2024-01-28 159 瀏覽
時新係瀝源已經好多年,我估係附近讀書嘅學生或者邨內外嘅街坊好多都有食過,真係咁多年都保持到咁抵食,仲要好有良心加價都加得好手緊,當然做到咁抵舖頭人手永遠唔夠,所以時有甩漏哈哈但食慣食熟嘅大家都冇嘜所謂,出聲就得架喇好casual的最鍾意係有得揀淨餸,有時唔想太滯就會咁揀,尤其因為正常個麵底真係好大碗架🤣淨餸普遍啲餸會多一半份量咁最鍾意叫手撕雞肉、煎蛋、滷水豬手、蘿蔔等等蕃茄湯同咖喱汁都係至愛加埋生蒜仲滋味!
最鍾意叫手撕雞肉、煎蛋、滷水豬手、蘿蔔等等
蕃茄湯同咖喱汁都係至愛
加埋生蒜仲滋味!
2024-01-21
2023-04-03 722 瀏覽
今時今日,食車仔麵絕對係高消費餐點去完寶福山,原打算去飲下午茶食點心,忘記咗佢哋會落場。一家大小失望而回。就係附近睇下有咩食係openrice見到附近有呢間小店,就行去試吓。門面係舊式屋村小店,地方淺窄。但成4:30都仲有好多街坊不停幫襯。心諗應該今次揀啱地方啦😂$40三餸一麵,著校服仲$34🙀再送飲品好耐未試過食車仔麵每個餸都有各自嘅味道。豬皮有咖喱汁味,豬腸有鹵水味酸齋煮到入晒味,淋度同酸甜味剛剛好梅菜扣肉飯$47包飲品餸同飯分開上,梅菜炆到入晒味,淨用梅菜撈飯都已經夠你清碟。扣肉仲要係肥瘦梅花間竹檸樂加$8,檸冰杯底滿晒冰,好耐未飲過咁涼浸浸嘅檸樂小店細細,但街坊溫情味滿瀉⋯⋯
今時今日,食車仔麵絕對係高消費餐點

係openrice見到附近有呢間小店,就行去試吓。

$40三餸一麵,著校服仲$34🙀再送飲品

粟米豬肉餃+芝士腸+煎蛋
豬皮+酸齋+豬腸
紅腸+豬皮+粟米豬肉餃

好耐未試過食車仔麵每個餸都有各自嘅味道。

豬皮有咖喱汁味,豬腸有鹵水味

酸齋煮到入晒味,淋度同酸甜味剛剛好

梅菜扣肉
跟飯

梅菜扣肉飯$47包飲品

檸樂加$8,檸冰杯底滿晒冰,好耐未飲過咁涼浸浸嘅檸樂

小店細細,但街坊溫情味滿瀉⋯⋯
2023-04-02
  • 豬腸
  • 豬皮
  • 酸齋
2022-07-01 913 瀏覽
$38 3餸車仔麵,真係好抵食必食推介 豬手,魷魚同酸齋豬手入味又夠淋魷魚係咖喱魷魚酸齋味道剛好,酸酸甜甜一碗車仔麵加枝可樂,真係好Perfect 叫外賣可以WhatsApp 落單,好方便👍🏼👍🏼
$38 3餸車仔麵,真係好抵食

必食推介 豬手,魷魚同酸齋

豬手入味又夠淋

魷魚係咖喱魷魚

酸齋味道剛好,酸酸甜甜

一碗車仔麵加枝可樂,真係好Perfect

叫外賣可以WhatsApp 落單,好方便👍🏼👍🏼
2022-05-03 641 瀏覽
平時其實冇乜機會嚟瀝源,咁岩今日有事經過,又適逢食晏晝時間,就上OpenRice睇一睇附近有乜嘢好食。望到呢間舖,諗吓已經好耐冇食車仔麵喇,咁就試一試佢啦!可能係閑日,坐低食嘢嘅人唔多,反而外賣未停過。個舖位裏面約有六張枱,有冷氣,都叫做坐得係ok。我要咗金針菇、豬紅同埋柱候牛腩,飲方面要咗杯凍鴛鴦,仲加咗三蚊麻辣醬。因為舖頭細,所以樓面只有一個阿姐做嘢。只見佢一個人眼見四面,耳聽八方,堂食、外賣、收錢,都一個人搞定,真係辛苦晒佢。碗車仔麵的湯底一流,金針菇亦都俾得好多,牛腩煮得夠腍,非常之適合我嘅口味。OpenRice上嘅食評都讚呢間嘢平、靚、正。餐廳內貼上告示話因為來貨價錢上漲,所以要調整價錢。今餐埋單盛惠49蚊,今時今日香港地,可以以咁嘅價錢食到一頓飽肚又好味的午餐算係咁喇!

凍鴛鴦

2022-05-03
2022-01-17 655 瀏覽
36蚊三餸車仔麵, 叫咗韭菜餃,蘿蔔及豬腸, 豬腸另加一蚊, 每碗車仔麵都送生菜👍湯底揀咗牛腩汁, 好香好味, 絕對係碗粉麵嘅靈魂🤩豬腸洗得非常乾淨, 鹵水汁屬於新鹵水汁嘅味道, 夠入味, 轉彎腸很爽口👍韭菜餃兩隻, 韭菜及豬肉比例 3:7 唔肥膩, 唔太乾, 餃皮淋咗少少, 味道OK, 好家庭嘅感覺🥰蘿蔔入味, 但唔太鹹👍河粉唔算滑溜🤪辣油正正常常冇咩特別整體味道可以, 如果係學生送埋嘢飲更加抵👍環境細得嚟都算乾淨企理

湯底揀咗牛腩汁, 好香好味, 絕對係碗粉麵嘅靈魂🤩

蘿蔔入味, 但唔太鹹👍

河粉唔算滑溜🤪

辣油正正常常冇咩特別

整體味道可以, 如果係學生送埋嘢飲更加抵👍

環境細得嚟都算乾淨企理

2021-08-10 716 瀏覽
平民車仔麵 响沙田中心逛街 👧🏻👦🏻突然間想車仔麵即上網搵到呢間屋村麵屋舖頭細細 舊式茶餐廳feel傳統自己填食咩餸配咩麵落單今次我哋order咗魚蛋豬血柱侯牛腩幼麵-牛腩湯汁 芝士腸豆卜柱侯牛腩油麵-豬骨湯汁每碗麵都有加生菜🥬 湯汁夠濃厚最正係牛腩 都幾大舊又夠腍 😋3餸麵只係$37 加杯凍檸蜜都只係$6 真抵食 💛 值得支持小店 💪🏻
平民車仔麵

3餸麵只係$37 加杯凍檸蜜都只係$6
真抵食 💛 值得支持小店 💪🏻
2021-08-09
2021-06-19 522 瀏覽
:: 時新車仔麵 ::呢間位於瀝源邨嘅車仔麵店算係沙田市中心極少數非連鎖店嘅餐廳(黃!)。五月幫襯過一次覺得又平又大碗又抵食,總括而言係非常值得支持嘅小店,所以今次相隔幾個月又再黎食。(個地磚非常懷舊,喺香港買少見少啦();蘿蔔金菇雞翼尖番茄湯腩汁油麵 $34蘿蔔兩次都有叫兩次都咁好食;食車仔麵蘿蔔最怕有渣,呢度唔單止無,仲好軟好甜好入味,推薦!!雞翼尖同樣滷得非常入味,充滿鹵水嘅咸香,而且份量超多。番茄湯用料十足,啖啖湯都食到番茄肉,係甜咗少少,仲送埋幾條生菜,高興(╯3╰)!!
:: 時新車仔麵 ::

呢間位於瀝源邨嘅車仔麵店算係沙田市中心
極少數非連鎖店嘅餐廳(黃!)。
五月幫襯過一次覺得又平又大碗又抵食,
總括而言係非常值得支持嘅小店,
所以今次相隔幾個月又再黎食。
(個地磚非常懷舊,喺香港買少見少啦

;蘿蔔金菇雞翼尖番茄湯腩汁油麵 $34
蘿蔔兩次都有叫兩次都咁好食;
食車仔麵蘿蔔最怕有渣,呢度唔單止無,
仲好軟好甜好入味,推薦!!
雞翼尖同樣滷得非常入味,充滿鹵水嘅咸香,
而且份量超多。
番茄湯用料十足,啖啖湯都食到番茄肉,
係甜咗少少,仲送埋幾條生菜,高興(╯3╰)!!
2021-04-09 529 瀏覽
今日又係喺沙田返工✌🏻✌🏻突然之間好想食車仔麵😋😋😋於是搵咗瀝源同埋禾輋有啲咩車仔麵啦✌🏻✌🏻呢一間我上網都睇過 佢話呢間時新車仔麵又平又好食於是我就去咗試啦😋😋😋我今次係選擇叫外賣 一個面三個餸$35我就叫咗粟米豬肉餃 雞扒 生菜 豬肉粟米餃都OK嘅雞扒就冇味😂😂😂生菜就不過不失😂😂正常嘢😂😂而我就揀咗麻辣醬 小辣加一蚊中辣加兩蚊 大辣就加$3蚊✌🏻✌🏻等咗5分鐘左右外買就可以拎走佢嘅份量係多嘅 為咗飽肚就OK如果講味道佢真係完全唔得可以用難食黎形容😂😂😂冇下次了
今日又係喺沙田返工✌🏻✌🏻

如果講味道佢真係完全唔得
可以用難食黎形容😂😂😂
冇下次了
2021-04-08
5 分鐘 (外賣自取)
2021-03-25 346 瀏覽
唔好睇呢度細細間,裝修比較殘舊唔起眼咁,其實食物質素好有保證,師傅事頭婆都好親切好Friendly,好似嚟到都食得好開心🥳😃😃😃今日食嘅餸好滿意🤗🤗🤗生菜錄到半透明啱啱好👍🏻墨魚丸彈牙得來有少少鮮味唔錯👏🏻👏🏻野菜魚餅有我最鍾意嘅粟米做餡料嘻嘻🥳咬落口感夠豐富煎蛋燶邊有鑊氣超正🥰另一碗嘅柱候牛腩就炆得耐咗啲,食落比較靭,可改善💪豬皮爽口超級推薦呢度嘅蕃茄湯底,甜甜地好開胃,配埋米線超夾🔥🔥🔥

今日食嘅餸好滿意🤗🤗🤗

生菜錄到半透明啱啱好👍🏻
墨魚丸彈牙得來有少少鮮味唔錯👏🏻👏🏻
野菜魚餅有我最鍾意嘅粟米做餡料嘻嘻🥳咬落口感夠豐富
煎蛋燶邊有鑊氣超正🥰

另一碗嘅柱候牛腩就炆得耐咗啲,食落比較靭,可改善💪
豬皮爽口

超級推薦呢度嘅蕃茄湯底,甜甜地好開胃,配埋米線超夾🔥🔥🔥
2021-03-12 153 瀏覽
呢一頭除咗鴻仔記之外,就冇試過第二間車仔麵喇,有日去隔離榮發茶餐廳食飯嘅時候,發現原來呢度有間招牌比較隱蔽嘅車仔麵屋,唔怪得知嚟過幾次都唔發覺啦。一坐低就俾佢啲簡簡單單嘅海報文宣吸引到,老闆娘同廚師都好親切,雖然做到踢晒腳,但仍然超有禮貌好窩心。看來食餸多過食麵嘅我哋,當然嗌夠四個餸啦,三十幾蚊唔錯。其實可以嗌淨餸㗎哈哈蠢咗🙃送嘅選擇都算每樣有啲,種類嘅款式都好多,我揀咗嘅餸入面最滿意嘅係魚餅同雞扒,味道不錯,值得一嗌份量亦超足夠。

三餸麵
雞扒
2021-02-27
三餸麵
雞扒
2020-11-16 724 瀏覽
見到友人剛剛在大埔又吃了《三不管車仔麵》,又想起好像有一段時間沒吃車仔麵,走到瀝源這間時新車仔麵吃個午飯。發覺這間車仔麵與及旁邊的茶餐廳都相當多人坐在外邊。點了個米線,加配豬腩肉、豬大腸以及韭菜餃。由於餐廳外圍以及內裏都做了不少食客,因此等候時間比較久,米線的份量相當多,基本上一定夠飽;韭菜餃兩隻細細隻,外皮相當之薄,內裏的韭菜餡了不太多,不會太過濃味吃到口臭。豬大腸的份量也不少,彎彎曲曲的那些豬大腸,外皮夠彈牙煙韌,內裏又乾淨。豬腩肉就像譚仔米線那些腩肉,肥瘦均勻,不覺得太過肥膩,味道不錯。見他寫上麻辣汁要多麻辣的話要加多幾蚊,就是少少嘗一嘗,這個麻辣汁,麻而不會太過嗆,因此味道也相當好,用來作車手仔麵調味相當不錯,下次可以試一試沙嗲汁。凍檸茶的味道都不錯,茶底味道較濃香,檸檬有三四片,亦都提供新鮮檸味。不過就是由於她這麼忙碌,亦都令她顯得更加令人佩服。有時候,到外邊的餐廳,明明只有10來20名客人,幾個店員都好像應接不暇,這天去時新車仔麵,內裏應該都有10多人,外邊應該有接近20人,但是她一人店面在接單、落單、底單、送餐、收錢,都可以完成工作,而且,看見有食客坐着等候太久,她不用食
時新車仔麵吃個午飯。

發覺這間車仔麵與及旁邊的茶餐廳都相當多人坐在外邊。

點了個
米線,加配豬腩肉、豬大腸以及韭菜餃。

由於餐廳外圍以及內裏都做了不少食客,因此等候時間比較久,
米線的份量相當多,基本上一定夠飽;
韭菜餃兩隻細細隻,外皮相當之薄,內裏的韭菜餡了不太多,
不會太過濃味吃到口臭。

腩肉就像譚仔米線那些腩肉,肥瘦均勻,不覺得太過肥膩,
味道不錯。
時新車仔麵
見他寫上

不過就是由於她這麼忙碌,亦都令她顯得更加令人佩服。

有時候,到外邊的餐廳,明明只有10來20名客人,幾個店員都好像應接不暇,這天去時新車仔麵,內裏應該都有10多人,外邊應該有接近20人,但是她一人店面在接單、落單、底單、送餐、收錢,都可以完成工作,而且,看見有食客坐着等候太久,她不用食客追單都會記得食客好像等了許久都沒有用餐;收錢亦都非常爽快,計算精準;縱使廚房內的人士不定咒罵這名阿姐,但我覺得他盡心盡力,
每項都做得相當好,是世間那些年輕的小夥子的學習模仿對象。

第二次再去做點了個
豬大腸雞扒生菜米線,由於看其他配料都不太想到吃什麼,又不想吃牛,於是試一試
雞扒。碰巧對面又有個人走入來吃雞扒煎雙蛋飯,心想這兒的雞扒應該都不錯吧,結果的確,雞扒又滑,又有肉汁,即使放在湯來,也可以體驗到它雞扒那種滑溜,頂上的雞皮又不太肥膩。

可能因為這次點了
生菜,小小的麻辣醬,放在生菜上邊,一係那塊生菜,感覺相當之搶來,這次凍檸茶遺漏了單,因此未有飲料,挺為嗆喉的。

不過這間車仔麵的弊處就是米線始終都是太碎,因此用筷子很難夾得到長長的米線,下次一係就叫油麵或是其他麵條,或是不叫麻辣,那就不用用匙羹乘着麻辣醬了。

2020-04-24 822 瀏覽
瀝源邨是沙田一個歷史悠久的公共屋邨,仍保留了上面是住宅,下面有地舖的環境。這間車仔麵就是在平台上,店裡店外也有座位。今次我是中午一個人去食,坐了在外面。叫了蕃茄湯底的米線,配韮菜餃(2件),雪菜肉絲和芽菜 ,三餸(有些餸要加錢)$34。加凍豆漿,共$40。(飲涼茶就平$1。)湯底鮮甜,食物不重味,有配菜,麵的份量很適中。負責送餐的姨姨態度有禮。除了車仔麵,也有飯供應。吃飽拿著點餸紙去埋單即成。飽足的午餐。
加凍豆漿,共$40。(飲涼茶就平$1。)
湯底鮮甜,食物不重味,有配菜,麵的份量很適中。
負責送餐的姨姨態度有禮。
除了車仔麵,也有飯供應。
吃飽拿著點餸紙去埋單即成。
飽足的午餐。
2020-04-21
2020-04-17 499 瀏覽
好想食車仔麵,本來想去新城市個邊既永年,但朋友話不如食返碗平版既車仔麵,又可以支持下小店,就黎左呢間。自選三餸車仔麵($34)三餸$34蚊,每多一個餸再加$5 ,加野飲都係十蚊內既事,學生仲要$29蚊包埋汽水,真係物超所值啦。講返每個餸既份量都算係咁,叫左滷水雞翼尖,滷得好入味,雞扒好味,連腸仔都整到靚靚咁,然後每碗已經自動加左幾塊生菜,完美既車仔麵體驗。不過由於人手有限,都係得一個姐姐做曬傳菜收錢落單,所以去食既時候要倍加耐性,但都係一間非常值得支持既小店。

自選三餸車仔麵($34)
(生酮可選)今日又要在沙田見客戶.順道在沙田吃午飯.時新車仔麵在沙田也是比較有名的車仔麵檔.價值相當便宜. 💰 3 4 有三餸🥢🥢🥢💰 9 一個淨餸 (生酮)門面比較簡單. 港式茶餐廳feel.因為除左車仔麵.還有碟頭飯叫.店鋪用紙張自己填的.不像舊式要排隊再點菜.比較方便.款式很多.價錢也不貴這次我點了五個淨餸:👍🏻雞扒:$5 大大塊.很嫩滑.很平宜.但浸湯久了.皮不脆.但高旦白.健康平宜.必點👍🏻豬潤:爽口的.十分新鮮.也有6-7塊左右.太超值了.✊🏻柱候牛腩:這個一般.牛腩肉比較瘦和乾身.👍🏻南乳豬手:愛吃豬手的我一定讚好.南乳味濃.入味.豬手軟淋淋的.還有三件.太有良心的店.👍🏻紫菜: 很少車仔麵店有紫菜.是紫菜湯那種紫菜.料多.總結.一定會再來的.因為比較少車仔麵店有淨餸的叫法.食物都有保證.都很夠入味.但環境是比較茶餐廳.在屋村內的露天位置也有位置可坐.
(生酮可選)

今日又要在沙田見客戶.
順道在沙田吃午飯.
時新車仔麵
在沙田也是比較有名的車仔麵檔.
價值相當便宜.
💰 3 4 有三餸🥢🥢🥢
💰 9 一個淨餸 (生酮)

門面比較簡單. 港式茶餐廳feel.
因為除左車仔麵.還有碟頭飯叫.

店鋪用紙張自己填的.
不像舊式要排隊再點菜.比較方便.
款式很多.價錢也不貴

這次我點了五個淨餸:
👍🏻豬潤:爽口的.十分新鮮.也有6-7塊左右.太超值了.
✊🏻柱候牛腩:這個一般.牛腩肉比較瘦和乾身.
👍🏻紫菜: 很少車仔麵店有紫菜.是紫菜湯那種紫菜.料多.

總結.一定會再來的.

因為比較少車仔麵店有淨餸的叫法.食物都有保證.都很夠入味.
但環境是比較茶餐廳.在屋村內的露天位置也有位置可坐.
2019-08-18 465 瀏覽
住左係沙田甘耐都唔自己有黎間餐廳 黎間餐廳係街市附近 位置其實相當唔起眼 無靚裝修就普通屋邨小店 甘當然要支持一下黎d買少見少充滿人情味既屋村小店一入門口雖然唔係坐爆晒人 但每一張台都有食客 餐廳除左買碟頭飯仲有車仔麵 今次我就試左車仔麵屋村小店連價錢都充滿人情味 簡直就係街坊價 33蚊1個麵3個餸 加6蚊仲有汽水豬潤蘿蔔豬紅回鍋肉河粉 加汽水 $45今次嗌左沙嗲汁小辣 辣度黎講唔只得個辣字仲好香 蘿蔔好甜 豬潤都唔會煮過老 豬紅就一般般 回鍋肉正常 不過值得一讚係 竟然店家會送幾條生菜 一般車仔麵店都好少會甘貼心 讚值得支持既小店

豬潤蘿蔔豬紅回鍋肉河粉 加汽水 $45
值得支持既小店