2022-03-30 517 瀏覽
春陽茶事本身都飲過幾次,早排見佢買一送一所以同同事去左飲😝。可能唔係好多人知有promotion,所以唔多人就唔使等好耐。🔅桂花蜜烏龍(L) (原價$30)烏龍茶本身唔會好澀,加上陣陣桂花清香,回甘又清新潤喉。不過1/3糖飲到一半螞蟻人都覺得甜,但試過無糖就無咁好飲😂。💬平時好少飲桂花既茶,第一次跟同事叫揀過呢個桂花蜜烏龍就即刻愛上左桂花既香氣😍。之後再叫呢間有試過其他,不過個人覺得都係桂花蜜烏龍最好飲🖖🏻,依家自己沖茶都會加好多桂花😚。

桂花蜜烏龍(L)
桂花蜜烏龍(L)
🔅桂花蜜烏龍(L) (原價$30)

2022-01-17 377 瀏覽
去依間春陽茶事真係要點佢招牌嘅廢水!例如桂花蜜/檸檬蜜再配個茶 就多數唔會出事!佢地唔會太甜,甜度剛好,好欣賞佢地既手勢!鳳梨蜜烏龍 (微糖微冰) $27 📊5/10有一粒粒鳳梨果肉咬下👍🏽鳳梨蜜本身幾好食 可惜烏龍茶味俾個鳳梨蜜遮左依杯同樣都可以無糖🧋桂花蜜烏龍(微糖微冰) $28 📊6.5/10桂花蜜味同埋蜜糖味好出 烏龍茶係飲完先會回返飲完喉嚨舒服潤喉可以做無糖都得 微甜都有啲甜啦已經整體來講幾好飲
去依間春陽茶事真係要點佢招牌嘅廢水!
例如桂花蜜/檸檬蜜再配個茶 就多數唔會出事!
佢地唔會太甜,甜度剛好,好欣賞佢地既手勢!

鳳梨蜜烏龍 (微糖微冰) $27 📊5/10

飲完喉嚨舒服潤喉
可以做無糖都得 微甜都有啲甜啦已經
整體來講幾好飲
2021-12-10 331 瀏覽
之前去台灣嘅時候已經試過春陽茶事,試咗個柳丁綠茶,勁好飲!所以對佢地印象好好😍😍咁啱今日經過銅鑼灣見到香港有佢地嘅分店,所以決定試下😝😝今次試咗佢地嘅招牌飲品:檸檬蜜烏龍😊檸檬蜜嘅味道好出,但茶味相對淡啲,唔係太明顯,飲唔到烏龍味,如果茶味濃小小會更加好😔😔飲落其實有小小似檸檬茶,不過多咗檸檬蜜味,會香啲😋整體黎講都幾推薦大家試吓👍🏻👍🏻夏天飲的話都幾消暑,大家可以試下😍😍

今次試咗佢地嘅招牌飲品:檸檬蜜烏龍😊
檸檬蜜烏龍

夏天飲的話都幾消暑,大家可以試下😍😍
檸檬蜜烏龍
2021-11-20 282 瀏覽
⋆⁺₊⋆.春陽茶事.布丁烏龍鮮奶(L)/ $34 /🥨🥨見布丁加奶茶呢個配搭幾特別~所以秒速order左( ˃᷄˶˶̫˶˂᷅ )仲另外加左芋圓!不過可惜啲芋圓好似有啲唔熟,偏硬(;′⌒`)而且食落去口感有啲粉咁🥲但烏龍奶茶加布丁呢個配搭都ok~..[滿分5個🥨]...⌫ 春陽茶事 (謝斐道) (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道520號渣菲大廈地下A舖.#銅鑼灣咔嚓#茶飲咔嚓
⋆⁺₊⋆
春陽茶事
布丁烏龍鮮奶(L)
/ $34 /🥨🥨
但烏龍奶茶加布丁呢個配搭都ok~
[滿分5個🥨]
...
⌫ 春陽茶事 (謝斐道) (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道520號渣菲大廈地下A舖
#銅鑼灣咔嚓
#茶飲咔嚓
💥siu4點解呢杯白葡萄係白色🤣📍春陽茶事|鰂魚涌📍埋單 $ 2 4#cl鰂魚涌 #CL四圍食 #CL台灣野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️💟 白葡萄烏龍奶茶🧋叫左微糖唔知係咪咁同平時白葡萄既味道溝埋左🍇無左白提個種獨有既香氣👀講但整體清清地都係唔錯的~講說👧🏻好白痴咁問乜原來白葡萄係白色既咩?siu4全場🤣🤣 白色係因為奶啊!🤟🏻不負責任點評✌🏻好味道🌕🌕🌕🌕🌑性價比🌕🌕🌕🌗🌑回頭率🌕🌕🌕🌖🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥siu4點解呢杯白葡萄係白色🤣

回頭率🌕🌕🌕🌖🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2021-09-19 200 瀏覽
好味指數😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗天氣咁熱,當然想飲杯手搖飲!今日路過試咗呢間!🍴鳳梨蜜烏龍半糖少冰加珍珠 - 大杯($33)一飲落去好清新,鳳梨微甜,所以叫半糖就剛剛好,有果肉!茶味比較溫和,唔太濃烈亦都唔會嚡口,感覺係如果茶味再濃多少少就會仲好飲!珍珠煮得剛剛好,夠煙韌有咬口!少冰比想像中多冰,下次可以叫半冰或微冰!因為飲到尾就會比較淡!
好味指數😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗
天氣咁熱,當然想飲杯手搖飲!今日路過試咗呢間!

🍴鳳梨蜜烏龍半糖少冰加珍珠 - 大杯($33)

鳳梨蜜烏龍加珍珠

2021-08-16 231 瀏覽
春陽茶事甘蔗鮮奶~$34甘蔗鮮奶,不太甜,啖啖都有甘蔗味😍,不錯👍🏻京都抹茶鮮奶Kyoto Matcha With Fresh Milk ~$36朋友飲咗呢個抹茶鮮奶,抹茶味比較濃,不甜,朋友話一般般😌春陽茶事🏠:銅鑼灣謝斐道520號渣菲大廈地下A舖☎️:21641268

甘蔗鮮奶~$34
甘蔗鮮奶,不太甜,啖啖都有甘蔗味😍,不錯👍🏻

朋友飲咗呢個抹茶鮮奶,抹茶味比較濃,不甜,朋友話一般般😌

🏠:銅鑼灣謝斐道520號渣菲大廈地下A舖
☎️:21641268
2021-07-31 179 瀏覽
邪惡指數: 🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️今個夏天特別熱,有時行行吓街想買杯嘢飲但好多地方都係賣珍珠奶茶,雖然好飲但有時會覺得太甜同膩😕 我就鍾意啲好Fresh~既嘢飲,特別係果茶系列,呢間正正岩我心意😍⭕️百香綠茶 - 酸酸甜甜夠晒消暑,每啖都有粒粒百香果籽,口感十足,配上綠茶嘅清新真係即時清爽哂🤤 而且呢間嘅茶甜度可以自由選擇,我叫咗半糖確實唔會太甜,飲晒成杯都唔會有罪惡感
邪惡指數: 🐽🐽

2021-07-31 196 瀏覽
辛苦咗成個禮拜終於可以抖抖😙😙慰勞自己嘅辛勤,梗係要飲杯好野❤️最喜歡就係布甸,而布甸超級百搭配咩都好好飲!未飲過呢間,但一見到有‘布甸烏龍鮮奶‘就即刻揀咗佢嚟飲!好好飮啊!!呢款只提供凍飲冇熱飮,我就揀咗無糖走冰,再加咗個special request 少茶,希望咁樣就會健康啲同埋布甸本身都有糖分。茶味恰到好處唔會太濃郁亦唔會搶咗布甸同鮮奶嘅味道,不過如果鮮奶再濃啲會更加好!重點黎啦~布甸🍮🍮🍮好好食好Q,顏色又吸引甜度適中。而且嘗試過倒轉成杯嘢飲🍮係唔會跌落嚟架🤣🤣亦無散咗到仲係好Q 維持到布甸嘅形狀,有得飲又有得玩,正❣️❣

未飲過呢間,但一見到有‘布甸烏龍鮮奶‘就即刻揀咗佢嚟飲!

布甸烏龍鮮奶
2021-07-30
布甸烏龍鮮奶
銅鑼灣嘅珍珠奶茶店,差唔多全部飲過😂 好多時候夜晚食完飯想飲杯野,都會揀春陽茶事。除咗味道唔錯、選擇多之外,最主要係閂門時間比較晏,十點鐘食完晚飯,春陽茶事係少數仲開嘅珍珠奶茶店 🙌🏻==============================🔸柚香烏龍 $30呢期嘅期間限定,以柚子配搭炭焙茶香烏龍茶。除咗柚子果肉,飲得出有柚子醬嘅味道,柚子醬本身帶甜,所以走甜之後甜度啱啱好,整體清爽解渴,不過茶底偏淡,柚子會cover咗茶香。==============================春陽茶事📍銅鑼灣謝斐道520號渣菲大廈地下A舖
🔸柚香烏龍 $30

📍銅鑼灣謝斐道520號渣菲大廈地下A舖
2021-05-29 279 瀏覽
幫襯左好多次 第一次試佢既奶茶類別就出事!今次點左烏龍鮮奶加芋圓!又無茶味,又無奶味 簡直難飲過飲水! 另外加$6既芋圓都勁差! 芋圓無咬口之餘,仲要係淋pet let, 又係無味! 成杯野$38 …..簡直超唔值
幫襯左好多次 第一次試佢既奶茶類別就出事!

2021-03-12 459 瀏覽
遊走銅鑼灣咁耐 十幾廿間茶飲店 都未試過呢間🤣有次同事就特別推介呢一間 就跟咗佢去試🥰依間一樣有珍珠奶茶🧋但係店員同我同事推介嘅並唔係珍珠奶茶 而家一杯烏龍🥤由於嗰一刻極之口渴嘅關係💦我都跟風嗌左🍋檸檬蜜烏龍 (微甜少冰)$29 (M)呀!超好飲!檸檬🍋加蜂蜜🐝加烏龍茶☕️味道超夾🥺🥺🥺即使微糖都唔會太酸 因為始終有蜂蜜喺入面 整杯野嘅檸檬味、蜂蜜味同茶味都好出 做到恰到好處😍😍😍好好飲 仲要唔邪惡先係重點!如果夏天飲仲可以消暑🌞因為佢好清新同解渴💦

🍋檸檬蜜烏龍 (微甜少冰)$29 (M)
《 春陽茶事? 關我 _ 事? 》位於銅鑼灣謝斐道嘅台式飲品店,聽講喺台灣都算出名㗎!!飲品種類多,唔知多唔多人去試過呢?我自己就有聽過但未試過,今次朋友介紹下就去試試~🧋 布丁烏龍鮮奶 $32烏龍茶茶香味濃郁,配搭焦糖嘅香甜味,將苦澀和甜味調配到平衡,更帶出清甜味道。鮮奶底下用上台灣的”統一布丁”,口感細緻、綿滑。令到鮮奶有濃厚嘅口感,令人一啖接一啖。
《 春陽茶事? 關我 _ 事? 》
🧋 布丁烏龍鮮奶 $32
2021-01-21 365 瀏覽
與肥髀一起,飲飲食食是必須的,經過呢間台灣飲料店,店舖算大,可以行入去,有靠牆立食嘅枱,喜歡呢種低調嘅中式風格裝修,餐牌雖然選擇不算多,除奶茶外,清茶類選擇都多,與肥髀一人一杯,八達通比錢方便春陽烏龍($21)少冰無糖,$18一杯,加$3就變大杯裝(識做生意,我同肥髀都加大)簡約膠杯,密封膠片封口,未即時飲攜帶都不怕漏,其實係清茶一杯,我減肥只可以飲呢類,冰茶很清爽,茶味溫和,雖然叫了少冰,冰🧊都比我預期中多,解暑一流古意冬瓜茶($21)少冰,肥髀飲疫情期間,不方便邊行邊飲,我哋是在店內飲用(店舖大一點有地方飲很好)店員是略cool的,也沒有不禮貌的,落單爽手,很快出茶解暑清茶
春陽烏龍

冬瓜茶

古意冬瓜茶($21)少冰,肥髀飲

店員是略cool的,也沒有不禮貌的,落單爽手,很快出茶

解暑清茶
2020-05-11
春陽烏龍
2020-11-16 530 瀏覽
近來因為疫情,不少店舖未過十點已經關門了。這天大約晚上十點在銅鑼灣忽然想喝杯茶,發現這間平時不太為意的茶飲店,可以解解渴可能是夜晚時間,等待時間稍長,應該差不多10分鐘,但可以接受~有幾款飲品已經售罄。我點了熟韻焙茶鮮奶$33,熱的微糖。一直喜歡焙茶多於抹茶,但平時都很難遇到茶飲店有售,很開心店家有焙茶,而且味道不會過於甘苦,奶香和焙茶味道配合得不錯。唯一缺點是店家沒有暖的飲品提供,感覺熱的真的很燙,如果想即飲真的有難度。友人點了蜜香紅茶$21,說茶的味道還不錯,夠香濃,但不至於好喝得很難忘。

有幾款飲品已經售罄。
熟韻焙茶鮮奶($33),蜜香紅茶($21)

2020-10-10
熟韻焙茶鮮奶($33),蜜香紅茶($21)