2011-07-26 51 瀏覽
看完舞台劇已經五時多我開始有點肚餓,加上今晚要返學所以我必要吃點食物才可以,在金鐘太古廣場當然首選是星巴克! MOCHA 咖啡我要了中size但也喝不完,真的頗大相比其他eg.xxb算抵!SHAKED TEA挺解渴味道清甜! 並不是每間都有的菠菜芝士批令我懷念,我曾在北京吃過無數次也參不多是每天的早餐但回港後甚少吃!老實說我真的很喜歡它做的菠菜餡,芝士與菠菜很匹配,兩者分量和味道很平衡吃上菠菜沒有太濕反而是乾身實在要一讚!相反吃上外層較為硬的芝士香腸卷內裡腸和麵包之間分離,較為一般! 我想afternoon tea更完美所以再加一款新出品綠茶豆卷,當我一嘗後絕對真的沒叫錯,綠茶蛋糕甜絲絲軟綿綿和那顆大紅豆非常好味! 此時滿足地結束afternoon tea,要趕著下站上課去!

coffee mocha
ice shaken tea (lemon & mint)
菠菜芝士批
芝士香腸卷
Green Tea Red Bean Roll

2011-07-23
coffee mocha
ice shaken tea (lemon & mint)
Green Tea Red Bean Roll
菠菜芝士批
  • 菠菜芝士批,coffee mocha,Green Tea Red Bean Roll
2011-06-08 33 瀏覽
差,好差,差到我要開個openrice account嚟寫佢有幾差。order左一杯latte,一向starbucks嘅水準都唔太穩定,所以都唔太有期望。但差嘅係佢嘅service!佢今日比杯嘢我,個蓋口有啲污漬,好似之前有人飲過咁,話哂我飲時個口都會接觸到果度,叫佢換個乾淨啲都唔算過份掛。佢最終都有換比我,但態度超差,重好吋咁講:「咁而家ok喇!?」比幾廿蚊買杯嘢飲重要受氣!搞錯!
2011-06-08
1 分鐘 (外賣自取)
2010-05-26 28 瀏覽
因工作關係,地理位置看似在繁榮的商業區,但最接近的食肆只得一間大X樂!想三點三偷閒喝個下午茶?除非不介意老細在後面排隊取餐然後坐在你旁邊,又或者要和乞你憎的同事搭檯.星期六比平日沒那麼緊張,便行遠一點來到這裡.Iced Mocha----行得慶慶地,揀大小當然是要Venti!喝這個沒甚特別意思,只是一個習慣!(多年前第一次接觸這品牌就是喝這個)磨菇雞肉批----這類交來的行貨只要焗熱了的話就不會太難吃,只是感覺比其它連鎖好一點.食物是其次,能暫時離開一下工作地方放鬆一下才是正題!其實好像Pacific Coffee會坐得舒服一點,不過咐近無!
星期六比平日沒那麼緊張,便行遠一點來到這裡.

食物是其次,能暫時離開一下工作地方放鬆一下才是正題!
Iced Mocha
磨菇雞肉批
2010-01-30 22 瀏覽
說金鍾區最旺場的Starbuck, 一定是呢間位於商場內, 方便就腳, 位於西武門口的一間. 是日一落車, 過對面馬路既商業大廈返工前, 心血來潮, 就轉個彎, 入黎睇睇有什麼好食既野, 當是日早餐.叫了一個芝士脆多士, 一塊多士, 切成一半, 中間夾塊火腿, 咁就收人10幾蚊. 說真, Starbuck, 飲咖啡OK, 食野, 就唔係幾值. 尤其係當早餐咁去食佢. Starbuck, Pacific 同 Pret 既包, 批, 等等, 老鳳都要佢整返熱先食. 當然< 呢個芝士多士一定不例外, 因為佢話明係脆多士嘛, 當然係熱食, 烘到脆脆口的才是.拿回到, 公司, 小小的多士依然脆口, 味道, 說有芝士但明顯地不夠香, 火腿就是這麼的一小塊. 總之就係唔多好食啦. 而這亦正是我係食方面, 永遠prefer, Pacific 同 Pret既原因.咖啡就保持水準...

咖啡就保持水準...
$46 (早餐)
2009-11-10 20 瀏覽
自小喜歡飲可樂,高峰期一日四罐,每隔三小時一次,行為瘋狂,除令身形暴脹外,也對咖啡因產生抗體,即使夜晚飲一杯特濃咖啡,仍可照樣倒頭大睡,情況有點不正常。這晚,經過太古廣場的星巴克,咖啡癮起,碰上正開始宣傳的聖誕特飲系列,更加忍不住要試試。上年試過龍火大哥介紹的 Toffee Nut Latte,今次就叫另一款 Dark Cherry Mocha。單看賣相,其實與普通 mocha 沒有分別,呷第一口的感覺更完完全全是 mocha 味,黑櫻桃的味道好像被濃郁的朱古力重重的覆蓋著,並不彰顯。飲了約三份一後,咖啡開始帶有一絲回甘,當中勾起了一份黑櫻桃的清甜,輕輕的在口內飄過,不特意去感受的話,可能會錯過這賣點。咖啡照舊符合星巴克的標準,不會是極品,但比一般快餐店好一些,質感更加豐富,味道更加濃郁。比較兩款聖誕特飲,Toffee Nut Latte 的口味重拖肥的甜,咖啡味較輕,富創色的特飲;Dark Cherry Mocha 則剛好相反,濃郁的朱古力中帶一份黑櫻桃的清甜,新鮮感略為不足,感覺較為大路。「中杯」Ice Dark Cherry Mocha 售價 $40,抵飲與否見仁見智,質素及誠意

「中杯」Ice Dark Cherry Mocha 售價 $40,抵飲與否見仁見智,質素及誠意無疑比坊間的台茶店好上幾倍,但當我回一回帶,上年的「中杯」Hot Toffee Nut Latte 只是 $34,推廣期內更獲 free upgrade 至大杯裝,前後足足貴了十多個巴仙,食水真係好深。寫完食評,眼皮開始變重了...各位晚安~
X'mas Special: Dark Cherry Mocha
2009-11-10
$40 (宵夜)
2009-09-03 19 瀏覽
唔知點解好想呢度飲番杯野,因為呢度既環境算幾優閒,坐低飲杯野真係好舒服,真係好正。碎朱古力咖啡星冰樂杯野好夠凍,好有沙冰既感覺。除此以外,杯野既外表真係好得,cream整得好靚。真係好多朱古力,而且真係幾碎架。個咖啡味又夠濃,呢杯野真係好好飲。雖然差唔多四十大洋,但都好值,因為真係好正。希望再有下次既優閒,因為呢感覺真係好正。
係好舒服,真係好正。

碎朱古力咖啡星冰樂
杯野好夠凍,好有沙冰既感覺。除此以外,杯
值,因為真係好正。

希望再有下次既優閒,因為呢感覺真係好正。

2009-08-28
2009-05-04 11 瀏覽
apr 28, 09行開金鐘,肚仔又有少少餓,忍唔住入去睇吓,記得友人曾話過佢嘅綠茶奶茶值得1試,對我嚟講,就唔會揀凍嘢,所以叫咗1個最細size : 1) green tea latte-面層嘅泡沫打得好軟滑,綿綿幼細嘅綠茶粉末,有綠茶味,但唔喺好濃,所以唔會濃到"劫"。而且泡沫呢層唔矮亦持久,唔會1陣就變成空氣消失晒-泡沫層下嘅就喺真章,入口估唔到咁強嘅奶味,好香,綠茶味相對之下就唔喺奶香味嚟,甜度適中,質地微微厚身,絶無"希"場-好飲............如果綠茶味可以強多少少就更好喇

1) green tea latte
2009-04-28
$25 (其他)
2008-11-24 8 瀏覽
Wake up on Sunday morning, waiting for my BF for lunch...My idea of a GOOD morning!!!I use to have Mocha Frap every time i am in Starbuck with blue berry cheeze cake.However, this is the morning, so my next choice is....HOT CHOCOLATE!! it's sweet and rich, it's better than i expected. I wouldn't say it's the best hot chocolate i had, but it's quite good.

My idea of a GOOD morning!!!

2008-08-23 9 瀏覽
aug 19, 08行經starbucks,不如走入去睇睇都好喎............有新發現 : 1) honey crunchy chiffon cake-番屋企先將焦糖脆脆鋪上面,個脆脆又無想像中咁甜,而個白色薄cream唔多甜,蛋糕嗰part就好鬆軟同綿滑。上面硬脆,下面軟腍,質感對比強烈,不過可能我回家需時,所以脆脆即食應該可以乾爽d - 店員好細心問過你想佢鋪埋脆脆,定我自己食時先+上去

1) honey crunchy chiffon cake

- 店員好細心問過你想佢鋪埋脆脆,定我自己食時先+上去
$28 (其他)
2008-02-22 30 瀏覽
Starbucks的藍莓芝士蛋糕是紐約芝士蛋糕上加上新鮮的藍莓, 芝士蛋糕並沒有混入藍莓, 所以藍莓的味道不會太香. 但蛋糕的芝士味十分香濃, 味道真的十分好.
Starbucks Coffee
2007-12-16 12 瀏覽
主人與奴隸獸行街行到,見Starbucks Coffee 的梳化椅有空位,一於在此處歇一會。飲杯咖啡,食件餅。1. 拖肥果仁鮮奶咖啡(HK$30):拖肥及奶味較濃,果仁及咖啡味則較淡。不太甜,飲落『滑嘟嘟』,用來補充體力頗合適。2. 咖啡朱古力聖誕樹杯(HK$38):其實是朱古力Mousse Cake,嚐不出咖啡的味道,但朱古力味道非常濃郁。Mousse 可用滑不留口來形容。那個精緻的陶瓷杯,還可讓顧客收藏,主人好開心啊!最值得一讚的,是店員服務細心殷勤。

最值得一讚的,是店員服務細心殷勤。
拖肥果仁鮮奶咖啡及咖啡朱古力聖誕樹杯
2007-08-02 10 瀏覽
食完叮噹餅就過嚟Starbucks飲嘢, 叫了至愛的綠茶星冰樂, 已叫了少甜少cream, 但仍是好甜, 失望差了點, $31不值了.這間的service真是比較差, 無笑容的.

這間的service真是比較差, 無笑容的.
(非會員)
2007-03-07 10 瀏覽
我見下面d 評語, 有d 就寫左4/F o個個starbucks.我有時都會去下商場入面o個間.時不時都覺得d service 一般.有時d hello好膚顯, d 店員冇乜笑容.同埋d 台成日都冇人執, 而且望住d 店員o係度講野o係度笑, 又唔係忙, 都唔出黎執野.其實真係幾失望, 不過貪佢就腳先去.
我有時都會去下商場入面o個間.
時不時都覺得d service 一般.
有時d hello好膚顯, d 店員冇乜笑容.
其實真係幾失望, 不過貪佢就腳先去.
2007-02-07 4 瀏覽
第一次食sausage roll,因通常都會選擇mushroom pocket / pie / sandwiches,都ok呀,雖然唔知係咩腸。席間比個侍應sell我買starbucks card,作用如八達通,在某些國家亦通行,下次唔駛帶錢去啦﹗
2007-01-05 12 瀏覽
開完本年度首個摔數大會,跟同事D 到星巴克商討對策。點了份三文治,飲品方面,我們都點了今期推廣「Double Mocha Macchiato」($34 / Tall Size)。係一杯特濃朱古力味espresso 咖啡飲品。老實講,too mocha,有點受不了!