2023-05-07 603 瀏覽
為了慶祝我公司十五週年,我選擇去了黃埔花園映玥樓,和我家人及同事一起慶祝。那裏地方寬敞,服務態度良好,特別是陳經理,他招呼得特別週到,令到我和各位賓客都好滿意。當日下午已可以去打麻雀,還是自動麻雀機,打麻雀都好慳力。不打麻雀的同事有卡拉 OK ,大部分歌曲都選到,大家都都好盡慶。我一向都有去映玥樓飲茶及吃晚飯,覺得那處的食物質素很好,又夠熱,又好味道。我今次點了以下我最喜愛的餸菜:四小碟⁃燻魚⁃雞絲粉皮⁃小蔥拌海蜇頭⁃手拍青瓜主菜⁃片皮鴨一隻⁃蝦球炒西蘭花⁃私廚百花酥炸蟹鉗⁃雲吞雞⁃松子大海班⁃蔥燒蝦子海參⁃千層鳳梨咕嚕肉⁃乾煸四季豆⁃黃金海鮮炒飯甜品高力豆沙香蕉 以上餸菜中,我特別喜愛燻魚和高力豆沙香蕉,這都比較難做及需要做多功夫的食物,所以我毎次都必點的,其他的亦很好味道,加上價錢亦不算貴,平均每位大概400元。

四小碟

甜品

2023-05-01
慶祝紀念
紀念日
  • 片皮鴨、燻魚及高力豆沙香蕉
2023-01-28 1333 瀏覽
之前食過幾好,片皮鴨皮脆,賽螃蟹和糖醋小排骨好食。今日再去只有片皮鴨keep 得住。賽螃蟹居然加咗日本蟹柳喺裏面!糖醋小排骨沒供應。今天的服務令人很失望,部長話糖醋小排骨冇供應取消,但係最後又charge 我哋。同佢講又話冇理由,好晦氣去改單。前菜(我諗係花生之類)冇俾我哋但照收錢,話俾佢聽,佢話應該係醬汁不是前菜。我哋問係咪賽螃蟹啲醋同片皮鴨啲甜醬要收錢。佢話總之係醬汁啦。見新年流流費事同佢嘈。如果大家去記得check清楚張單。
2023-01-28
2023-01-23 1078 瀏覽
位於黃埔號船頂,新開一段時間,都飲過幾次茶,今次就book位同屋企人食團年飯,通常大時大節一般酒樓都會分兩輪,限時兩個鐘頭,映玥樓就無限時,雖然無諗住食好耐,但最少唔會急住食,食完仲可以傾吓計。我哋一行十人,餐牌無適合嘅套餐選擇,所以散叫。可能係節日爆滿關係,整晚都好難搵到侍應,茶壺長期無水,上菜亦有甩漏,都見到樓面同傳菜都手忙腳亂,但佢哋服務都仍然有禮貌,都值得體諒嘅。#糖醋小排骨第一道菜糖醋小排骨係例牌size,加上已經開始肚餓,所以上枱一刻大家都覺得咁細碟嘅。排骨炆得腍,個人就覺得糖醋汁可以再酸啲。#瑤柱賽螃蟹對於主打京菜嘅酒樓嚟講,就覺得有點失色,蛋白炒得熟咗少少,唔見隻生蛋黃喺面,味道都好味嘅,但整體覺得可以再好啲。#北京填鴨 (二食) $550上菜時有點混亂,呢度都出名北京填鴨,鴨皮脆無肥膏,每片鴨都多肉,配料青瓜條、大蔥條、心裡美蘿蔔條及甜麵醬,有啲唔夠分。餅皮做得薄,食多件都唔會覺得好滯,份量俾得多。#苦瓜炆鴨架,蒜蓉豆豉汁好香,涼瓜炒得爽脆,主要係噒骨。#鴨頭湯,湯料有紹菜、蔥、酵麩,唔似係老火湯,不過都滋味濃郁。#干煸四季豆 $128夠鑊氣煸得夠乾身,四季豆都能保持
糖醋小排骨、瑤柱賽螃蟹

#糖醋小排骨

#瑤柱賽螃蟹
北京填鴨
#北京填鴨 (二食) $550
苦瓜炆鴨架
#苦瓜炆鴨架,蒜蓉豆豉汁好香,涼瓜炒得爽脆,主要係噒骨。
鴨頭湯
干煸四季豆、高湯蟲草花豆苗
#干煸四季豆 $128
夠鑊氣煸得夠乾身,四季豆都能保持爽脆,肉碎同蒜蓉辣椒組成嘅香辣相當惹味,但相比起其他嘅菜式,呢個價錢就覺得唔係好抵食。

#高湯蟲草花豆苗 $118
好多蟲草花,豆苗嫩滑,正常發揮。
雪菜肉絲炒年糕
#雪菜肉絲炒年糕 $138
雪菜份量較少,爽脆莖部唔夠,個人認為選用翠綠色雪菜賣相會靚啲,味道就正常水平,年糕片略嫌有點黐埋,感覺今日廚師有點趕時間,應該可以做得更好。
小籠包  (4隻)
#小籠包 (4隻) $48
我哋叫咗三籠,皮整得薄有韌性,用筷子好輕易就可以夾起,夾咁多隻都完整無穿底,肉餡灌滿湯汁熱辣辣,更加唔想整穿佢令任何一滴湯汁流出來,水準之作。
生煎包  (4隻)
#上海生煎包 (4隻) $48
我哋叫咗三碟,個人覺得因為皮較厚,所以顯得肉餡份量較少而且淡口,有少少覺得唔似生煎,包底唔夠焦脆,有點似食菜肉包。
富貴黃金明蝦球
#富貴黃金明蝦球 $198
蝦球實在做得爽脆彈牙,而且用了大蝦,啖啖肉,鹹蛋黃醬炒得起沙,鹹香剛好,完美地包住整隻蝦球。

#高力豆沙香蕉 (3粒) $48
叫左四份,高力豆沙會放香蕉出面已經買少見少,難得呢度有,新鮮炸起熱辣辣,漲卜卜,咬開裡面鬆軟有蛋香,豆沙香蕉餡豐富,用粉紅糖灑面,好味之餘賣相吸引。
#映玥樓
地址:紅磡黃埔天地黃埔號 (第6期) 2樓
北京填鴨
小籠包  (4隻)
富貴黃金明蝦球
2022-12-05 1263 瀏覽
聽同事介紹過幾次黃埔號有間新中菜今日揀緊地方同親戚12月之星s慶生+做冬終於去咗試試今時今日因為疫情搵一個地方少啲人有間房同屋企人十幾個靜靜地有啲私隱去食飯非常艱難今日經朋友係呢度book咗間房 戴定頭盔先因為冇做開foodie冇影開相啲碟上咗菜啲親戚已經夾咗下所以以下啲相唔會太靚 一去到經理問我哋飲乜畀個drink menu我哋發現竟然有珍珠奶茶當然一試發現味道唔錯應該好過某幾間台式飲品 可以迎合到一啲唔飲啤酒汽水嘅親戚朋友朋友有建議前菜一定要叫江南小碟我就叫咗燻魚土豆絲四川醉雞鎮江排骨紅蜇頭小雲耳 食完前菜只可以講水準好高特別係燻魚紅蜇頭有屋企人話已經飽咗一半仲有個小朋友因為覺得個燻魚好好食自己食得一塊枱面就無晒就係度嬲嬲結果要叫多碟畀全枱人一齊食主菜就叫咗醬爆大虎蝦球 干燒虎杉斑孜然羊排鮮茄海帶苗紅燒北菇大白菜黃金蝦炒飯細節就唔多講亦都唔識寫😅😅總體黎講味道好 好肉地 夠新鮮 喺出面比較少見嘅中菜個黃金蝦炒飯有鹹蛋黃 食落有層次老人家食個虎杉斑嘅魚頭食咗成餐咁耐好滿足海帶苗聽講比較寒涼 不過食落好爽有趙口最後有個雨衣金蘭餃同埋酒釀丸子因為係素餃再加上啲丸子清清地作為甜品唔會非常甜
聽同事介紹過幾次

呢個價錢
呢個質數
咁嘅環境
絕對係值得不斷光臨
特別適合公司聚會,親戚朋友,做冬過節新年食飯
喺市區中心有一個比較私人的環境

紅蜇頭
鎮江排骨
  • 四川醉雞
  • 蜇頭
星期一至日都有下午茶兩點鐘開始 得幾個廣東點心其他都係屬上海點心 食物唔覺得好食但未至於難食 紅磡區嗰啲上海小店老師傅 整得好食啲 但因為飲茶飲廣東野 悶咗想轉下食呢啲 上海北京菜點心 飲茶 係ok嘅 但無奈水準真係非常平庸 我叫嘅點心入面 只係得豬手非常林 真係炆得淋過出面嘅酒樓。豬手ok好淋滑 80分上海粗炒 味道平凡到不得了 70分酸辣湯 用料多味道一般 比出面嘅酸辣湯佢冇咗酸辣嘅味道 比較適合 唔點食酸辣嘢或者老人家。60分糯米燒賣 ,廣東式嘅糯米包仲好食 呢個真係唔ok 有啲失望 30分煎餃 冇味肉,淨係一嚿肉同津白 應該係我食過最冇味嘅 ,20分紅油抄手 又係入面一嚿冇味嘅肉 個皮又唔夠薄 要靠辣汁嚟食 40分最後埋單兩大人一小朋友 食咗四百蚊 已經係下午茶價錢, 叫咗部分大中小點 $27.總之是但去一間上海菜館小店好過 撇除紅磡嘅酒店中菜 ,但佢係全紅磡坐得最舒服環境最 高檔 服務最好嘅酒樓. 但食物質素 真係熟去附近嘅上海小館仲好食, 叫咗 普洱壽眉茶 都麻麻 茶方面做唔到高檔嘅質素 只係普通酒樓茶 。如果佢整得好食其實都有特定一班客 間唔中唔想食廣東菜食下呢啲 類型

豬手ok好淋滑 80分

上海粗炒 味道平凡到不得了 70分

如果佢整得好食其實都有特定一班客 間唔中唔想食廣東菜食下呢啲 類型 飲茶 只可惜 食物真係唔夠小店好

2022-11-27
2022-09-17 1366 瀏覽
星期六食下午茶 大中小點都係$27大份又好食 唔知點解冇人推介!小籠包薄皮又多汁 超驚喜❤️紅油抄手又係勁好食 超高質素 所有野都好好味 大家要黎幫襯 😍又有免費泊車 超正!
星期六食下午茶 大中小點都係$27
大份又好食 唔知點解冇人推介!

小籠包薄皮又多汁 超驚喜❤️
紅油抄手又係勁好食
超高質素 所有野都好好味
大家要黎幫襯 😍
又有免費泊車 超正!
地點已經赢了,在有特色的黄埔號頂層吃飯,盡望四圍美景,好似去咗鐵達尼號。食物精緻,全部都係宫廷莱,宮廷菜譜及佈置,個廚有水準,海鮮又新鮮彈牙,味道好好,不油膩,見水準。高官般服務,好似去咗九十年代香港五星酒樓服務咁,D經理好似黃埔軍校訓練出來D人咁專業,個個西裝骨骨又好招呼。全區特惠泊車,任何消費200已經可以泊3小時免費泊車。又平,又有美景,又有美食,又有高官服務,又免費泊車,又在船頂飽覽美景,真的十分浪漫難忘的經歷。

全區特惠泊車,任何消費200已經可以泊3小時免費泊車。

2022-09-14
慶祝紀念
生日
  • 宮廷驢打滾
  • 水晶肴肉
  • 腰果炒蝦球
2022-08-25 791 瀏覽
琴日同屋企人黎食覺得都唔錯。間鋪就咁係黃埔船到,同屋企人去都幾方便。而且鋪頭係新裝修,店內地方面積好大,環境舒服又乾淨。再加上點心菜式選擇多,有片皮鴨同時都有酸菜魚食,唔洗再係京菜同川菜到做殘酷2選1。所以琴日可以試到中國唔同地方嘅菜式,整體上都幾滿意。下次食飯都會再去
2022-08-24
5 分鐘 (堂食)
  • 片皮鴨
  • 酸菜魚