2023-04-07 317 瀏覽
中環要飲茶食傳統點心又可訂位又價錢合理地點方便,這家都是十分好的選擇。.所有侍應都很有禮貌,效率快。.🎈餐牌.🎈食物評分.推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👍👍:💖楊枝甘露 (忘記影相)💖蘿蔔絲酥餅💖牛肚💖炸魷魚鬚.一般:🆗雪山叉燒包🆗燒賣🆗灌湯餃.差:❌炸両.🎈食物細評.👇雪山叉燒包🆗,沒另一家酒樓的好,包面的雪山部分一般,不夠香脆熱辣。.💖蘿蔔絲酥餅,推介,好好正,香脆鬆軟。.👇❌炸両,極差,皮好粉,炸両好淋,絕不推介。.👇燒賣🆗,一般般,一粒粒叫的,一籠一粒.👇超正牛肚😋💖驚喜👍蒸蘿蔔糕,餐牌只寫蘿蔔糕,我們還以為是煎,這個蒸更好。.👇灌湯餃🆗,一般可以.👇炸魷魚鬚,新鮮熱辣⭐️⭐️⭐️⭐️
所有侍應都很有禮貌,效率快。
🎈餐牌

🎈食物評分

推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👍👍:
💖楊枝甘露 (忘記影相)
💖蘿蔔絲酥餅

差:
❌炸両

🎈食物細評

雪山叉燒包

💖蘿蔔絲酥餅,推介,好好正,香脆鬆軟。

蘿蔔絲酥餅

👇❌炸両,極差,皮好粉,炸両好淋,絕不推介。

❌炸両

👇燒賣🆗,一般般,一粒粒叫的,一籠一粒

燒賣

👇超正牛肚😋💖驚喜👍
蒸蘿蔔糕,餐牌只寫蘿蔔糕,我們還以為是煎,這個蒸更好。

牛肚、蒸蘿蔔糕

👇灌湯餃🆗,一般可以

灌湯餃

👇炸魷魚鬚,新鮮熱辣⭐️⭐️⭐️⭐️

炸魷魚鬚

2023-02-23
蘿蔔絲酥餅
牛肚、蒸蘿蔔糕
炸魷魚鬚
2023-01-24 674 瀏覽
今次主要食點心,由於可以逐件order,所以大家可以食很多款式。推介蘿蔔絲酥餅及叉燒包, 十分美味,水準不錯,只是蝦餃皮太厚。 因為是過年時節,有一款白兔棉花糖,幾特別。
2023-01-23
經過見到有午市外賣自取。因為同事話食過呢間既飲茶點心覺得好味,我諗啲野食應該都會ok嗌左個佢餐牌上最貴既外賣海南雞飯,加埋膠袋要成69 蚊!!!番到公司,盒雞加啲「前菜」係凍既,係雪櫃入邊拎出黎既凍。我都知海南雞係唔會熱,但佢係凍冰冰果種,雞油係好似瓊住左總之好似係啲幾日前食淨既冷雞菜汁咁放入雪櫃之後賣俾人。🤯🤯😓😓啲雞當然係一啲都唔好味,覺得自己叫左個雞皮飯咁 ⋯⋯ 皮,全部都係皮,無肉雞。盒飯完全唔係海南雞飯果隻飯囉!!!無薑黃無香茅無雞油乜都無,就好係滴幾滴豉油整到啲飯有小小色咁就hea 你叫做海南雞飯。。。🥵🥵😡😡😡嘩成69 蚊,我應該直接去龍記買盒叉雞飯,好味一萬倍。

嘩成69 蚊,我應該直接去龍記買盒叉雞飯,好味一萬倍。
海南雞皮飯
海南雞皮飯
外賣自取
2022-12-27 707 瀏覽
今日冬至正日同屋企人去左星.68食冬至飯 我哋叫左$4988一席(已包加一)既合家歡樂宴❤️ 等我介紹其中幾樣好食既菜式啦😉💛上湯波士頓龍蝦(伊麵底)龍蝦大大隻🦞好新鮮 肉質好甜 伊麵就正常無咩特別☺️💛松露野菌爆帶子松露味好重 做得絕對唔馬虎 賣相亦好靚 帶子份量唔少 讚👍🏻💛杏香芝心球 咬落去熱辣辣 仲會流心既芝士 口感一流 正😋💛脆皮妙齡鴿炸得好脆既乳鴿 好香又可口👍🏻💛原個蛋黃壽桃包我覺得個壽包真係好做得好出色 大大個 蓮蓉餡又唔會太甜 包皮又唔會太厚

等我介紹其中幾樣好食既菜式啦😉

💛上湯波士頓龍蝦(伊麵底)
龍蝦大大隻🦞好新鮮 肉質好甜 伊麵就正常無咩特別☺️

炸得好脆既乳鴿 好香又可口👍🏻

💛原個蛋黃壽桃包

2022-12-22
2022-12-18 733 瀏覽
頗喜歡來這裡飲茶食點心,點心大部分也不錯,服務幾好,職員勤快、態度友善。這裡有個特色是有些點心可以只叫一粒起,例如蝦餃、野菌餃、燒賣等,三款也皮薄涵靚。另試了明月帶子卷,味道幾好,但較油膩,一件已夠。鳳爪排骨就酒樓應有的水準,幾好。
可單點的點心
明月帶子卷
豉椒鳳爪
排骨陳川粉
2022-11-23 509 瀏覽
♨️星。68中環德輔道中68號萬宜商場地下G04號舖♥️鴻星集團以前一向比我感覺係高一級嘅酒家,出品唔衰有保證,今次特登試吓佢嘅大閘蟹套餐,可惜質素不似預期,$4xx 一位另加一茶芥小食,性價比唔算高亦都唔係食完舔舔脷🫣🔷煙鴨胸併青瓜一人兩片鴨胸🔷鮮拆蟹粉小籠包都還算鮮味🔷蟹肉芙蓉羹淡淡的冇乜味🔷大閘蟹(2皇1后)兩隻五両公唔爆膏,肉質唔夠味,有D失望三両乸非常細隻,但竟然啲膏好爆,手手腳腳同身都唔想梅,太細隻🔷酥炸廣島蠔酥皮啲油有啲老,四隻蠔有兩隻係霉🫣🔷黑醋霜降肉👍🏻呢個最正常,外脆內林鬆化🔷竹笙杞子浸菜苗個菜好生好硬🫣🔷蠔皇鮑魚兩粒罐頭鮑魚🔷薑茶湯丸嘅湯圓我自愛,但個皮散嘅,粒湯圓唔夠熱,啲薑茶好滾🔷鮮榨橙汁食物:7/10抵食:7/10環境:8/10。。
♨️星。68
中環德輔道中68號萬宜商場地下G04號舖

🔷煙鴨胸併青瓜
一人兩片鴨胸
🔷鮮拆蟹粉小籠包
都還算鮮味
🔷蟹肉芙蓉羹
淡淡的冇乜味
🔷大閘蟹(2皇1后)
兩隻五両公唔爆膏,肉質唔夠味,有D失望
🔷酥炸廣島蠔
酥皮啲油有啲老,四隻蠔有兩隻係霉🫣
🔷黑醋霜降肉👍🏻
呢個最正常,外脆內林鬆化
🔷竹笙杞子浸菜苗
個菜好生好硬🫣
🔷蠔皇鮑魚
兩粒罐頭鮑魚
🔷薑茶湯丸嘅
湯圓我自愛,但個皮散嘅,粒湯圓唔夠熱,啲薑茶好滾
🔷鮮榨橙汁

食物:7/10
抵食:7/10
環境:8/10

2022-11-03 606 瀏覽
同外母慶祝生日,佢話要食大閘蟹,咁屋企人就揀咗中環嘅一間餐廳星.68,原來係鴻星集團旗下,6:00到餐廳,唔多人,只得一枱,但慢慢7:30八點開始多人,但都唔爆裝修及環境:餐廳喺萬宜大廈,甲級地段,裝修可以嘅,但個入口喺大廈外面,砵典乍街斜路入,唔熟路嘅就有啲難搵,會去咗商場入面服務: 服務員普遍年紀比較大,但服務都正常,宴會級數食物: 我哋叫咗6人餐,有八道菜極品花雕醉雞: 普通啦,酒味強但唔香,雞就唔夠味,都算滑鮮拆蟹粉小籠包:每人有兩隻,都幾好食,皮薄,肉質鮮甜,但唔係好覺有蟹粉蟹肉芙蓉羹: ok啦,都係飲嗰啲羹囉清蒸大閘蟹:2公1乸,有驚喜,全枱人18隻,隻隻都算多膏,有一兩隻仲爆膏,啲公都大隻,但乸就差啲,好細,3兩蟹粉蒜蓉包:蒜蓉味太濃,搶過蟹粉嘅味,另外有啲似滑蛋多d紅燒乳鴿:每人半隻,都唔錯,味道適中,但食得出係雪藏鴿松茸杞子浸菜苗:正路野薑茶湯丸:又幾好食喎,粒湯圓皮薄芝麻夠香唔太甜壽桃: 大大個,個包好鬆軟,蓮蓉夠滑唔太甜,完整一整個蛋黃,欠少少油,但都好好食每次出街食蟹,都掛住食無影太多相出街食嚟講,都算可以啦,咁當然屋企食就最抵,但又要買又要蒸

服務: 服務員普遍年紀比較大,但服務都正常,宴會級數

食物:
我哋叫咗6人餐,有八道菜
極品花雕醉雞: 普通啦,酒味強但唔香,雞就唔夠味,都算滑
蟹肉芙蓉羹: ok啦,都係飲嗰啲羹囉
蟹粉蒜蓉包:蒜蓉味太濃,搶過蟹粉嘅味,另外有啲似滑蛋多d
紅燒乳鴿:每人半隻,都唔錯,味道適中,但食得出係雪藏鴿
松茸杞子浸菜苗:正路野
薑茶湯丸:又幾好食喎,粒湯圓皮薄芝麻夠香唔太甜

每次出街食蟹,都掛住食無影太多相
出街食嚟講,都算可以啦,咁當然屋企食就最抵,但又要買又要蒸
2022-10-30
2022-11-02 2407 瀏覽
呢排天氣最啱約朋友去食大閘蟹,今次嚟到中環鴻星[皇者歸來]試一下兩皇一后大閘蟹‘強勢回歸’的四人餐先!🦀🦀🦀裝修: 地方很大!非常闊落!食蟹唔怕彈到隔離位!坐得舒服!食得更享受!🤟🤟🤟🦀 煙燻鴨胸拼青瓜🦀 簡單的冷盤~每人一片鴨胸及青瓜,好爽好夾!令人有種特別的感覺!🥒🦆🦀大閘蟹🦀兩皇一后~ 今季蟹好鮮甜及爆哂膏,蛋黃咁嘅蟹膏~ 咬落口令人回味無窮超滿足!食到個個都好專心,但也要控制自己一下膽固醇,諗清楚,一年一次,算吧啦!食咗至講!🤭🤭🤭🦀 蟹粉小籠包🦀 一人一粒爆多汁,熱辣辣夠新鮮!皮薄餡靚,好想食多兩粒呀!🥟🥟🦀 蟹肉芙蓉羹🦀 淡淡白色蟹肉,好滿足!好夠份量的一碗芙蓉羹🥣🥣🥣🥣🦀 竹笙杞子浸菜苗🦀 竹笙好爽口,清清地能中和之前大閘蟹的蟹膏!🥬🥬🥬🥬🦀 炸乳鴿🦀 炸得非常香脆可口!非常美味! 肉質夠厚!🐦🐦🦀 炸蟹鉗🦀 外皮炸至脆卜卜,內裏啖啖蟹肉,正呀!🤩🤩🤩🦀 窩心薑茶湯圓🦀 好重薑茶味,最鍾意加埋幾粒芝麻湯圓一起吃,完美的結束!🍵🍵🍵🍵總括來說:性價比高~能食到三隻有份量嘅大閘蟹又爆膏,加埋其他菜式,唔使五百蚊已經好抵食

🦀 炸乳鴿🦀 炸得非常香脆可口!非常美味! 肉質夠厚!🐦🐦

🦀 炸蟹鉗🦀 外皮炸至脆卜卜,內裏啖啖蟹肉,正呀!🤩🤩🤩

2022-10-26
  • 脆炸蟹鉗
  • 蟹粉小籠包
  • 大閘蟹
2022-10-29 446 瀏覽
又到食大閘蟹季節,幾年都無出去食,今年個quota比左鴻星,咁好多年前食過一次,食到飽到唔想食,但係衣餐就⋯飽嘅不過比之前感覺差好多⋯平咩,其實我又唔覺,不過質素下降得好緊要。叫左個468嘅餐。第一樣來嘅係鴨胸,沒有什麼特別 就係鴨胸加青瓜,每人一件羹,去飲果啲咁,有啲蟹肉,味道都係啲味精湯咁嘅味小籠包,多汁,ok ge 大閘蟹,2皇一后,都ok ge 糕都多嘅,不過身手異處喺食蟹途中一樣其他嘢都無來過,直到最後一隻蟹。一次過上晒其他餸,再同你講一句,幫你起埋個甜品㗎喇,個感覺係佢好趕收工。蠔:入面全乾,厚粉菜:老過我最好食衣樣,黑醋霜降肉,似肉頸肉,味度酸酸甜甜咁湯丸,入口即溶,好難食食左個半鐘就走人。

第一樣來嘅係鴨胸,沒有什麼特別 就係鴨胸加青瓜,每人一件

羹,去飲果啲咁,有啲蟹肉,味道都係啲味精湯咁嘅味

小籠包,多汁,ok ge

大閘蟹,2皇一后,都ok ge 糕都多嘅,不過身手異處

蠔:入面全乾,厚粉

菜:老過我

最好食衣樣,黑醋霜降肉,似肉頸肉,味度酸酸甜甜咁

湯丸,入口即溶,好難食

食左個半鐘就走人。

2022-10-24 570 瀏覽
老婆想食大閘蟹,諗住鴻星靠得住,點知港島區鴻星執晒,得番間同集團嘅星68,試下啦。去到萬宜大廈,真係大鄉里,搵左好耐都見唔到間鋪,原來唔係商場裡面,要係外面入。去到只有6-7枱客,心諗星期日夜晚真係咁靜?環境因為人少,所以都幾ok,但去到食物個部份,就非常失望,大閘蟹太細隻,而且唔多羔,套餐其他食物,蟹粉小籠包冇蟹粉兼冇湯汁,蟹肉芙蓉羹冇料且太鹹,炸廣島蠔粉太厚而且隻蠔係乾嘅,上湯菜苗未熟而且係「老菜」,唔係菜苗,最後得個豬肉稍為好d,但都係淨係豬肉,一d配菜都冇,埋單3個人$16xx,又冇泊車優惠,唔抵食,應該冇下次。
2022-10-23
2022-10-12 895 瀏覽
秋風起又到食蟹既季節😋,同朋友傾左好耐到底上網買定係去酒樓食好,食任食定係套餐好,最後得出結論係,其實都係想過下口癮,同埋出面d任食88分鐘其實都食唔到幾多隻因為食得好慢😂 所以決定左試下呢間兩王一后既蟹套餐,除番開連加一around 400人一個啦!蟹乸得3両,比較細,膏唔多,所以都冇點影相🥲反而係5両蟹公又有d驚喜!我本身以為得白色膏但原來又唔係bo! 都好多黃油🤩同行朋友都食得好滿足,而且酒樓可以慢慢食洗趕,邊傾計邊食蟹,正呀!而服務方面, 店員好似唔係好知道openrice買嘅二人套餐安排係點, 所以有少少混亂,但整體而言都可接受Follow ig: HKFoodU 睇更多啦😆😆

蟹乸得3両,比較細,膏唔多,所以都冇點影相🥲

Follow ig: HKFoodU 睇更多啦😆😆
今次係第三次黎,唔知點解次次都係叫套餐lol有燉湯,點心同蝦球都係一人一個,炆鮑魚冬菇,炒飯。。。但咁多樣野中最好味都係個燉湯,夠多料濃郁滋味但唔會肥膩,一滴油都無。係得中環勝在有英文menu,茶樓(定餐廳?)格局新式,望落光猛新淨,招呼外國朋友同事都可以。相比起啲高級既茶樓/中餐廳係略嫌有啲嘈,有時講野未必太清楚,但個價錢平啲嘛。They serve dim sums, Cantonese soup and set lunch, and they have English version for their menu.

明天13/12是最后 機會 食大閘蟹餐, 今日嚟試咗 ,算係抵食又好食, 大閘蟹水尾, 但算多 肥膏, 廣島蠔肥美飽滿, 未食 甜品 巳急著寫好評, 希望下次嚟食其他 季節 抵食 套餐, 服務態度也不錯 ,樂意繼續支持
2021-11-17 2367 瀏覽
大闸蟹一定要鸿星啦,往年都系鸿星食,今年一定都不例外啦,今年好似听朋友讲仲好抵食,紧系拉拉声啦🙈,腻间一向我地都有系度食lunch,原来佢地都系鸿星,仲好便添,折完一个人400都唔使,點蟹都OK蟹粉小籠包同埋個臘味糯米飯真係無得輸,蟹粉小籠包攞來嘅時候見到入邊個湯汁仲浪住浪住😍,點糯米飯都好足料,又香口,真心要👍,幾個人食完仲要攞盒打包走,又食又攞真係唔好意思,總之就係就膩個價錢來講已經係無得輸了,係佢完之前我又要來食過啦
2021-11-17
  • 蟹粉小笼包
  • 大闸蟹
  • 家嫂腊味饭
2021-11-07 2123 瀏覽
每年鴻星的大閘蟹餐都吸引唔少funs. 慕名而來,book左週末晚’兩皇一后‘大閘蟹餐因為臨時意外,4人改3人,時間也由6:30拖到7:30😝到達餐廳時,只有最後一張檯,整個餐廳已經full曬,一眼望去,全都在食大閘蟹,果然是大閘蟹專門店😍我哋也是有備而來,自己帶了黃酒和話梅,餐廳提供了杯子👍,我哋就黃酒泡話梅👇1)前菜:煙燻鴨胸拼黃瓜 簡單擺盤👇,每人一片,鴨胸和黃瓜好夾,涼涼的入口,仲有淡淡的煙燻味~幾特別!2)黑松露元貝羹 👑出乎意料的好味😋,入口後,黑松露淡淡中有種香味,幾粒元貝藏在羹底,嚼起來軟軟的,也給這碗羹增加了一份鮮美的感覺👍3)第一輪大閘蟹(每人一隻)滿懷期待的蟹上來了~sorry!兩個問題:- 不足重量!頂籠4兩!與宣傳所說的約5兩差距大!蟹膏不多🙁- 不夠熱 !因不熱,必不香,蟹膏已經不多了,還不香…失望😩4)第二輪大閘蟹 (每人一隻)很明顯,size大過第一輪,而且溫度也夠熱,唔錯😍5)第三輪大閘蟹 (每人一隻) 母蟹特別講蟹翻過來,看一看蟹肚子,圓形的,就是母蟹,母蟹的size肯定比公蟹小,蟹膏是橙黃色的,質地是硬硬的…唔似公蟹的膏有彈性,漿口~6)蟹粉小籠

因為臨時意外,4人改3人,時間也由6:30拖到7:30😝

👇
自帶(黃酒泡話梅)

1)前菜:煙燻鴨胸拼黃瓜
煙燻鴨胸拼黃瓜

2)黑松露元貝羹 👑
黑松露元貝羹

3)第一輪大閘蟹(每人一隻)
滿懷期待的蟹上來了~sorry!兩個問題:
第一輪大閘蟹(每人一隻)

4)第二輪大閘蟹 (每人一隻)
很明顯,size大過第一輪,而且溫度也夠熱,唔錯😍
第二輪大閘蟹

5)第三輪大閘蟹 (每人一隻) 母蟹

第三輪大閘蟹,蟹乸(每人一隻)

6)蟹粉小籠包 ,熱辣辣,非常好食😋👍
蟹粉小籠包

7)酥炸廣島生蠔 ,每人兩隻,本人唔好蠔,一隻已經OK
酥炸廣島生蠔

8)家嫂臘味飯 👌 鹹香好味,因為攤涼了,有D硬~
家嫂臘味飯

9)應該係椒絲腐乳菜苗 ?但哩啲係菜苗?👇😂,是但啦~
菜單係:椒絲腐乳菜苗,但係…

10)最後的:窩心薑茶湯圓
薑茶冇薑味,茶亦涼左,唯有湯圓依然好味😋!

總結:人均HKD352.-的價格,食到上述食物還算合理,但大閘蟹的size不足及不夠熱的情況,估計也難改,係死症!我比哩個餐7-8/10
2021-11-05
煙燻鴨胸拼黃瓜