招聘中
月薪
$22,000-$26,000
月薪 (面議)
2024-01-29 342 瀏覽
❤️食過番尋味之台灣篇@春水堂記得很久以前去台灣特地去這間排隊試珍珠奶茶,但不知為甚麼品牌在香港開了分店許久也未去試。一試,發現還純正台式風味,老少咸宜 >V< ======================💯滷水:1) 香牛肚$48(每100g的牛肚約72卡,算是比較健康的內臟類別之一) 乍看滿是褐色醬色,混合香料和各式醬油比例調製出的醬汁,其實各派各有獨特之處。台式的滷水以滷湯為基調,牛肚吸飽醬汁口帶有八角等香料味道,微鹹而鮮甜,下飯一流。2) 魯肉飯$28配滷蛋$12 可能是因為豬肉肥瘦比例不同,滷肉飯有時又稱作「肉燥飯」,而春水堂這一道魯肉飯有切粒的半肥瘦豬肉,也有較瘦的肉碎,有多重口感,再配以醃蘿蔔半顆,解解膩一流。至於滷蛋,因為是鮮蛋煮熟成水煮蛋之後剝殼,再放進滷汁中滷煮數小時而成,入味非常,有點Q彈又不會太多水份。💯金萱香菇雞湯$48帶點茶香的香菇雞湯,個人覺得是進化版的貢丸湯,有香菇的鮮甜,也有雞的油香,而且整盅炖讓食材不會因火喉太猛而失去鮮甜味。💯蒜泥白肉 (忘了價錢$)~ 465卡 經稍微灼燙和冷水的肉片,再淋上由米酒和蒜薑磨成泥的蒜泥,吃的時候是沒有薑
❤️食過番尋味之台灣篇@春水堂

======================
💯滷水:
1) 香牛肚$48
(每100g的牛肚約72卡,算是比較健康的內臟類別之一)
2) 魯肉飯$28配滷蛋$12

💯金萱香菇雞湯$48

💯蒜泥白肉 (忘了價錢$)
~ 465卡
經稍微灼燙和冷水的肉片,再淋上由米酒和蒜薑磨成泥的蒜泥,吃的時候是沒有薑和蒜末那嗆喉的感覺,香氣柔和,爽口多汁。

👏肉燥生菜
沒甚麼特別便不詳細介紹了。

====================
#食在香港 #香港必食 #觀塘美食 #台灣菜
2024-01-26
2024-04-12 0 瀏覽
今日去咗APM嘅春水堂度食飯,因為想飲珍珠奶茶。之前有人講過呢佢嘅珍珠奶啲珍珠特別煙靭。是細粒d, 朋友要黑糖仙草,我就試吓飲朱古力珍珠。要個麻油米粉,因為近來瘦身唔想食太肥。朋友就要咗飯,但飯的餸菜都好豐富。隔籬枱嘅客人佢嘅珍珠好似喺個杯度攞隻根匙羹🥄逐少逐少放落珍珠奶茶度。我以為是這間店的特色,我問侍應時。侍應就唔係太知道不過佢都有心幫我。但係其實我唔係太重視呢樣嘢。仲叫咗個牛筋,不過真係有啲辣,食一條又要飲一啖珍珠奶茶🧋。我去餐廳的時候是星期三,餐廳都有好多客人,8成滿座。 下次想去試他的牛肉麵。
  • 鹽酥雞翼魯肉便當
  • 珍珠奶茶
2024-03-17 80 瀏覽
食物水準間間分店一樣。只能說apm這間分店服務員態度最差,懶散唔願做,冇帶位,自己揾位自己坐。放低碗飯掉頭即走,企正响我張枱前,叫咗3聲都唔應,之後高舉雙手才有一個帶眼鏡扎馬尾的施施然行埋嚟,問佢攞個匙羹食飯,聽完 完全冇反應,施施咁递個匙羹比你,全程冇對話,冇表情,冇交流。其實已經自己電話落單,都做少樣嘢啦,服務性行業,態度可以寬容啲,比個笑容或者比個反應個客人都唔係好難啫! 應該係最基本啦!
麻辣鴨血鴨胸冬粉
麻辣鴨血鴨胸冬粉
2024-02-23 161 瀏覽
✨半筋半肉番茄牛肉面✨适合吃不了辣的朋友,蕃茄味都挺浓的。牛筋炖的很软烂,入嘴黏糊糊,面条很劲道吸汁,牛肉也很软烂。✨红豆珍珠奶茶✨很正宗台湾味道的珍珠奶茶🧋
✨红豆珍珠奶茶✨很正宗台湾味道的珍珠奶茶🧋
2024-02-11 152 瀏覽
點了個功夫麵,上面有少少肉碎,麵嘅份量超細份,少過譚仔1/3,食唔飽,但收我$59碗,我expect比譚仔更大份,食到我頂上胃。黃金香酥雞又細份,又唔算好好味,又收$55,仲以為比酒樓賣嘅金磚豆腐多d tim,數埋都唔夠20粒。再黎叫了杯熱黑糖珍珠鮮奶茶,味道不過不失,甜度適中,但比其他茶飲店嘅份量就細杯,如果加番1/4就差唔多,就對得起$39杯,街外茶飲店都係賣$32-35蚊杯咋麻,又大杯。唔怪之得香港餐飲業做唔起,收得貴夾唔抵食,味道又唔算超特出,類似食物其他餐廳都有,唔推薦黎呢度食。

功夫麵,黃金香酥雞
2023-12-27
第二次幫襯依間春水堂,忍唔住留言。先憑印象憶述返第一次體驗,第一次黎果陣眼見堂內大把空位,仍要人喺門口等,直到出現人龍先放人,order左個lunch set便當同野飲,both都值得比8/10。但侍應上菜時細聲到唔知佢up乜,唔知佢想講果碟係咩黎定係叫我地小心睇熱,ok!都無問題,我地識自己分返,但上菜果陣成碟野咁飛住上黎,餐具都差啲跌走,之後想即場話佢時已極速逃離,又認唔到佢樣,所以費事嘈,但成個過程都唔知佢急乜。事隔個月,想話可能個別事件,再幫襯佢第二次。點知同樣眼見堂內大把空位,仍要人喺門口等,直到出現人龍先放人,同樣上菜時又係細細聲唔知佢up乜,confirm左次,先知原來攞漏匙羹,話轉頭攞返比我地,點知轉個彎,唔知佢失左憶定放左工,等左個幾個字仍未出現,咁我地揾第二個幫手啦,點知啲侍應識靈活走位,好難揾人,最後攞個匙羹足足用左2個幾字。唯一進步係無再飛野上枱總結一下,食物係唔錯,但想有個良好體驗睇黎會好難,亦唔怪得依到咁多留言都係針對個服務黎講。可能外賣會有另一返體驗。
第二次幫襯依間春水堂,忍唔住留言。

先憑印象憶述返第一次體驗,
第一次黎果陣眼見堂內大把空位,
仍要人喺門口等,直到出現人龍先放人,
order左個lunch set便當同野飲,
both都值得比8/10。
侍應上菜時細聲到唔知佢up乜,
唔知佢想講果碟係咩黎定係叫我地小心睇熱,
ok!都無問題,我地識自己分返,
但上菜果陣成碟野咁飛住上黎,
餐具都差啲跌走,之後想即場話佢時已極速逃離,
又認唔到佢樣,所以費事嘈,
但成個過程都唔知佢急乜。

事隔個月,想話可能個別事件,再幫襯佢第二次。
點知同樣眼見堂內大把空位,
仍要人喺門口等,直到出現人龍先放人,
最後攞個匙羹足足用左2個幾字。
唯一進步係無再飛野上枱

總結一下,
食物係唔錯,但想有個良好體驗睇黎會好難,
亦唔怪得依到咁多留言都係針對個服務黎講。

可能外賣會有另一返體驗。
2023-12-02 380 瀏覽
食物一般 。無當年一開張個時咁好味 。服務態度亦都一般 。明白呢個係宜家香港餐飲業嘅服務水平 。但未過用餐時間就趕人走,就真係接受唔到 。12:55pm 開單,1:30pm侍應同我講已經過左用餐時間 ,但由頭到尾都無人同我哋講有限時嘅用餐時間 。我媽媽同收銀嘅女職員反應帶位個時無講到用餐時間 。女職員話用餐時間嘅notice 貼左係當眼位置 。但所謂嘅「當眼位置」,係正常人入呢間餐廳係唔會望到 。到最尾睇返張收據,先發現我哋只係食左30分鐘。上次其實係呢間春水堂遇到無禮貌嘅侍應 。本來想俾多次機會 。但今次真係唔會再有下一次 。

2023-12-02
每次經過都心癢癢的想吃,但又因為排隊龍太太太長而放棄,輪回了幾百萬次...終於!.叫了4度菜、1度甜品、1杯奶茶1️⃣麻辣牛肉面不是好吃不好吃的問題,是$82港幣吃一婉面太幼沒口感,但牛肉很軟但又入味有口感!2️⃣魯肉飯 $28一小碗,味道中規中矩3️⃣麻辣涼拌牛肚絲 $38好味!有驚喜,平常食的都是四州涼拌菜多,但牛肚味道微酸,清甜爽口!4️⃣鹽酥雞粒 $485️⃣珍珠鐵觀音雪糕吐司 $58珍珠 黑糖 巧克力雪糕 是什麼神仙組合😍太好吃了!❤️🧡💛💚.📍地址:⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 23:00📞電話:36194335 (但不能訂位子)🚝交通:港鐵觀塘站 A2 出口, 步行約3分鐘
叫了4度菜、1度甜品、1杯奶茶
1️⃣麻辣牛肉面
2️⃣魯肉飯 $28
一小碗,味道中規中矩
3️⃣麻辣涼拌牛肚絲 $38
4️⃣鹽酥雞粒 $48
5️⃣珍珠鐵觀音雪糕吐司 $58
📍地址:
⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 23:00
📞電話:36194335 (但不能訂位子)
🚝交通:港鐵觀塘站 A2 出口, 步行約3分鐘
2023-11-16 341 瀏覽
同朋友好耐冇見去到APM唔知食咩好就發現原來呢度有春水堂最近唔食牛肉,好彩佢有素面 比預期好食朋友就食牛肉麵,半筋半腩香味濃郁來到一定要飲番杯珍珠奶茶挺好飲的 最後叫埋個小食好好味。
同朋友好耐冇見去到APM唔知食咩好
就發現原來呢度有春水堂

最近唔食牛肉,好彩佢有素面
比預期好食

朋友就食牛肉麵,半筋半腩
香味濃郁

來到一定要飲番杯珍珠奶茶挺好飲的

最後叫埋個小食好好味。
2023-11-15
2023-11-10 221 瀏覽
行下apm,口淡淡便去買野飲,apm呢個商場勁多飲品店,各大連鎖品牌基本上都飲過了,就試下未飲過又多人讚嘅春水堂,聽聞過江龍好威威,要排好長龍。阻人收工最xx😂差唔多九點先去買,黑面是很合理的。點咗鐵觀音珍珠奶茶同朱古力珍珠奶茶,一杯走甜,一杯正常。鐵觀音我覺得偏淡,唔知係咪走左甜嘅關係?朱古力個杯就幾好飲,仲有朱古力餅碎。但兩杯都真係太多冰,慢慢行街慢慢飲,飲完都仲有大半杯冰,珍奶其實只有三份一杯😂三十幾蚊杯…試過便算了,驚喜不大。

阻人收工最xx😂差唔多九點先去買,黑面是很合理的。

三十幾蚊杯…試過便算了,驚喜不大。
2023-10-30
2023-09-27 503 瀏覽
一直排队的商店今天空无一人。我经常来的一家台湾餐厅,因为它很好吃。尤其是奶茶,即使在香港也很好吃🧋🧋🧋食物很好吃,但女服务员的态度总是不好。 看得出来,她的心情总是不好🤔总是微笑的男店员脸上总是挂着笑容,一切比以前好多了😄吃完台湾菜,我想去台湾。 下一步我应该什么时候去😜
一直排队的商店今天空无一人。

我经常来的一家台湾餐厅,因为它很好吃。

尤其是奶茶,即使在香港也很好吃🧋🧋🧋

总是微笑的男店员脸上总是挂着笑容,一切比以前好多了😄

吃完台湾菜,我想去台湾。 下一步我应该什么时候去😜
紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵
2023-09-19 340 瀏覽
食物一貫台灣野水準,都幾好食!服務,有位講日文男職員,好好禮貌。本來想領教下戴眼鏡果位女職員,原來在收銀,行出去比錢時,,講咗一句($319),然後無聲無息放低張收據在枱上。無講多謝(氣場好勵害)!呢位女職員咁優質既服務,原來已經成為標準,真心佩服!(講咁多咪又係排晒隊去食!)
食物一貫台灣野水準,都幾好食!
服務,有位講日文男職員,好好禮貌。

2023-09-19
  • 御品三寶牛肉麵
2023-09-08 338 瀏覽
就算呢個係便當 仍然做唔到日本嗰種精緻,✨照燒雞排便當🍱有菇有菜有雞排同飯,感覺上幾豐富🐽照燒雞排外脆內嫩,外皮酥脆,內裡仍保持住雞肉嘅嫩滑口感。帶有少量嘅照燒汁嘅炸雞排配上白飯係幾唔錯嘅🫦🫦✨熱奶茶就係平時飲開嘅台式奶茶味🧋好重「奶」味,同埋紅茶味😋😋
就算呢個係便當 仍然做唔到日本嗰種精緻,

✨照燒雞排便當🍱

✨熱奶茶
就係平時飲開嘅台式奶茶味🧋好重「奶」味,同埋紅茶味😋😋
2023-08-29 333 瀏覽
今晚收工去左食春水堂🫢仲要捱多3日先放假自從開左關,就算閒日都多左人食晚餐,不過好彩今日吾洗等位直接入得🥣主食:紅燒牛肉麵🐮$92牛肉麵尼講我覺得幾好食,麵質比較軟淋,食左幾次,今次牛筋夠入味同有咬好,牛肉軟嫩,湯底濃郁,但又冇油膩既感覺😋😋飲品:紅豆鮮奶茶🧋$39春水堂既珍珠奶茶出名好飲,今次叫左紅豆鮮奶茶小冰走甜,因為加左紅豆既關係,走甜都有小小甜味,個人覺得岩岩好🫣食飽飽之後,好想飛去台灣食野同飲珍珠奶茶🧋🧋🧋🎈如果有機會,都想試一次年尾去台灣倒數🎊
今晚收工去左食春水堂🫢
仲要捱多3日先放假

主食:紅燒牛肉麵🐮$92

飲品:紅豆鮮奶茶🧋$39

食飽飽之後,好想飛去台灣食野同飲珍珠奶茶🧋🧋🧋
🎈如果有機會,都想試一次年尾去台灣倒數🎊
2023-08-29 395 瀏覽
春水堂是其中一間經常會回訪的台灣餐廳 回訪的主因是餐廳珍珠鐵觀音奶茶 有一種令人掛念的魔力 百飲不厭 同朋友在觀塘逛街 見到春水堂不用等位 就決定坐低休息一下麻辣牛肉麵(半筋半肉) $92 湯底十分濃郁 夠麻夠辣 牛肉入味軟腍 有牛味 牛筋軟滑 幼身麵軟硬剛剛好 做到掛湯的效果 牛肉同牛筋份量比想像中多黃金香酥雞 $55熱辣辣 外皮香脆 雞肉有肉汁 不會炸到乾身 味道適中 不會過鹹珍珠鐵觀音奶茶 $38春水堂永遠的最愛 選擇少糖少冰 鐵觀音奶茶有出色的茶香 不會被奶味蓋過去 奶同茶的比例剛剛好 細粒珍珠煙韌有咬口 天氣炎熱的夏天飲到 暑氣即刻消失春水堂份量雖然偏細 對女士比較適合 但食物質素一直保持到水準環境又闊落舒服 加上令人念念不忘的珍珠鐵觀音奶茶 還是會忍不住回訪

麻辣牛肉麵(半筋半肉) $92

黃金香酥雞 $55