2023-06-21 45 瀏覽
好耐無食新加坡菜啦,今日嚟到尖沙咀iSquare,發現有間星馬餐廳,要去食好西啦~ 餐廳都充斥住星馬嘅味道,四周都有星馬嘅風景圖,好似去咗旅行咁。 黑松露香煎鮑魚有4隻,每隻鮑魚再切開一粒粒,方便進食。鮑魚夠新鮮,口感煙韌彈牙,煎過嘅鮑魚亦帶微微脆感,黑松露味十分香濃突出。 原本想叫炸蝦餅,不過職員介紹另一款海鮮釀油條比較特別,油炸鬼中間釀有蝦膠,仲有蝦、雜菜,外脆內爽,口感唔錯。加埋酸甜辣椒醬,味道酸酸甜甜,都幾開胃。 乾炒馬來蝦麵喺星馬極具代表性,黃麵條有濃郁蝦味,配埋辣椒醬料,鮮甜中帶微辣,加埋少少青檸,令味道更加提升,非常開胃惹味😋。 平時喺新加坡多數食咖央多比較多,今次試下個美祿煉奶砂糖多士,多士好香脆,表面加咗美祿煉奶同砂糖,中間夾住塊厚厚嘅牛油,非常邪惡😈

2023-06-06
2023-06-21 56 瀏覽
尖沙咀I square呢間星怡真係好好食👍🏼好正宗!同事介紹我食過一次就成日黎😂lunch set幾抵食下,幾十蚊起有交易,仲要幾大份🤭。🥢馬來參巴烤魔鬼魚 $128燒魔鬼魚,香港唔係好多地方有得食!呢度既魔鬼魚配正宗參巴醬同桔仔,辣辣地又惹味,好過癮。。🥢特大雞髀辣死你媽 配椰漿飯 $78雞髀真係好大😍除左雞髀,仲有蝶豆花椰漿飯,花生,江魚仔,參巴醬同太陽蛋👍🏼蝶豆花椰漿飯抵讚,整得好正宗得黎好香椰子味!。🥢新加坡農湯福建炒麵 $118呢個係新加坡真係常叫!仲有好多配料:蝦球,魚餅絲,鮮魷,豬肉片,蛋,油麵,米線,蝦湯,芽菜。用油麵+米線一齊撈埋炒真係好有口感,咬落又軟又有咬口咁👍🏼炒得好爆好多料。。野飲超推介「凍怡保白咖啡 $28」雖然係甜啲,但咖啡味好香濃又滑。

🥢馬來參巴烤魔鬼魚 $128

🥢特大雞髀辣死你媽 配椰漿飯 $78

🥢新加坡農湯福建炒麵 $118

2023-06-21 47 瀏覽
今日嚟試咗一間好好味既東南亞菜🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪我哋叫咗海南雞,啲肉質鮮嫩,又入味🤪🤪🤪🤪🫢食到Lum lum 脷呀🩵🩵🩵🩵🩵🩵🩵黑松露香煎鮑魚🤪🤪🤪🤪強烈推薦!!!!!!!!!!!!!!!!!!好香口,鮑魚新鮮!第一次試依種做法呀🩵🩵🩵🩵🩵乾炒馬來蝦麵,尋回之前旅行既味道呀🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪最後梗係要整個甜品啦!完滿哂🩵🩵🩵🩵🩵🩵
今日嚟試咗一間好好味既東南亞菜🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪

乾炒馬來蝦麵,尋回之前旅行既味道呀🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪

最後梗係要整個甜品啦!完滿哂🩵🩵🩵🩵🩵🩵
2023-06-21 45 瀏覽
今次去到星怡品嚐了不同種類的美食,讓我們來分享一下這次的用餐體驗。首先是海鮮油條,這道菜是我們的開胃菜之一,看到菜品上桌,就有一股濃濃的海鮮香氣飄出來,讓人垂涎欲滴。咬下去的瞬間,口感非常脆,而且裡面的海鮮鮮甜可口,搭配油條的鬆脆口感,非常適合當下午茶點心。接著是斑斕咖央多士,這道菜品的外觀顏色非常漂亮,多士上有一層金黃色的蛋液,讓人看了就有食慾。切開多士後,可以看到多士內部的央治,味道非常濃郁,加上多士外層的鬆脆口感,讓人一吃難以忘懷。接下來是新加坡濃湯福建炒麵,這道菜品的湯汁非常濃郁,加入了許多新鮮的海鮮和蛋花,讓湯汁的味道更加豐富。麵條的口感非常彈牙,搭配上湯汁,讓整道菜品更加美味。再來是師傅秘制咖啡排骨,這道菜品的排骨非常入味,而且口感非常軟嫩,讓人感受到師傅的用心和手藝。咖啡的香氣和味道也非常濃郁,讓整道菜品更加獨特。最後是炸榴連湯丸,湯丸的外皮非常酥脆,內裡的榴連餡料非常濃郁,讓人一口咬下去,就可以感受到榴連的香氣和味道,非常適合作為甜點食用。總的來說,星怡的菜品非常讓人驚艷,每一道菜品都有自己的特色和美味。如果你想要品嘗不同種類的美食,這裡絕對是一個不錯的選擇。

2023-06-20 44 瀏覽
新馬菜係尖沙嘴有好多選擇,但偏愛選擇國際廣場裡的新馬🇸🇬餐廳——星怡。這一種偏愛主要是來自於環境企理(位於商場裡),舒適,服務態度良好友善🫶🏻,這是一種不可多得的體驗和感受👍🏻。點了小食好主食,豐富及美味😋食物質量好,而且價格也不高:1. 黑松露香煎鮑魚4隻 $140 (切好一塊塊,十分貼心,新鮮彈牙)2. 鹹蛋黃炸魚皮 $48 😋必食推介(堆到山咁高)3. 安格斯肥牛魚蛋喇沙麵🍜 $118 (有牛肉有魚蛋,十分豐富,兩個人食都夠) 4. 美祿煉奶砂糖多士 🍞 $485. 黑糖寒天椰汁冰🥥🧊 $36溫馨提醒⏰預留翻晚飯時間,夜晚9:30 截單,10點關門喔。
點了小食好主食,豐富及美味😋食物質量好,而且價格也不高:
2. 鹹蛋黃炸魚皮 $48 😋必食推介(堆到山咁高)
4. 美祿煉奶砂糖多士 🍞 $48
5. 黑糖寒天椰汁冰🥥🧊 $36
2023-06-07
5 分鐘 (堂食)
2023-06-18 80 瀏覽
星馬十三道菜歡樂海鮮宴餐廳提供私人包廂,房內有卡拉OK、麻雀,仲免開瓶費,帶咗2支1.8L sake🍶去飲,非常盡興嘅一晚香辣炸魚蛋既炸嘅白魚蛋配上參巴醬,辣辣地提升咗魚蛋嘅鮮味鹹蛋黃炸魚皮鹹蛋黃包裹住每一塊魚皮,香口惹味,一流嘅送酒小食皮蛋腰果沙律皮蛋加上腰果雜菜同生蝦醬,口感酸酸甜甜非常開胃娘惹蘿蔔糕參巴醬炒蘿蔔糕配上雞蛋芽菜,蘿蔔糕軟軟稔稔,醬汁味道香濃魚露浸大花甲花甲份量好多,魚露充分帶出花甲嘅酸甜味道黑松露炒鮑魚鮑魚稔身加上黑松露嘅香味,上枱時鮑魚切粒,每粒都充滿香濃嘅松露香味麥皮焗大虎蝦麥皮用牛油去爆炒,脆卜卜非常香口,蝦肉新鮮彈牙黑胡椒焗肉蟹醬汁味道香濃,但隻蟹比較細,一定唔夠十個人分,淺嘗咗一舊蟹肉,味道鮮美咖喱龍躉頭煲配手抓餅龍躉頭份量不少,酥脆嘅手抓餅點上香濃嘅咖喱醬汁非常夾,絕配👍🏻新加坡海南雞配油飯雞肉嫩滑,外皮晶瑩剔透,配上海南雞醬同甜老抽非常下飯,油飯充滿雞油香味蒜片青龍菜第一次食青龍菜,口感有啲似油麥菜框,味道比較淡口感爽嫩,用蒜片去炒最適合不過斑斕水晶球內有紅豆餡,煙煙韌韌嘅斑斕皮,亦唔會過甜雷沙湯丸內有黑芝麻餡,外面灑上黃豆粉同花生碎,非常香口海鮮釀油
星馬十三道菜歡樂海鮮宴
香辣炸魚蛋
既炸嘅白魚蛋配上參巴醬,辣辣地提升咗魚蛋嘅鮮味

鹹蛋黃炸魚皮
鹹蛋黃包裹住每一塊魚皮,香口惹味,一流嘅送酒小食

皮蛋腰果沙律
皮蛋加上腰果雜菜同生蝦醬,口感酸酸甜甜非常開胃

娘惹蘿蔔糕
參巴醬炒蘿蔔糕配上雞蛋芽菜,蘿蔔糕軟軟稔稔,醬汁味道香濃

魚露浸大花甲
花甲份量好多,魚露充分帶出花甲嘅酸甜味道

黑松露炒鮑魚

麥皮焗大虎蝦
麥皮用牛油去爆炒,脆卜卜非常香口,蝦肉新鮮彈牙

黑胡椒焗肉蟹

咖喱龍躉頭煲配手抓餅

新加坡海南雞配油飯

蒜片青龍菜

斑斕水晶球
內有紅豆餡,煙煙韌韌嘅斑斕皮,亦唔會過甜

雷沙湯丸
內有黑芝麻餡,外面灑上黃豆粉同花生碎,非常香口

海鮮釀油條
油條炸得鬆軟酥脆再釀入彈牙嘅蝦滑,點上泰式辣醬,食唔停口

新加坡粉絲蝦煲
好有鑊氣,底下嘅粉絲吸滿蝦嘅鮮味

柚子蝦沙律
柚子酸酸甜甜再加上沙律菜同蝦肉,口感清新開胃

手工炸蝦餅

新加坡咖喱牛腩
馬拉盞炒通菜
巴東牛肉

📍星怡 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖

人均消費:$500-600
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-06-17 43 瀏覽
星怡有兩間分店,分別係黃大仙同尖沙咀。今次就黎尖沙咀ISquare分店,品嚐久違嘅星馬味道。✨黑松露鮑魚鮑魚切成小粒,再加以黑松露炒成。鮑魚煙煙韌韌,同黑松露味幾匹配。✨娘惹小金杯小金杯係新加坡特色小食之一,賣相幾精緻。小金杯外層口感酥脆,入面嘅餡料有 沙葛、紅蘿蔔絲、鮮蝦等,再加上酸酸辣辣嘅醬汁,係幾開胃嘅前菜。✨娘惹炒蘿蔔糕加入雞蛋、蒜頭、芽菜、菜譜和甜黑醬油等材料炒成,非常香。蘿蔔糕每一面都煎得好香好入味,整體味道甜甜辣辣,幾惹味。 ✨特級北海道帶子海鮮喇沙麵新加坡菜又點少得喇沙。湯底好濃好creamy,椰汁味香,帶點辣味。帶子好彈牙。其他配料包括有青口、蝦、豆卜、溏心蛋、魚片,份量都幾多。

✨黑松露鮑魚

✨娘惹小金杯

✨娘惹炒蘿蔔糕

✨特級北海道帶子海鮮喇沙麵

2023-06-13
2023-06-16 39 瀏覽
之前食過一次堂食覺得都ok,所以今次網上落單外賣自取點了胡椒肉骨茶,去到拎時單上係寫藥材肉骨茶,問佢係咪我既我講埋單號佢都話係,攞走後發現真係俾左藥材我,打返去問佢同我講星期三先有,但完全沒有提示一啲責任都無,以後唔會再幫襯。
2023-06-16
外賣自取
午餐
2023-06-14 58 瀏覽
尖沙咀Isquare星怡主打傳統星馬菜,提供多款正宗星馬菜式,有海鮮、椰漿飯、喇沙粉麵、特色小食等等。座位以卡位為主,坐得頗舒適。斑斕咖央多士 $48多士烘得香脆,裡面塗上滿滿斑斕咖央醬,夾著超厚香滑鮮牛油,椰香斑斕味突出,很有風味新加坡大蝦喇沙 $108喇沙湯底非常濃厚,很重椰香味,配料有大蝦、蛋、芽菜、魚片、豆卜,大蝦大隻鮮甜彈牙,油麵很吸湯,魚片很彈滑,口感豐富,香辣惹味特大雞脾辣死你媽配椰漿飯 $78炸雞脾非常大隻,外表炸得十分香脆,雞脾肉很嫩滑有肉汁,蝶豆花椰漿飯淺藍色的很特別,散發陣陣椰香味,太陽蛋半熟,配上花生、江魚仔、參巴醬一起吃,口感豐富,很美味馬來參巴烤魔鬼魚 $128魚肉烤得很鮮嫩多汁,加上馬來參巴醬汁濃厚,香辣惹味

斑斕咖央多士 $48

新加坡大蝦喇沙 $108

特大雞脾辣死你媽配椰漿飯 $78

馬來參巴烤魔鬼魚 $128
魚肉烤得很鮮嫩多汁,加上馬來參巴醬汁濃厚,香辣惹味
馬來參巴烤魔鬼魚
《星怡 · 星馬菜 · 尖沙咀》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🥗柚子蝦沙律 $78柚子好清甜,蝦嘅數量都唔算少,成份沙律好清新,夏天熱辣辣作為前菜岩岩好🥳-🍢新加坡沙嗲串燒 $98呢個價錢豬、雞、牛各兩串好合理,小編比較鍾意食雞同豬🙆🏻‍♀️肉質好嫩滑,沙嗲醬好香滑,用黎點串燒味道岩岩好💖-🦪黑松露香煎鮑魚 $140呢道菜係星怡其中一款招牌菜式🤩上菜好靚,食落去黑松露味亦都好重🙆🏻‍♀️ 鮑魚大隻同爽口,好新鮮🥳❗️-📍 星怡 @sing.la_hk 尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖-環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸Revisit:🤍-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊
《星怡 · 星馬菜 · 尖沙咀》

服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸

Revisit:🤍
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #尖沙咀美食 #尖沙咀黃店 #尖沙咀好去處 #新加坡菜 #星馬菜 #沙嗲串燒
落大雨去Isquare食飯係好選擇🥳🫶🏻呢間星馬菜幾特別 商場嚟講幾平✅ 叫左啲小食同friend share都好飽 咖吔多士好食🥹❣️南洋咖吔多士 $48多士烘過 配上甜甜嘅咖吔醬同好厚嘅牛油🧈同朋友搶住食₍ᐢ⸝⸝› ̫ ‹⸝⸝ᐢ₎❣️雞肉咖喱酥 $58外層好酥脆 裏面咖喱paste好濃🤪 都辣架🌶️估唔到有成六粒真係好飽🤣❣️娘惹蘿蔔糕 $78本身都好鍾意食炒蘿蔔糕 呢款比港式偏甜同埋用咗怡保芽菜🤤 同樣幾有鑊氣🔥❣️雞髀辣死你媽 椰漿飯 $78價錢非常可愛😛 有成隻超大炸雞髀🐓 即炸皮脆肉嫩🙆🏻‍♀️ 大大啖好滿足😚椰漿飯藍色有少少椰奶味🍚 成個飯嘅亮點其實係嗰醬‼️ 有層次嘅香料辣味 配上花生炸蝦米🦐再加上隻半熟蛋 橙黃色嘅蛋黃超吸引🍳 超級有誠意嘅一碟飯 好豐富 一定食得飽🤣❣️桔仔梳打 $30❣️椰青 $55桔仔梳打好酸勁refreshing🥴 椰青消暑解渴 幾甜食埋椰肉🥥
落大雨去Isquare食飯係好選擇🥳🫶🏻

椰青消暑解渴 幾甜食埋椰肉🥥
南洋咖吔多士
  • 雞脾辣死你媽椰漿飯
2023-06-11 36 瀏覽
Isquare 都幾多餐廳選擇,今次去左呢間食新加坡菜既餐廳食晚飯,價錢吾算貴,款式選擇都幾多,座位闊落,坐得舒服。雞肉咖哩酥 $40呢個價錢幾抵食,咖哩酥都有一隻手指長,炸到脹卜卜。入面餡料用左雞肉、薯仔同雜菜撈埋一齊,咖哩味好濃郁,後勁有少少咖哩辣香味。黑松露香煎鮑魚 $140貌相吾錯,一放上枱已經聞到黑松露香味,睇落用左幾多黑松露去煎鮑魚,鮑魚除左有黑松露味,仲有啲鮮味。鮑魚已經切好一粒粒方便進食。新加坡海南雞飯套餐 $88雞肉無骨幾滑,脂肪層已經變成透明啫喱狀,可以點酸辣醬同甜豉油汁,配油飯同湯,不過個湯比較咸。乾炒馬來蝦麵 $98貌相雖然一般,但味道不錯,用左參巴醬同茄汁炒油麵,微微辣好惹味,配料有炸魚片、蝦同魷魚。餐牌:

雞肉咖哩酥 $40
呢個價錢幾抵食,咖哩酥都有一隻手指長,炸到脹卜卜。

黑松露香煎鮑魚 $140

新加坡海南雞飯套餐 $88

乾炒馬來蝦麵 $98

餐牌:

2023-06-10 1106 瀏覽
<<🌞辣死你媽星馬菜>>熱辣辣的天氣就會諗起泰國/馬拉地方,今晚約左Frd 去isquare 睇戲就食下新加坡菜,係Happy Friday 的氣息🌈 今晚食呢間係位於isquare 3樓既星怡,門面淺藍為主,感覺好舒服好有假日優閒既感覺。.🟥 魔鬼魚辣死你媽,椰漿飯 🍛 $108 🟧 呢個菜名認真棧鬼,馬拉最特別係有魔鬼魚食,而家難得香港都有得回味下🥰 呢碟份量都好多,魔鬼魚既醬係參巴醬,外表雖然唔討好但食落個醬鹹辣惹味,一食就覺得令到成個碟頭飯昇華到另一個層次,非常好味。.🟨 雞肉咖喱酥 $58🟩新鮮炸起好熱,食時要小心呀🔥好似千層酥咁脆咁鬆化,充滿牛油香,好有誠意。一份有八件,份量超多性價比高,值得一試。.🟦 咸蛋黃醬特大虎蝦兩只🍤 $158🟪一泥到枱已經感覺好有穫氣,咸蛋黃沾上虎蝦又金黃又香脆。咸蛋黃絕冇遮蓋虎蝦的鮮甜,超彈牙爽口,配合埋呢個醬加埋穫氣,呢個菜式好有驚喜,食落有層次,感覺好精緻🤣⬛ 百香果水果茶 🍹 $39⬜以上幾款都比較油膩及重口味,配上水果茶balance 一下就最啱。而且水果好多,非常refreshing.
<<🌞辣死你媽星馬菜>>
🟥 魔鬼魚辣死你媽,椰漿飯 🍛 $108 🟧
🟨 雞肉咖喱酥 $58🟩
🟦 咸蛋黃醬特大虎蝦兩只🍤 $158🟪

⬛ 百香果水果茶 🍹 $39⬜
  • 雞肉咖喱酥
2023-06-10 31 瀏覽
好耐冇去食星馬菜,呢次去咗尖沙咀isquare 嘅星怡,有好豐富嘅星馬料理選擇💗裝潢舒服亮麗,入面以多幅壁畫做佈置,好有星馬Feel。🔶馬來參巴烤魔鬼魚 $128大馬街頭名菜💗 魔鬼魚烤得鮮嫩香口,加埋馬來參巴醬,滿有咸香又有微辣鮮味,惹味十足。🔶雞肉咖喱酥 $401客有4隻,十分抵食!千層酥皮十分鬆脆香口,內餡質感軟綿,入口即化,夾着淡淡的咖喱香。🔶新加坡海南雞飯套餐 $88套餐有油飯也有跟湯。我一向都好鍾意食海南雞飯🤤呢度嘅海南雞都好唔錯,肉質夠滑有雞味。🔶炸榴槤湯圓 $381客2粒,裏面有熱辣辣榴槤流心爆餡,外脆內軟,香甜不膩。🔶芒果椰汁沙冰 $42 呢個超正💗鍾意芒果就啱晒啦,充滿芒果香嘅沙冰,中間混合了香濃椰汁,入口香甜細滑。🔶馬來西亞熱拉茶 $25拉茶入口香滑,茶香滿滿,很有大馬風情。

🔶馬來參巴烤魔鬼魚 $128

🔶雞肉咖喱酥 $40

🔶新加坡海南雞飯套餐 $88

🔶炸榴槤湯圓 $38
1客2粒,裏面有熱辣辣榴槤流心爆餡,外脆內軟,香甜不膩。

🔶芒果椰汁沙冰 $42

🔶馬來西亞熱拉茶 $25
拉茶入口香滑,茶香滿滿,很有大馬風情。
2023-06-08 30 瀏覽
🐽 新加坡喇沙麵呢個麵湯底濃郁,椰奶味好香濃,加埋啲辣椒醬,味道剛剛好,唔會太辣,啲麵條Q彈,煮得啱啱好。仲有啲蝦肉,肉質鮮甜,啲豆腐卜同帶子都好味,整體配搭得嚟好啱口味。🐽 海南雞飯雞肉滑嫩,一啖食落肚就知道係新鮮。雞飯更加唔遜色,油飯味香噴噴,食落口好香滑。醬料亦都好特別,辣椒醬同薑醬都配得好正,令呢道菜更加美味🐽 咖哩龍躉頭龍躉頭肉嫩厚實,入口即化,而且好新鮮。咖哩汁香辣得嚟,仲有啲椰奶嘅香味
🐽 新加坡喇沙麵

🐽 海南雞飯