2011-12-06 902 瀏覽
今日同朋友去elements 睇戲, 臨入場前又想買d 野一面睇戲一面食,結果行左去 starbucks.... 佢地本來0係一樓, 而家搬左上去同戲院同一層, 而且大間左, 食品既款式都多左好多....有磨菇湯, 聖誕火雞濃湯, 沙律都有兩款, 仲有好多款唔同既批款....一見到熊仔曲奇就一眼愛上了, 結果買左一隻加一杯熱薑汁latte入場, 無諗到睇慘情戲時食住一隻可愛既朱古力味熊仔會係減輕左想喊既感覺....熊仔曲奇係好淡既朱古力味, 當食佢件衫... 既朱古力時, 先有比較甜既味道... 而且只係十幾蚊, 買0黎氹下女朋友仔既得意, 又好味!!睇完套戲之後, 發現自己念念不忘starbucks 既沙律同濃湯, 同朋友商量過, 全日starbucks 餐會唔會好過份, 結果大家一致通過, 既然係愛, 就要不顧一切d~ 哈哈!!最終叫到一枱都係野食....呢個就係聖誕限定火雞濃湯, 會跟埋餐包的, 話明係濃湯, 真係好多火雞肉同什菜, 好杰身, 好濃蕃茄羅宋湯味....真係好好味, 好滿足!!加上芒果蝦沙律, 首先講下, 其實我唔食西芹架....朋友一見到都話好多西芹, 怕怕...
而且大間左, 食品既款式都多左好多....
熊仔曲奇係好淡既朱古力味, 當食佢件衫... 既朱古力時,

同朋友商量過, 全日starbucks 餐會唔會好過份,
結果大家一致通過, 既然係愛, 就要不顧一切d~ 哈哈!!
最終叫到一枱都係野食....
呢個就係聖誕限定火雞濃湯, 會跟埋餐包的,
真係好好味, 好滿足!!
加上芒果蝦沙律, 首先講下, 其實我唔食西芹架....
朋友一見到都話好多西芹, 怕怕....
我都原以為我會唔食, 點知只係試左一粒,
就發現.... 點解佢個鮮西芹無煮過, 又會咁鮮甜, 咁好味既,
真係有d 出乎我意料之外!!
雖然呢個唔係我想講既main point, 不過我覺得都要介紹一下!!
至於蝦, 一定唔會係新鮮啦, 不過亦未至於會有雪藏味, 都好爽口,
同芒果, 生菜, 西芹好夾, 好配合!! 推介比大家試下!!
最後既甜品係雲尼拿麵包布甸,
熱熱既雲尼拿醬伴住加入提子乾既麵包布甸,
唔會淋身到一撻撻咁, 層次分明, 面層焗過既麵包脆脆地, 硬硬地咁,
入面既係比較軟身既麵包布甸.... 唔會過甜, 只有一種幸福既感覺!!
當然咁樣一餐都唔算係平, 不過以食物質數來講,
以我個人睇真係值得既, 因為實在好好味!!
題外話/補充資料: elements 呢間starbucks 既咖啡真係沖得麻麻地.... 個人覺得唔夠味.... 如果講好飲既 starbucks, 青衣城同葵芳0係我暫時覺得最好既!!
2011-12-04
2011-11-11 230 瀏覽
shopping完之後, 又未到時間看戲, 於是便去Starbucks tea 一 tea。starbucks位於圓方的地下, 剛對住過境巴士, 所以旅客都特別多!!我們好不容易才找到坐位, 不過嫌太黑, 光線不足, 不知是太有情調, 反之我卻不懂欣賞!!我認為太光不易, 不過太暗亦不易, 想看書都唔得派了長長龍的隊俾錢, 跟住又要等調咖啡, 跟住又要等位, 差唔多要等10mins, 才可以吃一個tea....我今次order了(1) latte coffee 小柸裝(2) blueberry cheese cake(1) latte coffee - 咖啡唔夠熱....可能是人多的關係啦....我都見到外籍人都要求要換過柸coffee, 都係唔夠熱的問題, coffee唔夠熱唔好飲呢!! 如果係...不如要凍飲啦!!(2) blueberry cheese cake - 外表已經很吸引, 係正宗的 blueberry cheese cake, 很美味, 入口即時feel到濃濃的cheese味, 藍莓都很新鮮...yummy yummy!!很喜歡blueberry cheese c

我認為太光不易, 不過太暗亦不易, 想看書都唔得

我今次order了

(1) latte coffee 小柸裝
(2) blueberry cheese cake

很喜歡blueberry cheese cake, 很正宗, 另我一試難忘!!

latte coffee
blueberry cheese cake
2011-11-06
10 分鐘 (堂食)
blueberry cheese cake
2011-10-20 113 瀏覽
今日放假,特意的跟媽媽出來走走,去園方看戲,時間還沒到,所以找個地方坐,就到了新relocated Starburks.新店的環境舒適,長方形的店裡,單邊全是玻璃窗,看到樓下的,視角開揚,心情也會變好。點了mocha coffee no cream skim milk, 效率挺高的,一分鐘就有,朱古力味道濃,也很滑,好像這裡的咖啡比較好喝,加上我多叫一杯清水也很快有,態度不錯,要我選擇再來,我也會。
2011-10-20
1 分鐘 (堂食)
  • 朱古力咖啡
2011-09-29 61 瀏覽
來caffe habitu食杯裝tiramisu($38)﹐點知sold out﹐去呢度買件blueberry scone($16)食下啦﹐她們另有cheese味添。沒有番熱﹐牛油味不重但蛋香同麵粉香十足﹐摸上手亦一點不油膩。整個scone鬆軟好吃但藍莓不太夠﹐多些才抵﹐呢個不會encore喇。
點知sold out﹐
去呢度買件blueberry scone($16)食下啦﹐
摸上手亦一點不油膩。
整個scone鬆軟好吃但藍莓不太夠﹐
多些才抵﹐
呢個不會encore喇。
2011-09-03
15 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日
2011-09-09 48 瀏覽
今日來到圓方去食tea,未夠鐘,行咗一陣,見到starbucks 唔係太多人,就同太太入去飲杯野,坐低抖抖.呢間都係第一次來,環境舒服,感覺好遊閒,我地叫咗一杯大既凍抺茶奶茶凍抺茶奶茶>>味道好香抺茶味,好飲,唔會太甜,不過就多咗d冰,少番d冰就一流
2011-09-07
$33 (其他)
2011-06-09 46 瀏覽
來尖沙咀柯士甸道西1號圓方觀賞樓盤順便到星巴克咖啡飲一杯,這裡地方大通常有人傾生意。Green Tea Latte 奶味香而幼滑而且抹茶純而不膩,抹茶純度純過抹茶沙冰好傑作,份量只是大杯裝飲了很久才飲完。
Green Tea Latte
,份量只是大杯裝飲了很久才飲完。

2011-06-07
2 分鐘 (堂食)
Green Tea Latte
2011-05-15 22 瀏覽
六點鍾度去到elements, 我提議去好耐冇去嘅starbucks食因為我想試新出嘅soy milk strawberry cream frappuccino去到咁啱有一枱走, 於是我同細佬去買嘢食先, 家姐睇住啲嘢先我叫咗個blueberry muffin(呢個係我starbucks必叫)同soy strawberry cream frapp細佬要烤侷素菜沙律, 雞肉蘑菇派, iced chocolate合共$141我嘅blueberry muffin$15 外層一樣咁脆咁好味, 裡面moist又鬆軟, 好spongy嘅質地, blueberry味道輕微, 但間唔鍾到會咬到blueberry話咁快就食晒soy strawberry cream frapp:我同佢講咗唔要cream兩次, 但係我杯嘢都係仲可以有一層好多好多嘅cream我惟有接受命運嘅安排, 將cream撈埋飲. 有cream嘅地方明顯thick咗好多, cream嘅奶味令味道更滑濃可惜我唔太鍾意呢個新出品我嫌佢大甜而且味道好人工. 佢嘅味道同珍寶朱嘅草莓忌廉味係可以話係九成相似只係變咗做飲品我細佬嘅烤侷素菜沙律份量好

合共$141
blueberry muffin
係咪好吸引呢?
話咁快就食晒
soy strawberry cream frappuccino
soy strawberry cream frapp:

可惜我唔太鍾意呢個新出品

只係變咗做飲品
烤侷素菜沙律
好豐富
我細佬嘅烤侷素菜沙律份量好多, 而且含有多種蔬菜, 色彩繽紛

食落去發覺沙律汁好特別, 同全部蔬菜都好夾
有南瓜, 紅黃椒, chick peas, pickles, 洋蔥同生菜以及紫色嗰種菜
好豐富
鍾係好健康添(唔知道啲汁肥唔肥)

之後我同家姐食完我嘅muffin同佢嘅wrap之後, 鍾想食啲嘢
所以我哋揀咗鴨胸杏甫包同blueberry scone
blueberry scone
blueberry scone外層烤到金黃色,仲要有一種啱啱出爐嘅牛油香

scone非常鬆脆, 尤其係面個層

咸咸甜甜係唔錯嘅小食, 不過略嫌大咗啲
鴨胸杏甫包
好好味
鴨胸杏甫包函料好豐富, 裡面有好多鴨胸片, 加上甜甜類似honey嘅醬, 食食下又有一整塊杏甫, 非常創新!

食到呢度已經好飽, 但starbucks嘅食物一向係連鎖咖啡店裡面算好好, 但係我下次到會揀番hazelnut latte或steamed soy milk
2011-05-13
blueberry muffin
係咪好吸引呢?
烤侷素菜沙律
blueberry scone
鴨胸杏甫包
好好味
2011-04-05 16 瀏覽
今日同fd睇戲前黎佐呢到嘆個tea先我叫了green tea latte + blueberry cheesecake2樣野簡直係天衣無縫既配合正到比飲完杯green tea latte 人都精神d再食埋blueberry cheesecake真係正好like佢d blueberry粒粒大同新鮮硬身cheesecake來說starbucks真係整得好正
今日同fd睇戲前

好like佢d blueberry粒粒大同新鮮
硬身cheesecake來說
starbucks真係整得好正
2011-04-05
5 分鐘 (堂食)
  • blueberry cheesecake
Environment - Guess it would be the quietest and cozy-est Starbucks I have ever been to!Love the setting that have divided the restaurant into separate small areas for chats and work.Highly recommended to people who are looking for a place to settle down, surf the net, read a book or to just have an enjoyable afternoon.Service - Very sincere waitress who re-heat foods for me when I was waiting for friends!Yet improvement is necessary as to the cleaning service - there are plates and cups left un
Environment -

Service -
Yet improvement is necessary as to the cleaning service - there are plates and cups left unattended in several tables.

All in all, a positive comment.
2011-02-06 10 瀏覽
初三同女友去左呢間店,超多人,要等一陣先有好心人讓位比我地,超嘈,超迫,好似去左飲茶咁,叫左個經典三文治,分量都ok,可以當午夜食,味道不錯,而且都幾多料,有生菜,三文魚,火腿,番茄等,都ok ga,可以試下.
初三同女友去左呢間店,超多人,要等一陣先有好心人讓位比
我地,超嘈,超迫,好似去左飲茶咁,叫左個經典三文治,分量都
腿,番茄等,都ok ga,可以試下.
10 分鐘 (堂食)
2010-06-01 30 瀏覽
與表弟吃完thai food,走走海濱廊后來這rest rest表弟叫了chocolate mint latte 冷的,問了他說好飲,常叫這個喝而我叫了green tea + sesame latte 熱的...可能我喝不慣sesame, sesame+green tea味道像紫菜味 green tea 很香, 可以看到也吃到磨碎的sesame. 奶味也重,很滑!

choc mint latte
green tea + sesame latte
choc mint latte
2010-05-12 20 瀏覽
剛看完電影便到圓方的星巴克嘆下午茶,因為另有朋友早在這裡等待我們。朋友見我身體著涼,幫我叫了一杯熱 mocha 。mocha - 在感覺器官狀態甚差的環境下,喝出厚滑忌廉、濃郁朱古力和點點咖啡的味覺...不禁精神變得抖擻,更加強了食慾,隨手拿了朋友的 sausage pocket 及 sausage roll 來吃。sausage pocket - 像麵包造成的口袋放進一條肉腸,麵包洒上香草吃來竟然有辣的感覺...sausage roll - 這個同樣價格的免治酥皮卷非常鬆化,溫度充足。下午茶時段越來越多客人,店內瀏覽間發現星巴克聘用了外藉MM在執拾檯面...的確眼前為之一亮。
朋友見我身體著涼,幫我叫了一杯熱 mocha 。

圓方星巴克咖啡 mocha $31
圓方星巴克咖啡 mocha $31
圓方星巴克咖啡 sausage roll $16
  • mocha $31、sausage roll $16
2010-03-28 29 瀏覽
吃完蔡潤記就出來看戲了,誰知道竟快了差不多一個鐘到達那就先喝杯咖啡歇一會對Latte沒興趣胃又作怪的我只好喝Carmel Macchiato本來以為會比咖啡遜色,但喝完又是另一回事雖然很不喜歡面層的cream,但還是要嚐一口的入口果然是那陣又甜又膩的感覺,不過加了焦糖的配合又多了點香味沙冰打得幼滑而且重奶味之餘亦帶有咖啡味覺得只喝咖啡有點寡又叫了些小食粟米片脆脆 就如其名,只是用粟米片加點點焦糖做的雞批 想不到的香,入口陣陣牛油味飄出,餡亦夠足隨碟還有包蕃茄醬,配上來吃又是另一種風味飲飽食醉就是時候入場了
吃完蔡潤記就出來看戲了,誰知道竟快了差不多一個鐘到達
那就先喝杯咖啡歇一會
本來以為會比咖啡遜色,但喝完又是另一回事
雖然很不喜歡面層的cream,但還是要嚐一口的
沙冰打得幼滑而且重奶味之餘亦帶有咖啡味
覺得只喝咖啡有點寡又叫了些小食
粟米片脆脆 就如其名,只是用粟米片加點點焦糖做的
雞批 想不到的香,入口陣陣牛油味飄出,餡亦夠足

隨碟還有包蕃茄醬,配上來吃又是另一種風味
飲飽食醉就是時候入場了

2010-02-28
Carmel Macchiato
出乎意料的香
2010-02-11 21 瀏覽
The cakes at coffee shops are always too sweet and full of artificial flavor. The warm chocolate cake at Starbucks is quite good this year. It should be the special for the Valentine’s Day, considering it heart shape. The cake is really warm, crispy outside and soft inside. Although there is not hot chocolate running out, it is quite good already. And chocolate flavor is strong and the blueberry filling inside is a little sour, making the cake less sweet.In comparison, the sausages roll is reall

In comparison, the sausages roll is really ordinary. There is a lot of herds in the roll but the bread is a little bit hard, and the sausage is too salty.

Anyway, the SB is still my famous place to “hea” when I’m tired of the shoppings at element.
warm chocolate cake
sausages roll
2010-02-06
warm chocolate cake
  • Warm Chocolate cake
2010-01-28 30 瀏覽
是日一早要到南昌站新公司洽談, 回程時正好停在九龍站吃個早餐, 最好不過還是來星巴克嘆咖啡吧! 這間店鋪面積不少, 亦備有很多沙發座椅. 我來到方才+點零, 很多名店還未開門, 人流不多... 我依然點了摯愛的 iced mocha, 還有件雞批. 雞批外皮有點腍, 餡也有點乾, 味道則還可以. 來星巴克最重要的是杯咖啡, 其次是坐得relax, 食品質數則是再其次... 但若能提升食物的質數就不是更好嗎? 怎麽太平洋和這裏都不明這道理?
2010-01-05
$55 (早餐)