好耐冇食吉豬啦🤪自從上次去完日本返嚟都冇食過😂史努比早兩日就去咗天后呢間小店食佢哋嘅signature滑蛋吉豬(其實佢哋個名唔系咁🤣)之前仲同位foodie喺度傾吉豬點解炸完脆卜卜要加蛋同汁整返淋佢🤔起初史努比都唔知 嗰日問咗店家再加埋做咗少少research之後~先知原來系褔岡嘅正宗食法😳褔岡嘅吉豬會將豬扒同飯分開用pan裝住吉豬 淋上兩款唔同嘅蛋 並且喺一個半生熟嘅狀態就會上碟比客人用煎pan分開上系為咗令食飯嘅時候可以多汁之如唔會淋住啲飯搞到太濕太淋🤭食嘅時候自己倒汁 口感比較濕潤~而呢間就系採用褔岡正宗吉列豬扒嘅做法 做煎pan嚟上🤪👍🏿招牌黃金黑豚豬扒pan丼 $98如頭先史努比所講 豬扒同飯分開上待煎pan上嘅蛋熟得七七八八嘅時候就可以全部倒喺飯上面~份量都幾足🥰一個女仔未必食得晒用咗隻都幾靚嘅日本米 而且預水量同煲飯時間都啱啱好軟身得嚟唔會淋bla bla~依然帶少少嚼勁😚吉列豬扒雖然犧牲咗佢原本卜卜聲嘅脆皮但索咗蛋漿同汁水之後好入味 撈飯一流🤪豬扒唔會切得太薄雖然唔算好鬆軟但肉質唔乾唔柴 而且某部分其實都仲帶微微嘅香脆😆配搭蛋漿同甜甜地嘅汁水 以及入晒味嘅洋蔥同菇菌簡直
好耐冇食吉豬啦🤪自從上次去完日本返嚟都冇食過😂
史努比早兩日就去咗天后呢間小店
食佢哋嘅signature滑蛋吉豬(其實佢哋個名唔系咁🤣)

之前仲同位foodie喺度傾吉豬
點解炸完脆卜卜要加蛋同汁整返淋佢🤔
起初史努比都唔知 嗰日問咗店家
再加埋做咗少少research之後~
先知原來系褔岡嘅正宗食法😳
褔岡嘅吉豬會將豬扒同飯分開
用pan裝住吉豬 淋上兩款唔同嘅蛋
並且喺一個半生熟嘅狀態就會上碟比客人
食嘅時候自己倒汁 口感比較濕潤~
而呢間就系採用褔岡正宗吉列豬扒嘅做法 做煎pan嚟上🤪

👍🏿招牌黃金黑豚豬扒pan丼 $98
如頭先史努比所講 豬扒同飯分開上
待煎pan上嘅蛋熟得七七八八嘅時候就可以全部倒喺飯上面~
份量都幾足🥰一個女仔未必食得晒
而且某部分其實都仲帶微微嘅香脆😆
配搭蛋漿同甜甜地嘅汁水 以及入晒味嘅洋蔥同菇菌
簡直系白飯神偷🤭
另外lunch set仲會包一碗麵豉湯同一小碟前菜
味道正常嘅 麵豉湯唔會太鹹 前菜就系青瓜同味付螺肉~
味道: 8/10

值得appreciate嘅系佢真系非常之熱
嚟到出晒煙 啱啱整起熱辣辣🫶🏿
佔滿日式甜咖喱 帶好輕微嘅辛香
不過主要都系偏甜口味🫣
洋蔥同牛肉索晒咖喱汁就好惹味嘅~
肥牛淋得嚟都唔會太肥膩👍🏿

其實本身想試埋佢哋另一人氣水軍鍋嘅但原來要晚市先有😮‍💨
如果去食嘅話史努比建議食返佢哋嘅signature吉豬😂
同埋試埋佢哋嘅水軍鍋話史努比聽好冇食🤣🤣

難得唔使加一呢點抵讚嘅🤭
木系嘅裝修除咗有少少日式風味仲帶啲文青氣息🤣坐得舒服~
史努比覺得都可以一戰😎

整體評分:
味道: 7/10
環境: 8.1/10
服務: 7.8/10
衛生: 8/10
抵食: 7.5/10
  • 招牌黃金黑豚豬扒PAN 丼
呢間炸豬排已經回訪2次,雖然位置唔係熱門商區,但隔段時間都會心掛掛呢個滑蛋豬排飯而特登回訪,推薦比鍾意日式炸豬排嘅朋友!📍 星嵐 (天后)天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖🤤黃金黑豚豬扒pan丼 奉送麵豉湯、前菜、飯素配米飯呢個pan丼同普通炸豬扒飯唔同嘅地方係,餐廳用一個小煎pan煎滑蛋,再講炸好嘅炸豬排放係上面。所以炸豬扒嘅肉質可以完美流曬落雞蛋度,雞蛋送白飯只係非常好食。炸豬排係酥炸,同濕潤嘅雞蛋擺耐左後炸皮會有啲分離,但係可以吸曬底下嘅肉汁,所以口感依然非常唔錯!豬排好大塊,切開都有7-8件,每件都非常易咬開,係偏軟身嘅豬排!而且一個套餐唔洗100蚊埋單,呢個質素性價比極高!好食指數💗💗💗💗💕性價比指數💗💗💗💗💗回頭指數💗💗💗💗💗推薦指數💗💗💗💗💗

📍 星嵐 (天后)
天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖

🤤黃金黑豚豬扒pan丼 奉送麵豉湯、前菜、飯素配米飯

好食指數💗💗💗💗💕
性價比指數💗💗💗💗💗
回頭指數💗💗💗💗💗
推薦指數💗💗💗💗💗
2024-06-08
  • 黃金黑豚豬扒PAN丼
位於天后轉角有轉隱世小店~今日早收工就黎食個早飯~下午黎都幾chill黃金黑豚豬扒pan丼 $98一上枱有點比佢嚇親~勁大塊😆店員附上一張建議食法,快快脆放落個飯度以免蛋汁過熟,豬扒炸皮仍然超脆🤪肉質肥瘦均勻,濕潤嘅蛋同汁撈飯超正👍🏻👍🏻肥牛咖喱湯烏冬 (加芝士 +$5) $103覺得咖喱會同芝士好夾所以加左~係另上自己撈的,咖喱係唔辣濃味嘅日式咖喱,食落好漿口,相較之下我會鍾意豬扒丼多啲🤣

黃金黑豚豬扒pan丼 $98

肥牛咖喱湯烏冬 (加芝士 +$5) $103
2024-06-06 0 瀏覽
啱啱去完旅行返嚟,一落機就搵日本嘢食啦🤣今次揀咗呢間可以以傳統福岡方法食Pan丼嘅餐廳🎌佢嘅午市套餐好抵食之餘,晚市亦都有提供壽喜燒鍋同各種鍋物🍲種類頗多👍🏾1️⃣黃金黑豚豬扒Pan丼 $98當上餐時以最快速度將滑蛋Pan拿起,並輕輕順時針方向轉幾下,就可以防止蛋漿變到全熟😌再輕輕將蛋同埋豬扒滑落啲飯度,幾好玩㗎🤣跟住就可以將珍珠飯同半生熟蛋漿汁撈勻嚟食,再加上佢嘅豬扒非常脆口,唔會因為蛋漿而變到軟腍腍,唔怪之係佢哋嘅鎮店招牌💓2️⃣肥牛咖喱湯烏冬 $98餐廳亦都有麵食👌🏾烏冬彈牙🍜咖哩好味到小編朋友有心食少啲主食都係咁食烏冬...😂😂

1️⃣黃金黑豚豬扒Pan丼 $98

2️⃣肥牛咖喱湯烏冬 $98
2024-06-05
  • 星嵐肥牛咖喱湯烏冬
2024-06-04 0 瀏覽
趁住放假,就相約好友去行下街,不知不覺行到去天后清風街,見到有不同嘅食肆,隨意揀咗呢間喺角落嘅「星嵐」。我同好友每人叫咗一份主食,分別係:招牌黃金黑豚豬扒PAN丼、肥牛咖哩湯烏冬招牌黃金黑豚豬扒PAN丼:呢個黑豚豬扒PAN丼係用福岡傅統方法去烹調,豬扒外層炸得好香脆,絕對唔會因為啲汁料而變淋,而且豬扒肉質有咬口,肉味香濃,非一般平時食嘅普通貨色,加上日本半生熟蛋漿及洋蔥,令到成個飯嘅香味提升。記得跟隨店方提供嘅食法步驟做,比平時食嘅豬扒蛋飯更有趣,更有心思肥牛咖哩湯烏冬:烏冬比較幼身,好滑,配上濃濃嘅日式咖哩汁,啱晒鍾意重口味嘅好友,整體都唔錯人均消費唔使$100, 都幾抵食📍星嵐 天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖

人均消費唔使$100, 都幾抵食

📍星嵐
2024-05-30 35 瀏覽
今日晏晝係銅鑼灣附近做完嘢,去咗天后附近搵嘢食😋搵到呢間高人氣嘅日式小店,菜式都好多🥰除咗招牌嘅PAN丼外仲有斧頭豬扒丼用三文魚頭熬製嘅石狩鍋🤤不過鍋物就要晚市先有🌙//🐷黃金黑豚豬扒PAN丼 $98招牌PAN丼用咗福岡製法😎特別之處在於分開飯同吉列豬扒🍳即叫即整,直接用PAN上菜🤪吉列豬扒咬落外脆內軟,唔會太肥🤭蛋汁香濃送飯無得頂🫶🏼🍜秋葵山藥湯烏冬 $89呢款烏冬係每日限定😻用山藥磨制成蛋白嘅樣,面頭再加蛋黃,成個樣好fancy🫧將蛋黃、山藥同秋葵撈匀,食落好清新🌱夏天食真係一流❣️食落口感黏滑,配上爽口嘅秋葵,提升味道同口感🥳沾少少鰹魚湯汁調下味真係一流💯
今日晏晝係銅鑼灣附近做完嘢,去咗天后附近搵嘢食😋
搵到呢間高人氣嘅日式小店,菜式都好多🥰
除咗招牌嘅PAN丼外
仲有斧頭豬扒丼
用三文魚頭熬製嘅石狩鍋🤤不過鍋物就要晚市先有🌙
🐷黃金黑豚豬扒PAN丼 $98

🍜秋葵山藥湯烏冬 $89
2024-05-28 22 瀏覽
位於天后有這一間街頭轉角的日式丼店舖環境好氣氛好食物味道都好好黃金黑豚豬扒Pan丼肉汁鮮味,豬扒肉身鬆軟炸出來黃金美麗香氣撲鼻而且個Pan好有特色 用來打卡幾好喎白飯又非常鬆軟粒粒珍珠米 又有口感又彈牙配上豬扒汁 同埋蛋汁 一口一口吃下好滿足照足食用方法 咁就更加過癮啦還有日本湯同埋前菜真係好似去咗日本咁 一解鄉愁店長推介 星嵐壽喜鍋燒烏冬原煲奉上好有特色壽喜燒湯汁美味 炸蝦天婦羅 香噴噴蘿蔔 豆腐 年輪 大葱 雞肉 作配料烏冬煙靭有口感 加上壽喜鍋的湯汁更加美味下次過來天后試吓堂食外賣都可以㗎
位於天后有這一間街頭轉角的日式丼店舖
環境好氣氛好食物味道都好好

黃金黑豚豬扒Pan丼

肉汁鮮味,豬扒肉身鬆軟
炸出來黃金美麗香氣撲鼻

蘿蔔 豆腐 年輪 大葱 雞肉 作配料
烏冬煙靭有口感 加上壽喜鍋的湯汁更加美味

下次過來天后試吓
堂食外賣都可以㗎

天后日式小店,驚喜滿分✨🌟😍🦥☘️以日本高質街頭平民價為風格,並受日本福岡傳統滑蛋烹製而啟發的黃金黑豚豬扒PAN丼極為人氣菜式!超級吸晴!就連餐牌也很精美!其他菜式也是賣相非常有特色!餐廳更是免收加一!👍🏻👍🏻👍🏻《黃金黑豚豬扒PAN丼》$98餐廳人氣之選!光是賣相也很吸晴!原個以煎pan上菜,熱辣辣香噴噴,客人自行把滑蛋豬扒放到粒粒分明的珍珠米上,玩味感滿分!滿蛋和豬扒的水準也不錯!炸豬扒外脆內嫩冧,非常好吃!《壽喜鍋燒烏冬》$108餐廳自家製的壽喜燒醬汁,味道鹹甜味道剛好,不會太鹹,也不要太甜,而且醬汁掛滿了每一條彈牙的烏冬,惹味得很!而家放在烏冬上的炸蝦天婦羅,炸得非常美麗,口感非常彈牙!👍🏻👍🏻👍🏻
天后日式小店,驚喜滿分✨🌟😍🦥☘️

就連餐牌也很精美!其他菜式也是賣相非常有特色!

餐廳更是免收加一!👍🏻👍🏻👍🏻

《黃金黑豚豬扒PAN丼》$98

《壽喜鍋燒烏冬》$108
2024-05-26 68 瀏覽
我哋今次嚟到一間好有人氣嘅日本菜小店🇯🇵!相信唔少人都已經聽過,甚至食過佢嘅滑蛋豬扒PAN丼😝!舖頭位於天后清風街,裝修完全係日本小店嘅感覺💕。舖頭主打採用日本食材,同埋福岡風格嘅滑蛋丼🍳。而且免收加一服務費🤩。.見到舖頭出咗新菜式,望落勁吸引、勁啱打卡😆,我哋就一於試吓新嘢!不過其實舖頭本身好有人氣嘅菜式💥,就梗係黃金黑豚豬扒PAN丼、原條鰻魚定食、石狩鍋呢啲啦👅。除咗我哋今日試嘅菜式,其他新品仲有仲有極厚炸豬扒嘅斧頭豬扒丼🐽,同埋濃郁惹味嘅咖喱湯烏冬🥘。.🏯星嵐御品丼套餐($168)套餐嘅丼飯係吉列虎蝦穴子壽喜燒飯🎏。造型真係勁有心機😍!日式城堡嘅便當盒,淨係見到頂層多到突晒出嚟嘅吉列炸物🔥,已經勁吸引。虎蝦超級大隻,而且炸得好香♨️,裏面嘅蝦肉好厚肉,配埋勁香濃嘅蝦膏💦,超濃郁、超送飯!穴子亦都超級大件😋,而且吉列嘅炸法好配本身嘅魚油香味,好邪惡🥳。配埋好濃蛋香味、酸酸甜甜嘅舖頭秘製蛋黃醬🐣,更加開胃。.🍱秋葵山藥湯烏冬($89)呢個套餐係每日限定🤫!鍾意黏絲、濃稠口感嘅朋友絕對唔好錯過👅。撈勻晒之後,一啖裏面可以同時食到晒流心蛋黃嘅蛋香🍳、山藥泥嘅黏黏滑滑口感🫦、秋葵爽口又黏黏哋

🏯星嵐御品丼套餐($168)

🍱秋葵山藥湯烏冬($89)
呢個套餐係每日限定🤫!鍾意黏絲、濃稠口感嘅朋友絕對唔好錯過👅。撈勻晒之後,一啖裏面可以同時食到晒流心蛋黃嘅蛋香🍳、山藥泥嘅黏黏滑滑口感🫦、秋葵爽口又黏黏哋嘅感覺🌱,真係超級滿足!烏冬仲配埋醬汁,可以按照喜好加落烏冬,食落好重鰹魚香味🐟,令到味道更加豐富。呢度嘅定食仲會配埋麵豉湯♨️同埋味付螺肉前菜🌊,夠晒滿足。
2024-05-23
2024-05-16 68 瀏覽
1. 日本滑蛋牛丼丼 $76牛肉份量好多,牛肉都好香好腍,配埋滑蛋,,半生熟蛋非常滑溜,多蛋汁浸透到蛋飯層,味醂既甜同滑溜既蛋加埋圓渾日本米非常好食。🌟 評分: 8/102. 星嵐雞肉咖喱湯鳥冬 $98湯底濃味,系甜咖喱汁,滿滿咖喱汁掛住烏冬一流,烏冬彈牙有咬口,仲好掛汁,而雞肉嫩滑好有雞味,而且一個隔離執做到食完都唔會覺得太膩同埋口渴。🌟 評分: 8/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 8/10🧡 環境: 8/10💛 服務: 9/10💙 性價比: 8/10 📍星嵐 (天后)天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖

1. 日本滑蛋牛丼丼 $76

❤️ 味道: 8/10
🧡 環境: 8/10
💛 服務: 9/10
💙 性價比: 8/10

📍星嵐 (天后)
天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖
係公司附近有一間日本料理餐廳叫做星嵐𝗠𝗶𝘀𝘁𝘆𝘀𝘁𝗮𝗿🌟每日既午餐時間都排哂隊,今次我揀左tea time二訪🤤隔左一段時間再黎,食物依然保持質素👍🏻餐牌設計有心思,係有好多既插畫同埋少女字體,門口既設計好似日式小屋咁,平民既價錢而且仿效日本既小店,一律不收加一架✨🫧招牌黃金黑豚豬排丼 $98今次試左招牌黃金黑豚豬排丼,黑豚豬排用煎pan上碟,係即叫即整架💕餐廳貼心咁製作左卡片,仔細介紹最佳食用方法💭一直麻麻地豬扒既我都覺得好食🤤炸豬排係正常厚度,肉質唔好鞋口,炸衣即使淋上蛋汁都無變淋,食落依然脆口🥹🫧星嵐雞肉咖哩湯烏冬 $98朋友揀左個星嵐雞肉咖哩湯烏冬🍜烏冬口感彈牙又有嚼感,湯底濃稠麵條掛汁🌟咖喱既香味又突出,雞肉吸左湯底既精華,好惹味👏🏻星嵐 𝗠𝗶𝘀𝘁𝘆𝘀𝘁𝗮𝗿📍天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖(🚇港鐵天后站A2出口,步行約4分鐘)

🫧招牌黃金黑豚豬排丼 $98

🫧星嵐雞肉咖哩湯烏冬 $98

星嵐 𝗠𝗶𝘀𝘁𝘆𝘀𝘁𝗮𝗿
📍天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖
(🚇港鐵天后站A2出口,步行約4分鐘)

2024-04-23
下午茶
2024-05-14 53 瀏覽
在天后街角處有間充滿日式情懐家庭的小店,位置比較隱世但店員非常親民,木系裝修好有九洲和風味道。最值得一提貫徹日本免加一文化,希望顧客可以食到物超所值的食物。店主推介人氣必食的「招牌黑豚豬扒Pan 丼」,食材採用來自福崗,以福崗傳統滑蛋丼烹煮做啟法,滑蛋黑豚豬扒用日本飛鳥鍋上,蛋汁仍然在熱鍋中流動,要趁熱倒入飯上面,厚切豬扒好鬆化完全沒有好厚炸漿,日本米粒粒分明,配合濕潤一齊食口感豐富 ,另外配埋麵豉湯餐,及前菜,好好享受滿足的一餐。

享受滿足的一餐。

• 黃金黑豚豬扒PAN丼
今日經過唔係繁忙時段,見唔算多人,所以食咗個early dinner 。餐廳日本風格裝修,落地玻璃望住維多利亞公園,感覺好relax~!⭐️黃金黑豚豬扒pan 丼⭐️招牌菜式真係冇得輸,用左福岡吉列豬扒蛋嘅煮法,飯同滑蛋吉列豬扒分開上枱,可以食到原汁原味嘅吉列豬扒😍😍😍黑豚豬扒炸到金黃香脆,肉質肥美軟嫩,咬落夠juicy 。厚厚嘅吉列豬扒底有滑嘟嘟嘅半生熟洋蔥炒日本蛋,感覺自己飛咗一轉日本,CP值極高。👍👍👍⭐️星嵐肥牛咖喱湯烏冬⭐️日本嘅咖喱汁裏充斥着洋蔥同埋紅蘿蔔嘅香味,一啲都唔辣。上面放咗香蔥絲,份外加左一點香蔥嘅香氣。香濃嘅咖喱湯汁加上日本烏冬,日本烏冬口感爽滑,加上肥牛脂肪少,牛肉味濃,肉質鮮嫩而不油膩,柔軟可口。

⭐️黃金黑豚豬扒pan 丼⭐️

⭐️星嵐肥牛咖喱湯烏冬⭐️

知道呢一間嘢都開咗一段時間,位置上叫做比較唔係人來人往嘅大街。好食評,枕住都會記得,咁啱嗰日真係記得,又係附近,所以特登行出去,滿心期待嘅心情…咁試佢個招牌啦,佢有張卡仔教你個食法,係將成個豬扒連蛋放喺飯上面,點解冇影相呢?因為賣相差,個豬扒炸到深啡色,蛋少,水撈撈,所以冇食前相🙁咁好啦,水到咁樣樣,又點樣放上個飯度啊諗住個樣伏,味道都應該伏。但係又諗起點解咁多好評呢,會唔會都可能好食呢?算吧啦,豬扒唔得,蛋液根本唔夠,所以水撈撈。麵豉湯直程係水咁,我飲完第一啖,回返落去,因為我冇諗過係水一般幾乎無味道,即刻第一下下意識反應,唔好吞落肚咁嘅意思其他幾個朋友嗌嗰啲就算唔係招牌,賣相味道都唔應該係嗰個咁嘅價錢,至少平返二十蚊啦,都冇咁難受,搞到大家都記得唔好再去,其實應該可以做得好啲,點解搞成咁呢?

餐廳:星嵐地點:天后清風街菜式:日本菜地表最強親子丼 $76地表最強親子丼熱辣辣大大碗,材料有好多連皮雞肉,好滑溜,配有冬菇片,洋蔥絲,滑蛋,加上紫菜同蔥花。味道剛好,唔會太鹹,口感好滑溜。地表最強親子丼跟有日本麵豉湯同前菜,前菜係味付螺肉。星嵐肥牛咖喱湯烏冬 $98星嵐肥牛咖喱湯烏冬有8塊肥牛,配菜有洋蔥、蔥絲和金菇。濃郁的日本咖喱湯,分量十足。一樣跟有日本麵豉湯同前菜。小店食物質素可以,價錢唔貴。
餐廳:星嵐
地點:天后清風街
菜式:日本菜

地表最強親子丼 $76
地表最強親子丼

地表最強親子丼

地表最強親子丼跟有日本麵豉湯同前菜,前菜係味付螺肉。

星嵐肥牛咖喱湯烏冬 $98

星嵐肥牛咖喱湯烏冬

小店食物質素可以,價錢唔貴。

2024-05-05