2024-04-30 339 瀏覽
位於尖沙咀厚福街< 𝐓𝐨𝐧𝐠 𝐆𝐮𝐨 𝐌𝐢𝐱𝐢𝐚𝐧 >, 一間銅鍋米線店, 設有多款米線、酸菜飯、湯飯、小食及飲品。ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ & ᴘᴏʀᴋ ᴏꜰꜰᴀʟ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ ᴍɪxɪᴀɴ $⁶⁶海南胡椒豬肚雞米線, 湯頭奶白色, 入口濃厚, 胡椒香味四溢, 爽彈豬肚配搭鮮嫩雞肉, 份量十足, 配料再放有腐皮、肉碎、芫茜和芽菜, 相當豐富。ʀɪᴄᴇ ᴡɪᴛʜ ʙʀᴀɪꜱᴇᴅ ʙᴇᴇꜰ ꜱʜᴀɴᴋ ᴀɴᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢ ᴘɪᴄᴋʟᴇᴅ ᴍᴜꜱᴛᴀʀᴅ ɢʀᴇᴇɴ $⁶⁴鹵水牛展雞翼酸菜飯, 滷得入味軟腍, 配以自家製酸菜, 解膩一流。ꜱᴇᴄʀᴇᴛ ᴘɪᴄᴋʟᴇᴅ ᴄᴀʙʙᴀɢᴇ ᴘᴏʀᴋ ʙᴇʟʟʏ ᴀɴᴅ ʟᴏᴛᴜꜱ ʟᴇᴀꜰ ʙᴜɴꜱ $⁴⁶秘制酸菜腩肉荷葉包, 配料相當豐富, 放有芫茜、脆脆腐皮及秘制醬汁, 很特別呢。ᴅᴇᴇᴘ ꜰʀɪᴇᴅ ꜱʜʀɪᴍᴘ ᴘᴜꜰꜰ (3 ᴘᴄꜱ) $²²炸脆脆蝦膠豆卜, 外層豆卜炸至金黃鬆脆, 內層放有爽口彈牙鮮蝦, 沾上泰式甜辣醬, 開胃惹味。ɢʟᴜᴛɪɴᴏᴜꜱ ʀɪᴄᴇ ᴄᴀᴋᴇ (3ᴘᴄꜱ) $²⁰爆漿紅糖糍粑, 外脆

爆漿紅糖糍粑, 外脆內軟, 中間爆出流心黑糖漿, 味道甜甜的。

ʀɪʙᴇɴᴀ ᴡɪᴛʜ ʟᴇᴍᴏɴ ⁽⁺$⁶⁾
檸檬利賓納, 清新口感。

ʟᴇᴍᴏɴ & ᴘʀᴇꜱᴇᴠᴇʀᴇᴅ ʟᴇᴍᴏɴ ᴄᴏᴋᴇ ⁽⁺$¹²⁾
凍龍鳳可樂, 雙重口感顛覆舌尖味蕾, 帶有刺激暢快感。

春城銅鍋米線 (尖沙咀)
📍尖沙咀厚福街6號地舖
2024-04-28
23小時前 0 瀏覽
尖沙咀厚福街有間新開米線店,大受歡迎!午餐時段最好就早早過去排隊等位啦☺︎︎ 雖然店內總是人山人海,但好彩當日輪候時間只係大約30分鐘左右… ✩海南胡椒豬肚雞米線 $66十分推薦這大大碗的胡椒豬肚雞米線雞件5/6件,肉質新鮮豬肚Q軟,沒有腥味湯頭奶白辛辣,暖胃好味!✩招牌春城銅鍋米線 $36必食招牌的銅鍋米線店內差不多每檯一鍋,好吸引鍋內米線份量十足且滑溜入味配香菜、酸菜、木耳、腐竹等✩鱈魚豆腐 +$9✩香炸豬扒 +$16✩豬肉腐皮卷 +$16米線款式多,跟米線的配菜小食亦不少星星形狀的鱈魚豆腐可愛又Q彈香炸豬扒都幾大塊且香脆肉嫩豬肉腐皮卷也十分香脆✩爆漿紅糖糍粑 $30/5粒很喜歡這紅糖糍粑熱焫焫之餘,外脆內軟仲有紅糖流心♡︎大愛呀!✩炸脆脆蝦膠豆卜 $22/3粒有驚喜的炸蝦球❣︎❣︎❣︎外層酥脆,內裡蝦膠彈牙好味(✯◡✯)

✩海南胡椒豬肚雞米線 $66

十分推薦這大大碗的胡椒豬肚雞米線
雞件5/6件,肉質新鮮
豬肚Q軟,沒有腥味
湯頭奶白辛辣,暖胃好味!

✩招牌春城銅鍋米線 $36

必食招牌的銅鍋米線
店內差不多每檯一鍋,好吸引
鍋內米線份量十足且滑溜入味
配香菜、酸菜、木耳、腐竹等

✩鱈魚豆腐 +$9
✩香炸豬扒 +$16
✩豬肉腐皮卷 +$16

米線款式多,跟米線的配菜小食亦不少
星星形狀的鱈魚豆腐可愛又Q彈
香炸豬扒都幾大塊且香脆肉嫩
豬肉腐皮卷也十分香脆

✩爆漿紅糖糍粑 $30/5粒

很喜歡這紅糖糍粑
熱焫焫之餘,外脆內軟仲有紅糖流心♡︎
大愛呀!

✩炸脆脆蝦膠豆卜 $22/3粒
有驚喜的炸蝦球❣︎❣︎❣︎
外層酥脆,內裡蝦膠彈牙
好味(✯◡✯)
🥲🥲🥲除咗炸物好食之外,冇一可取本人都係有果句講果句,同FD一齊排隊野,叫左一個蟲草椰子雞米線,湯底好奇怪。好似落左花奶。。。嗰啲雞好鞋🤐另外果個酸辣米線都好難食。。如果用咁多錢落去賣廣告,不如諗下點樣將啲野整得好食。。 終究是錯付了
🥲🥲🥲除咗炸物好食之外,冇一可取
2024-06-13
  • 炸物
✅春城銅鍋米線一有米線新店我都會衝去試😎今次同大家介紹嘅係主打銅鍋米線旺角店已經朝聖咗~ 今次係尖沙咀厚福街開新店所以又嚟試試🫶🏻🔆酸酸辣辣銅鍋米線  $36呢到嘅米線大多主打銅鍋米線啱哂打卡影相外 仲可以保持熱度!🤙🏻上次試過麻辣口味今次就試下酸麻辣味 辣味相對上唔太突出反而酸度就好夠啦!入面仲有大量酸菜🤪餸菜方面揀咗鮮蠔仔 & 特製雞翼!(各+$16)好少可見到米線店會有得揀蠔仔做餸 雖然係bb蠔 但每一隻都唔腥!好鮮甜!雞翼做餸一份有3隻!好抵食!係瑞士汁雞翼 每隻都醃得好入味!😍🔆海南胡椒豬肚雞湯飯   $68除咗米線外 仲有湯飯食㗎!胡椒豬肚雞湯都係佢哋推介之一~一上枱就聞到好香濃嘅胡椒味😀飲落雞湯味好出 但又有淡淡嘅胡椒味!雞件好嫩滑!☺️飯索哂雞湯味好正!🔆炸脆脆蝦膠豆卜(3件)   $22上次唔舒服冇食到 今次就叫返啦😎幾乎見到每一枱都有食到嘅小食!豆卜炸到脆卜卜 面頭有蝦膠!又有脆嘅口感 又有爽口彈牙嘅口感!🤣🔆秘製酸菜腩肉荷葉包  $40店員推介小食可以試吓佢哋嘅荷葉包其實就好似刈包咁 軟熟嘅包皮包住酸菜&腩肉啲酸菜爆多🤣加埋千島醬 好開胃!腩肉係似五花肉多啲 雖然有
✅春城銅鍋米線

啱哂打卡影相外 仲可以保持熱度!🤙🏻
上次試過麻辣口味
今次就試下酸麻辣味 辣味相對上唔太突出
反而酸度就好夠啦!入面仲有大量酸菜🤪
餸菜方面揀咗鮮蠔仔 & 特製雞翼!(各+$16)
好少可見到米線店會有得揀蠔仔做餸
雖然係bb蠔 但每一隻都唔腥!好鮮甜!
雞翼做餸一份有3隻!好抵食!
係瑞士汁雞翼 每隻都醃得好入味!😍

🔆海南胡椒豬肚雞湯飯   $68
除咗米線外 仲有湯飯食㗎!
胡椒豬肚雞湯都係佢哋推介之一~
一上枱就聞到好香濃嘅胡椒味😀
飲落雞湯味好出 但又有淡淡嘅胡椒味!
雞件好嫩滑!☺️
飯索哂雞湯味好正!

🔆炸脆脆蝦膠豆卜(3件)   $22
上次唔舒服冇食到 今次就叫返啦😎
幾乎見到每一枱都有食到嘅小食!
豆卜炸到脆卜卜 面頭有蝦膠!
又有脆嘅口感 又有爽口彈牙嘅口感!🤣

🔆秘製酸菜腩肉荷葉包  $40
店員推介小食可以試吓佢哋嘅荷葉包
其實就好似刈包咁 軟熟嘅包皮包住酸菜&腩肉
啲酸菜爆多🤣加埋千島醬 好開胃!
腩肉係似五花肉多啲 雖然有肥膏但一啲都唔膩!
加埋酸菜就啱啱好了!

味道: 7.5/10
賣相: 7/10

地址:尖沙咀厚福街6號地舖
2024-06-09 0 瀏覽
我哋今次嚟到尖沙咀厚福街搵嘢食🥢。呢度咁多餐廳,全日都好多人喺度食嘢😆!我哋就揀咗一間米線舖,咁多人幫襯果然幾好食😎。.🦑香煎墨魚餅($58)入口好滑,好香口🔥!.🦐炸脆脆蝦膠豆卜($35/五粒)外層脆卜卜,裏面蝦膠彈牙,配埋泰式辣醬好惹味🤤。.🍅農鄉番茄銅鍋米線($35)我哋揀咗配豬大腸、豬肉腐皮卷🐷(共+$25)。蕃茄湯加埋BB辣幾好食🌶️,而啲配料都唔錯,值得一試。.🐥海南胡椒豬肚雞米線($66)胡椒湯底真係好吸引😍,配埋米線食到暖笠笠。
🦑香煎墨魚餅($58)
入口好滑,好香口🔥!

🦐炸脆脆蝦膠豆卜($35/五粒)
外層脆卜卜,裏面蝦膠彈牙,配埋泰式辣醬好惹味🤤。

🍅農鄉番茄銅鍋米線($35)

🐥海南胡椒豬肚雞米線($66)
胡椒湯底真係好吸引😍,配埋米線食到暖笠笠。
2024-06-06
之前喺旺角分店食過覺得好好味,成日都諗會唔會係尖沙厚福街竟然見到新開嘅分店,估唔到前日街行過就新開張,真係好開心😃⭐農鄉番茄銅鍋米線 (唔辣) - 佢哋嘅蕃茄湯底非常濃郁,夠曬味道,而且仲可以自選兩餸,我就揀蘿白 同豬潤,夠足料⭐豬扒雞翼酸菜飯- 豬扒同雞翼都醃製得好好味配酸菜飯,令人好開胃⭐咸牛肉炒蛋荷葉包- 咸牛肉配炒蛋哩個組合,我同朋友都係第一次食,熱辣辣夠好食⭐炸脆脆蝦膠豆卜- 哩嗰最有驚喜,炸得脆脆嘅豆卜入邊包住爽滑嘅蝦膠,特色又好味而且我地今次係下午茶時間去食,都見到人流暢旺,值得推介,大家可以去試一試!

⭐農鄉番茄銅鍋米線 (唔辣)
⭐豬扒雞翼酸菜飯
- 豬扒同雞翼都醃製得好好味配酸菜飯,令人好開胃
⭐咸牛肉炒蛋荷葉包
⭐炸脆脆蝦膠豆卜
2024-05-28
  • 炸脆脆蝦膠豆卜
2024-05-30 52 瀏覽
呢間米線舖,佢新開張就去幫襯,第一次幫襯食食吓就停電,一路食一路出汗,但係味道都唔錯,跟住都再有幫襯,直到第四次,我平時食開特別辣,不過頭幾次我都係食大辣,味道係完全接受,酸嘅味道唔錯,辣亦都夠辣,所以第四次我就叫特辣,但出嚟嘅效果唔太好,嗰個辣到有啲苦,完全冚過晒嗰個酸辣味,琴晚第五次幫襯,咁就叫返大辣啦!但一食入口味道完全唔同晒!嗰個辣根本係唔好食,啲米線就淋晒,整體嚟講可能轉左師傅,下次俾多次機會,如果唔得就轉返去對面果間米線了
2024-05-29 42 瀏覽
已經係第二次食既銅鍋米線,上次試既係旺角分店,今次經過見到尖沙咀都開左分店,就入去試試。位置係厚福街地下,人流相當多,當晚大約晚上8點半,唔洗等位直接可以坐低食,舖頭大約都有6-7成滿,裝潢乾淨企理,用QR code直接落單。《$22 炸脆脆蝦膠豆卜(3粒)》 ⭐️⭐️⭐️⭐️小食可以揀3粒或者5粒,就算一個人黎食都唔洗驚食唔哂。好多人都推薦呢個蝦膠豆卜,賣相都唔差,3粒大大粒,未食已經睇到豆卜入面滿滿既餡料,一D都冇偷工減料。店家配左泰式雞醬,配炸物一流。豆卜炸到卜卜脆,加上入面勁彈形既蝦膠,口感非常特別,鐘意食炸野既朋友絕對不能錯過。《$71 招牌春城銅鍋米線》⭐️⭐️⭐️湯底可以揀清湯或香辣,今次就叫左清湯。同平時既雲南米線一樣,湯底入面包含左肉碎,芽菜,腐皮,酸菜,木耳絲,甜酸菜。就咁睇淨係湯底既料都好足,飲落唔算太味精,好有雲南風味。但肉碎切得稍微大粒,甜酸菜酸中帶甜,幾開胃,但唔知係咪食到舊菜頭,有一舊咬唔開。因為用銅鍋上,保溫效果好好,去到尾都仲係熱辣辣。今次點左紅薯粉,個粉份量都唔少,而且超煙韌,要D牙力先咬得開。本身自選米線包兩個餸,我地就點左蘿白,墨魚丸同香炸豬扒。蘿白有3件,清

《$22 炸脆脆蝦膠豆卜(3粒)》 ⭐️⭐️⭐️⭐️

《$71 招牌春城銅鍋米線》⭐️⭐️⭐️

因為用銅鍋上,保溫效果好好,去到尾都仲係熱辣辣。今次點左紅薯粉,個粉份量都唔少,而且超煙韌,要D牙力先咬得開。本身自選米線包兩個餸,我地就點左蘿白,墨魚丸同香炸豬扒。蘿白有3件,清甜無渣,但煮得唔夠淋。墨魚丸2粒,粉感太重,唔彈牙冇咬口,冇墨魚味。炸豬扒1大塊,幫客人切好左,但望落似煎多過炸,而且豬扒好薄,冇肉汁,但唔算柴。

人均消費:$100

環境:7/10
食物:7/10
服務:7/10
性價比:7.7/10

整體:7.5/10

#香港 #美食 #香港美食 #foodie #食評 #米線 #春城銅鍋米線 #銅鍋米線 #雲南米線
#尖沙咀美食 #尖沙咀 #香港 #蝦膠豆卜 #紅薯粉 #炸豬扒 #蘿白 #墨魚丸 #甜酸菜 #腐皮
2024-05-28
2024-05-06 104 瀏覽
我同朋友一直都有去食春城銅鍋米線旺角分店👍🏻😋食品質素高。價錢平民餐牌選擇又多所以今日特登同朋友搭車出尖沙咀厚福街新開張嘅春城銅鍋米線第二間分店開餐😋我自己每次都係食春城麻辣銅鍋米線,點知今次仲有驚喜係佢哋新加咗我最鍾意食嘅薯粉👍🏻😁薯粉夠彈牙滑捋捋好食。我仲加左餸有秘製雞翼同貢丸。雞翼醃得好好食,雞肉鮮嫩貢丸彈牙肉味夠濃郁👍🏻😋麻辣湯底醒神配埋個銅鍋熱辣辣好開胃🤤真係嘆住冷氣食正👍🏻仲有梗係唔會漏咗我最愛嘅炸脆脆蝦膠豆卜好夠蝦味又彈牙炸到脆卜卜好食到停唔到口🤤朋友叫咗蟲草花椰子雞米線一送到上枱已經聞到好濃郁嘅椰子雞香味👍🏻我即刻試咗一啖湯底夠濃郁好香蟲草花椰子雞香味,仲有紅棗同木耳口感一流👍🏻係春城招牌推介..而家夠方便旺角尖沙咀都有分店方便約朋友去食🤤👍🏻
2024-05-05
2024-05-03 87 瀏覽
尖沙咀厚福街新開的米線店,咁岩今日家人黎搵我食午餐,所以就一起去試試.同平時食開的連鎖式米線店比,呢間乾淨企理.同行家人叫左蟲草花椰子雞米線(加bb辣),真心覺得個湯係一流,雞肉好滑而我叫左豬扒酸辣米線加豬潤,都好好食(勁足料),湯底唔係味精的味道,同平時食開其他米線店大有不同.兩個人埋單$133….抵食而且份量好足同行的那位家人本身唔係十分喜歡食米線的人,但佢今次食完後竟話下次再黎食👍👍👍
同平時食開的連鎖式米線店比,呢間乾淨企理.
兩個人埋單$133….抵食而且份量好足
👍👍👍
  • 蟲草花椰子雞米線
2024-05-02 78 瀏覽
厚福街開咗間新嘅米線舖,主打食雲南米線,其中特別之處係米線以銅鍋盛載,另外仲有多款特色小食,餐牌上有多款食物供選擇,幾有心思▪️炸脆脆蝦膠豆卜必點嘅小食!口感香脆又鬆化嘅豆卜,包住蝦膠好彈牙又足料,食到好多蝦粒,配上泰式辣醬好惹味▪️農鄉番茄泡椒銅鍋米線番茄泡椒肥牛金菇銅鍋米線米線以銅鍋盛載,可以令食物保持溫度,上枱時充滿濃郁蕃茄香味,湯底加入泡椒烹煮,所以會越食越辣,酸酸辣辣咁都幾開胃,配料揀咗星星鱈魚豆腐同炸海蝦寶,蝦寶幾好食,彈牙好味▪️海南胡椒豬肚雞薯粉湯底啖啖胡椒香,入口滑順唔會好辣,好惹味,飲左幾啖先開始食米線!豬肚同雞件份量俾到足,非常足料,入面仲有腐皮,肉碎、芫茜,芽菜等!薯粉係粗身版,口感煙韌又索湯汁▪️秘制酸菜腩肉荷葉包荷葉包夾住芫茜,脆脆腐皮,酸菜同腩肉,用料豐富,味道也不錯,特別喜歡佢哋自家製酸菜,好香好好食

▪️炸脆脆蝦膠豆卜

炸脆脆蝦膠豆卜
農鄉番茄泡椒銅鍋米線
海南胡椒豬肚雞薯粉
2024-05-02 54 瀏覽
又到lunchtime 了,四周圍搵餐廳食飯,隨便入了一間米線店,但是我們不是食米線,食飯😜要反之其行😛特別的招牌,媽媽的味道😍還可以秘制雞翼酸菜飯 $54 🌟🌟🌟🌟🤍將秘製調味的雞翼與酸菜巧妙結合。雞翼肉質鮮嫩多汁,帶有香氣四溢的調味,酸菜的酸甜爽口,與雞翼的香濃口感完美融合,飯粒香糯可口,吸收了雞翼和酸菜的風味,每一口都充滿滿滿的滋味口感。牛肉紫菜蠔仔肉碎湯飯 $78🌟🌟🌟🌟🌟將嫩牛肉、香氣四溢的紫菜、鮮美的蠔仔和肉碎結合在一起。牛肉肉質鮮嫩,紫菜的海味香氣搭配蠔仔的鮮甜,味道鮮美誘人。湯汁濃郁鮮甜,每一口都充滿滿滿的鮮味。飯粒口感糯潤,吸收了湯汁的風味,讓人回味無窮。爆漿紅糖糍粑 $30 🌟🌟🌟🌟🌟一道美味的傳統點心,外皮酥脆,內餡爆漿。紅糖的香甜與糍粑的糯香完美結合,入口即化,甜而不膩。每一口咬下去,都能感受到糍粑內餡的豐富口感,讓人愛不釋手。

特別的招牌,媽媽的味道😍

還可以

秘制雞翼酸菜飯