氣道嘅「晉皇山」,主打即叫即削刀削麵🍜價錢平實,單餸刀削麵由$45起,除咗湯麵亦有冷熱拌麵,眾多花款都離不開刀削麵😋 配料亦係令人花多眼亂,由麻辣牛𦟌、燻蹄,到口水雞、醉雞、越式春卷等都有涉獵,相信食多幾次都未必可以試得晒佢嘅拿手菜式😳🤤《 東坡肉熱拌拉麵 》 $57 4.5 / 5意想唔到東坡肉份量咁大😳 手掌咁長同成吋厚,仲要打孖兩塊,相當闊佬😍 東坡肉嘅醃料芳香,帶有陳皮味;入口即融,肉質細嫩😋 熱拌配搭四川擔擔醬先甜後辛,拉麵完全索晒汁醬,越食越起勁😋《 豬軟骨熱拌刀削麵 》 $57 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟哩度嘅刀削麵相信係食過當中口感最好嘅😍 手削先會食到嘅形狀、厚度不一,入口更有層次;麵質煙韌有彈性,而且好掛汁👍🏻 豬軟骨同樣份量豐盛,肉入味而骨嘅軟硬適中,唔會太淋仲食到爽脆嘅骨感👍🏻《 麻辣牛腩拼手撕雞 》 $65 3 / 5麻辣汁有麻但唔夠辣,不過牛腩嘅五香味重,肉綿密🤤 手撕雞就差啲,碎濕濕,亦索唔到辣醬味🥲 成碟性價比低,每款圍翻起都30幾蚊,但份

東坡肉熱拌拉麵

《 東坡肉熱拌拉麵 》 $57 4.5 / 5

《 豬軟骨熱拌刀削麵 》 $57 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟

《 麻辣牛腩拼手撕雞 》 $65 3 / 5
成碟性價比低,每款圍翻起都30幾蚊,但份量較少,研究過後發現加多個餸都係$10好似仲抵🧐
———————————————
———————————————
東坡肉熱拌拉麵
  • 豬軟骨熱拌刀削麵
2021-11-04 1411 瀏覽
位於天后嘅就一間山西刀削麵其實口感都非常之彈牙到上面嘅精妙之處就係即叫即上即煮即入口分分秒秒都要把握因為如果內阻嘅話就可能會會太過軟林林 所以呢一間的時間打理得非常之好老實講一碗冷刀削麵其實可以就咁食已經過足口癮 當然佢有唔同嘅配料嗰啲配料其實就一般一般啦 但係不得不提嘅就係呢一度嘅環境其實空間好寬敞坐得好舒服就算晏晝時間好多人食都唔會太逼夾嘅感覺而且佢啲枱枱櫈櫈全部都係木枱 好有feel喎不過又好話我已是論事講起上水都失眠最好食嘅都係荃灣果一間上西刀削麵下次有機會去食嘅時候就同大家介紹吓啦
位於天后嘅就一間山西刀削麵

其實口感都非常之彈牙
到上面嘅精妙之處就係即叫即上即煮即入口

但係不得不提嘅就係呢一度嘅環境

而且佢啲枱枱櫈櫈全部都係木枱 好有feel喎

下次有機會去食嘅時候就同大家介紹吓啦
2021-09-21 858 瀏覽
本來嚟到天后,係一心想食xx清湯腩 ... 突然見到有間刀削麵賣飛佛,立刻就試吓啦!個餐牌好多選擇,又冷刀削麵,又熱刀削麵,最後都係要有湯嘅穩陣😅⋯⋯最終揀咗溫泉蛋五香牛肉刀削麵。個湯好好飲,溫泉蛋同個麵質就正常囉⋯⋯個五香牛肉就精彩囉夠香,夠嫩,又夠牛味👍🏻下次路過又要煩惱食邊間
賣飛佛,立刻就試吓啦!

溫泉蛋五香牛肉刀削麵

夠香,夠嫩,又夠牛味👍🏻

下次路過又要煩惱食邊間
溫泉蛋五香牛肉刀削麵
唔知大家係咪同我一樣呢?夏天都唔想食太多飯,食下麵線容易消化啲😝本身都好鍾意食刀削麵,但係香港比較出名嗰幾間我都覺得啲刀削麵好厚,食多幾條就已經覺得好飽,同埋唔明白點解加少少辣椒油就要加$10…….今次呢一間係冇分店嘅,門面睇落去好似得幾枱位子,但行到入去發現原來轉彎仲有幾張枱,坐得都算舒服~冷氣亦都足夠,唔會覺得食湯麵嘅時候好熱😆今次叫咗手撕雞刀削麵,豬耳冷拌麵,同埋仲有蒜泥豬頸肉😍😍😋手撕雞食落去唔會好鹹同埋乾!真係好驚喜,因為大多數出面嘅手撕雞落咗醬油之後食到底下就會好鹹好鹹,但呢間竟然冇😍豬耳冷拌麵比較特別,有擔擔醬同埋沙律醬,開頭未食嘅時候會擔心好怪,但食落口覺得幾新奇,幾清新!!怕食湯麵嘅人可以試吓🍲個豬頸肉係炸嘅,但唔會好油膩亦唔會好乾,食得好滿意總結呢一間鋪其實真係好高分,大家平平哋食一餐亦可以食得好開心😆😆😁地址-晉皇山西刀削麵館 (天后)天后電氣道21號地舖環境/設施-特色-豬手,豬耳等等人均價格-$60-100評分-4.5/5.0#foodie
今次叫咗手撕雞刀削麵,豬耳冷拌麵,同埋仲有蒜泥豬頸肉😍😍😋

個豬頸肉係炸嘅,但唔會好油膩亦唔會好乾,食得好滿意

地址-晉皇山西刀削麵館 (天后)
天后電氣道21號地舖
環境/設施-
特色-豬手,豬耳等等
人均價格-$60-100
評分-4.5/5.0
#foodie
2021-07-02
  • 豬手
  • 蒜泥豬頸肉
2021-06-26 709 瀏覽
今個星期係天后做野, LUNCH HOUR時間唔多, 就係地鐵站附近搵個LUNCH食, 就腳D呀麻~ 就走左入依間就係天后站對面既刀削麵館。麻辣手撕雞刀削麵麻辣手撕係另上既, 份量正常, 加埋青瓜絲有增加到口感, 調味方面值得一讚. 麻辣汁香辣惹味, 滲哂入雞絲度。而依度既賣點刀削麵, 真係見到師傅即叫即削, 麵條彈牙有韌勁, 雖然厚身但煮得剛好, 唔會中間食到D粉。我因為中意食辣所以成兜麻辣汁倒左落去, 但其實刀削麵既湯底本身都好清甜, 唔食辣既話都唔洗怕會好淡。另外我仲加左雞翼同油菜, 油菜份量多到我食唔哂, 而且本身刀削麵份量都好多, 一個女仔真係未必食得哂!! LUNCH黎講依個份量真係幾抵!

麻辣手撕雞刀削麵

2021-06-05 562 瀏覽
最鐘意周圍去揾小店食 呢日喺天后經過見到呢間刀削麵館 啱晒我啊😍地址好就腳 喺正地鐵站斜對面 超方便 而且店舖入面間隔好寬敞 坐得好舒服😌呢度嘅刀削麵有分熱拌/冷拌/湯 另外仲有好多小食揀😎◾燻蹄絲消暑冷刀淨係冷刀都有4種唔同口味 呢個消暑冷刀係青瓜絲+泰式雞醬 配搭好特別💕同燻蹄絲都好夾 而且顏色好色彩繽紛 食慾立即🆙🆙◽魚腐湯刀削麵平時食刀削麵 冷拌熱拌我都試過 唯獨無試過湯 一樣有得加麻辣架🍜不過呢日喉嚨唔舒服就乖乖哋食清湯啦 麵質一樣咁有咬口啊 而且佢嘅魚腐真係好唔錯 難怪係推介必食💯◾越式春卷之前見到人post相我就話呢個一定要order 因為係我最鐘意嘅網絲春卷啊 咬落去嗰種鬆脆感真係好正😋配咗甜辣醬又可以減低油膩感◽蒜泥牛展雖然係小食 但係份量都幾多 大概有8片牛展🐂口感唔錯 唔會韌 蒜泥充足 辣度亦好夠 好惹味🧄呢間小店真係抵食又好食 而且店員態度十分親切❣️大家又可以去試下啦喂

呢度嘅刀削麵有分熱拌/冷拌/湯 另外仲有好多小食揀😎
◾燻蹄絲消暑冷刀
◽魚腐湯刀削麵
◾越式春卷
◽蒜泥牛展

2021-05-31 353 瀏覽
🇭🇰晉皇山西刀削麵館🥢舖頭主打刀削麵🔪不過都有其他主食 小食選擇可以望到師傅拎住個麵團新鮮一下一下削麵條出黎🔪🔪我地叫左湯刀削麵 湯底走淡味路線為主配料選擇多 揀左雙併麵條質地煙煙韌韌 放得耐都唔會腍哂✌🏻叫左水餃 雲吞 會跟麵上其他配料叫左口水雞🐓同紅油豬肚🐖就會另上口水雞🐓食到雞脾位都幾厚肉 雞肉嫩滑👅而紅油豬肚🐖麻辣味都幾勁🌶🌶另外仲叫左越式春卷🫔用越南叛紙去做 脆脆的幾好味😍-🍲刀削麵 + 口水雞 + 上海水餃 (💰$53+$10)🍲刀削麵 + 紅油豬肚 + 上海雲吞(💰$53+$10)-☕️黑糖薑母茶🍯蜂蜜柚子茶
🇭🇰晉皇山西刀削麵館🥢
口水雞🐓食到雞脾位都幾厚肉 雞肉嫩滑👅
而紅油豬肚🐖麻辣味都幾勁🌶🌶
另外仲叫左越式春卷🫔
用越南叛紙去做 脆脆的幾好味😍
🍲刀削麵 + 口水雞 + 上海水餃 (💰$53+$10)
🍲刀削麵 + 紅油豬肚 + 上海雲吞(💰$53+$10)
☕️黑糖薑母茶
🍯蜂蜜柚子茶
2021-05-23 260 瀏覽
週末與媽媽來個小約會,就找到最近在大坑開的網紅曲奇店。不過曲奇總不能當飯食,於是就先移步到天后這間刀削麵食個中式lunch,再慢慢繼續逛!——————————🔹口水雞+肥牛刀削麵 $63刀削麵厚身滑溜,好大碗。平時最愛吃辣,配料當然要選口水雞;雞肉嫩滑入味,不算太辣,但夠香!原本加餸只能選一般及麻辣配菜,不過老闆好人讓我加口水肥牛,牛味重,不肥,可以一試。🔸蒜泥牛展上海菜飯 $53媽媽愛吃菜,就特地叫了碗上海菜飯,同樣是大份量,飯粒煙韌不爛,不過菜葉略嫌較少;蒜泥牛展勁重蒜味,牛展厚身有咬口,正!🔹涼拌海蜇 $38海蜇搭配青瓜絲,吃起來更加爽口,調味以蒜蓉及醋為主,清新酸爽,建議加點檯上的辣椒油,有點辣度會更惹味。
——————————
🔹口水雞+肥牛刀削麵 $63

🔸蒜泥牛展上海菜飯 $53

🔹涼拌海蜇 $38

2021-05-22 215 瀏覽
晉皇山西刀削麵館刀削麵係山西區最常見嘅製麵方式。 麵條質地削得平均, 有咬口。 刀削麵主要單餸為主。 今次叫嘅幾款菜式都係餐廳推介,當中刀削麵同豬頸肉較為出色。🐽麻辣豬耳刀削麵$48 豬耳幾爽口,辣味無蒜泥咁辣,適合平時食開少辣嘅。豬耳再入味啲就更吸引。另外,加餸都係+$10, 幾抵食。🐽蒜泥豬頸肉 $55超級香濃蒜泥味,辣得嚟都可接受。豬頸肉有好多片,有部分仲係幾大塊。🐽紅燒豬手$48豬手炆得夠軟,吸收到豐富嘅骨膠原,唯獨係美觀方面有進步空間, 部分留有少少豬毛。 跟餐豆漿 $6凍蜂蜜柚子茶$10天后電氣道21號地舖港鐵天后站 A2 出口, 步行約1分鐘
晉皇山西刀削麵館

今次叫嘅幾款菜式都係餐廳推介,當中刀削麵同豬頸肉較為出色。

🐽麻辣豬耳刀削麵$48
另外,加餸都係+$10, 幾抵食。

🐽蒜泥豬頸肉 $55

🐽紅燒豬手$48

跟餐
豆漿 $6
凍蜂蜜柚子茶$10

天后電氣道21號地舖
港鐵天后站 A2 出口, 步行約1分鐘
2021-05-21 176 瀏覽
今天下班晚了,就跟同事一起去解決晚餐以後才回家,這次就選了一間近地鐵站的,我跟同事都喜歡吃辣的,就選了這間吃麻辣的餐廳!熱拌刀削麵(55元)這個我選了東坡肉,東坡肉給了2大塊,肥瘦相間,而且燉煮得非常入味,入口即化,瘦肉的部分也非常鬆化,很好吃!而拌麵就給了四川擔擔醬,跟蔥花一起拌勻以後,吃起來非常香,帶點辣又有花生醬的味道,又有蔥香,而刀削麵亦非常彈牙,有勁道!晉皇刀削麵B(48元)朋友就選了麻辣豬耳,湯是清湯,可能是怕太辣的關係,所以是分湯的狀態。麻辣豬耳還可以,麻辣醬也挺多,吃起來麻中帶辣,不過辣度朋友說還可以再多一點,而豬耳爽脆!湯刀削麵吃起來就比較爽滑。紅油抄手(38元)這個一共有6粒,份量還不錯,紅油的辣度不錯,餃子飽滿,吃起來有肉香!麻辣手撕雞(S)(40元)這個叫了小份,來到的感覺還可以,肉挺多的,下面還有青瓜,青瓜爽脆配上嫩滑的雞肉,吃起來又麻辣麻辣的,挺開胃!

熱拌刀削麵(55元)
熱拌刀削麵

晉皇刀削麵B(48元)
晉皇刀削麵B

紅油抄手(38元)
紅油抄手

麻辣手撕雞(S)(40元)
麻辣手撕雞(S)

2021-05-20
熱拌刀削麵
晉皇刀削麵B
紅油抄手
麻辣手撕雞(S)
2021-05-20 156 瀏覽
經過天后呢間小店,係刀削麵喎!好耐冇食過喇🤩🤩就同朋友幫襯吓😆😆朋友叫咗口水手撕雞菜飯,好好食!手撕雞加咗小小麻辣,有花生伴碟😍好好味真係!個汁同菜飯又估唔到幾夾😆😆推介👍🏻👍🏻👍🏻我自己就梗係試佢哋嘅招牌刀削麵啦!叫咗個上海雲吞刀削麵🤩🤩雲吞有4大粒😍個刀削麵好有口感,完全唔係厚粉條咁,個湯底清湯都好入味呀!😋🤤唔係味精湯!好食🤤另外仲叫多咗3款小食,有海蜇、青瓜同埋春卷😍😋海蜇好爽,有埋青瓜絲一齊食又幾開胃🤤涼拌青瓜都係好fresh 😋,個醋汁調較得幾好🤩好味!最後個素春卷都出色,脆卜卜,又唔油!我仲點埋手撕雞D麻辣汁食😆😆好好味👍🏻-口水手撕雞菜飯 $53-上海雲吞刀削麵 $43-涼拌海蜇 $38-涼拌青瓜 $35-素食春卷 $38

另外仲叫多咗3款小食,有海蜇、青瓜同埋春卷😍😋

-口水手撕雞菜飯 $53