2024-03-07 49 瀏覽
其實都唔關硬頸事,係時候要Move on。係個天俾個signal我 琴晚屋企大魚大肉,因為細佬弟婦同個孫返嚟食飯,飯都煮多幾mud ! 你話唔偏心咩?我始終都覺得係,又或者真係我唔夠大方又鍾意妒忌,又或者咁正面啲諗,到我搬出去住返嚟食飯可能都係咁呢就係因為咁我唔想食隔夜飯餸,再加上我真係想自己靜吓,所以決定話唔返嚟食,自己周圍行吓蕩吓,食啲自己想食嘅嘢,於是乎就去左Starbucks啦 !食啲輕食飲杯咖啡去到7:30左右啦,個display櫃已經冇乜嘢食咁,我見到好彩仲有我最喜歡嘅scone 😙其實攞嘅時候都有啲猶豫,明明佢講嘅嘢食,唔係我叫嗰樣,我以為佢噏錯啦,見佢上面寫嘅字又係我order嘅嘢喎⋯⋯點知返到屋企一打開,真係錯咗,諗極都唔明點解會錯嘅呢?唔通執藥嗰個錯?🤪我本身好想食scone 㗎嘛,冇得食添。雖然錯咗嘅係煙肉蛋芝士🧀包我都OK,不過始終食唔到又有啲心思思想食,同埋仲要個包應該係貴過我個scone😉算係賺咗卦都係嗰句啦,即場食一定好食啲嘅雖然佢幫我叮熱咗,但係佢搵張紙包住返到去張紙都黐住晒個包囉為咗唔俾媽媽知道,我收埋咗喺房度自私食😅坦白講,其實我有coupon先食

為咗唔俾媽媽知道,我收埋咗喺房度自私食😅

坦白講,其實我有coupon先食㗎咋,如果唔係正價我就會揀其他啦!性價比好低,尤其係啲咖啡😑
外賣自取
2024-03-03 14 瀏覽
見佢推廣話而家買滿$60就有得減$10,咁啱我今朝又要喺APM做啲嘢,所以就決定去食個早餐啦,仲要我有張$50 coupon諗住發達,自己比少少錢就可以食個靚早餐,點知原來兩個優惠唔可以同時用😖其實揀咗好耐都唔知自己想食乜,飲嘢都係其實如果唔係有$50 coupon我寧願選擇啲小店飲咖啡,好似有heart啲!坦白講Starbucks咖啡已經唔係好吸引到我,係除非有啲優惠或者有新嘢出啦最終揀咗吞拿魚黑麥包,未試過又價錢合理啲!簡簡單單,味道唔太差,size又唔過大,熱辣辣已經好滿足😌!野飲都唔抱太大期望,今次叫咗士多啤梨綠茶(新野)無乜特別!我重自𢹂杯環保啲♻️😂又可以慳錢。

野飲都唔抱太大期望,今次叫咗士多啤梨綠茶(新野)無乜特別!

我重自𢹂杯環保啲♻️😂又可以慳錢。

吞拿魚黑麥包
2023-10-10 169 瀏覽
品味與咖啡文化的完美結合引作為全球最著名的咖啡連鎖店之一,星巴克在全球范圍內享有廣泛的知名度。無論身在哪個國家,走進一家星巴克咖啡店,你總能感受到一種獨特的氛圍和對咖啡的熱愛。咖啡品質:星巴克以其精選的咖啡豆而聞名,無論你是喜歡濃烈的濃縮咖啡還是柔和的拿鐵,星巴克都能迎合你的口味。他們的咖啡深受咖啡愛好者的喜愛,咖啡因含量適中,味道濃郁,並且在每一杯咖啡中都能品味到咖啡豆的風味。無論你選擇經典的美式咖啡還是新穎的手沖咖啡,星巴克都能提供令人滿意的咖啡體驗。輕食點心:除了咖啡,星巴克還提供各種美味的輕食點心。無論是早餐選項還是下午茶時間的糕點,星巴克的菜單總能滿足你的需求。他們的經典藍莓鬆餅是絕對不能錯過的,鬆軟的口感和藍莓的酸甜味道絕對能讓你愛不釋手。此外,他們還提供各種三明治和沙拉選項,無論你是素食主義者還是肉食愛好者,都能找到合適的選擇。
品味與咖啡文化的完美結合

咖啡品質:

輕食點心:
2023-08-06 166 瀏覽
零啡人嘅第一杯咖啡☕️一直以來我都係個好怕苦嘅人-小朋友口味,今日朋友買左杯mocha比我,話訓練我飲咖啡。今次飲完一啖,又真係可接受喎!原來佢加左extra pulp mocha落去。飲落好重朱古力味,係after taste先有超級輕微嘅咖啡味,仲輕微過食tiramisu個浸咖啡味!
零啡人嘅第一杯咖啡☕️
2023-05-22 447 瀏覽
在觀塘有6間【Starbucks】,小編認 APM商場內的【Starbucks】最方便又好坐,難怪由早到晚店內店外總坐滿客人。因為有落地玻璃,自然光射入令內部環境舒服。今日夏日炎炎,唔揀咖啡,揀杯夏天特飲。【Starbucks】旗下的Teavana品牌,其實是美國一家茶葉零售商,2012年被【Starbucks】S收購。APM【Starbucks】店就設有 Teavana Bar。採用開放式設計,其實不太顯眼,只是佔據【Starbucks】少許位置。【鮮果茶 $48】茶底四選一:禪雲烏龍茶、雲霧綠茶、英式紅茶及洛神花茶。茶底已經一早準備好,只是按掣加入,再在雪櫃取出已經切好的水果,再加冰、加水就做好。裡面有士多啤梨、菠蘿、西瓜、檸檬……只是水果預先切開並放入雪櫃,水果味道非常淡味。美心集團引入星巴克咖啡到香港,其實美心旗下還有間【茶狼】,同樣供應水果茶,但只收 $36。跟Starbucks Teavana 水果茶 $48 比較,味道分別不大。值唔值就見人見智。
因為有落地玻璃,自然光射入令內部環境舒服。

【鮮果茶 $48】

茶底四選一:禪雲烏龍茶、雲霧綠茶、英式紅茶及洛神花茶。

2023-04-22
2023-05-22 176 瀏覽
今日星期日放假,住係觀塘附近,突登去apm 間Starbucks 試新野-CHOCO CHOCO MOCHA FRAPPUCCINO,朱古力味鮮忌廉 ,加上黑朱古力碎同朱古力醬,買左特大 $54,好似好邪惡好吸引,好期待,一吸入去第一啖都唔錯,個cream 都正,但飲多幾啖之後覺得好甜,原來個底全部都係朱古力醬,好甜,愈飲愈甜,成杯甜到溜,小小建議,如果要叫就簡小甜,我覺得原本朱古力咖啡星冰樂仲好飲,起碼個甜度適中,依杯係個噱頭吸引,但太甜。
Choco  Choco  Mocha  Frappuccino
2023-05-21
2023-02-17 238 瀏覽
位於熱鬧的APM商場,這間星巴克店是逛街的顧客和辦公室工作人員休憩喝咖啡或吃點心的熱門去處。我試了他們的新夏季frappuccino系列,包括熱帶水果綠茶frappuccino和芒果紅茶frappuccino。水果口味清新不太甜。食物方面,不錯的選擇有經典的醃牛油果吐司或燕麥。然而,最大的特點是鄰近商店同時寬敞高高天花板和大量座位帶來的舒適氛圍。雖地理位置方便和氣氛佳,已值得一試。無論是冒咖啡還是非正式聚會,這間APM店都是人群中理想的休憩去處。
2023-02-17
10 分鐘 (外賣自取)
2022-10-28 321 瀏覽
This is located near my office so I normally come mid day for coffee catch ups. The staff is very friendly. I usually get caramel macchiato , i appreciate that they never spell my name wrong, and they do not over use the caramel syrup. Coffee also smells good and is strong enough as a 3pm pick me up. I also really enjoy their chocolate muffins. Crispy top with gooey chocolate chunks in the middle. Muffin is always fluffy which is very important.

2022-08-14 343 瀏覽
今日天氣好熱真係好需要杯冰冰凍,甜甜酸酸既𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀😆 由於好耐冇幫襯Starbucks 咁啱有位,於是就買咗杯 tall size 草莓檸檬星冰爽,味道甜甜酸酸,好重既𝗹𝗶𝗺𝗲味,士多啤梨🍓味就差𝗱,中意飲甜野會覺得好正!好似𝗩𝗶𝗲𝗻𝗻咁中意平時少甜或走甜,就會覺得甜咗少少🤏不過成杯粉紅色又有𝗱士多啤梨🍓又真係睇到心情都會開心d冇咁熱同炆憎😆😗 仲有金句王嚟明個杯套..𝘂𝗺真係見唔少粉絲為此而飲🥲

草莓檸檬星冰爽,

仲有金句王嚟明個杯套..𝘂𝗺真係見唔少粉絲為此而飲🥲
草莓檸檬星冰爽,
2022-08-12
下午茶
2022-08-01 242 瀏覽
如果係觀塘站Apm出口去商場,則轉右上晒所有扶手電梯就可以到達,位置開陽及方便👍雖然鋪頭座位較一般starbucks店少,但是其sofa類的座位郤比較多,坐得較為"chill" 。入內堂食會有專人提示安心出行及掃針卡,敬請留意🚩Mocha 的朱古力和咖啡比例恰如其份,為最受歡迎飲品之一😋溫馨提示: 該鋪正在推行以八達通付款,$30便能購買最新款的星冰樂,路經可以一試😉

入內堂食會有專人提示安心出行及掃針卡,敬請留意🚩

Mocha

2022-07-30
下午茶
Mocha
2021-10-07 667 瀏覽
醇香鮮奶抹茶好香的抹茶味, 奶茶好滑個奶可以選牛奶, 豆奶咖喱雞肉芝士牛角包個包面頭有芝士入面有咖喱醬同雞肉, 咖喱味好濃, 有雞肉餡唔太多.  如果多d雞肉就好.
醇香鮮奶抹茶
好香的抹茶味, 奶茶好滑
個奶可以選牛奶, 豆奶

個包面頭有芝士
入面有咖喱醬同雞肉,
咖喱味好濃, 有雞肉餡唔太多.  如果多d雞肉就好.
2021-09-21
2021-09-25 353 瀏覽
🤍今日去apm行街,行到攰就去左食teao(*///▽///*)q~😍😍🤍呢個雪呢嗱沙冰非常之甜,甜到令人唔想飲,建議大家唔好加cream!🤧🤧🤍個鬆餅幾好食,算係Starbucks泥講幾抵食(σ°∀°)σ..:*☆,朱古力味濃,又唔會死甜,推介大家試下。👍👍 (๑ʘ̅ д ʘ̅๑)!!!
2021-09-15 226 瀏覽
天氣熱熱地,最想飲番杯凍既咖啡叉叉電今晚路經觀塘apm商場,見到Starbucks環境咁舒服又有位坐,即刻入去買番杯凍咖啡歎下先我揀左吧枱位坐,成間鋪都好乾淨舒服 得閒放慢腳步,大熱天氣坐低飲杯凍咖啡,好chill呢今次叫左杯「雲呢拿甜忌廉冷萃咖啡」試試,咖啡師將冷萃咖啡由專用出水口倒出黎,好似啤酒咁 好新奇又先進既做法 ,即刻試試佢先冷萃咖啡加埋香甜幼滑既雲呢拿甜忌廉,好balance,令咖啡既風味大大提升 正呀!
天氣熱熱地,最想飲番杯凍既咖啡叉叉電

我揀左吧枱位坐,成間鋪都好乾淨舒服
得閒放慢腳步,大熱天氣坐低飲杯凍咖啡,好chill呢

今次叫左杯「雲呢拿甜忌廉冷萃咖啡」
試試,咖啡師將冷萃咖啡由專用出水口倒出黎,好似啤酒咁
好新奇又先進既做法
,即刻試試佢先
雲呢拿甜忌廉冷萃咖啡

正呀!
2021-09-14
雲呢拿甜忌廉冷萃咖啡
2021-05-03 508 瀏覽
Starbucks相信大家比較少會作為享用正餐情況光顧,但基於過去兩日推出了贈送大量星星印花的活動,所以都支持一下吧!可能是因為接近傍晚的關係,食物櫃內的食物已經被差不多搶購一空了。於剩下的熱食內就選擇了芝士煙肉羽衣甘藍煙斗粉,另外就享用了鳳梨蜂香星冰樂。基於芝士﹑羽衣甘藍及煙斗粉的比例差太遠的關係,事實上食起來真的比較淡口,而且預製食品的包括亦令人覺得求其。不過鳳梨蜂香星冰樂的質素則不錯。首先星冰樂的底部配置了不少的鳳梨肉,當你用粗飲管飲用時會飲到不少的鳳梨肉;同時星冰層為淡口既蜂蜜味,所以分開飲用時會感受到濃淡的層次 (但當然攪動後飲用更好)。

題外話/補充資料: 希望Starbucks所使用的鳳梨是來自台灣原有的風味吧
2021-05-02
2020-11-12 666 瀏覽
已经有一段时间没去 apm 的 Starbucks Coffee 了,今天再次去时已经装修过,整体感觉是比以前时尚很多。现在已经推出圣诞特饮,霎时之间感觉到节日快到了。早上人可不少,点餐前,先找个座位。试过 Coffee of the day 不好喝,就买了一杯 Americano, 店员还另外给了一小杯 brewed coffee 试试,咖啡味道鲜明。Plain bagel 是至爱,加热后再加上芝士酱,味道一流,也是早餐好吃之选。这是一顿都市人的简单早餐,不会吃得太饱,但足够我的早上能量消耗。

现在已经推出圣诞特饮,霎时之间感觉到节日快到了。

早上人可不少,点餐前,先找个座位。

Americano

Plain  bagel

Coffee  +  Bagel

2020-11-11
$55 (早餐)
Americano
Plain  bagel