如果提起雲南米線,而家你地會諗起譚仔或者三哥,但其實當初將雲南米線引入香港係星林居,對我黎講都叫由細食到大,充滿著回憶。不過創業易、守業難,近呢幾年,不斷話星林居的質素每況愈下,加上近年不斷有新的米線店,所以我都有一段時間無去星林居。適逢星期日,周圍都排晒隊的情況下突然想起不如食星林居。搭著破舊的老爺Lift上到去,裝修依舊,但好似見唔到老闆娘。呢度叫米線有樣野好係可以叫多蔥多茜多芽菜,個秘技係蔥、茜同芽菜位置唔好圈但填上「多」字就得。配料方面,雞翼係必叫,今次食完味道都Keep到。呢度的雞翼係好入味,個滷水都調得唔錯,但佢維持到雞翼的肉質,唔會過鞋。另外叫左紅腸,正常發揮但份量足。最後就要評下湯底,其實個味道唔錯,有層次夠底蘊,但可以再濃稠一點,另外就唔知點解呢度的湯底特甜,我估未必個個接受到。星林居其實都幾用心,食得出係每碗即煮,因為連米線都入味,而配料都多,價錢算合理,不過要接受到比較甜的湯底。整體黎講又未講到坊間講到質素好差,或者只係多左其他選擇,星林居被比下去吧!

2023-07-17 171 瀏覽
明火小鍋米線🍜呢間米線已經幫襯咗好多年,次次都係食小鍋米線,湯底味道濃郁,重口味人士一定喜歡😬我覺得星林居的湯底偏酸口味,一般都會選小酸、小小辣就足夠☺️配料選咗豬紅蘿蔔豬皮,最考驗餐廳的功架,非常入味😋朋友點咗蘿蔔同炸醬,一樣大讚蘿蔔又甜又入味!飲品選擇咗柑桔蜜,好潤喉又可以解辣😝 🦥星林居酸辣米線餐廳 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道14號金輝大樓3樓🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.6/5🌼懶住去指數:4.6/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
明火小鍋米線🍜

尖沙咀金馬倫道14號金輝大樓3樓
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.6/5
🌼懶住去指數:4.6/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
2023-07-16 154 瀏覽
話說呢間嘢係好多年前有個朋友推薦嘅好多年前喺另一間分店食過,一直覺得都ok今次嚟呢間分店食番,睇下keep唔keep到水準結果大失所望我今次叫咗小窩米線,要咗BB辣同埋多酸酸就夠,但唔夠辣所以好怪,好唔夾,所以我就自己加番辣油補救番,咁呢個係我自己剔得唔好,各位下次食多酸記得留意番碗米線嘅湯底冇以前咁濃郁,肉碎都冇乜,同埋啲米線煮到好林,成碗野好似pat pat咁,食唔番以前嗰個味道唯一值得讚嘅係啲餸味道ok,份量都夠,叫多茜量都多,唔使另外再加錢,同埋個蘿蔔有驚喜,夠林夠入味又無根
話說呢間嘢係好多年前有個朋友推薦嘅
好多年前喺另一間分店食過,一直覺得都ok
今次嚟呢間分店食番,睇下keep唔keep到水準
結果大失所望

我今次叫咗小窩米線,要咗BB辣同埋多酸

2023-07-05 128 瀏覽
📍星林居酸辣米線餐廳📍以前返工時期,經常會食嘅一間酸辣米線🍜今日經開尖沙咀,心血來潮,重溫當年嘅味道🤤一入到去店舖,依然都係咁多人食🤩味道同埋質素,都係同以前一模一樣架😋⭐️蟹柳,墨魚丸🦑酸辣米線🍜⭐️蟹柳,牛筋丸🐮酸辣米線🍜✨酸辣米線味道香濃,味道酸酸辣辣,食落去非常開胃,而湯底嘅辣度,有多種選擇,而米線入面有不同配菜,有肉碎,韭菜,腐皮,墨魚丸🦑同牛筋丸🐮質地爽口彈牙🤩
📍星林居酸辣米線餐廳📍

⭐️蟹柳,墨魚丸🦑酸辣米線🍜
⭐️蟹柳,牛筋丸🐮酸辣米線🍜

這家米線是我經常吃的一家私房米線,因爲他家的湯底太好喝了,所以經常經常都會來吃,特別是最近開關以後,每天每天都非常多人,足以見得它的受歡迎程度。我點了35塊錢的小鍋米線,我加了響鈴,還有墨魚丸,還有一些配菜之後,大概也就是50多塊錢一碗的樣子,加一杯檸檬茶,13塊,超級無敵爽。另外一份直接點了60多塊錢的他們家的過橋小鍋米線,裏面已經有配好一定的配料,雞翅,腐竹,還有香腸等等。他家的湯底雖然是有點點辣,但是有許多辣度可以選擇,辣又有點甜,還配上肉末,還有一定的豆芽配菜等等,讓整個米線十分的有層次感。

細細個由中學開始食到大學到出嚟做嘢,偶爾食飯都會有種懷念幼時嘅感覺🫢今次放lunch上去食 見到客人不多 本身諗住叫外賣食也改變主意,直接係店食算了平時我就鍾意叫 豬腸肥牛雞翼配中酸辣湯底事隔幾年 再叫返真係有啲唔一樣豬腸沒有切片整條上,直接咁樣上😰我要用牙分拆佢幾嚿先食得到落肚另外湯底好似比以前結咗好多 有啲似芝麻糊嘅感覺 有啲太酸 令人失望肥牛嘅感覺,有啲唔新鮮有啲好似so so嘅感覺😥 今次去完我應該有排都未必會想再去食了真心食物質素有待改善啦⋯ 話晒都係童年回憶
細細個由中學開始食到大學
到出嚟做嘢,偶爾食飯都會有種懷念幼時嘅感覺🫢
平時我就鍾意叫 豬腸肥牛雞翼配中酸辣湯底
事隔幾年 再叫返真係有啲唔一樣
豬腸沒有切片整條上,直接咁樣上😰
我要用牙分拆佢幾嚿先食得到落肚

真心食物質素有待改善啦⋯ 話晒都係童年回憶

2023-06-15 151 瀏覽
#搞串個pantry米線🍜,我哋都試過唔同嘅#米線 店,各有特色。今次亦去咗試一間位於#尖沙咀 嘅米線店😜,呢間餐廳以喺韓國🇰🇷遊客之間廣為人知而作為特色。就等我哋去試吓究竟有咩咁特別啦💕!今次就嗌咗一碗配好曬配料嘅雲南過橋米線($65),同埋另一碗自選米線🍜,就揀咗豬腸🐷、豬肚、牛筋丸,三款餸就$67。嚟到嘅時候,真係嚇親😱,因為好大碗,好多料。而雲南過橋米線啲料多到要分開上😎。呢間米線店有得揀辣度🌶️同埋酸度,一定要嗌辣,因為辣先會有肉碎🍖,另外酸度推薦嗌「非常酸」🍋,出到嚟嘅酸度剛剛好,非常惹味!!米線食落口好滑🤩,同時都好掛湯。湯底方面,辣度可以按自己喜好選擇🥰,而酸同辣配合得好好。餸方面,雲南過橋米線有八樣餸,每樣餸只有一嚿,而且有啲餸都唔係咁想食😙。當中肉醬、冬菇就比較深刻,兩樣餸嘅味道都好特別,好好味🤤。肉醬嘅味道淡淡地,感覺健康。而另一碗就推薦豬腸,切得好大嚿,食落口唔會有好濃烈嘅豬內臟味道,同時又覺得好「嗱渣」🥳!!如果大家行過尖沙咀鬧區🔊,不妨嚟到呢間樓上嘅米線店。同時建議大家下次嚟到可以嗌自選米線💕💕!
#搞串個pantry

2023-05-14
對呢一間米線鋪既印象就係韓國綜藝好多韓星黎hk既時候會食😂😍 自己一直都好想黎試下呢間係咪真係好似綜藝裡面d人食得咁滋味😊😊😈 ·環境都比較舊,開左都好耐啦😂 (btw要行樓梯😄) 店內環境都幾闊落👌 唔會好逼~·米線偏酸甜口~夠曬開胃✅ 對比其他米線鋪 我覺得呢間D米線偏軟淋😂😂 而且份量好多呀...好飽😋 我最鍾意佢個湯底~酸酸甜甜,我揀左普通酸同小辣,不過就完全食唔到辣既感覺!揀中辣應該會好D👍 配菜選擇十分多,超推介大家揀豆卜!!索曬D湯汁超正😍·如果你揀曬韭菜芽菜 你會feel到你碗野好似好健康🆘😂😂因為真係會比超多!!!overall 建議鍾意食酸甜湯底多既可以一試😊·評分🪄 (滿分5🍑)人均:$60 up味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑•📍星林居酸辣米線餐廳 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道14號金輝大樓3樓🚇 尖沙咀/尖東站B2出口步行2分鐘

評分🪄 (滿分5🍑)
人均:$60 up
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑

📍星林居酸辣米線餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道14號金輝大樓3樓
🚇 尖沙咀/尖東站B2出口步行2分鐘
其實星林居我已經食過好多次相比起譚仔三哥,雲貴香,我都係最鍾意食星林居嘅米線🎉🎉次次都係來金馬倫道呢一間雖然要行三層樓梯但係都無阻我來食!🤪🤪🤪講返個米線先!足料足料超足料!要講三次!🫶🏻湯底又夠濃郁!蟹柳雞翼喺啲嗌!職員服務態度親切當日缺少咩材料會即時告知,唔會等你嗌咗先話冇..呢點值得稱讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
其實星林居我已經食過好多次
相比起譚仔三哥,雲貴香,
我都係最鍾意食星林居嘅米線🎉🎉
次次都係來金馬倫道呢一間
雖然要行三層樓梯
但係都無阻我來食!
🤪🤪🤪
講返個米線先!
足料足料超足料!
要講三次!🫶🏻
湯底又夠濃郁!
蟹柳雞翼喺啲嗌!
職員服務態度親切
當日缺少咩材料會即時告知,
唔會等你嗌咗先話冇..
呢點值得稱讚
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2023-06-03 91 瀏覽
✅ Located in Cameron Road. Takes only 2 minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR station. Very convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering Yunnan style rice noodle and toppings ✅ Ideal for those who want a quick meal ✅ Different spicy and sour level for you to choose ✅ You can add any special request I.e. Add/cut bean sprout, coriander, onion, vegetarian etc ✅ Food is flavourful and delicious✅ Generous portions✅ Fresh ingredients✅ Very reasonable price ✅ Servers are al

✅ Generous portions
✅ Fresh ingredients
✅ Very reasonable price
✅ Servers are also great and always efficient, happy and polite. Staff are forthcoming and friendly.
2023-05-29 98 瀏覽
最近去多左星林居食米線,😙因為我發覺某連鎖既米線再冇之前個間咁好食而呢間好傳統既雲南風味明火小鍋米線😙佢仲含有酸菜、芽菜、肉碎等配料的小鍋米線 都只係$35😝小鍋米線份量很足,超飽肚😌米線本身煮得很熟,口感柔軟,但不會太軟爛配料都很新鮮,尤其是酸菜和芽菜,口感鮮脆😊肉碎也很好吃,有點辣味,但不會太辣🤣除左米線就當然要叫埋配菜啦☺️我叫左腸仔、魚皮餃和雞翼最特別係雞翼~ 炸得金黃酥脆,外皮鹹香,肉質鮮嫩多汁😗一定係必叫既配菜呀😄如果唔想揀既話, 可以叫佢default既雲南小鍋過橋米線😚內含豬腩肉、紅腸、腐竹和火腿😉這道米線的湯頭非常鮮美有著濃郁的肉香味,但不會太油膩🥸米線仍然煮得很熟,肉類配料也都很豐富😝口感豐富多樣,讓人一試難忘。米線關注組真係要關注一下呢間呀 真係又平又好食~😝😝😝
而呢間好傳統既雲南風味明火小鍋米線😙
佢仲含有酸菜、芽菜、肉碎等配料的小鍋米線 都只係$35😝

小鍋米線份量很足,超飽肚😌
米線本身煮得很熟,口感柔軟,但不會太軟爛
配料都很新鮮,尤其是酸菜和芽菜,口感鮮脆😊

肉碎也很好吃,有點辣味,但不會太辣🤣
除左米線就當然要叫埋配菜啦☺️
我叫左腸仔、魚皮餃和雞翼
最特別係雞翼~ 炸得金黃酥脆,外皮鹹香,肉質鮮嫩多汁😗
一定係必叫既配菜呀😄

內含豬腩肉、紅腸、腐竹和火腿😉
這道米線的湯頭非常鮮美
有著濃郁的肉香味,但不會太油膩🥸
米線仍然煮得很熟,肉類配料也都很豐富😝
口感豐富多樣,讓人一試難忘。

米線關注組真係要關注一下呢間呀 真係又平又好食~😝😝😝
2023-05-25 109 瀏覽
香港人好鐘意食米線,開到成街都係,提到米線好多人都會即刻諗起譚仔,其實早於十幾年前尖沙咀星林居已經有米線食啦!星林居響我讀書嗰陣已經食過,宜家通常叫外賣直送多,所以今次趁着中午時間順路就上去食啦!樓梯上三層樓先會到星林居,可以練下腳骨力,仲可以見到大大張「香港米線一哥」貼響門口,當年米線衝出國際應該第一人,係幾威水既。因為今日落雨,店員都會溫馨提醒將雨傘放響門口。😋佢嘅酸辣湯底一定要揀小小辣或以上,因為會有肉碎連埋一齊上😋自選菜單分類清晰,有好多款選擇,出面少有既豬軟骨佢地都有,仲係用鉛筆圈上自己揀既野食,好懷舊,而店員很快就過來落單。🍜筆者揀左小鍋米線,湯底小小辣小酸,墨魚丸,牛𦟌,唐生菜🥬,店家將菜同湯麵分開上,唔會浸淋曬d菜。湯底小辣有肉碎跟埋,唔會好辣,小小酸好開胃,湯底惹味,酸辣適中,米線偏淋身,但份量巨多!同以前食既味道都係無變。餸菜自選,每款$6-$15都有,鐘意揀咩就揀咩啦。飲品menu上的簡寫特別😂點解可口可樂會用「6」表示呢?「SOS」原來係咸檸梳打😂筆者飲「COW」,其實係凍檸水😂,砌左半個檸檬🍋落去,算係足料。🕐稍微等耐少少先有野食,可能剛巧午膳時間吧,店內愈來

餸菜自選,每款$6-$15都有,鐘意揀咩就揀咩啦。
飲品menu上的簡寫特別😂
點解可口可樂會用「6」表示呢?「SOS」原來係咸檸梳打😂

🕐稍微等耐少少先有野食,可能剛巧午膳時間吧,店內愈來愈多人,等候時間較長。

💰只接受現金支付
2023-05-22 1674 瀏覽
我第一次嚟,發現原來呢間米線店好近地鐵站,一出地面向前望就見到此店的廣告燈牌。朋友比我叻,找到電梯上去,我傻傻哋行咗3層樓梯上去,就當運動下先食飯啦🤣 不過有樣嘢行樓梯先會知道,就係呢度嘅廚師曾經攞過明火食神爭霸戰全場總冠軍,稱之爲米線一哥!咁真係要試吓啦😮望住張點餐紙,花多眼亂,我嘅選擇困難症出現,左諗右諗咗10分鐘,終於可以點餐啦~🍜 小鍋米線配豬紅、腐皮角和豬軟骨,走辣,普通酸,芽菜,韭菜,多芫荽 (HK$63).我覺得普通酸嘅湯底很特別,越食會越想食.米線爽滑彈牙,份量真係好多!.豬紅,大大粒,飽滿,爽滑口感.豬軟骨,大大舊,豬肉軟身入晒味,鹹鹹甜甜好惹味.腐皮角,好奇點來食,原來係多層方形腐皮夾埋一齊煎之後放湯食,厚實而重豆腐的口感,幾好味喎!😋🍜 小鍋米線配腐竹和魚皮餃,中大辣,普通酸,芽菜,韭菜,多芫荽,少米線 (HK$48).朋友話好好食,除咗點的腐竹和魚皮餃之外,碗裡真係好多配料.腐竹好多,魚皮餃個皮好彈牙,餡多.中大辣也不算好辣,下次可以再叫辣啲.普通酸也酸得好好味BTW,米線配汽水好夾㗎喎,HK$10一罐,不過記得寫上餐牌上的個別飲品標記,例如coke zero

.我覺得普通酸嘅湯底很特別,越食會越想食
.米線爽滑彈牙,份量真係好多!
.豬紅,大大粒,飽滿,爽滑口感
.豬軟骨,大大舊,豬肉軟身入晒味,鹹鹹甜甜好惹味

.朋友話好好食,除咗點的腐竹和魚皮餃之外,碗裡真係好多配料
.腐竹好多,魚皮餃個皮好彈牙,餡多
.中大辣也不算好辣,下次可以再叫辣啲
.普通酸也酸得好好味

BTW,米線配汽水好夾㗎喎,HK$10一罐,不過記得寫上餐牌上的個別飲品標記,例如coke zero 係「Z6」、忌廉係「*」,唔係店員唔識攞比你㗎🤣
📌提提你:
.此店晚上任坐唔嬲,我同朋友傾計傾到店閂門🤣
.座位後面的充電線係餐廳提供俾食客免費用,真係細心🫶🏻
2023-05-17
喜歡食米線既朋友 一定會聽過星林居呢個名主打的酸辣米線🏆🎖️🏅曾屢獲殊出名程度吸引不少韓國餐客慕名而來😳以前既水準真係無得輸 💕 要酸有酸 要辣有辣相隔幾年再去一試 結果不似預期😮‍💨明火小鍋米線 𝖧𝖪𝖣𝟥𝟧👧🏽 要左小辣湯底好明顯已經無以前咁香濃 酸味就十足辣度就完全食唔出~🙃 配菜依然份量十足🥕白蘿蔔 $𝟣𝟢 超大舊煮唔腍 同埋有少少渣🍖雞中翼 $𝟣𝟢 浸到好入味 入口肉同骨自動分離🐟魚皮餃 $𝟩 雪藏貨👦🏻一樣要左小辣對於食開譚仔小辣既當然毫無辣味可言唔係好食酸既 就會覺得酸味偏重至於平時填多芫荽 今次都無堆到山咁高🥩 牛𦟌 $𝟣𝟧 好大件 煮到好腍 但無咩味🐽豬腩肉 $𝟣𝟢 肥美既🥠油面筋 $𝟩有咬口 吸哂啲湯汁以湯底揚名既 的確比以前遜色左~😅但依然仲有不少韓國旅客捧場環境裝修十年如一日 整潔度可以再提升👦🏻話有得揀 會食返屯門雲川𝖳𝖺𝗌𝗍𝖾 ♥︎♥︎♥︎♡♡𝖲𝖾𝗋𝗏𝗂𝖼𝖾 ♥︎♥︎♥︎♡♡𝖣𝖾𝖼𝗈𝗋 ♥︎♥︎♥︎♡♡𝖧𝗒𝗀𝗂𝖾𝗇 ♥︎♥︎♥︎♡♡𝖢 / 𝖯 ♥︎♥︎♥︎♡♡
喜歡食米線既朋友 一定會聽過星林居呢個名

𝖣𝖾𝖼𝗈𝗋 ♥︎♥︎♥︎♡♡
𝖧𝗒𝗀𝗂𝖾𝗇 ♥︎♥︎♥︎♡♡
𝖢 / 𝖯 ♥︎♥︎♥︎♡♡
2023-05-10 111 瀏覽
喺尖沙咀行街行到好攰,諗唔到食乜就係眼前見到大大個招牌寫住有米線食,上網見到啲人話稱得上係第一好味米線,即刻上樓試下。餐廳好有地道嘅感覺,地方都幾大,自己點鍾意食啲乜,用張紙寫低野就可以,野都唔使講句。我已經點咗少米線,但係碗米線依然超級大碗,係滿瀉既狀態,太誇張啦吧。最愛見到一堆芫茜,正!小窩米線特色係本身已有基本配料,例如芽菜肉碎等,好香!我叫咗四個餸,蘿蔔豬潤,蟹籽丸同埋雞翼。特別想講下蘿蔔好甜同超大舊,好味!另外要講必點雞翼,勁入味亦都好嫩滑,係超好味!湯底真係好濃郁,每一啖都真係好好味,而家食完唔會感覺滿口味精。辣度可以自選,一邊食米線再配埋杯檸樂,一絕爽呢,第一米線果然唔係浪得虛名。